Author |
Topic |
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 04/06/2007 : 00:53:42
|
Noeme No, prava je, ze by to resilo mnohe problemy, problem s financovanim by odpadl a jeste by se zaznamy svezly na vlne obliby dnesnich realityshow a mohly by vydelat slusne penize. Melo by to ale i par nevyhod. To si pis, ze by se objevila mafie a ne jedna. Navic vsichni veznove by brzy zacali pocitovat vuci spolecnosti silnou zast, protoze tohle je prece nemozny. Vratit takoveho cloveka do spolecnosti by podle me bylo slozite.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/06/2007 : 08:04:56
|
Richarde.
Tvoje myšlenka ostrova sociopatů není vůbec nová,ale asi bys již dnes těžko hledal vhodný ostrov. Ta myšlenka byla již dávno realizována a ty ostrovy se jmenují Amerika a Austrálie. Je jich víc, ale tyto jsou zářivým příkladem toho, jak ve výsledku takové opatření dopadne. Amrika, kde žijí potomci těch vyvezených zločinců se snaží dělat policajta celému světu. Takže ty myslíš, že ty nucené práce nejsou účinné? Tak dobře. Přijímám tvoůj názor a také si myslím, že je lépe, když se budou zločinci povalovat po kriminálech jako vepři v chlívku a ať jim třeba vozí jednou týdně prostitutky, aby proboha netpěli. My všichni jim to povalování a požitky jako odmněnu za jejich zločiny zapatíme.
MB |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 04/06/2007 : 09:37:27
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Tvoje myšlenka ostrova sociopatů není vůbec nová,ale asi bys již dnes těžko hledal vhodný ostrov. Ta myšlenka byla již dávno realizována a ty ostrovy se jmenují Amerika a Austrálie. Je jich víc, ale tyto jsou zářivým příkladem toho, jak ve výsledku takové opatření dopadne. Amrika, kde žijí potomci těch vyvezených zločinců se snaží dělat policajta celému světu. Takže ty myslíš, že ty nucené práce nejsou účinné? Tak dobře. Přijímám tvoůj názor a také si myslím, že je lépe, když se budou zločinci povalovat po kriminálech jako vepři v chlívku a ať jim třeba vozí jednou týdně prostitutky, aby proboha netpěli. My všichni jim to povalování a požitky jako odmněnu za jejich zločiny zapatíme.
Netvrdil jsem, že ta myšlenka je nová nebo moje, jen ji považuji za zajímavou i dnes. Přesto tu jsou jisté rozdíly. Do austrálie byli dost často deportování lidé, kteří byli nepohodlní spíše politicky (irové, atd.). Pak strávili určitý čas v povinné službě (de facto byli dočasnými otroky). Po propuštění se o sebe museli sami postarat a to podle mne bylo správné.
Jediný problém ovšem je, že takový systém je dlouhodobě nestabilní, protože vysloužilí trestanci i jejich zaměstnavalelé se postupně změní v normální populaci a z vězeň ským ostovem je amen. Jediným řešením by byla povinná antikoncepce po dobu trestu, což by bylo po dobu pobytu na ostrově.
Stále však zdůrazňuji, že jen rozvíjím určitou fantazii a že si uvědomuji, že realita je mnohem složitější, přesto je zajímavé takovou fantazii rozvíjet a ptát se po eventuelních problémech a uvažovat třeba i nad morální a etickou stránkou. |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 04/06/2007 : 11:11:04
|
Miloslave Vnimat oblast usa jako misto, ktere osidlili trestanci je silne zjednodusujici. Vnimat roli policajta sveta jako cist negativni tohle zjednoduseni jeste trumfne. Jak se nam ten policajt hodil kdyz jsme upeli pod fasismem. Amerika byla mistem, kam odchazeli odhodlani sebevedomi lide kteri meli sen, ze se vysvihnou sami vlastni silou. Tito lide museli mit poradnou davku odvahy, aby neco takoveho zkouseli a pochopitelne tu zafungovali take vnejsi vlivy (treba vira). Tohle bylo, co jsem vzdy na USA cenil, mel jsem a ni vhled pres sci-fi padesatych let, ktera je v podstate cela oslavou lidskeho rozumu a cilevedomosti. Veci se meni a my si nenamlouvejme, ze rozumime situaci nekde jinde. Pristup ze kazdy american je blbec, ktery potrebuje varovani na hrnku kavy aby se neoparil je smesny.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/06/2007 : 19:53:08
|
Richarde.
