www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Co to je "pravičák" a "levičák"?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/11/2010 :  09:04:21  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.
Mám stále silnější dojem, že se tímto spůsobem nikdy nemůeme na ničem dohodnout, natož shodnout. Když čtu tvoje slova, neustále si uvědomuji, že na tvé otázky jsem dávno odpověděl, ale ty jsi na mé odpovědi dávno mlčel.A tak tě dám odpovědi a ty napíšeš o něčem jiném,přičem položíš otáky na které jsem už odpověděl a tak to jde stále dokola. Pokud tě dávám odpověď na tvoje otázky,pak to neznemaená, že jsem nějaký vševěd, či co, že znám na všechno odpovědi,ale pouze to ,že jsem si vytvořil určitý názor o kterém můžeme diskutovat.Pokud tak budeme činit a to navzájem ,pak se na něčem můžeme shodnout, cosi označit jako chybné a nezodpovězených otázek by mohlo ubývat.Odpovím ji tě nyní na jakousi otázku s tvého projevu, vím, že o tom co napíši neřekneš ani slovo a budeš psát o něčem jiném. Jenže tohle pro mne postrádá smysl a nikam nevede.
Skus porovnat své otázky třeba s popisem ekonomického systému a máš tam o té nadřazenosti a podřízenosti vše co k logickému myšlení potřebuješ. Jsou tam popsány tam popsány nástroje, tlaky i logické protitlaky a je tam popsán opak,čili obrácený systém, kde těch nástrojů není třeba, kde není nadřazenost a podřízenost,ale poskytované služby managementu. Na další otázky najdeš odpověď v povídání o přímé demokracii,kde je volen pouze ástupce (mannager) volebního obvodu a toho je možno v proukázání neschopnosti,že využití schopností ve prospěhx svého já kdykoliv odvolat a nahradit schopným a poctivým.Na veškeré otázky v obou těchto vstupech jsem již své odpovědi nabídl,ale nikdy jsme o nich ještě řádně nediskutovali, jako bych mluvil do prázdna.Mně nejde o to aby byly moje odpovědi uznány, ale o to aby o nich bylo diskutováno a hlavně přemýšleno.Bez odezvy je to zbytečně ztracený čas.

