www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Rozhovor s filosofem Romanem Cardalem o originální
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 30/10/2008 :  08:42:31  Show Profile  Reply with Quote
Však on není filozof, ale pedagog, ne?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/10/2008 :  09:01:29  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

To se vzájemně nevylučuje. Je to pedagog vyučující filosofii,ale v tom pořadu vystupuje jako filosof.(nic moc)

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 30/10/2008 :  09:45:08  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Ten nabízený záznam jsem již viděl a věř, že kdybych s ním diskutoval já,pak by diskuse vypadala docela jinak a zřejmě by pořad v polovině skončil. Už základní otázka je nesmyslná a tendenční." Je komunismus zlý?" Stejně bych se mohl ptát ke li křesťanství zlé, je li zlý budhismus,je li zlé muslimství,židovství a podobně.Ideologie není zlá ani dobrá. Většina ideologií vznikla jako snaha o vytvoření lepší, spravedlivější společnosti.To zlé vyplývá ze zneužití schopností ve prospěch uznané pravdy ideologie a to platí pro všechny ideologie a systémy bez rozdílu. Ten "filosof" Jiří Fuchs využil pouze situace,kdy se mu nikdo neodvážil odporovat aby nebyl považován za zastánce komunismu. Tendenčně zaměřený dilosof není filosofem, ale pouze politikem sloužícím určité pravdě. Skutečný filosof by tu otázku takto nikdy nepoložil,protože by věděl, jak je nesmyslná ,natož aby ji tak obhajoval jako on.

Také jsem se na ten záznam podíval a hned musím říci toto:

1. To zda daná otázka je nebo není nesmyslná nelze zodpovědět nějakým výstřelem od boku, to pak není žádný argument, ostatně otázka zda je daná otázka nesmyslná se v diskusi zřejmě řešila především (i když by to asi chtělo vidět celý záznam)
2. Ze záznamu není jasné kdo tuto otázku položil, ale tipnul bych si, že Fuchs to nebyl, že to bylo prostě téma celé diskuze.
3. Fuchs tvrdí, že k tezi, že "komunismus je zlý", lze argumentovat i objektivně, tedy, že lze nalézt teoretické argumenty k podpoře této teze.
4. Nikde netvrdí, že takové argumenty má, ani, že je chce hledat a ani je nepředkládá.

Ve skutečnosti tedy vůbec na danou otázku neodpovídá a tom jeho řeč vůbec nebyla. Fuchs se baví o smysluplnosti této otázky jako takové! A to je podle mne filosofické téma par excelans. Vážně si Slávku myslíš, že bys v dané diskuzi obstál lépe?
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 30/10/2008 :  09:47:08  Show Profile  Reply with Quote
Já bych taky váhal nad smysluplností otázky a Sláva v podstatě nad ní váhal taky. Ten záznam je prostě k ničemu.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/10/2008 :  13:29:06  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.

Faktem je, že by mne na takovou diskusi nikdo nedostal.Kdyby taková diskuse probíhala,pak bych se nebavil o tom, zda je na ni možmo opdovědět subjektivně,či objektivně,ale ukázal bych nesmyslnost takové otázky a právě poukazem na to, že žádná ideologie není zlá ani dobrá a to jsem vlastně již napsal. Na nesmyslné otázky nemá význam odpovídat,pokud si nesmyslnost otázky je člověk schopný si uvědomit.On v tom pořadu řekl." Ano objektivně je možno říci, ano komunismus je zlý." To již odpověď je. S toho, že na nesmyslnou otázku takto odpověděl, znamená, že si její nesmyslnost neuvědomuje a nebo mu prostě vyhovuje. Kdyby otázka zněla "Je křes%tanství zlé. Rázem by si nesmyslnost takové otázky uvědomil.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 30/10/2008 :  13:40:58  Show Profile  Reply with Quote
Zase si musíš uvědomit, že jde o televizní pořad pro amatéry a on se dostal do konfrontace otázek, které mu amatéři položili. Jeho reakce musí být odborná, ale zároveň nemůže tak radikálně popírat, protože mu pravděpodobně chybí odvaha. Ono je důležité jak vypadáme v televizi, jak se u toho tváříme a pakliže někdo nerozumí tomu o čem mluvíme, je to jen dobře.
Go to Top of Page

Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts

Posted - 30/10/2008 :  13:50:13  Show Profile  Visit Maftík's Homepage  Reply with Quote
Nemyslíte že by bylo lepší ten pořad a jeho protagonisty hodnotit až poté co bude uslyšen celý? Nabídka stále platí ...

