www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Desatero začínajícího filosofa (nejen zde na fóru)
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 24/01/2012 :  19:44:52  Show Profile  Reply with Quote
usilovat můžeme
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 24/01/2012 :  20:28:11  Show Profile  Reply with Quote
Člověk může...filosofie musí!...
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 24/01/2012 :  21:00:31  Show Profile  Reply with Quote
Upřesnění:
Když v předchozím příspěvku píši o člověku mám namysli pouze malého nesvéprávného a velmi nezodpovědného přízemního tvora, kterého neznalost zákona, stejně jako neznalost čehokoli dalšího téměř vůbec nezajímá...jde mu pouze o to, mít se v tomto světě dobře a tak proč by se namáhal a lámal si hlavu s kategoriemi zla a dobra se kterými je však často konfrontován...
V žádném případě nemám na mysli zodpovědného člověka který stojí téměř na vrcholu bytostně podmíněného lidství který si přímo uvědomuje, že ke svobodnému rozhodování nutně potřebuje mít pozitivní znalost o sobě samém a světě (živ. prostředí), který ho bezprostředně obklopuje!...

Absolut

Edited by - Absolut on 24/01/2012 21:07:30
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 24/01/2012 :  21:34:45  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bolševik

V kontextu tohoto topicu šlo spíše o to ukázat, že sólista prof.PhDr.Ing.Josef Šmajs,CSc. (který toho, mimochodem, zase tak málo nenapsal), na rozdíl od nějakého filosofa-amatéra, nepovažuje filosofii za vykleštěného eunucha. A není mezi filosofy-sólisty ani zdaleka jediný, dlužno dodat.

o tom už jsme se jednou bavili, ale klidně také zopakuju ještě jednou to svoje

Je to věc terminologie. Jaké myšlení je filosofické a jaké ne? Je veškeré přemýšlení o něčem filosofie?

Myšlenka:

1) "Chce se mi kakat." - jedná se o filosofický moment?

Myšlenka:

2) "Chce se nám kakat každý den a proto postavíme na frekventovaných místech veřejné záchodky. Heuréka." - jedná se o filosofický moment? Když ta myšlenka vede ke zvelebení lidstva.. ?

Znovu opakuji svůj názor, že výrok číslo dva je z oblasti politiky a nikoliv filosofie. A odkud to ta politika vzala? Co jí motivovalo?? Výrok č. 1?

Podle mého soukromého názoru se slovo "filosofie" často nadužívá prostě z blbosti - protože uživatel nezná jiné přiléhavé slovo a chce vypadat důležitě. Takže tu máme různé firemní filosofie a pohádkové filosofie a podobně.

Jinak opakuji, že nenamítám nic proti tomu, když filosof sepíše kuchařku, rukověť zahrádkáře, nebo program politické strany. Přitom je zajímavé, že obráceně to moc nefunguje

Edited by - µ??????? on 24/01/2012 21:35:47
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 24/01/2012 :  23:10:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gullsy

Píseň napoví.

http://www.youtube.com/watch?v=0oqU0NModSQ

Gullsy...
Za tohle Ti pěkně děkuji...měl jsem v hlavě naprosto dokonalou úvahu, která by otázku filosofie jednou pro vždy zcela vyřešila, ale po tvém příspěvku jsem pro dnešek úplně vyřízený a navíc mi to zasekalo nejen hlavu, ale i počítač!...:-(((
Jsi sice trochu surový...no, ale rozhodně platí chytrému napověz...:-)))..takže ještě jednou DÍKY...

Absolut

Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 24/01/2012 :  23:46:15  Show Profile  Reply with Quote
pánové, prosím ... kdyby bylo možné tak na plácání se po ramenou jste si založili svoje vlákno. Tohle mi nechte pro diskuzi o mém "desateru". díky
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 25/01/2012 :  00:22:35  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Moje příspěvky, ačkoliv sledují cíl trvalý, mají působení omezené, tudíž pro mě není potíž to tu promazat, což činím a opět na požádání učiním.

díky
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 25/01/2012 :  03:23:07  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by µ???????

pánové, prosím ... kdyby bylo možné tak na plácání se po ramenou jste si založili svoje vlákno. Tohle mi nechte pro diskuzi o mém "desateru". díky

Svůj příspěvek byh rovněž- podobně, jak to učinil kolega Gullsy smazal...ovšem jaksi mě to zde zatím po jeho příspěvku moc neposlouchá, takže se omlouvám, že v této věci momentálně nemohu sloužit...K desateru již chystám věcnou a konstruktivní kritiku...čili do chvíle, než ji zde zveřejním, přeji mnoho užitečných a v rámci topicu méně ,, vtipných'' (když tak mi pomoz s výrazem)...příspěvků...

Zdraví Absolut
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 25/01/2012 :  13:23:28  Show Profile  Reply with Quote

quote:
---------------------------------------------------------------------

Absolute,

tu úvahu nezapomeň, ovšem nepočítej s tím, že to s ní skončí... bude mít pokračování, tak nebuď zklamanej.

