Author |
Topic  |
Sokrates
Aktivní uživatel

Czech Republic
237 Posts |
Posted - 23/02/2007 : 19:44:09
|
Nedokážu si představit že po smrti nic nebude.Pokud bude konec konec celého našeho vědomí potom nevím proč lidé neustále mluví o černotě a nudě?Pokud ztratím vědomí že jsem potom nemohu vnímat ani prostor ani barvu ani nudu a hlavně ani sám sebe že jsem.Nebudu projevovat žádný cit,žádnou emoci nic.Pokud definitivně skončím tak skončí všechno okolo mne i já.Myslím si že si to člověk ani nemůže přestavit protože to nikdy od svého narození neprožil nebo snad ano?Někdo říká že okamžik kdy o sobě člověk vůbec neví je spánek.Jak je to možné?Vždyt mozek během spánku pracuje.Tak proč o sobě nevíme?Dám jinou otázku.Do jaké míry jste si jistí že během spánku opravdu nevnímáme sami sebe?Zdají se nám sny.A co když se nám nezdají?Zeptejte se sami sebe co jste dělali před 5 lety ve stejný den co je dnes.Nemusí to být ani před 5 lety může to být klidně zitřek.Pamatujete si co jste přesně dělali?Ano pamatujete si určitý kratší časový úsek např. jak jste spadli z kola,jak jste vyhráli nějakou cenu nebo jak jste se poprvé zamilovali.Ale vůbec si nepamatujete co jste v ten celý den dělali.Na ráno(snídaně),oběd,koho jste potkali,nevíte ani na co jste mysleli,co jste si plánovali,o čem jste s lidmi diskutovali. Nepamatujete si skoro nic jako by to ani nebyla pravda.A žili jste.byli jste si vědomi sami sebe že jste ?Já bych řekl že ano ale podle hodně lidí to nebude pravda.Protože každý okamžik který prožijeme tak si musíme snad pamatovat  |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/02/2007 : 08:44:55
|
Sokrate. Zdravím tě.
Byl jsem na druhé straně nejméně dvakrát. Poprvé při autonehodě,kdy došlo díky stlačení hrudníku k zástavě srdce a ta trvala kolem pěti minut. Lékař mne prohlásil za mrtvého a nechali mne v autě pro funebráka. Když jsem se sám nahodil a vylezl s auta sám, lékař s toho málem kolaboval. Podruhé jsem byl na druhém břehu nedávno, když srdce neuneslo dlouhodobou zátěž diabetu o kterém jsem nevěděl. Stalo se to na JIPce a opět měli lékaři problém. Nikdo tam nebyl a já jsem se opět nahodil sám a tak zjistili zástavy až dle záznamu. Prý se to stalo dvakrát, ale tě mohu říci, že já sám nevím,jestli to vůbec bylo. Prostě jsem ten čas vůbe nevnímal a to ani poprvé, jako by ten čas vůbec nebyl. Poprvé jsem se divil, kde se vzala tak rychle kolem ta hasičská auta a davy lidí, po druhé jsem o tom vůbec nevěděl,jen to že mně chyběl vzduch a potom bolest v hrudníku, ale to již jsem se probíral. Co bylo mezi tím, to pro mne nebylo. Nikde žádný tunel,žádné světlo, prostě vůbec nic. Neexistence času. A tak si myslím, že taková je i skutečná smrt,prostě absolutní nic. A myslím si, že je to tak i správné.Kdyby existovalo nějaké vědomí,asi by nebylo příjemné myslet na to co vše jsem ztratil a smrtí člověk ztrácí docela vše. Svět je zde pro těbe jen tehdy, jsi li živý a můžeš o smysly vnímat.Tehdy jsi středem všeho a vše a všichni jsou zde jen a jen pro tebe.Potom již je to jen pro živé a každý z nich je středem vesmíru a všichni a vše jsou tady pro ně. Někdo se ptá. Jaký smysl má život, když je na konci holé nic? O život nikdo nežádal,ale prostě se narodil. Poté žije a život stojí za to aby byl žit. Třeba udělá něco pro druhé a jeho život má pro ně jakousi cenu. Dá život dalším lidem zestárne a vše skončí. To není málo a není to bez významu a ceny.
MB |
 |
|
Sokrates
Aktivní uživatel

Czech Republic
237 Posts |
Posted - 24/02/2007 : 12:12:42
|
Miloslave na druhé straně si nebyl.Protože kdyby si tam byl jak tedy bys ted mohl napsat tento článek? Smrtí ztratíš pouze své fyzické tělo které je stejnak k ničemu  Smrt není smutná,smutné je že hodně lidí opravdu nežije. A pokud po smrti nic není nebo lépe řečeno já nebudu (vesmír tu bude stále existovat to pouze já skončím) tak to bude asi ta nejkrásnější smrt nebot to jestli jsem zemřel nebo ne se nikdy nedovím.A ani to že jsem někdy psal tady tato slova a žil tento život.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 28/02/2007 : 09:17:26
|
Sokrate. Zdravím tě.
