Author |
Topic |
µ???????
Aktivní uživatel
Czech Republic
295 Posts |
Posted - 04/01/2012 : 21:01:19
|
@ Oldow
Tak, ale teď mi připadá že v diskuzi zase ujíždíme bokem a tříštíme se na detailech. Tys tady přece pro něco "připravoval půdu":
Oldow píše: Filosofie nema velky program? Existencialne - fenomenologicke zakotveni se mi zda dost dobre. Otazka ale stoji - kdo urci cil fenomenologovi? Pokud chces neco modelovat, musis predem znat ucel modelu.
Kdo určil cíl fenomenologovi? Tak konkrétně zrovna fenomenologovi určily cíl dějiny filosofie (!) Vždyť fenomenologie a existencionalismus sou reakcí na předchozí "objev" perspektivismu a dějinné podmíněnosti.
Je to tedy dané vývojem - nikoliv rozhodnutím fenomenologů, kteří by praštili do stolu a řekli si "a teď teda takhle". To umí Absolut, ale sólisti takhle neuvažují.
.. a taky proto teď filosofie nezastává žádný "velký program" a není aktivistická. Prostě se zjistilo, že zastávání "velkých názorových systémů" je postup, který je zavádějící a je věcí dávné minulosti. V tomto smyslu se analytická filosofie "sama dobrovolně rozpustila". Fenomenologie je přeci pohled z "druhé strany", primitivně řečeno fenomenologie "nemodeluje" ale zkoumá, jak fenomény samy modelují. A to je velmi neburcující činnost.
Oldow píše: Doufam ze jsem dostatecne pripravil pudu; Klade se jen jedna otazka - co je a co neni dobre.
A ze vsech druhu filosofu mam nejmene rad skeptiky pratelske instituci. Velice nedobre.
No a jsme u jádra pudla. Otázka "co je a co není dobře" už dávno nepřísluší filosofii. Ano, v době Platóna tam ještě byl nárok, aby filosofie určovala takové věci. Ale časem se zjistilo, že takto položená otázka vlastně filosofii vůbec nepatří - že filosofie z principu nemůže poskytnout žádnou obecně platnou odpověď.
A právě proto je taky filosofie neakční - nechce už být totiž přátelská žádné instituci nebo módní vlně.
Otázka po tom, co je dobré by tak měla spíš být pokládána politickým stranám, nebo církvím. Ti mají - a v mých očích zcela oprávněně - jakýsi "patent na konečnou, objektivní a absolutní Pravdu s Jistotou". Svět se má měnit "k lepšímu" z ministerské pracovny a né z filosofického ústavu.
Pokud si tedy, Oldowe, stěžuješ na neakčnost filosofie, tak brečíš dle mého názoru na špatném hrobě. To samé jsem tady psal před časem Bolševikovi.. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 04/01/2012 : 21:15:47
|
quote: Originally posted by Absolut
Myslím, že jsem konečně tvoji pravdu pochopil a souhlasím s ní...nyní už tedy absolutně vím, jak věci fungují a jak ve své podstatě jsou...Pravda je vždy absolutně negativní veličina...naprosto nejsoucí a mimo náš svět...
No nevím, podle mě záleží na tom co člověk myslí vážně nebo za čím si stojí, potom to může být pravda a přitom existovat (aniž by to tak bylo (aniž by to existovalo)), protože se tím co myslí vážně přece řídí a tím tomu umožňuje existenci.
Možná proto se v tom každý tak motá. Každopádně se příliš nevyplácí myslet něco nějak moc vážně, pokud nejde o vlastní existenci (existenci vlastního člověka (který svou existenci bere vážně)), protože je možné, že se umožní existence něčeho co by jinak tedy neexistovalo a třeba jenom kvůli například ambicím. Takovým těm jak je tohle to jediné co člověk má, a tak si na tom léčí mindráky. |
Edited by - neronis on 04/01/2012 21:25:13 |
|
|
Absolut
Aktivní uživatel
217 Posts |
Posted - 04/01/2012 : 22:06:46
|
quote: Originally posted by neronis
Myslím, že jsem konečně tvoji pravdu pochopil a souhlasím s ní...nyní už tedy absolutně vím, jak věci fungují a jak ve své podstatě jsou...Pravda je vždy absolutně negativní veličina...naprosto nejsoucí a mimo náš svět...
