www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Příčiny a důsledky v ekonomii
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 15/08/2010 :  11:55:25  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Jrf.
Krach financí je možno očekávat a tak s tebou mohu celkem i souhlasit. Jenže pak přijde doba,kdy ty finance budeš nutně potřebovat a ty věci tě je nenahradí a pak budeš v nouzi ty věci prodávat pod cenou. Já bych tedy volil zlatou střední cestu,čili shromažďovat abys měl krytá záda, investovat aby peníze dělaly peníze a jistotu ve věcech.Problém u věcí však je ten, že některé časem hodnotu ztrácí a u jiných hodnota časem roste a to je výhodné rolišovat,přesněji dokázat rozlišit. Koupíš televizi či auto a tím, že je odneseš s obchodu, jejich cena rapidně klesne.Odhadneš umění nezmáho malíře, koupíš za babku jeho obrazy a časem jejich hodnota stoupne tak, že je prodáš za miliony.Prodáš li je v době inflace za milony, koupíš za ty miliony sotva nákup na víkend.
Prostě vše chce myslet ,myslet a zase myslet,což je obdoba Leninova Učit se,učit se, učit se.Prodělek tě naučí jak vydělávat, když se dokážeš poučit.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 15/08/2010 :  14:37:38  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jrf

quote:
Originally posted by neronis
šetřit peníze na horší časy.

Horší časy budou právě proto, že peníze ztratí svou cenu. Možná se nad tímto tvrzením někdo usmějete, ale jednou si vzpomenete.
Není dobré skladovat peníze, je třeba je měnit za věci, které mají skutečnou hodnotu (bydlení, pozemek, nástroje ...)

Peniaze svoju hodnotu strácajú v dobe, keď ich je viac než tovaru. Teraz je to naopak. Tovaru je dosť, ale ľudia Buď nechcú utrácať peniaze, alebo ich nemajú. Ak by peniaze stratili hodnotu, tak by sa ten prebytok ponúkaného tovaru predával ešte horšie ako v súčasnosti.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 15/08/2010 :  14:41:30  Show Profile  Reply with Quote
Například když se řekne, že podle průzkumů 16% Američanů věří, že dvojčata byla shozena řízenou demolicí, tak já doplňuji, že se jich na příslušné dokumenty podívalo třeba 20 nebo 25%.

Ak z 25% ľudí,čo sa pozrelo na príslušné dokumenty o páde dvojičiek je tých 16% čo verí, že išlo o riadenú demolíciu, tak to znamená, že tie argumenty sú príliš závažné k tomu, aby tomu bolo inak.

Edited by - navi on 15/08/2010 15:13:09
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 15/08/2010 :  15:33:07  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Peniaze svoju hodnotu strácajú v dobe, keď ich je viac než tovaru. Teraz je to naopak. Tovaru je dosť, ale ľudia Buď nechcú utrácať peniaze, alebo ich nemajú. Ak by peniaze stratili hodnotu, tak by sa ten prebytok ponúkaného tovaru predával ešte horšie ako v súčasnosti.
Navi. Peníze ztrácí hodnotu, když si za ně koupíš méně zboží, méně energie a prostě toho, co vzešlo ze schopností druhých.
Co myslíš? Jakou mají hodnotu peníze když si litr benzinu koupíš za 2,10 kč a pak za 32,80kč? Když sikoupíš rohlík za 30 halérů, či za 1.50 kč.Naštříš li si peníze když stojí rohlík třicetník a podobně a pak je vše v průměru pětkrát dražší,pak tě ty peníze byly znehodnoceny, přitože za steknou sumu si koupíš šestkrát méně.U nás byla jedna babka a ta vykřikovala,že za těch zlých komunistů měla důchod dva tisíce a nyní čest.Vůbec jí nedošlo, že by si za to koupila stejně, muela by mít dvanáct tisíc a že má tím pádem důchod o polovinu nižší, než za těch zlých komunistů.Když jí to jeden dobráček vysvětlil, začala hrozit pěstičkou na druhou stranu a šla volit komunisty. Lidé jsou někdy dost jednoduší ve svém uvažování. No a někteří politici na to i spoléhají. Bohužel úspěšně.

MB
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 15/08/2010 :  15:36:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Krucinál, už zase nemohu editovat a opravovat chyby.Samozřejmě že je li vše v průměru šestkrát dražší, koupíš si za tytéž peníze šestkrát méne, čili hodnota peněz je šestkrát nižší.Nevíte někdo kam mizí ty ikony na editování a podobně? Já je tam chvilku mám a pak zase ne a nevím proč.

