www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Jaké otázky filosofie řeší?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 03/08/2011 :  19:17:50  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Filosofie otázky neřeší,ale klade.Filosofové (přemýšliví a zvědaví lidé) se snaží najít odpovědi.

Sláva
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 03/08/2011 :  22:32:32  Show Profile  Reply with Quote
Při zpětném ohlédnutí se na vlastní filosofickou cestu Ti v podstatě musím dát za pravdu…kladení otázek, hledání odpovědí, bádání, poměřování, a především pochybování jsou jediné hole, o které se člověk může na své cestě k po
P znání v důležitých momentech opřít…souhlasím s tebou, až na to, že kdyby ses důsledně držel vlastních slov, nemohl bys zde napsat vůbec nic, jestliže jsi nabyl stavu onoho prvotního poznání…poznání své široké a v důsledku i absolutní nevědomosti. Jestliže posuzuješ stav věcí a záleží Ti na tom, abys neklamal sám sebe, musíš si uvědomit výše uvedenou skutečnost, totiž tu, že tvoje kniha je stále otevřená a nikoli dopsaná, nejsi vlastníkem absolutního poznání, abys mohl vynášet jakékoli soudy. Z kontextu tvých příspěvků vyplývá, že pro své bádání hledáš cenného spojence…čekal bych tedy spíše dobře položené otázky…třeba k jádru věci, než pouhé hodnocení a snahu o popření mých fakt.
Jestliže zde prezentuji své názory určitým způsobem…pak činím tak proto, abych zde nastavil rovné zrcadlo všem co zde bez nejmenší pochybnosti prosazují jen své názory, ale také proto, že mám určitý náčrt své zjevně perspektivní teorie.
Filosofie je hledání…nikoli bezuzdné kázání…věřím v konstruktivní dialog

Absolut
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 03/08/2011 :  23:08:44  Show Profile  Reply with Quote
Absolut

Jde vidět, že hodně čteš
a i Bibli máš nejspíš dost
zběhlou.
A rád.

Protože v úryvcích jsem zaznamenal
jaké si spojitosti v podobenstvích
Ježíše.

------------------------
Tvoje cesta nyní vede skrze pochybnost, ale pokud v tom budeš důsledný, budeš jednou pít z čistého pramene, ze studny, která nevysychá!!!
Hodně štěstí…Absolut
---------------------

Tady jsem ti něco nalezl
a sám si srovnej jak se to docela
podobá.
----------------
Kdybys znala, co dává Bůh, a věděla, kdo ti říká, abys mu dala pít, požádala bys ty jeho, a on by ti dal vodu živou."
------------------
------------------
Ježíš jí odpověděl: "Každý, kdo pije tuto vodu, bude mít opět žízeň Kdo by se však napil vody, kterou mu dám já, nebude žíznit navěky. Voda, kterou mu dám, stane se v něm pramenem, vyvěrajícím k životu věčnému."
----------------
-------------
http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/rannislovo/_zprava/869821
------------------

Moc hezky se vyjadřuješ
musím smeknout klobouk.

Ale ten kdo neviděl ve světle
svůj Diamant ukrytý pod nánosem
věčnosti.
Ten nedošel osvícení.

Milan.Miló.

Go to Top of Page

pet_kroku
Aktivní uživatel

168 Posts

Posted - 04/08/2011 :  00:30:33  Show Profile  Reply with Quote
to Absolut

znáš vše a přesto jsi překvapený, že je tvá pravda nepochopitelná, že budí údiv. Znáš vše a přesto vedeš diskuzi tímto způsobem a hlavně, hlavně tu. Co to řiká tedy o té pravdě? Nejspíš to, že nemá spojitost s lidským životem, že tě její znalost nechává stejným člověkem, kterým jsem i já či někdo jiný, že sice víš možná podstatu, ale ta ti neříká, jak žít, co je život, že tě nechává ve sejné nevědomosti jako nás. Ukazuje se tím snad, že je ta pravda a její znalost spíš rozmar, póza, šperk, který má změnit pohled druhých než tebe? Pravděpodobně.

K absolutní pravdě a nemožnosti bez ní cokoliv prohlásit snad později.

