Author |
Topic |
Ondra
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 07/04/2007 : 20:12:13
|
Ahoj přátelé,zajímají mě vaše reakce na toto téma.Rozhodně nepokládám hloupou otázku,jestli věříte či nevěříte v existenci mimozemšťanů,protože není důvod čemukoliv věřit.Chtěl bych slyšet rozumné a logické argumenty pro nebo proti.Mějte se. |
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 07/04/2007 : 20:33:46
|
Ondro Existence mimozemskeho zivota je velmi pravdepodobna, existence mimozemskeho inteligentniho zivota je o neco mene pravdepodobna, existence mimozemskeho zivota, ktery ecistuje soubezne s nasim je mene, ale porad dost pravdepodobna. Porc? Protoze vesmir je velky, i kdyz sance ze hvezda bude mit planetu schopnou nest zivot se neda vyjadrit. Existence mimozemskeho inteligentniho zivota, ktery by se dostal do kontaktu s lidmi je podle meho nepravdepodobna. Proc? Neverim tomu, ze by se projevoval tak, jak se projevuji veci, ktere ufonum pripisujeme. Na tom nicinteligentniho nevidim. Lide ziji casto s predstavou, ze kdyz se da vede dost casu, je schopna vyresit jakykoli problem. To ale neznamena, ze neexistuji problemy, ktere jsou skutecne vedecky neresitelne. A k nejblizsi hvezde je to kus cesty. Jakakoli uvaha na tomto poli je ale cira spekulace, nemame dostatek poznatku, ze kterych by se dalo vychazet.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/04/2007 : 08:05:11
|
Ondro.Zdravím tě.
Každá tvrzení na téma mimozemského života je tvrzením bez důkazu a je to totéž, jako tvrdit, že existuje bůh. I když indicií je v případě kontaktu s mimozemským životem mnohem víc, než u boží existence a přesto lidé věří víc v existenci boha. Mohou li lidé tvrdit bez důkazu, že existuje bůh, mohu já tvrdit, že existuje mimozemský život. A tak říkám. Ano nejen že existuje, ale je velmi spojen s životem Země. V této chvíli na Zemi žádní mimozemšťané nejsou a nebyli zde zhruba od první světové války. Jejich základna zde však je a je aktivní. Jestli chceš, můžeš si o tom přečíst. Je to sice rozptýleno do několika topiců,ale je možno to najít.Přesunu tě to dopředu.
MB |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 08/04/2007 : 20:11:44
|
quote: Originally posted by Ondra
Ahoj přátelé,zajímají mě vaše reakce na toto téma.Rozhodně nepokládám hloupou otázku,jestli věříte či nevěříte v existenci mimozemšťanů,protože není důvod čemukoliv věřit.Chtěl bych slyšet rozumné a logické argumenty pro nebo proti.Mějte se.
Vesmír je velký, FAKT velký. A dost bych se tedy divil kdyby v něm někde neexistoval nějaký jiný život než pozemský. Bohužel nevíme o žádném jiném typu života než je ten co je založen na uhlovodících. A tím je tedy dost značně omezen počet hvězdných soustav, které jsou pro takový typ života vhodné. O jiných typech nebudu spekulovat, to zatím nikdo neví ani náznakem (snad jen umělý živoyt, ale ten vyžaduje aby tu napřed už někdo byl)
Nemyslím si, že je možné nějak ošulit fyzikální zákony a nemyslím si ani tedy, že by limit rychlosti světla šel nějak překonat. Dalším problémem, je množství energie které je potřebné pro překonání tak velkých vzdáleností jako jsou mezi hvězdami, byť jen bez posádky. Drtivá většina energie padne jen na rozpohybování zásob paliva, které jsou nutné pro brždění natož pak pro zrychlení. Každý gram který byste chtěli vzít s sebou bude znamenat další palivo navíc a toto palivo bude zase znamenat další váhu navíc která se musí rozpohybovat a další váhu navíc, které se musí ubrzdit.
(Můžete namítnout, že cestovat se dá i malou rychlostí, ale to byste zase museli řešit zcela jiné problémy, doba letu, trvanlivost materiálů, energie pro udržení posádky naživu po tak dlouhou dobu, atd.)
