Author |
Topic |
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 24/08/2008 : 14:48:50
|
Ona myšlenka vzdělávat svobodně myslící lidi je zajímavá, jen se mi taky zdá, že se na to jde ze špatného konce. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/08/2008 : 15:15:48
|
Neronisi.
Tak nevím, kam tvoje slova směřují,ale myslím, že mluvíš o základní myšlence té školy. Ta myšlenka by byla nová a zajímavá, kdyby ji chtěli uskutečnit třeba jen ti studenti a bakaláři.Jakmile je v tom kněz,pak ta myšlenka není ani nová ani pro mne a to opakuji vůbec zajímavá.Toto je stará a známá praktika církve.
MB |
|
|
Fisico
Nový uživatel
Czech Republic
19 Posts |
Posted - 28/08/2008 : 15:35:47
|
Já se dostal na Ostravskou univerzitu, obor filosofie. Karlova univerzita to sice není, ale já taky nejsem žádný extra student s řádnou přípravou. Nevím proč platit za soukromou školu...
Jo kdybychom byli v Usa, tak to jo, ale u nás je to naopak. Soukromé školy jsou především pro právníky a lidi, kteří se v prestižních oborech na státní školu nedostanou. Filosofie zcela jistě prestižní obor není :-). Jinak je to dobrý, třeba chce být někdo vedoucí, manažer, úředník, tak potřebuje titul, holt něco se naučí, něco dá a je Bc. Ale já myslel, že ve filosofii o tohle nejde...
Nevím co na tom nechápete, prostě se dá studovat zdarma (ono to i bez školného dost stojí) a lépe. Placená škola filosofie skrze elearning je blbost nejvyššího kalibru. Pošlete radši peníze dětem v Africe.
quote: Originally posted by okref
Z toho mala, co jsem si tu precetl, vyplyva, ze MB a Fisico naprosto odsoudili AB jako neco nijak prospesneho ci dokonce skodlivého, neco, co v lepsim pripade jen vysává penezenku. Z ceho vychazi takový odsudek? Prosel nekdo z vás tím kurzem, nebo mluvil s bývalými ci soucasnými úcastníky kurzu? Je to bída, ponizovat neco, o cem porádne nemám šajnu. Nelíbí se mi takový postoj k nabízeným sluzbám jako by byla necim, co je vnucováno. Neříkej, MB, ze nemas tolik penez a casu nazbyt, ze bys nemohl zkusit tim kurzem projít a vedoucím kurzu "zamotat" hlavu. Fisico, bez radne pripravy se na Karlovu urcite nikdo nedostane a priprava v samostudiu bez systematického vedení a znalostí historických osnov předmětu není tím pravým orechovým pro konkurenci-schopnost vůči elitě, která se na prestizní skoly hlásí.
Jáké kvality ten kurz je, to nevím, ale rozhodně je to prilezitost alespon pro lidi s nejakým pohybovým handicapem, kteri si nemohou dovolit pravidelne nekam dojizdet. Nechci se stavet do role obhájce toho kurzu, ale soudit neco na základě chábé spekulace... fuj.
|
|
|
Maftík
Aktivní uživatel
Czech Republic
215 Posts |
Posted - 28/08/2008 : 21:18:24
|
quote: Originally posted by neronis
Pokud je jedinou možností jak zjistit jak asi kurs vypadá projít tím kursem, tak to přirozeně vyvolá spoustu a třeba pravdivých scénářů jak to asi vypadá a probíhá. Fuj.
Zjistit jak kurz vypadá můžeš jak na webu AB, tak případně jim můžeš napsat mail s dotazem. Krom toho na webu je modul úvod do filosofie, který si může projít každý zadarmo a skrz ty přednášky zjistíš, jak jsou koncipovány i ostatní předměty. Tvrzení že jedinou možností zjistit jak ten kurz vypadá je blbost |
|
|
Maftík
Aktivní uživatel
Czech Republic
215 Posts |
Posted - 28/08/2008 : 21:20:44
|
quote: Originally posted by neronis
Ona myšlenka vzdělávat svobodně myslící lidi je zajímavá, jen se mi taky zdá, že se na to jde ze špatného konce.
V čem vidíš ten špatný konec? |
|
|
Maftík
Aktivní uživatel
Czech Republic
215 Posts |
Posted - 28/08/2008 : 21:23:40
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Jakmile je v tom kněz
Můžeš mi říct kde jsi u A.B. přišel na nějakého kněze? Že jsem si toho sám nevšiml ... |
|
|
Maftík
Aktivní uživatel
Czech Republic
215 Posts |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/08/2008 : 09:27:39
|
Maftíku.
Chybně jsem se vyjádřil,nejspíše proto,že je pro mne kněz a teolog téměř jedno a totéž.Roman Cardal je teolog.
MB |
|
|
Maftík
Aktivní uživatel
Czech Republic
215 Posts |
Posted - 29/08/2008 : 10:15:51
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Maftíku.
Chybně jsem se vyjádřil,nejspíše proto,že je pro mne kněz a teolog téměř jedno a totéž.Roman Cardal je teolog.
MB
No a čemu to vadí, že je teolog? Teologie je závislá na filosofii, ne naopak |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/08/2008 : 15:41:01
|
Maftíku.
