Author |
Topic |
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 08/01/2012 : 11:50:30
|
Co znamenají symboly a cíle pro jednotlivce http://www.rybioci.cekuj.net/2012/01/07/co-znamenaji-symboly-a-cile-pro-jednotlivce/
Vždycky platilo, že člověk by si měl své cíle zjednodušovat nebo připomínat nějakým bezprostředním způsobem například pomocí symbolu nebo nějakého slova, pojmu, touhy.
Své cíle si koncipujeme tímhle způsobem, protože si ne vždy a za jakýchkoli okolností uvědomujeme (nebo se nedokážeme rozpomenout) na to o čem taková věc je. Stává se to například v případě, kdy dojde na nějaké osobní spory v komunitě, nebo když se třeba nedaří tak jak by se mělo.
Člověk pak vidí svůj dosavadní postup v úplně jiném světle, ztrácí odhodlání a mění názor. Odjakživa se tento jev často zneužíval a symboly nebo zjednodušenými frázemi se to vždy a všude, kde šlo o nějakou spolupráci lidí, jenom hemžilo. Dnes je tomu trošku jinak a své symboly si stavíme sami, vnitřně a podle našich osobních zkušeností, kdy si někdo třeba oblíbí nějakou restauraci a tak mu chutná i když se jim zrovna nepovede jídlo a někdo jiný zase pracuje tvrdě ve firmě s dominantními prvky, přestože nemusí a stejnou práci by pro někoho jiného třeba nedělal.
Naše motivace tedy do jisté míry pramení z toho, jakým způsobem je nám ona věc prezentována. Problém nastává v případě, kdy se snažíme obhájit nebo omluvit si něco, co je vyloženě defektní nebo nějak špatně udělané. Může se tak stát, že si budeme své dojmy nalhávat a přizpůsobovat do té doby, než se věci přenesou za určitou mez.
Z toho vyplývá, že člověk by měl být určitým způsobem kritický i k věcem, kterých je součástí, a které mu přinášejí jasně dané a symbolizované cíle, motivaci a výhody. Bez zjednodušování se možná nikdy neobejdeme, protože se naše situace zpravidla časem mění, ale člověk by neměl zaměňovat zjednodušování a připomínání svých cílů v těžkých časech – s omlouváním chyb a nalháváním si věcí, které neexistují. Jde o to umět si připustit co se nám nelíbí a to hlavně v případě, kdy na tom závisí naše budoucnost. |
|
|
kay
Aktivní uživatel
110 Posts |
Posted - 10/01/2012 : 17:07:31
|
Neronisi, mohl bys mi prosím polopaticky vysvětlit na konkrétním náboženském či státním symbolu, jakou si myslíš, že má daný symbol funkci a jak bys vlastně definoval pojem „symbol”? Bez symbolů se asi skutečně neobejdeme, ale ne proto, že „se naše situace časem mění“. Nejsem jistá, zda tvůj článek správně chápu. |
|
|
kay
Aktivní uživatel
110 Posts |
Posted - 10/01/2012 : 19:54:28
|
Ještě doplním, symboly zcela určitě ovlivňují naše chování. Symboly jsou prakticky všude, člověk si to ani neuvědomuje, ale ty symboly působí. Jak by fungoval svět bez symbolů, je něco, co si neumím představit. Lidská společnost by byla zřejmě stejně zmatená, jako včely pod vlivem signálu mobilních telefonů |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 10/01/2012 : 20:08:59
|
Kay, to je jednoduché. Třeba nějací středověcí válečníci se lvem na zádech a na štítu, měli neustále na očích kdo jsou a jak mají bojovat. Řekl bych, že se úspěšnost boje nebo odhodlání mohlo úměrně snižovat kdyby místo toho měli třeba hvězdičky s duhou a mráčkem nebo tak.
Bez symbolů se podle mě neobejdeme, protože se naše myšlenkové pochody časem mění. Udržet si něco "v aktivním" stavu je prostě dost pracné. Četl jsem nějaký příběh, kde bylo popsané jak byl největší problém pralidí v tom, že nedokázali udržet pozornost, na něco se soustředit, nenechat se rozptýlit a sami chtít.