S tou druhou stranou se to jen tak říká. Celkem třikrát jsem prošel klinickou smrtí a poprvé jsem byl dokonce lékařem prohlášen za mrtvého. Jenže jsem se sám nahodil a vylezl s auta po svých, k přepvapení doktora. Podruhé a potřetí jsem vlastně o tom ani nevěděl, jen záznam na EKG ukázal, že jsem měl dvakrát zástavu srdce a to poměrně na dlouhou dobu. Opět jsem se nahodil sám. (tím neříkám, že vědomě). Tím podstatným je, že pro mne ten čas vůbec neexistoval.Poprvé jsem se jen v duchu divil, kde se zde tak brzy objevila hasičská auta a sanitky. Pouze to nahození je trošku bolestivé, asi tak, jako když máš vyražený dech. To je asi tak vše, co tě k tomu mohu říci. Ta slova o druhé straně říkal doktor na Jipce. " Trošku jste nám utíkal na druhou stranu."
Zcela s tebou souhlasím, když říkáš, že kdyby bylo po smrti to nic, že by to byla ta nejkrásnější varianta smrti. Já tomu věřím, že to tak i je. Kdyby existovalo cosi po smrti, asi bych měl ze smrti strach. Takto vím, že nebudu vzpomínat ani litovat toho, že jsem nežil déle, či lépe. Vesmír i Země a vše co je krásné zde samozřejmě zůstane pro ostatní,ale pro mne již ne a přesto tuto ztrátu nebudu vnímat. Mé myšlení skončí a s ním i mé já a to doufám beze zbytku. Myslím, že je to tak správné a nemáms s toho strach. Lidi si stvořili posmrtný život a díky tomu mají ze smrti strach.
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 28/02/2007 : 10:15:45
|
Miloslave To je preci jasne, tuto zahadu bych povazoval za vyresenou. A mimochodem, gratuluji k pevnemu korinku. Urcite budeme jeste dlouho vrazet iracionalnim fantastum ty jejich predstavy zpatky do zadku, odkud je vypudili.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 28/02/2007 : 16:57:30
|
Oldow.
Díky za přání. K těm fantastů však patřím i já a někdy mám dojem, že je iracionální snaha cosi druhým alespoň vysvětlit,natož zarazit do zadku. Ne proto, že by byli nechápaví,ale díky mým chabým sdělovacím schopnostem. Vyplodit člověk může třeba i cosi gigantického,ale nedokáže li to ostatním sdělit, je všechno pro kočku a tak si myslím, že právě to umění komunikace by se měl člověk hodně učit. Otázkou je jak???
MB |
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 28/02/2007 : 19:14:14
|
quote: Originally posted by Oldow
Miloslave To je preci jasne, tuto zahadu bych povazoval za vyresenou. A mimochodem, gratuluji k pevnemu korinku. Urcite budeme jeste dlouho vrazet iracionalnim fantastum ty jejich predstavy zpatky do zadku, odkud je vypudili.
Jestli můžeš tak mi definuj co je a co není racionální. Jestli je podle tebe racionální to co hlásá fyzika (resp. věda ) tak věř tomu , že už z principu na otázku co tady probíráme nemá vůbec žádný vliv . A to co tady obhajuješ je neobhajitelné stejně jako Naviho bludy (jednoduše ani jedno nelze dokázat , či vyvrátit ) . Jediná šance jak se dozvědět pravdu je natáhnout bačkory . Schválně píšu šance , protože i za předpokladu , že smrt není konec , nemáš jistotu , že se kromě zjištění existence něčeho po smrti dozvíš něco jiného . (proč existuje vesmír , smysl života ..... )
Ps. Na to , aby si vrážel iracionalnim fantastum ty jejich predstavy zpatky do zadku nemáš potřebné zázemí (viz jak sem psal výše ) . Tedy alespoň těm co mají iq trojciferné .
Přidám ještě citát : Každý osel považuje svůj vlastní obzor za konec světa. (Schoppenhauer) _______________________ Motto: Všechno je jinak |
Edited by - Ace Rimmer on 28/02/2007 20:31:30 |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 28/02/2007 : 20:55:25
|
Miloslave Mas pravdu, predat ostatnim myslenku tak, aby byla cele pochopena je neuveritelne slozite. Ale pokud clovek dokaze rozumne diskutovat, neplete si predstavy a fakta, dokaze rozpoznat klicove momenty problemu a reagovat na ne, pokudk nim ma co zajimaveho rict, tak to samo o sobe je docala v poradku. Nazory mame ruzne, ono to vazne neni ciste o logice, ale nejdulezitejsi je, abychom se o nich dokazali v klidu pobavit a nechali se prilezitostne obohatit ostatnimi.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/03/2007 : 09:14:14
|
Oldow.
Zlatá slova. Souhlasím. Souhlasím i s tím, že si člověk nemá plést představy a s fakty,ale zde je problém. To co já mohu vnímat jako fakta, ten druhý může vnímat jako moje představy. To co já jsem po léta ověřoval a stalo se pro mne ověřenými fakty, ten druhý neví a není možné mu to dokázat, pokud se nejedná o sdokumentovanou vědeckou práci. Navíc i ta léty ověřená fakta mohou mít chybu o které nevím a potom je to úplně v pr.... A tak závidím blbcům, kteří nemají pochybnosti.
