Author |
Topic |
Skunkless
Aktivní uživatel
Czech Republic
216 Posts |
Posted - 14/04/2006 : 16:34:12
|
At nazyvate Boha jakymkoli jmenem, troufam si tvrdit, ze vsichni si jakesi NECO co stvorilo svet predstavujeme. (Buh, energie, vedomi, proces evoluce..jak chcete.) Prijmeme-li myslenku, ze nas (budu pouzivat pro vsechny ty vase odlisne nazvy slovo Buh, jelikoz mu snad vsichni rozumime, neni to ale ani jeden z Bohu ruznych nabozenstvi) Buh stvoril, pak ocekavame, ze k tomu mel nejaky duvod. Dostavame se tedy k otazce, co Buh chce. (Nekdo by mohl namitnout, ze nas treba Buh stvoril jen tak z nudy - ale i v tom pripade neco chce, pravdepodobne pobavit) Co si myslite, ze Buh chce? Ja si totiz myslim, ze Buh nechce nic. Vubec nic. Chce to, co chceme my. Jeho vule je nasi vuli. Co na to rikate? Jiste mate odlisne nazory, tak sem s nimi!
Skunkless.. |
|
Skunkless
Aktivní uživatel
Czech Republic
216 Posts |
Posted - 29/04/2006 : 20:49:27
|
Tak ziram a nemohu uverit, ze NIKDO nema co rici (pripadne ma nejaky tajny duvod, proc to nerici). Vy snad vsichni souhlasite s tim, ze Buh nechce nic? A nebo nemate paru, co by tak Buh mohl chtit? Come on! Pojdte si o tom popovidat, napiste mi co si myslite, ze by Buh mohl chtit! Prosim!
Skunkless.. |
|
|
Kryštof
Nový uživatel
Czech Republic
7 Posts |
Posted - 02/05/2006 : 23:23:25
|
Bůh neexistuje. Pokud existencí myslíme entitu, která si ji sama uvědomuje. Rozhodně si ale lidé vytvořili jeho fenomén a v ten se dá věřit spoustou způsobů. Jinak ta síla, co je za tím vším, může být jak z dalších vesmírů, nám časem omezeným bytostem nedosažných, ale materielně positivních, tak můžem být jen součástí ideí transcendentálního stvoření. Kdo nám poví pravdu? Přesvědčení leda trošku máže ujistit tápající mysl.
Tak já jen rád sleduji, co dobrého nebo špatného dělá tematizace boha s lidmi a jestli je ku prospěchu a působí spíše svými klady, které mohou čistit charakter. |
|
|
Kryštof
Nový uživatel
Czech Republic
7 Posts |
Posted - 02/05/2006 : 23:28:56
|
Pardón, neodpověděl jsem na otázku. Bůh chce přesně tolik, kolik my si myslíme, že po nás chce a pro svědomí věřícího je to tak závazné, jak dokáže si představit, že krutý by mohl být trest za nesplnění. |
|
|
Fuki
Nový uživatel
Czech Republic
9 Posts |
Posted - 03/05/2006 : 17:13:48
|
Pro me je buh jen brzda mysleni lidstava. Preci jenom kdyz chci nejak jednat musim nejdrive svoje jednani projednat s myslenkami se kterymi souhlasim a nesouhlasim tj. nabozenska vira jako takova je jen takovy retarder. Z toho vypliva, ze kdyz chci opravdu zit musim se spolehnout jen na svoje vedomi a jeho uvahu. Sem sam svojim bohem
Sin Whiles be inside. |
|
|
Kryštof
Nový uživatel
Czech Republic
7 Posts |
Posted - 03/05/2006 : 23:44:57
|
Vidis a uz mas boha v jedne z jeho podob. V tvem sebevedomi, ktere rozhodne, co je spravne a co ne, at uz podle cehokoliv. Ale veris mu. Princip viry je prave to, co samo o sobe v dasledku muze vytvorit "boha". Ale to jen pro potvrzeni subjektivnosti chapani.
Ale k hlavnimu, cos, Fuki, psal o bohovi. Brzda? (necetls Nietzscheho? toho zboznuju - "zboznuju" haha) Muze buh byt skutecne brzdou, kdyz moudry clovek taje zivota i bez nej dokaze prohlednout a tak se diky nemu nestava ovci ale jen treba clovekem pevnejsiho presvedceni o spravnosti jeho "boziho vnuknuti"? Myslim tim trosku, ze ucel sveti prostredky. Krome toho buh dava motivaci, mravy (i kdyz treba nekdy prilis diktatorske) mnohdy vesmes dobre. Takze, kdyz zvazime, ze clovek nejisty potrebuje at uz institucionalizovane (tedy potvrzene cetnosti zastancu) nebo tradici podporene motivacni a usmernovaci prvky a k tomu clovek vlastniho presvedceneho vedomi neda se spoutanosti bozich prikazani brzdit, je mozne uznat, ze buh neni brzdou a ze se jen bojime, ze by brzdou byt mohl.
