Author |
Topic |
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 12/04/2007 : 12:03:16
|
Miloslave Zadna moznost neni. Uz vidim kohokoli kdo ma moc, jak cte tvoji vizi, zamackne slzu a jde se udobrit s nepritelem. Nenech se vysmat. Priklad s bombovym atentatnikem neni reprezentativni, protoze on to dela pro svou zem, sveho boha a tak. Navic neverim tomu, ze mocni jsou uplne stejni fanatici. Tohle uz jsme rozebirali.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 12/04/2007 : 16:13:24
|
Oldow. Kroutím hlavou nachápavě. Mám se jít vycpat, řekneš a poté téměř opakuješ to co jsem řekl. Takže se dohodnem. Ty seženeš seno a já vycpavače a půjdeme se nechat vycpat oba. Cožpak osud Země nikdy nebyl v rukou bláznů a fanatiků? Bylo by to snad poprvé? Vzpomeň na fašisty a Hitlera. Kolik to stálo lidstvo životů a ty dokážeš tvrdit, že něco není možné? Vše je možné a lidé jsou všeho schopní. A tak se raději půjdeme nechat vycpat a umístit do muzea. Já jako idealista a utopista a ty jako skeptik a člověk ignorující skutečnost. (Nechci říci ignorant, to by tě mohlo bolet) Budeme tam stát vedle sebe a lidé se budou na nás učit. Zamysli se, možná najdeš v nevážnosti vážnost.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 12/04/2007 : 22:27:29
|
Miloslave Ja jsem taky idealista, ale zaroven jsem realista. Pricinou 2. svetove valky nebyla osobnost Hitlera, ale socialni situace v Nemecku po valce prvni. Je pravda, ze nebyt Hitlera, valka by byla asi mene silena, ale s nejvetsi pravdepodobnosti by byla stejne. Mocnosti, predevsim USA se poucili a od prirozeneho pristupu zpusobili valku, at si to vyzerou prisli s pristupem ach jo uz zas, udelejme vse pro to, aby se to neopakovalo. Oba pristupy byly pouze dusledkem predchoziho vyvoje a ja se obavam, ze dnesni pristup multikulturality dopadne stejne. Mame zatracene stesti, ze nam bolsevik uzavrel hranice a zruinoval ekonomiku a ze si zatim muzeme prat stastne vanoce aniz bychom se museli bat, ze nas nekdo zazaluje. Ale reci o zkazenosti lidstva me stvou. Proc? Podlamuji moralku. Stojime se svou bezzubou demokracii proti kulturam, ktere maji nekonecne sebevedomi a nedokazeme si uvedomit hodnotu nasi kultury a tivotniho stylu. Nikdo nerika, ze nevznikly vedlejsi skody, treba valecna tazeni usa. Ale co se da delat, kazda vlada vzdy jednala na zaklade hmotnych pohnutek (a snad jedine o tech statech by se dalo pochybovat) a uprimne neverim, ze tomu bude nekdy jinak. Stejne jako kazdy pravnik bude demagog a sofista, protoze je nucen vyuzivat svou vyrecnost ve prospech veci, ktere neveri, stejne tak existuji na pozicich moci mechanismy, ktere dovoli zustat pouze populistum a lidem s vstricnym vztahem k urcitym trznim pravnickym osobam. To neni prokazano, jedna se o muj dojem. Netvrdim ale, ze je proto nutne slozit ruce do klina, jen bych snahu zameril jinam. Nase skolstvi vychovava lidi, neschopne uvazovat. Pokud to clovek umi, pak skolstvi navzdory, ne diky nemu. Nejvetsi nastroj pozitivni manipulace, literatura, je naprosto mimo zajem. Za pritomnosti soucasnych medii neni realne mmozne mit na udalosti poradne nazor, leda velmi hruby, ale to bylo asi vzdy tak. Charakter dalsi generace je podle me nasobne vetsi hrozbou, nez zniceni sveta. Navic se s nim da neco delat aspon v malem. Pivni kecy k nicemu nejsou. Pokud mas napad, jak spasit svet, je nas tu par ibteligentnich lidi, nadnes ho a muzeme se mu venovat. Snaz se ale rozlisovat, mezi spolecenskym problemem, mechanismem spolecnosti a problemem vyplyvajicim z lidske povahy. Ovlivnit se da pouze to prvni, ostytni jen v intencich absolutisticke vlady, nikdy demkracie.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 07:44:24
|
Oldow.
