Author |
Topic |
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 13/01/2012 : 12:50:32
|
Neronisi
------------------------ Milane, tvoje masochistické tendence jsou vážně zajímavé. Já si úplně užívám každý symbol na billboardu a z nějakého zvráceného důvodu tohle vyhledávám jako sport.
Ještě si pamatuju z dětství jak se říkalo, že se z televize blbne, z počítače že se blbne a tak. Ten tajemný hlas si člověk možná hledá za něčím co neexistuje jen proto, aby měl jeho život nějaký vyšší smysl. -------------------
Neronisi tady není řeč ani o sportu tak ani o masochismu. Hihihi.
Tady se jedná o to jak společnost je orientována a vedena určitým směrem.
Jsou symboly, které rozpoznáš a vyhodnotíš logicky třeba smajlíky, které vedou k tomu jak by druhá bytost měla podle smajlíku předpokládat jak se druhý cítí v danou chvíli.
A jsou tu symboly, které mnohdy logicky nevnímáme a jen prožíváme nevědomě jejich obsahovou stránku, podle toho jak na nás působí. Aniž bychom o tom měli páru.
Archetyp, který je kulturou a výchovou předávaný vzor. Na nás působí už od ranného dětství. To je, že rodina, škola a společnost na nás působí do veliké míry tak, že se spolupodílí na naši mentální a citové úrovni.
Milan.Miló.
|
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 13/01/2012 : 12:56:47
|
Neronisi a Kay
--------------------------
N: „Možná může být zajímavé říct si o nějakém symbolu něco a potom jej rozkrýt a vidět něco úplně jiného. Buď to člověk nechce vidět a vědomě to ignoruje nebo jinak”.
K: Také souhlasím, zajímavé by to určitě bylo. Tak do toho, rozkryj nějaký symbol -----------------------
Neronisi a Kay
I já jsem pro to co tu píšete.
Milan.Miló.
PS.: Mohlo by to určitě být moc zajímavé a pěkné téma.
|
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 13/01/2012 : 17:13:33
|
Neprdíš na mě, tak je to dobrý, kay
quote: Originally posted by kay
Ty mluvíš o symbolech, které v sobě nenesou žádný skrytý význam, zjednodušují, prostě koukneš a vidíš, všichni jej chápou stejně.
Přesně tak, protože takhle je dnes vidí každý dnešní člověk. Není moc obvyklé se orientovat na duchovno a stará, mrtvá témata.
Ono to může být zajímavé na rozbor z nějaké retrospektivy a porovnání - tak takto to brali lidé kdysi dávno a tak to berou dnes. To porovnání potom může být zajímavé v tom, že i když některé věci bereme na první pohled jinak, můžou mít něco společné.
Ale nemyslím si, že měli lidé kdysi dostatek zkušeností na to aby se z toho dalo nějak vycházet. Přijde mi to někdy dost naivní. |
Edited by - neronis on 13/01/2012 17:31:27 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 13/01/2012 : 17:21:55
|
quote: Originally posted by Milan.Miló
Archetyp, který je kulturou a výchovou předávaný vzor. Na nás působí už od ranného dětství. To je, že rodina, škola a společnost na nás působí do veliké míry tak, že se spolupodílí na naši mentální a citové úrovni.
To nebude tak jednoduché. Ono by to platilo, pokud by člověk neměl žádnou vlastní vůli a jeho vlastní názor by měl být jenom produktem nějakých předchozích výstupů třeba právě z dětství a tak.
Jenže to se neděje. Pokud to bereš takhle, nutně si musíš spoustu jevů zjednodušovat tak aby ti stále dávaly smysl, jenže čím je život komplikovanější, tím méně je nějaké zjednodušování přesné.
Takže to "ovlivnění" by pak možná pasovalo na povrchní věci, jako nářečí, zlozvyky, oblíbená jídla nebo velikost prsou a jestli se umí usmívat stejně jako ta moje kamarádka, když mi bylo 11.
