www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 ROZUM A PODLIDÉ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 07/07/2010 :  18:31:46  Show Profile  Reply with Quote
Tak předně pochybuju že nějaký Ježíš existoval (tedy alespoň tak vybásněný za koho jej dnes mají). Tohle bude silně vyfabulovaná osobnost. Pravděpodobně těm svým apoštolům nebo druhům jenom řekl jak by o něm měli psát aby budil co nejsilnější dojem. Jinak to mohl být taky kretén jako třeba Hitler, jen se mu hlavou honil soubor jiných cílů, které chtěl uskutečnit (a vzhledem k mediálnímu vakuu taky uskutečnil).

Jinak tato bezmezná trpělivost nebo bezmezné přívětivé přitakávání se dá strpět asi pouze za předpokladu plnění nějakého cíle (řekněme, v případě, že by byl predátor a altruista zároveň). Lidská vůle (respektive autosugesce) je fascinující nástroj, někomu se podaří přestat kouřit, někdo nejí maso i když je mu potom špatně a někdo se nechá s úsměvem zbičovat. Problém je v tom, že to nepřináší nic užitečného, snad kromě toho, že takového cíle lze dosáhnout.

Jinak to co charakterizuje altruistu z pohledu jeho vnímání, tedy že jde jen o specifický způsob obrany, nechápu jako projev slabosti. Takoví lidé jsou vdrtivé většině (respektive asi všichni) pasivně agresivní, což znamená, že si v sobě udržují silné jádro. To co jim schází je jen schopnost manipulovat s prostředím a jeho špatný výklad (nejčastěji vlivem náboženství a prazvláštních příkladů).
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 07/07/2010 :  19:12:25  Show Profile  Reply with Quote

Neronisi.
Pochybovat je zcela lidské.
Ale popírat dějiny je pošetilé.
Ježíš Nazaretský jak jsem již zmínil se učil v Egyptě Hermetismu
A to jsou cviky utajované společnosti o které věděli jen pár kněží a pár
Vyvolených.
Jak už jsem psal je to soubor mystických a duševních cvičení.
Které v člověku aktivují skryté latentní schopnosti na jejichž
Základě prohlubuješ lásku a soucítění.
A posléze se odebral do staré Indie aby se tam zdokonalil.
Které Ježíš měl.To mi nikdo nevyvrátí.
Protože se zabívám už 15. – 16.rokem meditacemi kterých jsem
Prodělal mnoho.
A zažil jsem si mnoho mystických prožitků na vlastní kůži.
A tak vím co to znamená když se člověku propaluje čakra po čakře.
Až to vleze do vrcholné čakry jen proto aby se místo 7.základních
Čaker v sobě člověk aktivoval dalších 5.na 13.čaker.
Které ho v samotném důsledku opět přočisťují a a člověk tak
Stále poznává další astrální těla.
Já si myslím že nikdo kdo je Altruistický nevnímá svět opravdu
Vůbec jako predátor třeba ač jenom pasivní.
Predátor je někdo kdo útočí někdo kdo cítí potřebu někoho
Ač ve skutečnosti či jen fiktivně ohrožovat.
A však tam kde je tok altruismu tam je stav celosti.
Ikdyž jak jsem napsal každý člověk je jenom člověkem.
To by jsi též mohl říci že též Gótama Sidhárta prvotní
Budha který žil v jiném století přesně 500.let.
Před Kristem a v jiné civilizaci byl též predátor
Protože cítil to samé co Kristus.
A to nezměrný tok soucítění i když Ježíš měl vyšší
Záměr na rozdíl od Buddhy který se naopak všeho
Vzdal vzdal se nároku na trůn protože byl prvorozený princ
S dobyvačných předků Šakajmuniů.
Tak přesto tam jsou též známi prvky totožnosti v učení
Ježíše tak jako Buddhy.
Milan.Miló.