Je to tedy extrémně nákladná záležitost a je otázka zda by něco takového vůbec nějaká rozumná civilizace dělala, musel by k tomu být opravdu velmi závažný důvod, protože by to byla nesmírná zátěž pro ekonomiku, let na mars je proti tomu hračička a i s tím jsou problémy kde vzít peníze (a to mluvíme o tak bohaté zemi jako USA)
Není důvod si myslet, že mimozemšťani žijí v ráji a neřeší ekonomické problémy a u nich to zřejmě tedy bude podobné.
Myslím si tedy, že pokud objevíme mimozemšťany, bude to nejdříve nepřímo. Objevíme nejdříve třeba planetu, které bude vhodná pro život, pak třeba planetu, která svítí na odvrácené straně víc než by měla a usoudíme z toho, že tam jsou města. Tak nějak to podle mne bude. A od toho bude ještě dlouhá cesta ke vzájemnému kontaktu, který bude nejspíše rádiový a ne osobní.
Situace, kdy by nás nějací mimozemšťané bez varování navštívili je podle mne značně nepravděpodobná. |
Edited by - noemus on 08/04/2007 20:15:44 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 09/04/2007 : 09:10:30
|
Richarde.Zdravím tě.
Líbí se mně jak jsi realistický, jak se držíš při zemi,ale skus si představit, že žiješ o dvěstě let dříve a skus promluvit stejně jako nyní, před lidmi té doby. Nejspíše by tě meli za nerealistického blázna, který tvrdí nesmysly. Dnes hovoříš v dimensi soudobé vědy a proto totéž zní moudře. Ale co za sto let? Tehdy by se tomu lidé jen shovívavě usmívali, protože lidské poznání bude zase o kousek dál. Stále hovoříš o konstantě rychlosti, kterou není možné překonat,ale co když je tomu jinak a tato rychlost je běžně překonávána? My v této době to třeba ještě nevíme, ale co zítra? V kosmu je vše v pohybu a proto ta rychlost může být platná jen vzhledem k jednomu tělesu. Vzhledem ke všem ostatním je odlišná. Ty rychlosti nebeských těles nejsou malé. Skus si vypočítat, jakou dráhu uletí Země na své cestě kolem slunce za jeden jediný rok. Zamysli se nad tím, co drží slunce na jeho místě, co drží planety na oběžné dráze. Je to gravitace každého s těch těles.I kolem Země obíhá měsíc a projevuje se to nejen na přílivu a odlivu oceánů,ale hlavně uvnitř Země. Výslednicí vzniklé energie je stabilita Země na určité oběžné dráze, kolem slunce. Kdyby se podařilo zrychlit oběhy měsíce kolem Země, došlo by k nárůstu energie jádra a Země by zmněnila vzdálenost od slunce i svou dráhu. A tak je tomu ve vesmíru se vším. Výsledná poloha slunce je určena gravitacemi dalších sluncí. Toto vzájemné působení gravitací jsem nazval gravitačním motorem a sklidil jsem velkou kritiku,ale právě toto medium bude jednou pohonem kosmických lodí, které se budou opírat o gravitace nebeských těles jako se prám opírá bidlem o dno.Toto bude nejlacinější, nejrychlejší a nejčistějším pohonem. A nyní si představ, že jsou zde civiliozace o miliony let starší než ta naše a jejich poznání tomu odpovídá. Pro ně ty vzdálenosti nejsou tak nedosažitelně velké. pro nás ano a pokud soudíme jen dle svého poznání,pak můžeme mluvit tak jak mluvíš ty a zní to moudře. A tak říkám. Mluvíš moudře a já si toho vážím, ale co zítra? Budou to ještě moudrá slova?
