www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Paradox
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 03/08/2008 :  13:06:57  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus
Dalším příkladem vyřešeného paradoxu je podle mne Russelův paradox teorie množin, v něm šlo pojmy náležení a množina, v zásadě tehdy panovalo přesvědčení, že množiny je možné definovat nějakým "předpisem", či pravidlem, a že prvkem množiny může být cokoliv. Z toho pak Russel vyvodil, že by mohla být definována množina, všech množin, které by neobsahovaly sebe sama, tedy:

Do M náleží všechna x, která nejsou prvkem x

Předpokládejme na chvíli, že M neobsahuje sebe sama, z toho by pak plynulo, že sebe sama obsahuje, protože by splňovala dané pravidlo

Když naopak, předpokládáme M neobsahuje sebe sama, ak tedy splňuje dané pravidlo a sebe sama obsahuje

Jak vidíte, je z toho skutečný paradox.

Tento paradox se podařilo vyřešit důsledným oddělením pojmu prvek a toho co prvek obsahuje.
Zavedl se termín třída což je něco co může obsahovat prvky a pojem množina se změnil, tak že množina je nyní něco co může být prvkem (resp. to jediné co může být prvkem). I množina může obsahovat prvky, ale těmi mohou být jen množiny. Třída může být dána libovolným předpisem, který vymezuje, jaké množiny do ní patří. Některé třídy pak jsou zároveň množinami, ale některé třídy množinami nejsou. Příkladem třídy, která není množina je výše uvedená M. Nebo např. třída všech množin, ani ta není množinou.

teď jsem se k tomu vrátil...a příliš to nechápu

...tak zavedu třídu všech tříd, které neobsahují samu sebe a mám to samý, ne? Nebo třída všech tříd je nesmysl? Potom proč prostě neprohlásím, že množina všech množin je nesmysl?

Já hlavně nemohu pochopit, jaktože může být množina svým prvkem.

Uvedu příklad:
v obýváku je nějaký bordel
přinesu do obýváku prázdnou krabicu a prohlásím:

"Všechny věci naskládej do krabice."

...krabice je věc...plyne z toho snad, že mám krabici naskládat do krabice?????!!
...to je přeci pakárna...

..a vůbec--- existuje něco (konečného), co by obsahovalo samo sebe? Podle mne ne.
konečného proto, protože pokud množina A={x1,x2, ... xn} má obsahovat samu sebe (a tedy nějaký prvek xk = A), pak samu sebe musí obsahovat nekonečněkrát, protože prvek xk=A a A obsahuje samu sebe...)
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 03/08/2008 :  13:16:11  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gato

noeme,
je ta kvadratura kruhu logicky možná nebo je to nesmysl? Člověk to zatím nedokázal a řekl, že to je nemožné.
už je to dokázané, že nejde sestrojit (stejně tak jako trisekce úhlu, zlatý řez, atd. ..všechno je již dokázané že nejde)
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 09/08/2008 :  18:40:12  Show Profile  Reply with Quote
tož...nevím, zda to někoho zajímá či nezajímá...ale vzhledem k tomu, že jsem již zjistil, jak to je, tak to tu napíšu...

axiom fundovanosti v teorii množin (Zermelo-Fraenkelovy teorie množin) zakáže, aby platilo X patří X; Russelův paradox se v ní neřeší třídami (protože ta se třídami vůbec nepracuje...s třídami pracuje jiná axiomatizace - Gödel-Bernaysova, ale tu neznám) má, ale axiomem vydělení, kterej množiny generuje vydělováním z nějaké množiny jiné. Takže když Z={Y, Y patří Z & Y není Y}, pak Z není množina, protože prvky Y se vydělují z ní samé, což nejde. Musí se vydělovat z nadmnožiny...např. Z={Y, Y patří V & Y není Y}
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 11/08/2008 :  09:00:06  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald

tož...nevím, zda to někoho zajímá či nezajímá...ale vzhledem k tomu, že jsem již zjistil, jak to je, tak to tu napíšu...