Sláva
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 22/11/2010 :  09:32:44  Show Profile  Reply with Quote
Zase nemluvíš konkrétně, ale jen říkáš, že jsi o něčem takovém už mluvil. Když mluvíš o něčem konkrétně, zabalíš to většinou zase do tuny jakéhosi nesouvislého balastu (tedy kromě toho posledního jak jsi mluvil o 19/11/2010 : 10:53:39). Jinak si myslím, že se v tak dlouhém textu dá vždycky najít něco co se dá komentovat i když to třeba úplně nesedí s tím co sis představoval. Já jsem ze sebe v rámci té logiky jak si ji představuju, dostal úplně všechno, což vždycky znamená, že pro mě není možné nijak dále pokračovat dokud mi to nedává nějaký smysl, tedy zda to tobě dává smysl pro mě není tolik důležité. V ekonomii a managementu pravděpodobně řeší tyto exekutivní postupy, ale vzhledem k tomu, že jsem se v tomto prostředí částečně pohyboval a žádné mě moc nezaujaly, tak je možná nebudu hodnotit příliš progresivně. Přičemž každé hodnocení je čistě individuální proces a neříkám, že se snažím být zcela objektivní.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/11/2010 :  16:03:31  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Na všech místech, které mají určitým způsobem fungovat, je zapotřebí, aby jim byl nadřazený nějaký subjekt, který určuje co je pro něj především důležité.
Neronisi.
Myslím, že se mýlíš. Nadřazený subjekt je nezbytný v mocensském systému, kde je třeba příkazu, motivace a represe.Pokud jsi třeba soukromý řemeslník,pak nadřízená složka neexistuje.(Výjimku tvoří společenská pravidla a zákony určující co nesmíš) Nikdo tě nepřikazuje co, nebo kolik máš udělat, nikdo tě netrestá, pokud to či ono nesplníš. Příkazem je pro tebe dosažení zisku a vyšší zisk je i motivací a represí je chybění zisku. Jenže jsou věci,které si sám udělat nemůžeš, nebo nechceš. Kupuješ si vstupy jako energii suroviny, polotovary a ty vyrábí někdo jiný stejně tak si třeba kupuješ služby ekonoma ,či daňvého poradce a podobně. No vidíš a toto běžně funguje bez nadřízené složky a zařadíš li do tohoto nadřízenou složku, bude to na škodu věci. My jsme zvyklí na mocenský systém a vzniká dojem, že jinak to nemůže fungovat a přitom to naprosto běžně funguje u soukromých zemědělců, řemeslníků ,či obchodníků a kdybys chtěl někomu z nich nadiktovat nadřízenou složku, poženou tě jako nadmutou kozu. Jsou zde však větší celky a tak ze zvyku předpokládáme, že to tak fungovat nemůže. Opak je skutečností. Je li nahražena ta nadřízenost rovností,čili skupina řemeslníků potřebuje služby managementu,tak si vybere managera dle schopností a ceny a ten skupině ty služby za určité procento ze zisku poskytuje. Tím, že se jedná o procento, je pro něj opět pobídkou zájem o zisk a represí hybění zisku.
No vidíš, znovu se opakuji.Čili kdyby sis prostudoval a promyslel to o čem jsem cosi tvrdil, mohli jsem se o tom bavit a mohl bys třeba oponovat a pokud bych měl logické argumenty, mohl bych to obhájit. Jenže k tomu rozhovoru nedošlo a ty tvrdíš že ta nadřízená složka je absolutně nezbytná,čili popíráš mé tvrzení tím, že postavíš tvrzení proti tvrzení. Protože k diskusi nedošlo, musel bych vše opakovat znovu a znovu.Dokud jse kouřil,dal jsem si jednu do koutku a klidně jsem vše znovu opakoval (jako blbej, nebo hodně trpělivý) a veškeré řeči byly naprosto zbytečné,protože nikam nevedly. Dnes mne to vytočí,pokládám to za natvrdlost,nebo schválnost a přechází mne veškerý zájem o diskusi.Na vše co jsi napsal existují odpovědi,ale žádnou z nich jse neprosli, neprozkoumali a nepromysleli,takže jako by jich ani nebylo.Kdyby někdo alespoň logicky popřel to co jsem tvrdil,byl bych spokojený. Já přece neříkám, že to co tvrdím musí být boží slovo, nebo neomylná pravda. Je to názor a o něm je možno diskutovat, je možno jej změnit, či zavrhnout, ale když se neděje nic, je rozhovor k hovnu dobrý a je jen ztrátou času.Když někdo cosi tvrdí, snažím se reagovat na to co tvrdí,pokud ovšem zde nejsem jen proto, abych si pokecal o ničem.

Sláva

Edited by - Miloslav Bažant on 22/11/2010 16:05:17
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 22/11/2010 :  16:25:17  Show Profile  Reply with Quote
Myslím si, že je v případě řemeslníka nadřazenou složkou zisk jako takový. Každý aspekt jakéhokoliv konání se děje "pro něco", pokud se rozhodneme porovnávat jabka s hruškama (tedy exekutivní moc se soukromou výrobou), je zapotřebí si nejdříve uvědomit co každou úroveň pohání, co ji žene dopředu.
Pokud pak jde o řešení v rámci porovnání, je podle mě nezbytné si definovat společné prvky i v místech, které spolu zdálnivě nesouvisí. Jako když pleteš pavučinu, ale místo jejího středu někde dosazuješ svazek provázků a někde zapleteš gumové medvídky. Ten charakter je rozdílný v tom, k čemu taková pavučina slouží, co evokuje její činnost a co je pro ni motivačním faktorem.

Tedy pokud jde v případě demokratické exekutivní moci o veřejné mínění (a zisk na druhém místě), nastává podle mě zcela logická otázka jak její směřování motivovat. U řemeslníka to je snadné, ten se řídí výhradně podle kalkulace vykonané práce.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 22/11/2010 :  16:36:16  Show Profile  Reply with Quote
http://www.southparkonline.eu/a13-seria/a13x06/
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/11/2010 :  16:39:58  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

Každý aspekt jakéhokoliv konání se děje "pro něco", pokud se rozhodneme porovnávat jabka s hruškama (tedy exekutivní moc se soukromou výrobou), je zapotřebí si nejdříve uvědomit co každou úroveň pohání, co ji žene dopředu.