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 09/04/2007 : 09:47:51
|
Miloslave To je presne o cem jsem mluvil. Zkusenost nam rika, ze bhem dejin jsme se mnhokrat mylili a ze se tedy nejspis mylime i tentokrat. Ze pokud dame vede dostatek casu, poradi si se vsim. Musime si ale uvedomit, ze zkusenost neni dukaz. Nemame jakykoli duvod tvrdit, ze jednou bude hranice rychlosti svetla prekonana. Navic pokud by se stalo nepredstavitelne, porad bychom museli uvazovat ovlivu takove rychlosti, nebo zrychleni na organismus. To co pises o gravitaci je pouze snem. Sila gravitacniho pole se zmensuje tusim s druhou mocninou vzdalenosti a neni zpusob, jak ji nejak ovlivnit. Jiste, muzes rict, ze to je docasne, ale pak nemluvis o gravitaci, ale o cistych vymyslech. Pokud by bylo mozne gravitaci blizkych teles nejak odstinit a nechat se pritahnout vzdalenou hvezdou, porad by bylo nutne nejak tu silu zvysit, zajistit, aby nepusobila na vnitrek lodi, proste to neni stabilni napad ani pro sci - fi roman, natoz pro vedeckou teorii. Stejne dobre muzu tvrdit, ze jednou bude mozne provadet teleportaci ci cokoli jineho. To ze budeme vypadat pred budoucimi generacemi naivne je asi nevyhnutelne, ale tahle teorie mi spise pripada jako fantazie pocatku dvacateho stoleti o obrovskych parnich strojich.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 09/04/2007 : 14:36:15
|
Oldow.
Takže dle tvého tvrzení drží vesmírná tělesa na jejich pozicích a drahách bůh, nebo vlastně co? Jsi vysokoškolák a tak pro tebe nebude problémem vypočítat si tu rychlost Země na dráze kolem slunce.Proč je zde vyváženost sil dostředivých a odstředivých? Nemysli nyní na tu gravitaci, která tě drží při zemi a nedovolí odstředivé síle vyvrhnout tě do kosmu. Jestli tě mohu poradit,až se nad tím budeš zamýšlet, vyřaď si nejdříve nereálné a uvidíš, co tě zbude. Nedrží to na drahách a pozicích bůh, nedrží to žádné šňůrky a kouzla a čáry můžeš také vyřadit. Na konci tě zbudou jen síly gravitace a budeš tam, kde jsem já. Logiku pane, nebo již zbude jen víra. Zamysli se třeba i nad tím, proč potřebují družice stabizování pomocí gyroskopů, proč by se jinak roztočily jako káča. Proč se neroztočí, jsou li gyrospem zajištěny. Oč se ten gyroskop opírá? Kdysi se lidé báli, že při rychlosti tehdejších vlaků může dojít k poškození zdraví. Dnes jsou ty rychlosti nesrovnatelně vyšší a když pomyslím na letadla, či rakety, pak již není ani třeba mluvit a vliv na zdraví to nemá. Tak proč se k těm lidem v minulosti přiřazuješ? Vždyť o vlivu těch rychlostí nic nevíš. Třeba to vůbec žádný vliv nemá.Spočítej si tu rychlost Země na dráze kolem slunce a řekni mně, jaký vliv má ta rychlost na tvoje zdraví. Uvědom si kolik kilometrů ulétna na dráze kolem slunce za jediný rok a nejspíš budeš tou rychlostí skutečně překvapen. Vezmi si příkladně, jak dlouho k nám letí foton ze slunce a to je pouze jeden s poloměrů té dráhy.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 09/04/2007 : 16:56:42
|
Miloslave Nevim kam miris. Rychlost pohybu zeme okolo slunce je pomerne velka, ale zakriveni drahy dane jejim polomerm je take pomerne velke. Nezalezi na rychlosti, protoze rychlost nijak nepocitujeme, pouze zrychleni. Mohlo by zalezet na odstredive sile. Ale vzhledem k tomu, ze cesta okolo slunce trva cely rok, neni tato citelna. Neverim, ze nekdy lide, co opravdu premysleli, verili ze velke rychlosti jsou nebezpecne. Vedeli, ze zalezi na tom zrychleni, mohli byt ostraziti, protoze pokud vstupujeme na neprobadanou pudu, vystavujeme se riziku, ze jsme neco prehledli, ale ten strach bych spis prisoudil davu neduverujicimu novotam, nez lidem co k mysleni pouzivaji hlavu. Gyroskop vyuziva proste zakona o akci a reakci, ktery plati jak pro normalni pohyb tak pro pohyb tocivy. Jak je to presne se stabilizaci linie kolme k ose otaceni nevim, ale prisoudil bych to setrvacnosti. Problem je v tom co jsem rikal, rzavitacni sila se zmensuje s druhou mocninou vzdalenosti, tedy dost rychle. Rekl bych, ze dum vedle ktereho stojis na tebe pusobi vetsi pritazlivou silou nez hvezdy.
|
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 09/04/2007 : 21:44:50
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Richarde.Zdravím tě.
