www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Nábožensvý
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 06/03/2007 :  18:49:18  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Co si myslíte o různých náboženstvý ,případně jeké vyznáváte a proč ?Teď mě zrovna napadla myšlenka že tam kde je teďka islám bylo dřív křesťanstvý a to válká za víru ,uvydíme jak se bude situace vyvíjet v budoucnu a zda se kola války zastavý ,nebo spíš za jakých podmínek.

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/03/2007 :  09:30:09  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Alistore. Zdravím

Každé náboženství je snahou vy vytvoření pravidel, která by vedla lidi k lepší společnosti.Čili základ je dobrý. Ten problém nastane, když jsou ve prospěch pravd náboženství zneužity schopnosti. Tehdy z myšlenky dobra vznikne to nejhorší zlo, jaké lidé mohou stvořit. Máš pravdu, když mluvíš o tom, že v dnešních muslimských zemích probíhaly křesťanské svaté války a muslimové byli krutě vražděni. Snad již s té doby pochází nenávist muslimů ke křesťanům a je vcelku i oprávněná. Co se týká Palestiny , ta byla v dávnější historii Židovkou oblastí a Židé odtud byli vyhnáni a vrátili se teprve po druhé světové válce za podpory OSN.

Zpět však k náboženstvím. Když budeš sledovat příkladně křesťany, můžeš poznat, že konají mnoho dobrého, od charity, až po misie, kde učí číst a psát děti v zaostalých zemích. To by mohlo znamenat, že je toto náboženství plné dobra a lásky, kterou ve své pravdě hlásá. Jenže je zde druhá strana mince a ta již tak krásná není. Jej jí zneužití schopností ve prospěch této pravdy a to již jsme u pálení kacířů, čarodějnic, zotročování lidí a svatých válek. Mohl bys namítnout, že to je historie,ael ne tak docela. Jen došlo k tomu, že toto zlo splodilo odpor a došlo k omezení schopností, které by mohli zneužívat. Venkoncem i dnes dochází ke zneužívání schopností ve prospěch této pravdy a mnohdy i mezi křesťany samými, příkladně v Irsku, kde mezi sebou bojují katolíci s protestanty. A tak by se dalo říci, že u ostatních náboženství je tomu ne li stejně, tak podobně.

Jestli se chceš v tom více vyznat,pak tě mohu nabídnout pomůcku. Představ si strom. Ten strom má listy a na každém je znak jedné pravdy,třeba náboženství. Každý, kdo přijal tuto pravdu ji povyšuje nad ostatní pravdy, čili pozdvihává ten list a ty ostatní listy prad vidí níže, než ten svůj. Ten svůj list považuje za nejlepší cestu k životu a ty ostatní za překážky. A z toho vyplývá jeho odpor k jiným pravdám než té své.

Nyní se vrátím v historii a ten strom budu sledovat, jak se měnil. Byla zde doba starého Egypta a list boha Ra byl v té oblasti nejvýše. Byli zde však i židi a tito zde pracovali jako otroci. Jinak řečeno byly zneužívány schopnosti ve prospěch pravdy na úkor pravdy jiné. To vždy splodí odpor a tak se objevil Mojžíš a odvedl židy s Egypta. Tím posílil list náležející židům. S pohledu židů byl list židovké pravdy nyní výše, než list boha Ra. A tak běžel čas a židi se neubránili znežívání schopností ve prospěch své pravdy ve snaze povýšit jej až na vrchol a to plodí odpor a tak se objevil Ježíš a vyrostl nový list na tomto stromu. Můžeš si tak pokračovat dál a dál a poznáš, že každý list pravdy je spočátku doela dole a jeho příznivci se snaží ukazovat dobro a lásku. Tím list získává nové věřící , roste a sílí. Postupně stoupá na stromu až do doby,kdy začnou mít věřící dojem, že stačí jen zneužít trošky schopností a list bude nade všemi jako vítěz a tehdy vzniká zlo, které splodí odpor a vzniká list pravdy nové, aby se vše beze zmněny opakovalo. A tak tomu je dodnes. I strany jsou pravdami, které mají na tom stromě svůj list a ačkoliv nestojí na pravdách nadpřirozena, jsou vlastně tímtéž a jednají stejně.

