www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 ateisti a křesťanské zásady
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 47

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 20/09/2010 :  16:53:08  Show Profile  Reply with Quote
kay,

quote:
Ohledně víry a ideologie. Víra není náboženství, dogmata ani obřady, to jsou pouze různé formy, kterými se projevuje – víra je jejich východiskem.

víra není náboženství? A co jiného by to asi bylo? Určitě se shodneme, že náboženství je např. křesťanství. A křesťanství je víra v Boha, jediného, všemocného, živého. Z toho jasně plyne, že určité konkrétní náboženství je víra v Boha.

Edited by - Pepeeeee on 20/09/2010 16:54:25
Go to Top of Page

kay
Aktivní uživatel

110 Posts

Posted - 20/09/2010 :  22:05:24  Show Profile  Reply with Quote
Podle mého názoru ti náboženství dají instrukce, jak se „dostat do ráje“, jak máš chápat Boha, jak máš vyjádřit Boží přítomnost, jaké rituály a obřady se k tomu váží atd., čili jinak řečeno: jde pouze o formu, kterou se náboženská víra projevuje. Boží přítomnost se často vyjadřovala úplně jinak, ale základem zůstává, že „Bůh je“. Boží přítomnost je pro věřící skutečností, ovšem vyjádření Boží přítomnosti jsou jen slova. Egypťan či Indián by ti vyjádřil Boží přítomnost jinak, než středověká církev. Náboženství ti říká, jak projevit víru. Dá ti věrouku a dogmata. Chceš věřit v Boha jako katolík? Uvěř v Trojici, Vtělení, Spasitele, Zjevení. Chceš být muslimem? Zapomeň na Trojici, Ježíš je pouze prorokem a samozřejmě zde máš velkého proroka Muhammada. Žádné náboženství nepochybuje a nikdy nepochybovalo o existenci Boží, o to se skutečně v náboženských dialozích spory nevedou.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/09/2010 :  09:13:46  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Pepeee
Víra není totéž jako náboženství.Víra může být třeba v idee komunismu, víra může být ateismus. Víra je o tom, čemu věříš a věřit můžeš v cokoliv třeba mít víru v boha.Je zvykem víru spojovat s náboženstvím,ale ve skutečnosti je tomu jinak.Já mám víru v to, že bůh tak jak je věřími v boha definován není reálně možný,čili mám víru v neexisteci boha.Může však existovat v jiné podstatě,kterou věřící v boha neznají a neznám ji ani já.Proto nemlivím o jistotě,ale víře. Ani věřící v boha nemá jistotu,ale pouhou víru.

Sláva
Go to Top of Page

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 21/09/2010 :  12:49:17  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave,
a jsme u toho. Slova se snaží co nejlépe popsat či vystihnout jevy, věci..., ale jen snaží, nikdy nedospějí k tomu aby je definovaly dokonale. Čím méně slov, tím hůře je popisovaná věc definovaná, když to převedu na procenta, pak pouhé slovo ,,víra,, vystihuje náboženství jen z např. 80%. Kdybych chtěl zvýšit přesnost, musel bych definici rozšířit, třeba jako ,,víra v nějaké božstvo,,. Proto slovo ,,víra,, nemá jediný význam a proto jej můžeš užít tak jak si je užil ty i tak jak sem je užil já. Stejně jako slovo ,,noha,, symbolizuje lidskou nohu, nebo nohu u židle, tak víra nemusí jednoznačně znamenat to co si popsal ty. Všude najdeš, že slovo víra lze přeneseně použít i pro náboženství. Na to, že jsi ,,spisovatel,, ti chybí znalosti z mateřského jazyka a dokonce i cit pro něj.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/09/2010 :  15:11:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Víra v boha a náboženství je o tomtéž. Pokud je užito pouze slova víra a někdo prohlásí,že víra a náboženství jedno je,pak tvrdí nesmysl a to stejný jako k když tvrdí,že noha a stůl jedno je.Ta noha může být od stolu,ale i třeba lidská. V tom jsem tě opravil. I kdybys mluvil tou nejkrásnější češtinou blbosti, stále to blbosti budou.Skus trošku přemýšlet.