Proto z něčeho podobného vycházejí staré bojové umění, meditace a tyhle věci. Už tehdy bylo některým lidem asi jasné, že mají zřejmou výhodu když tohle pro sebe dělají nad těmi, kteří ne. Dneska už to tak patrné myslím není, protože soustředění už vyžaduje skoro všechno. Člověk se zamyslí a už přejel o zastávku dál nebo zapomněl něco koupit, hrůza. Takže asi proto jsou dneska nejlepší v kung-fu ženy. |
Edited by - neronis on 10/01/2012 20:16:38 |
|
|
kay
Aktivní uživatel
110 Posts |
Posted - 10/01/2012 : 21:13:41
|
Tak to jo, v boji měl symbol určitě své jasně dané funkce, zvyšoval výbojnost. Zda by úspěšnost boje snižovaly hvězdičky s duhou, to já nevím , ale se symbolem růže se do bojů táhlo a výbojnost to nijak nesnižovalo.V tomto s tebou nesouhlasím. Pokud se někdo ztotožní s duhou a hvězdičkami, tak podle mne bude bojovat stejně, jako když někdo bude v boji následovat symbol kříže nebo lva. Totéž, když někdo vidí v cizině pálit svou vlajku, ať je na ní cokoliv (třeba pruhy a hvězdičky)– bude mu to vadit, protože to je jednoduše symbol společenství, které chápe za své. Ty jsi mne zmátl tím cílem. Že by člověk užíváním symbolů zjednodušoval nebo si připomínal své cíle, to je podle mne nepřesné. Ono jde o to, že nám lidem zřejmě symboly nahrazují instinkty. Zvířata vědí, co dělat když… jak postavit hnízdo, apod. My prostě máme na chování kulturní vzorce – sady symbolů. Tímto samozřejmě nepopírám, že je lidské chování ovlivněno i prostřednictvím genů, to je jasné. Že jsou nejlepší v kung-fu v současnosti ženy jsem nevěděla, to je hezké . Se soustředěním to u mne ale zrovna nebude tak slavné, právě jsem přestala kouřit a cítím se naprosto otupělá
|
Edited by - kay on 10/01/2012 22:59:39 |
|
|
kay
Aktivní uživatel
110 Posts |
Posted - 10/01/2012 : 22:08:49
|
A ještě (opět) se doplním, on jeden symbol nese velmi často více významů…v obloze, měsíci apod. můžeš spatřovat i sílu, věčné trvání, stálost, apod. Ono jde jen o fantazii, proto může jeden symbol semknout velmi různorodou společnost. A teď už fakt končím |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 10/01/2012 : 22:29:50
|
ahoj nerosinisi! :-D ten tvůj web si ukládám mezi své uložené blogy. snad tam najdu konečně nějakou trefnou myšlenku mezi všemi. určitě tam pak někdy (až to pročtu) něco napíšu. měj se, ahoj :-) and happy new year. |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 10/01/2012 : 23:40:48
|
Kay
------------------------ Ještě doplním, symboly zcela určitě ovlivňují naše chování. Symboly jsou prakticky všude, člověk si to ani neuvědomuje, ale ty symboly působí. Jak by fungoval svět bez symbolů, je něco, co si neumím představit. Lidská společnost by byla zřejmě stejně zmatená, jako včely pod vlivem signálu mobilních telefonů ----------------------
Kay s tím to musím s tebou souhlasit. Symbolika je ukryta v nás tedy ve světě nevědomí. Promlouvají k nám s hlubin, které jsou úzce spjaty s naším vlastním životem a bytím.
Nejlepší na symbolech je to, že u symbolu nemusí být nic verbálně řečeno. Jejich neverbální pojetí samotné nevědomí přijímá a vyhodnocuje tak, že ihned se změní samotná nálada třeba tebou zmiňované pálení vlajky.
Symbolika je mnohem více než přijímané a psané slova. Symbolika dokáže tak promlouvat na mnohem vyšší úrovni a mi cítíme nevědomě její účinky na vlastní kůži.
Aniž bychom věděli proč.
Milan.Miló.
|
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 11/01/2012 : 00:02:07
|
Neronisi
------------------------- Proto z něčeho podobného vycházejí staré bojové umění, meditace a tyhle věci. Už tehdy bylo některým lidem asi jasné, že mají zřejmou výhodu když tohle pro sebe dělají nad těmi, kteří ne. Dneska už to tak patrné myslím není, protože soustředění už vyžaduje skoro všechno. Člověk se zamyslí a už přejel o zastávku dál nebo zapomněl něco koupit, hrůza. Takže asi proto jsou dneska nejlepší v kung-fu ženy. ------------------------
Neronisi v meditaci a v bojových umění jsou samozřejmě různé symboly.
A však není to jen v meditaci a bojových umění. Je to hlavně zakotveno v každém z nás.
Kruhové symboly tedy ze Sanskrtského slova kruhové tedy Mandaly. Nás docela jistě prostupují.
Samotná symbolika k nám promlouvá řečí velice známou, kterou nevystihne a nepojme žádné slovo světa.
Protože symbolika je řečí našeho nevědomí, podvědomí a proto je nám toto tedy symboly velice blízké.
Promlouvá k nám v obrazech a naše nevědomí, iracionálno- podvědomí právě v tom to spektru nejvíce vyhodnucuje věci se kterými pak pracuje a je tak nastavené.
Tak proto co nám svou řečí dokáže říci symbol tak to není schopno nám nic víc říci v podobě mluveného a psaného slova.
Kromě jen lásky samotné. Která spouští i samotné chemické reakce.
Milan.Miló.
