Author |
Topic |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/04/2007 : 09:00:45
|
Je pro mne zajímavé, že jakmile se začne hovořit o filosofii, každý začne být vážný.Já si myslím, že je hloupé brát život tak vážně, když stejně skončí smrtí. Co vy na to?
MB |
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 03/04/2007 : 11:58:51
|
Nemůžu si pomoci, ale pro mne je filosofie vždy vážná věc. A to znamená, že když diskutuji "filosoficky", snažím se k tomu přistupovat zodpovědně, jinak by to podle mne nemělo smysl.
Ano život by se měl občas odlehčit a nebrat ho tak vážně, ale to už pak není filosofie. A tak je to také v pořádku. Podobně by jsi mohl říci, že vážně by se neměla brát teologie, medicína, fyzika, atd. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/04/2007 : 13:32:52
|
Richarde.
A co Ezop? Jeho bajky nebyly příliš vážné,ale jejich obsah ano. Oni lidé nehledí na filosofy příliš vážně a mají je mnohdy za podivíny. Snad právě pro to, aby to bylo vyvážené filosofové jsou vážní i za ně, čím své podivínství jen dokazují.
Nejsem theolog a nejsem ani věřící a tak nemohu posoudit, zda je zde trochu vtipnosti na místě, či ne. Myslím však, že čím více se lže, tím to musí znít vážněji. O matematice či fyzice se vyjadřovat nebudu. To je o něčem docela jiném.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 04/04/2007 : 11:34:27
|
Miloslave Ja si myslim, ze filosofie je bez vyjimky vazna a ze ji nejde delat ani jinak. Je vsak nutne odlisit prostredek od cile. Ezopovy bajky jsou vazne, ale az ve druhem planu, ktery je ale jejich podstatou, jimi samymi. Lepsi priklad. Znam tri knihy, ktere mluvi konkretne o smyslu zivota a dve z nich nevazne. Je to Stoparuv pruvodce po galaxii a Sireny z Titanu (Vonnegut). Stopar tvrdi neco v tom stylu, ze odpoved na otazku smyslu zivota je 46. A presna otazka zni, kolik je 6x8. Hle, nevazna filosofie. Ale kdyz se podivame na skutecny vyznam tohoto tvrzeni, budeme mluvit ramcove o pojmech jako je nepochopitelnost, absurdita, neproniknutelnost a take optimismus. Snad to v tom citite. Myslim, ze se nedopustim nadinterpretace, kdyz reknu, ze smysl toho tvrzeni vazny je. O Vonnegutovi mluvit nehodlam, kdo ho zna, tomu je jasne, ze to je dokonaly priklad, kdo nezna, nepochopi. Takze asi tak
Haj hou
Jo a ta treti kniha vybali pravdu naplno, je to Spektrum od Sergeje Lukjanenka a kazdopadne se vyplati precist. Navstivte knihovnu.
|
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 04/04/2007 : 11:45:11
|
42 - takova hruba chyba, nezna odpoved na otazku, zivota, vesmiru a vubec, aj, aj, jaaaaaj A tím pádem nezná ani tu správnou otázku, což je ještě horší, jsi ztracen brachu |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 04/04/2007 : 11:55:24
|
nespamuj!
|
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 04/04/2007 : 13:40:39
|
Žertuji, ale je myslím jasné proč je nutné brát filosofii vážně. Také si rád oddychnu od "těžkých" otázek. Ale je nutné umět rozpoznat kdy mluvíme vážně (což je filosofie) a kdy jen tak tlacháme (což je tlachání) |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 04/04/2007 : 21:48:40
|
Presne, ono se to nekdy tezko rozpoznava a musis uznat, ze zvlast vzhledem k tomu co jsem psal predtim je to presne cislo naprosto irelevantni. Ale klido muzeme tenhle topic vyuzit k oddechu, i kdyz ja sem lezu jen kdyz mam chut byt vazny, na oddech je v internetu asi miliardkrat vic stran (a verim tomu, ze to neni nadsazene cislo), nez na vaznost.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/04/2007 : 08:10:00
|
Oldow.
