Author |
Topic |
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 24/09/2010 : 18:25:51
|
Díky za reakce, přečetla jsem si všechno, ale nebudu se k tomu teď vyjadřovat. Jenom asi tolik už jsem četla dost knih ve kterých sami autoři hovoří víceméně ovlivněni vírou a můžu říct že většinou se všemi jejich názory se ztotožňuji se všemi vyjma jejich víry právě v Boha |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 24/09/2010 : 19:02:04
|
Axel
Jest-li toto bylo směřované i mě mohu jen k tomu dodat toto. Já vím, že nejsi hloupá a jsi velice chytrá vím, že tě ty knihy i dost ovlivnili a to, že se neidentifikuješ s jejich vírou není nic zlého a špatného. Protože každý člověk je individualita a každý z nás má své svrchované hodnoty na vše co ho ovlivňuje a hlavně čím se sám nechá ovlivnit.
Milan.Miló.
|
Edited by - Milan.Miló on 24/09/2010 19:13:17 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 27/09/2010 : 09:26:31
|
Milane. Nejsem první ani poslední, kdo řekl, že víra je pro slabé. A mezi lidmi kteří to prohlásili jsou i církevní hodnostáři a papež. Víra je útočiště dávající člověku pocit síly,protože vznikají komunity vzájemně se podporujících lidí,kteří spojují své schopnosti aby je využili ve prospěch sebe vzhledem k okolnímu světu.Jsou však i lidé, kteří byli od narození k víře vedeni.Tyto je možno rozdělit do dvou skupin. Jeněm život v komunitě věřících vyhovuje a ti druzí silnější komunitu opouští a hledají řád světa mimo víru. Když jsem mluvil o lidech mezi vírou a reálným světem,pak jsem tím myslel tebe a tobě podobné.Ty jsi člověk hledající i když více v oblasti víry.Hledáš v pravdách blízkých víře,ale skutečným věřícím nejsi.Pokud bys chtěl poznat jak jedná skutečný věřící,pak jej můžeš poznat na FB.Právě o něm jsem s Axel mluvil,což jsi jak vidět vůbec nepochopil.Takového skutečného věřícího nezajímají argumenty a vlastně na ně ani neopdpovídá.Kdybys byl skutečným věřícím,pak bys zde ve foru vůbec nebyl,ale vyhedával komunity stejně věřících lidí. Ty se chceš ve své víře utvrdit a proto hledáš argumenty v její prospěch.Ve výsledku se setkávš s argumenty proti víře.Touto cestou ke skutečné víře není možno dojít. Moje slova nejsou konstatovám pravdy,ale jsou pouze otázkou. Toto jsem vypozoroval a vyhodnotil.Cestou diskuse se snažím poznat to co stojí k tomuto v opozici,čili jak totéž vypozorovali a vyhodnotili ostatní.To není dle mého názoru známka povýšenosti.Pokud v tom povýšenost cítíš,pak je to nejspíše následek toho, že tě chybí argumety proti a ty bys rád oponoval v zájmu obhajoby víry.Cítíš se následkem toho ponižovaný a napadáš na místo mého tvrzení mou osobu. To je známka slabosti a proto se mne tvoje výpady vůbec nedotýkají.
Sláva |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 27/09/2010 : 10:15:13
|
Miloslave
------------------------------------------ Milane. Nejsem první ani poslední, kdo řekl, že víra je pro slabé. A mezi lidmi kteří to prohlásili jsou i církevní hodnostáři a papež. Víra je útočiště dávající člověku pocit síly,protože vznikají komunity vzájemně se podporujících lidí,kteří spojují své schopnosti aby je využili ve prospěch sebe vzhledem k okolnímu světu.Jsou však i lidé, kteří byli od narození k víře vedeni.Tyto je možno rozdělit do dvou skupin. Jeněm život v komunitě věřících vyhovuje a ti druzí silnější komunitu opouští a hledají řád světa mimo víru. ------------------------------------
Miloslave já jsem chodil na shromáždění mezi věřící a tudíž vím jak tyto komunity fungují. Chodil jsem jak do Římsko Katolické církve, tak i do církve Bratrské. mám od tuď mnoho kamarádů, kteří jsou silně věřícími a i přesto se dokáží o své víře bavit a diskutovat. Tak si dokáži plně představit jejich vnitřní svět a ideje. By mě Miloslave zajímalo jaký Papež to vyslovil to cos napsal.