(aspoň tedy předpokládám, že když je řeč o záznamu, je řeč jen o tom co je na tom youTube, nebo to někdo opravdu slyšel celé?)
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 30/10/2008 :  13:54:45  Show Profile  Reply with Quote
To je taková naše zábava hodnotit fragmenty, které jsou k dispozici, nepošleš mp3 do nějaké úschovny a nehodíš zde odkaz ke stažení?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/10/2008 :  13:59:34  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

Přesně to je důvod toho, že by mne na takovou diskusi nikdo nedostal. To že to byli amatéři bylo celkem i vidět,protože zapomněli i zavřít hubu a koukali na něj jako idioti. Co se mne týká,pak můj dojem kazil i počítač, protože jsem slyšel dvě tři slova, potom se to zastavilo, běhaly tam chvíli ty čárky do kruhu a pak jsem zase slyšel dvě tři slova. A nyní si představ,že se obraz při tom zastavil a já se musel dívat na ty otevřené huby dost dlouho. Vnější znaky toho přednášejícího ukazovaly fakt,že je zvyklý lhát a mmá nacvičené pozice toto skrývající. Jeho snahou je mít co nejstabilnější posez s nohama výše a jedna ruka je vždy opřená. To dělají tí,kteří znají řeč těla a nacvičili si pozu toto skrývající. Prostě ten člověk na mne nedělá dobrý dojem.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 30/10/2008 :  14:43:59  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

Zase si musíš uvědomit, že jde o televizní pořad pro amatéry a on se dostal do konfrontace otázek, které mu amatéři položili. Jeho reakce musí být odborná, ale zároveň nemůže tak radikálně popírat, protože mu pravděpodobně chybí odvaha. Ono je důležité jak vypadáme v televizi, jak se u toho tváříme a pakliže někdo nerozumí tomu o čem mluvíme, je to jen dobře.

Nemyslím si, že Fuchsovi chyběla odvaha. Spíše naopak, k tomu aby člověk říkal co si myslí a snažil se to poctivě vysvětlit je potřeba větší odvaha, protože takový člověk riskuje, že nebude pochopen. Populista bude říkat to čemu diváci rozumějí nebo si to alespoň myslí a s pravdou a objektivitou si nedělá starosti, k tomu žádná odvaha není potřeba.
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 30/10/2008 :  14:52:52  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Neronisi.

Přesně to je důvod toho, že by mne na takovou diskusi nikdo nedostal. To že to byli amatéři bylo celkem i vidět,protože zapomněli i zavřít hubu a koukali na něj jako idioti. Co se mne týká,pak můj dojem kazil i počítač, protože jsem slyšel dvě tři slova, potom se to zastavilo, běhaly tam chvíli ty čárky do kruhu a pak jsem zase slyšel dvě tři slova. A nyní si představ,že se obraz při tom zastavil a já se musel dívat na ty otevřené huby dost dlouho. Vnější znaky toho přednášejícího ukazovaly fakt,že je zvyklý lhát a mmá nacvičené pozice toto skrývající. Jeho snahou je mít co nejstabilnější posez s nohama výše a jedna ruka je vždy opřená. To dělají tí,kteří znají řeč těla a nacvičili si pozu toto skrývající. Prostě ten člověk na mne nedělá dobrý dojem.

MB

S Fuchsem jsem osobně mluvil a nedělal na mne dojem člověka, který záměrně řečí těla klame ostatní. Tvé soudy jsou podle mne povrchní a skoro bych řekl, že i urážlivé. Kdyby jsi takto mluvil o mě asi bych se velmi naštval.