P.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 04/08/2011 :  08:38:08  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
souhlasím s tebou, až na to, že kdyby ses důsledně držel vlastních slov, nemohl bys zde napsat vůbec nic, jestliže jsi nabyl stavu onoho prvotního poznání…poznání své široké a v důsledku i absolutní nevědomosti.
Absolut.
Jenže já se jich držím a právě proto zde mám o čem psát.I když tvrdím,vše jsou otázky kladené ostatním.Pokud to někdo bere jako pravdy,je to pouze jeho věc.Pokud to někdo přijme jako otázky a pozná že to odpovídá skutečnosti nebo to skutečnosti odporuje, má možnost se k tomu vyjádřit.Já jeho vyjádření beru jako otázku a hledám na ni odpověď. Tak by to mělo být. Tak poznání postupně roste.Že tomu tak často není a kdosi to přijme jako mojí pravdu a postaví proti ní pravdu svou není moje chyba,protože já tu jeho opět přijmu jako otázku. Absolutní nevědomost je u člověka tentýž nesmysl jako absolutní vědomost,čili vševědoucnost.Pokud vycházíš s toho, že člověk díky poznání zjišťuje že vlastně neví téměř nic,pak jsi nic nepochopil.(vím že nic nevím)Pokud jsi uznal jakousi velkou vše vysvětlující pravdu,pak tímto vše vysvětluješ a nevíš,že vlastně nevíš téměř nic.Pokud hledáš a najdeš cosi podstatného,nějakou podstatu otevřou se před tebou cesty k dalšímu návaznému poznání,ale nejsou to vědomosti,ale otázky,čili poznáš jak mnoho toho ještě nevíš. Jenže tomuto porozumíš jen tehdy, když tím sám projdeš.Pokud jak tvrdíš vlastníš poznání jakési nejvyšší pravdy,pak jsi v postavení mimo hru a nikdy nepřijmeš myšlenku, že vlastně nevíš téměř nic. To tě jako filosofa zcela diskvalifikuje a dělá s tebe pouhého věřícího.Víra je protiklad filosofie.Filosofie je neustálé hledání odpovědí na otázky a pak když odpověď najdeš a sdělíš ostatním,kladeš svým tvrzením opět jen otázku.Víra vše vysvětluje a otázky si neklade.Jakmile si věřící začne klást otázky a hledá na ně odpovědi, přestává být věřícím a stává se filosofem.

Sláva
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 04/08/2011 :  13:52:19  Show Profile  Reply with Quote
Absolut

------------------------
Jestliže posuzuješ stav věcí a záleží Ti na tom, abys neklamal sám sebe, musíš si uvědomit výše uvedenou skutečnost, totiž tu, že tvoje kniha je stále otevřená a nikoli dopsaná, nejsi vlastníkem absolutního poznání, abys mohl vynášet jakékoli soudy.
-------------------
-------------------
Proč tedy nyní mé vyjádření ač je zcela pravdivé, budí tolik rozpaků, otázek a údivu?
Ano, já jediný jsem kompetentní zde promlouvat, má slova nevycházejí z nevědění (jak je tomu u neživých), ani z relativního- částečného vědění (jak je tomu u filosofů- hledajících), má slova vycházejí z čistého vědění (jak je tomu u VĚDOUCÍCH).
------------------

Absolut proč si myslíš, že tvá
tvrzení jsou právě ta správná
jímž přikládáš váhu vědoucnosti.

Odkud čerpáš nebo jsi toho názoru,
že vševědoucnost je jakým si stavem
konečných věcí, pro člověka, který
by rád nalezl to samé co ty.

Já jsi myslím, že svět Iluzí a Máji
tedy svět klamu a sebeklamu je stejný
pro každého z nás.

Dokud nepronikneš přes temnou
oponu vlastního sebeklamu tak budeš
stále žít v klamu.

Milan.Miló.

Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 04/08/2011 :  23:44:15  Show Profile  Reply with Quote
Jestliže zde prezentuji své názory určitým způsobem…pak činím tak proto, abych zde nastavil rovné zrcadlo všem co zde bez nejmenší pochybnosti prosazují jen své názory, ale také proto, že mám určitý náčrt své zjevně perspektivní teorie.
Filosofie je hledání…nikoli bezuzdné kázání…věřím v konstruktivní dialog

Co jsem napsal, jsem napsal!
Absolut
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 05/08/2011 :  00:13:45  Show Profile  Reply with Quote
Absolut

Vím, že to cos napsal, je velice
zajímavé.
Tím mluvím jen za sebe.
A když bych šel do hloubky
samotné podstaty věcí, tak
bych určitě narazil na mnoho
zajímavostí.

A však musíš si uvědomit,
že ne každý, bude sdílet, to co
tu píšeš.

Milan.Miló.

