Author |
Topic |
Hirner
Nový uživatel
Slovakia
6 Posts |
Posted - 06/02/2009 : 21:19:42
|
Pozdravujem Vás, vospolok!
Rád by som sa s vami poradil. V poslednom čase som nejako prišiel na chuť Fridrichov Nietzsche-mu. Veľmi ma pri tom inšpirovalo vzhliadnutie dokumentárneho filmu BBC Human, all too human. Rád by som teda prešiel z úrovne dejín filozofie k nejakému jeho konkrétnemu dielu.
Pred tým som sa s Vami však chcel poradiť, aby som vedel, ktoré dielo by mi bolo vhodnou vstupnou bránou do sveta tohoto filozofa.
Vedeli by ste mi teda poradiť :)?
V podstate som tu videl predávať Genealógiu morálky, Ecce homo, Súmrak modiel, Ranné červánky, Zrodenie tragédie...
Michal |
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 06/02/2009 : 22:20:09
|
Vstupni branou k nejakemu filosofovi casto byva vsechno mozne, jen ne jeho dilo samotne. Je to trochu paradoxni, ale prave dila samotnych filosofu jsou tou nejneshudnejsi cestou k jejich autorum. Zvlaste, jde-li o vzdelane filosofy nasi doby, kteri predpokladaji znalost cele tradice filosofickeho mysleni. Je s podivem jak spatne dokazi autori sami vysvetlit sve osobite myslenky a jak si sami s těží uvedomují, kolika cizími myslenkami jsou ovlivněni. Cesta k nejakemu filosofovi vetsinou vede pres dlouho dlouhou cestu celé filosofické tradice, jež mu předcházela. Nechce-li ctenar absolvovat tuto cestu, u níž ani neni predpoklad, ze by byla v silách jedince, pak je další možností poohlédnout se po autorovi, který tuto cestu absolvoval a může sam toho ktereho filosofa v plne krase predstavit. Ovsem je take mozne, ze filosof ti, jak se rika, kapne do noty. A to je pak jedno, které z jeho děl si vybereš. Ja ti bohuzel nijak neporadim. O N. se zacnu zajimat az vycerpam pritazlivejsi filosofy. |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 06/02/2009 : 22:30:20
|
quote: Originally posted by Hirner Rád by som sa s vami poradil. V poslednom čase som nejako prišiel na chuť Fridrichov Nietzsche-mu. Veľmi ma pri tom inšpirovalo vzhliadnutie dokumentárneho filmu BBC Human, all too human. Rád by som teda prešiel z úrovne dejín filozofie k nejakému jeho konkrétnemu dielu.
Dějiny filosofie jsou jistě poučné, ale přes ně cesta k filosofii nevede. A je tedy dobře, že chceš jít dál. Bohužel ti však ani já neporadím, protože to co jsem od Nietzscheho četl mne spíše odradilo, schází mi v tom "logika". Radit ti abys to nečetl ti ale nebudu, sám bys měl zjistit zda tě Nietzscheho dílo osloví, dám ti jen tyto rady: * důvěřuj vlastnímu úsudku * pokus se rozlišit mezi tím, že něčemu jen nerozumíš a že něco je chybné nebo nesmyslné * proto se snaž nahlížet na problém nejdříve autorovýma očima a potom svým kritickým zrakem |
|
|
Hirner
Nový uživatel
Slovakia
6 Posts |
Posted - 07/02/2009 : 13:41:44
|
Inu páni, nepotešili ste ma... Ale ďakujem aj tak. Spoľahnem sa na intuíciu :)
Micha |
|
|
IPC
Aktivní uživatel
France
235 Posts |
Posted - 19/02/2009 : 19:33:27
|