-------------------------------------------- Když jsem mluvil o lidech mezi vírou a reálným světem,pak jsem tím myslel tebe a tobě podobné.Ty jsi člověk hledající i když více v oblasti víry.Hledáš v pravdách blízkých víře,ale skutečným věřícím nejsi.Pokud bys chtěl poznat jak jedná skutečný věřící,pak jej můžeš poznat na FB.Právě o něm jsem s Axel mluvil,což jsi jak vidět vůbec nepochopil.Takového skutečného věřícího nezajímají argumenty a vlastně na ně ani neopdpovídá.Kdybys byl skutečným věřícím,pak bys zde ve foru vůbec nebyl,ale vyhedával komunity stejně věřících lidí. Ty se chceš ve své víře utvrdit a proto hledáš argumenty v její prospěch.Ve výsledku se setkávš s argumenty proti víře.Touto cestou ke skutečné víře není možno dojít. ---------------------------------------
Miloslave já bych ani neřekl, že hledám. Vždy radši mluv jen sám za sebe. Ju bude to lepší. Miloslave proč bych skutečně věřící hledal na Fecbooku, když už jsem ti mnohokráte říkal, že věřící mám své kamarády. To, že třeba skutečně věřící neodpovídá tobě asi, protože ho znáš především s Fecbooku, proto ani já nevím proč by ti měl něčím argumentovat svou víru a svůj postoj k ní .
------------------------------------------------ Moje slova nejsou konstatovám pravdy,ale jsou pouze otázkou. Toto jsem vypozoroval a vyhodnotil.Cestou diskuse se snažím poznat to co stojí k tomuto v opozici,čili jak totéž vypozorovali a vyhodnotili ostatní.To není dle mého názoru známka povýšenosti.Pokud v tom povýšenost cítíš,pak je to nejspíše následek toho, že tě chybí argumety proti a ty bys rád oponoval v zájmu obhajoby víry.Cítíš se následkem toho ponižovaný a napadáš na místo mého tvrzení mou osobu. To je známka slabosti a proto se mne tvoje výpady vůbec nedotýkají. ---------------------------------------
Miloslave ty vůbec nechápeš co lidé myslí, když ti řeknou, že jsi povýšený, povrchní, a např. arogantní to opravdu nevyvěrá s tvých zkušeností a znalostí. Ale především k samotnému názoru, který tím prezentuješ a jak ho zastáváš. Miloslave já jsem ti vždy jen chtěl říci a naznačit aby si se choval k ostatním jako k lidem, kteří nejsou nemyslící a, kteří mají i své pravdy. Ale jak stále říká Pepeeeee ty si to vždy přetvoříš k obrazu svému tak aby to vyhovovalo jenom tobě za každou cenu. Ať je to sebevětší ptákovina. a povýšil si vždy tak sebe nad ostatní.
Milan.Miló.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 27/09/2010 : 14:30:05
|
Milane. Nejsi schopný diskuse,protože ve všem vidíš napadání i tam kde vůbec není.Každá diskuse potom postrádá význam a je pouze ztrátou času.
Sláva |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 27/09/2010 : 15:19:48
|
Miloslave
A já měl zato a myslel, že jsem jen reagoval.
Milan.Miló.
|
Edited by - Milan.Miló on 27/09/2010 15:49:01 |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 28/09/2010 : 05:33:34
|
Jak kdo a v co věřil. Milane. Mě nejde o Einsteina (jestli věřil, nebo nevěřil nevím, poněvadž jsem četla jen "o něm", že vyznával právě tuto neúplnou deistickou víru), ale o lidi, kteří používají pojem Bůh jenom obrazně; nevím, jak bych to vyjádřila, postačí-li definice?