Líbí se mně jak jsi realistický, jak se držíš při zemi,ale skus si představit, že žiješ o dvěstě let dříve a skus promluvit stejně jako nyní, před lidmi té doby. Nejspíše by tě meli za nerealistického blázna, který tvrdí nesmysly. Dnes hovoříš v dimensi soudobé vědy a proto totéž zní moudře. Ale co za sto let? Tehdy by se tomu lidé jen shovívavě usmívali, protože lidské poznání bude zase o kousek dál. Stále hovoříš o konstantě rychlosti, kterou není možné překonat,ale co když je tomu jinak a tato rychlost je běžně překonávána? My v této době to třeba ještě nevíme, ale co zítra? V kosmu je vše v pohybu a proto ta rychlost může být platná jen vzhledem k jednomu tělesu. Vzhledem ke všem ostatním je odlišná. Ty rychlosti nebeských těles nejsou malé. Skus si vypočítat, jakou dráhu uletí Země na své cestě kolem slunce za jeden jediný rok. Zamysli se nad tím, co drží slunce na jeho místě, co drží planety na oběžné dráze. Je to gravitace každého s těch těles.I kolem Země obíhá měsíc a projevuje se to nejen na přílivu a odlivu oceánů,ale hlavně uvnitř Země. Výslednicí vzniklé energie je stabilita Země na určité oběžné dráze, kolem slunce. Kdyby se podařilo zrychlit oběhy měsíce kolem Země, došlo by k nárůstu energie jádra a Země by zmněnila vzdálenost od slunce i svou dráhu. A tak je tomu ve vesmíru se vším. Výsledná poloha slunce je určena gravitacemi dalších sluncí. Toto vzájemné působení gravitací jsem nazval gravitačním motorem a sklidil jsem velkou kritiku,ale právě toto medium bude jednou pohonem kosmických lodí, které se budou opírat o gravitace nebeských těles jako se prám opírá bidlem o dno.Toto bude nejlacinější, nejrychlejší a nejčistějším pohonem. A nyní si představ, že jsou zde civiliozace o miliony let starší než ta naše a jejich poznání tomu odpovídá. Pro ně ty vzdálenosti nejsou tak nedosažitelně velké. pro nás ano a pokud soudíme jen dle svého poznání,pak můžeme mluvit tak jak mluvíš ty a zní to moudře. A tak říkám. Mluvíš moudře a já si toho vážím, ale co zítra? Budou to ještě moudrá slova?
MB
Ad konstantní rychlost: O relativitě jsme Slávku již mluvili a myslel jsem, že už je jasné, že rychlost světla je konstantní vzhledem ke všem pozorovatelům - to není teorie to je změřený fakt. Teorie to je předpoklad, že tato rychlost je mezní rychlostí v každé soustavě souřadnic (tedy vzhledem ke každému pozorovateli)
Závěry, které jsou z tohoto předpokladu vyvozeny jsou rovněž potvrzeny pozorováním.
Pokud by tedy rychlost světla mezní nebyla, tak by to znamenalo, že teorie, které by to předpokládala by musela současná pozorování vysvětlit bez předpokladu mezní rychlosti a to by myslím bylo dost těžké, ne-li nemožné.
Ad gravitační působení: Problém s výslednicemi gravitačních sil je ten, že gravitační působení okolních hvězd na naši soustavu se vzájemně vyruší a použít tedy jejich gravitařní pole jako pohon směrem k nějaké hvězdě je v zásadě nemožné, museli bychom mít tu smůlu, že by nějaká hvězda měla kolizní kurz s naší soustavou, ale to bychom nejspíš psali závěť lidstva nebo alespoň jeho podstatné části.
Zrychlení oběhu měsíce je oproti klasické raketě tak energeticky náročné, že by snad nestačil počet cifer na kalkulačce abych vyjádřil násobek oproti klasickému pohonu, jak tedy můžeš hovořit o nejlevnějším pohonu, to vážně nechápu. Kromě toho takový zásah by měl i zcela jiné účinky, např. velká zemětřesení a pravděpodobně obrovské bouře. Nevím nevím jestli by to takové hazardování s jedinou planetou, kterou zatím máme stálo za to, to nám muselo jít o život.
