www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 ateisti a křesťanské zásady
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 47

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 29/01/2011 :  18:34:55  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by New Zarathutra

Jelikož je v naší zemi velmi mnoho ateistů (jsme nejateističtější národ na světě), rozhodl jsem se popřemýšlet, o ateistickém názoru na svět. Nedávno jsem se například bavil s jedním ateistou a ptal jsem se ho na zásady, kterými se řídí. Z jeho odpovědí plynuly především křesťanské zákony. Později jsem se od něho dozvěděl, že nevěří v žádnou "vyšší spravedlnost". Jinými slovy nevěří, že bude po smrti trestán za své činy. Položil jsem mu tedy otázku, zda by, za předpokladu, že by se o tom nemohl nikdo dozvědět, něco ukradl. Odpověď zněla ne. Moje otázka je: Proč? Já na tuto otázku nedokážu uspokojivě odpověďet nedokážu, možná proto, že jsem křesťan. Ale podle mého názoru, za předpokladu, že neexituje vyšší spravedlnost, je vše dovoleno.

To je prave ukazka, ze ateiste mnohdy mohou stat moralne vyse, nez krestane... Protoze u nich nejde o kalkul, je to skutecny projev souciteni s okolim a sounalezitosti s nim...

Je snad cnostny ten, kdo je slusny jen ze strachu? U toho dbre vi pravice, co dela levice...
Go to Top of Page

kay
Aktivní uživatel

110 Posts

Posted - 30/01/2011 :  23:24:26  Show Profile  Reply with Quote
Jacku. Já s tebou ale souhlasím, že by hnacím motorem pomoci druhým neměl být strach z Boha či snahy o „boží náklonnost“. Netvrdím, že věřící potřebují víru/strach z Boha, aby konali dobré věci. Osobně lidi takhle nepodceňuji.Ohledně té církve, tím jsem spíše myslela ten tradiční postoj k rodině a manželství. Osobně se ovšem nechci moc pouštět do hluboké obhajoby církve, nemyslím si, že k tomu mám dostatek argumentů (i když, kdybych si už musela vybrat, raději bych podpořila tisíckrát papeže než sektu). Jsem si ovšem vědoma, že pevné rodinné vztahy se mohou vyskytovat u jakékoliv rodiny. Tak či onak mám pocit, že teistická náboženství budou ustupovat a lidé budou inklinovat spíše k těm východním neteistickým učením.

Že jsme malé nicky v universu :)…já nad tím často přemýšlím. Skutečně nepovyšuji lidský druh nad jiné a vážně nesnáším, když tuhle nesmyslnost někdo dělá. Připomněl jsi mi ale myšlenku Marca Aurelia, pro kterého byl život jen „zanedbatelným bodem v nekonečném čase, stejně jak země v nekonečném vesmíru. Lidské činy jsou nedůležité, člověk je jen loutka v božím divadle, „loutka škubající se na niti“. Války, vraždy, znásilňování jsou jen okamžiky v nekonečném dramatu. Lidské činy pozbývají smyslu, život je jen sen a blouznění“(1).

Existenci Boha ti asi nikdo dokazovat nebude, ve škole nechci náboženství, ani tvé mimozemšťany (neber to osobně )…… a žádné předsudky nemám.

Právě si dávám minimálně 3 týdny přísný zákaz na tyto stránky chodit, protože jsem s učením ve vážném skluzu a musím se soustředit na něco zcela jiného.
Takže mne těšilo, ale prozatím se loučím
K.

(1) E.R.Dodds, „Pohané a křesťané ve věku úzkosti“ (vol.cit.)

