Author |
Topic |
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 29/11/2010 : 09:50:46
|
Myslím si, že máš celkem zbytečnou tendenci vyhledávat zbytečné překážky aniž by ses pokusil řešit věc jako takovou. Na tyhle otázky ti nemůžu odpovědět, protože nejsou podle mě nijak opodstatněné. Jakmile ti někdo řekne něco na co máš jiný názor, většinou pomáhá když si od něj necháš vysvětlit proč a relativizuješ jeho důvody, nikoli pouze věc jako takovou. Jinak to vypadá jakoby ses jen potřeboval ke všemu vyjadřovat takovým zpátečnickým způsobem, protože si nedokážeš uvědomovat s kým vlastně mluvíš a že jde o lidi, které to skutečně zajímat nemusí. Když si na tohle začneš dávat pozor, může se časem stát, že budou tvé kroky do jisté míry, v tomto smyslu, už jen opodstatněné. |
Edited by - neronis on 29/11/2010 09:51:44 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 29/11/2010 : 11:45:19
|
Zohledňování etiky v praxi se například na půdě evropského parlamentu mění v opodstatněné argumeny, regující na kritiku funkčního konceptu EU. Kritika dohody Německa, Francie a Británie se tak neřeší, ale řeší se jen její forma. Tím se problém jako takový vlastně neřeší vůbec a jen se tam pořvává o fašismu a demokracii. Tohle jde podle mě o jednu z forem autismu v praxi:
http://www.youtube.com/watch?v=WkUOnksfLLM&feature=player_embedded |
|
|
jrf
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 30/11/2010 : 22:33:46
|
Pěkné divadlo. Sleduji EP pravidelně, Farage je můj oblíbenec |
|
|
jack
Aktivní uživatel
231 Posts |
Posted - 15/12/2010 : 12:27:17
|
Včera jsem čirou náhodou, v odpoledních hodinách,zachytil v televizi program,kde dostali prostor k vyjádření svých filozofických úvah "nějací" lidé. Píši nějací do uvozovek,protože přesně nevím co to bylo za lidi,ale domnívám se,že do televize určitě nepozvali žádné idioty (IQ menší než 35 ) nebo lidi se třemi třídami základní školy. Přesto jsem nemohl uvěřit co jsem opět slyšel za žvásty. Jeden z nich řekl,že ateismus je luxus,kterého si dopřávají západoevropští levicoví intelektuálové. Když plácá nesmysly islámský fundamentalista,který věří,že přijde do ráje,když povede svatou válku,tak se nedá nic jiného dělat,než nad tím mávnout rukou,ale když to dělá evidentně vzdělaný,inteligentní člověk,ještě k tomu v televizi a nenajde se nikdo kdo by s ním zatřepal a zařval na něj aby se probudil,protože mluví ze spaní,tak to už je opravdu nebezpečné. Nechápu proč dává televize těmto lidem prostor,když se snaží svými tézemi zatemňovat mozek ostatním lidem. A když už to musí být,tak by bylo korektní,kdyby byla zastoupena i strana s odlišným názorem,který by mohla také svobodně zdělit. Nechápu jak se vzdělaný člověk,filosof může dopouštět pořád jedné a tytéž chyby.Místo aby mluvil o víře,jejím vlivu na lidi a společnost,to je legitimní,víra bezesporu existuje,tak mluví o vlivu boha na lidi a společnost. Kdy už vám to konečně dojde,že to jsou dvě odlišné věci.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 15/12/2010 : 14:32:47
|
Neronisi. Vzpomeň si na definici moci lidské. "Zneužití schopností ve prospěch svého já a uznané pravdy." O nic víc se zde nejedná a dokonce ani u těch sdělovacích prostředků.Alespoň jsi poznal, jak se cítím, když kolem sebe slyším nelogické a nesmyslné bláboly a to mnohdy od lidí, kteří se staví svým vzděláním výše nade mne a třeba mají i doktoráty. Plácají však takové nesmysly, že s toho zvrací i Lucina,což je můj buldog anglický a ti něco vydrží. S věřícími se můžeš bavit o všem,ale od pravd víry se nevzdálí.
Sláva |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 15/12/2010 : 15:47:00
|
Slávo, člověk když se orientuje na své společenské postavení, a je si jím později jistý, tak už se tolik neorientuje na to co přináší ostatním, ale co pro ostatní znamená.
Ke zneužívání schopnosti ve vlastní prospěch totiž dochází neustále a osobně nevidím rozdíl mezi nevzdělaným blbcem, který je za vše vděčný nebo vzdělaným inteligentem, který už za nic neděkuje, jen si bere. Ten pud sebezáchovy funguje pořád stejně, jen se časem mění hodnoty, které jsou pro člověka v daném postavení důležité.
Pokud tedy vysokoškolský profesor bude v televizi plácat nesmysly, může mu to být úplně jedno, dokud mu to moderátor žere (nebo se nechá odbýt) a publikum jen dělá že rozumí. Ve stejné situaci totiž byl celý život a už sám jako student se nesnažil o nic jiného než jak uplést z hovna bič. Onen rozdíl v jeho pozdějším uvažování už tkví jen v tom, že se může snažit eliminovat vše co je mu nepříjemné, a pokud má společnost tendenci uznávat i to čemu tak úplně nerozumí (jakože ano, protože se tím zvyšuje pravděpodobnost jejich přežití), může se stát, že se jako nejdůležitější začne jevit to, že by jí měl být akceptován za každou cenu.
Problém je v tom, že pokud takový profesor neumí nic jiného, může všechny svoje osobní touhy realizovat právě prostřednictvím svého studia, a potom si dává záležet už jen na tom aby jej nikdo neurážel, nedeklasoval hodnotu onoho studia nebo si o tom co dělá nemohl myslet něco špatného a tak dále.
|
Edited by - neronis on 15/12/2010 16:39:56 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
|
jack
Aktivní uživatel
231 Posts |
Posted - 04/01/2011 : 14:21:48
|
Pěkný nový rok vám všem.
Bohužel jsem se nedostal k žádnému argumentování o existenci boha,kvůli kterému jsem se do této diskuze přihlásil,ale opravdu mě zajímalo,jakým způsobem dokáží věřící argumentovat na ty všechny biblické příběhy,které v podstatě nedávají žádný smysl. A existenci boha,který řídí naše životy,ale jen podle toho jak se to komu hodí. Samozřejmě je mi jasné,že žádná inteligentní argumentace neexistuje,ale zajímalo mě co všechno jsou lidé schopni si vymyslet. Před pár dny jsem se dočetl,že ve Velké Británii byl prováděn průzkum co vědí lidé o náboženství a došli k zajímavému výsledku. Ateisté měli lepší znalosti o náboženství než věřící.Napadlo mě,že pravděpodobně proto jsou ateisté ateisty. Myslím,že pro všechny by bylo nanejvýš vhodné shlédnou výborný dokumentární film z roku 2008 slavného amerického, politického komemntátora Billa Mahera "Religulous".Tento film se zabývá satirickou argumentací,bez toho aby někoho urážel.O něco podobného jsem se chtěl pokusit i já. Nakonec snad jen základní myšlenka autora:"organizované náboženství je zdraví a mozku smrtelně škodlivé" |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 04/01/2011 : 14:45:47
|
jacku, je to pravděpodobně tak, že ve víře si člověk nepřipouští další eventuality nebo jiné alternativy, pouze s nimi argumentuje a obhajuje je v zájmu oné víry. Přičemž si myslím platí, že to člověk dělá vždycky z nějakého důvodu, že jsou pro něj některé věci zkrátka neakceptovatelné nebo po některých věcech touží. |
Edited by - neronis on 04/01/2011 14:48:46 |
|
|
jack
Aktivní uživatel
231 Posts |
Posted - 04/01/2011 : 19:00:24
|
Neronis Ano,myslím,že máš naprostou pravdu.O to více to člověku nahání strach,nebo alespoň husí kůži po těle. Nikdy jsem nebyl v USA a celý život jsem slýchával,asi jako každý,že je to země neomezených možností,ale také velkých superlativů. Prožil jsem velkou část svého života v komunismu a měl jsem rád vše co bylo ze západu,ať už to byla muzika nebo přístroje na kterých jsem si ji přehrával.Ameriku jsem vnímal jako toho největšího a nejlepšího představitele rozumných lidí,bez jakékoliv hloupé ideologie nebo dokonce demagogie. Ovšem po revoluci jsem měl možnost poznat i jinou stránku Ameriky,tím nemám vůbec na mysli Ameriku jako stát a její zahraniční politiku,která je pod neustálou kritikou,to mě vůbec nezajímá.Mám na mysli lidi,američany,kteří navštěvují výborné vysoké školy,jsou výbornými vědci ve všech možných odvětvích. Ale když tyto američany slyšíš mluvit ve filmu Religulous,tak se najednou domníváš,že to není možné,že je to jen špatný sen a ty se bezpodmínečně musíš probudit,protože v takovém světě nechceš žít.Připadá ti,že jseš jediný normalní člověk na světě obklopen idioty. Sám autor ve filmu vyjádřil obavy,když mu kongresman státu Arkansas řekl,že věří všemu co stojí v bibli a že naše planeta existuje 6 tisíc let,ještě že neřekl,že je placatá.A to je jen jedna z poznámek.Opravdu po shlédnutí tohoto filmu má člověk pocit,že Amerika je země idiotů a Česká republika ti najednou přijde jako země s nejrozumnějším obyvatelstvem. Ve filmu je řečeno,že k ateismu se v USA hlásí pouze 16% obyvatelstva,to mluví samo za sebe.Já to vnímám ve 21.století jako velice smutný fakt. |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 04/01/2011 : 20:25:25
|
Jaktože je tak mizivé procento Američanů ateisté, a přitom je jejich kinematografie tak pestrá? Vlastně celý ten zábavní průmysl, to jim to nevadí? Máš to procento nějak ověřené? |
|
|
jack
Aktivní uživatel
231 Posts |
Posted - 05/01/2011 : 09:13:50
|
Neronis, toto číslo bylo řečeno v již zmíněném filmu,přesto jsem se ještě podíval po netu a na Wikipedii je dokonce udáváno pouze 12%. Také jsem se na různých českých stránkách dočetl,že je v těchto dnech vedena velká ateistická kampaň v USA a Španělsku. A také jsem se dočetl,že podle průzkumů by v USA ateistického politika volilo pouze 30% američanů i kdyby měl ty největší odborné i politické kvality. Pak se dočteš nadhozené otázky,co je to za společnost,která na jednu stranu ukazuje svými supermarkety svůj konzumní,materialistický způsob života a na druhou stranu letí v neděli všichni do kostela.Upozorňuji,to nejsou má slova a mé hodnocení,to se píše na Netu. A pak je ještě jedna zajímavá statistika,která se asi věřícím nebude líbit,když pořád mluví o morálce. V ateistických zemích (např.skandinávské země,ale i jiné) je mnohem menší kriminalita než v neateistických zemích (např.USA,Mexiko, Brazílie a jiné).Pro mě je USA každopádně zemí pokrytců. Každopádně doporučuji zhlédnou uváděný film,ten ti otevře oči lépe než tisíce diskuzí.Já jsem ho viděl na YouTube. Nejsem si ovšem jist,jestli je i v češtině.Já anglicky neumím,ale našel jsem ho v němčině. Přeji pěknou zábavu a v každém případě si připrav nějaké prášky na bolení hlavy,až uslyšíš ty bláboly,budeš je potřebovat. |
|
|
kay
Aktivní uživatel
110 Posts |
Posted - 05/01/2011 : 10:54:15
|
Jacku, o zahraniční politiku USA – jak sám píšeš – se nezajímáš, ale pak vcelku nechápu, jak zde můžeš tvrdit něco o pokrytectví a idiocii, když ti musí zákonitě unikat souvislosti v životě tamních lidí. Buď tak hodný, a uveď sem: z jakých zdrojů vycházíš (krom velice věrohodné Wikipedie a nestranného Mahrera), z jakých zdrojů ti tvoji „informátoři“ vycházeli, jaké názory zastávají ti, od kterých tak vehementně přijímáš? Na netu se dočteš i to, že se Titanic nikdy nepotopil. Tvé statistiky ohledně kriminality, které zde dáváš do spojitosti s ateismem – které faktory byly použity pro jejich zpracování? Předpokládám, že když už ses pustil do hanění celých národů, tak tyto přijímané informace podrobuješ přísné kritice a ověřuješ si zdroje, které bys měl pod své příspěvky i uvést. Což tedy předpokládám, že uděláš. |
Edited by - kay on 05/01/2011 11:05:55 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 05/01/2011 : 11:20:36
|
jacku, člověk se v sociální společnosti snaží vždy především nějak zorientovat. Vždy jsme zde měli spoustu jakýchsi vnějších charakteristických znaků, za pomocí kterých určujeme který člověk nebo která komunita je jakýmsi způsobem "kvalitnější" nebo z jakého důvodu má jakousi pravomoc držet si nějaké prostředky nebo nějaký vliv.