Ad rozum vs. plané sny: Moudrý člověk vychází z toho co ví, není pro něj možné aby vycházel z toho co neví nebo z ničím nepodložených spekulací. Je tu možnost, že se mýlí, s tím se musí počítat. Ale podotýkám počítat, není možné brát okrajovou spekulaci jako hlavní zdroj nějakého odhadu budoucího vývoje.
I před dvěma sty lety se našli inteligentní lidé, ktří dokázali dost přesně odhadnout možnosti současné vědy. Jak starý je podle tebe návrh stupňové rakety? Návrh parního stroje je starý tisíce let, návrh elektrolytické baterie rovněž. Ano ve dvacátém století došlo k několika převratným objevům. Ale ani teorie relativity, ani kvantová fyzika zcela nepopřely dosavadní výsledky vědy. Stroje které již byly postaveny podle předchozích teorií vesele fungovaly dál, protože Newtonovy ani Galileiho, ani Archimédovi objevy nebyly zrušeny ale jen dále doplněny.
To co již bylo objeveno nemůžeš jen tak zrušit novou torií, to prostě není možné. A právě proto, je nutné při odhadu toho co je možné a co není, vycházet z toho co zatím víme s tím, že něco víme dost jistě a v něčem možná ještě dojde ke změnám.
Nicméně ty oblasti vědy ze kterých jsem ve svém minulém příspěvku vycházel stojí na hodně pevných základech a troufám si tvrdit, že rozdíl v odhadu nákladů na misi ke hvězdám v rámci Newtonovi gravitační teorie (staré cca 300 let) a v rámci teorie relativity (staré sto let) nebude příliš velký v obou případech půjde o velké množství energie, přesto se prostě nedostaneš. A dost pochybuji, že by nějaká budoucí torie něco dramaticky změnila, spíše půjde jen o zpřesnění. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/04/2007 : 08:09:58
|
Pánové.
Přiznávám, že jsem v této chvíli jak se říká na hrnci.Nejsem schopen na toto téma dál diskutovat. A tak je pro úvahu, neberte to vážně.Představte si, že by byla pravda to, co jsem napsal o Standově výletu a že bych tím Standou byl já. Proletěl bych se s tím tělesem a viděl tu soustavu gravitačních motorů. Poté se snažil vám to popsat. Protože to neodpovídá současné vědě, dokázat bych to nemohl,ale věděl bych, že to tak je? "Nepříjemný pocit bezmoci." Nejsem vědec a fyzik už vůbec ne. Měl bych jen tu osobní skušenost a jistotu, že to tak je.Věděl bych, že se mýlíte a věděl bych, že jednáte správně dle soudobé vědy. Litoval bych, že jsem se o tom zmínil? Možná ano a možná ne. Třeba bych věděl, že nebude trvat dlouho a sami dostanete důkaz. Ovšem kdyby bylo pravdou to co je pouhé sci fi. A tak to nechávám tak jak to je.
MB |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 10/04/2007 : 09:15:34
|
To co mi říkáš ty Slávku je podloženo jen tím co mi říkáš. Fyzika, kterou znám je však podložena nejenom mnoha jinými lidmi a knihami, ale také mou osobní zkušeností s pokusy, byť ne všechny jsem zkusil.
Jde tu tedy především o důvěryhodnost zdrojů ze kterých čerpáme.
Není možné vážně stavět na tom co nám říkáš, protože to pro mne není důveryhodné (je však možné o tom psát sci-fi) Proč to není důvěryhodné? Především proto, že tu nejsou reference, tedy jiné zdroje ze kterých bychom měli to co nám říkáš potvrzeno. Dále tu jsou logické mezery v tom co říkáš. Defacto tvrdíž, že ti byla vyjevena velká pravda, ale ty nemáš dostatek zkušeností s vědou abys byl schopen nám to pořádně vysvětlit. Tomu však můžeme jen slepě věřit, nic jiného.
A kdyby jsi ty zkušenosti měl a vysvětlil jsi to, pak by to k důvěryhodnosti nestačilo, pokud by tu nebyly způsoby jak nezávisle na tobě ověřit co říkáš. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/04/2007 : 10:00:16
|
Richarde.
Já vím. S tím nic nenadělám. Ukázal jsem několik indicií, které by mohly k něčemu vést. Kdyby jste na trošku reagovali, mohla vzniknout celkem zajímavá diskuse. Když na něco neznám odpověď, pak o tom budu mlčet a nebudu o tom ani přemýšlet. Jenže pak je možno mluvit jen o tom starém a ukazovat jen vědomosti, nikoliv vlastní myšlení. A diskuse je v tahu.