No ja ti poradim spis opak, pred tim nez bych zacal cist Nietzsche tak je potreba byt dost znaly ve filosofii jednak v historii filosofie, a jednak znalosti z jeho doby a vyvarovat se tradicnich chyb co vidim vsude, zvlast od "nadsensencu" Napriklad Nietzsche kritizuje hodne krestanstvi ale pro to aby jsi jeho kritiku pochopil, tak musis znat neco krestanstvi (napr to ze to bylo pred 2 vatikansky koncile, coz byla celkem podstatna zmena) ale pokud mas dostatecne kulturni znalosti tak to nebude problem... Pro vstup do dila jeho dila je asi nejlepe zacit genealogie de la morale. ale i tak si myslim ze je to dost tezke protoze Nietzsche pouziva dost metafore a hodne slov nemaji stejny smysl jako dnes. takze pozor
|
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 25/02/2009 : 07:14:42
|
Jaj zeby Nietzschemilec na tyhle pude? Doufam ze jsi to jeste nevzdal. Panove nad odpusti, ale ja si myslim ze mluvit o znalostech a nietzschem je trosku nesmysl. Znalosti neznalosti, Nietzsche podle me nevychazi primo z nekoho a kdyz, neodvolava se, stavi si vlastni konstrukce. Nemyslim ze ma valny mineni o predchazejici tradici a jestli bys kvuli nemu mel neco studovat tak snad predsokratiky a mozna Schoppenhauera. Ale je to jedno. Doporucuju zacit treba radostnou vedou, ale myslim ze na tom vazne nezalezi. Dej pak vedet.
btw, nejlepsi videa o nietzschem co jsem nasel jsou tady:
http://www.youtube.com/user/Spindlework
|
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 25/02/2009 : 07:55:54
|
quote: Originally posted by Hirner
Pozdravujem Vás, vospolok!
Rád by som sa s vami poradil. V poslednom čase som nejako prišiel na chuť Fridrichov Nietzsche-mu. Veľmi ma pri tom inšpirovalo vzhliadnutie dokumentárneho filmu BBC Human, all too human. Rád by som teda prešiel z úrovne dejín filozofie k nejakému jeho konkrétnemu dielu.
Pred tým som sa s Vami však chcel poradiť, aby som vedel, ktoré dielo by mi bolo vhodnou vstupnou bránou do sveta tohoto filozofa.
Vedeli by ste mi teda poradiť :)?
V podstate som tu videl predávať Genealógiu morálky, Ecce homo, Súmrak modiel, Ranné červánky, Zrodenie tragédie...
Michal
Michale, já řadím Nietscheho spíše mezi básníky než filosofy. Nedoporučuji ho jako dobrého filosofa. Moje rada je, aby ses tomuto pseudofilosofovi vyhnul. Nechápu proč je tento pseudofilosof tak populární i v akademických kruzích. Kdo ví, ať mi prosím odpoví. Děkuji. |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 25/02/2009 : 08:48:39
|
souhlasim s tim, ze je Nietzsche spis basnik, ale ono si to neodporuje. Duvodu proc je tak oblibeny je vic, odhlidneme li od toho, ze neustale lichoti svym ctenarum, jsou tu skutecne rozumne duvody.
Je to vyborny psycholog a ma prehled o historii. Ackoli je mozne s jeho zavery nesouhlasit, jsou zpravidla velmi zajimave. Nebudu se tady ted zabyvat konkretnimi pripady.
Myslim ze jeho castecne preziravy postoj k filosofovani ktere se stalo spise zkostnatelym mudrovanim, ktere se neustale zaobira argumentacemi, ktere je vlastne filosofovanim jen samo pro sebe a neni ochotne se podivat proste na problem poradne, z oci do oci a nesnazit se hned hledat hypotezu, proste se snazit chapat nehlede na akademicke oponenty je jednak osvezujici a jednak dokaze preskocit nudne useky.