Já myslím, že toto téma není až tak moc oddechové. Dokonce bych řekl,že je tomu naopak. Mnohdy to vážné převedeš do žertu, či tomu dáš absurdní tvar a náhle dojde k pochopení toho vážného, které předtím bylo problematické a těžko pochopitelné. Mnohokrát bych rád tuto cestu využil,ale poznal jsem, že je ve filosofii mnohdy bráno vše tak vážně, že je vážně posuzovaná i zřejmá pitomost, kterou člověk za takovým účelem užije. Dle mého názoru je filosofie o přemýšlení a ta jednosměrnost je na škodu. Někdy se k cíli dojde lépe a snadněji z druhé strany. V žertu vyřknu negativ a ejhle, je pochopen pozitiv. Tohle mně chybí ve filosofii.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 05/04/2007 : 09:12:27
|
Miloslave Tak toho vyuzivej. Ja tvrdim jenom, ze pokud chceme odlehcene vyjadrit neco duleziteho, forma muze byt odlehcena, ale obsah, to pochopeni, je vazne. Onsah povazuji za srdce takoveho vyjadreni a proto je, myslim, nepresne tvrdit, ze je to vyjadreni nevazne. Pokud je nevazne, tak slouzi k uvolneni a tu myslenku neobsahuje. Ja vim, ze kdyz rikam, tak toho vyuzivej, ze jsem trochu mimo skutecnost, delat neco takoveho je docela umeni. Jestli neznas Vonneguta, poznej. Autor, ktery je schopen vyjadrit uzasne myslenky tim, ze je v podstate zlehcuje.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/04/2007 : 14:53:35
|
Oldow.
Stále mne lákáš na čtení knih a já tě musím opět sklamat.Skus si představit, že vidíš každé písmenko několikrát srovnané pěkně do obloučku a zasahující do dalších písmen. Je to dáno vyklenutím rohovky a nejde s tím nic dělat a tak je pro mne přečetení jedné stránky asi takovou námahou pro oči, jako pro tebe přečtení poloviny knihy. Navíc tě ta únava bere chuť dál číst. Kdybych neměl téměř dokonalou paměť na muziku, nemohl bych jí dělat, protože bych nemohl hrát z not. Takto se to třeba z not naučím zpaměti a celá vystoupení hraji spoléhajíc se na paměť. Pouze texty písniček mám před sebou a když do nich někdo cizí nahlédne, směje se těm velkým písmenům. V malování je to však dokonce výhodou, protože vidím to podstatné a to ostatní je potlačené oční vadou. Proto nemusím oči mhouřit. S tím lákáním na knihy je tomu stejně, jako s lákáním na dorty. Od té doby co beru insulin a jsem na něm závislý, mně všude nutí dortíčky a zákusečky. Já slintám, protože jsem je měl vždycky rád a oni mně je nakonec zabalí sebou, abych slintal i doma. A tak parafrázuji s bystrozrakým. Měl jsem bystrý zrak a tak jsem četl a četl. Výsledek se dostavil. Skazil jsem si zrak a od té doby vidím málo.Ejhle cizinec na bujném oři........
MB |
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 05/04/2007 : 23:47:24
|
Ahoj,
spíš souhlasím s ostatníma, že filosofie jako taková, je vážná věc. Sice příklad se Stopařovým průvodcem je docela úsměvný, protože jakési filosofování o neuchopitelnosti pravdy v tomto škváru, je pouze jakýmsi odpadním produktem, jenom jakási omáčka navíc, aby to mělo šmrnc. Ale filosovat můžu klidně i v zábavné rovině, přesto k zábavným výsledkům většinou nejdojdu. |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 06/04/2007 : 00:46:51
|
Miloslave Aha, to jsem nevedel, skoda. NO ale to plati u pro ostatni, co si to prectou, takze kdyz se bude hodit k tematu uvest knihu, myslim, ze to udelam znova, i kdyz budu reagovat na tebe. Neber to osobne.