Deismus (z latinského deus – Bůh) je souhrnné označení pro různé náboženské a světové názory, které vznikly racionalistickou kritikou křesťanství v 17. století v Anglii a v 18. století vyústily do francouzského a německého osvícenství. Angličtí deisté většinou uznávali hlavní metafyzické principy křesťanství (například že je jeden Bůh, který stvořil svět, že člověk má rozum, vlastní svědomí a tedy potřebuje svobodu), ale kritizovali a odmítali všechno, co v něm přesahuje lidské chápání: Boží zjevení, proroctví, zázraky, autoritu církve, někteří i představu posmrtného života. Svět sice je dílo Boží, člověk si v něm však vystačí sám svým rozumem a nepotřebuje žádné nadpřirozené zásahy do jeho zákonitého běhu. Deismus i osvícenství se více spoléhají na individuální lidské možnosti a schopnosti pokroku, prosazují lidskou samostatnost, individuální svobodu a náboženskou toleranci. Podobné názory se ovšem vyskytovaly už ve starověku (Platón, Epikúros, Plútarchos, Cicero), v buddhismu nebo v raném islámu (Averroes) a od 19. století v Evropě převládají. Německý sociolog Max Weber mluvil o procesu „odkouzlení světa“. (wikipedia)
Všimni si, že pojem "Bůh" je tady už jen jakési označení. Přestože se tam píše o původu světa "od Boha", ti lidé uvažují racionálně, neuznávají proroctví (tzn. většinu toho, co je v Bibli), zjevení a tak dále... Chtěla jsem vyjádřit tohle, a ne se hádat o Einsteinovi nebo o komkoliv jiném... Aby bylo jasné, že mi nevadí pojem "Bůh", jak už jsem ostatně psala, ale pro jistotu opakuju. quote:
Sebeláska tebou zmíněna kolikráte připadá a přináleží především ve veliké míře Narcisticky založeným jedincům. Kteří přes vlastní pocit vlastní důležitosti mnohokráte opomíjejí to, že může být něco mnohem vznešenější a vyšší než se ukájet pocitem vlastního příjemna a blaha.
Tak to prrr. Sebeláska na nejniternější úrovni je přítomna v hlavě každého zdravého jedince... Pokud ne, tak vznikají nejrůznější poruchy a zvláště u žen jsou nejčastějšími příčinami depresí právě snížené vědomí vlastní hodnoty (vycházím z výzkumu Jamese Dobsona z knihy s příznačným názvem Žena si přeje, aby jí muž rozuměl). Stejně tak se jedinec dost nepravděpodobně bude pokoušet o sebevraždu, pokud bude mít k sobě zdravý vztah založený právě na hluboké sebelásce. Tou neškodí nikomu okolo sebe ani nikoho nemusí ovlivňovat. K pocitům vlastního "příjemna", jak ty zmiňuješ to má hodně daleko. Pocit sebelásky je vrozený už začátku života každé živé bytosti; a má tak trochu spojitost i s pudem sebezáchovy.
To co popisuješ - narcismus, s tím nevidím v této věci žádnou souvislost.
Narcismus nebo také narcisismus charakterizuje v běžné řeči člověka s přehnaným obdivem sám k sobě, s arogantním vystupováním a nedostatkem pochopení pro druhé, které chápe jen jako nástroje pro vlastní cíle. V psychologii znamená strukturální poruchu osobnosti, při níž člověk přehnaně oceňuje sám sebe a stejné hodnocení vyžaduje i od svého okolí, které se snaží ovládat a využívat, závidí druhým jejich úspěchy a podobně.
