www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Rozhovor s filosofem Romanem Cardalem o originální
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 07/11/2008 :  21:16:43  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC

ale co ideologie neomezene vlady?
Dobra nebo spatna?

Ja si myslim ze muze existuje ideologie co ma za cil vladnout a nikoliv dobro spolecnosti, napr. Machiaveliho princ. Myslim ze jsou ideologie ktere nechteji vytvoril lepsi a spravedlivejsi spolecnost, navic jses tady pred otazkou co je to spravedlnost, myslis tim aritmetickou spravedlnost a nebo proportialni spravedlnost.

IPC, proč pokládáš nesmyslné otázky? (imho je hodně špatná otázka, zda je ideologie neomezené vlády špatná nebo dobrá..měl bys napřed říct jaká ideologie neomezené vlády, a nebo dodat třetí možnost, že může být oboje. Pokud se takhle zeptáš a dáš na výběr jen ze dvou možností, neptáš se imho správně)
..a proč si myslíš, že existují jen dvě spravedlnosti? Aritmetická a proporcionální? ..to jsem nikdy neslyšel --- předpokládám, že myslíš distributivní spravedlnost. Když už chceš používat odborné termíny, napiš je alespoň správně, ať se dají vygooglit.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 08/11/2008 :  05:26:18  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Maftík

quote:
Originally posted by neronis

Na druhou stranu se zastavením obrazu dá všimnout mnoha výrazů, které za normálních okolností trvají milisekundy. Pro život před kamerou si musí být člověk jistý v kramflecích a tyto znaky se dají vykládat různě, k tomu musí člověk toho dotyčného znát někdy i osobně.
Otázka zní, zda je to potřeba. Každopádně jsem zvědav na plný mp3 záznam.

Neronisi (plus všichni ostatní), tak je to na úschovně (www.uschovna.cz), kódy jsou zde:
Uschovna490a1cc5b4a0c39
Uschovna490a1f8b6650572

Kdyby sis to nestihl stáhnout zavčas, nevadí, pošlu Ti to znova (myslím že jsi byl jediný kdo explicitně projevil zájem). Ostatní zájemci samozřejmě nechť stahují taky (kdo nezná úschovnu - na www.uschovna.cz dáte Vyzvednout balík a zadáte zde uvedený kód(y))

maftíku, nedal bys to tam ještě jednou?
Go to Top of Page

Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts

Posted - 08/11/2008 :  08:56:38  Show Profile  Visit Maftík's Homepage  Reply with Quote
Rzwald: jo, hoď mi svůj mail
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 09/11/2008 :  02:13:05  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Maftík

Rzwald: jo, hoď mi svůj mail

poslal jsem ti ho tady přes stránky na icq..tak doufám, že ho dostaneš
Go to Top of Page

Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts

Posted - 09/11/2008 :  15:27:52  Show Profile  Visit Maftík's Homepage  Reply with Quote
Rzwald: bohužel mi na ICQ nic nedošlo. Zkus mi ho poslat na mail (přes můj zdejší profil)

Ostatních, kteří si ten pořad stáhli a už jej slyšeli bych se zeptal - co na to říkáte?
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 09/11/2008 :  20:07:07  Show Profile  Reply with Quote
Tak je to záznam někdy z roku 89 pokud jsem to správně zaslechl, tak předpokládám, že pan Fuchs mezitím došel k dalším poznatkům.
Osobně se mi zdálo, že párkrát celkem úspěšně problém generalizoval, nicméně tolik nevnímal připomínky druhých, kteří třeba vystihli i podstatu. Ten jeden slovák byl dobrý a měl taková místa, kdy bych před ním i smekl kobouk (obrazně).
Osobně si myslím, že Fuchsovu filosofii bych dokázal spravedlivě pochopit až v momentě kdy bych mohl jeho vystavit sérii otázek, na tu jeho x dílnou noetiku bohužel nemám čas.
Go to Top of Page

Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts

Posted - 09/11/2008 :  21:49:14  Show Profile  Visit Maftík's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

Tak je to záznam někdy z roku 89 pokud jsem to správně zaslechl, tak předpokládám, že pan Fuchs mezitím došel k dalším poznatkům.
Osobně se mi zdálo, že párkrát celkem úspěšně problém generalizoval, nicméně tolik nevnímal připomínky druhých, kteří třeba vystihli i podstatu. Ten jeden slovák byl dobrý a měl taková místa, kdy bych před ním i smekl kobouk (obrazně).
Osobně si myslím, že Fuchsovu filosofii bych dokázal spravedlivě pochopit až v momentě kdy bych mohl jeho vystavit sérii otázek, na tu jeho x dílnou noetiku bohužel nemám čas.

Bylo to vysíláno 23.11.2006, jak jsem zjistil zde: http://kyberia.sk/id/1101961/3755160.

Můžeš kdyžtak uvést nějaké místo, kde Ti druzí vystihli tu podstatu?
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 09/11/2008 :  23:43:54  Show Profile  Reply with Quote
Pusť si záznam přesně v místě 36:52, začne hekat a mluvit ten slovák.
A zastav si jej jakmile domluví pan Fuchs a ten slovák tam ještě něco dodá, tedy v místě 42:03.
V podstatě dodával, že pan Fuchs mu sice oponoval, jakože nemá pravdu, ale přitom ji měl a Fuchsův argument byl v podstatě stejný akorát jej řekl formou definice.

Edited by - neronis on 09/11/2008 23:56:57
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 10/11/2008 :  10:06:51  Show Profile  Reply with Quote
Cau razwald
pod slovy neomezena vlada slysim tyranii(jako system ktery funguje nad uprednostnovani individualniho dobra nad spolecny dobrem).

2) tvuj remarque me prijde docela nesmyslny nebo jsem ho nepochopil, dobry a spatny zaroven? To jako aby proposice odporovala principu sporu?

3) ad odborne terminy, je pravda ze neznam cesky "filosoficky slovnik" vetsinu terminu prekladam na tvrdo, ale pokud umis latinu nebo rectinu nebo francouzstiny tak ti to muzu psat v techto reci.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 10/11/2008 :  12:24:10  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC
2) tvuj remarque me prijde docela nesmyslny nebo jsem ho nepochopil, dobry a spatny zaroven? To jako aby proposice odporovala principu sporu?

ahoj,
..no myslel jsem to jako že v něčem dobrá, v něčem špatná, pro někoho dobrá, pro jiného špatná --- takže celkově jak?

...muselo by se napřed zavést nějaký sčítání a odčítání dobra a i míra dobra (malé dobro, větší dobro, ...)

...pak by (možná!) šlo o každé věci říct, zda je dobrá nebo špatná...jinak ne.

jinak díval jsem se na toho Fuchse...
..a jako dobrý -- sice subjektivně-objektivně trochu ztráta času (přišel mi jen zajímavý výrok, že z faktu plyne existence absolutní pravdy a pak mi přišlo zajímavý upozornění, že pravda nemusí být tou nejvyšší hodnotou...na tohle bych zde aji uvítal diskusi)
subjektivně-subjektivně určitě dobrý, protože jsem se párkrát zasmál a rád jsem zase slyšel slovenštinu

jinak ad komunismus, tak ten byl imo v té diskuzi naprosto podřadný, byl to pouze příklad, na němž se demonstrovaly další věci

jinak pokud jde přímo o osobu Fuchse, tak mě mile překvapil (myslel jsem, že profesionální filosofové neumí normálně myslet :-)
...ale trochu jsem se zhrozil jeho výroku, že s lidmi hlásajícími, že komunismus byl dobrý nelze diskutovat...to je imo velký předsudek. Aneb je samozřejmě otázkou, co přesně tím výrokem myslel, avšak trochu mě připadlo, že se mu zdá nesmyslné diskutovat s kýmkoliv, kdo prohlašuje, že komunismus byl dobrý.
..přičemž v kontrastu s tím i diskutující nebyli nijak rázní. Takže aby se se mnou Fuchs bavil, tak vnitřně musím jasně odsuzovat komunismus...ale akademicky pak mám "právo" o tom polemizovat, ok? To mi přijde lehce (no, možná i těžce) snobské.
...ale neříkám, že to tak myslel, jen to tak na mě působilo.

Přičemž je zajímavé, jak byli někteří neochotni pronášet nějaké výroky....např. mě pobavilo, jak sice souhlasili, že diskutují, ale zdráhali se to nazvat absolutní pravdou, pouze pravdou :-)

Jinak pokud bych měl celkově zhodnotit mp3 jako seznámení s Fuchsem....tak na pokud by na nějaké přednášce byl jako přednášející uveden on, tak bych na ni s radostí šel.
...nicméně nechápu, proč mluví tak stráááášně pomalu jééj, než on něco řekne, tak usnu :-) ..ti ostatní hosté mluvili mnohem svižněji...

Edited by - Rzwald on 10/11/2008 12:25:56
Go to Top of Page

Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts

Posted - 10/11/2008 :  15:55:08  Show Profile  Visit Maftík's Homepage  Reply with Quote
Rzwald:

Ad Fuchs a komunismus: věřím že to tak nemyslel (na to co o něm vím), ale musel bych si to poslechnout znovu. Pokud by to tak náhodou myslel, tak i já souhlasím že by měl svůj postoj změnit.

Co se týče toho jak pomalu mluví tak to máš bohužel úplnou pravdu, občas to z něj leze jak z chlupaté deky :-)

A co se týče přednášky s ním, tak jen připomínám možnost pro pražáky, tento čtvrtek v 17:00 je čtvrtý díl kurzu, tentokrát na téma Vyznačení uzlových bodů filosofické problematiky a jejich interdisciplinární propojení. Jungmannova 17, CEVRO institut
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/11/2008 :  16:48:27  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Pánové.

Nechtěl jsem se do této diskuse již míchat,ale zarazil mne váš nesouhlas p. Fuchsem ohledně toho, že pokud někdo říká, že byl komunismus dobrý, nelze s ním diskutovat. Já j ním v tomto plně souhlasím. Taková diskuse je pak jednostranná a většinou končí hádkou o tom, zda byl dobrý nebo zlý,která nikam nevede.Stejně tak bych totéž řekl o lidech, kteří tvrdí, že byl komunismus zlý,že je křesťanství dobré, že je zlé a podobně.Diskutovat se dá s tím člověkem,který dokáže vidět v každé idei to dobré i zlé a nebo to alespoň hledá.S takovým člověkm je možné diskutovat a dojít k nějakým výsledkům.
Jenže já mám dojem,že p. Fuchs to myslel trošku jinak a to s pozice člověka na opačné straně, čili tvdícího že komunismus byl zlý. A tak mohu souhlasit s jeho tvrzením,ale totéž platí i o něm samém.Mohu se však mýlit, natolik abych mohl soudit jej neznám.Kdybych tam však mezi těmi diskutujícími seděl,pak bych se jej zeptal, zda je možno diskutovat s tím, kdo tvrdí, že komunismus byl zlý. POkud by řekl, že ano,pak bych odešel, protože s ním není možné diskutovat.

MB
Go to Top of Page

Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts

Posted - 12/11/2008 :  22:44:39  Show Profile  Visit Maftík's Homepage  Reply with Quote
Slávo, mám ještě očekávat reakci na 07/11/2008 : 14:03:21 ?
Go to Top of Page

Stream
Uživatel

Czech Republic
64 Posts

Posted - 16/06/2009 :  12:34:08  Show Profile  Reply with Quote
Nalezl jsem tenhle starý topic a jen pár slov k němu.

Vůči Academia Bohemica mám spíše negativní postoj.
Z přehledu lektorů jednoznačně vylývá, že většina (všichni?) jsou křesťansko-konzervativně orientováni. U těch, jejichž publikační činnost znám (Cardal, Fuchs, Joch) vím, že se tato jejich orientace silně v jejich filosofii projevuje. Od D. Černého se mi nepodařilo najít žádný text online, pouze z Googlu vypadlo, že na konferenci "Sdružení učitelů filozofie na teologických fakultách" vystoupil s příspěvkem "Současný ateismus: Richard Dawkins", což ukazuje na podobné zaměření. Michal Jamný pak podle webu měl přednášky v rámci České křesťanská akademie, což opět svědčí o podbné orientaci.
Jan Šmíd je zjevně ideově spřízněn s R. Jochem se kterým učí společně kurz na VŠE Praha a jeho publikace také svědčí o konzervativní orientaci.

Jinak většina (všichni?) členové AB publikují ve webzinu Distance, který se hlásí k určitému specifickému filosofickému postoji - viz jeho web a deklarovaná orientace na "klasický realismus, který má východisko v aristotelském myšlení". Ti co se orientují ve filosofii vědí, že to je postoj příznačný zejména pro katolickou filosofii (novotomismus apod.). Dále se v tiráži dočteme o nedostatečnosti novověké filosofie, "pokleslém racionalismu novověku" apod.

Můj negativní postoj nevyplývá z této orientace většiny (všech?) vyučujících, ale z toho, že tato orientace není jasně deklarována a Academia Bohemica se navenek tváří jako zcela neutrální instituce. V situaci, kdy všichni vyučující patří zjevně k určitému ideologickému okruhu, vágně označitelnému jako křesťansko-konzervativní, mi to připadá jako zavádějící a nemravné.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 16/06/2009 :  15:30:16  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Streame.
Mravnost podřízená uznané pravdě je taková téměř vždy. Zapomenou li lidé na zlo a utrpení, které jim pravda spůsobila ,dostane pravda šanci zesílit a znovu ukázat svou moc, zlo a utrepní, které ze zneužití ve prospěch pravdy vzchází. Nejprve je třeba lidi pro pravdu získat aby tato zesílila a získala schopnosti a potom jsou tyto schopnosti zneužity ve prospěch pravdy a zlo a utrpení zde bude znovu.To platí pro všechny víry a ideologie co jich na světě je.Všichni jednají naprosto stejně. Oni jsou verbíři a to co činní považují za správné a dle jejich uznané pravdy za mravné.
Historie se opakuje a jedinou cestou k tomu aby se historie neopakovala,je vznik světového sněmu spojení pravd. Jinak to zlo lidé budou prožívat stále a znovu.

MB
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000