Pokud to jsou vnitřní věci, názory a tendence ukryté hluboko uvnitř, pak má ten člověk pravděpodobně dostatečně jednoduchý život k tomu, aby mu stačily. Vycházíme totiž z nějaké kontinuity. Věci, které máme rádi, si zachováváme, protože je máme rádi. Když o ně přijdeme, protože nejsou už třeba aktuální, hledáme si jiné, které jsou zrovna k mání a záleží jenom na tom jaké má člověk priority a k čemu se nakonec přikloní.
Existují taky lidé, kteří se něčeho zkrátka drží a není jim jedno co si budou myslet třeba za 10 let. |
Edited by - neronis on 13/01/2012 17:29:21 |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 13/01/2012 : 18:44:15
|
Neronisi
------------------------- Pokud to jsou vnitřní věci, názory a tendence ukryté hluboko uvnitř, pak má ten člověk pravděpodobně dostatečně jednoduchý život k tomu, aby mu stačily. Vycházíme totiž z nějaké kontinuity. Věci, které máme rádi, si zachováváme, protože je máme rádi. Když o ně přijdeme, protože nejsou už třeba aktuální, hledáme si jiné, které jsou zrovna k mání a záleží jenom na tom jaké má člověk priority a k čemu se nakonec přikloní.
Existují taky lidé, kteří se něčeho zkrátka drží a není jim jedno co si budou myslet třeba za 10 let. ----------------------
Neronisi já měl na mysli něco co člověk dědí tedy Archetyp, který je generacemi a kulturou předávaný zdroj – (vzor).
Tedy to čím je ovlivněn každý z nás.
Právě ona kontinuita, která nás provází a vyvolává v nás určité obrazce na, které působí praobrazy např. Mandaly. Které jsou zakotvené v každém z nás hluboko od přírody. Jsou nazývané též symbolikou.
Mandaly jsou kruhové obrazce, které jsou zakotveny v hlubinách naší duše. A jsou její součástí tak jako nás samých.
Když je dítě malé promítá se do Mandal jeho dětinskost a neznalost. Je-li člověk ve středních letech tak opět jeho Mandaly budou vypovídat zcela o něčem jiném Tak jako u člověka na sklonku svého života. A přesto budou vykazovat cosi společného. U všech jedinců stejného věku.
Toto jsou symboly , které zrcadlí právě daný prožitek a to jak dotyčný člověk v daný okamžik myslí a prožívá danou situaci. A jak hlavně cítí.
Milan.Miló.
|
Edited by - Milan.Miló on 13/01/2012 18:48:24 |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 13/01/2012 : 18:57:54
|
Neronisi
------------------------- Ono to může být zajímavé na rozbor z nějaké retrospektivy a porovnání - tak takto to brali lidé kdysi dávno a tak to berou dnes. To porovnání potom může být zajímavé v tom, že i když některé věci bereme na první pohled jinak, můžou mít něco společné. ---------------------
Neronisi já si myslím, že když bys šel trochu do hloubky problému tak by ona analýza nebo psychoanalýza byly dost zajímavý.
A samotný závěr by byl vskutku zvláštní.
Milan.Miló.
PS.: Popřemýšlej o tom.
|
|
|
kay
Aktivní uživatel
110 Posts |
Posted - 14/01/2012 : 12:33:20
|
Tak já už nevím Neronisi. Ty nevidíš rozdíl mezi firemním logem sendviče, či symboly v instrukcích na fungování pračky, oproti symbolům jako jin- jang, či hippies? Jak tedy ty symboly podle tebe chápe dnešní člověk? Já mám upřímně pocit, že Milan (tímto ho zdravím) vychází částečně z antropologických závěrů, ty zde naopak vycházíš z jakéhosi velmi zjednodušeného modelu, takže se prakticky nikdy nemůžete ani částečně shodnout. |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 14/01/2012 : 14:23:43
|
Kay
---------------------------------- Tak já už nevím Neronisi. Ty nevidíš rozdíl mezi firemním logem sendviče, či symboly v instrukcích na fungování pračky, oproti symbolům jako jin- jang, či hippies? Jak tedy ty symboly podle tebe chápe dnešní člověk? Já mám upřímně pocit, že Milan (tímto ho zdravím) vychází částečně z antropologických závěrů, ty zde naopak vycházíš z jakéhosi velmi zjednodušeného modelu, takže se prakticky nikdy nemůžete ani částečně shodnout. ----------------------------
Kay děkuji za pozdrav. Chtěl jsem jen říci to, že lidé mnohdy na danou věc koukají zcela povrchně. Až tak, že se stírají pomyslné hranice, které člověku nedovolují proniknout tak do samotné podstaty.