Nikdy jsem netvrdil, že je každý američan blbec a nikdy jsem neřekl, že si Ameriky nevážím. Mluvil jsem o tvém nápadu s vyvážením zločinců a že se tak dělo nemůžeš popřít. To bys musel také říci, že si nevážím Austrálie a podobně. S tím policajtem to byl pouze protiklad k trstanci. Vkládáš li mně do úst nesmysly, nejsou to nesmysly moje,ale .... . Slovo si doplň sám. Amerika byla zemí trestanců v samém počátku a poté již šel vývoj svou cestou až k dnešnímu stavu, který je docela jiný a já to vím.Totéž platí třeba pro Austrálii, kam vvyváželi své trestance angličani. Ti trestanci v tvrdých podmínkách ve kterých často umírali vybudovali předmostí pro normální osídlence a tak by bylo možno popsat historii. Žádná neůcta zde není. To mi věř.
MB |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 04/06/2007 : 21:13:32
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Richarde. Nikdy jsem netvrdil, že je každý američan blbec a nikdy jsem neřekl, že si Ameriky nevážím. Mluvil jsem o tvém nápadu s vyvážením zločinců a že se tak dělo nemůžeš popřít. To bys musel také říci, že si nevážím Austrálie a podobně. S tím policajtem to byl pouze protiklad k trstanci. Vkládáš li mně do úst nesmysly, nejsou to nesmysly moje,ale .... . Slovo si doplň sám. Amerika byla zemí trestanců v samém počátku a poté již šel vývoj svou cestou až k dnešnímu stavu, který je docela jiný a já to vím.Totéž platí třeba pro Austrálii, kam vvyváželi své trestance angličani. Ti trestanci v tvrdých podmínkách ve kterých často umírali vybudovali předmostí pro normální osídlence a tak by bylo možno popsat historii. Žádná neůcta zde není. To mi věř.
Nejsem si jist jestli reaguješ na to co jsem řekl já nebo na to co řekl Oldow :o)) |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/06/2007 : 08:08:48
|
Richarde.
Chyba je pouze ve jménu. Bylo to adresováno Oldowi, ale třeba komukoliv dalšímu, kdo si myslí o mnš totéž jako Oldow.
MB |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 05/06/2007 : 11:21:43
|
Lidi,
ten nápad s ostrovem zní zajímavě, ale přesto mi tu jedna věc nesedí a to ani u celkového řešení problémů s lidmi, kteří něco provedli nebo ohrožují okolí. Jak poznáte, že ten člověk skutečně někoho zabil?? Většina lidí se jen tak nepřizná a někteří nevinní se přiznají jen proto, aby to neměli ještě těžší. Pak dochází ke spoustě omylům, některých zemích dochází i k trestům smrti a člověk, který je nevinný, ten už nikdy nemá možnost vyjádřit pravdu.
Ohledně nucených prací. Ty bych zavedla a to rozhodně, ale hlavně pro nezaměstnané, kteří žijí na podpoře. V dnešní době se dá práce sehnat vždycky, i kdyby šlo jen o pitomou brigádu, existuje nesčetné množství agentur, které tuto možnost nabízejí a úřadů práce je taky mnoho. Jediný důvod, proč tito lidé nepracují je jejich lenost a v tom by se nemělo lidi podporovat, aby žili z penz někoho jiného. Na druhou stranu si říkám, že žijeme ve světě, kde se příliš věci rozdělují do majetků a vlastnictví. Češi tvrdí, že Česká republika je jejich, Američani, že jim patří USA a ostatně každý národ toto tvrdí o svém státu - a pravda je taková, že všem patří vše. Čí je stéblo trávy na poli? Čí je mravenec v lese?? Ničí. A všech. Lépe řečeno pro všechny.
Líbí se mi myšlenky z knihy Hovory s Bohem (také doporučuji přečíst, už jsem se o ní zmiňovala), kde "bůh" nabízí řešení ve formě, že každý má přístup k základnímu uspokojení svých potřeb - tím myslím samozřejmě jídlo a přístřeší. A ti, kteří si chtějí žít lépe, ti už musí pro to něco udělat. Ať se flákají, ti co chtějí, ale možnost nějakého, byť jen sebemenšího luxusu, by pro ně byla daleká.
Už jsem zas začala něco jiného, tak mi promiňte, ale já to musela říct =)) |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/06/2007 : 18:05:05
|
Martinko.