K té písničce.. já to myslel spíš tak, že pohádková filosofie by se neměla podceňovat a ta akademická přeceňovat. ;)

Gullsy...ještě k tomuto jsem se myslím nevyjádřil...:-(
Zklamaný určitě nebudu!:-)...no a stou druhou částí příspěvku mohu jen souhlasit... podceňovat, nebo přeceňovat?...obojí je samozřejmě špatně- důvod nám prozaicky nejlépe naznačuje sama písnička...

Absolut

Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 25/01/2012 :  13:51:57  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Absolute, neztrácej tu čas. Tohle je a priori zamýšleno jako one-man show, které má vyústit v poplácání po ramenou ještě horších akademiků než je tuhle Pokání. Pokání by se rád zapsal do historie neotřesitelnou konstrukcí, borgskou krychlí 10x10, kterou budou jeho kamarádi borgové obdivovat a postaví mu v nějakém parku taky krychličku. Filosofie má v zásadě dva účely, pomáhat nebo se proslavit. Nejlíp se proslavíš tím, že imituješ pomáhání tak dlouho a vytrvale, až lidé uvěří, že onu pomoc potřebovali. Navíc kdybys Pokání se dočká kritiky od jinších filosofických kalibrů z různých alma mater, tak mu neber síly k boji s jeho soky, kteří už si na něj brousí zuby.

Gullsy..
Pomoc je právě to, o co se tady stále snažím...věřím, že i Pokání?...nakonec uvěří tomu, že onu (moji skrytou) pomoc potřeboval...nemám v úmyslu mu sílu brát, ale naopak sílu dodat!...jak si to nakonec přebere je už jen na něm (respektuji jeho osobní svobodu, přestože otázka- nakolik je opravdu svobodný stále visí ve vzduchu)- svou osobní povinnost pomoci bližnímu, jak mě k ní nutí mé ,,daimonion" jsem tímto svým milosrdným činem naplnil...

Ezechiel, 12. kapitola, 2. verš

Absolut

Edited by - Absolut on 25/01/2012 15:19:22
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 26/01/2012 :  16:36:28  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Jo, jenže to si počkáš... Ve filosofii lze docílit dvojí, 1. nejméně dvojí edice tlusté knihy, nebo alespoň středně tlusté, nebo 2. stavu

jsou to protipóly, ke kterým se dá dojít z prvního rozcestí

Cesty mají mnoho svých rozcestí...avšak stále je to jen jedna cesta, jenž nás má dovést do Říma...kdo chce, ať si bloudí- ať se ztratí v temném labyrintu světa...já však více než SMRT...miluji ŽIVOT!!!...

Absolut
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 26/01/2012 :  17:45:23  Show Profile  Reply with Quote
quote:

No to máš dobrý, já mám tuhle etapu už za sebou a těším se, až odsud zmizím.

Horší než smrt těla je smrt ducha...mnozí z nás jsou již dávno mrtví...
Nic z toho, co jsi zde až dosud napal- o tom co právě píšeš nevypovídá...ještě že už znám tvůj humor...smiř se s tím, že Tě čeká velmi dlouhý život...

Přísloví 7, 1- 9, 18

Absolut
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 26/01/2012 :  22:00:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Svět a lidskou společnost vnímám jako prostředí, do kterého přicházím. Trochu jako divadlo, ve kterém se napůl usadím a napůl účinkuju, tedy - am supposed to - ovšem po nějaké době už mě všechno z té hry, z účinkujících i návštěvníků irituje. Přišel jsem na komedii a je trapná, přišel jsem na drama a zívám, přišel jsem na horor a nemám strach, přišel jsem na psychologickou studii a vidím plytkost, přišel jsem na pohádku a vidím bulvár, přišel jsem poučné představení a jsem klamán.

Každá špatnost je pro ducha jako jehla vbodnutá do očí a čím víc poznáváš a rozumíš, tím víc jehel tě denně bodne. Dá se to snášet určitou dobu, dá se to sdílet určitou dobu, ovšem změna se nekoná, ty živé kulisy se neproberou k porozumění. A tohle omrzí, unaví, otráví a z představení je chuť odejít, ovšem jiné ještě bavit nepřestalo a kdybys odešel, budeš je rušit, lézt přes ně a omlouvat se půlce řady za to, že už toho máš pokrk a že tohle nemáš zapotřebí, že na tohle takříkajíc světu, lidem i Bohu sereš.

Svoboda k názoru, uzavření, konkluzi, hodnocení, poděkování, ukončení.

Těšení se na vchodové dveře, které až otevřeš zavane čerstvý vítr z venku.