PS.: Symboly jsou všude kolem tede, jsou to věci spojené s našimi životy. Symboly jsou třeba Billboardy, reklamy v televizi aniž by si to někdo připustil. Promlouvají k nám velice tajemným hlasem vždyť proto jsou tvořeny.
|
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 11/01/2012 : 19:54:33
|
axel, tam budou doufám samé trefné myšlenky. Kdybys chtěla, tak piš sem anebo do mailu, já ti za to koupím lízátko |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 11/01/2012 : 20:05:42
|
quote: Originally posted by kay
Pokud se někdo ztotožní s duhou a hvězdičkami, tak podle mne bude bojovat stejně, jako když někdo bude v boji následovat symbol kříže nebo lva. Totéž, když někdo vidí v cizině pálit svou vlajku, ať je na ní cokoliv (třeba pruhy a hvězdičky)– bude mu to vadit, protože to je jednoduše symbol společenství, které chápe za své. Ty jsi mne zmátl tím cílem. Že by člověk užíváním symbolů zjednodušoval nebo si připomínal své cíle, to je podle mne nepřesné. Ono jde o to, že nám lidem zřejmě symboly nahrazují instinkty.
Je to asi o tom, co si pod takovým symbolem představujeme. Pokud se už od dětství někdo učí, že je třeba symbol kříže symbolem nějaké vyšší moci, tak se mu jakoby vrátí všechny pocity i když jej jen vidí a tak dále.
Možná může být zajímavé říct si o nějakém symbolu něco a potom jej rozkrýt a vidět něco úplně jiného. Buď to člověk nechce vidět a vědomě to ignoruje nebo jinak.
Já v tom článku nevyprávím o tom, že bych chtěl nějak věrně popisovat historii nebo zabředávat do nějakých detailů. To přijde třeba později a nemyslím si, že to zvládnu sám vlastními silami. Popisuju skutečnost tak jak by mohla být nějakým způsobem využitelná. Není podle mě důležité nebo nějak podstatné vidět za symboly něco konfliktního. Spíš se snažit je využívat ve vlastní prospěch a třeba si jimi něco připomínat.
Jasně, že nás některé věci můžou štvát, nechápeme je nějakým přirozeným způsobem anebo naopak se jimi bezpodmínečně řídíme. To jak je člověk kritický ke svému okolí podle mě ovlivňuje jeho samostatnost, ale nemyslím si, že je nějak přínosné být nespokojený.
Kup si elektronické cigarety, kay a bude líp. Nikdo ti do toho nebude kecat |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 11/01/2012 : 20:16:26
|
quote: Originally posted by Milan.Miló
Symboly jsou všude kolem tede, jsou to věci spojené s našimi životy. Symboly jsou třeba Billboardy, reklamy v televizi aniž by si to někdo připustil. Promlouvají k nám velice tajemným hlasem vždyť proto jsou tvořeny.
Milane, tvoje masochistické tendence jsou vážně zajímavé. Já si úplně užívám každý symbol na billboardu a z nějakého zvráceného důvodu tohle vyhledávám jako sport.
Ještě si pamatuju z dětství jak se říkalo, že se z televize blbne, z počítače že se blbne a tak. Ten tajemný hlas si člověk možná hledá za něčím co neexistuje jen proto, aby měl jeho život nějaký vyšší smysl. |
|
|
kay
Aktivní uživatel
110 Posts |
Posted - 11/01/2012 : 21:48:26
|
JJ, s tímto vcelku souhlas, už chápu, o co ti jde. Tak pěkně pokračuj, já to budu sledovat . Díky za radu s el.cig., už to ale řeším Champixem |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 12/01/2012 : 18:26:29
|
Neřekl bych, že chápeš, když to chceš jen sledovat |
|
|
kay
Aktivní uživatel
110 Posts |
Posted - 13/01/2012 : 00:05:10
|
Však to nemusím ani sledovat
Můj názor je takový, že svůj článek prostě nemůžeš aplikovat na staré, duchovní, zavedené symboly. Naopak, na symboly, které větší komunitě nic neříkají, nějaká firemní loga oblíbené restauračky či sportovního klubu – v takových případech je tvůj článek v pohodě. Ty mluvíš o symbolech, které v sobě nenesou žádný skrytý význam, zjednodušují, prostě koukneš a vidíš, všichni jej chápou stejně.
N: “Je to asi o tom, co si pod takovým symbolem představujeme. Pokud se už od dětství někdo učí, že je třeba symbol kříže symbolem nějaké vyšší moci, tak se mu jakoby vrátí všechny pocity i když jej jen vidí a tak dále.”
K: No souhlasím (ale symbol kříže toho zastupuje víc).
N: „Možná může být zajímavé říct si o nějakém symbolu něco a potom jej rozkrýt a vidět něco úplně jiného. Buď to člověk nechce vidět a vědomě to ignoruje nebo jinak”.
K: Také souhlasím, zajímavé by to určitě bylo. Tak do toho, rozkryj nějaký symbol
|
|
|
Topic |
|
|
|