Edited by - kay on 31/01/2011 04:37:47
Go to Top of Page

jack
Aktivní uživatel

231 Posts

Posted - 31/01/2011 :  12:36:15  Show Profile  Reply with Quote
Neronisi,
i když už jsi v podstatě dostal odpověď na svůj dotaz od Kay,chtěl bych jen pár řádky trochu upřesnit kde je problém.
Problém je v tom,že i v Irsku žije malé procento ateistů.Mají své sdružení irských ateistů a předseda tohoto sdružení Michael
Nugent samozřejmě okamžitě odsoudil tento zákon jako středověký,který nemá místo v moderní sekulární republice.Píšeš,že většině
obyvatel Irska pravděpodobně nevadí,možná máš i pravdu,ale základní lidská práva dávají právo těm ostatním(irští ateisté) i když
jsou v menšině,říci svobodně svůj názor bez jakékoli diskriminace.Dokonce i kdyby to měla být disriminace symbolická,což se ovšem
nedá říci o 25 000 Euro.Prostě svoboda slova platí pro všechny,jestliže si věřící můžou v televizi rozhlase a Netu blábolit
své náboženské demagogie,musí i druhá strana mít právo beztrestně říci:"Vaše náboženství je jenom hromada iracionálních blábolů a vy
jste magoři,kteří nejsou schopni používat svůj mozek ani na úrovni sedláka (selský rozum)".
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 31/01/2011 :  13:23:53  Show Profile  Reply with Quote
Pokud je to v Irsku tak jak říkáš, nechápu proč jej mezinárodně identifikujeme jako moderní něco něco systém. Je to asi práce našich diplomatů aby identifikovali co se ve které zemi děje a podle toho jí "vymysleli" nějaký přívlastek.

Ta svoboda se totiž dá vykládat různě. U nás třeba žádnou pokutu nedostaneš, ale práce politika tak tkví spíš v tom ono veřejné dění víceméně ignorovat a komentovat ho stylem, jakoby zrovna spadl z marsu. Vždycky jde o to si nějak usnadnit práci a nemyslím si, že jsou kreacionisté tak šikovní, že by byli schopni tu svou pohádku před ateistou vyargumentovat. Na druhou stranu je takový život možná akceptovatelnější, protože si nemyslím, že by ateisté vyvinuli dostatečné metody k tomu, aby mohli žít bezproblémově.

Svým rodičům jsi taky nemohl říct, co jsi měl na srdci, protože by tě vyrazili z baráku. Nějakému týpkovi v úplém tričku asi taky ne, jinak bys dostal do držky. V práci šéfa nekritizuješ, když jdeš na úřad vyřizovat občanku, tak se jim v kanceláři nemůžeš vysrat na podlahu. Prostě aniž to tušíme, jisté limity svobody tu jsou, jinak nás čeká problém. Přičemž tohle si umíme přizpůsobit osobní účastí v tom smyslu, že by něco takového nebylo nám samotným příjemné. No a na podobném principu pracuje náboženství. Takže si myslím, že spíše než pokuta jako taková, jde o nějaké vědomé vyčlenění z komunity, styď se! Trochu jako komunismus.
Go to Top of Page

jack
Aktivní uživatel

231 Posts

Posted - 31/01/2011 :  16:36:27  Show Profile  Reply with Quote
Neronisi,
jak už jsem psal,já nevím, jak je něco takového možné.Ale protože se na úrovni EU nikdo neozval,je to pro mě opět důkaz toho jaký
strach mají veškeré úřady,když jde o náboženství.Je to jako vosí hnízdo do kterého se lidé bojí píchnout klackem.A hlavně je to
důkaz toho,že není stoprocentní odtržení církve od státu,jak je to psáno v mnohých zemích v jejich ústavních zákonech.Dokonce
ani v ČR i když sami sebe vnímáme jako ateistický stát.Nechápu jek se může president,jako nejvyšší představitel státu, ukazovat
va společnosti různých kardinálů nebo biskupů,proč zveme do země oficielně papeže.A ať mi nikdo neříká,že je to v rámci diplomatických styků.U mě Vatikán žádný státní útvar není.Je to pouze místo kde sídlí nejvyšší představitel určité církve,proto
může mít význam pouze pro lidi organizavanými v této církvy,ale nemůže mít a neměl by mít,žádný význam v mezistátní diplomacii.
A už vůbec nechápu proč ho zvou na návštěvu za peníze daňových poplatníků.Pro většinu lidí v tomto státě nemá tento člověk vůbec
žádný význam.Je to stejné jako kdyby jsme na oficiální státní návštěvu pozvali nějakou rockovou hvězdu.Bylo by to pro některé
rockery určitě krásné gesto,ale co to má společného se zahraniční politikou státu.
Kromě toho,jestli to lidé nevědí,tak současný papež než nastoupil do funkce papeže,byl vedoucím úřadu inkvizice.Od roku 1965 se
inkvizice přejmenovala na "Kongregace pro nauku víry".