axiom fundovanosti v teorii množin (Zermelo-Fraenkelovy teorie množin) zakáže, aby platilo X patří X; Russelův paradox se v ní neřeší třídami (protože ta se třídami vůbec nepracuje...s třídami pracuje jiná axiomatizace - Gödel-Bernaysova, ale tu neznám) má, ale axiomem vydělení, kterej množiny generuje vydělováním z nějaké množiny jiné. Takže když Z={Y, Y patří Z & Y není Y}, pak Z není množina, protože prvky Y se vydělují z ní samé, což nejde. Musí se vydělovat z nadmnožiny...např. Z={Y, Y patří V & Y není Y}

Zjistil jsi to spravne, rypat v tom nebudu, neb nemam cas - prave jsem se vratil z dovolene
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 24/08/2008 :  22:50:21  Show Profile  Reply with Quote
tak náhodou jsem si proklikával témata a narazil na toto:
quote:
Originally posted by Ondra
Například jakýsi filosof jménem Zénon Elejský prý ke konci života rezignovaně prohlásil: ´´Není nic!´´ Bravo mistře, opona dolů, potlesk.

nicméně reakci házím sem do paradoxů...kdo, chce, může si vylomit hlavu:
(aneb potřeba vysvětlit, jak to myslel Zenón (můj nejoblíbenějí filosof) ---kopíruji odjinud)

paradox letícího šípu:
...neboť je-li vše vždy v klidu nebo v pohybu, cokoli je v místě sobě rovném, jest-li pak to, co se pohybuje, v okamžiku (všecko je v okamžiku v místě
sobě rovném), tedy jest šíp, který se pohybuje, nehybný
(Arist. Physica VI, 239 b 29-33).

česky:
Letící šíp se nepohybuje, protože v každém bodě svého pohybu spočívá na jednom místě. Každému časovému okamžiku bychom mohli přiřadit zcela určitý bod trajektorie letu šípu, takže v každém časovém okamžiku spočívá šíp nehnutě ve vzduchu.

pořádnější vysvětlení:
jsoucno = to, co je. Jelikož nejsoucno (=opak jsoucna...podle Zenóna prázdný prostor) nemá a ani nemůže mít jakékoli vlastnosti či rysy (neb není), podle kterých by bylo poznatelné nebo vůbec myslitelné, je z dalšího bádání vyloučeno. Zenón si dále myslí, že jsoucno je jedno a je nedělitelné, protože kdyby tomu tak nebylo a připustili bychom jeho dělitelnost jako jednu z jeho vlastností, šlo by dělit donekonečna až na části nulového rozměru, ale co má nulový rozměr, to neexistuje. Kdyby bylo jsoucen více, musely by být také něčím odděleny, aby nesplynuly...a oddělit dvě jsoucna (opakuji, že to je VŠE, co je) lze však jedině nejsoucnem, ale to není...
Právě protože je tedy jsoucno jen jedno a nedělitelné, musí být i neměnné... jakákoliv změna by znamenala zánik původního stavu - bytí by se stalo nebytím...tedy nejsoucnem...a následující stav by z onoho nebytí, nejsoucna musel vzniknout, protože jak jsme řekli, jsoucno může být v daný okamžik jen jedno.