Sláva
Go to Top of Page

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 21/09/2010 :  16:58:47  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave,
zabrouzdej po internetu, zalistuj ve slovníku a nesnaž se nadarmo. Šetři síly a čas na něco užitečnějšího, nebo chceš snad závodit se slovníkem o to, kdo má pravdu? Dnes je jiná doba, jestli za tvého mládí měla víra jiný význam, stejně tak jako slovo ,,zkoušet,, se za vás psalo se ,,S,,, tak dnes je to jinak. I když myslím, že slovo ,,víra,, je stále stejné, jen tvůj rozum se mění.
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 21/09/2010 :  19:12:01  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave

Miloslave já si nemyslím,
že by Pepeeeee nepřemýšlel.
Mě jen udivuje, že ty kolikrát
vyslovíš nějakou svojí hypotézu či tezi, které
když už nikdo nerozumí na jednou
tvrdíš, že je to nějaká SCIENCE-FICTION
nebo nějaký bohapustý blábol.
Už jsem ti prosím jednou nebo několikrát
tě prosil o to abys na nás ve svých výrocích
myslel a nepletl si nás z malými dětmi.
Jak už jsi tu několikrát snad řekl.
Když, chceš aby ti bylo rozuměno tak už
jen kvůli tomu přizpůsob svou řeč.
Aspoň nebude docházet k záměně toho
co jsi tím myslel či nikoli.
Věř mi budeme si pak mnohem lépe rozumět.

Milan.Miló.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 23/09/2010 :  00:04:26  Show Profile  Reply with Quote
Původně mi šlo o to, že z tvých příspěvků nepřímo vyplývá jakási představa moudrosti vyskytující se pouze u ateistů. Něco takového by byla v mých očích velice mylná představa a to bez ohledu na definici moudrosti.

A proč? Protože věřit v Boha je rozum?

Náhodou jsem teď v knížce narazila na zmínku výzkumu z Mensy, který přímo říká, že vědci, u kterých se naměřil vyšší inteligenční kvocient, byli ateisté. Přitom je dost nerozhodující že to byli zrovna vědci; výsledky mluví překvapivě jasně.

Náboženství je pohádka pro lidi bez vžitých morálních hodnot. Neříkám, že je to pohádka špatná, ani že ateista není ve skutečnosti věřící - v něco jiného -, ale pořád tomu nemusíme říkat Bůh a už vůbec ne, jak píše Sláva, tolerovat násilí a zbytečnou smrt ve světě.

Já si myslím že tak jako tak je to relativní - ateisté zabíjejí pro svoje hodnoty, teisti zase zabíjejí pro jejich hodnoty. Takže ve výsledku je asi spíš něco špatně s člověkem. V případě víry to aspoň může svést na Boha.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/09/2010 :  10:06:59  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel.
Výborně,k tomu se snažím ostatní přivést.Nezáleží na tom v co člověk věří,ale na tom, zda své schopnosti ve prospěch své pravdy zneužívá, či nikoliv.
Myšlenka že je moudrost nějakou doménou ateistů je skutečně nesmyslná a pokud někdy tak moje slova vyzněla,pak to byla moje chyba.Moudrost je uložena ve všech pravdách teistických i ateistických.Problém je v tom,že přijmu li za správnou pravdu ateistickou,považuji prravdu teistickou za chybnou a proto v ní moudrost nehledám a mám dojem, že tam není a totéž platí stejnou měrou i naopak. Pokud říkám, že jsem ateista,pak pouze proto, že nedokáži přijmout myšlenku boha tak jak jej teisti definují.Prostě v tom není logika kterou bych dokázal přijmout.To však neznamená,že v teistických pravdách to moudré nehledám a nenalézám.Právě v tom se liším od lidí pravd.Pro mne jsou všechny pravdy včetně ateismu pouze a jen poznáním obsahujícím to moudré i nemoudré,či chybné. Dle mne ten kdo to moudro uložené v ostatních pravdách díky jedné své uznané pravdě odmítá, nemůže je získat a nemůže být skutečně moudrý ať je teista, nebo ateista.K tomuto mne přivedlo Buddhovo podobenství stromu znaků.Proto se snažím toto podobenství ukázat všem a ukázat k čemu je to může přivést, třeba k pochopení podstaty moci lidské,kterou se člověk od ostatních živých tvorů odlišuje, třeba k poznání procesu myšlení ze kterého vše svou logikou vychází a podobně.Jiný smysl hledat v mých slovech je nepochopení.