Co se týče bezproblémového žití.Bez problémů by jsme žili,kdyby byli bezproblémoví lidé a to pravděpodobně nebude nikdy.
Ale to nemá nic společného ani s církví ani a ateismem.To je pouze otázka charakteru a výchovy daného člověka.
Ani církev na tento problém nemá žádné řešení,natož metodu.Jak jinak by jsi si dovedl vysvětlit,že i ve středověku,kde byla
skoro 100%-ní víra obyvatelstva,se loupilo a vraždilo jako dnes.
Jak si vysvětlíš,že V USA a např.v jihoamerických zemích,kde se hlásí k náboženství převážná většina obyvatel,mají mnohem větší
kriminalitu než např. va skandinávských "ateistických" zemích.
Podívej se občas na televizi a zjistíš,že náboženství je většinou příčinou špatných než dobrých věcí.

A poslední věta,základní lidská práva mají za úkol chránit lidi a né názory.A při těch všech připomínkách o základních lidských
právech,které směřuje EU na Čínu Sev.Koreu Kubu a další,by si asi měla EU nejprve zamést před vastním prahem.
Ale o tom nikde nic neuslyšíš,ani v TV ani v rádiu,hlavně že věřící mají náboženské pindání každý den ( TV Neo).A ani se netají
tím,že mají za cíl né si jen víru zachovat,ale rozšiřovat ji do celého světa,až budeme všichni zase jako hloupé poslušné ovce.
A to jsou lidé,kteří tvrdí,že ateisté se neustále snaží vnucovat svůj názor věřícím,přitom je to přesně naopak.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 31/01/2011 :  18:06:32  Show Profile  Reply with Quote
Tak každý věřící je potenciální volič a i když to nemá strana nikde zapsané v análech, většinou asi stačí, když se nechá s papežem vyfotit nebo někde řekne, že je křesťan, protože to jsme přece tak nějak všichni.

Na druhou stranu se proti náboženství vymezovat nemá podle mě příliš velký smysl, protože si myslím, že ovlivňuje jakési selektivní sociální vnímání. Takže si můžeš o svých bližních myslet své jen v případě, kdy ony pravidla vědomě ignoruješ. Což má pravděpodobně nějaké degenerativní vlivy na člověka, ale tohle nikdo nemůže spolehlivě definovat, protože v tomto smyslu neexistuje žádný kompletní a detailní výzkum (teda aspoň myslím). Je to jako s užitím marihuany pro léčebné účely, odborníci jsou v tomto celkem zdrženliví, ale jakmile se podaří definovat vliv a význam jakékoliv takové "látky" na člověka, tak přijdeme i na to jak to udělat aby náboženství jaksi přirozeně odeznělo.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 31/01/2011 :  18:10:39  Show Profile  Reply with Quote
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10252839638-hyde-park/210411058081008/
Go to Top of Page