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 07/07/2010 :  23:12:13  Show Profile  Reply with Quote
Myslím si, že naša najväčšia múdrosť je v bezmyšlienkovitosti. Najmúdrejší sme, keď nemáme myšlienky a cítime sa pri tom príjemne. Ja sa cítim najmúdrejším bez myšlienok, vychutnávajúc príjemný stav žúža. Blaženosť. Vypnite sa a vychutnajte si to. Nič lepšieho nepoznám.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 08/07/2010 :  17:57:49  Show Profile  Reply with Quote
Navi, nevím jestli je to nejmoudřejší, ale je to možná nejpříjemnější...
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 09/07/2010 :  08:26:01  Show Profile  Reply with Quote
Neronisi
No teď jsi mě dokázal s Navim tak rozesmát až mi tekli slzy.
Jak jsi Navimu jemně a přitom decentně s trochou ironie
A humoru ukázal jeho počínající netečnost.
Milan.Miló.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 09/07/2010 :  19:01:47  Show Profile  Reply with Quote
Já jsem byl i sebekritický, vypínám totiž při každé příležitosti. Ne všechno stojí za námahu a všechno má svůj čas, třeba na práci se snažím myslet až když jsem v ní. Na finanční nebo jiné problémy až v momentě kdy je mám jak řešit. Totiž čistá hlava je asi svým způsobem klíčem ke spokojenosti. Člověk si poté může dovolit jakýsi multitasking, kdy se během života věnuje celé řadě nesouvisejících činností aniž by se navzájem ovlivňovaly nebo se jejich defektní stavy přesouvaly do činností ostatních.
Nevím jestli něco takového Navi myslel, ale já s tím mám dobré zkušenosti.
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 10/07/2010 :  22:04:42  Show Profile  Reply with Quote
Neronisi.
I já s tebou souhlasím.
Ale musím brát v potaz a na zřetel.
Naviho názory.
A to tak že občas je jsi opravdu za potřebí
Odpočinout a vysadit.
A to s toho důvodu že mozek je přetížen
Novými informacemi tak že zákonite
Vzniká v každém z nás napětí a přetížení
A to se hold potřebuje uvolnit.
A to s toho důvodu aby si člověk odpočinul.
Tak i pak vznikají konfliktní situace v člověku
A ne jen v něm ale v celé společnosti která toto
Vše vnímá zcela rozpoluplně.
Milan.Miló.

Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 11/07/2010 :  16:54:00  Show Profile  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=mnp4F5zJq-o&feature=related
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 13/07/2010 :  08:48:33  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Milane.
Jak vidět,ten rok jsi nedodržel a následky jsi právě popsal a tím se vrátil do toho stavu pro tebe nebezpečného.Komu není rady, tomu není pomoci. Ta roční dovolená, věnování se umění a režim častého spánku je nejkratší nutnou dobou k tomu aby se tvůj mozek stabilizoval.

MB
Go to Top of Page

Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts

Posted - 13/07/2010 :  10:59:02  Show Profile  Reply with Quote

Miloslave.
Já vím co tím asi nejspíš chceš říci.
A však musím jen říci.
Že u mě i po roce by došlo k tomu to stavu.
Protože já jak začnu filosofovat tak se
V mém mozku náhle uvolní bloky
Které mají za následek právě zvýšení
A uvolnění jakých si rezerv mozku.
A to v tom že jak mile ho aktivuji
Můj mozek začne pracovat zcela jinak.
A to tak že nemusím vůbec spát a jíst.
Vydržím mnohdy 3-4.Dny bez spánku
A tak to řeším kolikrát prášky na spaní
Tak abych unavil mozek a on si odpočinul
Protože si kolikrát připadám že můj mozek
Začne chrlit kvanta informací takových
Které mne stále nutí k novým myšlenkám.
A prostě vím že mozek si musí odpočinout
Tak hold už vždy mám odhadnuté kdy mám vysadit
A kdy mohu svůj mozek zatížit jen do té
Míry abych ho nepřetížil.
Milan.Miló.
Go to Top of Page

piskovec
Nový uživatel

10 Posts

Posted - 05/09/2010 :  13:59:59  Show Profile  Reply with Quote
Příspěvek Ondry Kaufmana mi není zcela srozumitelný, v každém případě z jeho víry v existenci "podlidí" mě mrazí.

Co to vlastně znamená? Jsem žena, možná nemám dostatek inteligence
to vůbec pochopit? :)
Jak může být člověk míň než člověkem?

Člověk se může chovat různě, může druhým ubližovat, muže páchat škody a kriminální činy, ale je stále člověkem.

Přispěvek pana Miloslava z 21. června mě velmi obohatil. Velmi moudré!
Děkuji
Zdenka
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/09/2010 :  15:43:45  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Pískovec.

Zdenko.Vítám tě mezi námi.Pokud tě přivedlo do fora toto nešťatsné téma,pak je toto jediným kladem,který s tématu vyplynul.
Povyšování se je jednou ze základních lidských přirozeností pocházejících již s přírodních zákonitostí smečky šelem.Každá smečka si samočinně vytváří hierarchii a s pozice ve smečce vychází určité výhody při dělení kořisti.Toto se přeneslo do lidské společnosti.Snahy člověka se povýšit a mít s povýšené pozice výhody jsou tedy logické a dalo by se říci zákonité. Tím ovšem není řečeno, že tato lidská vlastnost je kladná.Mezi zvířaty ve smečce je nutná k přežití čili kladná.Moc přírodní je využití schopností ve prospěch přežití jedince a druhu. Této moci přírodní se ani člověk zbavit nemůže.Moc lidská je daná myšlením slovním,které umožnilo člověku přemýšlet.Výsledkem je moc lidská, čili využití schopností ve prospěch svého já a uznané pravdy.Moc přírodní se tedy tranformovala do moci lidské.Životaschopnost člověka jako druhu ne závislá na lidské společnosti a vše co vede k rozdělení společnosti je postaveno proti životaschopnosti člověka. A tak lidé přijímají pravdy aby se nad ostatní povýšili.Muž se těžko dokáže smířit s úlohou trubce a tak přijme rád pravdu,že je muž nadřazený ženě a dokáže vyjmenovat mnoho vlastností,které mají muži a kterých nejsou ženy schopné.Muž je tedy pánem a žena téměř podčlověkem,který musí pána poslouchat. Na schopnosti žen, kterých on nikdy dosáhnout nemůže zcela zapomíná,protože nejsou pro jeho povýšenou pozici ve smečce vhodné.Totéž platí i ve vztahu k ostatním lidem,kteří příkladně uznali jinou pravdu než on. Vše je to o zákonitosti zvířecí smečky.Tato vlastnost však není ryze mužská a projevují se tak i mnohé ženy.
Co ale s tím? Může člověk rozumem překonat to co vychází s jeho přirozenosti šelmy?
Já myslím, že může a hledám k tomu cesty. Jenže jsem se tím dostal do opozice vlastně ke všem, nebo téměř všem a sklízím jejich odpor i když jednám v zájmu přežití člověka jako takového,tedy i v jejich vlastním zájmu.
Již dlouho sleduji a poznávám,že ženy jsou k mým slovům vnímavější.Nejspíše to bude tím,že většina mužů myslí na svou pozici ve společnosti a ženy jako dárkyně života myslí na podmínky v jakých budou muset žít jejich děti a děti jejich dětí.

Sláva
Go to Top of Page

piskovec
Nový uživatel

10 Posts

Posted - 05/09/2010 :  23:07:47  Show Profile  Reply with Quote
Děkuji za přivítaní, Miloslave :)
Ano, nadřazování ve společnosti mě urituje už tak dlouho, že jsem dnes neodolala a musela reagovat...

Akceptuji přirozenost a chápu, že se projevuje u každého jinak. Já občas registruji, že chci být lepší než druzí, že chci něco vyhrát či získat. Prosazuju se, je to vyjadřování, získávání nějaké pozice ve společnosti, skupině, ať už ve sportu, či práci atd. Nevnímám to ale jako nadřazování se, protože člověk může být na vyšším "postu", aniž by opovrhoval druhými, aniž by je vnímal za horší, než je on sám, natož aby se domníval, že je nějaký nadčlověk.

Nadřazování vnímám neopodstatněné omezování druhého, není to výsledek přirozené "síly".

Téma síly tady v článcích přirozeně sklouzlo k ženě a muži. Jeden člověk zde napsal, že ženy svět nebudovaly, že pouze rodily děti...myslím, že to nebylo to podstatný, co chtěl napsat, ale toto mi v celým člankou vystoupilo nejvíc, protože si to protiřečí...kdyby ženy ty děti nerodily a nevychovávaly, tak by nebyl ani on, ani jiní, ani by nebylo, co budovat...

Je krásné být ženou a jistě je krásné být mužem. Síla, která je tady často zmiňována je dle mého úsudku v uvědomování si vlastní slabosti a v sebekritice. Muž, který ženu vnímá jako rovnoprávnou je silnější, než ten, který má potřebu ji nějak snižovat.

Snížováním druhých pouze odvádíme pozornost od svých vlastních slabostí, kterých se bojíme.
Z