Rajisi Stoparuv pruvodce po galaxii neni skvar. Je to lehke dilo na odpocinuti, ale je napsane velmi ctive a to filosofovani neni v zadnem pripade vedlejsi produkt. Znas osobnost D. Adamse? Po jeho smrti vysla i u nas sbirka jeho kratsich praci, sloupku, fejetonu uvah a tak. D.A byl ciste nahodou clovek, jehoz nazory vznikly v hlave a ne v zadku, jako tomu u nekterych byva. Je desne jednoduchy napsat, ze neco je skvar, ale ja od tebe ocekavam nejake argumenty. Kdyz necemu nerozumim, tak radsi mlcim, premyslej o tom.
|
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 06/04/2007 : 10:26:04
|
Čtení rozhodne doporucuji a to jak vážné tak nevážné. Co je však nejdůležitější, je umět číst také kriticky a neomezovat se jen na beletrii. Doporučuji to prokládat alespoň vědeckopopulárními tituly a pokud možno na stejné téma více knih od více autorů, divili byste se jaké jsou ve vědě a filosofii rozdíly v názorech. Jediným rozumným řešením je pak mít názor vlastní a ten korigovat na základě své zkušenosti.
Kdo se na to cítí měl by zkusit i nějaké klasická díla od Platóna, Aristotela, nebo novější od Humea, Hegela, Kanta nebo Descartesa Rozhodně bych si nedělal hlavu s tím zda tomu budete napoprvé rozumět, pokud vám bude připadat, že je něco špatně tak je tu vždycky možnost se mýlí autor a vy jste na to přišli, ale tady je zvláště nutné být kritický také k sobě.
Co se týče tebe Slávku, tak zkus využít jako kompenzaci ke svému zraku možnosti, které ti dává počítač. Mnoho knih se dá sehnat i v elektronické podobě a jestli je tvá vada tak velká, tak bys mohl zkusit kontaktovat slepeckou elektronickou knihovnu, kde mají mraky elektronických knih, které normálně neseženeš. Nevím ovšem zda je ta knihovna placená, ale pokud ano, tak drahá rozhodně nebude.
Podívej se sem: http://www.teiresias.muni.cz/?chapter=16-1&format=xxl
Máš průkaz ZTP/P? Pak by jsi pravděpodobně vstup měl zadarmo |
Edited by - noemus on 06/04/2007 10:29:51 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/04/2007 : 10:43:24
|
Richarde.
Ta oční vada není tak velká, abych nemohl číst zvětšená písma na počítači. Kdyby tomu tak bylo, zřejmě bych zde nemohl diskutovat. Otázkou jinou je fakt, že se snažím oči příliš nenamáhat. Ten nápad s čtením na internetu určitě využiji. Mně dělají problém ta malá písmenka v knížkách. Často musím nechat oči odpočinout a potom těžko hledám, kde jsem skončil. Když přivřu oči tak, že víčkem trošku stlačím rohovku, vidím ostře,ale dlouho to nevydržím protože by mne začala bolet hlava. Na dálku mně to ovšem žádný problém nedělá a vidím relativně dobře. Kdybych si oči namáhal a pokazil si to vidění na dálku, byl bych nahraný. Nástroje vozím v autě a v něm také jezdím na vystoupení. Když uvážíš, že jeden den jsem třeba v Železné Rudě a další v Berouně,pak tě jistě dojde, jak důležité je pro mne auto. Za rok mně bude šedesát a budu muset chodit na prohlídky. A tak si oči šetřím jak jen můžu.
MB |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 06/04/2007 : 11:09:45
|
Nemyslel jsem si, ze by tva vada byla nejak extremni, Hlavnim ucelem bylo poukazat na moznost elektronickych textu, kterych je na internetu vice nez je obecne znamo |
|
|
Topic |
|
|
|