...tak---vyvraťte to někdo. (ne pokusem...tak, že najdete chybu v logice Zenónova důkazu....a nebo to nevyvracejte a přijměte důsledky...)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/08/2008 :  08:13:21  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.
Pokud řekneš letící šíp,pak je zde předmět,čili šíp a děj,čili let.Děj se děje v čase a nikoliv v okamžiku. Dá se tedy říci,že šíp vzhledem k sobě samému je v klidu a v čase a prostoru se pohybuje okolí,nebo je okolí v klidu a šíp se pohybuje, nebo se pohybuje šíp i okolí. Rozhodující je zde slovo letící, neboť určuje děj a děj není klidový stav.
Jsoucno a nejsoucno? Tohle je to co mně na filosofii zlobí a co nemám rád. Jsoucno je to co existuje, nejsoucno se rovná neexistenci.Toto je možno vyjádřit jednoduchým matematickým příkladem.Jsoucno je označeno číslicí jedna a nejsoucno nulou. 1+0=1 Výsledek říká že je zde pouze jsoucno.Pokud připustím,že existuje i nejsoucno,pak je nejsoucno jsoucnem,protože existuje.Pokud připustím,že nejsoucno je jen jiným druhem jsoucna a existují společně,pak má i nejsoucno určité vyjádřitelné vlastnosti.Je li nejsoucno obkopené jsoucnem, má určitý rozměr určený hranicemi jsoucna.
Pokud by bylo možné cosi dělit do nekonečna, výsledkem by nebylo nejsoucno,protože nejsoucno by určovalo hranici kterou nekonečno nemá.Pak by bylo řečeno, že je cosi dělitelné pouze na úroveň nejsoucna a nikoliv do nekonečna.
Otázka však zní.Co je nejsoucno? Není to jen stav za hranicí toho, co je člověk schopný chápat jako jsoucno?Použiji zde příkladu ze své fantazie o nekonečně mnoha mikro a makrokosmů. Zde jsou si všechny rozměry vlastně rovné a v každém rozměru máš pod nohama planetu,nad hlavou vesmír a tvé tělo se skládá s atomů.A to již je vesmír o rozměr níže. Na jaké úrovni mikro a makrokosmů jsme to nevíme a vědět nemůžeme protože je jich nekonečně mnoho,ale jako jsoucno můžeme považovat pouze to, co jsme schopni vnímat, či logicky vyvodit.Ostatní směrem do makro a mikrokosmů vnímat nemůžem a proto to pokládáme za nejsoucno. To nejsoucno však může být jsoucnem a nejsoucno vlastně tím pádem nemůže existovat.

Doufám, že jsem tě pořádně zamotal závity.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 25/08/2008 :  09:27:37  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Pokud řekneš letící šíp,pak je zde předmět,čili šíp a děj,čili let.Děj se děje v čase a nikoliv v okamžiku. Dá se tedy říci,že šíp vzhledem k sobě samému je v klidu a v čase a prostoru se pohybuje okolí,nebo je okolí v klidu a šíp se pohybuje, nebo se pohybuje šíp i okolí. Rozhodující je zde slovo letící, neboť určuje děj a děj není klidový stav.

mno, jinak myslel to Zenón z Eleje. Ty z toho, že užil slovo "letící" vyvodíš, že šíp letí. Ale on to myslel tak, že to, co mi označujeme za "letící šíp" je vlastně klam, ten šíp doopravdy stojí...
S oním "Děj se děje v čase a nikoliv v okamžiku." nesouhlasím, neboť "děje se v čase" znamená, dějese v nějakém časovém intervalu (např. během 2 sekund), avšak tento interval sestává z okamžiků -- okamžik je právě jeden bod v čase, např. když řekneš "teď". Jde o to, že behěm 2 sekund např. šíp uletí 30m...během 0.1 sekundy (tj. zase intervalu, ale kratšího a proto méně se lišícího od 'okamžiku') uletí 1.5m, během 0.00000000000001s (skoro už okamžik) uletí 0.00000000000015m, čili asi délku jednoho atomu...tj. šíp téměř stojí. No a v nekonečně malém časovém úseku (tj. okamžiku) šíp stojí.

No a protože časový úsek je složen z okamžiků (z neknečně mnoha) a v každém z těch okamžiků je šíp na místě (stojí), znamená to, že šíp stojí vždy, tedy i v časovém intervalu. To, že pozorujeme pohyb je tedy nutně přelud.

ok? :-)

quote:
Jsoucno a nejsoucno? Tohle je to co mně na filosofii zlobí a co nemám rád. Jsoucno je to co existuje, nejsoucno se rovná neexistenci.Toto je možno vyjádřit jednoduchým matematickým příkladem.Jsoucno je označeno číslicí jedna a nejsoucno nulou. 1+0=1 Výsledek říká že je zde pouze jsoucno.Pokud připustím,že existuje i nejsoucno,pak je nejsoucno jsoucnem,protože existuje.