MB |
|
|
Ondra
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 12/04/2007 : 08:47:27
|
Ahoj přátelé,
Tak se nám rozjela celkem zajímavá diskuze. Co se naší fyziky týče, tak sice dosáhla vynikajících úspěchů, ale je přesto teprve v plenkách. Vždyť je stará sotva pár set let. Zcela určitě půjde vývoj dál a věci dříve nemožné budou běžnou realitou. Mezi tyto zdánlivě nemožné věci bude patřit cestování Vesmírem tícísinásobně a miliónnásobně (a více) překonanou rychlostí světla, což bude souviset s vytvořením hyperprostoru, kde dochází ke zhroucení časoprostoru a tedy nic, co známe, nebude jednoduše platit. Je to představa, kterou nedokážu ani náhodou jakkoliv podložit.
Důležité jsou však i tyto myšlenky, jakožto podněty k myšlení a k rozvoji fantatie, jak řekl Miloslav.
Nemám už teď čas, později napíšu obšírněji, co si myslím o mimozemském životě a všech souvisejících věcech, zatím ahoj. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 12/04/2007 : 09:41:23
|
Ondro.Zdravím tě.
Nic není nemožné,ale ta tvoje jistota mně trošku vadí. Není moudré říkat, že tak tomu bude, ale že tomu tak může být. Hodně přeháníš s tím tisícinásobným, nebo dokonce milionnásobným překonáním rychlosti světla a nejspíš si koleduješ o tvrdou kritiku Noema i Oldowa. Ani oni však nemohou vědět jaké poznání získají lidé v dobách příštích. Mohou dělat prognozy které logicky navazují na dnešní stav, ale jak se tomu stalo mnohokrát v historii, vývoj "vzal šmíra" a uhnul kamsi jinam k překvapení i těch neslavnějších prognostiků. A tak se neboj pustit fantazii ze řetězu i když za to slidíš často cosi oč vůbec nestojíš. Když vymýšleli nový tkalcovský stav, tak každý s týmu řekl cosi, třeba by to byl nesmysl. A tak se stalo, že jeden z nich vyřkl takový nesmysl, že by vlákno nechal nést paprskem vody a ejhle, byl zde tryskový tkalcovský stav. A tak i ve tvé fantazii se může zrodit nesmysl, který ve výsledku pohne světem, bude li správně pochopen.
MB |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 12/04/2007 : 10:16:21
|
Několikrát zde byla zmíněna "možnost" a "nemožnost", dovolte mi abych trochu korigoval použití tohoto pojmu
Když mluvíme o tom, že v budoucnu bude možné něco co je teď nemožné, tak tím nemyslíme něco skutečně nemožného, ale něco co je jen domněle nemožné, nebo nemožné s našimi současnými prostředky.
Existují však i věci které jsou skutečně nemožné a je jedno jak daleko se ve vědě se v budoucnu dostaneme.
Příkladem budiž nemožnost vyvoření počítačového programu, který by pro libovolný jiný program dokázal rozhodnout zda se takový program po spuštění zastaví. Ale existují i jiné příklady z jiných oborů.
Existují prostě věci, které budou nemožné navždy
doporučuji podívat se co jsem napsal o pravdě a důkazu v topicu Důkaz, protože to s tím co je možné a co je nemožné souvisí Souvisí to totiž s tím co je pravdivé v rámci teorie a co je tautologie. Tvrzení o neexistenci výše uvedeného počítačového programu je takovou tautologií a je tedy pravdivé vždy.
|
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 12/04/2007 : 10:46:57
|
Panove Ono s tou vsemocnosti vedy je to celkem rozsirena iluze. Na zaklade zkusenosti, ktera nam rika, ze co se zdalo byt nemozne, ukazalo se pozdeji moznym mame dojem, ze tomu tak budu nadale, jako by skutecne nemozne veci vubec neexistovaly. Neni tomu nutne tak, nebot jak vime, zkusenost neni dukaz. Je docela dobre mozne, ze se to stane znova a my zjistime, ze rychlost svetla je mezni jen za urcitych podminek, ale pokud mame byt kriticti, nemuzeme to predpokladat. Jinak souhlasim s Noemem.
|
|
|
Topic |
|
|
|