www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Pravda a Čas (čili Pohyb)
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

s.balerínová
Nový uživatel

3 Posts

Posted - 26/04/2004 :  18:47:03  Show Profile  Reply with Quote
[quote]Originally posted by DavidPraha
[i]"Nelze prokazat nic, krome toho, ze jsem a vnimam. To take nelze prokazat, ale mohu to brat jako axiom." Tak lze to prokázata nebo ne? A pokud ne, jakto že to mohu brát jako axiom? To by pak mohla být volba axiomů libovolná, resp. účelová. Solipsismus není nevyvratitelný ale hlavně je zbytečný. Navíc bys za jeho předpokladu nemohl užívat termíny "vjem", nanejvýš představa či co. Navíc nelze popřít existenci druhých lidí a to z mnoha důvodů. Východiskem světa musí být nutně "vědomí" avšak v intersubjektivním aspektu.... (?)
Go to Top of Page

sat
Nový uživatel

Slovakia
44 Posts

Posted - 11/05/2004 :  14:15:10  Show Profile  Reply with Quote
východiskom sveta - vedomie, projektujúce sa do objektov, prostredníctvom od neho nástroja neoddeliteľného - mysle

bzzzzzzzzzzzzz
Go to Top of Page

Karlos
Nový uživatel

5 Posts

Posted - 03/07/2004 :  22:03:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alergik

Pravda je konstatování věcí v daný okamžik. Čas neexistuje, je jen lidským vyjádřením pohybu všeho, co existuje. Zastaví-li se tento pohyb, je zastaven i čas. Nastane stav, který je jediněčný, ale lze popsat jedinou pravdou, pravda je tedy jen jedna.

Re:
Pravda je konstatovani věcí v daný okamžik. Čas neexistuje. Čas je vyjádření pohybu - pohybu všeho.
Jestliže tvrdíš, že čas neexistuje, pak nemůžeš ve svém prvním výroku použít termín okamžik.
Podle mého úhlu pohledu:
Čas neextistuje, jde o exaktně definovanou soustavu úseků pohybů soustav. Neboli pohyb Země vůči své soustavě a tedy i pohyb této soustavě vůči vyšší soustavě. A z toho tedy vyplývá, že pravda je konstatovaní, respektive definovani stavu jevu v daném úseku pohybu
v prostoru.

Pravda, respektive její konstatování je odvislé od úhlu pohledu.
Realita -> vnímání reality jedincem a následný popis, prezentace vnímané reality jedincem, ať již sobě samému nebo ostatním jedincům, může být v určitém rozporu. Proto pravda ve své podstatě neexistuje.
Go to Top of Page

jh
Nový uživatel

2 Posts

Posted - 23/07/2004 :  12:07:15  Show Profile  Visit jh's Homepage  Reply with Quote
Zkuste http://jh11.bloguje.cz/ Pravda je omamná květina, která krásně voní Jedná se o blog Tulák po hvězdách taky názor na pravdu.
Go to Top of Page

jh
Nový uživatel

2 Posts

Posted - 23/07/2004 :  12:17:14  Show Profile  Visit jh's Homepage  Reply with Quote
Abych nemusel přepisovat zkuste blog

http://jh11.bloguje.cz/

Jmenuje se Tulák po hvězdách a téma Pravda je jako omamná květina moľná Vás zaujmou i jiná témata je to jen jeden pohled na toto téma. Stejně jako na pravdu je třeba se dívat z více úhlů pohledu. Vlastně je to trochu polemika k názoru Pravd je jen jedna a tu mám já.
Go to Top of Page

Paja
Nový uživatel

Czech Republic
1 Posts

Posted - 15/09/2004 :  08:49:11  Show Profile  Reply with Quote
Pravda je pouze neodhalená lež. Pravda má spravedlivou a vlídnou tvář, ale stojí pokolena v krvi. Tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou.
Go to Top of Page

sat
Nový uživatel

Slovakia
44 Posts

Posted - 23/09/2004 :  20:14:54  Show Profile  Reply with Quote
pravda je skutocnost

bzzzzzzzzzzzzz
Go to Top of Page

code13
Nový uživatel

5 Posts

Posted - 15/11/2004 :  15:08:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Dobře. Objasním to....
Pravda je stav věcí.