MB
Go to Top of Page

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 07/03/2007 :  22:06:56  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Dobře takhle to vypadá že vznikne nějáký náboženstvý chvýli je na výsluní a potom ho vystřídá jiný.Né všechny náboženstvý sou založený na lásce a dobru např. satanismus ten má mnoho forem kterej si získává celkem dost obliby .Mě osebně se křesťanstvý dost příčí už jen kvůli tomu co bylo v minulosti je nemám moc rád a obecně mě příjde krajně nevhodný platit církev z našich daní.Mě skoro připadá že čím víc se snaží nějáký náboženstvý prosazovat tu svoji "písničku" tím víc vyvyjí teroru a vesele si mele o lásce a dalších věcech.Dělalo to křesťanstvý a dělá to i islám ,jak se zdá tak se všichni držej toho že samotný násilý vyřešilo víc sporů v našich dějinách jak rozumná domluva nebo kompromis.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/03/2007 :  08:17:33  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Alistore. Zdravím tě.

Trošku jsem to zjednodušil, aby to mohlo být snáze pochopeno a hlavně abych nezabral příliš místa. Ono je to trošku složitější. Každé to náboženství prochází určitými obdobími vzestupů a pádů, které se opakují. Opět zde můžeš použít tu pomůcku (strom) a vrátit se do historie. Jestli tě mohu poradit, udělej si model toho stromu tak abys mohl listy pohybovat, Poznáš zajímavou věc.Když je list pravdy dole , jeho příznivci hovoří o všeobjímající lásce, kterou pravda přináší a snaží se využívat svých schopností ve prospěch ostatních lidí,aby ukázali dobro své pravdy. A tak tomu mnozí lidé uvěří a přijímají pravdu toho listu. Tím list sílí a stoupá vzhůru. Když dostoupí určité výše a cítí se dost silný,dojde k zneužívání schopností ve prospěch té pravdy a tehdy je zde zlo. To zlo vytváří utrpení lidí a ti hledají schopnosti aby se jejich využitím chránili,až najdou cosi dost účinného a list pravdy opět srazí dolů a vše se opakuje. To platí pro všechny pravdy, nikoliv jen pro pravdy církví. Můžeš to vidět třeba i u listu pravy komunistů, jejichš list je nyní díky svému zlu dole a ejhle. Mluví o dobru, lásce a podobně.

S těmi Satanisty je to trošku složitější. Snad je to otázka hledání. Lidé si všímají toho, jak se pravda dobra obrací v pramen zla a snaží se nalézt opačnou alternativu. Navíc je zde inklinace některých lidí ke krutosti a násilí a ti se zde sdružují. To co udělají zde v kolektivu, aby si nikdy nedovolili v normálním životě a je to vzrušuje. To vzrušení, ten adrenalin je to co hledají, takže to vlastně ani není pravda v tom běžném rozměru,ale spíše jenom zástěrka k tomu aby mohli dělat to, co je vzrušuje.

Mluvíš o tom,že se tě nechce platit církve ze svých daní. Mně také ne,ale listy pravd církví po pádu komunistů stoupají a toto je jedno ze zneužití schopností. Věř, že jich bude mnohem víc a církve stvoří mnoho zlého, až se díky tomu zlu zrodí list pravdy nové a list církví bude opět stažen dolů. Nechceš li platit,pak máš jednu demokratickou možnost a to volit strany, které jsou proti takovému placení.

MB
Go to Top of Page

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 08/03/2007 :  22:14:40  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Volit strany to je sice hezký ale tenhle systém mě nápadně připomíná politickou scénu a asi nejsem daloko od pravdy.Já bych řek že politika je taky náboženstvý ale jinýho rázu s jinejma pravidlama ,člověk si zvolí stranu nebo do ní přímo vztoupí a zasvětí své konání určitému cíli nebo myšlence a s tou otravuje svět.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/03/2007 :  08:34:34  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Alistore.

No samozřejmě, že tomu tak je.Náboženství stojí a padá na uznání pravd, které tvrdí a politické strany stejně tak. I praktiky jsou podobné. Jen ty pravdy nadpřirozena tam chybí. Trošku tě možná překvapím, když řeknu, že do stejné skupiny přináleží i ekologie a podobně. Vždy jde u uznání a povýšení určité pravdy a zneužití schopností v její prospěch.

