Author |
Topic  |
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 15:52:27
|
quote: Originally posted by Oldow
Navi Ale o to preci nejde, jde o to, jestli je fyzicka schrana soucasti duse. Je jasne, ze se asi nebude dusi libit, kdyz prijde o ruku, ale ja narazel na to, ze bolest hlavy je fyzickou bolesti a tedy tva otazka byla naprosto od veci. Mohl ses zeptat na depresi, ale ne na bolest. Bolest totiz, jestli jsem to vsechno spravne pochopil je telesna.
Tu ide o vnímanie...Bolesť hlavy, odrezanie ruky, depresiu vždy vníma duša a nie fyzické telo...v kóme nevnímaš ani bolesť hlavy, ani odrezanie ruky, ani depresiu...Rozprávame sa tu o vedomom vnímaní duše...Miloslav napísal, že ľudská duša je funkciou slova v procese myslenia, tak preto som odpovedal, že bolesť hlavy registruje funkcia slova v procese myslenia, aby bolo vidieť ten paradox, medzi vnímaním duše z môjho pohľadu a pohľadu Miloslava. Preto ja tvrdím, že ľudská duša nieje funkciou slova v procese myslenia, ale že funkcia slova v procese myslenia je dôsledkom ľudskej duše, ale nie ľudskou dušou... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 15:57:04
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Pánové.
Já už skutečně nevím,jak takovou jednoduchou věc vysvětlit. Dle mého názoru to skutečně není složité. Kdyby ve vašem myšlení chybělo slovo, byly by vaše paměťové záznamy uložené v relaticně malých mostech,které by byly navzájem nepropojené a tak by bylo třeba k aktivaci smyslových vjemů. Cítili byste příjemno , bolest,slyšeli byste zvuky, cítili vůně i zápachy,prostě byste smysly vnímali svět kolem a vnímali byste i prostřednictvím funkce mostů to co máte v paměti uloženo. Propojí li se tyto mosty díky funkci slova v uzavřenou síť,je možno aktivovat tyto informace bez smyslového věmu slovem a tak vzniká myšlení méně závislé na smyslovém vjemu,čili myšlení permanentní slovní. Jsou zde samozřejmě i informace uložené v navzájem odpojených mostech ukládané před rozvojem řeči a jejich ozvěnou je pouze pocit. To vše dohromady je lidská duše,protože právě slovo umožnilo myslet tak jak myslíte a uvědomovat si sama sebe. Bez funkce slova v procesu myšlení to není možné.Ani Navi by si bez funkce slova v procesu myšlení nedokázal přijmout myšlenku boha,či té lidské duše. Nejde mně o to, abyste jakousi mojí teorii přijali,ale snažím se abyste toto pochopili a trošku mysleli, pokud se chcete dostat o kousek dál. Zatím se točíte na jednom místě jako pes honící vlastní ocas. Podívejte se schválně na svá slova a odpovězte mně na jednu otázku.Neopakujete stále dokola totéž?
MB
Miloslave...Z tvojho pohľadu to síce je jednoduché, aj sa to dá pochopiť, ale problém je v tom, že ty ľudskú dušu vnímaš z vonka a nie z vnútra, a preto si myslíš, že ľudská duša je funkciou slova v procese myslenia...Ak by si sa na to pozrel z vnútra svojej duše, tak by si zistil, že funkcia slova v procese myslenia je len dôsledkom ľudskej duše, ale nie dušou samotnou... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 16:00:25
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Martinko.
Pokud slouží tvému klidu a vyrovnanosti víra,pak si ji ponech,neboť to je její smysl.Pro mne je přijetí takové víry nereálné a dokonce by fungovala právě opačně,čili vytvářela by stress a strach ze smrti.Představ si přímku a na té přímce bod.Ten bod je smrt.Za tímto bodem nebudu vědět zhola nic,jako bych nikdy nežil.Nebudu vědět že jsem žil krátce,či dlouho,nebudu vědět že jsem cosi ezkého smrtí ztratil,zkrátka nebudu vědět nic. Nyní si představ, že by moje duše žila i po smrti a uvědomovala si sama sebe. Tehdy bych litoval mnohého co jsem ztratil,litoval bych, že jsem nežil déle a podobně. Když by té duši chyběla ty informace, pak by to nebyla již moje duše. A tak se té víře vyhýbám jako čert kříži,protože mně by škodila a nikoliv pomáhala.