Vubec nepopiram, ze v dobach nejvetsich nabozenskych a ideologickych represi a naprosteho informacniho nedostatku nemohl kdejaky, ne-li kterykoli v uskutecneni, charismatik zneuzit boziho slova a zotrocovat lidske mysli, cimz ucinil z boha brzdu lidske vule. |
|
|
Pet
Nový uživatel
Czech Republic
12 Posts |
Posted - 24/05/2006 : 21:35:37
|
Bůh chce to chceme mi,tomu věřím,ale on nás stvořil i s naším chtěním takže naše chtění je chtění Boha.To je dobrý,ale kde je svobodná vůle? Já vím že je tu na to přímo téma,ale napíšu to sem,jak ovlivním to co chci,chtění je vždy podmíněné ať už okolnostmi či mojí osobností,kterou však Bůh stvořil,vlastně vše je ve vesmíru podmíněné,můžu chtít co mne napadne, ale samotné chtění vždy z něčeho vychází.Ano Bůh je všemocný a tak mohl najít nějakou fintu na svobodu rozhodování...teď mne napadá že svobodný můžu být jen v tom případě že mám možnost si prožít všechny alternativní vývoje života danné mými možnými různými rozhodnutími v dané situaci.Takže jedinej kdo je možná svobodný je Bůh,ten prožívá všechno,na druhou stranu mu to ani nezávidím.
Pet |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel
Czech Republic
216 Posts |
Posted - 25/05/2006 : 10:41:34
|
Pet, tos moc hezky napsal!
Presne o to jde - muzes si vybrat z nekonecneho spektra moznosti a funguje to na principu pocitacove hry (kdyz si zahrajes celou hru, mas pristup do jakehokoli kola) Takze nase svobodna vule je v podstate jen moznost si vybrat z toho co uz je, z toho co (podvedome) zname. Moznosti je ale takove mnozstvi, ze nas to, rekla bych nijak neomezuje.
Buh chce to, co chces Ty. Nebo-li Tvoje vule je Bozi vuli. Neznamena to ovsem, ze Bozi vule je Tvou vuli. Aby tomu tak bylo, musel bys ji znat, musel bys ji milovat a prijmout jako svou vlastni. (tak jsem to cetla a dava mi to smysl - to jen abych se nechlubila cizim perim ;)
Skunkless.. |
|
|
Grisseus
Nový uživatel
6 Posts |
Posted - 23/06/2006 : 16:30:46
|
Vím, že je to termín, ale musím říct, že se mi všezahrnující výraz "bůh" nelíbí, už kvůli tomui, že ho chtě nechtě stavíme do historicky-kulturních kontextů. Spíš jsem pro užívání výrazu "transcendence", ačkoli ani ten není nikterak přesný. Co se týče tvé otázky "Co chce bůh", odpovím ti tak, ež by měl Sokrates radost;) Pokud se ptáš na to, co chce bůh, ptáš se na to, kam chce, abychom směřovali, že ano. Směřovat někam je velmi jednoduché, stačí se koukat kolem a napodobovat. Tudíž, myslím si, že naše "směřování" je podobné nedorozumnění jako spontánně utvořená fronta na nic. Prostě jen kopírujeme a vylepšujeme vjemy okolo, čímž se dal do pohybu pekelný stroj, který se jen tak nezastaví;) Ne, ale souhlasím, že pokud bychom přijali fakt, že výhodnější než existence je nebytí, proč bychom tedy byli...? |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 10/07/2006 : 16:15:00
|
Co chce buh? pokud existuje, nemel by chtit ve sve podstate snad nic, mozna se jen pobavit dobre, tak ted vazne. neustale vkladame bohu lidske vlastnosti, ze vypada jako clovek, v podstate mysli jako clovek, ale je dokonalejsi - takze ma vsechny dobre vlastnosti jako clovek. Neprijde vam to divne? k otazce nabozenstvi se stavime dost subjektivne, na boha pohlizime ze sveho pohledu a prostrednictvim sebe, takze spravna odpoved z tohoto hlediska by mela byt (jednou uz recena), ze buh chce to, co chceme my. ale je to vubec mozne? muze buh chtit penize? k cemu by je chtel? muze chtit rodinu? ale vzdyt tu uz ma! (nadneseno) muze chtit vyssi vedomosti? to podle nas