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 02/03/2007 : 11:55:18
|
Miloslave Jiste, kazda cesta ma sve vyhody, ale je asi jasne, ze kazdy je presvedcen o tom, ze ta jeho je nejlepsi. Je pravda, ze kazda teorie muze mit diry, ale pokud se dukladne venujeme faktum, poradne vec promyslime a kritiku bereme jako prilezitost k revizi, pak delame to nejlepsi, ceho jsme schopni a vysledky se dostavi. Nekdy neni jednoduche odlisit fakta od smyslenek, ale pokud jsme se dostali tak daleko, ze to neni jasne na prvni pohled, tak je to dobre.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/03/2007 : 12:42:47
|
Oldow. zdravím tě.
Po tvých slovech by mělo následovat pouze shrnutí a závěr na kterém bychom se mohli oba shodnout. Co je tedy po smrti? Duše a celé myšlení člověka je produktem funcí živé hmoty a bez funkcí živé hmoty zaniká. Tím je dáno co bude po smrti. Souhlasíš s tímto zněním?
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 03/03/2007 : 14:40:02
|
Miloslave Ano, to je tak jasne jako den. Argumenty jako ze se nido nevratil a tedy nemuzeme nic vedet jsou zcestne.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/03/2007 : 15:32:23
|
Oldow. S tím, že jsou takové argumenty scestné bych příliš nesouhlasil. Na jedné straně jsou studená fakta, jako že je myšlení přímo svázané s životem hmoty a tedy po smrti možné nic jiného než to nic. Na druhé straně je snaha zbavit se stressu . On tu představu toho ničeho každý nedokáže unést a hlavně si to nic představit. Každý včetně mne by si přál třeba začít znovu od začátku, či něco podobného, prostě žít. On je život krásný i když někdy stojí za hovno. A tak je krásné, když si dokáže lidská duše za pomoci funkce slova ( to abych tě pozlobil) stvořit představu o tom co bude následkovat. Ona to tžeba není skutečnost, ale dokáže to u lidí, kteří tomu uvěří odstranit ten stress a to je dobré. Je to cosi jako placebo, ale ani užití placeba není scestné. Má to svůj význam a já někdy lituji, že jsem příliš v zajetí racionality a nedokáži tomu uvěřit. Zvlášť nyní, když mne ta zubatá očichává a skouší mne dostat. Na druhou stranu v tom nic nebudu nic vědět ani ničeho litovat, takže je to vlastně jedno. Scestné by mohlo být vnucování své pravdy, ať už se jedná o tu racionální, nebo to placebo těm , kterým jejich vlastní pravda pomáhá žít bez stressu. Škodit lidem svou pravdou je scestné.
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 04/03/2007 : 22:07:27
|
Miloslave Jiste, ale uvedom si, ze argumentujes stylem: a: Nepustit v autobuse starsiho je spatne b: To ze je spatne? Zabit cloveka je spatne
Nemyslim si, ze je zdrave nekritizovat chybne predstavy jen proto, ze jim nekdo veri. Zvlaste ne na filosofickem foru. S tim predstavit si co bude po smrti to neni jednoduche, ale ani nemozne. Smrt v subjektivnim pojeti neni. Pouze posledni okamziky zivota. Nas zivot vlastne nekonci.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/03/2007 : 08:53:56
|
Oldow. Ty máš skutečně dojem, že není špatné brát berličku tomu, kdo se o ni opírá? Ne každý má sílu přijmout realitu v její skutečné podobě a to platí u smrti zvlášť. Ty jsi ještě mladý a zdravý. Proto přijímáš taakovou myšlenku jen povrchně. Až si začneš uvědomovat, že se tě to také týká, možná sám přijmeš takovou berličku nějaké podoby posmrtného života. A nyní si představ, že tě jí někdo začne brát. Do filosofie přináleží vše co se týká člověka, tedy i víra. Teologie vždy byla součástí filosofické fakulty.(nevím jak je tomu dnes).Můžeme kritizovat vše co se nám zdá být hodné kritiky, tedy i víru. Zvláště tehdy vede li k rozdělení společnosti, ke sporům a třeba i k vraždění v zájmu víry. U víry týkající se posmrtného života však je třeba být opatrný,abychom někomu nevzali to co mu dělá život snesitelným. Tím neříkám, že se o tom nemá hovořit.
Té druhá polovině tvé odpovědi nerozumím.Subjektivní vědomí smrti samozřejmě neexistuje, protože po smrti chybí vědomí a myšlení,ale vyvozovat s toho, že náš život nekončí??? Objektivně končí a platí to pro všechny. Jsme si toho vědomi pouze však do okamžiku smrti.Po té již ne, ale to již není život.Ten skončil a vnímat naši smrt mohou jen ostatní a vyvozovat s toho, že i oni jsou smrtelní. Poznámka. Editací vytlačuji businessmany. MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 06/03/2007 12:51:47 |
 |
|
Topic  |
|
|
|