Toto - zvlášť ta druhá část nemá se sebeláskou na nejniternější úrovni vůbec co dělat... Dokonce se to bere, což jsem nevěděla, jako porucha osobnosti, takže dost těžko můžeš říct, že člověk, který se má rád, trpí narcismem. Zkrátka a dobře jsi v tomto svém názoru úplně mimo (bez urážky). quote:
A však ty si myslíš, že lidé věřící Nevěří a nepřejí si to samé co ty. A to lepší zítřky a tak dále.
..Předpokládám, že nevěří ve svoje vlastní pocity a představy jako ve "svoje vlastní", protože si vždycky mohou říct, že jim je sesílá Bůh. Kromě toho, nevím, proč by měli věřit v lepší zítřky, když stejně pokud se Bůh rozhodne jim je nedopřát, tak budou mít smůlu. Musí se prostě jenom modlit, modlit a modlit za lepší zítřky. A jestli přijdou, je v rukou božích - a ten je občas pěkně líný.
Co se týče Blaira Pascala, četla jsem jeho životopis, pro mě je klíčové, že se rozloučil s vědou právě tehdy, když začal věřit. Tzn. ztratit racionální smýšlení...
Pokud jde o osobní prožitky, no.. A co když se všichni mýlí?! Prostě chtějí, aby přišel prožitek, tak přijde. To, že si tam dosadí Boha, není nic překvapivého, když tak silně věří v jeho existenci... Mystické zážitky; co to je? V jedné knize jsem četla např. o "zjevení Boha" v tom smyslu, že žena uviděla blikotající se světlo na stropě v jídelně.....To je opravdu mystické. Ale i kdyby, tak jak to dokazuje existenci Boha?! I kdybych měla nějaký zážitek, bude to způsobeno spíš tím, že využiju nějaký skrytý potenciál svého mozku (jak víme, všichni používají tak půlku...). To by bylo sice senzační, nicméně o Bohu to neříká vůbec nic... Třeba tady za 1000 let už nebude Bůh, ale budou tady mnohem, mnohem chytřejší a snad i duchaplnější lidé... Budeme moct umět pohybovat věcma, popolétávat, číst myšlenky... Zní to tak absurdně, že je lepší svést to na mystickou osobu, nemám pravdu? |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 28/09/2010 : 05:38:50
|
quote: Originally posted by Milan.Miló
Miloslave
A já měl zato a myslel, že jsem jen reagoval.
Milan.Miló.
já si taky myslím |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 28/09/2010 : 05:48:23
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Axel. Jsme názorově shodní a proto se mně tvoje slova velmi líbila a souhlasím. Ta definice ateismu však tak docela nesedí. Popírat víru v existenci boha je samozřejmě nesmysl, protože ta reálně existuje.Popírat existenci boha by bylo možno tehdy,když by tuto neexistenci bylo možno reálně dokázat.Ateismus je tedy pouze víra v neexistenci boha.Čili jsou s teismem rovné.
Slávku. Tady bych jen dodal, že je možné určovat i na základě pravděpodobnosti. Odvoď si z toho,jak uznáš za vhodné...
quote: K teismu i ateismu člověk dochází rozumem a důvěrou ve svůj rozum. Jsou si tedy rovni i v tomto ohledu. Rozdíl je tedy pouze v tom z čeho je rozumem vyvozováno. Teista přijímá informace podporující existenci boha a nezajímá jej to,co mluví ve prospěch neexistence boha. U ateisty je tomu většinou naopak.Čím více získá ateista poznání o přirozené podstatě toho co teista pokládá za důsledek boží existence a božího vlivu, tím blíže je k popírání reálné existence boha. Každé nové lidské poznání zákonitostí tohoto světa ubírá s argumentů teismu a přibližuje lidstvo k ateismu. Rozum a lidská poznání slouží ateismu a škodí teismu.
..Jedno z možných vysvětlení, proč se věda a náboženství rozchází... Nicméně pokud máme brát v potaz iracionální víru, tak může nejspíš věřit i vědec...otázkou je, proč je tedy většina vědců ateistických..
quote:
Jnže to neodpovídá běžnému teismu a proto bylo chybné užívat slova bůh, protože toto označení je zavádějící a více méně o něčem docela jiném.