MB
Miloslave, tu neide o potrebu viery, ale poznania v tejto oblasti...Ty potrebu poznania v tejto oblasti nemáš, preto sa ňou ani nezaoberáš... |
 |
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 16:08:41
|
navi, pozor. Depresi vnima i telo - vznikaji ruzne bolesti, nemoci... Vse je v cloveku propojeno, takze to nemuzes brat takhle... Jinak uz vazne slovickarite... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 16:34:07
|
quote: Originally posted by harleyka
navi, pozor. Depresi vnima i telo - vznikaji ruzne bolesti, nemoci... Vse je v cloveku propojeno, takze to nemuzes brat takhle... Jinak uz vazne slovickarite...
Neslovíčkarime a čakal som túto reakciu...To tzv slovíčkárenie dáva úplne iný zmysel danej veci, takže sa nejedná o slovíčkárenie...Teraz odpoviem na to, čo si napísala...Telo nevníma žiadne bolesti ako vedomie...Telo vníma udalosti telesne, ktoré sa prenášajú prostredníctvom nervov k ľudskému vedomiu, v ktorom sa prejavujú ako bolesť, šteklenie(lechtání) a podobne...Takže bolesť nieje vlastná ľudskému telu, ale ľudskej duši...Ak má niekto ochrnutú nohu a poreže si ju, žiadnu bolesť necíti, pretože nervy ju neprenesú do ľudskej duše, ktorá sídli v mozgu... |
Edited by - navi on 10/02/2007 22:09:40 |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 19:52:41
|
Navi Hmm... donutils me zamyslet se, zajimave... K te bolesti - myslim, ze jsem te spatne pochopil, tak jaks to rozvedl ta namitka dava velmi dobry smysl. Jen bych snad doplnil, ze dusi mel asi na mysli Miloslav to, co odlisuje cloveka od zvirete a to bolest skutecne neni, ja bych ji samozrejme zahrnul do osobnosti, nebo ducha, nebo cehokoli co dela cloveka, ale neni polozeno na nehmotnem zaklade. Tou rukou jsem nemyslel bolest, ale samotnou jeji ztratu... ted mi to nepripada ale prilis pripadne.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 10/02/2007 : 22:18:49
|
Dobre, tak ako vzniká vedomie a čo je to ľudské vedomie... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 11/02/2007 : 07:47:15
|
Navi Vedomi je ridici zarizeni cloveka a vzniklo v evoluci.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 11/02/2007 : 15:10:48
|
Navi Hmm... donutils me zamyslet se, zajimave... K te bolesti - myslim, ze jsem te spatne pochopil, tak jaks to rozvedl ta namitka dava velmi dobry smysl. Jen bych snad doplnil, ze dusi mel asi na mysli Miloslav to, co odlisuje cloveka od zvirete a to bolest skutecne neni, ja bych ji samozrejme zahrnul do osobnosti, nebo ducha, nebo cehokoli co dela cloveka, ale neni polozeno na nehmotnem zaklade. Tou rukou jsem nemyslel bolest, ale samotnou jeji ztratu... ted mi to nepripada ale prilis pripadne.
To je pravda, že rozdiel medzi zvieracou a ľudskou dušou je vo funkcii slova v procese myslenia, ale nie som si tým taký istý, že svoju charakteristiku ľudskej duše myslel takto aj Miloslav...To by zrejme napísal, že to je rozdiel medzi ľudskou a zvieracou dušou a nie ľudskou dušou samotnou... U opice som si všimol, že uplatňuje čin v procese myslenia...Napríklad nedosiahne na nejaký predmet, o ktorý má záujem, tak si pomôže palicou (klackem)...Ptrejavom zvieracej duše sú napríklad zvuky v procese vnímania nebezpečenstva... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 11/02/2007 : 15:27:01
|
Navi Vedomi je ridici zarizeni cloveka a vzniklo v evoluci.