jack
Aktivní uživatel

231 Posts

Posted - 01/02/2011 :  13:16:57  Show Profile  Reply with Quote
Vždy jsem byl já i naše rodina zarytými antikomunisty.Nesnášel jsem ty jejich ideologické žvásty,ale hlavně mi vadilo jejich
ideologické řízení státu,čímž zadupávali ekonomický rozvoj.V Československu byl vždy velký intelektuální potenciál,ale komunisti
ho svým politickým rozhodováním dokázali umlčet.Je zbytečné dnes rozebírat proč to dělali.Říkávalo se,že musí kvůli Sovětskému svazu,aby jsme náhodou nevyráběli lepší automobily nebo elektroniku.Co chci říci,dělali spoustu blbostí,ale jedno dokázali,dokázali
opravdu oddělit církev od státu.A ať nikdo netvrdí,že nebyla náboženská svoboda.Staré babky chodily do kostela za svým farářem a
nikoho to nezajímalo.Jediné co bylo zakázané bylo náboženské žvásty rozšiřovat v médiích a veřejně agitovat.
A není to žádné omezování osobních svobod.Ve spoustě demokratických zemích je zakázána nebo omezena činnost náboženských sekt.
Například v NSR je omezena činnost scientologie.Prý vymývá lidem mozky svými nehoráznými náboženskými pohádkami.
Ovšem to dělá křesťanská církev už stovky let,já v tom opravdu nevidím žádný rozdíl,snad jen,že křesťanská církev během svého
působení stačila povraždit více nevinných lidí.
Prostě společnost by měla najít sílu selského rozumu a nazvat církev sektou,protože nic jiného to není,potom by možná našla sílu i
k určitému omezení její činnosti.Jak už jsem psal dříve,ať si každý věří v co chce,ať se doma modlí, ať se scházejí po kostelích to
nikomu nevadí,ale ať přestanou se svou neustálou agitací a rozšiřováním víry do celého světa.Víra by měla být privátní záležitostí,politici a lidé ve veřejných funkcích by měli svou víru nechávat doma a netahat ji do řízení státu.Nechci se dočkat
podobných výroků jako v USA,bůh ochraňuj ČR.Santa Claus a bůh neexistují,už se stím jednou srovnejte a jestli to nedokážete,
neobtěžujte tím ostatní rozumné lidi.Já nechci žít v náboženském státě,kde
o mém životě bude rozhodovat magor,který neumí používat svůj mozek.Už teď mám někdy takový dojem u našich politiků a nedovedu si
představit,že by se to jěště zhoršilo.Každá ideologie omezuje člověka racionálně myslet a náboženská především.Nebo si pořád
budeme hrát na to,že Země je placatá a je středem vesmíru.
Vždy jsem byl zastáncem,že než kdejaké studie,nejlépe nám ukáže sám život co je špatné a co dobré.Jako ztroskotání idee komunismu
jsem uváděl rozdíl mezi NDR a NSR.Je to jasný příklad,jeden národ,stejná kultura a přesto v NDR vypadali jako chudí příbuzní
svých sousedů.Ten samý příklad Sev. a Jižní Korea.
A krásný příklad náboženského státu je Írán.Kdyby neměli ropu,tak ještě dnes všichni žijí v jeskyních.Nebo jste snad za svůj život
měli v ruce něco na čem by bylo napsáno Made in Iran,já tedy ne.Což mě samozřejmě vůbec nevadí,ale co mě vadí je jejich
pokrytectví.Nadávají a pohrdají všemi "západními" státy,ale využívat toho co tyto státy dokázaly jim nevadí.
Jezdí v jejich autech,používají jejich počítače a mobilní telefony.Když chtějí postavit mrakodrap,tak pozvou americké nebo
německé inženýry.Opravdu chceme takový stát.Mý rodiče a moje generace vyrostla bez náboženství a všichni jsme slušní lidé,jako
většina lidí v ČR.A určitě to není proto,že by jsme se báli pekla.

Možná že se nám nikdy nepovede této středověké ideologie naprosto zbavit,možná že na to jednou i doplatíme,ale měli by jsme
najít sílu alespoň omezit toto nehorázné vymývání mozků.A nebo jak řekl Bill Maher,dospějte a nebo jděte ke dnu.

Go to Top of Page

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 01/02/2011 :  16:13:02  Show Profile  Reply with Quote
jacku,
nečtu všechny tvoje příspěvky, protože si myslím, že ve všech je to samý, ale možná se pletu. Z posledního příspěvku plyne, že ti nevadí ,,neinvazivní" věřící, jen ti fanatici, kteří nějakým způsobem ohrožují ostatní. Ty se ale chováš hodně podobně. Chováš se jako agresivní ateista, který sice říká, aby si kdokoli věřil v cokoli, ale netahal to do médií, přesto tu hulákáš stejným způsobem, jen o opačné věci. Vyřčením své kritiky ji automaticky kritizuješ. Radši tedy mlč.

PS: Předmět náboženství na irských školách nikomu nic nenutí a nevylučuje evoluci a racionalitu. Školy jen dávají podmínku, říkají, jak se k některým věcem vyjadřuje Písmo, ne jak to doopravdy je. U nás nic takového není, což je chyba, protože potom si lidé vytvářejí o křesťanství mylné představy (samozřejmě pokud se po tom nepídí na vlastní pěst). A to je i tvůj případ.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 01/02/2011 :  16:51:35  Show Profile  Reply with Quote
Pepee, myslím, že máme možnost buď mít mylné představy nebo se s těmi představami ztotožňovat. Nic mezi tím. No a vzhledem, že nejde o žádnou vědu, ale jen o jakési morální opium, tak to myslím velká škoda není.
Go to Top of Page