...přesně tak

quote:
Pokud by bylo možné cosi dělit do nekonečna, výsledkem by nebylo nejsoucno,protože nejsoucno by určovalo hranici kterou nekonečno nemá.Pak by bylo řečeno, že je cosi dělitelné pouze na úroveň nejsoucna a nikoliv do nekonečna.

avšak předpoklad, že to, co má nulový rozměr, to neexistuje, je celkem logický, není-liž pravda? A proto jsoucno dělit nelze.

quote:
Otázka však zní.Co je nejsoucno? Není to jen stav za hranicí toho, co je člověk schopný chápat jako jsoucno?Použiji zde příkladu ze své fantazie o nekonečně mnoha mikro a makrokosmů. Zde jsou si všechny rozměry vlastně rovné a v každém rozměru máš pod nohama planetu,nad hlavou vesmír a tvé tělo se skládá s atomů.A to již je vesmír o rozměr níže. Na jaké úrovni mikro a makrokosmů jsme to nevíme a vědět nemůžeme protože je jich nekonečně mnoho,ale jako jsoucno můžeme považovat pouze to, co jsme schopni vnímat, či logicky vyvodit.Ostatní směrem do makro a mikrokosmů vnímat nemůžem a proto to pokládáme za nejsoucno. To nejsoucno však může být jsoucnem a nejsoucno vlastně tím pádem nemůže existovat.

nejsoucno není :-)
tvé mikro a makrokosmy, pokud jsou, potom jsou součástí jsoucna, protože jsoucno je to, co jest. To, že je nemůžeme pozorovat, vnímat a měřit je jen náš problém a naše omezení, nikoliv problém jsoucna.

..takže jsoucno je jedno, nedělitelné, tudíž neměnné, tudíž pohyb stále není. :-)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/08/2008 :  11:34:29  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Já tě rozumím.V nulovém čase šíp stojí,ale nulový čas neexistuje.Znovu se vrátím k tomu svému modelu mikro a makrokosmů a tentokrát budeme mluvit o čase. Pokud srovnáš velikosti jednoho minkokosmu a makrokosmem,pak tě vyjde číslo, čili koeficient času.Znásobíš li tímto číslem čas mikrokosmu, získáš tím čas makrokosmu.Vydělíš li tímto číslem čas mikrokosmu, získáš čas dalšího mikrokosmu a tak můžeš pokračovat směrem do mikro a makrokosmů a to do nekonečna.To co považuješ v jednom rozměru za nulový čas může se rovnat ve třetím řádu mikrokosmu tisíciletím,či milionům let. A nyní mně ukaž vzhledem k tomu nekonečno mikro a makrokosmů ten nulový čas,kdy šíp vlastně stojí. To že ten čas mikrokosmu je pro nás nevnímatelný neznamená, že je rovný nule.Jak vidíš, může být pro nás i vyvoditelný.Já však bych do takového výpčtu taději nepouštěl, když si představím ta nevyjádřitelná numera.Snad by to mohl udělat nějaký matematický genius,ale nejdříve by se musel zbláznit.(nebo by se zbláznil s toho.)

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 25/08/2008 :  12:41:44  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Rzwalde.

Já tě rozumím.V nulovém čase šíp stojí,ale nulový čas neexistuje.Znovu se vrátím k tomu svému modelu mikro a makrokosmů a tentokrát budeme mluvit o čase. Pokud srovnáš velikosti jednoho minkokosmu a makrokosmem,pak tě vyjde číslo, čili koeficient času.Znásobíš li tímto číslem čas mikrokosmu, získáš tím čas makrokosmu.Vydělíš li tímto číslem čas mikrokosmu, získáš čas dalšího mikrokosmu a tak můžeš pokračovat směrem do mikro a makrokosmů a to do nekonečna.To co považuješ v jednom rozměru za nulový čas může se rovnat ve třetím řádu mikrokosmu tisíciletím,či milionům let. A nyní mně ukaž vzhledem k tomu nekonečno mikro a makrokosmů ten nulový čas,kdy šíp vlastně stojí. To že ten čas mikrokosmu je pro nás nevnímatelný neznamená, že je rovný nule.Jak vidíš, může být pro nás i vyvoditelný.Já však bych do takového výpčtu taději nepouštěl, když si představím ta nevyjádřitelná numera.Snad by to mohl udělat nějaký matematický genius,ale nejdříve by se musel zbláznit.(nebo by se zbláznil s toho.)