Ano a přesně o to mi šlo. Totiž že dokonce i filosofové (a jiní lidé) užívali slova Bůh, přestože ve skutečnosti vyznávali pouhý deismus (popsala jsem v příspěvku výše-z wikipedie). Proto si spousta silně věřících lidí myslí, že jsou věřící, i když nikdy doopravdy věřícími nebyli. Deismus je vlastně jakási forma agnosticismu.
|
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 28/09/2010 : 06:11:59
|
quote: To jsem poznal,když jsem poznal skutečného věřícího a ty asi víš o kom mluvím.(JZ)
Opravdu mám dojem, že to slyším poprvé (dívala jsem se na to jméno, a to jméno taktéž...). Možná se ti zdálo, že jsi mi o něm něco říkal... quote:
Toho nezajímá žádný argument ukazující přirozenou podstatu jevů připisovaných vlivu boha.Pro toho je od boha docela vše a vůbec nepřemýšlí o tom, že by to mohlo být jinak.Žije již jen pro víru a přitom se jedná o velmi inteligentního člověka.Dlouho jsem to nedokázal pochopit,ale myslím, že to chápu a vůbec to není o logice. Díky jemu začínát totéž chápat i u ostatních věřících. On totiž prošel těžkým životním krachem a to po všech stránkách.Finanční,zdravotní, umělecké i rodiné a svět se mu zcela zhroutil tak, že pomýšlel na sebevraždu,čili odchod s tohoto světa. Víra mu nabídla vstup do jiného světa, kde našel vše co předtím ztratil. A tak přijal tento svět a žije v něm šťastně.
Já myslím, že na tom něco je. Ještě se k tomu vrátím a pokusím se objasnit svoje důvody, proč si to myslím.
quote:
My nevěřící to těžko chápem a tak se snažíme ukázat ty své argumety rozumové dané poznáním přirozenými zákonitostmi,ale neuvědomujeme si,že se jej tím snažíme vést do světa,před kterým utekl a do kterého se vrátit nechce.
Podle mě si můžeme žít ve svém vlastním světě stejně dobře jako ve víře, akorát, že k tomu nemusíme mít víru - mám na mysli únik ze světa za pomoci knih, snění, pohádek a tak dál. Není nutno utíkat pouze za pomoci náboženství; quote:
A tak mu vlastně každým argumetem ubližujem. On v tom světě našel lásku, uznání,duševní vyrovnanost i novou cestu k hmotnému zotavení.Co na tom záleží je li bůh, či ne. My mu nemůžeme nabídnout to co mu dává víra,ale pouze návrat do světa, který jej tolik zklamal.
Opět - co se ponořit do snění; nebo co třeba psycholog?! quote:
Víra je pro slabé a dává jim sílu k životu.My nemáme co jim nabídnout,jen ten tvrdý svět před kterým utekli. Ten jejich svět vnímají jako krásný, plný bezpečí a lásky a tak z lásky do tohoto světa zvou a nechápou,proč jejich pozvání nemůžeme přijmout.Nechápou,že v tom zlém světě dokážeme žít a být dokonce i šťastní.
No-- já tedy moc ne. Nebo jinak: ne vždycky. To ale není důvod, proč bych se neměla pokoušet z něho uniknout. Akorát, že si k tomu nevezmu víru, ale něco jiného, v co věřím, a kde je mi dobře....