jack
Aktivní uživatel

231 Posts

Posted - 02/02/2011 :  13:37:07  Show Profile  Reply with Quote
Pepeeeee,
myslím,že si to všechno malinko pleteš.Píšeš že bych měl mlčet,ale vůbec ti nedochází,že to co říkáš nemá žádný smysl.
Já se na těchto stránkách zůčastnil diskuze o ateismu a křesťanství.Základem diskuze je,že lidé zdělují druhé straně své názory.
Možná tě mate ta písemná forma,tak ti dám lepší přiklad.Řekněme,že by jsi si souhlasil,že se sejdeme třeba v kavárně a budeme
diskutovat o ateismu a náboženství,kde by jsme samozřejmě každý zastával svůj názor.Já bych přišel a protože by se ti mé názory
nelíbily,tak by jsi řekl abych mlčel.A já se ptám co by se dělo dál,seděli bychom dál mlčky, nebo by jsi mluvil jen ty,nebo by jsme se rozešli domů? Kdybych měl mlčet neměla by naše schůzka žádný smysl.Promiň,že to vysvětluji tak polopaticky,jako pro hloupého člověka,ale řekl jsi si o to sám.

Pravděpodobně jsi nepochopil ten rozdíl.Já nestojím někde na náměstí nejmenovaného města a nekřičím na lidi svá názory,ani je
nezděluji v televizi či rozhlase,protože to by nebyla diskuze,to by bylo pouhé kázání a to je to co děláte vy věřící.
Nemám nic proti tomu(naopak přivítal bych to) kdyby se v televizi sešli k diskuzi třeba tři věřící a tři ateisté,a diskutovali
o svých názorech.Ale to se neděje.Co vidím v TV a jiných médiích je pouhé kázání a vaše kázání má pouze za úkol přesvědčit vaše
posluchače o pravdivosti vašich názorů.Nikdy jsem neslyšel v médiích podobné přesvědčování ze strany ateistů.My vám na rozdíl od
vás,své názory nevnucujeme,jen se snažíme diskutovat.A to je to o čem jsem psal.Přestaňte s tím neustálým bojem proti bezbožnosti.Buďte
se svým bohem sami a nechtějte přesvědčovat další a další lidi.Ateisté jsou se svou "bezbožností" také sami a nikomu ji veřejně
nevnucují.Nepodnikáme žádné ateistické semináře,nezveme lidi po stovkách do velkých hal,nebo dokonce stadionů,jako v USA,aby
jsme je přesvědčovali o své pravdě,to děláte pouze vy. Proč se nemůžete chovat jako buddhisté,nikomu se nevnucují,nikoho
neobtěžují svými názory a proto ani nikdo nemá pocit,že by se musel k buddhismu nějak negativně vyjadřovat.

A to je má odpověď.Můžeš mě nazvat agresivním ateistou,ale určitě nehulákám stejným způsobem jako věřící.Já jsem jen napsal
svůj názor na diskuzním foru.Hulákání v médiích stačíte obstarat vy.

K náboženství na školách.Nezlob se,ale to co jsi napsal je přesný příklad nesmyslné demagogie.Tvá slova:"Náboženství nevylučuje
evoluci a racionalitu?".Myslím, že už v tomto bodě by jsi měl velký problém s převážnou většinou věřících.Toto tvrzení je
v rozporu s Biblí a to co se v ní píše je pro většinu věřících svaté a jediné pravdivé.

Další:"Náboženství pouza říká,jak se k některým věcem vyjadřuje Písmo,NE JAK TO DOOPRAVDY JE?".Z tohoto řádku by také nebyl žádný
věřící nadčen. Takže přiznáváš,že Písmo nepopisuje pravdu,je to prostě jen taková(pro někoho pěkná)pohádka.

A už se zase dostáváme k tomu o čem jsem už psal.Proč se děti ve škole mají v jedné hodině učit že 2+2=4 a v další hodině,že
existuje kniha která má nepravdivý názor,že 2+2=5. To ať mi někdo rozumně vysvětlí.