Riadiacim zariadením auta je človek...Ak z neho vystúpi, neprestáva existovať...A teraz vážne...Nemáš pocit, že ľudské vedomie je niečo viac, ako len kus matérie?...Ak bola stvorená z matérie, kde nabrala matéria prostriedky na niečo, čo má prvky nematérie...Možno si povieš...City sa dajú popísať chemickým vzorcom vznikajúcim v mozgu, lenže ty ako "ja", ako ľudské vedomie seba samého, dokážeš tieto city meniť a ovládať...Kto mení a ovláda tieto city, čiže chemické procesy v mozgu, keď nie mozog sám?...Nebude to niečo mimo mozgu?...Pozri sa...pri určitých situáciách sa môžeš chovať rôzne...Podľa toho, ako sa rozhodneš...Podľa toho sa vytvorí aj chemická reakcia v mozgu...Keď sa rozhodneš naštvať, tak sa v mozgu vytvorí príslušná chemická reakcia typická naštvaniu. Ak sa rozhodneš tešiť, tak sa v mozgu vytvorí typická chemická reakcia príslušná tešeniu,atď...Stále si myslíš, že ľudské vedomie je produktom evolúcie materializmu, keď ľudské vedomie ten materializmus ovláda?... |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 11/02/2007 : 18:08:20
|
quote: Originally posted by Oldow Vedomi je ridici zarizeni cloveka a vzniklo v evoluci.
Je-li vědomí "zařízení" nebo spíš orgán, pak by mne zajímalo jestli jsi někdy nějaké vědomí viděl, nebo jeho fotku, nákres. Myslím, že ne. Na vědomí nemůžeš ukázat a říct tady je. Vědomí nemá polohu v prostoru, nejde změřit jeho vzdálenost od okolních předmětů.
Jestli se vědomí objevilo díky evoluci to nevím, ale považuji to za možné. |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 11/02/2007 : 21:57:45
|
quote: Originally posted by noemus
[quote]Originally posted by Oldow Vedomi je ridici zarizeni cloveka a vzniklo v evoluci.
Je-li vědomí "zařízení" nebo spíš orgán, pak by mne zajímalo jestli jsi někdy nějaké vědomí viděl, nebo jeho fotku, nákres. Myslím, že ne. Na vědomí nemůžeš ukázat a říct tady je. Vědomí nemá polohu v prostoru, nejde změřit jeho vzdálenost od okolních předmětů.
Jestli se vědomí objevilo díky evoluci to nevím, ale považuji to za možné.
Ak vedomie nieje materiálne, tak súčasťou evolúcie musí byť aj niečo nemateriálne... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 11/02/2007 : 22:53:27
|
Navi Velmi pekne, to o cem mluvis, bych klidne povazoval za duvod, proc vubec lide ocekavaji existenci neceho vic. Lidske vedomi samozrejme neni jen chemicka reakce. To je tvrzeni. Slozite je ale odpovedet na to proc. Ja si nemyslim, ze by to bylo proto, ze by to byla opravdova, materialni skutecnost. Spis to je v tom, ze v tomto ohledu mi na materialni skutecnosti nezalezi, nebo proto, ze i materialni skutecnost musi uznat, ze to jinak brat nemuzu. Jednou jsem proste clovek a tak pro me lidstvi nemuze byt prostym dusledkem a take neni. To ale na skutecnosti nic nemeni. Vedomi totiz materialni ve sve podstate je, jen s tou vyhradou, ze nese "informaci", v tomto pripade jako cokoli, co se vymezuje z entropie. Informaci v sirsim slova smyslu, ktera je vyjadrenim jakehokoli strukturovaneho celku a ktera vznika naprosto prirozene (jako viry v proudu entropie) a jejiz soucasti je vlastne i zivot sam. Tato informace muze nabyvat ruzne slozitosti, ale jeji definice, nebo dokonce hodnota je porad velmi slozita a diskutabilni. Jak jsem tedy rekl, muj pohled na zivot neni jednoduchy, ale je spojenim dvou skutecnosti. Skutecnosti bezneho zivota a pravdepodobne skutecnosti "opravdove" tohle tema jsem se uz snazil rozvadet, ale je lepsi se drzet konkretnich pripadu, protoze pokud se do toho pustim obecne, uz se z toho nevymotam.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 12/02/2007 : 12:59:04
