www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Filosofie x náboženstva
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 30/05/2007 :  18:17:28  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj,

nedávno na jednom fóru jsem měl zajímavou diskuzi na téma co vzniklo dřív jestli filosofie nebo náboženství. Docela mě zaujalo, že někdo může mít ten názor, že dřív vznikla filosofie a až potom náboženství. Proto mě zajímá jestli má někdo třeba stejný názor, nebo si taky myslíte, že dřív vzniklo náboženství.

Pro mě osobně muselo zcela jistě vzniknout náboženství. Protože, ačkoliv se člověk už od prvopočátků snažil nějakým způsobem intepretovat si okolní svět, až do určité doby o svých poznatcích nějak nepochyboval (doba mýtu - mýtus), až když začal pochybovat, tak se zrodil první filosof a s ním filosofie (logos).

Edited by - rajis on 30/05/2007 21:48:32

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 30/05/2007 :  21:29:01  Show Profile  Reply with Quote
Já bych to viděl přinejmenším tak , že vznikly současně . Dle mého názoru je náboženství (alespoň jeho základní otázky ) součástí filosofie .
Např. :
Proč existujeme ?
Smysl života (resp. jak se za života chovat ) ?
Existence boha ?

Myslím si , ale že filosofie (tedy alespoň v jakési primitivní formě ) vznikla ještě před náboženstvím jinak by si nikdo výše zmíněné otázky ani nepoložil .

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/05/2007 :  07:27:27  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.

Náboženství je určitý druh filosofie. Takže je jasné, že vnikly v jeden okamžik. Tím že vzniklo náboženství vznikla i filosofie.Teprve mnohem později se různé názorové proudy ve filosofii oddělovaly od náboženství. Theologie byla součástí filosofické fakulty a byla pouze odvětvím filosofie.
Když člověk poznal slovo a vzniklo u něj myšlení permanentní slovní, začal si uvědomovat svou smrtelnost a získal i schopnost o tom uvažovat a hledat cesty k odstranění stresu ,který s toho vyplynul a to byl začátek náboženství a současně i filosofie.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 31/05/2007 :  09:32:58  Show Profile  Reply with Quote
Já myslím, že je to trochu složitější

Předně pojmy "filosofie" a "náboženství" vznikli až ex post, pojem filosofie vznikl ve starověkém řecku a pokud vím jako první se tak nazval jeden ze šesti mudrců (tuším, že Thales z Miletu), obecně panuje shoda, že před nimi žádná filosofie nebyla.

Pojmem náboženství si jist nejsem, ale tipnul bych si, že vznikl až ve starověkém římě. Někdy v té době taky začalo propojování křesťanství a filosofie, toto propojení je pro křesťanství dost specifické, jiná náboženství se k filosofii neodvolávala.

Kdy ale vzniklo první náboženství, tak to si dovolím tvrdit, že ještě před filosofií. Nějaká forma oficiálního náboženství byla už v Sumeru a starověkém Egyptě, tedy před prvními filosofy.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/05/2007 :  10:34:41  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.

Otázka nezněla, kdy filosofie a náboženství dostaly své označení slovem,ale kdy vznikly de fakto, třeba jen v jednoduché formě různých duchů a podobně.Náboženské uvažování bylo součastně uvažováním filosofickým i když ještě nebyly názvy náboženství a filosofie.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 31/05/2007 :  10:45:12  Show Profile  Reply with Quote
Přesně tak jsem to také pochopil a na to jsem také odpověděl
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 31/05/2007 :  12:24:31  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj,

já si právě nemyslím, že se vznikem náboženství je spojena nějaká existencionální otázka, či vůbec nějaká otázka. Náboženství vzniklo z úžasu nad okolním světem a nikoliv jeho intepretací. To, že člověk viděl blesk, rozhodně neznamená, že si ho chtěl hned nějak interpretovat. Náboženství je především společenský jev, který dal dané společnosti určitou identitu.

Potom v náboženství, v původním slova smyslu, člověk spíš děkuje za dary, které dostal - svou existenci. To odkud se ty dary vzaly je až na druhém místě.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/05/2007 :  15:38:59  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.