No nevím, podle mě záleží na tom co člověk myslí vážně nebo za čím si stojí, potom to může být pravda a přitom existovat (aniž by to tak bylo (aniž by to existovalo)), protože se tím co myslí vážně přece řídí a tím tomu umožňuje existenci.
Možná proto se v tom každý tak motá. Každopádně se příliš nevyplácí myslet něco nějak moc vážně, pokud nejde o vlastní existenci (existenci vlastního člověka (který svou existenci bere vážně)), protože je možné, že se umožní existence něčeho co by jinak tedy neexistovalo a třeba jenom kvůli například ambicím. Takovým těm jak je tohle to jediné co člověk má, a tak si na tom léčí mindráky.
Člověk není mírou všech věcí jako příroda..člověk je pouze mírou věcí svých.. Jelikož je realita nějak daná...nastavená...prostoupena zákonitostí, je především v zájmu nás samotných, člověka-filosofa...dosáhnout co největšího objektivního poznání této dané reality...poznat její obecnou zákonitost- logiku...abychom se jednou až dosáhne jednoty poznaného se jsoucím mohli na základě této pozitivní znalosti...svobodně rozhodovat a určovat své cíle uskutečňované v přírodou dané logicky podmíněné realitě... Jestliže se apriori vzdáme potřeby poznat samu realitu...zavřeme si tímto svým egocentrickým přístupem k filosofii...bránu do chrámu poznání a zůstaneme tak s naprostou jistotou navěky slepí, hloupí a k životu v realitě nesvéprávní! Cesta k pravdě- abychom jednou mohli jíst její ovoce a být skrze ní dospělí- není zadarmo!...ale naopak vede především přes vlastní sebezapření- pokoru a lásku...nikoli k sobě...ale k PRAVDĚ jako takové... Pravda je základním předmětem filosofie...neboť filosofie má vést k pravému poznání jsoucího...kdyby si například malé dítě řeklo že se nemusí ničemu učit pro život ve světě do kterého se narodilo...z důvodu toho, že se již narodilo dokonalé a svůj svět si tedy stvoří samo...stalo by se v případě, že by v pokročilejším věku opustilo svůj rodný dům...že by ho přejela první tramvaj a bylo by po dokonalém dítěti... Existence, pravda, život, štěstí...mají svůj společný jmenovate...
Absolut |
Edited by - Absolut on 04/01/2012 22:52:20 |
|
|
Absolut
Aktivní uživatel
217 Posts |
Posted - 04/01/2012 : 22:58:44
|
Možná proto se v tom každý tak motá. Každopádně se příliš nevyplácí myslet něco nějak moc vážně, pokud nejde o vlastní existenci (existenci vlastního člověka (který svou existenci bere vážně)), protože je možné, že se umožní existence něčeho co by jinak tedy neexistovalo a třeba jenom kvůli například ambicím. Takovým těm jak je tohle to jediné co člověk má, a tak si na tom léčí mindráky.