Nietzsche - a to je podle me hlavni argument - ma jednu obrovskou prednost. Neni nihilistou, je aktivni, nakloneny zivotu a vsemu co nese. Je zrejme ze jakakoli udalost, jev, cokoli, se da interpretovat pozitivne i negativne. Neni argumentovatelne ze pozitivni pohled je lepsi, ale je to absolutne fundamentalni poznani rekl bych. Vzdyt jake jsou myslenky, ktere po nem dnes zustaly? Amor fati - miluj svuj osud se vsim co k nemu nalezi a eternal recurence, nevim jak je to cesky ted - vecny navrat - zij zivot tak, jako kdyby se mel nekonecne znova opakovat. Myslim si ze Nietzscheho vyznam je v tom, ze znovu objevuje nejpodstatnejsi ctnost - odvahu.
Co znamena ze nietzsche je spis basnik? Kde je ta metoda, ktere se on nedrzi? Protoze tu metodu podle me nikdo nezna ale mnozi se chovaji jako by tu vazne bylo pravidlo ktereho se staci drzet a pak je to jen rutinka, nesouhlasil bych.
Nietzsche je uprimny sam k sobe a to staci.
Omlouvam se za zagitovany postoj, ale ja mam pro nej tak trochu slabost. Takze rada ode me - precist Nietzscheho a pred kazdou dalsi dlouho vahat.
|
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 25/02/2009 : 09:36:37
|
quote: Originally posted by Oldow
souhlasim s tim, ze je Nietzsche spis basnik, ale ono si to neodporuje. Duvodu proc je tak oblibeny je vic, odhlidneme li od toho, ze neustale lichoti svym ctenarum, jsou tu skutecne rozumne duvody.
Je to vyborny psycholog a ma prehled o historii. Ackoli je mozne s jeho zavery nesouhlasit, jsou zpravidla velmi zajimave. Nebudu se tady ted zabyvat konkretnimi pripady.
Myslim ze jeho castecne preziravy postoj k filosofovani ktere se stalo spise zkostnatelym mudrovanim, ktere se neustale zaobira argumentacemi, ktere je vlastne filosofovanim jen samo pro sebe a neni ochotne se podivat proste na problem poradne, z oci do oci a nesnazit se hned hledat hypotezu, proste se snazit chapat nehlede na akademicke oponenty je jednak osvezujici a jednak dokaze preskocit nudne useky.
Nietzsche - a to je podle me hlavni argument - ma jednu obrovskou prednost. Neni nihilistou, je aktivni, nakloneny zivotu a vsemu co nese. Je zrejme ze jakakoli udalost, jev, cokoli, se da interpretovat pozitivne i negativne. Neni argumentovatelne ze pozitivni pohled je lepsi, ale je to absolutne fundamentalni poznani rekl bych. Vzdyt jake jsou myslenky, ktere po nem dnes zustaly? Amor fati - miluj svuj osud se vsim co k nemu nalezi a eternal recurence, nevim jak je to cesky ted - vecny navrat - zij zivot tak, jako kdyby se mel nekonecne znova opakovat. Myslim si ze Nietzscheho vyznam je v tom, ze znovu objevuje nejpodstatnejsi ctnost - odvahu.
Co znamena ze nietzsche je spis basnik? Kde je ta metoda, ktere se on nedrzi? Protoze tu metodu podle me nikdo nezna ale mnozi se chovaji jako by tu vazne bylo pravidlo ktereho se staci drzet a pak je to jen rutinka, nesouhlasil bych.
Nietzsche je uprimny sam k sobe a to staci.
Omlouvam se za zagitovany postoj, ale ja mam pro nej tak trochu slabost. Takze rada ode me - precist Nietzscheho a pred kazdou dalsi dlouho vahat.