Co se týče toho, že víra je pro slabé (hlavně pro Milana a ostatní), já si myslím, že je to zčásti pravda a hned to vysvětlím. Když člověka něco zužuje, má mnohem vyšší nároky na lidi kolem a potřebuje někoho, komu může věřit... Zvlášť když se člověk nachází v duševním vypětí, či krizi, depresích nebo snad poruchách, je velice pravděpodobné, že jedna z cest, jak se "vyléčí" bude právě víra v Boha. Nechce se mi tady rozebírat svoje konkrétní zkušenosti, ale většinou ta léčba (myslím tím teď léčbu psychiky) prochází určitými stupni vývoje... Někdo je schopný se uzdravit sám a to tak, že při své duševní poruše (nebudu jmenovat finanční problémy nebo stres, protože to má podle mě dnes každý a určitě kvůli tomu hned nezačne věrit) nalezne cestu zpět sám k sobě a může se začít opět mít rád (moje teorie nejniternější sebelásky..), anebo tak, že najde někoho, kdo tohle udělá za něj (teorie normální lásky). Pokud ani jeden z těchto zdrojů lásky neobstojí, zbývá mu vyléčit se za pomoci boží lásky (maskované sebelásky; nebo, jak chcete, opravdu boží lásky, ve kterou věří). Takto se může vyléčit, protože věří, že někdo (Bůh) mu dává sdostatek lásky.. Četla jsem na to téma desítky osobních příběhů, kdy osoba trpící poruchou prostě začala věřit v Boha, a popisovala to přesně tak, jak to přeneseně tady vykládám...
Svět není to co máme kolem sebe a čeho jsme součástí,ale to,jak jej vnímáme a chceme vnímat.
Tak toto je pravda a je to o autohypnóze. Myslím, že si to někam přepíšu; hezky řečeno.
|
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 28/09/2010 : 06:25:41
|
quote: .Předpokládám, že nevěří ve svoje vlastní pocity a představy jako ve "svoje vlastní", protože si vždycky mohou říct, že jim je sesílá Bůh. Kromě toho, nevím, proč by měli věřit v lepší zítřky, když stejně pokud se Bůh rozhodne jim je nedopřát, tak budou mít smůlu. Musí se prostě jenom modlit, modlit a modlit za lepší zítřky. A jestli přijdou, je v rukou božích - a ten je občas pěkně líný.
Co se týče Blaira Pascala, četla jsem jeho životopis, pro mě je klíčové, že se rozloučil s vědou právě tehdy, když začal věřit. Tzn. ztratit racionální smýšlení...
Pokud jde o osobní prožitky, no.. A co když se všichni mýlí?! Prostě chtějí, aby přišel prožitek, tak přijde. To, že si tam dosadí Boha, není nic překvapivého, když tak silně věří v jeho existenci... Mystické zážitky; co to je? V jedné knize jsem četla např. o "zjevení Boha" v tom smyslu, že žena uviděla blikotající se světlo na stropě v jídelně.....To je opravdu mystické. Ale i kdyby, tak jak to dokazuje existenci Boha?! I kdybych měla nějaký zážitek, bude to způsobeno spíš tím, že využiju nějaký skrytý potenciál svého mozku (jak víme, všichni používají tak půlku...). To by bylo sice senzační, nicméně o Bohu to neříká vůbec nic... Třeba tady za 1000 let už nebude Bůh, ale budou tady mnohem, mnohem chytřejší a snad i duchaplnější lidé... Budeme moct umět pohybovat věcma, popolétávat, číst myšlenky... Zní to tak absurdně, že je lepší svést to na mystickou osobu, nemám pravdu?
Milane. Abychom to shrnuli. Pokud budeš chtít mermomocí věřit v Boha nebo v létajícího vesmírného koně, je to jen a jen tvoje věc a žádný argument tě nemůže přesvědčit o opaku. Koneckonců není to o nic víc absurdní než že zítra začnu létat, což je tak naplňující představa, že mi to naprosto vyhovuje. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 28/09/2010 : 10:58:30
|
Sebeláska na nejniternější úrovni je přítomna v hlavě každého zdravého jedince... Pokud ne, tak vznikají nejrůznější poruchy a zvláště u žen jsou nejčastějšími příčinami depresí právě snížené vědomí vlastní hodnoty (vycházím z výzkumu Jamese Dobsona z knihy s příznačným názvem Žena si přeje, aby jí muž rozuměl).