Člověk není mírou všech věcí jako příroda..člověk je pouze mírou věcí svých.. Jelikož je realita nějak daná...nastavená...prostoupena zákonitostí, je především v zájmu nás samotných, člověka-filosofa...dosáhnout co největšího objektivního poznání této dané reality...poznat její obecnou zákonitost- logiku...abychom se jednou až dosáhne jednoty poznaného se jsoucím mohli na základě této pozitivní znalosti...svobodně rozhodovat a určovat své cíle uskutečňované v přírodou dané logicky podmíněné realitě... Jestliže se apriori vzdáme potřeby poznat samu realitu...zavřeme si tímto svým egocentrickým přístupem k filosofii...bránu do chrámu poznání a zůstaneme tak s naprostou jistotou navěky slepí, hloupí a k životu v realitě nesvéprávní! Cesta k pravdě- abychom jednou mohli jíst její ovoce a být skrze ní dospělí- není zadarmo!...ale naopak vede především přes vlastní sebezapření- pokoru a lásku...nikoli k sobě...ale k PRAVDĚ jako takové... Pravda je základním předmětem filosofie...neboť filosofie má vést k pravému poznání jsoucího a poskytnout nám univerzální nástroj k bezkonfliktnímu, svobodnému a šťastnému životu v realitě....kdyby si např. řeklo malé dítě, že se nemusí ničemu učit pro život ve světě do kterého se narodilo...z důvodu toho, že se již narodilo dokonalé a že si tedy svůj svět stvoří samo...stalo by se, kdyby v pokročilejším věku opustilo svůj rodný dům...že by ho při první konfrontaci s realitou..přejela první tramvaj a bylo by po onom dokonalém a slavném dítěti i s celou jeho egoistickou pravdou... Existence, pravda, život, štěstí...mají svůj společný jmenovatel... a jsme to jen my, kdo se zde má co učit!...
Absolut
|
Edited by - Absolut on 05/01/2012 12:46:10 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 05/01/2012 : 12:15:23
|
Absolut,
ale děti se dnes učí takovým způsobem, kdy je jim jenom předkládáno co se mají učit a nikdo se jich neptá na to co by se chtěly učit.
Možná bychom si jen měli myslet, že něco děláme sami za sebe nebo pro sebe, ale ve skutečnosti to tak není. Kdo ví jak je to vlastně postavené. Já měl vždycky ke školám přirozený odpor a poté, co jsem v Prosinci učil jednoho profesora z UK zacházet s jedním strojem, se mi potvrdilo proč.
Snaha potěšit nebo ohromit druhé svými znalostmi v podstatě potlačuje potřebu se ptát nebo být zvídavý i k věcem, které člověka zajímají. Ten člověk se musí ocitat neustále v trapných situacích, kdy se snaží vypadat jakoby věděl všechno, ale moc mu to třeba nejde. Potom jde o krk.
Jako všechno, se i tohle přenáší a pokud si neuvědomuje, že před ním nestojí někdo, koho co dělá vůbec nezajímá nebo kdo nebude mít vliv na jeho další kariéru, může být takový úplně ke všem. Něco jako automatická obrana, kdy se v případě ohrožení nastaví na "udělej chytrého nebo to ukonči".
A tak je to i s hledáním pravdy. Musíme si uvědomovat komu ji sdělujeme a proč ji hledáme. Naštěstí to není tak, že by na ní závisel náš život. Když už to někdo dělá, tak dobrovolně, jinak by to bylo přece trochu padlé na hlavu, že. Tedy z takového hledání má člověk jenom příjemné pocity a pokud je nemá, je to kvůli tomu, že si překládá přítomnost ostatních špatným způsobem nebo jako nepříjemnou. |
|
|
Absolut
Aktivní uživatel
217 Posts |
Posted - 05/01/2012 : 12:59:40
|
Absolut,
ale děti se dnes učí takovým způsobem, kdy je jim jenom předkládáno co se mají učit a nikdo se jich neptá na to co by se chtěly učit.
Možná bychom si jen měli myslet, že něco děláme sami za sebe nebo pro sebe, ale ve skutečnosti to tak není. Kdo ví jak je to vlastně postavené. Já měl vždycky ke školám přirozený odpor a poté, co jsem v Prosinci učil jednoho profesora z UK zacházet s jedním strojem, se mi potvrdilo proč.
Snaha potěšit nebo ohromit druhé svými znalostmi v podstatě potlačuje potřebu se ptát nebo být zvídavý i k věcem, které člověka zajímají. Ten člověk se musí ocitat neustále v trapných situacích, kdy se snaží vypadat jakoby věděl všechno, ale moc mu to třeba nejde. Potom jde o krk.