Oldow, mám od něj dvě knihy, které napsal jako čtyřicátník a musím se přiznat, že jsem je obdivoval pro jejich literární kvality ne pro jejich filosofické kvality. Je dobré připomenout, že Nietsche a myslím že i Schopenhauer byli antisemité. Jejich filosofie byly inspirací pro Hitlera. Můžeš je obhajovat jak chceš, ale jejich podíl odpověnosti za to nesmažeš. Beru ho jako geniálního básníka, ale pak není důvod ho řadit mezi filosofy. Ta relativizace dobra a zla se mi hnusí. Doporučuji spíše Schopenhauera. Dobrý filosof i literát.
|
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 26/02/2009 : 05:32:34
|
Hele, precetl jsem vsechno krom zarathustry a on nebyl antismita. Daval jsem si na to zvlast pozor, je to blbost. Nebyl to ani nacionalista. Jsou tam tvrzeni, ktery by si dneska clovek jenom tak nedovolil, ale zas vis co - je to stary, zeigeist dost pokrocil. Osobne bych rekl ze v tehle otazkach je jeste dost rozumnej. Nietzsche nikdy nerelativizuje zlo a dobro. V nekterejch nazorech je sice dost radikalni, ale celkove si myslim ze kazdopadne nedela filosoficky obci ostudu. No a kdyz si vezmes v jakym prostredi psal, myslim ze zaslouzi omluvu a pochvalu.
|
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 26/02/2009 : 11:28:16
|
Hele, precetl jsem vsechno krom zarathustry a on nebyl antismita. Daval jsem si na to zvlast pozor, je to blbost. Nebyl to ani nacionalista. Jsou tam tvrzeni, ktery by si dneska clovek jenom tak nedovolil, ale zas vis co - je to stary, zeigeist dost pokrocil. Osobne bych rekl ze v tehle otazkach je jeste dost rozumnej. Nietzsche nikdy nerelativizuje zlo a dobro. V nekterejch nazorech je sice dost radikalni, ale celkove si myslim ze kazdopadne nedela filosoficky obci ostudu. No a kdyz si vezmes v jakym prostredi psal, myslim ze zaslouzi omluvu a pochvalu.
Oldo, já čerpal i z jiných zdrojů než z jeho vlastních děl, proto opakuji že byl antisemita. Poslechni si Hitlerovi projevy na youtube a uslyšíš, že využívá Nietschovu filosofii. Přečti si o pseudofilosofii A.Hilera třeba v knížce o Terezíně.
Je pravda, že Nietsche nebyl dobrý filosof, za jeho básnictví jsem ho chválil. Nemám důvod na těchto názorech nic měnit. Prosím ostatní čtenáře o vyjádření k této ptoblematice.
|
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 26/02/2009 : 17:21:12
|
Ja presne vim o cem mluvis, nektery fakticky okruhy Nietzscheho prace skutecne zneji ponekud fasisticky, ale je tu prave problem s tim, jak tohle cely chapat.
Jednak v Nietzscheho dobe, pokud se nemylim, bylo normalni se na spoustu veci divat ponekud jinak. Rozdily mezi rasami bylo regulerni tema, nebyl problem o tom mluvit a vazne nikde nevidim, ze by rekneme konkretne zidy nejak zvlast umensoval. Je fakt, ze je velmi kriticky ke krestanstvi a to pripisuje zidum jako jejich tradici, na jednom miste je snad trochu ostrejsi, ale vim jiste, ze se doslovne a bez pochyb zase jinde vysmiva nemecke nacionalni malosti. Vono je to dost tezky, on vazne nenechal na nikom nitku suchou. No ale kazdopadne jestli ma neco proti nekomu, tak to nejsou zidi, ale hlavne urednici kristovi, ze.
Pokud jde o fasismus, Nietzsche by nikdy nemohl byt pro, protoze kazda vrazedna doktrina je oslavou malosti, zbabelosti a hostinou pro krysy ruznyho puvodu. I kdyz propaguje cest a slavu.