Axel, toto se pokouším vnímat jiným způsobem. Nemyslím si, že jde v zásadě o touhu po porozumění. Toto se jako odpověď přirozeně nabízí, ale podstatnější podle mě u žen bude jakási touha o k tomu vědět, že má určitý vliv.
Pokud je žena v zásadě taková, že se umí orientovat ve vyhodnocování priorit, tato její aspirace se musí nějak realizovat. No a pokud k tomu prostor nemá, může se mylně domnívat, že jí schází porozumění.
Ten rozdíl je v tom, že v podstatě vysvětluje oblibu v tom ocitat se v násilně-submisivních situacích. Tedy nejenže to muže přirozeně baví (teda aspoň mě), znamená to, že je zapotřebí používat neverbální prostředky k tomu aby byl vliv oné ženy nějak potlačen. A to jí může v podstatě lichotit. (tedy pokud to není v kombinaci s pohrdáním nebo něčím podobným, což by bylo špatně) |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 28/09/2010 : 14:34:20
|
Axel
----------------------------- Tak to prrr. Sebeláska na nejniternější úrovni je přítomna v hlavě každého zdravého jedince... Pokud ne, tak vznikají nejrůznější poruchy a zvláště u žen jsou nejčastějšími příčinami depresí právě snížené vědomí vlastní hodnoty (vycházím z výzkumu Jamese Dobsona z knihy s příznačným názvem Žena si přeje, aby jí muž rozuměl). Stejně tak se jedinec dost nepravděpodobně bude pokoušet o sebevraždu, pokud bude mít k sobě zdravý vztah založený právě na hluboké sebelásce. Tou neškodí nikomu okolo sebe ani nikoho nemusí ovlivňovat. K pocitům vlastního "příjemna", jak ty zmiňuješ to má hodně daleko. Pocit sebelásky je vrozený už začátku života každé živé bytosti; a má tak trochu spojitost i s pudem sebezáchovy.
----------------------
Axel musím s tím co jsi zde popsala Souhlasit. Mnohdy je opravdu tomu tak, že jest-li Člověk nemá sám sebe zdravě rád tak vznikají Různé psychické problémy. A však já jsem psal a podal mnou zmíněnou Sebelásku ta s tím to už nemá co společného Já psal o Narcistické sebelásce.
Tedy o tom to.: Jak jsi zde již sama zmínila.
------------------------------------------------- Narcismus nebo také narcisismus charakterizuje v běžné řeči člověka s přehnaným obdivem sám k sobě, s arogantním vystupováním a nedostatkem pochopení pro druhé, které chápe jen jako nástroje pro vlastní cíle. V psychologii znamená strukturální poruchu osobnosti, při níž člověk přehnaně oceňuje sám sebe a stejné hodnocení vyžaduje i od svého okolí, které se snaží ovládat a využívat, závidí druhým jejich úspěchy a podobně. ---------------------------------------------
****************************** Tady jsem něco nalezl.:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Narcismus
--------------------------------------------------------- Pokud jde o osobní prožitky, no.. A co když se všichni mýlí?! Prostě chtějí, aby přišel prožitek, tak přijde. To, že si tam dosadí Boha, není nic překvapivého, když tak silně věří v jeho existenci... Mystické zážitky; co to je? V jedné knize jsem četla např. o "zjevení Boha" v tom smyslu, že žena uviděla blikotající se světlo na stropě v jídelně.....To je opravdu mystické. ----------------------------------------------
Axel Mnohdy to co se zdá býti mystické Nemusí být hned Mystické. Tady jsem ti našel jak se mnohdy popisují Mystické projevy.