Sláva
Go to Top of Page

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 23/09/2010 :  11:32:04  Show Profile  Reply with Quote
Axel,
z tvého příspěvku vyplývá, že přeci v něco věříš, není to náš Bůh, tak co to je? Nebo si zarytý ateista?
Problémem je, že lidi neschopni věřit v Boha, raději věří v něco jiného, něco svého, osobitého. Plno lidí (možná všichni) věří v nějakou sílu, ale každý v jinou, bez schopnosti jí jakkoli definovat. K této síle, nebo nadpřirozenosti se uchylují, když jsou v koncích a pak se modlí jako blázni. V době klidu kašlou na bohy, ale když jde do tuhého, sypou si popel na hlavu a jsou schopni (i když se dříve v klidu považovali za ateisty) pokleknout před jakýmkoli bohem, jen aby je nestihlo něco špatného. To ale není víra, to je vypočítavost, zbabělost.
Myslíš, že křesťané byli lidé bez mravních hodnot a až po přistoupení k víře se stali mravně způsobilými? To je báchorka, kterou si tobě podobní myslí. Úplný ateisti jsou lidi, kteří si silně zakládají na svém rozumu, a proto zavrhují možnost víry v Boha. Potom si připadají silně inteligentní ve společnosti, navíc s úsměškem popichujíce věřícího: ,,Ty věříš v Boha? A proč? Dokaž ho. Já nevěřim, protože není důkaz a je to nesmysl." Přestaňtě, vy ateisti, vnášet do víry rozum. Je to jako hledat plastovou láhev detektorem kovu!
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 23/09/2010 :  11:53:02  Show Profile  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=ZeFeqE-JK7E
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/09/2010 :  12:26:03  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Přestaňtě, vy ateisti, vnášet do víry rozum. Je to jako hledat plastovou láhev detektorem kovu!
Tak tohle se tě skutečně povedlo.Hledat ve víře rozum je jako hledat plastikovou láhev detektorem kovů? A sakra. Tak dobře, poučil jsi mne. Už u věřících rozum hledat nebudu,když říkáš, že tam není.Ty jsi věřící a tak to musíš vědět zda tam je, či není.Když říkáš že není, asi to tak bude.
Vidíš a já jsem rozum u věřících skutečně hledal.

Sláva
Go to Top of Page

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 23/09/2010 :  12:47:47  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave,
na tebe to je příliš složitý, musíš číst to, co jsem napsal. Ty tam vidíš něco, co by si tam chtěl vidět. Nepsal sem o rozumu věřících. Psal sem o víře.
Určitě si teďka doma honíš triko, hrdopýšku, nad tím, jak zesměšňuješ víru. Ale tvoje inteligence je stejný sci-fi, jako tvoje příběhy,, obojí je vymyšlený...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/09/2010 :  13:02:12  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Pepeee
Omyl. S těch věřících jsi udělal tvory bez rozumu ty a to svým výrokem. I k víře dojde člověk rozumem, tím, že přijme určité premisy za pravdivé či správné. Totéž platí pro ateismus, jen ateismus trošku víc užívá logiky a vědeckého ověřování si premis ze kterých vychází. O ničem jiném to skutečně není. Jinak si uvědom,že mne neurazíš,jen ukazuješ v invektivách svůj nepříčetný vztek a hloupost,takže zbytečně plýtváš silami. Pokud si tím nějak ulevíš, můžeš v tom klidně pokračovat. Mně se to nedotýká a spíše mne to rozesmává protože v tom vidím tvou slabost a chvilková zatmění mysli přívaly zlosti.

Sláva
Go to Top of Page

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 23/09/2010 :  13:43:21  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave,
člověk může mít rozum a zároveň může věřit v Boha. K užívání rozumu používají lidé svoji inteligenci, zkušenosti... k uplatňování víry (k tomu aby si věřil) rozum nepotřebuješ. Ty pořád nechápeš to slovo víra. Je iracionální, nemůžeš jí dokazovat rozumem, jde jen o to, jestli jsi, nebo nejsi schopen v něco věřit. Takže víra je o důvěře i trochu o rozumu (ten je všude), ale především o té víře. To svoje zvolání, abyste nevnášeli do víry rozum, sem myslel, abyste jí rozumem nevyvraceli v tom smyslu, že to podle přírodních zákonitostí není možné atd. Přeneseně teda nemá iracionalita (víra) co dělat s racionalitou (rozumem). Říkej si tomu klidně slepá důvera. Nečemu prostě veříš, aniž bys nad tím usilovně přemýšlel. Například věříš, že posmrtný život není, já věřím, že je. Důkaz nemáme ani jeden a rozumem to nedokážeš (ty se ale určitě pokusíš), všechno budou jen domněnky.
Na tvou urážku odpovím taky urážkou. Dokud nebudeš stát nohama na zemi, nezahodíš svoji hrdost, nepřestaneš se tvářit jako mudrc a dokud se na sebe nepodíváš do čistého zrcadla, nebudu ti bezdůvodně ustupovat.
Go to Top of Page
Page: of 47 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000