To je skutečně zajímavé. Nucené práce pro nezaměstnané kteří nic neprovedli, jen třeba není v okolí práce na kterou by svými schopnostmi stačili a na druhé straně zločinci, kteří kradli, podváděli, tunelovali banky a vraždili ať se válí za naše peníze jako na krmníku se vším komfortem. Takové logice nerozumím. Mohla bys mně ji nějak přiblížit? Zatím je to pro mne nelogické. Dát nezaměstnaným práci, to ano.nestojí li o práci na kterou by stačili, pak je nechat bez podpory, to ano, ale trestat je a zločincům nadržovat? To snad né. Co myslíš, že ti zločinci v kriminále dělají? Jídlo mají zajištěné, hlídají je aby jim někdo nedej bůh neublížil,z nudy si čtou, nebo zírají na bednu, samozřejmě barevnou a video také nesmí chybět a když je sluníčko, povalují se po dvoře, opalují se, či hrají nějaký ten fotbal, či volejbal.To vše za peníze nás všech. To my jim ten konfort platíme z daní. To už bych raději rozdal ty peníze těm nezaměstnaným i když by to nebylo výchovné, Alespoň by nebyli taženi k zločinnosti nouzí a hladem.
MB |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 05/06/2007 : 18:36:23
|
Slávku,
bohužel spojuješ věci, které jsem vůbec nechtěla dávat do souvislosti. Já jsem vůbec neřekla, že souhlasím s tím, jak vypadají naše věznice a podmínky v nich. Naopak, když už, tak jsem pro zpřísnění. Spíš tady jde o princip, jak už jsem psala, navrhovala bych to "převychování", protože podstatou problému není zahladit a opravit následky, ale napravit příčinu.
A to, že bych chtěla, aby nezaměstnaní pracovali za to, že dostávají přídavky, není snad nic špatného. Když člověk chce, musí pro to něco udělat... Jasně, jsou lidi, kteří opravdu nemohou, ale ti proto mají například vážný zdravotní důvod. Ti, co si doma jen válí šunky a žijí si z podpory mě neskutečně rozčilují... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/06/2007 : 09:21:24
|
Ohledně nucených prací. Ty bych zavedla a to rozhodně, ale hlavně pro nezaměstnané, kteří žijí na podpoře
Martinko. Na toto jsem reagoval. Ono to vyznělo jako bys stavěla ty zločince nad ty nezaměstnané.Zločinci ať jsou v pohodlí a nezaměstnaní ať jsou potrestaní nusenou prací. Je mně jasné, že jsi to tak nemyslela,ale prostě to tak vyznělo. Já jsem přišel o práci, když mně bylo 55 let. V těchto letech už je hodně obtížné najít odpovídající práci. A tak jsem využil toho, že umím hrát a zpívat a živím se muzikou. Podporu jsem nikdy nepobíral a to ani tehdy když zrušili místo kde jsem dělal a ze dne na den jsem byl bez práce.Kdybych nastoupil na nějaké podřadné místo, kam by mne nejspíš vzali v mém věku,apk by netolerovali, že mám pátky a soboty obsazené něčím jiným a nemůžu dělat třeba odpolední, nebo noční. Kdybych skončil s muzikou, měl bych ve výsledku mnohem méně peněz, než mám takto. Proč to píši? Ono to Martinko někdy tak jednoduché, jak to vypadá a abys to mohla posoudit, musela bys vědět o tom mnohem víc. Jistě jsou lidé, ktrým život na podpoře vyhovuje,ale je řada těch, pro které je to jediná možnost jak přežít a nemusí být právě nemocní. Stačí když nepatří k mladým o které je zájem a v okolí není pro ně vhodné pracovní místo. Vždy jsem si říkal, že já se vždycky uživím, protože zvládám dost oborů, zkrátka toho dost umím. Dnes už vím, že je tomu jinak. Mohl bych třeba dělat autoklempířinu, dělal jsem ji za komunistů jako živnost a byl jsem velmi známý pečlovostí i nízkou cenou. Jenže jsem poznal, že na to již nemám tu potřebnou energii a navíc nemohu mít kvůli muzice rozřezané ruce od plechů. A tak bych mohl pokračovat od jednoho oboru k druhému a zjišťovat, že co se člověk v mládí naučil, to mu ve stáří nemusí k ničemu být. Ale naučil jsem tomu syna a ten je dnes stejně vyhlášený, jako jsem byl já, když jsem byl mladší. A tak jsem již dnes soudům nezaměstnaných dost vzdálen.Ono to není tak jednoduché, jak tě to může připadat.