Edited by - Milan.Miló on 05/08/2011 00:16:40
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/08/2011 :  07:37:07  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
AQbsolut.
Vidíš zde bezuzdné kázání a to že zde ostatní prezentují své názory a tak nastavuješ rovné zrcadlo tím,že prezentuješ názory své? Zajímavé.Jenže ty zde tvrdíš,že máš jakousi absolutní pravdu,či absolutní poznání.Takže tvůj názor je, že jedině ty jsi dokonalý.Máš jakousi perspektivní cestu,ale pouze oznamuješ, že ji máš,ale tu cestu k absolutnímu poznání vůbec neprezentuješ.protože jsou zde všichni pouze děti, které by ji nestrávily a nepochopily. To je zajímavý přístup. Já pčijímám ta tvrzení jako otázky,ale u tebe tak učinit nemohu,protože jsi zde nejen nepoložil otázku,ale ani tvrzení.Jediné tvrzení se týká tvé absolutní dokonalosti. Převedu li toto tvrzení na otázku,pak mně jako odpověď vychází,že máš prázdné ruce a pouze blafuješ.

Sláva
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 06/08/2011 :  00:37:17  Show Profile  Reply with Quote
To Milan

Podobnost mých přirovnání k Ježíšovým podobenstvím je zcela náhodná, ovšem nevedou-li všechny cesty do Říma. Jestliže Ježíš vydával své svědectví o jediné pravdě, pak nyní já nehovořím o ničem jiném a činím zde totéž. To čemu zde poodhaluji roušku, jednou změní celý pohled na člověka, na vědu, na přírodu...na celý svět!
Nejsem žádný náboženský fanatik, ale jen člověk, co dokázal zapřít sám sebe a upřímně hledat pravdu...člověk z masa a kostí...někdo, kdo co se podíval pravdě do tváře a mluví k lidem, kteří ho slyší, k těm, co netouží jen hovořit.
Marné je lidské pachtění...zbytečná honba za větrem...není nic, co by si člověk mohl sám vzít...je jen vše, co může dostat darem, vše, co si musí zasloužit.
Každý, kdo si zde připadáš moudrý, zapomeň na to, že něco víš..hleď vybělit svůj šat a vyčisti své srdce...otoč se od svého stínu ke světlu, abys neklopýtal a viděl co máš před sebou, otoč se ke světlu abys pravdu, kterou hledáš za úsvitu...našel uprostřed bílého dne!!!

Absolut
Go to Top of Page

pet_kroku
Aktivní uživatel

168 Posts

Posted - 06/08/2011 :  11:50:39  Show Profile  Reply with Quote
to Absolut

Hloupost! Zapřel jsi sám sebe jen proto, aby ses znovu našel, abys našel novou pýchu! Dosud jsi příliš sám sebou, abys viděl za sebe! Zapři se znovu a pak znovu a zas a až pak, když už nebude co zapřít a přesto se zas zapřeš, budeš jasně vidět! Jdi a čiň tak! Dosud jsi příliš člověkem, příliš dítkem tohoto světa!

P.
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 06/08/2011 :  18:57:37  Show Profile  Reply with Quote
Absolut

Máš vytříbený vkus
a jazyk jako meč
tvá slova se velice
podobají Mistru.

Však říkáš pochybností
se střeš.

Ty sebe sám zapíráš
tak ukaž nám tu cestu
pravdy.
To poselství co nám zde
chceš dát.

Abychom se mohli i my
do tváře druhým podívat.

Milan.Miló.

Go to Top of Page

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 08/08/2011 :  00:23:20  Show Profile  Reply with Quote
Jen narychlo se pokusím přihodit další filosofické otázky. Našel jsem totiž nový pramen, jedno německé forum, kde hledali totéž, co my.

Ke starým
(1) Proč je spíš něco, než nic?
(2) Je i něco mimo mne?
přidejme
(3) Odkud pocházíme?
(4) Můžeme něco jistě vědět?
(5) Je věta "Tato věta je nepravdivá" pravdivá, nebo ne?
(6) Co/kdo jsem?
(7) Co je to čas a prostor?
(8) Jaký je smysl lidského života?
(9) Jak funguje naše mysl?
(10) Jak funguje náš jazyk?

Některé otázky mají více podotázek a zároveň je možné že jedna odpověď zamázne více otázek.

Edited by - Pepeeeee on 09/08/2011 15:29:55
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 08/08/2011 :  21:17:35  Show Profile  Reply with Quote
To Milan.

jen člověk, co dokázal zapřít sám sebe

To Pepeeeee

Vyjádřím se pouze k otázce č. 5

(5) Je věta "Tato věta je nepravdivá" pravdivá, nebo ne?

Ano, ale jen ve svém relativním dosahu, v absolutním dosahu je každá věta pravdivá!!!

Absolut
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 08/08/2011 :  22:04:08  Show Profile  Reply with Quote
Ano, ale jen ve svém relativním dosahu, v absolutním dosahu je každá věta pravdivá!!!

Záměrně jsem porušil slovosled, abych vás donutil přemýšlet!!!

Absolut
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000