|
Originally posted by Oldow
Navi Velmi pekne, to o cem mluvis, bych klidne povazoval za duvod, proc vubec lide ocekavaji existenci neceho vic. Lidske vedomi samozrejme neni jen chemicka reakce. To je tvrzeni. Slozite je ale odpovedet na to proc. Ja si nemyslim, ze by to bylo proto, ze by to byla opravdova, materialni skutecnost. Spis to je v tom, ze v tomto ohledu mi na materialni skutecnosti nezalezi,Keď nezáleží, tak nezáleží... , nebo proto, ze i materialni skutecnost musi uznat, ze to jinak brat nemuzu.Keď nemôžeš, tak nemôžeš...Je to tvoja voľba... Jednou jsem proste clovek a tak pro me lidstvi nemuze byt prostym dusledkem a take neni.U mňa je lidství dôsledkom... To ale na skutecnosti nic nemeni. Vedomi totiz materialni ve sve podstate je,Ak je vedomie materialistické, tak mi povedz jeho chemický vzorec, a na čo sa po smrti rozkladá... jen s tou vyhradou, ze nese "informaci", v tomto pripade jako cokoli, co se vymezuje z entropie. Informaci v sirsim slova smyslu, ktera je vyjadrenim jakehokoli strukturovaneho celku a ktera vznika naprosto prirozene (jako viry v proudu entropie) a jejiz soucasti je vlastne i zivot sam. Tato informace muze nabyvat ruzne slozitosti, ale jeji definice, nebo dokonce hodnota je porad velmi slozita a diskutabilni.Predstav si, že telo je auto...Duša je šofér v aute...Bez šoféra je to auto nehybné...Príde šofér naštartuje a auto sa pohne...Čo keď je to takto?... Jak jsem tedy rekl, muj pohled na zivot neni jednoduchy, ale je spojenim dvou skutecnosti. Skutecnosti bezneho zivota a pravdepodobne skutecnosti "opravdove" tohle tema jsem se uz snazil rozvadet, ale je lepsi se drzet konkretnich pripadu, protoze pokud se do toho pustim obecne, uz se z toho nevymotam.
[/quote] |
 |
|
Sauron
Uživatel

Vatican City
62 Posts |
Posted - 12/02/2007 : 14:10:02
|
Navi, vedomie je závislé na mozgu, teda centrum vedomia = mozog, presnejšie neocortex, iné miesto neprichádza do úvahy. Ak chceš teda vedieť niečo o hmotnom usporiadaní vedomia, študuj medicínu. Ale pre vedomie je vhodnejší termín systém (či softvér ). Vedomie ani život sa nevyčleňujú z entropie, aj lúč svetla nesie informáciu, vyčlenuje sa preto z entropie? Entropia je miera nesuporiadanosti systému, vo veľkej väčšine prípadov (tým sa líši od iných termodyn. zákonov, tie by mali platiť vždy) smeruje od menšej neusporiadanosti k väčšej, občas môžu vzniknúť systémy, kde je neusporiadanosť systému menšia oproti okoliu ako sú napr. kryštály alebo život či informácie uložené v mozgu, miera usporiadanosti, ktorú však dosiahnu sa vynahrádza mierou neusporiadanosti, ktorá vzniká pri procese vzniku a aj udržiavania. Informácia zníži usporidanosť povedzme o jednotku 1, pri procese usporiadavania sa však napr. vyžiari do okolia tepelná energia a tá napr. rozvíri vzduch a miera neusporidanasti, ktorá tak vznikne prevyšuje 1.
Too weird to live, too rare to die |
Edited by - Sauron on 12/02/2007 14:12:05 |
 |
|
Topic  |
|
|
|