Author |
Topic |
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 07/11/2003 : 13:16:15
|
Pravda je konstatování věcí v daný okamžik. Čas neexistuje, je jen lidským vyjádřením pohybu všeho, co existuje. Zastaví-li se tento pohyb, je zastaven i čas. Nastane stav, který je jediněčný, ale lze popsat jedinou pravdou, pravda je tedy jen jedna.
|
Edited by - alergik on 07/11/2003 21:54:32 |
|
jokr
Nový uživatel
Czech Republic
6 Posts |
Posted - 07/11/2003 : 16:36:46
|
Zastaví-li se všechen pohyb, není ani popisování a nelze tedy konstatovat žádnou pravdu (ani nepravdu). Pravda tedy není.
-- jokr |
|
|
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 07/11/2003 : 21:20:22
|
Pravdou nazývám přesný popis věcí v daný okamžik. Tím okamžikem však nazývám konfiguraci jsoucna. Čas neexistuje, ale je tady pohyb. Pohyb chápeme jako čas. Čas je lidský pojem. To, že nemůžeme něco konstatovat neznamená, že to něco neexistuje. "Věci" existovali daleko dříve, než tu byl člověk - tvor schopný konstatování. |
Edited by - alergik on 07/11/2003 21:30:14 |
|
|
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 07/11/2003 : 21:27:57
|
"Věci" jsou v pohybu a my ten pohyb vnímáme jako čas. Jen tím chci říci, že na věci "mimo nás" existuje jediný popis, status quo každé konfigurace "věcí" v "prostoru". Tento popis nazývám pravdou. A ta existuje i bez nás. Bez nás však neexistuje lež. Neexistují ani dvě globální pravdy globálně popisující celkovou konfiguraci všeho jsoucna. Lidé jsou schopni generovat celou řadu pravd v různých oblastech. Pakliže existuje více pravd popisujících jeden stav systému, jsou buď všechny nepravdami anebo je jen jedna z pravd opravdu pravdou. |
|
|
jokr
Nový uživatel
Czech Republic
6 Posts |
Posted - 07/11/2003 : 23:39:12
|
quote: Originally posted by alergik
Pravdou nazývám přesný popis věcí v daný okamžik. Tím okamžikem však nazývám konfiguraci jsoucna. Čas neexistuje, ale je tady pohyb. Pohyb chápeme jako čas. Čas je lidský pojem. To, že nemůžeme něco konstatovat neznamená, že to něco neexistuje. "Věci" existovali daleko dříve, než tu byl člověk - tvor schopný konstatování.
Já přece nemluvím o (ne)existenci něčeho věcného. Jenom tvrdím, že když není pohyb, nemůžeme nic říkat, a když nemůžeme nic říkat, nemůže zaznít žádná (ne)pravda. To se nijak nedotýká existence toho, o čem by ta výpověď (pravdivá či nepravdivá) byla...
-- jokr |
|
|
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 08/11/2003 : 01:47:47
|
Ach jo.... |
|
|
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 08/11/2003 : 01:49:40
|
To je sice pravda, to, co říkáš, nicméně to není v rozporu s tím, co říkám já. |
|
|
sat
Nový uživatel
Slovakia
44 Posts |
Posted - 08/11/2003 : 23:08:27
|
pravda je svedectvo existencie daného okamihu, v náväznosti na východiská a následky definovaná ako nástroj realizácie jej podstaty vo forme pochopenej spravodlivosti, t.j. - jej uplatňovania v praxi bez odpovede na otázku "kto som ja?" nie je spoznateľná
bzzzzzzzzzzzzz |
|
|
sat
Nový uživatel
Slovakia
44 Posts |
Posted - 08/11/2003 : 23:14:30
|
niekto hovorí o plynutí času a niekto hovorí o priestore môžu obe kategórie (čas aj priestor) existovať mimo bytia? priestor je vlastnosťou bytia
bzzzzzzzzzzzzz |
|
|
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 10/11/2003 : 17:45:49
|
Samotný prostor je skutečně vlastností bytí. Já se však pravdou zaobírám z pohledu nezávislého na existenci inteligence.
|
|
|
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 10/11/2003 : 17:49:56
|
Zaobírám se tím, co je "mimo nás s námi" a ne tím, co je "v nás s tím, co je mimo". Fuj.... to je blábol, ale snad to někdo pochopí.... Zkusme najít společnou pravdu o pravdě. :-) |
|
|
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 10/11/2003 : 19:00:56
|
To čemu Ty říkáš PRAVDA, já říkám NÁZOR. Zatímco názor přísluší člověku (nebo myslící bytosti...dovolte mi tu nepřesnost...) a názorů na stav věcí může být víc než 1, pravda je jedna a nezávisí na lidech. Pravda je existující popis statutu quo. |
|
|
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 10/11/2003 : 19:04:09
|
Nikdo nemusí odpovídat na otázku "Kdo jsem já?". I bez toho existuje stav (konfigurace) věcí (bytí). Názor však bez já neexistuje. |
|
|
jokr
Nový uživatel
Czech Republic
6 Posts |
Posted - 11/11/2003 : 23:41:03
|
Tak si to ujasni. Napsal jsi (cituji): "Pravda je konstatování věcí v daný okamžik." Nemá-li kdo konstatovat, kde je pravda?
-- jokr |
|
|
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 12/11/2003 : 17:03:04
|
Dobře. Objasním to.... Pravda je stav věcí. |
|
|
apeiron
Nový uživatel
12 Posts |
Posted - 12/11/2003 : 18:53:36
|
NevĂm pĹ™esnÄ›,co je to pravda. RadÄ›ji bych se zajĂmal o jednoduššà vÄ›ci, jako tĹ™eba co je to pravdivĂ˝ vĂ˝rok. |
|
|
Topic |
|