Volit streany je demokratické,ale demokracie není tím nejlepším řešením. Je možno říci, že je nejlepší s těch špatných.Uvědom si, že to nejlepší řešení daného společenského problému nemusí mít většina a poznáš základní chybu demokracie, ve které většina vítězí i když má třeba horší, nebo úplně nevhodné řešení dané situace. Když se trošku zamyslíš, poznáš, že vše vždy vychází od jedince. Jedinec cosi vymyslí a pak toto postupně přijímají ostatní a ještě se tomu navíc mnohdy brání, protože je to nové. A tak v demokracii vítězí většinou to staré, méně vhodné a tomu novému trvá velmi dlouho než se prosadí a to už většinou je to natolik staré, že se to na danou situaci příliš nehodí. Systém který by měl být dokonalejší než demokracie, by musel umožnit přímou cestu od jedince, k prosazení. V tomto fóru jsem takový systém již popisoval v základu a proto se nebudu opakovat, pokud to však nenajdeš, rád tě to ještě jednou vysvětlím. Nepřináležím k žádné pravdě. Žádnou pravdu mepovyšuji a žádnou neponižuji. Volím však vždy opozici. Proč? Silný vítěz má blízko k zneužití schopností a to škodí nám, prostým lidem zvlášť. Soc Dem však není opozice ODS,ale skrytý partner. Ať zvítězí ten, nebo ten, jsou prosazeny stejné věci. Když levice dělá pravicovou politiku, není to levice, ale skrytá pravice. Je to tak trochu podvod na voličích a divím se, že mu podlehlo tolik lidí.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 09/03/2007 :  11:43:51  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Jo, tohle je muj nazor na demokracii a presne se shodiúje s tim Tvym, Miloslave. Vyhoda demokracie neni tom, ze by prinasela nejlepsi rozhodnuti, ale v tom, ze se vsichni hadaji tolik, ze nemohou nadelat prilis skody. Mezi nami, co vlastne mohou politici realne zmenit? Mohou lehce sahnout do ekonomiky, trochu upravit dane, ale velke problemy bud resit nechteji, nebo se resit nedaji.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/03/2007 :  13:47:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Kdyby jen to,pak by docela ušlo. Jestli sis všiml, po Listopadu poslanci odsouhlasili řadu zákonů týkající se majetku a žádný na ochranu majetku republiky. Potom to hned využili a legálně rozkradli co se dalo a co se nedalo, to rozdlai za hubičku do zahraničí. I tohle je politika a dokonce je možno říci, že je to strategický tah.Cílem bylo vytvořit silnou ochranou barieru proti možným snahám prostých lidí o zvrat směrem zpět.Nyní již se bude rozprodávat i česká půda a za nějaký čas nám cizinci řeknou. Seberte si co je ještě vaše a padejte. Tohle je naše. A pak z nás budou cikáni bez domova.

MB
Go to Top of Page

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 09/03/2007 :  22:29:49  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Já bych řekl že sou pořád u kormidla skoro ty stejný lidi jako dřív nový strany nemůžou obstát proti nim ,ale opravdu nechápu proč lidi volej pořád ty stejný strany kdyš je vydět že jim to prostě nejde řídit tenhle stát.Podle mě je čas oby otěže převzal někdo mladčí a to nemyslim jako urážku ale je prostě jiná doba a oni se sem už nehoděj.A ruku na srdce ustavyčně nám to dokazujou naše dluhy sou toho důkazem a né jen to.Klidně bych se uchýlil i k extrémějšim stranám ale nemyslim extrémy jako třeba nějáká strana piva nebo podobnej důvěryhodnej název .Také sem už slyšel názory na zřízení královstvý.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/03/2007 :  08:26:53  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Alistore.

Volba je tvojím právem a nikdo včetně mne tě do ní nemá co mluvit. Přesto si dovolím několik slov. Stáří není apriori moudré a mládí není zásluha, mladý byl každý, starý jen ten kdo přežil mládí.Já bych nepovyšoval ani neponižoval jedno ani druhé. Já vím, je to pro tebe mnohem jednodušší,ale uvědom si, že jsou hlupáci tam i tam a moudrým může být mladý i starý člověk. Já bych spíše vybíral dle chování toho kandidáta a nebral ohled na jeho věk. Je to trošku těžší zvlášť když toho většinou víme žalostně málo,ale myslím, že ak by to mělo být správné. Chybou je, že se volí strany a nikoliv jedinci. Mnohdy je mezi kandidáty různých stran několik jedinců, které bych volil bez ohledu na strany, ale tyto strany volit nechci a tak nevolím ani je.Venkoncem to ani není reálné,dle volebních pravidel.

Králoství je více druhů, nikolv jen jeden (jako s pohádky)Jsou absolutistická, kde má král naprostou moc a to bych poznat nechtěl. Jsou království, kde je král pouze jakýmsi representantem státu a rozhodování je na parlamentu. Takový král se mně zdá být zbytečný. Navíc král není osoba volená a ne každý potomek krále musí být inteligentní, Takže cestu království bych považoval za překonanou a bezvýznamnou.

