Author |
Topic |
Dralno
Nový uživatel
Norway
3 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 00:20:18
|
Toto je můj první příspěvek na fóru, takže doufám, že budete schovívaví.
Jako nováček jsem si pročítal příspěvky na tomto webu, abych tak trochu pochopil, o čem že to tu je. No, nechci být hned zkraje kritický, ale připadá mi to, že je to tu jakési diskutování od ničeho nikam.
Otázka co je to vlastně moderní filosofie je zcela irelevantní, protože moderní filosofie v podstatě neexistuje - 1 teze.
Hledání smyslu života ( viz. Platon a jiní antiční autoři) je staré jako snad lidstvo samo. - 2 teze.
Fakt, že momentálně nejsme schopni říct, zda vyšší síla /rozuměj Bůh/ existuje či ne je - 3 teze.
Filosofie je vlastně co? Co je to ta slavná filosofie - nevědecká věda, která má být jakousi vnitřní kritikou současnosti i minulosti v odvěké touze hledat budoucnost? Filosofie není prázdné žvanění o tom, co by se teoreticky, kdyby něco a tak dále. Filosofie je hledání pravdy obecně. Filosofie je reflexe reality skrzevá relativitu, kterou si sama sobě filosofie připouští.
Filosofie není náboženství - neboť náboženství je založeno na víře, kdežto filosofie je založená na pochybnostech. Neexistence sebereflexce v současném konzumně-technickém světě je vážným nedostatkem, současné hypermarkety a supermarkety připomínají katedrály středověku, kde padají oběti...a jaké jsou to oběti panečku!!!
Čím vlastně filosofie chce a může být v současné realitě v České republice? Takové ty samozřejmnosti - jako že žijeme v době pádu autorit, relativizace hodnot atp. - to není podstatné. Protože ačkoliv je toto současnou realitou, tak to neznamená nutně, že filosofie by se tomu měla podřizovatl.
Nevím a to přiznávám upřímně jak má současná filosofie vypadat, ale děsí mne pomyšlení, že by toto svědomí lidstva - nazvu-li filosofii takto - mělo zaniknout v bezbřehém konzumu, který je - matematicky již dnes propočitatelné - z dlouhodobého hlediska neudržitelný.
Žijeme tedy v době úpadku? Těžko říci, ačkoliv některé symptomy by tomu nasvědčovaly - protože doposud nikdy v dějinách nedošlo k takovému rozkolísání hodnot, jako dnes.
Evropa je v úpadku asi každopádně. Snad už od druhé světové války. Těžko řici, rozhodně je to o konkrétních lidech, ale nemohu se ubránit pocitu, že kdysi velká EUROPA se zmítá v předsmrtných křečích. A Spojené státy americké - ta velká bigotně - protestantská velmoc dneška? Je jen otázkou času, kdy na ni dolehne stejné břímě, které dolehlo na zničenou Evropu.
Krátce a jednoduše - promiňte páni filosofové ten selský slovník - JSME V ŘITI - JEDEN VEDLE DRUHÉHO. Protože jsme ztratili ideály a autority, protože nejsme schopni samostatně a zodpovědně rozhodovat o svém osudu a o osudu společnosti v níž žijeme.
Tolik můj úvod do filosofie - kritizujte mne prosím, protože jsou to právě kritici a ne pochlebovači jež mi pravdu přináší.
Děkuji, Mikhassel Dralno |
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 01:09:23
|
Dralno Tak te tu vitam! Vyjadrim se zcela nesystematicky k problemum, ktere jsi nastinil a ktere mi prijdou zajimave. Tri teze: co je moderni filosofie nevim a je mi to jedno, smysl zivota je odhalen, ale jedine zjisteni je, ze smyslem otazky nemusi byt odpoved a buh zemrel jiz na pocatku stoleti. Tmari, kteri nejsou schopni tyto zjevne pravdy akceptovat skonci na smetisti dejin Ke krizi: Ano, krize tu je a ja ji vidim ve vecne nespokojenosti lidi. Moralni upadek? Vem obycejneho cloveka z libovolneho historickeho obdobi a predstav si, co by ti rekl. Smal by se a pak by te nakopal. Faktem je, ze euroamericka civilizace zije nejluxusnejsim zivotem v historii druhu. A ze je slaba? Ano, chtelo by to nejakou krutovladu, kdyz lidem povolite retez, zacnou zbytecne remcat. Nevykladej si to tak, ze bych tyto hrozby podcenoval. Jsem si jich vedom a jsem velice zvedav, jak se situace vyvrbi.