A poslední věta.Když nečteš všechny moje příspěvky,jak můžeš vědět,že je ve všech to samé?
Go to Top of Page

Pepeeeee
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 02/02/2011 :  15:05:23  Show Profile  Reply with Quote
jacku,
tušil jsem, že asi budu litovat svého příspěvku. Tušil jsem, že jsi jako betonová zeď, na které se myšlenky, které na ní hodím, neuchytí. Tušil jsem, že zavřeš oči a budeš kolem sebe kopat nohama. Přece jsem doufal a říkal si, že jsou věci, které se nemůžou neuchytit, ale ty jsi to dokázal. Sebevědomí bys mohl rozdávat na počkání. Zdáš se být naprosto jistý tím, co říkáš.
Pokud se budeme držet orwellovského výroku: ,,Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nevědomost je síla." pak ty jsi opravdu silný.

Pochop už rozdíl mezi dáváním nabídky (možnosti) a nucením. Kdo komu nutí víru? Televizní pořady? Možnost, nelíbí se? Přepni jinam! Přednášky? Nabídka, nelíbí se? Nechoď tam! Sraz na stadionu? Možnost, nelíbí se? Nechoď tam! Předmět ,,Náboženství" ve škole? Nabídka, nelíbí se? Nevěř!

quote:
K náboženství na školách.Nezlob se,ale to co jsi napsal je přesný příklad nesmyslné demagogie.Tvá slova:"Náboženství nevylučuje
evoluci a racionalitu?".Myslím, že už v tomto bodě by jsi měl velký problém s převážnou většinou věřících.Toto tvrzení je
v rozporu s Biblí a to co se v ní píše je pro většinu věřících svaté a jediné pravdivé.

Další:"Náboženství pouza říká,jak se k některým věcem vyjadřuje Písmo,NE JAK TO DOOPRAVDY JE?".Z tohoto řádku by také nebyl žádný
věřící nadčen. Takže přiznáváš,že Písmo nepopisuje pravdu,je to prostě jen taková(pro někoho pěkná)pohádka.

Jen fanatici vykládají Bibli doslova. Celá Bible je kombinací podobenství a faktů. Nečetl si? Přečti! (není to kniha jen pro věřící, snad jen hlupák ji za celý život nepřečte)

quote:
A už se zase dostáváme k tomu o čem jsem už psal.Proč se děti ve škole mají v jedné hodině učit že 2+2=4 a v další hodině,že
existuje kniha která má nepravdivý názor,že 2+2=5. To ať mi někdo rozumně vysvětlí.

Ani analogii nedáš dohromady? Měl si napsat 2x2=4 a dál pak (-2)x(-2)=4. Nebo ještě lepší by bylo něco ve stylu: |(-100)/3|= asi 33 a pak |100/3|= asi 33. (neboť výsledkem ,,asi 33" chápej aktuální, řečeno se skepticismem, neobjektvní svět, dělencem 100 Boha (-100 ne-Boha) a dělitelem 3 přírodní zákony)

quote:
A poslední věta.Když nečteš všechny moje příspěvky,jak můžeš vědět,že je ve všech to samé?

Uvědom si, na co si tím reagoval.

PS: Nevěř všemu, co najdeš na internetu.
Go to Top of Page

jack
Aktivní uživatel

231 Posts

Posted - 03/02/2011 :  14:22:25  Show Profile  Reply with Quote
Pepeeeee,
nedomnívám se,že jsem jako betonová zeď,já se rád ztotožním s myšlenkami druhých,ale musí to být myšlenky rozumné.Dokonce se
ztotožnuji i s některou tvou myšlenkou.Třeba ta,že Bible nepopisuje skutečný stav věcí,myslím,že to je už první vlaštovka v tvých
dedukcích.Nevím z čeho usuzuješ,že mám zavřené oči a kopu kolem sebe nohama.Nic takového se nestalo a také nevím,co má společného
má kritika na chování věřících s mým sebevědomím.

