Author |
Topic |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 21/04/2007 : 14:23:58
|
Ale pánové.
Každý člověk může říci, že to jeho krásné je krásnější, než krásné toho druhého, protože to tak vnímá. Neexistuje konstanta krásy. Někdo bude mít v paměti uloženu v polaritě plus třeba na nose bradavici, na bradavici chlup a na chlupu DDT a tehdy bude cítit příjemno krásy bez ohledu na nějaké uznané pravdy krásy. Proč se přít o pravdu krásy, když není vůbec podstatná? A proto jsem řekl, že krásnější než tvůj bůh je můj bůh a tak dále. Každý to tak cítí ať je jeho bohem cokoliv.
MB |
|
|
AngelOf
Uživatel
Czech Republic
59 Posts |
Posted - 21/04/2007 : 15:03:12
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Proč se přít o pravdu krásy, když není vůbec podstatná? A proto jsem řekl, že krásnější než tvůj bůh je můj bůh a tak dále. Každý to tak cítí ať je jeho bohem cokoliv.
Presne tak, krasa je subjektivni zalezitost (vice mene)
quote: Originally posted by noemus Napr. je krasnejsi Mona-lisa, nebo sixtinska kaple? Je jejich krasa stejna? Dalsim argumentem by mohl byt retez stale krasnejsich jsoucen, kazde o malinky kousek krasnejsi nez to predchozi, byly by srovnatelne ale zadne by nebylo nejkrasnejsi? Co ty na to barde??
Pokud by si si musel vybrat, vzal by si si obraz nebo kapli? Ja beru kapli ;-)
Jinak .. no .. no .... budiz |
Edited by - AngelOf on 21/04/2007 15:04:29 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 22/04/2007 : 08:09:19
|
AngelOf
Mirku, ta kaple je krásná Michalangelovými obrazy. Ty obrazy jsou cenné a krásné,ale já bych si vybral ten jeden obraz mony lisy a třeba jen si ho půjčil abych ho mohl studovat. Uvědom si, že tam autor dokázal vyvážit typické znaky všech nálad a to i protikladných.Když jsi nastaven na smutek, vnímáš s obrazu více to, co odpovídá smutku a vidíš že ta žena na obraze smutní s tebou. Když je tě dobře ,pak více vnímáš to co odpoídá tvé náladě a vidíš v obličeji té ženy radost a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Na těch Michalangelových obrazech bys mohl studovat nálady, bolest a třeba i radost. Protože to tam dokázal vložit,ale vidíš to vždy nadoraz. Až by ses to naučil vidět, teprve bys byl připraven na přijetí Mony Lisy. Takže by sis vybral dobře, kdybychom brali v potaz celkovou cenu, ale špatně, pokud bys hledal poznání.Zde je ten obraz Mony Lisy mnohem cennější než Sixtinská kaple.
MB |
|
|
AngelOf
Uživatel
Czech Republic
59 Posts |
Posted - 22/04/2007 : 16:47:25
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Takže by sis vybral dobře, kdybychom brali v potaz celkovou cenu, ale špatně, pokud bys hledal poznání.Zde je ten obraz Mony Lisy mnohem cennější než Sixtinská kaple.
Ja jsem psal (se smajlikem) kapli, protoze bych v ni rad bydlel, to je vsechno. O 'cene' kaple nebo obrazu nic nevim. Je to subjektivni, proto si kazdy svym zpusobem vybere dobre. Na zaklade jeho poznani, potreb a tak dale a tak dale. Kazdopadne alespon my dva sme schopni se rozhodnout co je krasnejsi a o to slo. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 22/04/2007 : 17:04:55
|
AngelOf
Mirku a o tom to je.To jak vše vnímáme je naše pravda a nejsme schopni toto vnímat jinak a proto je vždy můj bůh (pravda) krásnější než tvůj bůh,až si toto lidé uvědomí, otevře jim to cestu k toleranci a míru.
Sláva.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 22/04/2007 17:08:23 |
|
|
AngelOf
Uživatel
Czech Republic
59 Posts |
Posted - 22/04/2007 : 17:56:33
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Mirku a o tom to je.To jak vše vnímáme je naše pravda a nejsme schopni toto vnímat jinak a proto je vždy můj bůh (pravda) krásnější než tvůj bůh,až si toto lidé uvědomí, otevře jim to cestu k toleranci a míru.