Jako všechno, se i tohle přenáší a pokud si neuvědomuje, že před ním nestojí někdo, koho co dělá vůbec nezajímá nebo kdo nebude mít vliv na jeho další kariéru, může být takový úplně ke všem. Něco jako automatická obrana, kdy se v případě ohrožení nastaví na "udělej chytrého nebo to ukonči".
A tak je to i s hledáním pravdy. Musíme si uvědomovat komu ji sdělujeme a proč ji hledáme. Naštěstí to není tak, že by na ní závisel náš život. Když už to někdo dělá, tak dobrovolně, jinak by to bylo přece trochu padlé na hlavu, že. Tedy z takového hledání má člověk jenom příjemné pocity a pokud je nemá, je to kvůli tomu, že si překládá přítomnost ostatních špatným způsobem nebo jako nepříjemnou.
Tvrdit, že na pravdě nezávisí náš život...je jako tvrdit, že mám nadpřirozené schopnosti létat, cestovat v čase, kráčet po moři a nečinit své nutné biologické potřeby... Naštěstí se ale takováto tvrzení-jsou-li pravdivá!...dají potvrdit, či vyvrátit exaktně-experimentem... Učinil jsi snad dnes nad ránem nějaký pokus?...potom nás prosím seznam s jeho průběhem a výsledkem... |
Edited by - Absolut on 05/01/2012 13:07:22 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 05/01/2012 : 14:39:59
|
Jo, dnes nad ránem jsem se plahočil 2km pěšky vánicí tam a zpátky jen abych dostal od doktora antibiotika. Jestli je pravda, že by mi bylo hůř bez nich, pak na pravdě závisí můj život.
Ale já jsem mluvil o spekulativní filosofii, která je jaksi nad rámec toho co běžně prožíváme. Ještě se mi teda nestalo, že bych musel třeba zodpovídat za něčí život, přitom je to celkem perspektivní filosofické téma.
Zkus oddělovat svou vlastní realitu od toho co by se hodilo jen někomu v úplně jiné roli nebo postavení a možná to trošku zatřese se tvým absolutním světem. |
Edited by - neronis on 05/01/2012 14:40:39 |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 05/01/2012 : 17:15:22
|
µ???????
No a jsme u jádra pudla. Otázka "co je a co není dobře" už dávno nepřísluší filosofii. Ano, v době Platóna tam ještě byl nárok, aby filosofie určovala takové věci. Ale časem se zjistilo, že takto položená otázka vlastně filosofii vůbec nepatří - že filosofie z principu nemůže poskytnout žádnou obecně platnou odpověď.
Tohle je fakt. Pragmatik rekne - tak to je (a proto je to v poradku).
Ale neni to v poradku.
Problemem kteremu zde celime jsou prave ty hodnoty o kterych jsem tak vagne mluvil. Kazdy nas soud obsahuje hodotovy rozmer, ale na hodnoty jako celek je tezke ukazovat prave pro jejich obecnost. Zaroven kazde nase usilovani ma, nebo nema hodnotu, usiluje o nejaky hodnotny vysledek. I - a zejmena - dobrovolni skautsti vedouci.
Tohle predevsim je nezlomitelna predestinace cloveka.
Filosofie kazdopadne urcuje co je dobre a co ne, jako kazda spolecnost, svym paradigmatem. A i ty to delas. Urcuje to velice jednoznacne.
Ta predstava, ze zkatalogizujeme celou fenomenalni zkusenost, pricemz se vyvarujeme pozornosti dvema nejvic nejpodstatnejsim mechanismum, samostatnemu hodnotovemu hodnoceni a vasni (abychom se nahodou nemuseli pohadat)mi prijde silena a hrozna. Mas pravdu, pripravoval jsem si pudu, ale nenapadlo me, ze budes ochoten prijmou tu roli trideni a systematizovani bez smyslu a cile tak snadno.