Tyto znaky však ne vždy zcela korespondují s tím, zda jsou skutečně pro danou věc opodstatněné. Třeba takový šlechtic - jen proto, že zná společenské manýry a vyjadřuje se vždy distinguovaně, to ještě neznamená, že dokáže efektivně vládnout. Nebo třeba údajně o jakési 0,001 procento geneticky kvalitnější běloch se za své rasové výsady bije trochu nesmyslně, protože si je nárokuje i v místech, které nemají s jeho markantní výhodou příliš společného. Navíc oba tyto případy zohledňují historické zkušenosti, které nemají s tím kde jsou dnes a kde by mohli být zítra, příliš společného.
Takových vnějších charakteristických znaků, za pomocí kterých bojujeme o své výsady, je celá řada. Může to být třeba slovo v nějaké komunitě, kterého se dá dosáhnout křikem, podplácením nebo urážením ostatních. Může to být spolupráce ve smyslu posilování vlivu za službu (politika) nebo úplně prosté sbalení nějaké holky na zánovní auto, přestože mám v plánu dělat zedníka, zatímco doktor jezdí autobusem a pravděpodobně si nezapíchá. Taky jsem si všiml jak bylo pro starší lidi důležité moci prosadit svůj názor jen na základě toho, že jsou starší (což je charakteristický znak hlavně v kmenech a nejstarších kulturách).
Náboženství se snažilo o jakousi nápravu vnímání některých charakteristických znaků, o kterých byli jeho tvůrci přesvědčeni, že jsou pro společnost nějakým způsobem destruktivní. Z toho výčtu, co jsem uvedl, je myslím patrné, že navzdory našemu ateismu, je mnoho z nich stále běžnou záležitostí a osobně si nemyslím, že jejich pointa tkví právě v tom učit se direktivně jakási kvanta navzájem souvisejících vazeb a říkat tomu třeba morálka. Pravděpodobně je něco takového možné i tím, že k něčemu takovému subjekt sám dospěje. Myslím si, že jak jsou někteří jedinci různorodí a komunity nebo společnosti na různých úrovních musí nutně vnímat různé vazby, nemůže existovat nic univerzálně platného, ale to je jediná výhrada, kterou k náboženství mám.
Rozhodně bych zvýšenou kriminalitu v USA nepřisuzoval právě tomuto jevu. Myslím si, že za to může (když odhlédneme od ekonomických potřeb) mj. jejich imigrační politika. Ještě se úplně nenaučili udělat to tak, aby se i třeba za dvě generace z těch lidí stalo něco legálně myslícího a stále to vypadá, jakoby měli nachcáno v bazénu. Pravidla jsou totiž od toho abychom si je přizpůsobovali, a to stejné platí i pro věřící, ti totiž mouhou v jejich rámci dělat něco podobného. |
Edited by - neronis on 05/01/2011 12:31:30 |
|
|
Topic |
|
|
|