Poznal jsem jednu zvláštní věc a to už dříve.Pokud něco nezapadá do tvého pohledu,pak to prostě ignoruješ, jako by to nebylo a soustředíš se na něco jiného, většinou na to podružné. Prostě co nechceš vidět, to nevidíš, ani když tě to sedí na nose. Hovořil jsem o muslimech, ale ty vidíš, že bys musel přiznat,že mám pravdu a tak to postě nevidíš a soustředíš se na Hitlera. To je přece samozřejmé, že vše je důsledkem toho, co předcházelo a není o tom třeba hovořit. I Vietnamu, či Koreji cosi předcházelo, co se Američanům nelíbilo. Jenže Oldow, Korea již má jadernou zbraň a ti muslimové ji budou mít třeba velmi brzy. Nemusí mít ani nosné rakety. Propašovat a umístit ve státech může být těžké, ale ne nereálné a odpálit ji mohou i mobilním telefonem. Ty miliony mrtvých by Amerika nenechala jen tak a co by následovalo? Přemýšlej o tom. Kdyby došlo k něčemu takovému, budou jedni na straně těch a druzí těch druhých.Radioaktivní spad by zamořil celý svět a jakmile by se doho zapojilo řeba Rusko na straně kohokoliv, pak už by nebylo o čem mluvit. Proč myslíš, že chtějí Amíci ten radar u nás? Ty nechceš viděl lidskou hloupost a tvrdíš, že by cosi tak nesmyslného lidé neudělali? Lidé jsou od A až do Zet a někteří i zvláštní.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 15:57:18
|
Miloslave Nejde o to, ze bych to nevidel, ja to vidim, docela jsem o tom premyslel, cetl jsem na toto tema mnozstvi knih a dospel jsem k nazoru, ze scenar, ktery malujes ty je nerealny. To bychom byli mrtvi uz od karibske krize. Ty rikas algorytmus zniceni, ale rekni mi, jak do nej zapada, ze dva nesmiritelne staty, oba vlastnici obrovske mnozstvi hlavic se nakonec smirili bez primeho krveproliti. Ano, prichazi nove hrozby. Muslimove maji sezenou bombu a odpali ji v Americe. Co si predstavujes, ze se stane? Ze USA okamzite posle nazpet naloz raket a vymaze dotycny stat z mapy, ze Rusko rekne to jste nemeli a posle bomby zpatky do ameriky? A ze nakonec Cina pomsti Rusko? Takhle si hraji deti na piskovisti. Uvedom si, ze idee, mezi nimi spravedlnost pravo a odplata maji z diplomatickeho hlediska smysl jen pro oblbovani davu. Diplomatickou prvni metou je zisk. A ja zisk v tom rozstrilet nekomu zemi aby nekdo jiny rozstrilel zemi me nevidim. I kdyz pripustim, ze by se atomova bomba dostala do rukou nabozenskym fanatikum, kteri by promenili nejake Americke mesto v svetelkujici poust, tim proste retezec atomu hasne.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 16:26:13
|
Oldow.
Já nikdy neřekl, že musí zákonitě ke zničení dojít, ale že může.To je velký rozdíl,ale ta možnost zde je a je i reálná.Proto by měli lidé preventivně najít cestu k tomu, aby k tomu dojít nemohlo, aby zde nebyl důvod. A to je to o čem hovořím a myslím, že to není až taková hloupost, zvláště když pomyslím na to, že by se v takovém světě i lépe žilo. Pokud ukazuji nějako možnou cestu, je to pouze jedna z možných a nikoliv jediná. Že ty další, možná lepší neznám, není moje chyba, neboť nejsem na této planetě jediný,kdo není vševědoucí. Spíše mně připadá tak trošku ,řekněme divné, ignorování jevů, které vidíš dnes a denně v televizi,můžeš je slyšet v rozhlase a číst v novinách. Jestli je to pouze snaha oponovat aby rozhovor nestál, pak v určité chvíli přestává být zajímavý. Můžeš tvrdit, že neexistuje oceán a voda je výmysl a oponovat tím někomu.Můžeš mít legraci s toho jak se tě snaží otevřít oči,ale musíš počítat s tím, že přijde čas, kdy je dobré říci, že vodu znáš a oceán jsi viděl.Jinak se může stát, že to toho druhého přestane bavit.
MB |
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 16:54:05
|
Ahoj,
trochu se vetřu do topicu
Předně si myslím, že dokonalost té či oné civilizace se nedá posuzovat podle technické vyspělosti. Kdybychom podle určitých kritérií měli zvolit nejvyspělejší ,,civilizaci" na této planetě, určitě v některých ohledech by jím byli domorodé kmeny, který narozdíl od nás dokáží žít v souladu s přírodou. Problém techniky a člověk se dá interpertovat i takto - člověk má k dispozici nové technologie, ale jeho zvyky jsou stále staré. Lze to vidět na naprosto nezodpovědném zacházení s atomovou energií (atomové bomby třeba).