uz nejde! takze... tato odpoved zustava otazkou.... pokud bychom chteli zjistit pravou pricinu toho, proc nas buh stvoril, pokud tomu tak bylo, a k cemu mu jsme, musime se na to divat objektivne. uz samo o sobe to, ze nestvoril nas, lidi; vzdyt pred nami byli dinosauri a my, my jsme primymi potomky lidoopu... jak zjistila objektivni veda, vse je dusledkem evoluce, nejakeho vyvoje... ja neverim v boha jako takoveho, v tu krestanskou karikaturu (nezlobte se na me, ale s krestany proste nesouhlasim), verim v cosi, pro co byl buh puvodnim vyrazem, ale dnesni obraz slova buh zcela nevyhovuje mym predstavam. verim v jakesi neco, nejspis formu energie, svetlo, ktere dodava svetu prave onen rad. toto neco nestvorilo zadnou hmotu ci tak, pouze dovedlo to, co zde bylo od pocatku ke zmene. jo a myslim, ze je taky chybne uvazovat neustale jen o nasi planete zemi, vzdyt je kolem spousta dalsich planet, co planet, celych soustav a galaxii, ktere podle vasich predstav taky stvoril buh (a nebo stvoril jen zemi? to by muselo byt vice bohu... a proc by se tak zajimal o nas? dalsi subjektivni predstavy lidi?)! co chce "buh" od nich??? |
|
|
fysis
Nový uživatel
Czech Republic
4 Posts |
Posted - 23/07/2006 : 19:04:16
|
quote: Originally posted by Skunkless
Co si myslite, ze Buh chce? Ja si totiz myslim, ze Buh nechce nic. Vubec nic. Chce to, co chceme my. Jeho vule je nasi vuli. Co na to rikate? Jiste mate odlisne nazory, tak sem s nimi!
Skunkless..
Pokuď přistoupím na Tvoji tezi, která mezi vůli Boha a vůli jedince dává prosté rovná se, pak se mi nabízí hned několik otázek. Které se pokusím vyložit.
Pokuď je Tvoje vůle rovněž vůlí Boha, pak je i moje vůle vůlí Boha. Pokuď se mnou souhlasíš, jistě mi dáš za pravdu, že i vůle Tvého otce je vůlí Boží, podobně jako vůle mé matky je vůle Boží. Budeš však souhlasit i s tím, když řeknu, že člověk má vůli jenom jednu? Pokuď souhlasíš i s tímto výrokem, pak se tě zeptám; Může být moje vůle od Tvé rozličná, nebo dokonce protikladná? Ano může? Pak je ale podle Tvého tvrzení počet Bohů roven počtu bytostí na světě.
Nebo má snad Bůh nekonečno vůlí? Pokuď ano, pak by přeci Tvoje vůle nemohla být vůlí Boží, jen miliardtina jeho vůle. Jestliže je Bůh jenom jeden a má miliardy vůlí, ptejme se, zda-li jde pomocí indukce vytvořit - promiňte mi to slovo -"průměr" mezi vůlemi. Jinými slovy nálezt společné nebo extrémně často vyskytující se body, kterými by šla vůle každého popsat alespoň ve velmi hrubých rysech. Já si troufám říci, že takový průměr už se nám podařilo sestavit. A jejich poměrně dost, žádný však, není ideou takového průměru, protože nepopisuje vůli každého. Jedním z nejznámějších je Bible nebo Korán.
Na druhou stranu, pokuď zvolíme druhou možnost, tedy že Bohů je přesně tolik, kolik je bytostí na světě, pak je situace mnohem složitější. Jestliže je Tvoje vůle vůle Boží, je tedy dokonalá, nekonečná, nestvořená. Ale i moje vůle je vůle Boží, je tedy také dokonalá, nekonečná, nestvořená. Logicky je každého vůle dokonalá, nekonečná, nestovřená. Kdo potom rozhodne, když nastane situace protikladných vůli, čí vůle bude realizována. Nenastalo by šílenství, kdyby každý tvrdil, že právě jeho vůle je nekonečná, dokonalá... ?
Neznám, nevím. |
|
|
Erwin
Nový uživatel
33 Posts |
Posted - 25/07/2006 : 11:37:07
|
Soustredime se-li na tu teorii, že buh skutecne existuje a podle této teicke teorie ho chapeme jako stvoritele, tak po nas opravdu nechce NIC. Buh nema lidske vlastnosti ani lidské chapani. Je to stvoritel a to mu staci.