Teologem nemůže být člověk nevěřící, čili je velmi pravděpodobné,že jeho pohled na filosofii bude vírou omezen a tím pádem jednostraně zaměřený. Jeho cílem bude dosažení víry u posluchačů a zvýšení jejich schopnosti víru obhajovat. Pokud je někdo věřící,pak je to pro něj dobré a studium výhodné, protože získá argumenty pro obhajobu své víry a to je pro něj víc než nějaký diplom, či jiný doklad o vzdělání.Já však toto nehledám a pokud bych přijal učitele,pak takového který je jakékoliv víře pokud možno nezávislý a na všechny filosofické problémy se bude dívat rovnocenně čili s nadhledem. Toho teolog nikdy nemůže dosáhnout, protože by popřel vlastní víru. Takže neříkám, že je ta škola špatná,ale pouze to, že pro mne není tím pravým ořechovým.Platit za vymývání mozku se mně skutečně nechce.Kdyby to byl rabín, mluvil bych naprosto stejně. Kdyby to byl komunista, opět by tomu bylo stejně, jen by se díval na filosofii s jiného úhlu pohledu, čili tendenčně.Kdyby v té škole přednášeli lidé všech známých pravd, každý by sice mluvil tendenčně, ale v celku by vznikal dokonalejší obraz. Do takové školy bych rád vstoupil a třeba i zaplatil.Výsledek by stál za to.
MB |
|
|
Maftík
Aktivní uživatel
Czech Republic
215 Posts |
Posted - 29/08/2008 : 20:41:22
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Teologem nemůže být člověk nevěřící
To by ses asi dost divil, co je všechno možné ...
quote: čili je velmi pravděpodobné,že jeho pohled na filosofii bude vírou omezen a tím pádem jednostraně zaměřený.
To už je ale víceméně předsudek ... |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 30/08/2008 : 04:28:56
|
Pokud jde o mě, tak mi nepřipadá, že bych se mohl čemukoliv na této akademii naučit i když si umím najít poučení i v Makové panence. Ačkoli se na tohle taky dá reagovat jakobych tomu neporozuměl a vlastně neporozuměl ničemu, novici rectus stultus |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 30/08/2008 : 08:44:08
|
Maftíku. ------------------------------------------------ To by ses asi dost divil, co je všechno možné ... ------------------------------------------------- Možné je vše,co není zcela nemožné, takže bych se nedivil. Otázka je zda by teolog zůstal teologem,kdyby přednášel o čemsi, co teologii popírá. Možné to však je,ale tím by jako teolog skončil. -------------------------------------------------- To už je ale víceméně předsudek -------------------------------------------------- Jestli jsi pochopil to předešlé, pak jsi pochopil, že to není předsudek, ale rozumová úvaha.
Nevím jakého jsou ti studenti a bakaláři zaměření,ale jestli nejsou zaměřeni na víru,pak asi šlápli vedle,když si vybrali teologa pro zvýšení své imidge. Jestli jsou zaměřeni na víru, pak si vybrali správně, ale potom má ta škola význam právě pro věřící a nikoliv třeba pro mne. To je opět jen rozumová úvaha, nikoiv předsudek.Pokud někde vyrábí spodní prádlo, nemohu od nich očekávat,že si od nich koupím skutečné auto,či letadlo.Chci li koupit spodní prádlo, pak jsem na správném místě a ve správný čas.
MB |
|
|
Fisico
Nový uživatel
Czech Republic
19 Posts |
Posted - 30/08/2008 : 09:36:44
|
Tady bych se teologů chtěl zastat, protože mimo teologických věd studují hlavně filosofii. Pak už záleží na jedinci, jak s takovým studiem naloží, jestli z něj bude fanatický pambíčkář, nebo seriózní vědec. Pravda, někdo zkonzumuje všechno co mu naservírují, ale to by filosof neměl. Pana Cardala neznám, ale když se dal na výuku filosofie, měl by být tím vědcem. Nicméně každý zastává nějaký názor, buď věří pravici, levici, v boha, nebo nevěří nikomu ani sobě.
Tím myslím, že i teolog může být dobrý učitel filosofie (kupř. religionista Vladimír Šiler, pracoval jako farář a nyní učí na VŠ).
Nicméně si o té škole myslím své s nechat si za 10 000 posílat na email po částech nějaký Úvod do filosofie, logiky, etiky... je pěkná blbina. Konečně takový úvod splácal kde kdo (Jaspers, Descartes, Nietzsche, ale i Češi Petříček, Patočka). Něco mám v pdf a můžu to poslat bude-li mít někdo zájem.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 30/08/2008 : 11:04:02
|
Fiziko.
Každý může své názory zrevidovat, tedy i kněz,či teolog. POtom však je tím vědcem a přestává být knězem, či teologem de facto,ale může jím zůstat pouze de jure. Pokud se podívám na školy, které p.Cardal obsolvoval,pak jsem blízký uvěření tomu, že je velmi silně věřícím člověkem.To nevylučuje, že zná i filosofii, která jeho pravdám odporuje,ale při přednáškách bude argumentovat spíše proti tomu co jeho pravdám odporuje, čili bude jednostraně zaměřený. Může tomu být i jinak a mohl se změnit na nezávislého vědce. Mně to však připadá méně pravděpodobné. Výjimky potvrzují pravidlo. Znám kněze,který v rozhovoru se mnou prohlásil, že v boha nevěří,ale že slouží těm babičkám a dědečkům, kteří boha potřebují. A já jsem to uznal za mouré a šlechetné.Prostě to pro něj bylo povolání a mimo ně mohl být nezávislým filosofem.Dnes je už bohužel po smrti a já mohu říci jen to, že to byl dobrý člověk a je ho škoda. Dodnes slyším jeho slova, když mne pouštěl na kůr za varhany. " Hraj si co chceš,ale nějaké ty rockenroly raději ne.Ono je to slyšt ven a někdo by to mohl považovat za znesvěcení kostela. Ono je dost, když dávám klíče od kostela nevěřícímu." Jak vidíš, nejde o zaujetí proti kněžím a teologům a dokonce mám mezi nimi přátele a kamarády.
MB |
|
|
Topic |
|
|
|