Author |
Topic  |
Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts |
Posted - 19/09/2008 : 14:38:23
|
quote: Originally posted by neronis Ontologicky dobré je takové z pohledu ontologie. Nejkladnější bytosti nebývají nejdokonalejšími. Šlo by to i bez náročného zkoumání.
Ontologie (možno-li ji ztotožnit s metafyzikou) je věda která zkoumá jsoucno jakožto jsoucno a to, co musí každému jsoucnu náležet je-li jsoucnem. Z jejího záběru není vyňato nic. Subjektivistická diskvalifikace typu "z pohledu ontologie" je jalová. Ontologie může nárokovat pro svá tvrzení objektivní platnost + (filosofické) důkazy těchto tvrzení. Opět nevím, proč by měla tvá subjektivizace něco diskvalifikovat.
quote:
Možná jsme se špatně pochopili. Já zde nejsem kvůli obhajobě nějakého názoru, tedy s pravdivostním nárokem, takový přístup je velmi nevědecký. Já spíš názory vytvářím aby byla zcela jasná vědecká perspektiva, na kterou lze reagovat a upravit ji.
Pak od takovéto vědy chci být co nejdál a nadále se z tohoto pohledu budu snažit být maximálně nevědecký. Apropo, co je pro Tebe vlastně věda? čím je charakteristická jakožto věda?
quote:
Ano, pravdivost se dá ověřit prohlédnutím psychologických profilů členů extrémních hnutí. Povětšinou jde o pouhou touhu po seberealizaci jak jsem psal jako příklad.
Ano, jakési psychoanalytické znemožnění je zdá se častá moderní metoda. Jde o to kolik to má ještě společného s filosofií, ale tipuju že moc ne. Pravda resp. pravdivost je ale doménou především filosofie. Krom toho, každý, byť sebeextrémněji působící názor sebevyšinutějšího psychopata se dá zkoumat i filosoficky, aneb ve filosofii jde především o hodnocení tvrzení a soudů, nikoliv jejich předkladatelů. |
 |
|
Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts |
Posted - 19/09/2008 : 14:44:05
|
quote: Originally posted by noemus
quote: Originally posted by Maftík A co se týče diskuze. Toto fórum se jmenuje filosofie. To je termín s konkrétním významem. Jistě, o tom významu se lze přít, diskutovat o něm - ale už to by bylo nějak pozitivní, neboť by to bylo filosofickým úkonem. Filosofie však neznamená "cokoliv". Pokud zde David jako filosoficky renomovaný odborník (osobně nepochybuji že takovým odborníkem je) shledává, že to jak se zde diskutuje, neodpovídá významu termínu filosofie (a nebo jen málo), je jeho přístup zcela korektní a náznak nějaké povýšenosti je celkem mimo.
Já si to myslím také, ale zatím jsem příliš líný (pohodlný) začít diskutovat někde jinde - a ono to taky dá víc práce, snažit se být přesnější a ne jen tlachat.
Na druhou stranu je jasné, že jsme tu všichni vesměs amatéři a úroveň diskuse tomu tedy odpovídá. Nevidím v tom takový problém. Je jen škoda, že tak honosná doména jako je www.filosofie.cz, je obsazena amatéry :o))) Původně to tak asi zamýšleno nebylo, myslím si, že fórum bylo určeno pro spíše pro studenty, ať už samouky nebo z vysokých, či středních škol
Skladba webu tomu podle mne odpovídá, je jen škoda, že se tu o to nikdo
Jeden tip na podle mě obstojnou diskuzi (když se zadaří): www.okoun.cz/boards/filosofie" target="_blank">http://www.okoun.cz/boards/filosofie |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 19/09/2008 : 14:50:38
|
quote: aneb ve filosofii jde především o hodnocení tvrzení a soudů, nikoliv jejich předkladatelů
aneb navždy žákem, rozumím |
 |
|
Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts |
Posted - 19/09/2008 : 15:00:02
|
quote: Originally posted by neronis
quote: aneb ve filosofii jde především o hodnocení tvrzení a soudů, nikoliv jejich předkladatelů
aneb navždy žákem, rozumím
?? |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 19/09/2008 : 15:03:42
|
Měl bys začít myslet víc individualisticky a názory vytvářet, pokud bys chtěl například něco napsat, je vyhodnocení důležité. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/09/2008 : 07:53:49
|
Maftíku,