Podle Ateisticke teorie (je-li vůbec mozna) nechce také NIC, protože není.
A podle Pragmatu si nejdřív polozme otazku, je-li vůbec pro nas podstatne, to ze vůbec neco chce.
|
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 13/08/2006 : 09:22:15
|
Rekla bych ze spis neco ostrejsiho pri pohledu na nas... |
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 02/09/2006 : 00:56:34
|
quote: Originally posted by Skunkless
At nazyvate Boha jakymkoli jmenem, troufam si tvrdit, ze vsichni si jakesi NECO co stvorilo svet predstavujeme. (Buh, energie, vedomi, proces evoluce..jak chcete.) Prijmeme-li myslenku, ze nas (budu pouzivat pro vsechny ty vase odlisne nazvy slovo Buh, jelikoz mu snad vsichni rozumime, neni to ale ani jeden z Bohu ruznych nabozenstvi) Buh stvoril, pak ocekavame, ze k tomu mel nejaky duvod. Dostavame se tedy k otazce, co Buh chce. (Nekdo by mohl namitnout, ze nas treba Buh stvoril jen tak z nudy - ale i v tom pripade neco chce, pravdepodobne pobavit) Co si myslite, ze Buh chce? Ja si totiz myslim, ze Buh nechce nic. Vubec nic. Chce to, co chceme my. Jeho vule je nasi vuli. Co na to rikate? Jiste mate odlisne nazory, tak sem s nimi!
Skunkless..
No, Buh nic nestvoril...Neml by zadny duvod ke konani.... Navic je neomezeny, takze vse vecene existyuje a nema co tvorit...Jen proizivame hotove udalosti v case a tim mame dojem, ze prob iha dej... vse se odehrava jen ve vsemy, jak tzv. fyziklani svet tak i svet mentalni v jeho mysli... Idee jsou vence a nehybne.... |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 03/09/2006 : 18:27:23
|
Davide, zajimalo by me, jak jste prisel k nazoru, ze Buh je omezeny. Neni to narazka, jen snaha pochopit Vasi myslenku. My si samozrejme nejsme jisti, jestli vesmir nekde konci ci nikoliv, ale pokud by Buh existoval, jsou jen dve moznosti jeho "existence" - bud je spjaty s vesmirem, za vesmirem nic neni, a On vyplnuje svym bytim cely prostor vesmiru; nebo je jeste jiny prostor, ve kterem se nachazi. Ale za myslenkou, ze "za" vesmirem treba nic neni, muze stat to, ze je vesmir nekonecny...
Ale taky muzu vymyslet naproste blbosti. |
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 06/09/2006 : 20:27:03
|
quote: Originally posted by harleyka
Davide, zajimalo by me, jak jste prisel k nazoru, ze Buh je omezeny. Neni to narazka, jen snaha pochopit Vasi myslenku. My si samozrejme nejsme jisti, jestli vesmir nekde konci ci nikoliv, ale pokud by Buh existoval, jsou jen dve moznosti jeho "existence" - bud je spjaty s vesmirem, za vesmirem nic neni, a On vyplnuje svym bytim cely prostor vesmiru; nebo je jeste jiny prostor, ve kterem se nachazi. Ale za myslenkou, ze "za" vesmirem treba nic neni, muze stat to, ze je vesmir nekonecny...
Ale taky muzu vymyslet naproste blbosti.
Napriklad ve Vedske literature najdeme, ze vse je Brahman, (absolutno) To se rozpada na dve slozky, Klid a Pohyb...(Shiva a Sakti...) Jsou nenmeni, nebot obsdahuji vsechny vesmiry a casoprostory v nehybnosti... Pak je sfera vysnua a pak stvritel Brahmaaa nikoli Brahman. Brahman je absolutno... Jelikoz vse je Brahman, obsahuje v sobe vsechny mozne kombinac e i urovne...Je omezeny, nebot je io lidmi, i neomezeny.... Obsahuje jednotu pritakavani i popirani... Obsahuje i rozdli, obsahuje lasku i nenavist, vse je jeho soucasti, nebot absolutno neni omezene...Ale obsahuje i omezene...
My prozivame hotove odudy v case a mame dojem, ze probiha dej...
Mimochodem, je to prave Vedska kosmologie, ktera ucila o nekonecnem m,nozstvi oscilujicich vesmiru.... Ktere vnikaji z impulzu nedokonaleho Brahmy... Ale vnika tim bezrozporuplny system... |
|
|
Topic |
|
|
|