Hele, protoze vim, ze je to komplikovana vec, vcera jsem dopsal textik kterej o tom nejak pojednava, ale zatim to neni uplne na to poustet ven, nechtel bys mi na to mrknout? Byl bych ti vazne zavazanej. V pripade zajmu se mi ozvi prosim na oldrich.cernosek at gmail.com
Jinak klidne muzem pokracovat tady, ale vzhledem k tomu, ze v tvych poslednich reakcich se objevilo asi pet vyroku na ktere bych potreboval aspon stranku, nevidim to zde prilis nadejne.
|
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 05/01/2012 : 17:29:14
|
jo a jeste jedna vec, na to nemuzu nereagovat, co je spatneho na studentech ujistovanych o jejich povrchnich chapanich?
Ze jsou ochotni poslapat vsechno na cem ti zalezi a jejich upatlany pracky se vztahujou po vsem, co dokazou vyslovit aby z toho vysali veskerou dostupnou vejsku a hodnotu? Ja nevim na cem ti skutecne zalezi. me treba vadi kdyz mi nejakej rozumbrada zacne vykladat, jak je veda omezujici(nepamatuji presny termin ted), takze to, ze si nekdo mysli ze zna pravdu o vztahu lidsky cinnosti a klimatu je sice pro nej pekny, ale je to porad jenom interpretace, vzdy to bude interpretace a tudiz to nema s pravdou nic spolecneho.
Snad vis, jakym zpusobem je to pravda a jakym znicujici omyl.
minule jsem na toho cloveka tri hodiny docela silne kricel, cimz jsem si uhnal tri tydny kasle a rymy. Prijemny vecer.
Pritom by stacilo trosku pritlacit. Vyhazovat? Pockat si na to az poda nejakou praci, lehkovazne a povrchne pojatou a trochu ho zmacknout. Ale profesionalni filosofove samozrejme tady nejsou od toho, aby urcovali, co je dobre a co ne, ze, takze dostane dvojku a vecer jde znova do kavarny s prateli povidat si. O cem tentokrat? Rekni si.
|
|
|
Sokrates
Aktivní uživatel
Czech Republic
237 Posts |
Posted - 06/01/2012 : 19:30:30
|
µ??????? Nemám na co reagovat, protože žádný konkrétní věcný argument si mi nepředložil.
Oldow quote: Pokud by neco byla absolutni pravda, pak by to bylo banalni. Fyzikalni objektivita je k tomu asi nejbliz a jasne ukazuje, ze co vidi kazdej, to ma malou hodnotu.
A proč by pravda nemohla být banální? Co když je svět ve své podstatě strašně jednoduchý, akorát jen my se ho snažíme co nejvíce zkomplikovat? Proč by právě nekonečná hlubokost pravdy nemohla spočívat právě v její jednoduchosti? E=mc2 !!! Konec.
quote: Podkopavam si nejak svym skepticismem nohy?
Ano, pokud tvrdíš, že žádná pravda neexistuje, kromě té tvé, že žádná pravda neexistuje. Jestliže si opravdový skeptik, musel by si být skeptický i sám k sobě.
quote: Na logiku ti dam priklad: Nekdo ti ukradl v pondeli v praci z lednice dortik. Premisa A) v praci byl marek, petra a robert B) marek neji dortiky C) petra ji jen nizkotucne pokrmy D) dortik neni nizkotucny pokrm
tedy, dortik musel snist robert. Problem takoveho soudu je, ackoli je logika naprosto neprustrelna, jak si muzes bejt jistej tema premisama? Stojej jenom na tvym nazoru na to, co je pravdivy a jistota ty logiky na tom nic nemeni. Zkus mi dat lepsi priklad, ale podle me vsechny budou vypadat podobne.
Premisy jsou výchozí body. Logika je bezpečná cesta. Bez ní bych mohl bez problémů obvinit Petru, která ovšem ve skutečnosti mohla dort sníst. To ale nic nemění na důležitosti logiky. Jak jinak chceš docházet k pravdám? Pomocí meditace? I to je způsob, ale mně bohužel bůh ani žádná vyšší moc nic neříká, takže si bohužel musím vystačit s premisami a logikou.
quote: Zaroven logika je to nejjednodussi, to co zvladne kazdy a tim prave je banalni.