ale Pravda je stav veci v absolutni presnosti, cili bychom museli urcit nejmensi existujici jednotku casu a prostoru, coz by zmenilo cely fyzikalni pohled na svet, pokud neobjevime tyto nejmensi mozne jednotky [ nemeritelne , neodhalitelne , pokud vubec existuje] je pravda nekonecna a neexistujici zaroven
Go to Top of Page

Stream
Uživatel

Czech Republic
64 Posts

Posted - 16/11/2004 :  23:27:43  Show Profile  Reply with Quote
Literatura k tématu:

Quine: Hledání pravdy
http://jarda.peregrin.cz/mybibl/HTMLTxt/317.htm

Kolář: Pravda a fakt
http://www.kosmas.cz/knihy/106325/Pravda-a-fakt/
Recenze (Peregrin) PDF: http://jarda.peregrin.cz/mybibl/PDFTxt/_446.pdf
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 06/05/2005 :  23:38:45  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by s.balerínová

[quote]Originally posted by DavidPraha
[i]"Nelze prokazat nic, krome toho, ze jsem a vnimam. To take nelze prokazat, ale mohu to brat jako axiom." Tak lze to prokázata nebo ne? A pokud ne, jakto že to mohu brát jako axiom? To by pak mohla být volba axiomů libovolná, resp. účelová. Solipsismus není nevyvratitelný ale hlavně je zbytečný. Navíc bys za jeho předpokladu nemohl užívat termíny "vjem", nanejvýš představa či co. Navíc nelze popřít existenci druhých lidí a to z mnoha důvodů. Východiskem světa musí být nutně "vědomí" avšak v intersubjektivním aspektu.... (?)

Uplne jednoduse.. Komu, bych to mel prokazovat, kdyz nikoho prokazat nelze... Protoze to, ze jsem a vnimam je podminkou jakehokoli tvrzeni.... Bez toho nemohu nic....
Go to Top of Page

ruza
Nový uživatel

11 Posts

Posted - 11/05/2005 :  00:41:14  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Pravda je konstatování věcí v daný okamžik. Čas neexistuje, je jen lidským vyjádřením pohybu všeho, co existuje. Zastaví-li se tento pohyb, je zastaven i čas. Nastane stav, který je jediněčný, ale lze popsat jedinou pravdou, pravda je tedy jen jedna.

Pokud by neexistoval čas, neexistovala by ani následnost. Pokud by neexistovala následnost, nebylo by možno nic konstatovat (konstatování je akt, který musí "vzniknout": musí tedy ze svého potencionálního bytí "přejít" do bytí aktuálního. Nemůže nic přejít do stavu aktuality, pokud by v tomto stavu nebylo předtím potencionálně - minimálně bez následnosti se obejít nedá; navíc v tomto případě se jedná přímo o kauzalitu).
Pravda je dosti velké sousto a proto bych chtěl nejdříve vytvořit určité meze (alespoň zkratkovitě): Bez následnosti je nemožné uskutečnění jakéhokoli aktu. Nemohu ale pronášet jakékoli výroky (a už vůbec ne konstatování) o něčem, co se mění (jednoduše proto, že je daný objekt nachází někde mezi určeními "už není" a "ještě není" něčím, což odporuje možnosti identifikace "něčeho jako něčeho"). S přítomností se tedy mohu pro otázky konstatování (jakékoli) rozloučit.
Budoucnost má v podstatě stejný problém: Nemohu identifikovat "něco, které ještě není"
Zbývá mi tedy pouze minulost {tento fakt mě napadl, když jsem četl o zpátečnících ve 3. žlebu pekelném - lidé jsou na tom v podstatě stejně}.
A nyní, když se zdá, že veškeré výroky můžeme vynášet pouze o minulosti (avšak v "přítomnosti vědomí" - nezapomínejme na diskontinuitu následnoti u obsahů - myslím materiálu pro "zpracování" - duše), mohu přejít k otázce pravdy: O objektu můžeme z hlediska pravdy prohlásit 2 věci: že "něčím jest" a "že není něčím jiným" (neboli základ dialektiky).
Pravdy jsou tedy dvě, pozitivní a negativní, výhodnější je pozitivní, protože vystihuje objekt přesně a její negací získáme i pravdu negativní(opačně to však neplatí): "Daný objekt něčím jest." "Daný objekt není něčím jiným."

Příklad: "Jablko je plodem jabloně." -Pozitivní pravda, jejíž negací získáme množinu negativních pravd, ze které se dá vybrat např.: "Jablko není plodem Třešně."

Edited by - ruza on 11/05/2005 13:29:34
Go to Top of Page

Pet
Nový uživatel

Czech Republic
12 Posts

Posted - 28/08/2005 :  18:57:31  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Karlos

Pravda, respektive její konstatování je odvislé od úhlu pohledu.
Realita -> vnímání reality jedincem a následný popis, prezentace vnímané reality jedincem, ať již sobě samému nebo ostatním jedincům, může být v určitém rozporu. Proto pravda ve své podstatě neexistuje.

Pokud pravda neexistuje ,jak to že existuju já tj. Vnímám tento svět jeho zpětnou reakci na to co vykonám atd.Nevím ale osobně věřím tomu ,že pokud cokoliv vůbec existuje musí to mít nějakou formu ,tedy i já musím nějak fungovat tzn.že nějaká skutečnost musí být.
Jestliže nějaká realita existuje ,musí mít nějaký řád a tento princip je pravdou.Takže pravda podle mne existuje.Jiná otázka je zdali jí můžem pochopit.Osobně jsem přesvědčen ,že ano.
Jinak toto fórum je velice zajímavé ,některé názory jako bych napsal sám.Ale vše je to spíše o tom čemu chce člověk věřit ,dokazovat to logickou cestou je velice obtížné...toho jsem si vědom i případě svých názorů.

Pet
Go to Top of Page

eklp fistronek
Nový uživatel

1 Posts

Posted - 07/12/2005 :  23:45:36  Show Profile  Reply with Quote
Nemyslím si, že by lež nemohla existovat bez lidí. Co taková fata morgana. Zviřata ji urcite taky vidí. A je to svým způsobem lež.
Go to Top of Page

Kokrhel
Nový uživatel

Czech Republic
7 Posts

Posted - 13/12/2005 :  09:21:54  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by eklp fistronek

Nemyslím si, že by lež nemohla existovat bez lidí. Co taková fata morgana. Zviřata ji urcite taky vidí. A je to svým způsobem lež.

Pravda je pojem ze sféry lidského poznání a znamená stručně řečeno jeho soulad s realitou. Fata morgána je fyzikální jev spočívající v jakémsi odrazu světla na různě teplých vrstvách vzduchu, kteréžto světlo po dopadu na sítnici oka či do jakékoli jiné světloanalyzující soustavy vyvolá dojem určitého obrazu. Obdobný dojem vyvolá každé zrcadlo nebo třeba televizní obrazovka. Moje lidské myšlení tento jev prozkoumá se všemi souvislostmi (fyzikálními, optickými, mentálními, psychickými atd. atd.) a přes nějaké hypotézy a důkazy dospěje eventuálně k výkladu toho jevu, který je pravdivý, pokud té skutečnosti plně odpovídá. Tak se z dojmu udělá pojem. A teprve na úrovni pojmů jde o pravdu nebo nepravdu. Zvířata (aspoň podle našich lidských hypotéz) nemají tuto schopnost abstraktního pojmového myšlení, a tak se asi řídí dojmy. Člověka člověkem dělá právě to, že je schopen se k pravdivému poznání propracovávat a že nedá na dojmy, zvláště ne na ty první. (Cha cha cha.)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/11/2006 :  09:13:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Vážení filosofové

Pravda je především slovo.Slovo je ustálený blok, který se váže k blokům smyslových informací. Výsledným stavem je schopnost aktivovat smyslové informace slovem a smyslovým věmem blok slova.Slovní mosty se navzájem propojují a jako důsledek vzniká myšlení "Permanentní slovní". Právě toto myšlení ve kterém jsou aktivovány bloky smyslových informací funkcí slova a naopak je lidskou duší. Bez funkce slov není možné aktivovat bloky smyslových informací jinak, než smyslovým věmem a poté funkcí relativně malých a navzájem nepropojených mostů. Toto je myšlení okamžité, pocitové a je platné u všech živých organismů včetně člověka a to v době mezi narozením a rozvojem řeči.

Vše vnímáme díky procesu myšlení. Proces myšlení je podřízen přesným zákonitostem. Pravda je z hlediska zákonitostí řídících proces myšlení jevem nereálným, neboť není polarita do paměti ukládaných bloků předem dána. Jakýkoliv blok smyslových informací může být uložen do paměti v jakékoliv polaritě a většinou dochází k tomu, že je ukládán v obou polaritách. Každá s těchto polarit má určitou intenzitu a výsledná pocit (polarita) je rovný rozdílu obou intenzit a je dán vyšší intenzitou.

Příklad nereálnosti PRAVDY v procesu myšlení.
Věm ohně.
Jeden člověk se ohněm popálil. Vznikla tak polarizující informace (Věm převyšující hodnotu Q čili práh bolesti což je základní předpoklad uložení informace a to v polaritě mínus), která se uložila do paměti v polaritě mínus a při dalším věmu totožné informace dochází k aktivaci uložených bloků a vědomím je polarita, čili pocit nepříjemna.
Druhý člověk měl jako polarizující věm pocit chladu. Tento mínusový věm mizel, když se přiblížil k ohni a právě v tu chvíli byl jeho mozek nastaven na ukládání všech informací v polaritě plus. Ozvěnou těchto bloků plus je vždy příjemno.

Vznikly tak dvě protichůdné pravdy a žádný s těch dvou není schopný pochopit, proč ten druhý cítí příjemno, když on cítí nepříjemno.

A tak je tomu se vším. Každý dokáže myslet pouze v rámci polarit ve kterých má informace uložené. Protože má každý člověk infomace v paměti v jiných polaritách a záleží zde pouze na okolnostech uložení, je termín PRAVDA z hlediska procesu myšlení nereálný. Každý má pravdu svou.

Za pomoci slov vznikají pravdy přenesené.Jeden člověk druhému pravdu slovy sdělí. Poté může dojít k určité změně polarit a ve výsledku člověk tuto pravdu přijme. To však neznamená, že je tato pravda správná.

Definice: Pravda je stav poznání se kterým se člověk spokojil, dále nehledá a zneužívá svých schopností ve prospěch neměnnosti tohoto stavu.

Vše ostatní je poznání. Poznání má antipodní určující atributy vzhledem k pravdě. Poznání se vyvíjí, roste a mění se. Pravda označuje stav stálý, bez vývoje a změny. Dojde li v pravdě k porušení atributů stálosti, již se nejedná o pravdu,ale poznání.

Opakem pravdy není lež,ale poznání.

Rozdíl v přístupu k danému tématu. Vy filosofové jdete na daný problém směrem s povrchu, čili sledujete výsledky a snažíte se nalézt podstatu. Já jsem nalezl konstanty řídící svou přesnou funkcí proces myšlení a proto jsem našel cestu opačnou, čili od podstaty k povrchu. Mám dojem, že je tato cesta mnohem přesnější a výhodnější. Ale to již může být pouze a jen moje PRAVDA.

Co vy na to? Máte zájem také poznat ty konstanty, nebo je považujete za omyl, či lež.

MB
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000