MB

no, tak když máme v našem kosmu libovolně malý okamžik, můžu nalézt takový koeficient, aby tento libovolně malý okamžik se jevil v mikrokosmu libovolně velkým...to ok

...jenže tohle platí jen pro libovolně malý...nikoliv pro nulový

nula krát cokoliv je stále nula...
(přičemž nula krát nekonečno je matematický nesmysl -- aneb tato
operace není definována)

proto výrok nulový čas neexistuje je nepodložený. Můžeš sice paradox Zenóna tímto vyřešit (jako důkaz, že nulový čas neexistuje, bude sloužit Zenónův paradox - důkaz sporem), avšak pak musíš být připraven přijmout i následovno:

pokud neexistuje nulový čas, neexistuje ani bod. V žádné chvíli totiž nelze šípu (např. jeho středu) přiřadit určitou jednoznačnou polohu, neboť tu lze šípu přířadit jen v okamžiku (=nulovém čase), avšak ten neexistuje. V 'chvíli' jednoznačnou polohu šípu přiřadit nelze, jelikož každý bod šípu uletí za 'chvíli' nějakou nenulovou malou délku...tudíž žádný bod šípu nikdy nemá jednoznačnou polohu.

jsi ochoten to přijmout?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/08/2008 :  14:22:01  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Trošku jsi mně zamotal šišku,ale mohu to přijmout,pokud se jedná o pohyb.Pokud by byl pozorovatelm ten šíp,čili byl by v jednom bodu,pak by bylo vše ostatní v pohybu.Potom by ten bod existoval,ale neexistoval by v okolí,které by bylo vzhledem k šípu v pohybu. Nyní skusíme jít o kousek dál.Přidáme vnějšího klidového pozorovatele a určíme rychlost šípu jako rychlost světla vzhledem k pozorovateli třeba zleva doprava a to okolí se pohybuje rychlostí světla zprava doleva. Jedno i druhé se zvhledem k pozorovateli pohybuje rychlostí světla,ale jakou rychlostí se pohybuje ten šíp vzhledem k tomu okolí? Vzpomeň si na ty mikro a makrokosmy a uvědom si, že nic není absolutní, ale vše relativní,že rychlost toho šípu i okolí vhledem k makrokosmu je vlastně velmi pomalá a opět zde můžeš pro představu užít ten koeficient.Naopak vzhledem k mikrokosmu je tato rychlost mnohonásobkem rychlosti světla tohoto rozměru. Pokud zě plně dojde tato logika,pan Einstein se bude obracet v hrobě a připojit k němu generátor, mohl by zásobovat elektřinou půl Ameriky.(pozor, není to popření teorie relativity)Pan Newton by se zaradoval.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 27/08/2008 :  10:35:14  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Trošku jsi mně zamotal šišku,ale mohu to přijmout,pokud se jedná o pohyb.Pokud by byl pozorovatelm ten šíp,čili byl by v jednom bodu,pak by bylo vše ostatní v pohybu.Potom by ten bod existoval,ale neexistoval by v okolí,které by bylo vzhledem k šípu v pohybu.

jenže šíp je v pohybu kdykoliv -- záleží na pozorovateli. Z toho plyne, že nelze přesně určit jeho polohu bez ohledu na to, jestli se vůči nějakému pozorovateli hýbe nebo ne, protože vždycky lze najít takového pozorovatele, který se vůči šípu bude pohybovat.