Není to o porovnávání jablek s hruškama.Produktem je vždy něco a to něco může být u řemeslníka výrobek, který má pro kohosi cenu,ale produktem mohou být i služby ,takže je to stále o produktu a jeho ceně.Jaký je smysl třeba poslance parlamentu? Poskytuje služby svým voličům a tito je ze svých daní platí opět je zde produkt a kde je produkt, je jeho cena,kde je cena je zájem o zisk. Jenže v mocenském systému získávají lidé poskytující služby statut nadřízenosti, složky příkazovou, motivační a represívní a tím nastávají veškeré problémy.

Sláva
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 23/11/2010 :  08:55:36  Show Profile  Reply with Quote
Myslím si, že je problém v tom, že podstatou úspěchu a sebehodnocení politika není jeho povědomí o tom, že "má poskytovat služby". Přece pokud někdo takový jde do kampaně a má si vybudovat mezi svými kolegy určitou pozici, je přece nesmysl aby mu šlo především o poskytování služeb, protože v oné uzavřené komunitě politické elity se mezi sebou baví spíše na osobní úrovni, porovnávají si mezi sebou kdo má jaký vliv, bulvár jim nahrazuje to co zažívali ve škole jako "pověst" a tak dále.

Oni si musí uvědomovat co mají voliči slyšet, jenže tak jako chodí každý z nás na záchod a občas se podívá na film, i oni jsou normální lidé, s tím, že si jejich kolektiv osvojil poněkud jiné hodnoty. V podobné funkci totiž nejdeš mezi své kolegy jako obhajoba práv, ale vnímáš především jak se mezi ostatními realizovat tak aby vypadali přinejmenším tobě rovní. Potom je jejich práce jako taková jen součást jejich života a pokud jich je příliš mnoho najednou, neustále se obměňují a bojují o pozice, je situace úplně jiná než ve firmě, kde je šéf svým pánem a bojuje jen s konkurencí. Problém tedy není podle mě v těchto lidech jako takových, ale ve způsobu, v jakém na ně jejich prostředí působí. Co se od lidí vyžaduje, to budou dělat, pokud se od nich něco vyžaduje jen tak, že stačilo aby vypadali že to dělají, budou se snažit jen o to aby to vypadalo, že to dělají a jejich priority budou jinde. Myslím, že bychom se měli zbavit nějakých nepřirozených iluzí o člověku, že by někdo duševně zdravý měl dělat něco jiného než snažit se v daném kolektivu prosadit nebo si v něm aspoň najít své místo.

Edited by - neronis on 23/11/2010 08:58:09
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 23/11/2010 :  10:28:11  Show Profile  Reply with Quote
http://www.southparkonline.eu/a10-seria/a10x06/
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/11/2010 :  13:54:31  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.
Představ si, že jsi poslanec,kterého jeho voliči mohou na hodinu vyhodit a nahradit schopnějším a v tu chvíli budeš mysle úplně jinak, než poslanci dnešní mající mandát na dobu určitou a ještě k tomu imunitu.Prostě nastavením pravidel je možno změnit myšlení i jednání vládců,kteří jsou zde proto aby národu poskytovali služby svými schopnostmi a svěřenými pravomocemi,čili opět schopnostmi nutnými k poskytování daných služeb.Kdo má jistotu a nemůže být ohrožen, jedná bez zábran a většinou ve svůj prospěch.

Sláva
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 23/11/2010 :  17:20:25  Show Profile  Reply with Quote
Myslím si, že vyhazování na hodinu neřeší problém s defektním náborem. Jen z toho pramení otázka jak se tomuto výhozu vyhnout. A nejlepší pravděpodobně je - být nevýrazný nebo nabízet řešení, které hezky zní, ale skutečnou hodnotu mít nemusí.

Zapomínáš na skutečnost, že volič je řadový občan, který se občas podívá na zprávy a víceméně nemá tušení co se tam děje. Takové to "všichni jsou to stejně blbci" většinou pramení mj. z toho, že je ten svět příliš chaotický, tak si jej zjednodušuje.