|
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 01:41:12
|
re: No, doufam, ze to nebylo moc hrr, tak jeste jednou vitej a preju trpelivost. Ta se vzdycky hodi.
|
|
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel
318 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 11:46:58
|
Zdravím nováčka Tvrzení , že se tady diskutuje od ničeho nikam vůbec neberu jako kritiku a do jisté míry s tím i souhlasím , nadruhou stranu na tom nevidím nic špatného . Předpokládám ,že tady vystudovaných filosofů moc nebude (možná tu ani žádný není) a tak se tady asi dikuse směrem do jiných filosofických aspektů, než na které člověk narazí ve svém životě , ubírat nebude . Jinak víceméně souhlasím s tím co jsi napsal . Jen bych k tomu chtěl doplnit , že každá generace má, měla a bude mít své problémy, které jsou rovnocenné těm dnešním . (snad až na ty exitenční , těch jsme v současné době ušetřeni) . |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 12:40:55
|
Dralno.
Zdravím tě a vítám mezi námi.
Toto fórum je folosofické,to ano,ale já bych řekl, že je pro nás spíše příležitostí si popovídat a srovnávat své názory s názory ostatních. Kdybycho o tomtéž hovořili někda v hospodě, tak nás vynesou v zubech. Sem přichází ten, kdo si chce povídat právě na tato témata a proto jsem si navzájem blízcí i přes různost názorů, či možná právě proto.Mají li lidé stejné názory, pak jsou navzájem nezajímaví. Že se zde objevuje nábožentví, či víra? Ano je tomu tak,ale jak sis mohl všimnout, objevují se zde i reklamy a nabídky sexschopu. Tomu nikdo z nás nemůže zabránit. Venkoncem i věřící považuje svou víru za určitou filosofii a chce li na toto téma diskutovat,pak mu v tom nikdo nemůže a jak si poznal i nechce bránit. Co se týká úpadku hodnot, s tím bych byl tak trošku na rozpacích. Pro toho, kdo má vztah k těm starým hodnotám, je toto úpadek,ale pro toho, kdo se snaží najít hodnoty nové je to běžným stavem přehodnocování hodnot. Vždy nějaké hodnoty zanikají a jiné jsou poznávány a rodí se. Ty které se dnes rodí, budou v budoucnosti zanikat a jistě se najdo hodně lidí, kteří budou tento stav zanikání považovat za úpadek.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 12:49:58
|
Aci Reaguji na tve tvrzeni, ze tu muzeme diskutovat pouze problemy, ktere jsme poznali v realnem zivote. Muze to vubec byt jinak? ja to vubec spatne?
|
|
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel
318 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 13:11:12
|
Oldow Takhle jsem to nemyslel . Já to myslel v tak, že se tady budeme bavit jen o záležitostech , které jsme zažili ať už reálně nebo jen ve své fantazii . Diskuse se tedy nebude ubírat směrem pavědy, kterou z filosofie řada studovaných filosofů dělá . |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 13:16:59
|
Aci - jojo -
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 13:42:32
|
Dralno.
Mohl bys říci pár slov o sobě? Tvoje jméno nezní česky, žiješ v Norsku , jak jsem zjistil,ale tvoje čeština je výborná. Samozřejmě nemusí odpovědět a je to tvoje právo. Vážím si i toho, že jsi se přihlásil do fóra s plnou identitou. To zde nebývá zvykem.
MB |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 14/01/2007 : 11:26:43
|
quote: Originally posted by Dralno
Toto je můj první příspěvek na fóru, takže doufám, že budete schovívaví.
Jako nováček jsem si pročítal příspěvky na tomto webu, abych tak trochu pochopil, o čem že to tu je. No, nechci být hned zkraje kritický, ale připadá mi to, že je to tu jakési diskutování od ničeho nikam.
Otázka co je to vlastně moderní filosofie je zcela irelevantní, protože moderní filosofie v podstatě neexistuje - 1 teze.
Hledání smyslu života ( viz. Platon a jiní antiční autoři) je staré jako snad lidstvo samo. - 2 teze.