MB |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 12/06/2007 : 11:09:29
|
Slávku,
já vím, že to není tak jednoduché, a proto jsem taky říkala (teda doufám ), že jsem to myslela s nadhledem... Víš, pokud má člověk chuť pracovat, tak tu možnost vždycky má. To je jako u nás na škole. U nás ve třídě jsou lidi, kteří mají na to, aby tuto školu dostudovali, a někteří by klidně mohli mít i vyznamenání - chytří jsou na to dost. Ale většina lidí na to kašle, jde jim jenom o to, aby postoupili do dalšího ročníku a "nějakým způsobem" dali maturitu. A to se pak člověk nemůže divit, že jim to náhodou nevyjde a musí dělat reparát, protože na to celý rok kašlou...
A pokud člověk chce něco dělat a nemůže sehnat práci, myslím, že pro něj není těžké postarat se o pořádek v našem městě. Upřímně, kolikrát nevyhodíte žvýkačku do koše, nemluvě o vajglech (pokud tady někdo kouří), atd... A dělat pořádek kolem sebe by mělo být i naším zájmem, neměla by to být činnost, kterou odsuzujeme... Neříkám, určitě to není tak příjemné jako sedět si někde v kanceláři s výhledem do dáli, kde je klimatizace a čisté záchody, ale je třeba si uvědomit, že i tu budovu musel někdo postavit a ty záchody někdo čistí a nejsou to zrovna příjemné práce... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 13/06/2007 : 07:37:11
|
Martinko.
Vidíš vše pouze ze svého pohledu a tak je to normální. Ty žiješ v určitém prostředí a dle toho máš nastavené svoje normy. Ty normy jsou správné a platné ve tvém prostředí a mezi lidmi se kterými se stýkáš. Svět však není pouze toto prostředí, které znáš a pro které platí to co říkáš. Nemají všichni lidé povinně IQ vyšší sta a nežijí všichni lidé v prostředí pro jejich celkový stav vhodném.Když o nich nevíš vše, nemůžeš je soudit a určovat jim, jak by měli myslet. Oni toho mnohdy nejsou vůbec schopni. Podívej se příkladně na lidi, kteří propadli alkoholu.Mnohdy se jedná i o lidi kteří měli vysoké IQ a třeba to byli i lidé s velice vysokým vzděláním.Dnes jsou to bezdomovci permanentně v opilém stavu. Dnes již tito lidé nedokáží mysle normálně a ty tvoje normy nejsou schopni dodržet. Nebo třeba narkomani ,či lidé mentálně zaostalí. Kdybys je poznala blíže,poznala bys, že je vše mnohem a mnohem složitější, že často žijí na hraně svých schopností a víc už nemohou. Že klidně zahodí ten nedopalek kdekoliv a kdykoliv a vůbec nepřemýšlí o tom, že by to bylo špatné. Je možné říci, že člověk na určité úrovni má tendenci soudit ty, kteří jsou na úrovni dle jeho norem nižší. Jenže ta úroveň není jen jeho vlastní zásluhou. Představ si, že by ses narodila třeba v romské rodině, kde by otec kradl a matka živila prostitucí. Ten svět by se tě zdál zcela normální a uznávala bys normy této úrovně. Vím, že je pro tebe nesmírně těžké si to představit a vidět sebe na takové úrovni, ale skus to. Třeba tě cosi podstatného dojde.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 14/06/2007 : 04:32:32
|
Nevim no Ono je tezke o podobnych vecech diskutovat, protoze to o cem mluvime kdyz mluvime o ostatnich lidech nejsou ostatni lide, ale nase predstay o nich. Jak rika Miloslav, kdyz se clovek do te situace dostane, proste to zacne videt jinak. Je dulezite uvedomit si, ze existuji veci, ktere si nejsme schopni predstavit. Ja napriklad, kdyz jsem drive videl kuraka, rkal jsem si; prece kdybych doopravdy chtel prestat, proste se zatvrdim a jedine co musim udelat je uz nikdy si nezapalit. Byla to spravna predstava ve smyslu logicka, ale byla chybna ve smyslu odpovidajici realite. Nema cenu predstavovat si, jak se citi kurak, kdyz si vecer zapomene koupit cigarety, nejde to pochopit. Ma cenu uvedomit si, ze pokud tolik lidi kouri asi to nebude tak snadne a nepremyslet o tom. Podstatna je jedna vec, Zivot je nekoncici loterie. Je spravedlivy, kazdy muze mit smulu, ale pochopitelne potom ma nekdo smulu a nekdo stesti, coz vnimame jako nespravedlivost. Jedine co musime a muzeme, je se s timto stavem smirit s vedomim, ze se nelosuje pouze jednou a treba priste nam to vyjde lepe, nebo taky ne. A zaridit se, jak uzname za vhodne. Verim tomu, ze nejvetsi zivotni neuspechy zazivaji lide, kteri veri, ze jim bylo ukrivdeno (kdyz si v podstate vytahli jen cerneho petra) a uziraji se a lide, kteri prijdou o sen, coz je nakonec nesmysl, protoze o sen prijdete i kdyz si ho splnite. Toz tak.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/06/2007 : 08:10:45
|
Oldow.