Mno, nechci to nejak extra tlacit, tak to muzeme nechat takhle, ty ho nemas rad ponevadz mu nerozumis, ja zase nerozumim jinejm lidem, zadnej stress, ale pokud si to vazne chces prosadit, zkus dovalit nejaky podklady, dostupny z netu a muzem to posunout z urovne spekulaci.
|
|
|
Erwin
Nový uživatel
33 Posts |
Posted - 28/02/2009 : 21:42:29
|
Dva roky jsem sem nic nenapsal. Ale vydím, že se nějaký mladý muž zajímá o Friedricha. Tak tedy poslište můj poříběh. člověk, kterému je a bylo ubližováno se jednou vzepře. Jednou a najednou. tento člověk chce změnu, změnu systému, ve kterém podviživený nedochůdče ovládá systém jen díky jakésy "moci" většinou penežní. Člověk který je inteligentní, silný a sebevědomý hledá pomoc tedy lidech kteří smýšlejí stejně. Nietzsche mi byl blýzký, jen nový silný nadčlověk může bojovat s pseudomocí silných. Začal jsem jeho myšlence zasvěcovat můj život a řád. Začal jsem chápat jeho sloh a poslání........
Dnes je mi třicet jsem rozvedený, bez přátel, sám v malém domě v obci v pohraničí čítající 38 obyvatel. Jsem však NEZNIČITELNÝ, obrněný, neznám životní překážku, nic mě nerozhodí, vždy si poradím sám. Ale to slovo sám mě provází společně s mojí vizitkou Erwin Keitel - der Übermensch.
jestli tě zajíma Friedrich zační od konce. jedna s posledních knih se jmenuje eccce homo. Přečti si také, ale později mensliches alles zu mensliches (lidskén příliš lidské) Jestli tyto dvě knihy vydržíš zařaď mezi četbu Tak pravil Zarathustra, zabereti to tak rok než vše pochopíš. A jen tak pro zábavu je dobrá kniha La gaya scienza (veselá věda)v originále fröliche wissenschaft (umíš-li německy je to lepší v němčině. český překlad nif mof)
jestli cheš mít ženu a dětí tak se na nietzscheho vykvajzni Heil to slowakia.
dein freund Erwin
|
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 01/03/2009 : 09:49:21
|
Ja presne vim o cem mluvis, nektery fakticky okruhy Nietzscheho prace skutecne zneji ponekud fasisticky, ale je tu prave problem s tim, jak tohle cely chapat.
Jednak v Nietzscheho dobe, pokud se nemylim, bylo normalni se na spoustu veci divat ponekud jinak. Rozdily mezi rasami bylo regulerni tema, nebyl problem o tom mluvit a vazne nikde nevidim, ze by rekneme konkretne zidy nejak zvlast umensoval. Je fakt, ze je velmi kriticky ke krestanstvi a to pripisuje zidum jako jejich tradici, na jednom miste je snad trochu ostrejsi, ale vim jiste, ze se doslovne a bez pochyb zase jinde vysmiva nemecke nacionalni malosti. Vono je to dost tezky, on vazne nenechal na nikom nitku suchou. No ale kazdopadne jestli ma neco proti nekomu, tak to nejsou zidi, ale hlavne urednici kristovi, ze.
Pokud jde o fasismus, Nietzsche by nikdy nemohl byt pro, protoze kazda vrazedna doktrina je oslavou malosti, zbabelosti a hostinou pro krysy ruznyho puvodu. I kdyz propaguje cest a slavu.
Mno, nechci to nejak extra tlacit, tak to muzeme nechat takhle, ty ho nemas rad ponevadz mu nerozumis, ja zase nerozumim jinejm lidem, zadnej stress, ale pokud si to vazne chces prosadit, zkus dovalit nejaky podklady, dostupny z netu a muzem to posunout z urovne spekulaci.