MB
Go to Top of Page

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 10/03/2007 :  10:18:06  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
souhlasim s tebou ale myslel sem to trochu jinak nebo spíš důvod co mě vedlo k tomu termínu staří je ten že toho zažili hodně a sprominutím maj pořád tu komunistickou morálku nebo jak bych to řekl ale doufám že mě rozumíš jak to myslim.Ono to potřebuje novej druh myšlení mě je uplně jedno kolik jim je navíc jim trvá všechno děsně dlouho.A některý ty lidi byli i od tajný bezpečnosti a to se pořád řeší kdo tam byl a kdo ne.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 10/03/2007 :  10:26:14  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Panove
Nemyslim si, ze by mladi lide dokazali vest zemi lepe. Nemyslim si ani, ze tato zeme je vedena spatne. Pokud pripustim, ze je vedena spatne, pak si nemyslim, ze je mozne vest zemi dobre.
V politice to neni o jednotlivinach. Mame urcite smerovani. A ja ho chci ovlivnit bud do leva, nebo do prava. Jine smery proste nejsou. Neexistuje velka strana, ve ktere by nebylo urcite mnozstvi svini. Mame tedy volit male? No ale to z nich udelate velke a svine prijdou. Neexistuje ani strana, ktera by dokazala zmenit spolecenske klima. To stoji ze houby, to je fakt. Ale to je na jednotlivcich, nebo spis na zakonitem vyvoji s prihlednutim k vyznamnym jedincum.
A proc si to myslim? Protoze clovek je proste clovek. A ctnost je ve vetsine z nouze. Nelibi se vam to? Zastrelte se.

Go to Top of Page

Alistor
Nový uživatel

Czech Republic
35 Posts

Posted - 10/03/2007 :  22:01:22  Show Profile  Send Alistor an ICQ Message  Reply with Quote
Nebo zastřelíme je, sice si nepomůžem páč přídou nový ale dostavyl by se chvylkovej pocit uspokojení .Asi se schodnem všichni na tom že každý politický uskupení má své zápory a klady.Uvidíme co nám přinese budouctnost nebo my ji,každopádně jako jednotlivci toho moc nezmůžem.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 11/03/2007 :  04:42:43  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Alistore
Nejde o to, ze jako jednotlivci moc nezmuzem, ale o to, ze jsme vlastne vsichni stejni. Kazdy sleduje, vedome ci ne, hlavne svuj zisk. My si tu povidame a predhanime se v tom, kdo je moralnejsi, ale kdyby doslo na lamani chleba, vsechny reci by okamzite ztratily vyznam.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/03/2007 :  10:00:43  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Máš pravdu. Když si představím, že bych se mezi poslanci ocitl a byl jedním z nich, nejspíše bych se ze začátku o cosi snažil,ale nejspíš bych brzy poznal, že je to zbytečné a jen bych si přidělával starosti a tak bych se s beznaděje stal stejným jako oni, nebo bych se nevzdal a vypadal jako cvok. Prachy byly u mne vždy až na entém místě.Snad proto, že jsem si je vždy uměl vydělat a nedělalo mně to starosti. Ten pocit beznaděje a zbytečných snah by dostal mezi ně, nikoliv peníze i když, kdo ví jak bych se zmněnil.Kdo ví, co se skrývá kdesi uvnitř o čem nevím a co by se ukázalo. Nejspíš by mně ale z nich bylo tak trošku na zvracení a někdy bych vsteky vyl jako vlk na měsíc. Moje babča říkala. Politika je svinstvo a já na ni s...
Šťastná to žena.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 11/03/2007 :  13:10:12  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Neverim tomu, ze v politice je o tolik vic smejdu, jak se vseobecne tvrdi, jen tam nadelaji daleko vetsi paseku. Zapsal jsem si do tohoto semestru predmet "jak naucit stredoskolaky cist", kam chodi temer vyhradne budouci ucitele a zjistil jsem, ze lidska hloupost je daleko hlubsi, nez jsem puvodne myslel.
Je zvlastni pozorovat, jak nekteri lide premysleji. Pravda je, ze problematika cpani knih detem, zvlast dneska je tezka. Ale ze se muzeme problemu takto vyhnout jsem netusil. Ty lide to mysleji evidentne dobre, ale proste uvazuji jinak a z jejich mysli vychazeji neefektivni reseni odtazene od reality.
Verim, ze s lidmi u moci to muze byt podobne. Jako by existoval nejaky blok v mysli, ktery brani naplno rict ze problem je proste v tom, ze se cpe nevyvinutym ctenarum prilis tezka literatura a nasledny stres ze zkousek se s ni poji do jednoho celku a dostane predpokladanou polaritu, dal si to domyslis.
Trochu jsem odbehl a zahrnul dojem, ktery mam ted v mysli, ale myslim, ze je zrejme, co s´jsem chtel rict, pokud je mozne si situaci nejak verohodne predstavit, hledejte ve svem okoli paralely. Pak si jenom predstavte co by se stalo, kdybyste dotycneho inteligentniho blbce posadili do parlamentu.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000