Nezlob se,ale opět tě musím upozornit na chyby,které děláš.Jedná se o mé matematické přirovnání.Mohu tě uklidnit,že je v naprostém
pořádku.Za prvé se nejedná o analogii,já jsem nesrovnával dvě věci.Jedná se o princip,kdy v našem případě na jednu danou otázku
nemohou být pravdivé dvě různé odpovědi.Vysvětlím,jestliže je evoluční teorie pravdivou odpovědí na otázku jak vznikl život na zemi,
tím je myšleno, přirozeným vývojem žičichů a rostlin,trvajícím miliony let,potom to zákonitě znamená vyloučení varianty,že všechno
stvořil "někdo" za 7 dní.Toto platí samozřejmě i naopak,ale jelikož jsme se oba zhodli na tom že Bible nepopisuje skutečnost,
dovolil jsem si označit evoluční teorii za pravděpodobnější a protože žádnou jinou teorii zatím nemám,označil jsem ji za pravdivou.To je ten vzorec 2+2=4 ,tato rovnice odpovídá pravdě,s tím doufám souhlasíš.Jelikož jsme určili že Biblická varianta
je v tomto případě nepravdivá,odpovídá jí rovnice 2+2=5.Tvá "analogie" neodpovídá výše uvedenému příkladu ze dvou důvodů.
1.Obě tvé rovnice jsou pravdivé.
2.Tvé rovnice nemají spolu nic společného,každá dává odpověď na jinou otázku.My ale vybíráme ze dvou odpovědí na JEDNU otázku.
Snad by se dalo tolerovat,kdyby se například na katolické škole vyučovala biblická varianta a na veřejné škole ta evoluční,ale
jelikož se tyto dvě varianty navzájem vylučují,je naprosto nelogické a nesmyslné vyučovat je souběžně na jedné škole.V tomto
případě se každý inteligentní žák musí ptát která varianta je pravdivá a to vyvolává zmatek.
Doufám, že jsem to vysvětlil dostatečně polopaticky.

Ale k něčemu důležitějšímu.Na první pohled vypadá tvá argumentace správná.Myslím to přepínání programů a ignorace vašeho kázání.
Ale bohužel, tak jednoduché to není.V NSR takto také argumentuje Scientology a na první pohled má pravdu.Nikdo vás nenutí aby
jste vešla do jejich pobočky,nikdo vás netahá na ulici za rukáv a přesto se tím zabývají německé soudy.A já ti povím proč.
Jedná se o vymývání mozku.Musíš si uvědomit,že ne všichni lidé jsou dostatečně mentálně silní.Jak už jsem psal dříve,život
je boj o život a když se takový slabší člověk dostane do nějaké životní kritické situace,potřebuje pomoc.Ten slabší větší a ten
silnější menší.Jednomu pomůže jeho rodina a přátelé,jinému psycholog.To jsou ty správné varianty.Jiný člověk hledá útěchu
v alkoholu drogách nebo v ideologickém tlachání, které mu slibuje,že mu pomůže.Některý člověk po určité době pozná,že se vydal
špatným směrem,ale některého to pohltí.A teď nemluvím jen o náboženské ideologii.A to je celospolečensky nebezpečné,protože v tuto
chvíli přestává člověk racionálně myslet.Jak se říká, lidská hloupost je neomezená,to můžeš vidět všude kolem sebe.A s lidmy se
dá lehce manipulovat,zvláště pokud jsou z jakéhokoliv důvodu nešťastní.
Pár příkladů.Legální příchod A.Hitlera k moci.Jistě jsi někdy viděl sfanatizované davy lidí z té doby.Po ekonomické krizi v roce
1929 měli lidé strach o svou budoucnost a Hitler jim krmil uši tím co chtěli slyšet,zmanipuloval je.Jak to dopadlo víme všichni.
A domníváš se,že Marta Goebbelsová myslela racionálně,když vraždila svých 5 dětí se slovy,že bez národního socialismu nemá život
smysl? Můžu ti nabídnout spousty jiných příkladů,ale je zbytečné to rozepisovat.Myslím,že chápeš v čem je problém.
Možná že 90% inteligentních lidí vaše televizní kázání přepne se slovy co je to zase za tlachání,ale možná že ten zbytek není
zrovna spokojen se svým životem,má deprese a místo aby vyhledal pomoc u odborníka,začne poslouchat vaše chytře mířené řečičky,
nakonec k němu ještě promluví bůh a člověk je zachráněn.Už nikoho nepotřebuje,ani svou rodinu ani své přátele,konečně našel smysl
života.V "nejlepším" případě odejde do kláštera,kde už může žít jen se svým bohem.
Domnívám se, že odejít do kláštera je ten největší důkaz oddanosti bohu.A co kdybychom dam odešli všichni.V celé zemi jen samé
kláštery, všichni by jsme pěstovali zeleninu a bylo by nám dobře.
Já vím,to je už tak trochu ad absurdum.Ale myslím,že to dokonale vystihuje náš problém.A ten je,že když lidé přestanou racionálně
myslet,tak nikdo nemůže odhadnout kde až může lidská iracionalita skončit.A to by jsme měli mít stále na zřeteli.
Nesmíme zapomenout,že největší nebezpečí na tomto světě je lidská hloupost.
A jsme u konce.Musíš uznat,že vaše kázání zrovna rozvoji racionálního myšlení moc neprospívá.