Oldow soudí, že člověk naší planetu nemůže zničit, protože říká, že jednáme hlavně ve svůj prospěch. Což je v podstatě pravda. Ale takový muslim, věří, že když odpálí atomovku, tak potom ho zato Alláh odmění a tím, že zdevastuje planetu Zemi, vlastně podle jeho logiky jedná ve svůj vlastní prospěch. Navíc momentálně Zemi ani neničí žádní fanatikové, ale právě lidská tendence jednat ve svůj prospěch. Ždímáme planetu takovým stylem, že ji postupně ničíme. Náš ekosystém je v ohrožení, právě kvůli člověku, CO2 se během několika desetiletí více než zpětinásobilo, z toho plyne globální oteplování, za které může člověk. Nejčastější argument proti globálnímu oteplování je ten, že na Zemi jde všechno v cyklech a tyto oteplování jsou součástí jednoho cyklu a pak nastane doba ledová vlivem oteplování. Na tom je určitě kus pravdy. Jenže člověk si tu dobu ledovou přivolává řádově o stovky let dříve. Navíc jak se dají vysvětlit ty prudké klimatické změny? Za poslední několik stovek tisícovek let nic takového nebylo. Hlavně to nebylo tak náhlé. Tak jakto??? |
Edited by - rajis on 13/04/2007 17:01:33 |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 17:05:48
|
Mimochodem (vzhledem k názvu topicu) všimli jste si jak vážnou debatu tady vedete :o)) |
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 17:24:07
|
Ta vážná debata asi odpovídá na otázku tohoto topicu ;) |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 18:01:13
|
Rajisi.
Byl by s tebe dobrý diplomat. Všichni můžeme být spokojení a nikomu jsi nedal za pravdu. Dobré, hodnotím.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 18:15:01
|
Panove Tak nerekl bych, ze se nekdy debaty ridily puvodnim zamerem topicu a nerekl bych ani, ze je to zadouci. Netvrdim, ze clovek nemuze znicit planetu, mozne to je, ale jsem velmi skepticky k nazorum, ktere tvrdi, ze nase jednani k zniceni planety vede. Atomova zbran je co ja vim snad jedina, ktera nebyla nikdy zneuzita. Podle me, kdyby nebyla uzita na Japonsko, byli by japonci schopni bojovat do posledniho muze. V podstate nejvetsi sila atomove zbrane neni v tom, kolik muze zabit lidi, ale v tom, ze to je jedna jedina bomba. Jeji hlavni devizou je vliv na moralku. To ze se to zatim nestalo muze pochopitelne znamenat, ze se to zatim nestalo a ze vazne nekdo (asi nabozensti fanatici nejsou jedinymi neprateli "velkeho satana") nejspis v USA tu bombu odpali. Pak umre hodne lidi, staty pujdou a udelaji opatreni. Neverim, ze v pripade atomoveho konfliktu by se jediny diplomaticky hlas zastal utocnika, i evropa by svorne schvalila vojensky zasah. V zadnem pripade bych to nevidel ve stylu Rusko si taky jednu pusti. Ty Miloslave tvrdis, ze to je mozne, ale to neznamena, ze se toho mame bat, nakonec vsechno je mozne. Globalni oteplovani je podle me dusledkem lidske cinnosti, neni to pry jeste uplne spolehlive dokazano, ale ja bych rekl, ze to je velmi pravdepodobne. Jedine co z nej ale muzeme vyvodit je, ze se bude menit podnebi, ale nikdo nevi jak vlastne. Uvedomme si, ze neni zadna cesta zpet a ze neni mozne, aby globalni oteplovani zpusobilo vymreni zivota na zemi, o tom jsem presvedcen. Pokud bude veskery zivot soustreden do uzkeho uzemi okolo polu, asi si kazy uvedomi, ze na tom nakonec neco bylo a nejake ty kvoty se zavedou. Chci rict, ze pokud se zacne projevovat lidska cinnost jako prokazatelne fatalni, bude usmernena. Je docela mozne, ze tehdy uz bude pozde, ale resit to driv postrada smysl. Hmm domorode kmeny? Ukaz domorodci vanu teple vody, postel a nacpanou lednici a pak mu rekni, ze on se ma vlastne lip, protoze zije v souladu s prirodou. Pretahne te kyjem a ja mu to zazlivat nebudu. Je dobre, uvedomit si co je idealizace a co je skutecnost. Korporace jedajici na zaklade moralky je idealizace, takova korporace nebude konkurenceschopna a zkrachuje a nahradi ji jina orientovana na zisk. Pokud vyrabi napriklad zbrane, mame urcite tema k zamysleni. Je to spatne? Pokud mate pocit, ze ano, nemluvite o lidech. Je to zakladni motiv naseho jednani prevedeny do makromeritka. Jo a jeste neco - za globalni oteplovani muze lidstvo. A to je jako kdo?