Naprosto Tě chápu a myslím, že tohle mám pro změnu já za sebou...
To oč tu jde, je potřeba vrátit se ke svým přirozeným kořenům, které lidé z hlouposti v sobě a druhým navzájem zpřetrhali...Svět je dle mých současných závěrů z podstaty samoúčelný, avšak rozhodně není absurdní- existence je dle mého současného názoru absolutní fenomén (absolutní rozumějme též dokonalý) zahrnující veškerý jsoucí (fenomenální) prostor v němž se střídají a vzájemně podmiňují jednotlivé protiklady...Tento absolutní prostor je příčinou fenoménu, který obecně nazýváme svobodou- jelikož se jedná o absolutní prostor...proto v něm můžeme mezi jednotlivými protiklady absolutně svobodně volit (náhoda, není ve fenomenální struktuře zcela náhodný kalkul- zkus si např. stokrát hodit kostkou- mez tím zapiš všechna čísla která padla, sečti je a vyděl počtem hodů...vyjde Ti přibližný aritmetický průměr- nekonečným počtem hodů bys dostal průměr přesný...tzn. že ani čísla, která během pokusu padla nebyla pouhou náhodou, ale byla omezena prostorem- počtem čísel, které kostka obsahuje...proto není náhoda, že nepadlo číslo sedm)...stejně jsou determinovány jednotlivé fenomény, které do sebe s absolutní přesností zapadají- co je předmětem gnozeologického nástroje- logiky...problém ovšem nastává, uvědomíme-li si, že samotný fenomén existence, který osobně vnímám ve shodě s bytím...není z podstaty dualistický tzn. že nemá svůj přímý protiklad, který by ho dříve, či později destruoval- učinil ho neexistencí..dle mého, a myslím že odůvodněného názoru...je fenomén ducha absolutní nezničitelnou entitou (ničím, které je vším), které je základním stavebním kamenem veškeré existence a důvodem toho že je, neboť je protikladem pouze sebe sama- causa sui...
To, co se snažím říci je, že svět materiální, tak jak ho známe...je pouze emanací ducha, uvnitř kterého jsme se jako duch (zrcadlo naši prapříčiny a jeho součást) s tělem narodili, které nás má provázet na cestě za ony dveře, po kterých pokukuješ...do sféry čistého bytí bez závislosti na těle svém a matky, uvnitř něhož se momentálně vyskytujeme...celé to divadlo, které vnímáš je ve skutečnosti smysluplný proces sebepoznání a osvobození který nás má teprve stvořit k dokonalé duchovní podobě- k obrazu původní příčiny...primární je zde duchovno, které je z podstaty absolutní...to, co je hmotné, je pouze odvozené...neustále se měnící z podstaty relativní...To, čemu se máme v tomto světě naučit, je poznat řád absolutna, jeho smysl a logiku...být v souladu s ním, neboť vše ostatní jde proti duchu- je lež...takové jednání, je pak shodné duševní chorobou...
Kořeny, ke kterým se musíme vrátit, je uzdravení ducha, které je nakaženo lidskou lží...
To, co Tě ,,sere“ není od boha (pokud tě neštve dokonalost), ale pouze od hloupého, bezohledného, sobeckého, duševně nemocného člověka...

Transcendentní úvahy v článku, jsou pouze odvozeny od evidentního cíle, v který má vše vyústit- v duchovní dokonalost...(možná se mýlím detailech, ale cíl je však jasný)

Musíme se naučit sociálnímu soužití, neboť si nejsme navzájem protiklady, ale jsme si zcela rovni...dokonalost je zákon přímé úměry- kdo se tedy povyšuje, bude ponížen a spravedlnost není jen abstraktní pojem...buďme si toho vědomi...

Nyní stojíš Gullsy na svém životním rozcestí...co musíš (abys v tomto světě dále nebloudil ) udělat, je jednou pro vždy se rozhodnout!, na kterou stranu se přidáš?...jsou pouze dvě možnosti, buď půjdeš s proudem, nebo půjdeš proti...buďto se postavíš na stranu ,,Božího“ dobra a budeš dle předurčení šťastný...nebo lidského zla a budeš chtít odejít...o nic jiného tu nejde a ani jít nemůže!...Bůh má povinnost být dokonalý- Bůh jinou možnost, než stvořit právě tento svět...neměl a proto není kam do lepšího světa odejít!...

Jediné, co zde má skutečnou cenu a co skutečně je, je duch- ostatní je jen ,,Matrix" (vnitřní relativní svět uvnitř absolutního ducha)
Zbytek je už na tobě!...

Absolut

Edited by - Absolut on 26/01/2012 22:16:09
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 27/01/2012 :  04:08:14  Show Profile  Reply with Quote
youtoube napoví:

http://www.youtube.com/watch?v=9kCqDaQjpiQ&feature=related
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 27/01/2012 :  19:43:47  Show Profile  Reply with Quote
Gullsy

------------------------
Ta holka tohle podvědomě hledá a nachází. Protože nemá vysvětlení, vymýšlí si své vlastní pohádkové, které naši vespolně tupí psychiatři považují za projev duševní choroby. Žít Číně, tak cvičí kung-fu a nepříjde jí vůbec nic nepřirozeného. Pocity síly, které zažívá bude, tak jako ostatní, správně chápat jako projevy sílícího Či, neboli jednotící tělesné energie, která mění i duševní nazírání na svět.

----------------------

Gullsy s tím to s tebou musím
souhlasit.
Na východě to vše chápou úplně jinak.
něco jsem slyšel nebo četl o té energii
Či.
Je to energie, která se projevuje třeba
u karate.
Kdy se dotyčný soustředí na něco co
má třeba rukou, nohou či jinak přeseknout
nebo přerazit.

Po dobu kdy se na toto koncentruje v sobě