Není na tom nic špatného, ani zlého jen to vypovídá o tom, že žádný člověk z nás nemyslí universálně.
Milan.Miló.
|
|
|
kay
Aktivní uživatel
110 Posts |
Posted - 14/01/2012 : 14:43:12
|
No já doufám, že jsem se tím Neronise nijak nedotkla. Mne jen zajímá, zda vidí v některých symbolech větší hloubku, než v ostatních. Já netvrdím, že v jeho přístupu vidím něco zlého, ale chtěla bych vědět, co Neronis vidí, když se podívá na jin-jang. |
Edited by - kay on 14/01/2012 14:45:54 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 14/01/2012 : 15:31:23
|
quote: Originally posted by kay
Tak já už nevím Neronisi. Ty nevidíš rozdíl mezi firemním logem sendviče, či symboly v instrukcích na fungování pračky, oproti symbolům jako jin- jang, či hippies? Jak tedy ty symboly podle tebe chápe dnešní člověk? Já mám upřímně pocit, že Milan (tímto ho zdravím) vychází částečně z antropologických závěrů, ty zde naopak vycházíš z jakéhosi velmi zjednodušeného modelu, takže se prakticky nikdy nemůžete ani částečně shodnout.
Pro mě byly vždycky symboly něco, co zprostředkuje nebo připomene nějaký pocit nebo něco co jsem prožil. Taky jsem si vždycky myslel, že jde o dobré vodítko. Něco jako "záruka kvality", když někdo používá stejný symbol nebo má stejný zvyk, tak je pravděpodobné, že i další věci vidí stejně jako já nebo někdo jiný, kdo je pro mě v určitém kontextu důležitý.
Já si myslím, že třeba ve vztazích, kdy s nějakým člověkem sdílíme osud, je tohle zapotřebí, protože jinak lidé mezi sebou řeší nepodstatné věci. Lidé spolu řeší některé věci aby zvýšili pravděpodobnost, že se vyřeší (někdo poradí) anebo přesvědčili ostatní aby byli na jejich straně. Souvisí to se zázemím a těmihle věcmi. Tohle pravděpodobně tvůrci symbolů občas nechápou, a proto se propagují třeba kvůli boji za samostatnost a proti nějakém zlořádu - přitom se k sobě členové mají jako buzny a zlořád je jen to co ohrožuje jejich skupinu.
To platí myslím podobně pro symboly typu jin-jang. Tohle a podobné symboly vyžadují spřízněnost a rodinnou spoluúčast i když spolu takoví lidé nemusejí mít jinak nic společného. Já osobně to nechápu. Znám to, protože jsem hodně hrál počítačové hry a třeba nějaký fantasy bojovník tam má nějaký úkol aby uhájil svou čest nebo tak a tak musí všechny porazit než potká Ribanu a zachrání svět. Nedokážu si představit komunikaci s někým, kdo by měl takové ambice. Protože bychom měli stejný názor, museli bychom se chovat jako dvě buzny, že? No ještěže to tak není. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 14/01/2012 : 15:39:31
|
quote: Originally posted by Milan.Miló
Až tak, že se stírají pomyslné hranice, které člověku nedovolují proniknout tak do samotné podstaty.
Podstaty čeho? Proč by se lidé neměli chovat povrchně a raději se vrtat v podstatách něčeho co jim třeba k ničemu nebude, protože je to na prd? Možná jako další sadomasochistický trénink. Akorát problém je v tom, že pohled do podstaty většinou k ničemu nevede a není nijak využitelný.