|
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 19:32:43
|
Může za to každý kdo se určitým způsobem podílí na znečišťování ovzduší. Říkáš atomová bomba nebyla nikdy zneužita, ano správně za těch 60 let zneužita nebyla, ale svět od této katastrofy dělilo jen opravdu málo. Její hlavní devizou je vliv na morálku? Jaký? Proč mít atomovou bombu jako strašáku, stačí mít smlouvy s více státy o vzájemné vojenské pomoci a je to, vojenská převaha nemusí být jenom v ničivosti zbraní. Devizou atomové bomby není vůbec nic. Potom můžu říct, že hlavní devizou kulometu je taky vliv na morálku. Není to úplně to stejné sice, protože atomovka zatím použita defacto nebyla, ale to tvoje tvrzení mi připadne prostě přehnané. Ničivost a riziko, že by tu zbraň někdo použil nemůže být žádným vlivem na morálku nikdy převážena. Kdyby vědci věděli jak bude zneužit jejich objev, tak by ho radši spálili.
,,Chci rict, ze pokud se zacne projevovat lidska cinnost jako prokazatelne fatalni, bude usmernena. Je docela mozne, ze tehdy uz bude pozde, ale resit to driv postrada smysl." - tak já myslím, že tyhle dvě věty postrádají jakkýkoliv smysl. Vždyť to je blbost co jsi napsal. Teď když už je za 5minut dvanáct tak to smysl nemá řešit a až bude 12 a situace bude neřešitelná, tak to pro tebe asi má nejspíš smysl začít řešit. Pořád se řídíš tou tvojí pravděpodobností, tak by ses jí měl řídit i teď. Je mnohem pravděpodobnější, že to způsobil člověk a je mnohem pravděpodobnější, že situaci zlepšíme, když začnem co nejdřív, než když bude pozdě. Ten příklad s tím domorodcem je vcelku k ničemu. Já jsem neřekl, že si žije líp než my (ačkoliv on by si to bezpochyby myslel), ale chová se k naší planetě racionálněji než my - neničí ji.
|
Edited by - rajis on 13/04/2007 19:38:33 |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 20:14:45
|
Rajisi No, mozna jsem se misty vyjadril trochu prehnane, zkusim to uvest na pravou miru a trochu vysvetlit. Pokud se lidi zeptame, co je nejnicivejsi zbrani, asi vetsina rekne ze atomova bomba. Nemyslim, ze opravnene. Atomova bomba je jiste zbrani nejsilnejsi (zahrnu i vodikovou), ale v historii podle me spis zivoty zachranila nez naopak. Kdyby nespadla na Japonsko, jak dlouho by trvala valka? Kdyby stejny pocet lidi padl behem mesice na fronte, zastavilo by to valku? Nemyslim, podle me valku zastavil strach postavit se necemu, co jedinym vybuchem, jedinou bombou zabije tolik lidi. Nemuzu si pomoct, ale obrovska nicivost atomove bomby doposud fungovala jako ucinna pojistka proti zneuziti. Ale nedelam si iluze, ze by tomu tak muselo byt vzdy. Ostatni jsem k tomu rekl uz vyse. Nicime nasi planetu. No asi ano, ona je to v podstate pravda, nepopiram, ale co se zatim deje? Prislo jaro a voni jako kazdy rok. Jsme chudsi o zivocisne druhy, o kterych jsem v zivote neslysel a asi by se to nezmenilo, kdyby nevymrely. Mame o jeden stupen celsia teplejsi atmosferu a bude to horsi, i kdyz ja bych se nebranil jeste poradnemu pritopeni. Mam sen, ze na stara kolena budu pestovat olivovniky. No a taky mame velmi neesteticke skladky, ktere ale nic nedelaji, nebo otravi vodu na lokalnim potoku. Nerikam, ze lidstvo svou planetu nenici, ale odmitam uverit tomu, ze za tri, nejpozdeji ctyri roky budeme zit v zamorene zone. Pokud chces bojovat o zlepseni prostredi, budiz, konicek jako kazdy jiny, ale uvedom si, ze ne kazdeho to musi zajimat, ze je to v podstate podobny zpusob vydirani, jako hladovici deti, nebo roztomila stenatka. Neni tolerovan jiny nazor, protoze tenhle je proste spravny a kdo si mysli opak je nelida. Nakonec jeste k te idealizaci rustikalniho zivota. Pujc si knihu Kyriniaga od M.Resnicka. Je to extremne ctivy pohled na stejnou problematiku a v podstate ti dava za pravdu, ale problematizace je maximalni. Tu knizku si urcite pujc, bude se ti libit. Videl jsem ji dokonce v levnejch knihach, je to perfektni vec co ti pomuze si promyslet vsechny aspekty tohohle problemu