Edited by - neronis on 23/11/2010 17:20:44
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 24/11/2010 :  09:58:54  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.
Nemusíš sledovat svého poslance, stačí sledovat výsledky jeho práce.Pokud výsledky stojí v opozici k zájmu voliče, volič to sice pozná,ale nemůže na mandátu svého poslance nic změnit až do voleb a pak daná strana tohoto člověka opět umístí na kandidátku, ty nemáš právo jej škrtnout,ale pouze okroužkovat preference, nebo volit jinou stranu. A ta ta strana příkladně zvítězí a toho kdo poškozoval zájmy voličů tam máš znovu. Kdyby ovšem kandidoval jako ástupce určité skupiny občanů a tato jej mohla v případě nevhodného jednání odvolat a nahradit jiným, pokud možno schopnějším, bylo by vše jiné.On by věděl, že za chybu může být odvolán a tak by více přemýšlel a snažil by se jednat ve prospěch zájmu svých voličů. Volby jako takové by vyhlašovány nebyly ,ale povinnost obvodů mít svého zástupce, poslance ano. Ovšem a to by mohlo být tím nejpodstatnějším ,strany a zájmové skupiny by ztratily výhody,protože by nikdo nebyl volen jako straník,ale jako člověk určitých schopností.
Skus si to nechat projít hlavou a sleduj zatím pouze logiku a nikoliv šance v praxi.

Sláva
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 24/11/2010 :  11:29:58  Show Profile  Reply with Quote
Dobře, odmysleme si spoustu jakýchsi jiných důsledků, zkusím se soustředit pouze na to nejpodstatnější. Jak takový volič pozná, že jeho poslanec udělal chybu? Jakým způsobem se dá sledovat jeho práce tak aby byla k dispozici každému? Nemyslím tím přenosy poslanecké sněmovny, kde se mihne jen náhodou. Kdo jeho práci odborně analyzuje a kde probíhá nějaký konfrontační stav aby se volič nemusel řídit pouze svým tušením?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 24/11/2010 :  12:05:03  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.
Tak to je těžké a žádalo by to spoustu úprav.V době internetu by to však mohlo reálné být.Stačila by stránka určená pro poslance, kde by bylo napsáno co navrhoval a pro co, nebo proti čemu hlasoval.Každé optaření, každý zákon má svůj důsledek a pokud navrhoval, nebo hlasoval pro něco, co má špatný důsledkek,byly by mu kladeny otázky,na které by byl povinen odpovídat a vysvětlit, proč to či ono navrhoval a proč hlasoval tak, či tak.Vzhledem k voličům by nemělo být jeho hlasování tajné.Nepromýšlel jsem to do detailů,ale spíše jsem se zajímal jen o tu logiku, čili co s čeho jako důsledek vyplývá a tak. Toto již jsou technické záležitosti a ty by musely být dokonale zpracovány.Zatím je zde mnoho co ještě nevím.

Sláva
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 24/11/2010 :  12:55:58  Show Profile  Reply with Quote
Nehledě na ostatní okolnosti jde ale o věc, která by byla každopádně produktivní. To odvolávání jako takové mi zatím nedává příliš smysl, ale možná by to smysl začalo dávat, kdyby se musel každý poslanec takhle informačně realizovat. Totiž mimo extrémů typu odvolání bychom totiž mohli dospět k závěru, že by taková věc měla určitý efekt třeba na bonusovou složku jeho platu nebo tak nějak.

Každopádně mi přijde dnešní systém prezentace takových poslanců hodně ujetý. Ono se to realizuje tak, že si zakládají blogy na různých zpravodajských serverech, kde formou jakéhosi deníčku prezentují své názory. No a jediné reakce na tyto deníčky jsou od těch co píší své vlastní deníčky. Přičemž se tomu ani samotné zpravodajství příliš nevěnuje, natož nějací odborníci a když už, tak ne jako zamšstnání, ale jaksi dobrovolně. Internet tu není příliš dlouho, tak si to asi zatím všechno teprve osaháváme.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 24/11/2010 :  13:24:08  Show Profile  Reply with Quote
http://www.southparkonline.eu/a3-seria/a3x10/
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly