www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 ateisti a křesťanské zásady
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 47

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 05/01/2011 :  11:35:31  Show Profile  Reply with Quote
http://www.southparkonline.eu/a14-seria/a14x09/
Go to Top of Page

jack
Aktivní uživatel

231 Posts

Posted - 05/01/2011 :  12:46:19  Show Profile  Reply with Quote
Kay,
zajisté mohu teď hodinu vyhledávat všechny webové stránky,které jsem přečetl a zapisovat si jejich webové adresy,ale upřímně
řečeno,nemám ani čas,ani chuť takový nesmysl dělat.Mám mnohem lepší a hlavně racionálnější nápad.
Zadej do vyhledávače Google.cz "ateisté v USA" a máš materiálu na hodiny,potom můžeme eventuelně diskutovat o tom,jestli
jednotlivé zprávy (z různých světových i našich deníků) a video záznamy,považuješ za dostatečně důvěryhodný zdroj.
Co se týče hanění celých národů.Myslím,že je naprosto legitimní mít možnost vyjádřit svůj názor.
Upozorňuji,že je to pouze můj subjektivní názor,tímto nepodávám žádný důkaz o tom,že ve skutečnosti VŠICHNI věřící američané jsou pokrytci,možná,že pouze většina z nich,možná,že vůbec nikdo.Jak už jsem řekl,je to pouze můj subjektivní názor,který nic nedokazuje.
Je to přesně to samé,jako názor věřícího,že existuje bůh,tento pouhý názor také nedokazuje existenci boha.
Co se týče kriminality v různých zemích,chtěl jsem tímto pouze poukázat na demagogii věřících,kteří tvrdí,že pouze věřící
člověk může mít morální hodnoty,což je samozřejmě naprostý nesmysl,protože v tom případě by ateistické státy měli nejhorší
morálku obyvatelstva na světě.Tím chci pouze říci,že morálka člověka nemá s vírou v boha vůbec nic společného.
Kromě toho věřící tvrdí,že bůh je milosrdný a odpustí vše a všem,stačí jen svých činů upřímně litovat.Takže i věřící můžou lhát,krást a vraždit a když se potom budou utápět v upřímné lítosti vše bude odpuštěno.Není to prostě úžasně zařízené.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/01/2011 :  13:46:28  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rozumný názor.Jsou lidé takoví a makoví. Jedni se snaží pomáhat druhým a žít v lásce a poctivosti díky víře a jiní se prohřešují s tím, že Ježíš na kříži vykoupil jejich viny a před bohem jsou vlasně čistí a bez hříchu. Nevěřící pozná, že bude li využívat své schopnosti ve prospěch ostatních ostatní tak budou konat v jeho prospěch a tak jedná moráně díky rozumu a níře a strach s trestu. Další nevěřící se snaží získat co ze schopností druhých vzešlo a tak koná zlo a zlo se mu vrací. Kdyby věřil, bude jednat naprosto stejně,protože má dojem, že touto cestou získá bez zásluh víc a bude se lépe mít. Víra nebo nevíra, ono to vyjde nastejno. Záleží na každém člověku jak byl vychován a jaký chce být.

Sláva
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 05/01/2011 :  16:06:37  Show Profile  Reply with Quote
Myslím si, že je hlavní problém v tom jak lidské myšlení funguje. Jednoduše není možné neustále na každém kroku neustále vyhodnocovat vše s pravidly, které si člověk osvojil. Jako když třeba někdo řídí velký podnik, má spoustu složité práce, ale i přesto jej můžeme vidět třeba v baru, kde nemyslí vůbec na nic z toho a chová se jakoby to neexstovalo. To protože mozek funguje v několika různých momentálních provozech nebo aktivních stupních.

Podobně to podle mě funguje se vším ostatním a i když se v určitých klíčových okamžicích něco takového člověku asociuje (především když se zamyslí), "mluví" v jeho osobním životě za něj především to jakou náladou reaguje na jinou náladu. Všechno ostatní jsou jen jakési záměry, které si může osvojit, ale klíčový faktor je jeho emocionální výbava.

Edited by - neronis on 05/01/2011 16:10:41
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 05/01/2011 :  18:11:40  Show Profile  Reply with Quote
http://www.southparkonline.eu/a14-seria/a14x11/
Go to Top of Page

jack
Aktivní uživatel

231 Posts

Posted - 06/01/2011 :  13:12:37  Show Profile  Reply with Quote
Neronis,
ano,teď jsi trefil do černého.Klíčovým faktorem je emocionální výbava každého z nás.Kousek této výbavy máme v sobě již při
narození(určitá genetická výbava po rodičích),zbytek se utváří vlivem okolního světa na nás(naši výchovou).
Dvouletému dítěti budete těžko vysvětlovat,že má dělat to a nedělat ono,protože ho sleduje nějaká nadpozemská bytost(bůh).
Ale snad v každé slušné rodině dítěti řeknou,že když něco chce,tak má poprosit a když to dostane ,tak má poděkovat.
Tím snad začínají první návyky slušného chování a to již v útlém dětství.Když dostaneš v kolektivu(např.ve školce)čokoládu,máš se
rozdělit s ostatními.Takto začínali vychovávat prarodiče mé rodiče a ti zase mě.Takto to vidím i u svých známých,přátel a zbytku naší rodiny.A jsem přesvědčen,že tak to chodí ve všech slušných rodinách.Pořád jsem ještě přesvědčen,že převážná většina lidí
jsou slušní lidé,škoda,že takových slušných lidí,jako jsou naše babičky a matky není více třeba v politice.Možná je to tím,že lidé udělali s politiky špinavou záležitost(boj o moc).Ale co z toho plyne,nepotřebujeme nadpřirozeného boha,aby jsme se stali
slušnými lidmi.Naopak,historie nás učí,že každá ideologie,která potlačuje vrozený rozum člověka,i kdyby měla sebevznešenější cíle,
nakonec udělá z rozumných lidí blbce.A jak už sám pan Werich a spousta jiných lidí řekla,největší neštěstí je když narazíte na blbce.
Ano jsou mezi námi i lidské hyeny,ale co to dokazuje,pouze to,že jsme součástí této přírody jako každý jiný žívý organismus
na této planetě.Nejsme o nic lepší ani horší než cokoliv živého kolem nás.Vybojovali jsme si své místo na této planetě po dlouhých
milionech let.Jediné co nás odlišuje od ostatních je,že jsme o něco inteligentnější,což jak můžeme pozorovat, nemusí být vždy
přínosem.
A co tím vším chci vyjádřit,aby jsme si už přestali namlouvat,že jsme něco lepšího,než ostatní život kolem nás,že jsme nesmrtelní,
protože naše duše bude žít na věky,buď v nebi nebo v pekle.Je to opravdu tak těžké smířit se s tím,že jako jsme se narodili, jednoho dne i umřeme,že mezi tím se narodí zase noví lidé,že nad nikým z nás nedrží nikdo ochranou ruku,že svým životem se musíme
prokousat sami,jen s pomocí naší vůle a všeho co nás obklopuje.Opravdu jsou lidé tak naivní,že si myslí,že když se budou modlit
k nějakému nadpřirozenému bohu,tak je nesrazí auto na přechodu,nebo nedostanou rakovinu?Kde tito lidé žijí,nedívají se kolem sebe,
nevidí jak to na světě chodí,nevidí,že život není nic jiného než boj o život.
Připadají mi jako malé děti,které se bojí jít sami do lesa,které potřebují, aby je někdo držel za ruku,někdo velký a silný,aby
mohli bezstarosrně jít a nemuset se bát,že podkají vlka,který by jim mohl ublížit.To jsou v mých očích věřící,lidé kteří se
nedokáží srovnat s tvrdou realitou obyčejného lidského života.Jsou to takové Alenky v říši divů,lidé,kteří nežijí v reálném světě,
ale v nějakém svém imaginárním světě,kde jejich životy neřídí oni sami,ale nějaká nadpozemská síla,ano oni se v tomto svém světě
cítí bezpečněji,ale pro mě to znamená žít v určitém klamu,to není reálný život,je to jako kdyby jste byl celý život na heroinu,
může vám to připadat jako to nejkrásnější na světě,ale přesto je to klam a ne reálný život.
Já vím,život není vůbec lehký a jak by řekl klasik,krucinál přestaňte fňukat(modlit se) a postavte se k tomu jako pořádní chlapi.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 06/01/2011 :  14:58:11  Show Profile  Reply with Quote
Tou emocionální výbavou mám na mysli mnohem jednodušší reakce. Třeba to jak reagujeme na vztek nebo na smích v určité situaci, a jde o bezprostřední zpětnou vazbu, třeba jen výraz tváře nebo vyšší hladina adrenalinu. Tohle v podstatě určuje jakým způsobem koncipujeme následný intelektuální proces a v závislosti na znalostech určitých (např. verbálních) nástrojů (třeba něco označím za pokrytecké a tvářím se zhnuseně) se tak koncipuje struktura našeho myšlení jako takového.

Pokud jde třeba o zmíněné slušné chování, to vyjadřuje jen znalost určitých definovaných pravidel. Jak na ně emocionálně reagujeme je však věc druhá. Osobně si myslím, že slušnost u dětí vyžadují rodiče proto, že to znamená jakýsi okamžitý efekt za to co dětem rodiče přináší. Děti si totiž pořizují většinou podvědomě proto, aby se ocitli v situaci soudržné komunity. No a je přirozené, že v takovém případě očekávají jakousi snadno hmatatelnou zpětnou vazbu o tom, že to tak skutečně funguje.

Myslím si, že je to dané tím, že jakousi morální strukturu každé rodiny koncipuje žena. Muž mívá tendenci více sympatizovat, a tak je ona výchova poměrně zjednodušována na soubor jakýchsi pravidel, které dělají ženě dobře.

Edited by - neronis on 06/01/2011 15:21:03
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 06/01/2011 :  15:28:15  Show Profile  Reply with Quote
http://southparkonline.webnode.sk/a14-seria/a14x14/
Go to Top of Page

kay
Aktivní uživatel

110 Posts

Posted - 06/01/2011 :  21:27:56  Show Profile  Reply with Quote
Jacku, ty si někde napsal, že se víry/věřících bojíš.Mně se nyní nechce číst všechny tvé příspěvky, nemám na to čas, ale pročetla jsem je již dříve. Tvé argumenty proti víře jsou velice typické, takže snad se moc nevzdálím od toho, co si zde sdělil. V mojí knihovně stojí mimo jiné Bible, Korán a Darwin. Pročetla jsem to všechno, vážně věřím v evoluci, byť jsem na tomto fóru již byla několikrát nepřímo označena za iracionálně myslícího blba. Za ateistu se v žádném případě nepovažuji, pod žádné definice se ale škatulkovat nemíním, vím, kdo jsem a to mi stačí. Na začátek bych chtěla upozornit, že se mi nelíbí urážky proti Bibli. Pokud se ti příčí chápat tuto knihu s respektem proto, že je cenným pramenem věřících, zkus ji chápat jako vysoce hodnotnou knihu alespoň ze stránky historické. Přece jen to je kniha, která formovala naše evropské dějiny. Tímto ovšem netvrdím, že by se v ní měly hledat historická fakta. Ta kniha je knihou víry a tak by se k ní mělo přistupovat. Ačkoliv nikdo nemůže tvrdit, že právě jeho způsob čtení v Bibli je ten správný, přece jen se zcela zásadně ohrazuji proti tvrzení, že jde o pohádky, či nesmysly.

Podle tebe věřící tvrdí, že pouze věřící člověk může mít morální hodnoty. Abych pravdu řekla, já jsem nic takového nepostřehla. Tím ti tvé tvrzení ovšem nevyvracím, někteří si to myslet mohou. Člověk, co založil tohle vlákno, mne poněkud názorově překvapil – na druhou stranu, on vám nijak neupírá morální jednání, jen mu není jasné, podle čeho se řídíte. Nepotěší mne ani tvrzení, že věřící potřebuje Desatero, aby se choval slušně. Tvůj názor „věřící tvrdí,že bůh je milosrdný a odpustí vše a všem,stačí jen svých činů upřímně litovat. Takže i věřící můžou lhát,krást a vraždit a když se potom budou utápět v upřímné lítosti vše bude odpuštěno“. Ano, i věřící kradou a vraždí, jsem si toho vědoma. Na rozdíl od tebe, Miloslava a Neronise jim ovšem neupírám racionalitu, čímž jim ponechávám plnou odpovědnost za své jednání. Pokud chápete věřící jako iracionální blázny, tak je prostě zbavujete odpovědnosti v plné míře. Racionalitu jim/či nám (zaškatulkuj si mne kam chceš) neupírám nejen kvůli odpovědnosti, ale proto, že mne to nikdy ani nenapadlo a nikdy jsem se na ně nedívala jako na blázny. Je mi skutečně líto, že na tomto fóru je někdo schopen něco takového vůbec napsat.

Věřící jsou skutečně názoru, že jim bude odpuštěno, pokud budou upřímně litovat svých hříchů. Věřící je ale taky jenom člověk Jacku. Není to nikdo „jiný“, nebo „divný“, kdo se musí izolovat a zneškodnit. Je to jen člověk s jiným názorem, než máš ty. Můžeš říkat, že mu Bůh už 100 krát odpustil, ale jeho svědomí je věc druhá. I pokud někdo bude věřit, že Boží odpuštění zdolává překážku do Ráje, přece jen si se svým svědomím zde na zemi bude muset dožít. Zde vidím jen rozdíl mezi člověkem se svědomím a bez svědomí, nemůžeš zde dělat rozdíl mezi věřícím a ateistou. Skutečně nemám pocit, že by víra jakkoliv oslabovala svědomí. Samozřejmě, že jsou zde fanatické výjimky. Názor, že Bůh řídí naše životy – oni skutečně plánují své životy zcela běžným způsobem, jako každý jiný.

Takové ty formule „ Bůh mne požádal, abych šel vraždit“… v drtivé většině takových případů to chápu čistě jako zástěrku (i když pár výjimek bych v historii našla). Pamatuji si jeden článek (na BBC nebo CNN před několika lety) o Rwandské genocidě roku 1994. Dotyčný, jenž se aktivně účastnil tohoto vraždění, v něm vypověděl, že ho navedl ďábel (zdůrazňuji, že nešlo o náboženský konflikt). Bůh a ďábel, dvě opačné strany, ale lidské jednání pak vedlo ke stejnému výsledku. Spíše z psychologického hlediska: mám pocit, že formulka „navedl mne ďábel“ značí, že si dotyčný uvědomuje, že to, co udělal, je špatné. Na rozdíl od toho, jenž vraždí ve jménu Boha - ten má zřejmě skutečně pocit, že to, co dělá, je dobré resp. nelituje toho, co udělal. Ale nevím, tohle je má nedomyšlená teorie. Každopádně týká se to pouze fanatiků a nic tím neomlouvám.

Asi za největší negativum (krom tebou zmíněné nadřazenosti v přírodě) bych u věřících označila názor, že ten, kdo nevyznává to a to přijde do pekla. Skutečně si nejsem jistá, kolik řadových věřících tento názor zastává, ale asi jich bude hodně, což je špatné. Mimo to, že se tím straší děti, tak to vcelku hodně problematizuje mezi-náboženské rozhovory, které mají vést k tomu, aby věřící přijali myšlenku o více cestách přiřknutých Bohem, ale jen s různými prostředníky.

Ty jsi zde uvedl, že základní myšlenka Mahera v daném dokumentu bylo tvrzení, že: „organizované náboženství je zdraví a mozku smrtelně škodlivé". Nemám čas se na ten dokument podívat, ale zajímalo by mne, jak dokazuje, že (teistická a neteistická) náboženství jsou smrtelně škodlivá? I kdyby 4,5 miliardy lidí vykazovalo některé stejné či podobné rysy, jak se zjistí, že právě jejich působení vyvolává ony smrtelně škodlivé procesy? Mám pocit, že tento dokument není objektivní. Pozn. na okraj: můj manžel je Američan. V kostele, až na jednu výjimku, nebyl přibližně 20 let. Onou výjimkou byla svatba, ne naše.

Mé názory vycházejí z osobních zkušeností s věřícími, kteří se modlí a chodí do kostela. Ačkoliv ty můžeš mít jiné zkušenosti, přece jen bys neměl generalizovat. Lidé jsou různí. Jinak, mám zkouškové období a tedy pro mne velice typická situace – absolutně nic nestíhám. Na případné připomínky k mým názorům nyní nemohu reagovat. Jsem vážně ve skluzu.

Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 06/01/2011 :  22:12:27  Show Profile  Reply with Quote
Ty jsi zde uvedl, že základní myšlenka Mahera v daném dokumentu bylo tvrzení, že: „organizované náboženství je zdraví a mozku smrtelně škodlivé". Nemám čas se na ten dokument podívat, ale zajímalo by mne, jak dokazuje, že (teistická a neteistická) náboženství jsou smrtelně škodlivá?

Kay, já jsem se na ten dokument podíval a bylo to dohromady víceméně jen o tom poukazovat na to jak až vtipně neopodstatněná víra v boha může být. Což bylo zakončené tím, že zákonodárci v USA jsou věřící a spoléhají v tomto na boha. Ve smyslu váš senátor věří v mluvícího hada, a přitom rozhoduje o vašich životech. Věřící také věří v apokalypsu a v to, že na zemi nemáme mít žádnou rozhodující pravomoc. Možná se stačí podívat na posledních 10 minut, způsob jakým tu pointu uzavírá, je celkem působivý.

Edited by - neronis on 06/01/2011 23:13:11
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 06/01/2011 :  22:30:24  Show Profile  Reply with Quote
http://www.southparkonline.eu/a9-seria/a9x09/
Go to Top of Page

jack
Aktivní uživatel

231 Posts

Posted - 07/01/2011 :  14:06:37  Show Profile  Reply with Quote
Kay,
budu reagovat na tvůj příspěvek a až budeš mít čas a chuť,můžeš samozřejmě odepsat.
Já nemám v úmyslu tě urážet,ale musím přiznat,že tvému postoji opravdu nerozumím.Již dříve jsem psal,že z mého pohledu není možné,aby se například na školách(případ Bavorska)v jedné hodině učili děti moderní pojetí vzniku "světa",podložené (archeologií,
biologií,matematikou,fyzikou atd.) a ve druhé hodině(hodina náboženství) se učili,nebudu přesně citovat,bůh stvořil nebe,zemi,světlo
a potom stvořil slunce,měsíc a hvězdy.Teď nechci polemizovat,která verze se zdá pravdivější,i když samozřejmě pro jednu z těchto verzí máme různé objevy,ze všech možných vědeckých odvětví a pro druhou máme krásnou knihu povídek o které sama píšeš,že by jsi v ní
nehledala historická fakta.Malý dodatek,v NSR dělali malý průzkum a ptali se středoškoláků,jaké stáří má naše planeta,někteří z nich
odpověděli,že 6000 let.Myslím,že k tomu už nemusím nic víc dodávat.
Co chci říci,nedomnívám se,že je možné věřit,že 2+2=4,ale přesto si nebýt stoprocentně jist.Buď věřím nebo nevěřím.
Jinak si neuvědomuji,že bych někdy urážel Bibli,ale jestliže znáš historii vzniku Starého a Nového zákona,pak víš,že lidé tyto
příběhy během staletí neustále měnili,doplňovali a rozšiřovali.Takže jsou to takové ca.2700 let(+Starý zákon)"Staré pověsti české".

Nikdy jsem netvrdil,že víra oslabuje svědomí.Ale byly zde nesmyslné názory,že ateisté můžou páchat jakákoliv zvěrstva,protože se
prý nemusí řídit žádným morálním kodexem(náboženským desaterem).Tak já říkám,věřící mohou také páchat zvěrstva,protože milosrdný
bůh jim odpustí.Doufám,že ty chápeš,že morální chování musí člověk cítit v sobě.Předpokládám,že když jdeš po městě a vidíš jít
proti sobě stařenku s hůlkou,tak se nerozběhneš a nekopneš jí do žaludku.A proč ne,protože se ti ta představa musí zákonitě
hnusit.Ale určitě ne,protože v nějaké knize je napsáno,že se to nemá dělat.Nebo se mýlím?

Další věc,výmluvy lidí udělal jsem to a to,protože mi to nařídil bůh(ďábel).Terorismus v zájmu náboženství.
A opět stejná výmluva věřících,nejsme všichni takový.Ale jistě,nejste všichni stejní,ale je to vaše vina.S ateisty se náboženský
fanatik nestane.Náboženský fanatik se také jako takový nenarodí.Možná to začíná nevině,ale někdo mu tuto náboženskou ideologii
od malička vlévá do hlavy a na základě těchto začátků se z něj stane věřící,z milionu věřících se stane tisíc radikálních
věřících a z toho tisíce se stane jeden fundamentalista.
Jen proto,že věřící neustále udržují, přikrmují a co je nejhorší,všeobecně prezentují tuto náboženskou ideologii,tak neustále
připravují úrodnou půdu pro dalsí a další náboženské magory.Říkám znovu,nebezpečí je v té masové organizovanosti.
V historii najdeme spoustu ideologických organizací nebo skupin,které se znažili hájit své zájmy terorismem.A některé snad i
dosáhly dílčích úspěchů.Ať už to jsou ultralevicové,ultrapravicové,národnostně vymezené nebo revolucionářské.Bezpochyby všechny
tyto organizace jednaly nemorálně,ale nejednaly iracionálně.Měli racionální cíl.Náboženští teroristé racionální cíl nemají a o to
je to horší.
A proto říkám,vychovávejme naše děti s morálními zásadami,ve školách vyučujme etiku a pohádky čtěme dětem jen ty o princeznách
a dracích,ty alespoň nekončí apokalypsou.

Co se týče dokumentárního filmu,ve filmu klade reportér otázky a různí lidé odpovídají, v podstatě až na konci filmu uvádí autor svůj shrnující závěrečný názor,tento názor je pouze jeho osobní a tudíš ho můžeme nazvat subjektivním.O filmu a lidech v něm
vystupujících si samozřejmě musí udělat názor každý sám,v tom je také samozřejmě myšlenka tohoto dokumentu.
Proto je samozřejmě nemožné dokument jako takový označit,ať už jako objektivní nebo subjektivní.

Neronis,
tady bych si dovolil s tebou nesouhlasit,že na dokumentu je nejdůležitějších posledních deset minut.Spíše naopak,subjektivní názor
autora je v podstatě jen jeho názor,s tím se nemusíme ztotožnit.Mnohem důležitější je si vytvořit vlastní názor po vyschlechnutí,
jak sám píšeš,jak vtipně neopodstatněná může být víra v boha.

Pěkný den.

Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 07/01/2011 :  15:41:13  Show Profile  Reply with Quote
jacku, problém škol je v tom, že normálnímu člověku bez jakýchsi sofistikovaných všestranných zájmů, nenabízí žádnou souvislost nebo kontinuitu v tom co se učí, a tím se i hůře učivo pamatuje. Když se zabíjí dvě mouchy jednou ranou a náboženství má vedle nějakých věcných záležitostí podobnou váhu, je jasné, že v něčem takovém se normální žák často ztratí a látku si ani nepamatuje, natož aby o ní přemýšlel nebo ji měl tendenci nějak použít.

Myslím si, že konečný subjektivní závěr toho dokumentaristy je nejdůležitější z toho důvodu, že se v něm alespoň nějak pokouší poukázat na opodstatněnost své pointy. Je třeba si uvědomit, že pokud se lidé řídí jen podle nějakých emocionálních výstřelků, které si dávají do jakýchsi zvláštních souvislostí, ona skutečná pointa o charakteru toho náboženství jim může unikat. Ono totiž má svůj účel a smysl v tom, že lidé stále ještě nejsou schopni nad sebou uvažovat sami a sami o sobě rozhodovat. No a pokud dochází k deklasování takového nástroje, přirozeně dochází také k zveličování důležitosti jiných záležitostí, které v tu chvíli můžeme nazývat jako "ateistické". Myslím si, že něco takového se kay snažila naznačit.

Edited by - neronis on 07/01/2011 15:43:01
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 07/01/2011 :  15:43:55  Show Profile  Reply with Quote
http://www.southparkonline.eu/a10-seria/a10x10/
Go to Top of Page

jack
Aktivní uživatel

231 Posts

Posted - 07/01/2011 :  19:35:46  Show Profile  Reply with Quote
Neronis,
omlouvám se,ale nevím co jsi chtěl přesně vyjádřit ve svém prvním odstavci.Já jsem studoval ještě za komunismu a neměl jsem v učení
problémy co se týče sofistikovaných zájmů,souvislostí a kontinuit.:-)
Ovšem nevím jakou to má souvislost s tím,že jsem navrhoval,aby se na školách učila etika.A nejlépe už od základních škol,kdy se
formuje lidská osobnost.No nic.

Co se týče dalšího.Pořád se nedomnívám,že autor natáčel tento dokument kvůli tomu,aby nám na konci zdělil svůj názor.
Domnívám se, že opravdová síla tohoto dokumentu je v rozhovorech s věřícími a hlavně v tom s jakou iracionální demagogií obhajují
své názory.Podle mě není vůbec důležité aby na konci filmu k tomu autor cokoliv musel dodávat.Že to udělal,byla jeho svobodná volba.

Co se týče názoru,že lidé stále ještě nejsou schopni nad sebou uvažovat a sami o sobě rozhodovat,beru jako obecný názor.
Když se dívám kolem sebe,tak ti samozřejmě musím dát za pravdu,ale já se stýkám jen s těmi co toho schopni jsou.Bohužel ty
ostatní nepřesvědčíš.Neexistuje možnost,kterou by jsi mohl tyto lidi o něčem přesvědčit.Blbec nikdy nemůže pochopit,že je blbem.
Go to Top of Page
Page: of 47 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000