A co je tak špatného na banalitě? Není snad někdy v jednoduchosti síla? A logiku každý nezvládá moc dobře. Je to smutné, ale je to tak (nebo to alespoň pozoruji na svém okolí i na sobě samém). |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 06/01/2012 : 20:18:20
|
quote: Originally posted by Sokrates
A co je tak špatného na banalitě? Není snad někdy v jednoduchosti síla? A logiku každý nezvládá moc dobře. Je to smutné, ale je to tak (nebo to alespoň pozoruji na svém okolí i na sobě samém).
Podle mě ji zvládá dobře skoro každý. Někdy žasnu a vím že jsou v tom lidé mnohem lepší než já a mám co dohánět. Jenom si myslím, že někdy moc spoléhají na to z čeho ty logické závěry vyvozují. |
Edited by - neronis on 06/01/2012 20:18:53 |
|
|
µ???????
Aktivní uživatel
Czech Republic
295 Posts |
Posted - 06/01/2012 : 20:41:02
|
quote: Originally posted by Sokrates
µ??????? Nemám na co reagovat, protože žádný konkrétní věcný argument si mi nepředložil.
A to nemůžeš studovat sám? Fakt si nemůžeš sehnat nějaký informace sám, aniž by sis musel cucat z prstu? To seš závislej na informacích od nějakého ňoumy z fóra??
Pak mě eště napadla jedna věc s tou logikou: když se tě americkej policajt zeptá, jestli si rozuměl svejm právům a že všechno co řekneš může bejt použitý proti tobě.. tak co odpovíš??
|
Edited by - µ??????? on 06/01/2012 21:14:54 |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 07/01/2012 : 16:36:35
|
Sokrate, Jde o to, ze lide se velice casto myli a ty omyly zpusobuji skody. Ne proto, ze by lide nebyli schopni logicky uvazovat, ale proto, ze maji spatne premisy.
Logika je snadna a z existencionalniho hlediska banalni. To ji neubira na vyznamu, ktery ma, jenom na vyznamu, ktery skutecne nema a tys ji ho proste priradil.
Proc by nemohla pravda byt banalni? Prestan si lhat Sokrate. Je vic nez zjevne, ze jsou banalni pravdy, s jejichz vyjadrovanim nema smysl ztracet cas a pak komplikovane pravdy, ktere jsou podstatne prave proto, ze jsou vzacne.
Rikat lidem, ze maji myslet logicky je jako rikat lidem, ze maji dychat. Pokud to nedelaji, nepotrebujes odbornika aby zjistil ze neco neni v poradku.
Jsi sebestredny clovek Sokrate, nehorazne sebestredny a milujes svoji teorii. Bez ven a venuj vecem pozornost. Mylim se? Dej mi priklad sily te tve logiky v akci.
KDO MI VZAL MUJ DORTIK SOKRATE, KDO TO BYL?
|
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 07/01/2012 : 16:44:09
|
quote: Originally posted by Oldow
Sokrate,
Rikat lidem, ze maji myslet logicky je jako rikat lidem, ze maji dychat. Pokud to nedelaji, nepotrebujes odbornika aby zjistil ze neco neni v poradku.
No myslím, že záleží o co jde. Když mě nezajímá nic kromě toho než jak si zasouložit a nic dalšího neřešit, nemyslím si, že je to v nepořádku.
Když mám třeba hlad a musím si koupit hamburger za 50 teď hned, i když doma budu mít za 10 minut vydatnější jídlo a skoro zadarmo, není to taky v nepořádku i když je to nelogické.
Myslím, že je užitečné někdy vysadit a mít některé věci na háku. I když jde o maličkosti a moc se toho vlastně neděje, pomáhá to mít určitou vnitřní kontrolu nad vážnými věcmi. |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
|
Topic |
|
|
|