Informace jsou užitečné jen když pro ně máme nějaké využití. Pokud si to využití člověk hledá na nesprávných místech, nepěstuje si cit pro to co si o něm ostatní myslí a pokud nemá tohle, nemá ve společnosti vůbec nic. Já si myslím, že většina retardovaných a mentálně postižených lidí je tu proto, že si hledají nějakou citovou podstatu a nechtějí stírat pomyslné hranice. |
Edited by - neronis on 14/01/2012 15:41:28 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 14/01/2012 : 15:51:13
|
Komunikace s různými lidmi je problém http://www.rybioci.cekuj.net/2012/01/13/komunikace-s-ruznymi-lidmi-je-problem/
Klíčem ke zvládnutí určitých kritických situací ve společnosti, je si je umět adekvátně vysvětlit. Stává se velmi často, že si někteří lidé nerozumí nebo nejsou schopni najít nějaký sociální status především proto, jak se k některým složitým situacím staví.
Existuje teorie, podle níž se jakákoli mezilidská komunikace nebo postoj dělí na tzv. ofenzivní a defenzivní. Defenzivní lidé hledají především mír, lásku, porozumění a ofenzivní povahy zase konfrontaci, akci, souboje, škodolibé stimuly a tak dále. Technicky vzato se na tyto dvě skupiny opravdu dělíme, protože existuje určitá variabilita v tom, jakou společenskou strategii člověk preferuje a ta se obvykle v podvědomí formuje celistvým způsobem.
Navíc existuje rozdíl, jakým způsobem se pak vyrovnáváme s eventuálními neúspěchy. Například pokud není člověk na druhého naštvaný, pravděpodobně nebude mít ofenzivní povahu a pokud druhého neomlouvá, že to tak určitě nemyslel a není to jeho chyba, potom pravděpodobně nepůjde o defenzivní povahu.
Celá věc se historicky neustále konfrontuje a zjednodušila se na „dobré“ a „špatné“ chování. V dnešní době jsme už o něco dál a naučili jsme se nějak rozlišovat, že existují situace, při nichž je zapotřebí to brát tak anebo takhle. Tohle rozlišování obvykle platí pro společenské postavení, nebo když někdo přijede z práce domů a chová se stejně jako v práci, nebývá takový člověk v životě moc spokojený, pokud si v tom svůj systém nenajde.
Tyto konflikty mají celou řadu vedlejších emocionálních důsledků, které se člověk snaží nějakým způsobem kompenzovat. Emoce bývají zpravidla velmi silné, pokud se něco neustále neopakuje nebo to není z nějakého důvodu překonané, a tak se člověk učí třeba nepříjemným pocitům bránit aplikací jakýchsi kompenzací.
Kdysi dávno lidé žili hodně spolu a byli na sebe odkázáni většinou celý život. Neexistovalo velké množství možností jak se realizovat, kam jít a co dělat, a tak se rodiny postupně rozrůstaly a všichni se se všemi pořád potkávali. Pokud dojde na nějakou konfrontaci mezi rozdílnými typovými osobnostmi v daném prostředí, zpravidla neexistuje žádný únik nebo čas na rozmyšlenou, a tak se tyto osobnosti neustále třeba deformují podle toho, jak jsou ve své společenské strategii úspěšné a co jim přináší třeba příjemné pocity.
Velká svoboda v tom co děláme, sebou zase nese problém, kdy se jakákoliv drobnost (v porovnání se životem velkých rodin) řeší okamžitým přesunem někam do ústraní. Lidé si zvykli na to, že pokud po nich něco chcete, máte pro to nějaký důvod, a tak jsme se naučili sdružovat jen ve skupinách za nějakým praktickým účelem anebo třeba jen kvůli tomu, že si tak kompenzujeme nějaký nedostatek sociální interakce.
Trochu to připomíná zvyky dávných sériových vrahů, kteří se bez mrknutí oka zbavovali problémů s lidmi tím, že je zabili anebo zabíjeli někoho jiného a tajně jen pro ten pocit. Nejjednodušší strategie bývá zpravidla nejvýhodnější, nicméně pokud takový vzorec člověk aplikuje za jakýchkoli okolností, velmi si tím zjednodušuje svou pozici a může přicházet o řadu příležitostí, které by za jiných okolností klepaly na dveře.