Toto jsem okopíroval na tom tebou nabízeném vebu,který má tu vyšší úroveň. -------------------------------------------------------------------- Chrání okoun před bandou pračůráků z kompostu. Jako jediný vidí, jak se board-system v klidu transformuje na prachbidny chat, ktery ma nulovou informacni hodnotu. zabava naprosto trapna a nicnerikajici... Nikdo ho nechápe, nikdo mu nerozumí, on si ale bude dál bojovat svůj osamělý boj proti hordě cizích nájezdníků, kteří jsou schopni zničit JEHO server - ne, server NÁS VŠECH - a nikdo to nevidí. -------------------------------------------------------------------- No,to je úroveň, jedna radost. Hovoříš o tom,že se člověk nemá dívat na to kdo,ale co říká a vzápětí odsoudíš toto forum,že je obsadili amatéři,čili soudíš kdo a nikoliv co říkají.Není v tom rozpor?Když jsem před lety přišel do tohoto fora, byla úroveň nic moc a frevence příspěvků tak jeden za měsíc, někdy za čtvrt roku.Reklamy zde nebyly,protože se nikomu nevyplatilo reklamu zde mít.Brzy po mém příchodu již zde byla frekvence příspěvků několik za den a dnes je občas problém všechny stihnout a řada jich člověku unikne. Reklamami se to zde jen hemží,protože je vysoká sledovanost.Velkou zásluhu na tom má i Noemus a další a řekni kdo z nich je profesionál.Považuješ snad za amaterismus, když to bereme vážně a nenadáváme si do pračůráků?
MB |
 |
|
Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts |
Posted - 20/09/2008 : 12:09:18
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Maftíku,
Toto jsem okopíroval na tom tebou nabízeném vebu,který má tu vyšší úroveň. -------------------------------------------------------------------- Chrání okoun před bandou pračůráků z kompostu. Jako jediný vidí, jak se board-system v klidu transformuje na prachbidny chat, ktery ma nulovou informacni hodnotu. zabava naprosto trapna a nicnerikajici... Nikdo ho nechápe, nikdo mu nerozumí, on si ale bude dál bojovat svůj osamělý boj proti hordě cizích nájezdníků, kteří jsou schopni zničit JEHO server - ne, server NÁS VŠECH - a nikdo to nevidí. -------------------------------------------------------------------- No,to je úroveň, jedna radost. Hovoříš o tom,že se člověk nemá dívat na to kdo,ale co říká a vzápětí odsoudíš toto forum,že je obsadili amatéři,čili soudíš kdo a nikoliv co říkají.Není v tom rozpor?Když jsem před lety přišel do tohoto fora, byla úroveň nic moc a frevence příspěvků tak jeden za měsíc, někdy za čtvrt roku.Reklamy zde nebyly,protože se nikomu nevyplatilo reklamu zde mít.Brzy po mém příchodu již zde byla frekvence příspěvků několik za den a dnes je občas problém všechny stihnout a řada jich člověku unikne. Reklamami se to zde jen hemží,protože je vysoká sledovanost.Velkou zásluhu na tom má i Noemus a další a řekni kdo z nich je profesionál.Považuješ snad za amaterismus, když to bereme vážně a nenadáváme si do pračůráků?
MB
Ten Tebou citovaný text jsem v tom klubu (klubu! nemluvil jsem co celém serveru Okoun.cz!) nenašel (dá se tam použít funkce vyhledávání). Dále, psal jsem "tip na podle mě obstojnou diskuzi (když se zadaří)". Kde mluvím o nějaké vyšší úrovni? Kde jsem odsoudil toto fórum že ho obsadili amatéři? (prosím citaci) Nebuď prosím vztahovačný a nepodsouvej mi, co jsem netvrdil |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/09/2008 : 12:46:02
|
Maftíku. Zde je to co jsi nikdy neřekl. ---------------------------------------------------------------- Na druhou stranu je jasné, že jsme tu všichni vesměs amatéři a úroveň diskuse tomu tedy odpovídá. Nevidím v tom takový problém. Je jen škoda, že tak honosná doména jako je www.filosofie.cz, je obsazena amatéry :o))) Původně to tak asi zamýšleno nebylo, myslím si, že fórum bylo určeno pro spíše pro studenty, ať už samouky nebo z vysokých, či středních škol ------------------------------------------------------------------
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 20/09/2008 : 15:31:58
|
quote: Originally posted by Maftík Toto fórum se jmenuje filosofie. To je termín s konkrétním významem. Jistě, o tom významu se lze přít, diskutovat o něm - ale už to by bylo nějak pozitivní, neboť by to bylo filosofickým úkonem. Filosofie však neznamená "cokoliv". Pokud zde David jako filosoficky renomovaný odborník (osobně nepochybuji že takovým odborníkem je) shledává, že to jak se zde diskutuje, neodpovídá významu termínu filosofie (a nebo jen málo), je jeho přístup zcela korektní a náznak nějaké povýšenosti je celkem mimo.