Jinak principální neschopnost určit přesnou polohu nějakého objektu je základem kvantové mechaniky (princip neurčitosti). Zenón se mi líbí tak proto, že on to vlastně odvodil...i když to nedotáhl do důsledků a ze svého myšlenkového pokusu vyvodil nesprávný závěr (pohyb není). Krásně to ukazuje, že i kvantová mechanika je logická.

quote:
Nyní skusíme jít o kousek dál.Přidáme vnějšího klidového pozorovatele a určíme rychlost šípu jako rychlost světla vzhledem k pozorovateli třeba zleva doprava a to okolí se pohybuje rychlostí světla zprava doleva. Jedno i druhé se zvhledem k pozorovateli pohybuje rychlostí světla,ale jakou rychlostí se pohybuje ten šíp vzhledem k tomu okolí? Vzpomeň si na ty mikro a makrokosmy a uvědom si, že nic není absolutní, ale vše relativní,že rychlost toho šípu i okolí vhledem k makrokosmu je vlastně velmi pomalá a opět zde můžeš pro představu užít ten koeficient.Naopak vzhledem k mikrokosmu je tato rychlost mnohonásobkem rychlosti světla tohoto rozměru. Pokud zě plně dojde tato logika,pan Einstein se bude obracet v hrobě a připojit k němu generátor, mohl by zásobovat elektřinou půl Ameriky.(pozor, není to popření teorie relativity)Pan Newton by se zaradoval.

no, teď si zase zamotal šišku ty mně...

jak chceš určit rychlost šípu pomocí světla? Obávám se, že to nepůjde, protože světlo se ke všem pozorovatelům pohybuje stejnou rychlostí.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 27/08/2008 :  14:39:12  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.
Abych pravdu řekl, na nějaké měření či určování rychlosti světla jsem vůbec nepomyslel.Prostě mně šlo o modelovou situaci, kde jsou rychlosti dány.Nyní mně je celkem jasné,že se na vše díváš s pohledu kvantové mechaniky a vše si přispůsobuješ.Je dáno,že rychlost světla je stejná pro všechny pozorovatele a tím jsou i ta vzájemná rychlost proti sobě letících šípů rovna rychlosti světla.Já nevím, ale v tom cítím velký paradox a nějak nejsem schopný to přijmout, jistě chápeš proč.Představ si, že ten jeden šíp letí rychlostí světla vzhledem k třetímu (klidovému) pozorovateli a ten druhý šíp letí rychlostí nižší, třeba polovinou rychlosti světla. Jejich vzájemná rychlost by byla dle této teorie opět rovna rychlosti světla.Mluvíme o rychlosti,čili pohyb v čase.Ten jeden šíp uletí za jeden rok vzdálenost jednoho světelného roku, ten druhý jen polovinu stejné dráhy.Dle tebou zmíněné teorie by vlastně oba ty šípy uletěly dráhu jednoho světelného roku, protože by oba letěly rychlostí světla. V tom musí být chyba.Ty ses zmínil o tom,že kvantová teorie hovoří o principiální nemožnosti určit polohu.Je li nemožné určit polohu,je nemoné určit rychlost.Nepochází ta eventuální chyba odtud?Ber to tak, že tu teorii neznám a tak o tom přemýšlím pouze selským rozumem.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 27/08/2008 :  20:08:18  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Rzwalde.
Abych pravdu řekl, na nějaké měření či určování rychlosti světla jsem vůbec nepomyslel.Prostě mně šlo o modelovou situaci, kde jsou rychlosti dány.Nyní mně je celkem jasné,že se na vše díváš s pohledu kvantové mechaniky a vše si přispůsobuješ.Je dáno,že rychlost světla je stejná pro všechny pozorovatele a tím jsou i ta vzájemná rychlost proti sobě letících šípů rovna rychlosti světla.Já nevím, ale v tom cítím velký paradox a nějak nejsem schopný to přijmout, jistě chápeš proč.Představ si, že ten jeden šíp letí rychlostí světla vzhledem k třetímu (klidovému) pozorovateli a ten druhý šíp letí rychlostí nižší, třeba polovinou rychlosti světla. Jejich vzájemná rychlost by byla dle této teorie opět rovna rychlosti světla.Mluvíme o rychlosti,čili pohyb v čase.Ten jeden šíp uletí za jeden rok vzdálenost jednoho světelného roku, ten druhý jen polovinu stejné dráhy.Dle tebou zmíněné teorie by vlastně oba ty šípy uletěly dráhu jednoho světelného roku, protože by oba letěly rychlostí světla. V tom musí být chyba.Ty ses zmínil o tom,že kvantová teorie hovoří o principiální nemožnosti určit polohu.Je li nemožné určit polohu,je nemoné určit rychlost.Nepochází ta eventuální chyba odtud?Ber to tak, že tu teorii neznám a tak o tom přemýšlím pouze selským rozumem.