Oldo, mé znalosti vycházejí z knihy Genealogie morálky a Ecce homo. Hned na začátku čtu, že filosofové jako Platón, Spinoza, Kant pohrdali soucitem. To je samozřejmě lež. Soucit je samozřejmě velice důležitý a žádný slušný člověk jím nepohrdá. Nietsche uvažuje v tom duchu, že ti ušlechtilí, mocní, silní jsou dobří a ti slabí jsou zlí a že právě ti si vymysleli, že ti silnější jsou zlí. V tomto bodě má pravdu, zlí lidé vidí v dobrých zlé, protože oni jsou pro ně zrdcadlem, ve kterém vidí sebe sama. Proti tomu stavím poznání, že ti ušlechtilí jsou dobří prostě proto, že konali a konají dobro a ti slabí jsou horší proto, že nemají tolik dobrých zásluh, ale úsilím a tvrdou prací se z nich mohou stát lidé ušlechtilí, silní atd. Neuznávám primitivní dělení na věčně špatné a věčně dobré lidi. Nietsche nerozuměl askezi, myslel si, že to je pohrdání životem. Askeze je PŘITAKÁNÍ ŽIVOTU. Asketa se vzdává pohodlí a smyslových požitků a doslova tvrdě maká, aby dosáhl např. moudrosti, kterou žádné materiální statky nevyváží. Obětuje štěstí pomíjivé, aby dosáhl štěstí trvalé, což je velmi výhodný obchod. Mám silné pochybnosti o Nietschových znalostech buddhismu, védánty a i toho křesťanství. V Ecce homo se začíná projevovat jeho duševní nemoc např. velikášstvím, zmateným slovem a slohem. Člověk, který údajně miluje život, onemocněl v asi pětačtyřiceti duševní chorobou a v padesátišesti zemřel. Immanuel Kant se dožil osmdesátky, přestože byl malý a ve svém životě nikoli plně zdravý. Držel se asketického denního řádu a to se mu vyplatilo. Jaké lidi inspiruje nadčlověk Nietsche vidím na Ervinovi. Nezničitelný nadčlověk, který nemá přátele... Nietsche byl výborný jazykovědec, básník, psycholog, ale byl špatný filosof. |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 02/03/2009 : 15:12:54
|
Vis co, otazka vlastne neni, jestli byl Nietzsche zastancem dobrych myslenek, jestli mel dobrou zivotni filosofii - kterou muze mit koneckoncu kdekdo, ale jestli byl dobry filosof. Porad bych byl schopny a ochotny obhajovat jeho nazory, ale pravda je ze ne vsechny za to stoji. Presto jsem presvedcen ze co se tyce samotne filosofie je Nietzsche obdivuhodny, ale samozrejme se muzeme ptat jednak jak se to pak transformuje do názorů, tedy, musíme se ptát, jak Nietzsche uvazoval a citil, abychom poznali co tvrdil a proc to tvrdil a taky proc vedl zivot jaky vedl. Tvrdit ze silni jsou a maji byt nadrazeni slabym, coz je v podstate jadro vetsiny jeho doktriny je vzdy mozne vykladat v podstate dvema zpusoby. Vetsina lidi si to vylozi tak ze je to povysenej parchant a to je podle me chyba. Stejne tak v ecce homo, ja bych si dovolil tvrdit ze jak tam ma ty kapitoly - proc jsem tak moudry atp, ze nejde o proste velikasstvi. Je to, kdyz to tak vezmes primy utok na Sokrata a jeho posledni slova o dluznem kohoutu. Nietzsche prichazi s myslenkou ze tento velikan nakonec odchazel ze sveta s tim, ze to za moc nestalo a ze se tento postoj projevil v jeho posledni pamatne vete. Tady si nejsem uplne jist okolnostmi vzniku Ecce homo, ale vezmeme - li v uvahu ze skutecne byla autorovou posledni praci a ze v ni je obsazeno vedomi uzavirajiciho dila, cemuz nasvedcuje i to ze jde v podstate o biografickou vec, musime preci uznat ze je ten clovek porad frajer. Problem s Nietzschem je podle me ten, ze jeho postoj neni argumentovatelny, musi se vnimat v celku.