Zřejmě jsi odborník na řeč těla a zkušený vykladač úmyslů a myšlenek jiných lidí. Být tebou vrátil bych se k otázce, zda je otázka "Je komunismus zlý" nesmyslná. Asi by sis měl ujasnit co to znamená, že je nějaká otázka nesmyslná a jakým způsobem se to dá vlastně zjistit.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 30/10/2008 :  15:09:33  Show Profile  Reply with Quote
Na druhou stranu se zastavením obrazu dá všimnout mnoha výrazů, které za normálních okolností trvají milisekundy. Pro život před kamerou si musí být člověk jistý v kramflecích a tyto znaky se dají vykládat různě, k tomu musí člověk toho dotyčného znát někdy i osobně.
Otázka zní, zda je to potřeba. Každopádně jsem zvědav na plný mp3 záznam.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/10/2008 :  16:39:23  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.
Řeč těla a očí na člověka hodně prozradí a tak se lidé učí tuto řeč těla skrýt. Jsou na to vypracované metody a tento posez je jednou z nich.Samozřejmě to nemusí být záměr. V tom máš pravdu a pravdu máš i v tom, že prostém rozhovoru třeba s tebou nic skrývat nemusí a tak je přirozenější. Možná je to jeho přirozená pohodlná pozice,při které se mu třeba lépe myslí. To já nevím,ale ta shoda s tou umělou pozicí zde je.Odborník na řeč těla nejsem,ale mám známého, který to učí hlavně managery a obchodníky a ten mně o tom hodně řekl. Takže o tom cosi vím.
Proč je otázka zda je komunismus zlý chybná? Protože se ptá na ideu a idea není bytost,která by mohla být zlá, nebo hodná.Kdyby otázka stála takto "může vést komunismus ke zlu?" potom by nesmyslná nebyla. Když tu původní otázku přijmu i v této podobě,pak mohu k ní přistupovat buďto objektivně, nebo subjektivně,ale vlastně nikdy neodpovídám na otázku která byla položena.ale na otázku jinou, vyvozenou. Na tuto otázku není možné přímo odpovědět a pokud by člověk objektivně odpověděl,platila by tato odpověď i na všechny ostatní idee.Žádná idea není jen dobrá ani jen zlá.Každá může ke zlu vést,pokud jsou v její prospěch zneužity schopnosti a o tom se můžeš přesvědčit v historii i současnosti.Kdyby odpověděl takto, bylo by vše v pořádku.Já si myslím, že by toto jako filosof vědět měl.Alespoň jako dobrý filosof.To že otázku přijal a neoznačil jako chybnou jej v mých očích dost degradovalo,ale mluvím zde jen o svém názoru.Je i možné,že si toto sám uvědomil po pořadu, ale o tom já nemohu vědět.

MB
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/10/2008 :  16:46:21  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

Také jsem zvědavý,ale tuším,že to vyzní podobně, ne li stejně.
S tím zastavováním obrazu si to skus a sleduj ty diváky. Občas to vypadá jako obrázky s blázince. Zvlášť ten jeden je úchvatný. Ten má hubu otevřenou snad celý pořad.Další sedí většinou obrácený zády a když se obrátí, ukáže se v jeho tváři nesouhlas a rezignovaně se znovu otočí zády. Pozorovat ty diváky je zajímavější, než ty řeči.

MB
Go to Top of Page

Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts

Posted - 30/10/2008 :  22:06:47  Show Profile  Visit Maftík's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

Na druhou stranu se zastavením obrazu dá všimnout mnoha výrazů, které za normálních okolností trvají milisekundy. Pro život před kamerou si musí být člověk jistý v kramflecích a tyto znaky se dají vykládat různě, k tomu musí člověk toho dotyčného znát někdy i osobně.
Otázka zní, zda je to potřeba. Každopádně jsem zvědav na plný mp3 záznam.

Neronisi (plus všichni ostatní), tak je to na úschovně (www.uschovna.cz), kódy jsou zde:
Uschovna490a1cc5b4a0c39
Uschovna490a1f8b6650572

Kdyby sis to nestihl stáhnout zavčas, nevadí, pošlu Ti to znova (myslím že jsi byl jediný kdo explicitně projevil zájem). Ostatní zájemci samozřejmě nechť stahují taky (kdo nezná úschovnu - na www.uschovna.cz dáte Vyzvednout balík a zadáte zde uvedený kód(y))
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000