že povýšenost to není, to souhlasím, ale ve zbytku bych tě rád opravil
to, co se zde řeší rozhodně filosofie je a pokud nějaký "odborník" (sice dávám do uvozovek, abychzvýraznil to slovo, ale tím netvrdím, že David není odborník..neznám ho) bude tvrdit opak, pak spíš začnu pochybovat o jeho odbornosti.
Teorie relativity je filosofické téma, dokonce tak filosofické, že si dodnes pamatuji, že o jeho filosofickém dopadu na tehdejší společnost a následném odrazu v literatuře, je psáno v učebnici literatury od Prokopa Holého...
...rasismus, (+multikulturalismus, xenofobie a globalizmus) jsou opět témata filosofická, dokonce je to psáno v Odmaturuj! ze společenských věd -- učebnice pro gymnázia, kterou schválilo Ministerstvo školství...tak prosím mi netvrďte, že to není filosofie.
Téma o poznání skutečnosti je ústřední téma celé filosofické disciplíny, gnozeologie, pokud se nepletu...takže tohle je opět těžká filosofie. Jak řídit společnost, to je opět téma na pomezí sociologie a filosofie, to je snad taky zjevné...atd.
Filosofie se tu tedy určitě řeší a názor odborníka tu vskutku nepotřebuji.
Tím však netvrdím, že subjektivně může odborníkovi řipadat, že v těch tématech filosofie není. Odborník je odborník a je tedy nasnadě, že bude dál...možná se mu zdá, že se tu řeší banality -- ostatně moc bych se nedivil...pokud někdo filosofii vystudoval, nedkážu si představit, jaký filosofický přínos by pro něho mělo toto fórum. Přesto tvrzení, že se tu neřeší filosofie, je, tak jak bylo položeno, nepravdivé.
|
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 20/09/2008 : 15:41:20
|
quote: Originally posted by Maftík Ano, jakési psychoanalytické znemožnění je zdá se častá moderní metoda. Jde o to kolik to má ještě společného s filosofií, ale tipuju že moc ne.
psychoanalýza --- ta původní (Freudova), tj. ta, která je dobře známa a když nepsycholog mluví o psychoanalýze, myslí obvykle tuto psychoanalýzu... ..není vědeckou, nýbrž filosofickou --- pro její nevědeckost byla kritizována už za časů Freuda a jediný důvod, proč se stala významnou bylo to, že psychoterapie založená na psychoanalýze fungovala --- čili za tuto teorii hovořily výsledky.
U ní je problém, že její základní pojmy nejsou dobře definovány... Dneska je dokonce možné ji považovat za vyvrácenou (v tom klasickém Freudově podání) |
Edited by - Rzwald on 20/09/2008 15:42:00 |
 |
|
Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts |
Posted - 20/09/2008 : 22:29:41
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Maftíku. Zde je to co jsi nikdy neřekl. ---------------------------------------------------------------- Na druhou stranu je jasné, že jsme tu všichni vesměs amatéři a úroveň diskuse tomu tedy odpovídá. Nevidím v tom takový problém. Je jen škoda, že tak honosná doména jako je www.filosofie.cz, je obsazena amatéry :o))) Původně to tak asi zamýšleno nebylo, myslím si, že fórum bylo určeno pro spíše pro studenty, ať už samouky nebo z vysokých, či středních škol ------------------------------------------------------------------
MB
Ano, máš pravdu, nikdy jsem to neřekl. To řekl Noemus |
 |
|
Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts |
Posted - 20/09/2008 : 22:55:39
|
quote: Originally posted by Rzwald
quote: Originally posted by Maftík Toto fórum se jmenuje filosofie. To je termín s konkrétním významem. Jistě, o tom významu se lze přít, diskutovat o něm - ale už to by bylo nějak pozitivní, neboť by to bylo filosofickým úkonem. Filosofie však neznamená "cokoliv". Pokud zde David jako filosoficky renomovaný odborník (osobně nepochybuji že takovým odborníkem je) shledává, že to jak se zde diskutuje, neodpovídá významu termínu filosofie (a nebo jen málo), je jeho přístup zcela korektní a náznak nějaké povýšenosti je celkem mimo.