MB

aha...nj---ty rychlosti světla...popisuje speciální teorie relativity...a tam platí trochu jiný zákony...

pro skládání rychlostí neplatí to, co z mechaniky klasické, tj. např. pokud se tělesa s rychlostmi v1 a v2 pohybují po jedné přímce, tak pro jejich vzájemnou rychlost v3 neplatí v3 = v1 + v2 (pokud se pohybují proti sobě).

paradoxy jsou rozřešeny dvěma jevy: kontrakcí délek a dilatací času.

Platí, že těleso pohybující se (např.) ve směru x rychlostí blízkou rychlosti světla, mění svoji velikost (z pohledu klidového pozorovatele) -- zkracuje se ve směru x (=Lorentzova kontrakce délek), plyne u něj pomaleji čas (dilatace času), nabírá na hmotnosti (proto se nic hmotného nemůže pohybovat rychlostí světla, neoť při rychlosti světla by hmotnost daného předmětu dosáhla nekonečna).

kupodivu je odvození všech těchto věcí a vysvětlení zdánlivých paradoxů jednoduché, např. na http://fo.cuni.cz/texty/str.pdf ...což je přípravý text pro řešitele fyzikální olympiády. Je to psáno pro středoškoláky...tj. nepožaduje to znalost žádných vysokoškolských termínů...jen musíš vědět, co je to vztažná soustava a co je to vektor a goniometrická funkce...a pak trochu trpělivosti, protože na první přečtení to zas tak jednoduché není. Svého času jsem to louskal týden.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/08/2008 :  08:39:27  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Díky,ale tuhle odpověď jsem již četl od Noema. Otázkou je,zda jsou ty závěry správné.Zda dochází k té diletaci času, zda se to těleso skutečně zkracuje a podobně. To může být chyba spůsobená chybným vyhodnocením pozorování,či chybou ve výpočtech a o to jde. Z hlediska pozorovatel se může to těleso zkracovat,ale to může být pouhý klam a ve skutečnosti je toto pohybující se těleso stále stejné.S tím časem tomu může být podobně. Já mám stále dojem, že je tam chyba,jen ji zatím nedokáži určit.
Představ si rychle jedoucí vlak. Pozoruješ li jeho délku v klidovém stavu, díváš se na začátek a přejdeš očima ke konci musíš očima obsáhnout určitý úhel.Jede li,pak se podíváš na začátek a očima projdeš je malý úhel abys viděl konec,či s toho můžeš vyvodit že vlak se rychlostí zkracuje a můžeš v tom pokračovat výpočtem, při kterém zjistíš, že při určité rychlosti je délka vlaku vlastně se záporným znaménkem. To je nesmysl,ale nejedná se v případě té teorie o cosi podobného?
Byl jsem se podívat na tu nabízenou stránku a došlo mně, že každý mluvíme o čemsi jiném. Ta teorie hovočí vlastně o tom, jak se co jeví a já mluvím o tom co skutečně je.S tím jak se co jeví, mohu soushlasit a řekl bych, že to má i široké využití,ale není to o tom co skutečně je. Ta podobnost s tím vlakem, zde skutečně je.Ten vlak je stále stejně dlouhý,ale ś rostoucí rychlostí se jeví kratší.Toho jak se jeví mohu využít mám li známou rychlost, nebo délku k výpočtu té druhé veličiny,čili znám li délku,pak mohu vypočítat dle úhle mezi začátkem a koncem rychlost. Vyvodit s toho, že se vlak rychlostí skracuje je však nesmysl.Pouze se tak jeví. A právě tento rozdíl mně přivádí k tomu, že teorie relativity je správná vhledem k tomu, jak se co jeví,ale některé vývody určující stav jsoucí jsou chybné.Newton mluví o tom co je, Einstein o tom, jak se co jeví.Využití má jedno i druhé.Dle toho jak se co jeví je možno vyvodit to co je,ale je zde mnoho zavádějících prvků, které vedou k chybným vývodům.Takže už vím, co mně na této teorii tak nějak nesedělo.Nyní mohu říci že je správná,ale o něčem jiném, než jsem myslel.