Fakt, že momentálně nejsme schopni říct, zda vyšší síla /rozuměj Bůh/ existuje či ne je - 3 teze.
Filosofie je vlastně co? Co je to ta slavná filosofie - nevědecká věda, která má být jakousi vnitřní kritikou současnosti i minulosti v odvěké touze hledat budoucnost? Filosofie není prázdné žvanění o tom, co by se teoreticky, kdyby něco a tak dále. Filosofie je hledání pravdy obecně. Filosofie je reflexe reality skrzevá relativitu, kterou si sama sobě filosofie připouští.
Filosofie není náboženství - neboť náboženství je založeno na víře, kdežto filosofie je založená na pochybnostech. Neexistence sebereflexce v současném konzumně-technickém světě je vážným nedostatkem, současné hypermarkety a supermarkety připomínají katedrály středověku, kde padají oběti...a jaké jsou to oběti panečku!!!
Čím vlastně filosofie chce a může být v současné realitě v České republice? Takové ty samozřejmnosti - jako že žijeme v době pádu autorit, relativizace hodnot atp. - to není podstatné. Protože ačkoliv je toto současnou realitou, tak to neznamená nutně, že filosofie by se tomu měla podřizovatl.
Nevím a to přiznávám upřímně jak má současná filosofie vypadat, ale děsí mne pomyšlení, že by toto svědomí lidstva - nazvu-li filosofii takto - mělo zaniknout v bezbřehém konzumu, který je - matematicky již dnes propočitatelné - z dlouhodobého hlediska neudržitelný.
Žijeme tedy v době úpadku? Těžko říci, ačkoliv některé symptomy by tomu nasvědčovaly - protože doposud nikdy v dějinách nedošlo k takovému rozkolísání hodnot, jako dnes.
Evropa je v úpadku asi každopádně. Snad už od druhé světové války. Těžko řici, rozhodně je to o konkrétních lidech, ale nemohu se ubránit pocitu, že kdysi velká EUROPA se zmítá v předsmrtných křečích. A Spojené státy americké - ta velká bigotně - protestantská velmoc dneška? Je jen otázkou času, kdy na ni dolehne stejné břímě, které dolehlo na zničenou Evropu.
Krátce a jednoduše - promiňte páni filosofové ten selský slovník - JSME V ŘITI - JEDEN VEDLE DRUHÉHO. Protože jsme ztratili ideály a autority, protože nejsme schopni samostatně a zodpovědně rozhodovat o svém osudu a o osudu společnosti v níž žijeme.
Tolik můj úvod do filosofie - kritizujte mne prosím, protože jsou to právě kritici a ne pochlebovači jež mi pravdu přináší.
Děkuji, Mikhassel Dralno
Mám pocit, že som filozofiu predbehol... |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 14/01/2007 : 11:42:02
|
Navi To mame vsichni, rika se tomu nazor a kazdy rozumny clovek by mel vedet, ze ackoli ma jasne odpovedi na vsechny vyse uvedene otazky, muze se i mylit.
|
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 14/01/2007 : 11:57:13
|
Máš nejaké fínske meno...Alebo okolo Lotyšska, Estónska a Litvy...
Ja osobne som nestratil ani ideál ani autoritu...Dokonca ani zmysel pre realitu... |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 14/01/2007 : 12:07:28
|
quote: Originally posted by Oldow
Navi To mame vsichni, rika se tomu nazor a kazdy rozumny clovek by mel vedet, ze ackoli ma jasne odpovedi na vsechny vyse uvedene otazky, muze se i mylit.
To je právo každého človeka... |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 14/01/2007 : 12:10:03
|
Navi Coze? Jak pravo mylit se? To si jako muzes vybrat?
|
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 14/01/2007 : 19:26:12
|
quote: Originally posted by Oldow
Navi Coze? Jak pravo mylit se? To si jako muzes vybrat?
Nehovorí sa snáď, že mýliť sa je ľudské?...Ďaľšou vecou je, čoho dôsledkom je ten omyl... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 15/01/2007 : 17:01:01
|
Navi.
Někdy je dobré vědět i jaké dúsledky vyplynou s toho omylu. V omyl těmůže dostat kdokoli ale důsledky neseš ty.
MB |
|
|
Topic |
|
|
|