Poslední věta.Možná že znáš obsah Bible,ale připadá mi,že neznáš její historii.Už jsem to opět psal dříve.
Z historického hlediska nebylo nikdy prokázáno že Bible obsahuje fakta.

Go to Top of Page

jack
Aktivní uživatel

231 Posts

Posted - 04/02/2011 :  14:01:19  Show Profile  Reply with Quote
Pepeeeee,
můžeme ještě hodiny diskutovat o iracionalitě věřících,ale myslím,že je mnohem lepší když to člověk vidí na vlastní oči.
A proto i tobě doporučuji zhlédnout americký dokument "Religulous".Snad ti potom dojde co mám na mysli.Někdy se to opravdu
zdá být až grotesktní,ale není to k smíchu,řekl bych spíše naopak,je to absurdní.

Kay po zhlédnutí tohoto filmu napsala,že by některé lidi z tohoto dokumentu zavřela do kriminálu.
Já osobně bych byl milosrdnější,já bych je zavřel do blázince.

Kay,
na tvé odkazy jsem záměrně neodpovídal,počkám až budeš mít zase dostatek času.Nerad bych na tvé odpovědi čekal týdny.Ozvy se.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/02/2011 :  09:54:37  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Vážení.

Byl jsem nějaký čas mimo(nemocnice,zápal plic s dalším infarktem) a nechal vás zde svému osudu.Čekal jsem,jak se zde beze mne rozvine diskuse a ono nic.Spíte jako Blaničtí rytíři. Na Faceboocu jsou prostí lidé,kteří se za filosofy nepovažují,ale jsou hodně vysoko nad vaší úrovní.Myslím,že by vám rozhovory s nimi hodně přinesly,ovšem předpokladem je, že umíte neslouchat a vyvozovat s toho závěry
Potkáte se tam třeba i s hluboce věřícími a třeba jako já pochopíte, co jste přdtím nechápali,třeba to,že jsou lidé schopni uvěřit naprostým nesmyslům a brát je jako nejvyšší pravdy.Uvědomte si,že jde mnohdy o lidi vysoce inteligentní a vzdělané.Nejdříve mne to pobuřovalo a nechápal jsem,jak je toto možné.Díky FB jsem to pochopil v podstatě,ale zatím ještě nevím co s tím a zda vůbec je možno s tím něco dělat. Ta podstata vůbec není o víře,ale o komunitě, o skupině,která člověku cosi poskytuje oč stojí.Vstoupí li do komunity,začne být komunitou zpracováván.Všichni navzájem se utvrzují v pravdivosti toho co komunity jako pravdy uznává a dochází toto samočinně až ke stavu vymývání mozků. Odmítnutí nějaké pravdy vede k vyloučení s komunity a ztrátě toho,co komunita poskytovala.Toto neplatí pouze pro víru a věřící,ale pro všechny komunity včetně komunistů,pravice ,prostě toto platí pro všechny komunity. Dříve jsem myslel,že k odstranění záporné funkce pravd postačí změnit je na poznání v instituci pro tento účel vytvořené,ale dnes si tím již nejsem jistý. Podstatná je nabídka těch komunit a poptávka po tom.Lidé chtějí někam patřit, chtějí podporu druhých, chtějí třeba zpívat společné písně a díky tomu si nechají vymýt mozek a díky tomu jsou slepí ke světu kolem.
Filosofovat? Ne! podívat se tam kde je život,dokázat se dívat a dělat závěry.Pak stačí mnohdy jedno slovo a je v něm více filosofie, než ve filosofických traktátech a spisech.Naslouchat je třeba a třeba se někdy postavit do opozice aby se pozorované objekty silněji projevily.

Sláva
Go to Top of Page
Page: of 47 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000