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 28/08/2008 09:27:02
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/08/2008 :  14:52:42  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Byl jsem se znovu podívat na ten web a znovu jsem procházel tím textem. Zaujal mne Dopplerův efekt a trošku mne rozesmál.Ne že by byl chybný, to ne ale to co se z něj vyvozuje je k smíchu.Mluví se zde o tělese vzdalujícím se od Země /pozorovatele) a vysílající signál v určitém intervalu.Jistě víš oč jde a tak to nebudu dál popisovat.Skus si to však představit jako bys to vnitřním zrakem viděl.Skus si představit různé varianty, třeba to, že se toto těleso nevzdaluje,ale přibližuje, je v klidu, či má rychlost blízkou rychlosti světla. Pokud je vzhledem k pozorovateli v klidu.pak jsou intervaly shodné.Pokud se tělesso přibližuje a vysílá ty impulsy ve stejné frekvenci, vyšle signál, uletí určitou dráhu,čili se přiblíží a vyšle další signál.Ten další signál absolvuje dráhu kratší, než ten předešlý,čili dosáhne cíle dříve, jinak řečeno zmenší se odstupy signálů.A tak s toho můžeš vyvodit,že na tom letícím tělese probíhá čas rychleji. To je ovšem absolutní nesmysl.Když se to těleso vzdaluje,pak je tomu naopak. Mezi vysláním impulsů to těleso uletí určitou dráhu, kterou musí poté proletět ten signál navíc a to je příčina té zmněny intervalu. Představ si však,že to těleso vysílá signály v tomtéž intervalu,ale letí rychlostí světla.A je zde průšvih, protože světlo má konstatní rychlost vhledem ke všem pozorovatelům.Tedy od tohoto tělesa se rychlostí světla vzdaluje,ale vzhledem k té Zemi jako pozorovateli vlastně stojí na místě.Pokud užiješ Dopplerovy rovnice sám k tomu dojdeš výpočtem.
Je tedy tato Dopplerova teorie chybná? Ani náhodou. Je naprosto správná. Pokud znáš periodu vysílaného signálu, můžeš si díky jí celkem lehko spočítat rychlost toho letícího tělesa a naopak znáš li rychlost, můžeš si vypočítat periodu vysílaného signálu.Čas je tedy neměnný a rychlost na něj nemá vliv. Dilatace času tedy obsahuje některé chybné vývody.(což jsem tušil)
Skus si nyní představit,že to těleso urazilo určitou dráhu a zastavilo se. Vzdalovalo li se,pak ještě určitou dobu budeš získávat tu periodu impulsů zpomalenou a poté se opět periody srovnají.Přibližuje li se toto těleso,pak budeš ještě určitý čas získávat ty zrychlené periody a potom se periody opět srovnají. Problém by nastal, kdyby to těleso letělo rychlostí světla. Tam vznikne paradox. ty dvě protichůdné rychlosti světla by se navzájem vyrušily a vzhledem k pozorovateli by byly nehybné,čili bys jako pozorovatel žádnou informaci nezískal i když by to letící těleso ty impulsy stále vysílalo. Řeknu li to vulgárně, zanechávalo by je za sebou jako bobky. Tím však by mělo světlo rychlost rovnou nule vzhledem k pozorovateli a to by dokazovalo,že světlo nemá konstantní rychlost vzhledem ke všem pozorovatelům. Průšvih.Rychlost světla je jednou s konstant vzorce teorie relativity a pokud by nebyla konstantou, byla by chybná celá teorie.Aby to světlo vycházející s letícího přemětu mohl mít rychlost světla vzhledem k Zemi(pozorovateli) muselo by rychlost zdvojnásobit,ale pak by nemělo rychlost světla vzhledem k tomu letícímu tělesu ale mělo by rychlost dvojnásobnou. Kde je řešení tohoto paradoxu?
Doufám, že jsem tě ani trošku nezamotal šišku.

MB
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000