Mám takové tušení, že jsi se posadil mimo hrnec.Ty hovoříš o novějších náboženstvích a jejich přístupu,ale původní otázka směřovala k´úplným počátkům, kde byla spíše bázeň a snaha se bohům podbízet třeba i lidskými oběťmi.O tom děkování to tehdy skutečně nebylo a o obdivu nad krásou přírody už vůbec ne. To už jsi u dnešních věřících, kteří tím podporují svou víru a nikoliv v hluboké minulosti. Když tehdy viděli blesk a slyšeli hrom, běželi spíše obětovat svému bohu a tím se ochránit.Na krásu nebo monumentnost takového jevu nejspíše vůbec nemysleli.

MB
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 31/05/2007 :  17:04:56  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave,

s tím díkem jsem mluvil spíš o povaze náboženství. Já se taky bavím o době kdy vzniklo (náboženství samozřejmě nevzniklo ze dne na den, vznikalo určitě hodně dlouhou dobu). Ale problém bude asi ten, že já si s náboženstvím nutně nespojuji boha nebo nějakou ,,vyšší bytost". Rozhodně ne, bavíme-li se o vzniku náboženství. Nějaký bůh je už něco co vzniklo postupem času, během vývinu náboženství.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/05/2007 :  17:07:22  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.

Proč úžas? Strach s bouřky a úleva poté, dejme tomu, nakonec to prožívá i můj pes, anglický buldok Lucy. Při bouřce se klepe a jazyk má téměř celý venku a když bouřka skončí, může se tadostí zbláznit. Má to však zcela jinou příčinu, než strach ze smrti. Ona nesnáší hluk a podobně se chová i když někdo zaklepe na okno. Takže strach s bouřky mohl být dříve než bůh,ale jakmile vznikl v lidském myšlení bůh, třeba jen ve formě nějakého Peruna,byl to spíše strach z hluku hromu, než s blesku. Když lidé stvořili boha, byl i ten strach s bouřky zcela jiný. Náhle to byl výraz jeho hněvu,či cosi podobného ,což vyžadovalo položit na oltář oběť na usmíření. To již bylo o jiném strachu než dříve. Ten úžas můžeš pociťovat ty, když víš, že se jedná o elektrický výboj o vysokém elektrickém potencionálu a podobně. Oni spíše ten strach.

MB
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 31/05/2007 :  17:20:54  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave,

po napsání příspěvku jsem si potom zpětně uvědomil, co mi na to asi odpovíš. Tak jsem ten příspěvek smazal a napsal jsem něco jiného.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 31/05/2007 :  17:49:58  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Nabozenstvi je slepenec vseho mozneho, mimo filosoficke snahy objasnit priciny veci treba i potreby aby byl nejaky velky otec, mocenskych potreb...

Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 31/05/2007 :  18:32:56  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus

Já myslím, že je to trochu složitější

Předně pojmy "filosofie" a "náboženství" vznikli až ex post, pojem filosofie vznikl ve starověkém řecku a pokud vím jako první se tak nazval jeden ze šesti mudrců (tuším, že Thales z Miletu), obecně panuje shoda, že před nimi žádná filosofie nebyla.

Pojmem náboženství si jist nejsem, ale tipnul bych si, že vznikl až ve starověkém římě. Někdy v té době taky začalo propojování křesťanství a filosofie, toto propojení je pro křesťanství dost specifické, jiná náboženství se k filosofii neodvolávala.

Kdy ale vzniklo první náboženství, tak to si dovolím tvrdit, že ještě před filosofií. Nějaká forma oficiálního náboženství byla už v Sumeru a starověkém Egyptě, tedy před prvními filosofy.

Ano s tím souhlasím, filosofie tak jak ji známe dneska vznikla zcela určitě v Řecku, tedy v jeho koloniích, v Milétu.
Go to Top of Page

Nikdo
Nový uživatel

14 Posts

Posted - 01/06/2007 :  04:02:06  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj všichni

Podle čeho se soudí, že filozofie vznikla v Řecku ? Podle toho, že jsme ovlivněni civilizací která vznikla na řecko-římské tradici. Naštěstí je tady i jiný svět na Východ do nás, který žije svojim vlastním životem.