že povýšenost to není, to souhlasím, ale ve zbytku bych tě rád opravil
to, co se zde řeší rozhodně filosofie je a pokud nějaký "odborník" (sice dávám do uvozovek, abychzvýraznil to slovo, ale tím netvrdím, že David není odborník..neznám ho) bude tvrdit opak, pak spíš začnu pochybovat o jeho odbornosti.
Teorie relativity je filosofické téma, dokonce tak filosofické, že si dodnes pamatuji, že o jeho filosofickém dopadu na tehdejší společnost a následném odrazu v literatuře, je psáno v učebnici literatury od Prokopa Holého...
...rasismus, (+multikulturalismus, xenofobie a globalizmus) jsou opět témata filosofická, dokonce je to psáno v Odmaturuj! ze společenských věd -- učebnice pro gymnázia, kterou schválilo Ministerstvo školství...tak prosím mi netvrďte, že to není filosofie.
Téma o poznání skutečnosti je ústřední téma celé filosofické disciplíny, gnozeologie, pokud se nepletu...takže tohle je opět těžká filosofie. Jak řídit společnost, to je opět téma na pomezí sociologie a filosofie, to je snad taky zjevné...atd.
Filosofie se tu tedy určitě řeší a názor odborníka tu vskutku nepotřebuji.
Tím však netvrdím, že subjektivně může odborníkovi řipadat, že v těch tématech filosofie není. Odborník je odborník a je tedy nasnadě, že bude dál...možná se mu zdá, že se tu řeší banality -- ostatně moc bych se nedivil...pokud někdo filosofii vystudoval, nedkážu si představit, jaký filosofický přínos by pro něho mělo toto fórum. Přesto tvrzení, že se tu neřeší filosofie, je, tak jak bylo položeno, nepravdivé.
Já myslím že David nenarážel ani tak na témata jako spíš na způsob jakým se o nich pojednává. No ale nechci mluvit za něj ... |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 21/09/2008 : 10:04:44
|
Maftíku.
Ani odborník není panbůh a nikde není dáno,že by byl neomylný.Podvej se trošku zpět,kde rozebírá filosoficky co z čeho vyplývá,či nevyplývá je li řeč o zlu ideologií.Po stránce fiosofických metod a logiky je to třeba správné,ale z hlediska pochopení o čem je vlastně řeč je to úplně mimo mísu. Upozornil jsem jej na tento fakt a ukázal mu, že to zlo vychází ze zneužití schopností ve prospěch uznané pravdy a že ta jeho analýza vlastně o ničem nevypovídá.protože je to o něčem docela jiném. Z mé strany to byl prubířský kámen. Nestranný filosof odborník by to ihned pochopil a rozběhla by se debata právě o tom,protože je to skutečně zajímavé filosofické téma.Filosof jednostranně zaměřený na podporu určité pravdy však pochopí, že tím zneužitím schopností ve prospěch pravdy se provinila i ta jeho uznaná ideologie a proto se takovému tématu vyhýbá a vůbec neodpověděl, což jsem vlastně čekal. Jednosměrně ideologicky zaměřený člověk může být odborník, ale nikoliv filosof.Filosof by se měl na vše dívat s nadhledem a snažit se pochopit logiku toho i když to ukazuje i zlo, které vyšlo z pravdy, která je mu blízká.
MB |
 |
|
Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 30/10/2008 : 07:54:13
|
Maftíku.
Ten nabízený záznam jsem již viděl a věř, že kdybych s ním diskutoval já,pak by diskuse vypadala docela jinak a zřejmě by pořad v polovině skončil. Už základní otázka je nesmyslná a tendenční." Je komunismus zlý?" Stejně bych se mohl ptát ke li křesťanství zlé, je li zlý budhismus,je li zlé muslimství,židovství a podobně.Ideologie není zlá ani dobrá. Většina ideologií vznikla jako snaha o vytvoření lepší, spravedlivější společnosti.To zlé vyplývá ze zneužití schopností ve prospěch uznané pravdy ideologie a to platí pro všechny ideologie a systémy bez rozdílu. Ten "filosof" Jiří Fuchs využil pouze situace,kdy se mu nikdo neodvážil odporovat aby nebyl považován za zastánce komunismu. Tendenčně zaměřený dilosof není filosofem, ale pouze politikem sloužícím určité pravdě. Skutečný filosof by tu otázku takto nikdy nepoložil,protože by věděl, jak je nesmyslná ,natož aby ji tak obhajoval jako on.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|