Mno, ale to je jedna vec. Nemyslim si, ze je rozumne se dohadovat o vyznamu dila jako takoveho, protoze nakonec ja o tom zas tolik nevim a to jsem jeho fanousek a preli bysme se do nekonecna. Zkusme se ale soustredit na tvrzeni ze je to zajimavy spisovatel, ale ne filosof. Pokud bys tady zkusil zapacit mozna bysme se nekam hnuli, protoze co vlastne znamena kdyz je nekdo filosof? Pokud jde o me tak bych tu nalepku nechal kazdemu kdo si o ni rekne...
|
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 03/03/2009 : 07:20:17
|
Vis co, otazka vlastne neni, jestli byl Nietzsche zastancem dobrych myslenek, jestli mel dobrou zivotni filosofii - kterou muze mit koneckoncu kdekdo, ale jestli byl dobry filosof. Porad bych byl schopny a ochotny obhajovat jeho nazory, ale pravda je ze ne vsechny za to stoji. Presto jsem presvedcen ze co se tyce samotne filosofie je Nietzsche obdivuhodny, ale samozrejme se muzeme ptat jednak jak se to pak transformuje do názorů, tedy, musíme se ptát, jak Nietzsche uvazoval a citil, abychom poznali co tvrdil a proc to tvrdil a taky proc vedl zivot jaky vedl. Tvrdit ze silni jsou a maji byt nadrazeni slabym, coz je v podstate jadro vetsiny jeho doktriny je vzdy mozne vykladat v podstate dvema zpusoby. Vetsina lidi si to vylozi tak ze je to povysenej parchant a to je podle me chyba. Stejne tak v ecce homo, ja bych si dovolil tvrdit ze jak tam ma ty kapitoly - proc jsem tak moudry atp, ze nejde o proste velikasstvi. Je to, kdyz to tak vezmes primy utok na Sokrata a jeho posledni slova o dluznem kohoutu. Nietzsche prichazi s myslenkou ze tento velikan nakonec odchazel ze sveta s tim, ze to za moc nestalo a ze se tento postoj projevil v jeho posledni pamatne vete. Tady si nejsem uplne jist okolnostmi vzniku Ecce homo, ale vezmeme - li v uvahu ze skutecne byla autorovou posledni praci a ze v ni je obsazeno vedomi uzavirajiciho dila, cemuz nasvedcuje i to ze jde v podstate o biografickou vec, musime preci uznat ze je ten clovek porad frajer. Problem s Nietzschem je podle me ten, ze jeho postoj neni argumentovatelny, musi se vnimat v celku.
Mno, ale to je jedna vec. Nemyslim si, ze je rozumne se dohadovat o vyznamu dila jako takoveho, protoze nakonec ja o tom zas tolik nevim a to jsem jeho fanousek a preli bysme se do nekonecna. Zkusme se ale soustredit na tvrzeni ze je to zajimavy spisovatel, ale ne filosof. Pokud bys tady zkusil zapacit mozna bysme se nekam hnuli, protoze co vlastne znamena kdyz je nekdo filosof? Pokud jde o me tak bych tu nalepku nechal kazdemu kdo si o ni rekne...
Oldo, dobrý filosof je člověk, který žije v souladu se svou životní filosofií. Já myslím, že ani ta jeho filosofie nebyla velmi dobrá, protože víme oba jak, neslavně skončil. Žil Nietzsche v souladu se svou filosofií? Asi ano a tudíž je dobrý filosof. Tato definice je tudíž slabá. Ta filosofie musí být dobrá, aby byl život dobrý. Neumím si představit, že Buddhova filosofie inspiruje nacisty, u Nietzchovi pozdní filosofie si umím velmi dobře předtavit, že inspiruje nacisty. Domnívám se, že Nietzsche tě přitahuje především jako literát, jako člověk s vyjímečnými verbálními a literárními schopnostmi. Tento server je filosofický nikoli literární, proto zde nechci hovořit o Nietzschovi spisovateli.
|
|
|
Topic |
|
|
|