|
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 21:52:41
|
Výbuch atomové bomby v Japonsku sice ušetřil pravdepodobně několik stovek tisíc životů, ale byli by to víceméně vojáci. Takhle to odneslo především civilní obyvatelstvo, něco kolem 230 000 lidí. A následky trvaly několik desítek let, rodily se děti se zmutovanou dna, určitě jsi ty fotky někde už viděl. Taky jim tam pršel moc hezkej černej radiokativní déšť potom. Když si na to podíváš z jiného pohledu, tak voják v válce tak nějak počítá, že může být zastřelen. Obyvatelstvo s tím většinou moc nepočítá. A tohle se mi na tom prostě nelíbí. Koneckonců atomové bomby potom zažehnali konflikty, které byly stejně vyvolány právě atomovou bombou...jaké jiné konflikty zažehnaly to je mi velkou neznámou, možná v důsledku mých nevědomostí. I tuhle variantu připouštím a v tom případě se rád nechám poučit.
Taky byla zima jako každý rok? Vědci předpokládají, že vývoj globálního oteplování zdaleka nemusí být rovnoměrný. V roce 2005 došlo doslova ke skoku v oteplování, což se ani moc nepředpokládalo (je to také tím, že Indie a Čína se začínají stávat světové mocnosti, ale jak jistě víš moc se o životní prostředí nezajímají, používají staré techonologie, které do vzduchu uvolňují velké množství CO2). Zjisti si klidně někde jakým tempem mizí ledovce a zaledněná plocha. Ledovce tvoří 40% pitné vody co lidé pijí, celkově tvoří mnohem víc % celkových světových zásob pitné vody. Asii hrozí velmi reálné riziko, že v za několik málo desítek let budou některé její části bez vody, právě v důsledku tání ledovců a čím míň těch ledovců bude, tím rychleji budou tát. Bude existovat čím dál tim víc klimatických emigrantů. Situace v Africe bude taky katastrofální. Pokud se s tím nezačne co nejdřív něco dělat. Já to neberu jako svůj koníček, ani se nějak neangažuju. Dělám proto aspoň to minimum co můžu. V 99% používám veřejnou dopravu recykluju odpadky. Podepsal jsem pár petic. Není to mnoho, ale i to málo pomůže. Naše úžasná planeta, žádnou podobnou neznáme, ale chováme se k ní, no občas velmi nehezky. Můžeš namítnout, že můj pohled je až příliš skeptický, ale já ho opírám o fakta podpořená vědci.
Jaké vydírání? Neříkám, že je nelida, ani po nikom nechci nic světoborného. Stačí se jen trochu uskromnit. Žádné oběti ve jménu planety se nežádají. Navíc nepřijde mi moudré nad tím jen tak mávnout ruku.
Na tu knížku se zkusím podívat. Ten Žert jsem stále nesehnal mimochodem, možná to bude tím, že ho ani moc nesháním, protože knížkama jsem v poslední době celkem zahlcen a nestíhám... :/
|
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 13/04/2007 : 23:53:31
|
Rajisi No ja vlastne ziju dost ekologicky, ale ne proto ze by mi zalezelo na planete, ale proto, ze mi to vyhovuje. Ohledne tech obrovskych zmen si prave nejsem moc jisty. Kdyz si vezmu jak se jednotlive prognozy lisi a pripoctu tendenci medii informovat jen o tech nejkatastrofalnejsich, mam spis dojem, ze vlastne nikdo nic moc nevi. Je koneckoncu mozny ten katastroficky scenar, ktery jsi nastinil, ale nemysli, ze je v demokraticke spolecnosti nejaky prostor pro zmenu. Jak jsem rekl, spolecnosti ktere produkuji co2 jsou vazane konkurencnim bojem. Myslim, ze tak ten kjotsky protokol je maximum, co se da v soucasnosti delat. Nemam ale rad ten druh reci, ze lidstvo nici planetu. Niceni planety lidstvem muzeme chapat maximalne jako prirozeny proces, ve kterem se zapojilo lidstvo. Nebyl to nici zamer a tezko nekomu muzes davat vinu.
|
|
|
Topic |
|
|
|