Lidská spolupráce totiž funguje formou postupné aplikace změn. Je důležité umět si stanovit určité priority, nicméně tyto priority by neměly bránit člověku v tom, co by chtěl dělat nebo čím by chtěl jednou být. |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 14/01/2012 : 16:15:42
|
Kay
------------------------ No já doufám, že jsem se tím Neronise nijak nedotkla. Mne jen zajímá, zda vidí v některých symbolech větší hloubku, než v ostatních. Já netvrdím, že v jeho přístupu vidím něco zlého, ale chtěla bych vědět, co Neronis vidí, když se podívá na jin-jang. -------------------
Kay taky věřím, že Neronise si se ničím nedotkla.
Milan.Miló
|
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 14/01/2012 : 16:22:18
|
Neronisi
-------------------------- Podstaty čeho? Proč by se lidé neměli chovat povrchně a raději se vrtat v podstatách něčeho co jim třeba k ničemu nebude, protože je to na prd? Možná jako další sadomasochistický trénink. Akorát problém je v tom, že pohled do podstaty většinou k ničemu nevede a není nijak využitelný. --------------------
Neronisi máš pravdu proč by ses vrtal v něčem co ti momentálně nepřinese třeba žádný účinek.
A však symbolika vypovídá vše o dané kultuře a všeho co k ní patří a přináleží.
Symboly tu byly a budou a však každý symbol vypovídá řečí obrazů ne slov.
Třeba jak nastínila Kay Jin a Jang znamená ženský a mužský prvek. Taky znázorňuje v Kundalini – (Hadí, sílu) Józe tedy dva kanálky Nádí tedy Idu a Pingalu mužský a ženský protějšek. Ten třetí kanálek Nádí je hlavní kanálek se jmenuje Sušumna tedy energie Kundalini, která tím to kanálkem od základny u kořene proudí vzhůru míchou neboli onou Sušumnou. Až do temene hlavy.
Ida a Pingala znázorňují Měsíc a Slunce.
Nebo též může znamenat že ve všem dobrém je kus zlého. A ve všem zlém kus dobrého.
Ten to symbol vystihuje samotnou lidskou podstatu.
Tedy, že jangové bez jingového a obráceně nemůže být. A existovat v tom to světě.
Oba ty to prvky má každý člověk v sobě žena v podobě Animuse tedy, muže v ženě a Animy tedy ženy v muži.
Milan.Miló.
|
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 14/01/2012 : 19:48:18
|
Neronisi
Pokusil bych za reagovat na toto. ---------------------
Tyto konflikty mají celou řadu vedlejších emocionálních důsledků, které se člověk snaží nějakým způsobem kompenzovat. Emoce bývají zpravidla velmi silné, pokud se něco neustále neopakuje nebo to není z nějakého důvodu překonané, a tak se člověk učí třeba nepříjemným pocitům bránit aplikací jakýchsi kompenzací. -----------------
Neronisi řekl bych jen toto, mozek se brání různými formami, které zná tak jako kompenzacemi. Jednou s těch to forem je, že mozek vytlačí a vytěsná ze svého spektra věci, které jsou pro dotyčnou osobu frustrující.
A nechce si stále připomínat ony nepřekonaný či překonaný věci.
Tak právě na řadu přijde mozek, který se zachová tak, že na tyto věci člověk prostě zapomene a vykompenzuje. Vytlačí je z vědomí.
Mnohdy to funguje tak, že většinou si pamatujeme věci z dětství víc než ty věci, které byly nedávné.
A když už jsi je chceme přeci jen vybavit. Tak mozek se přesměruje a začne vytvářet představy, obrazy, které s tím souvisejí a postupně je dává dohromady. Jako mozaiku. Tak, že si to zase vybavíme.
Protože naše myšlení není sto přesně vyhodnotit danou věc.
Jsou to nevědomé - podvědomé pochody.
Milan.Miló.
|
|
|
Topic |
|
|
|