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/09/2010 :  09:19:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Pískovec.
Zdenko zdravím.
Rovnoprávnost? Já myslím,že je to samozřejmost mezi mužem a ženou. Prostě a krátce jedno bez druhého nemůže existovat. Žena má schopnost otěhotnět a rodit potomky,ale bez muže se to neobejde (i když dnes věda koketuje s klonováním a u toho již úloha muže není nezbytná)Muž má dané určité schopnosti a žena také.Tyto se vzájemně doplňují a vytváří jeden celek.Je zde tedy vzájemná potřebnost a ta je tím podstatným.
Ono je to Zdenko tak nějak všechno o schopnostech. Ty říkáš,že je to o síle,ale síla je jen jednou ze schopností.Člověk může svých schopností využít ve prospěch svého já a své uznané pravdy,ale také je může využít ve prospěch druhého člověka a v tom je zakopaný pes.
Využiji li svých schopností ve svůj prospěch,pak to dělám, abych získal to co vzešlo ze schopností druhého člověka.Jenže on tím ztrácí a vzniká v něm odpor k tomu, kdo ty schopnosti vve svůj prospěch využil.A tak hledá schopnosti silnější aby získal zpět co ztratil a využije je ve prospěch svého já. A tek ten kdo chtěl získat ve výsledku ztrácí a hledá silnější schopnosti aby je využil ve prospěch svého já.A to je příčina největšího zla a lidského utrpení.To je víc než dědičný hřích.Přesto je takové jednání u lidí čímsi obvyklým a normálním.To povyšování mužů nad ženy je toho příkladem.
Existuje však i jiná možnost a to využití svých schopností ve prospěch druhého člověka.Čili mám jako muž určité schopnosti a využívám je ve prospěch třeba ženy.Na první pohled se toto zdá být nelogické,protože tím získá někdo jiný a já ztrácím.Jenže ten druhý cosi získal a já jsem zdrojem jeho zisku a třeba příjemna. Vzniká v něm láska ke mně a s té lásky vyplývá jeho touha využít svých chopností v můj prospěch a tak ten kdo své schopnosti využil ve prospěch druhého získává ve výsledku víc, než ten, kdo svých schopností zneužívá ve svůj prospěch.
A tak nemluvím o rovnoprávnosti,protože ta není vůbec důležitá.Mluvím o tom,že by si lidé měli uvědomit,že cesta k vzájemné lásce je v tom, že jeden využívá svých schopností ve prospěch druhého a to ve všem,nejen mezi mužem a ženou.Pokud je toto naplněno,pak není třeba mluvit o rovnoprávnosti,ale spíše o vzájemné potřebnosti a vzájemném doplňování se.Já nemohu rodit jako muž děti,ale mám schopnosti nutné k zajištění potřeb ženy a vlastně celé rodiny.K tomu mám třeba i tu schopnost mužské síly.Předávají li si lidé své schopnosti navzájem,pak jejich schopnosti neustále rostou a roste jejich vzájemná láska a tím v důsledku jejich životaschopnost.
Ve společnosti je však běžným stavem využívat schopností ve prospěch svého já a své uznané pravdy. Vzniká tím stav vzájemného odporu, rozdělení,povyšování se a ponižování druhých. V takové společnosti je nezbytné vytvořit určitá pravidla a normy, čili i vymezit práva a povinnosti.Jenže stále je zde to znužití schopností ve svůj prospěch a tak silnější potlačují práva slabších a zesilují jejich povinnosti.Takže rovnoprávnost je nereálná.Toto platí nejen u vztahu mezi muži a ženami,ale ve všem lidském jednání.Lidé zneužívají schopností ve prospěch svých uznaných pravd, které nad ostatní pravdy povyšují a vzniká tak spor mezi zastánci pravd ,vedoucí až k válkám.
Láska vzniká tam,kde lidé využívají svých schopností ve prospěch druhého člověka.
Láska mizí tam, kde lidé zneužívají svých schopností vě prospěch svého já a své uznané pravdy.

Co je nevěra ve vztahu jiným, než snaha získat cosi pro své já bez ohledu na partnera.Co je žárlivost jiného, než snaha využít svých schopností ve prospěch svého já?
Právo??? Nepodstatné.Rozum a uvědomění si toho, co lidi navzájem spojuje i rozděluje je tím podstatným.

Sláva
Go to Top of Page

piskovec
Nový uživatel

10 Posts

Posted - 06/09/2010 :  10:19:45  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave,
máte vše tak úžasně promyšlené, propojené...je to obohacující.

Shodou okolností jsme včera s přáteli rozebírali filmy Woodyho A...později jsem sama přemýšlela, proč ženy z pozic milenek vystupují a snaží se zničit existující manželství, když do mileneckého vztahu vstoupily s vědomím, že daný muž má rodinu?

Doumala jsem právě nad nevěrou a žárlivostí v souvislosti s opravdovou láskou. Když žena miluje ženatého muže, pak mu přirozeně musí chtít přát jen to nejlepší, a pokud ví že má rodinu, tak by měla soucítit i s tou rodinou, protože je součastí jeho života. Milující žena by přeci raději trpěla, než aby zničila jeho rodinu, ublížila dětem, manželce a ve finále danému muži.

Teď neřeším pozici muže, který se do situace dostal a závazky jsou jeho....

Je žárlivost a nevěra opravdovou součástí lásky? Přeci když milujeme, tak jak říkáte, Miloslave, chceme těm druhým dělat jen radost, děláme pro ně vše a i na úkor sebe...

Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000