MB
Go to Top of Page

Sokrates
Aktivní uživatel

Czech Republic
237 Posts

Posted - 16/08/2010 :  17:24:20  Show Profile  Send Sokrates an ICQ Message  Reply with Quote
Peníze ztrácejí hodnotu prostřednictvím inflace, což znamená, že se zvyšuje množství peněz v oběhu. Jinými slovy nárůstá počet jednotek peněz. V případě, že ve společnosti nedojde ke zvýšení počtu výrobků a služeb bude čím dál tím více připadat jednotek peněz na jednotku výrobku či služby. Obchodníci zanedlouho pocítí, že lidé jsou za výrobky a služby ochotni zaplatit více a tak pochopitelně v zájmu zisku zvýší ceny.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 16/08/2010 :  17:43:05  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Sokrate.

Zajisté!A nyní si představ,že si šetříš na dobu, kdy tvé schopnosti poklesnou s šetžíš v době, kdy mají hodnotu vysokou a potom přijde inflace. Tys odváděl svou práci v době, kdy jsi za jednotku práce dostal díky vysoké hodnotě peněz menší sumu peněz a poté si tytéž peníze nekoupíš skoro nic,čili jsi byl okraden. Skus hádat, kdo tě vlastně okradl?

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 16/08/2010 :  20:32:34  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi. Peníze ztrácí hodnotu, když si za ně koupíš méně zboží, méně energie a prostě toho, co vzešlo ze schopností druhých.
Co myslíš? Jakou mají hodnotu peníze když si litr benzinu koupíš za 2,10 kč a pak za 32,80kč? Když sikoupíš rohlík za 30 halérů, či za 1.50 kč.Naštříš li si peníze když stojí rohlík třicetník a podobně a pak je vše v průměru pětkrát dražší,pak tě ty peníze byly znehodnoceny, přitože za steknou sumu si koupíš šestkrát méně.U nás byla jedna babka a ta vykřikovala,že za těch zlých komunistů měla důchod dva tisíce a nyní čest.Vůbec jí nedošlo, že by si za to koupila stejně, muela by mít dvanáct tisíc a že má tím pádem důchod o polovinu nižší, než za těch zlých komunistů.Když jí to jeden dobráček vysvětlil, začala hrozit pěstičkou na druhou stranu a šla volit komunisty. Lidé jsou někdy dost jednoduší ve svém uvažování. No a někteří politici na to i spoléhají. Bohužel úspěšně.

MB

Inflácia funguje v prostredí, kde je slabá konkurencia, takže podnikateľ si môže dovoliť zdvíhať ceny. V súčasnosti je to naopak. Konkurencia je veľká, takže ceny klesajú. Každý chce predať ten svoj produkt, takže minimalizuje svoje zisky. Autá sú o tretinu lacnejšie než boli pred hospodárskou krízou. Klesli ceny nehnuteľností, lebo sa zastavil ich predaj. Mne klesla v obchode cena nájmu, pretože nájomca nemá záujem, aby som si našiel inde podnájom. My sme tiež znížili ceny tovaru, aby nás ľudia uprednostnili pred konkurenciou, pretože obraty sú nižšie ako v minulosti. Ľudia buď viacej šetria, alebo nemajú čo utrácať. Je pravda že stúpnu ceny výrobkov z múky, pretože bola blbá úroda, ale melóny som si dnes kúpil tri, dokopy som platil menej ako tri eurá. Je kopa tovaru, ktorý je lacnejší ako v minulosti, ale je aj taký, ktorý je drahší. Najviac stúpali za posledných desať rokov ceny nehnuteľností. Momentálne ich ceny klesajú pre nedostatočný dopyt. Po revolúcii začala prudká iflácia, keď ešte nebola konvertibilná koruna, tovaru bolo málo a začala deregulácia cien. Pamätám sa, že bol zázrak, keď mi výrobca bicyklov dal tovar, hoci som platil keš. Našťastie som začal podnikať na jeseň, čiže po bicyklovej sezóne, takže po obehaní bicyklových fabrík som všade niečo dostal. Stalo sa mi aj také, že som išiel kilometre pre tovar a nič som nedostal. Alebo som skoro ráno stál frontu, aby sa mi ušlo. A dnes? Firma vám zavolá, či nechcete predávať ich tovar, že vám ho dovezú a stačí keď zaplatíte po jeho predaji. Je úplne iná doba. Ja mám skôr pocit, že v mnohom sortimente je skôr deflácia ako inflácia a nie je problém mať tovar, ale ho predať. Kupovať momentálne nehnuteľnosť nevidím za najvýhodnejší kšeft, pretože záujem o nehnuteľnosti poklesol natoľko, že si treba počkať na nižšie ceny, ak máte kde bývať. Obchodníci s nehnuteľnosťami majú asi taký kšeft, ako automobilky. Takže dokiaľ bude dostatok tovaru a služieb, nemám obavy z toho, že by sa úspory znehodnocovali, a to ani v prípade, že úroky v bankách sú na minime.

Edited by - navi on 16/08/2010 21:02:34
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/08/2010 :  08:55:52  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Jrf.
Nejsem ekonomem a když jsem toto téma zakládal, myslel jsem spíše na filosofickou stránku věci a myslel jsem si,že je o těchto možné hovořit i bez znalosti ekonomické teorie.Prostě mně šlo o tom jak a čím lidi ovlivňuje ekonomika.Příkladně: Lidé jinak myslí a jednají, mají li, či nemají přímý zájem o zisk. A podobná témata.
Vše se zvrátilo k ekoonomickým otázkám, vzhledem k nimž je nezbytné mít určité ekonomické znalosti,které nemám.Všichni víme, co je inflace a jak se projevuje,ale abychom poznali příčiny vzniku inflace,na to vědomosti nemáme. A tak se někde dozvíme o praktikách bank a krytí nově vydávaných peněz bankovnímu dluhy a vyvozujem s toho ačkoliv nám nejsou známy další vlivy,které toto ovlivňují. Můžeme díky tomu jen plkat a blábolit o nečem, čemu téměř vůbec nerozumíme.
Takže s tebou budu souhlasit,ale s tím,že nemám dostatek informací díky kterým bych poznal správnost, či nesprávnost tvých tvrzení.
Kéž by se toto téma vrátilo k původnímu záměru,čili k té filosofické stránce věci.

Sláva
Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 19/08/2010 :  16:10:04  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Jrf.
Prostě mně šlo o tom jak a čím lidi ovlivňuje ekonomika.
Sláva

Já si ale myslím, že o tom mluvím. Ekonomika funguje na základě peněz, ovlivňuje lidi tím, že je nutí pachtit se po penězích, takže debata o původu peněz a peněžním systému jako celku je podle mě tématu relevantní. Je to holt praktické téma.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/08/2010 :  17:54:25  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Jrf.

Určitě ano.Ale přece jen mně šlo o cosi jiného. Co vlastně jsou peníze vzhledem ke schopnostem?Je možno schopnosti akumulovat a uvolňovat v době k tomu vhodné? Je možné schopnost shromažďovat na dobum kdy bude schopností méně, nebo nedostatek? Já myslím, že nakezená odpověď na tyto otázky vede k pochopení smyslu peněz a dává odpověď i na to,proč se dostávají peníze do středu zájmu lidí. Toto považuji za filosofické otázky. To jak vzniká krize a podobně považuji za otázky ryze ekonomické vyžadující určité znalosti a informace.

Sláva
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 19/08/2010 :  18:44:34  Show Profile  Reply with Quote
"Jak může být pravicově zaměřen profesor ekonomie,když pravicový přístup k ekonomii generuje v důsledku krize a ničí ekonomickou stabilitu?"

Ke krizi teoreticky vede jakýkoliv politický systém, protože problém není ani tak v politickém systému (pracivocý, levicový blabla) jako v samotné povaze ekonomie, ve které jsou doby stability a prosperity střídané krizí a recesí naprosto normální. Daný systém může tak maximálně urychlit nebo zpomalit neodvratné.
Navíc bych řekl, že komunismus postihl mnohem větší ekonomický kolaps, než byl třeba krach na New Yorské burze.
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 19/08/2010 :  18:46:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jrf

quote:

Jrf.
Prostě mně šlo o tom jak a čím lidi ovlivňuje ekonomika.
Sláva

Já si ale myslím, že o tom mluvím. Ekonomika funguje na základě peněz, ovlivňuje lidi tím, že je nutí pachtit se po penězích, takže debata o původu peněz a peněžním systému jako celku je podle mě tématu relevantní. Je to holt praktické téma.

Ekonomika nefunguje na základě peněz, peníze jsou pouze prostředek směny a na té taky ekonomika funguje.
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 19/08/2010 :  18:51:45  Show Profile  Reply with Quote
"Co vlastně jsou peníze vzhledem ke schopnostem?"

Může to být jedno a to samé (v podstatě). Jediný rozdíl v ekonomii mezi těmito dvěma slovy spočívá v likviditě (zjednodušeně směnost - jak rychle za danou věc dostanu to co chci) - za peníze si ihned můžeš něco koupit, za své schopnosti nikoliv.

Ikdyž si nejsem jistý, zda-li tvou otázku správně chápu.
Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 20/08/2010 :  01:32:04  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

Ekonomika nefunguje na základě peněz, peníze jsou pouze prostředek směny a na té taky ekonomika funguje.

T1: Ekonomika nefunguje na základě peněz.
T2: Peníze = prostředek směny.
T3: Ekonomika funguje na směně.

=> spor
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000