Ja myslim ze se shodneme a rikame ve sve podstate to same |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 23/04/2007 : 08:59:38
|
No a vidíte, já říkám něco jiného
Podle mne není možné říci co je nejkrásnější pro všechny, protože je to subjektivní - v tom se shodneme
Ale podle mne nemusí být ani možné říci co je nejkrásnější pro mne. Příklad se Sixtínskou kaplí a Monou Lisou jsem dal proto aby bylo zřejmé, že se v obou případech jedná o vyjímečnou krásu, ale že já osobně nedokážu říci co je krásnější a dokonce si myslím, že snažit se o takové rozlišení není namístě. Obě ta díla jsou "osobitá", každé má něco svého a já proto musím odmítnout jakýkoliv pokus o rozlišení co je krásnější, protože by se jednalo o nepatřičné zjednodušení.
Nesouhlasím s tím, že je pro mne něco nejkrásnější (můj bůh, moje idea), protože se jedná o můj pohled a o mou pravdu. Co když jsem pokorný a skláním se před nějakou cizí "pravdou" (Teď mluvím obecně a ne o náboženství). Co když můj pohled je do té míry jiný, že pro mne otázka zda je krásnější můj bůh nebo tvůj nemá smysl, že jí nemohu porozumnět protože je pro mne nepochopitelná. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 23/04/2007 : 10:02:20
|
Richarde. Skláníš li se pokorně před cizí pravdou, již tato pravda není cizí, ale i tvoje.Kdybys opačnou pravdu uznával,před cizí by ses neklaněl. Nejen to, co jsi sám uznal, ale i to co jsi přijal je tvoje pravda. Já naprosto uznávám fakt, že Sixtiská kaple a obraz Mony Lisy mají svou osobitou cenu,ale chtěl jsem ukázat, že pro různé lidi mají cenu různou. Otázka zněla, kterou bych si vybral, kdybych měl volbu. Nikoliv kterou považuji za nejcennější. Kdybych měl odpovědět na tuto otázku, zřejmě bych odpovědět nedokázal. Dokonce i na otázku která položena byla bych v jiné době odpověděl jinak.Kdybych chtěl studovat typické znaky nálad , pak bych vybral Michallanelovy obrazy v Sixtinské kapli a teprve poté až bych je zvládnul, pak bych dal přednost Moně Lise, kde bych hledal podstatu té vyváženosti. Jinak řečeno i hledané hodnoty se během života mohou měnit. Ovšem za předpokladu, že cosi nepřijmeš jako dogma a další hledání neodmítáš.
MB |
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 23/04/2007 : 16:23:39
|
Ahoj,
ta číselná hádanka mi nedala spát, tak jsem šel za kámošem, který má matiku v malíčku a tu řadu doplnil takto:
44, 48, 54, 60, 62, 68, 72, 74, 80, 84, 90, 98, 102, 104, 108, 110 s tím, že to moc velký špek ani není, jedná se o řadu prvočísel zvýšených o jednu. Odpověděl správně? |
|
|
AngelOf
Uživatel
Czech Republic
59 Posts |
Posted - 23/04/2007 : 18:32:18
|
quote: Originally posted by rajis
s tím, že to moc velký špek ani není, jedná se o řadu prvočísel zvýšených o jednu. Odpověděl správně?
Jisteze, prvocisla a pricitani jednicky Latka pro zaky zakladni skoly (myslim ze sesta trida) |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 24/04/2007 : 09:37:03
|
Pokud se před něčím skláním = tedy vyjadřuji tomu úctu, pak to neznamená, že to přijímám za své. Pokora je v tomto případě spíše vyjádřením skromnosti. Je to uznání faktu, že má "pravda" není jediná a že se mohu mýlit. Už to samo o sobě je dobrým důvodem pro úctu k cizí "pravdě". Abych byl vůči něčemu pokorný nemusím tomu dokonce ani rozumnět.
A všimni si, že jsem schválně použil uvozovky. To má vyjadřovat, že slovo "pravda" v tomto případě chápu velmi volně. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/04/2007 : 12:53:14
|
Richarde.
S tím souhlasím. V úctě se mohu sklánět před moudrostí pravd, ale samu pravdu přijímat nemusím.
MB |
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 25/04/2007 : 16:03:12
|
Jenom pro pořádek!
31, ?, 31, 30, 31, 30, 31, 31, 30, 31, 30, 31
ty číslice reprezentují měsíce v roce!!!! Už sem na to přišel! Jelikož chybějící číslice reprezentuje únor, proto tam můžou být 2 řešení (28 či 29, pokud bych to bral podle letošního roku, tak správné řešení je 28) |
|
|
AngelOf
Uživatel
Czech Republic
59 Posts |
Posted - 25/04/2007 : 17:53:30
|
quote: Originally posted by rajis
Jenom pro pořádek
Hezkyy ... gratuluji pane doufam ze libilo (alespon to byl prvotni zamer) |
|