Mimochodem Thales obchodoval s olejem a pravděpodbně spoustu informací nabral od Egypťanů. Protože na blízkém Východě tehdy panovali jiné klimatické podmínky jako dnes, tak se určitě čile obchodovalo taky s Indií. Takže i tam lze možná lze vypozorovat počátky filozofie. Thales údajně taky předpověděl zatmení slunce. To nemohl bez astronomických pozorování a k tomu jako obchodník neměl moc času, takže je od někoho převzal.

O všem víme pouze ze zlomků s textů pozdějších autorů. Ale existovala filozofie i předtím ? Možná, závisí od uhlu pohledu. Na to aby existovala filozofie muselo podle mě existovat náboženství a aby existovalo náboženství musel existovat mýtus. Mýtus říkal kdo udělal co velikého, nebo proč to a to je. Náboženství řeklo kdo to vše řídí a jak se mu pokorovat aby to řídil v náš prospěch. Filozofie buď vyplňovala mezeru, jako zde Sokrates (vlevo nahoře na obrazovce)
(parafrázuji Způsobil obrat filozofie ke společnosti a oddělil se od těch co vládli řecnickým uměním ve prospěch zvolení do politických funkcí (sofisté) ... ), nebo snažili se vysvětlovat věci tam, kde jim náboženství nechalo volný prostor. Protože tehdy náboženství bylo založeno na mýtu tak toho prostoru bylo hodně. Nevyvracelo se obecně uznávané náboženství, ale mýty a to ne ještě všechny. Pak přišel středověk. Římská říše padla ale díky ní se rozšířilo křesťanství jako nové náboženství a z filozofie Platona a později Aristotela se stalo dogma. ...

To jsem ujel někam kde jsem nechtěl.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 01/06/2007 :  06:36:50  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Již jsem zde vítal kdekoho, ale nikoho ještě ne.

Tak mezi námi vítej Nikdo.

Máš v mnohém pravdu. Východní filosofie je skutečně starší,ale cožpak zde jde o filosofii dle názvu? Filosofie je uvažováním o životě a to zde bylo dávno před tím, než existovalo Řecko a dokonce i ty východní kultury. Cožpak je zde filosofie až od té doby, co získala své pojmenování? I jeskyní člověk dozajista uvažoval o tom jak žít s ostatními lidmi a jak spolužít s duchy ve které věřil.Výsledkem jeho přemýšlení, čili filosofování byla oběť duchům a třeba ty malby na stěnách jeskyně. Filosofie není až to co mělu určitou úroveň,ale vše od nejprimitivnějších základů.
Nikdo. Zajímalo by mne, jak víš, že bylo v oblastech kolem rovníku jiné klima? O jaké době mluvíš? To by mne skutečně zajímalo. Ono tomu tak skutečně bylo a podnebí by bylo možné přirovnat k dnešním subtropům, zatím co dnešní mírné pásmo bylo téměř neobývané,kvůli drsnému podnebí. Jenže to většina lidí neví.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 01/06/2007 :  09:34:04  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Panove
Ja bych beslovickaril, podle me se da filosofie chapat bud jako cinnost vyvolana existencialni nejistotou, nebo jako specifictejsi uspokojovani potreby vedet rozumem a ne mytem. Ja bych se priklonil k druhemu pohledu, pak musime hledat pocatky filosofie ve staroveku, i kdyz i to je otazka. Rekl bych, ze si tenkrat prilis mnoho domysleli ale tezko rict- Tezko rict, jak vlastne vnimali svet bez nasich znalosti.
To ale neznamena, ze pred nimi nikdo nefilosofoval, jiste ano, ale oddelene, nebo s prilis velkym durazem na mytus. Popravde receno se v historii moc nevyznam a je mozne, ze jsem se nekde spletl, neni to zrovna moje parketa.

Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000