Souhlasím do posledního písmenka. S tím kuřáctvím a soudem kuřáků je to dobrý příklad. Ono se lehko soudí, když člověk neví. Já sám jsem silný kuřák a tak mohu s této pozice toto posoudit. Skusím tě to trošku více přiblížit i když v tom nehraji přímo kladnou postavu,spíš naopak.Kouřím od svých šestnácti let a začal jsem na popud kamarádů. Vůbec mně kouření nechutnalo a musel jsem se hodně přemáhat. potom jsem si zvykl a začal cigarety potřebovat. Tehdy se ještě proti kouření tak nebojovalo a když jsem byl příkladně na honu, navzájem jsme si připalovali s obvodním lékařem jako dobří kamarádi. A nyní udělám skok. Ještě začátkem ledna tohoto roku jsem kouřil koem šedesáti cigaret denně a když jsem byl na vystoupení, mnohdy i více. Potom přišla rána a já jsem cestoval do nemocnice ve stavu, který je těžké popsat. A nyní to přijde. Byl jsem na JIPce připojený ke všemu možnému, samý kabel a hadička,ale již mně bylo trošku lépe (dostal jsem insulin) a najednou jsem nedokázal myslet na nic jiného, než dát si šluka. To napětí kolem žaluddku si nedokážeš představit. A tak jsem požádal sestru aby mne odpojila, že potřebuji na WC. Věděl jsem, že mne to může zabít a přesto jsem si zapálil. Ta úleva byla taková, že jsem na zpáteční cestě do postele málem tančil. Jenže za chvíli byla visita a ze mne to táhlo jako z trafiky. Primář se rozčílil a já ho chápu. Když jsem mu však řekl, že jsem kouřil i víc než šedesátku denně, odpověděl s pokrčením ramen a celkem klidně. " Tak to by tě zabilo, kdybys naráz přestal,ale skus to alespoň omezit. A tak mně dali pumpu (kapačku) na kolečka, naučili mne připojovat a odpojovat EKG aby mne sestra nemusel stále připojovat a odpojovat. PO celou dobu v nemocnici jsem kouřil do deseti denně. Když jsem se vrátil domů,řekl jsem si, že už bych mohl přestat úplně. A tak jsem dokouřil poslední s krabičky a řekl aby cigarety nekupovali. Vydržel jsem to celý den až do večera a tehdy už to bylo tak hrozné, že jsem chodil po místnosti stále sem a tam. Nakonec jsem mávnul rukou, sedl do auta a jel si pro cigára do herny, kde měli celou noc otevřeno. Kdyby tohle poznali ti kritici kuřáků jen jeden jediný den, nejspíše už by nesoudili.Mám jich kolem sebe dost a každý radí a radí.V kuřácké poradně také radí a radí,ale nikdo nepomůže. To přece vím i bez nich, že mne to zabíjí a jsem rozhodnutý přestat,ale jak, když to není k vydržení? A tak nedokáži soudit ani alkoholiky, či narkomany,protože si dokáži představit jak jim je. Největší hloupost je začít, to ostatní jsou důsledky. A tak jsem alespoň dokázal přesvědčit svoje děti, aby nikdy nezačínaly a to se mně povedlo. Nikdo z nich nekouří, nepije alkohol a nefetuje. A víš, co je zajímavé, nikdo z nich kuřáky, či alkoholiky nesoudí. Ví oč ve skutečnosti jde a že to není tak jednoduché, jak se zdá.
MB |
|
|
Topic |
|
|
|