Tady něco je.:
*************************** http://www.arcana.cz/cz/texty.php?art=4&cat=3 ***************************
-------------------------------------- Mystický zážitek lze popsat následujícími charakteristikami: - Je nevyslovitelný, nedá se vysvětlit, popsat slovy. Každý popis je nedokonalý, pouhou náhražkou, vzdáleným přiblížením. - Je nepřístupný soudnému rozumu, má povahu osvícení, které je naprosto přesvědčivé a nedovoluje pochybovat. - Je časově omezený, trvá krátce a ve vzpomínce bledne, takže si jej nelze uspokojivě vybavit. - Má povahu vyšší moci, která uchopí naši mysl a unáší ji někam pryč z tohoto světa (do zásvětí). Tuto duchovní moc nejsme schopni ovlivnit, pokud nepodstoupíme dlouhodobé a hluboce důsažné duchovní cvičení. - Je to procítění jednoty všech věcí ve smyslu jejich původu i podstaty. Tato jednota je navíc živá a celý vesmír je vnímán jako oživený. - Nemá běžné rozměry jako svět naší každodenní zkušenosti, chybí zejména čas a prostor, mizí vědomé Já. - Je doprovázen pocity hluboké radosti, blaženosti a něčeho posvátného, uklidňujícího. V mystickém prožitku má člověk pocit, že jej pohltilo něco většího a vyššího, než je on sám, že všechno na světě je částí téhož celku a že tvoří jednotu. Vše se jeví jako oživené, naplněné duchem, rozplyne se vlastní Já a svět je nazírán jakoby odněkud jinud, z místa, jež se nachází mimo něj, ze zásvětí. Tím je odhalen nový pohled na skutečnost a člověk je přesvědčen, že vnímá a prožívá vše hlouběji, přesto méně účastně, zato však ve stavu dokonalého klidu a nevýslovného štěstí. ----------------------------------------------
Milan.Miló.
|
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel
671 Posts |
Posted - 28/09/2010 : 15:39:40
|
Axel
--------------------------------------- Milane. Abychom to shrnuli. Pokud budeš chtít mermomocí věřit v Boha nebo v létajícího vesmírného koně, je to jen a jen tvoje věc a žádný argument tě nemůže přesvědčit o opaku. Koneckonců není to o nic víc absurdní než že zítra začnu létat, což je tak naplňující představa, že mi to naprosto vyhovuje. --------------------------------------
Nevím co tobě vyhovuje či nikoli. A jak absurdní představy tě napadají.
Milan.Miló.
|
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 28/09/2010 : 17:42:31
|
quote: Originally posted by neronis
Sebeláska na nejniternější úrovni je přítomna v hlavě každého zdravého jedince... Pokud ne, tak vznikají nejrůznější poruchy a zvláště u žen jsou nejčastějšími příčinami depresí právě snížené vědomí vlastní hodnoty (vycházím z výzkumu Jamese Dobsona z knihy s příznačným názvem Žena si přeje, aby jí muž rozuměl).
Axel, toto se pokouším vnímat jiným způsobem. Nemyslím si, že jde v zásadě o touhu po porozumění. Toto se jako odpověď přirozeně nabízí, ale podstatnější podle mě u žen bude jakási touha o k tomu vědět, že má určitý vliv.
Pokud je žena v zásadě taková, že se umí orientovat ve vyhodnocování priorit, tato její aspirace se musí nějak realizovat. No a pokud k tomu prostor nemá, může se mylně domnívat, že jí schází porozumění.
Ten rozdíl je v tom, že v podstatě vysvětluje oblibu v tom ocitat se v násilně-submisivních situacích. Tedy nejenže to muže přirozeně baví (teda aspoň mě), znamená to, že je zapotřebí používat neverbální prostředky k tomu aby byl vliv oné ženy nějak potlačen. A to jí může v podstatě lichotit. (tedy pokud to není v kombinaci s pohrdáním nebo něčím podobným, což by bylo špatně)
neronisi mě vůbec nešlo o to rozebírat tu knihu. pokud tě to zajímá mohu tě odkázat na to aby sis ji nejprve přečetl. já jenom z té knihy vycházím při závěru že deprese vyvěrá z nedostatečné sebelásky a to jak u mužů tak u žen. |
|
|
Topic |
|
|
|