Author |
Topic  |
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 07/01/2009 : 19:00:42
|
quote: Originally posted by axel01 jenom taková maličkost tady...
(protože nuda de facto neexistuje -- pokud je, tedy máš volno, tedy volna využiješ...nudu tedy chápu jako absenci pozitivních zážitků)
Absenci pozitivních zážitků nechápu jako nudu. Pod nudou vidím nedostatečný vztah k věcem -tzn. nenudíš se, když máš volný čas a hledíš se ho zaplnit, nuda právě znamená že kolem sebe máš dost věcí nebo čehokoliv co můžeš dělat,činností a nejsi schopen se žádné věnovat, protože k ní nemáš žádný vztah a tento nejde překonat. Až zase ten ,vztah k věcem' vyzískáš, tak se přestaneš nudit.
dobrá...ale když tedy se nemůžeš něčemu věnovat --- tak předpokládám, že tě vadí na tom to, že by ses něčemu věnovat chtěla, ale nemůžeš - resp. můžeš, ale tu činost budeš vnímat jako mechanickou, nezajímavou a nebude tě bavit...a to proto, že k dané činnosti nemáš vztah. Tedy hledáš nějakou činnost, která ti poskytne uspokojení, kterou bys dělala ráda...ale žádnou takovou nemůžeš najít...a to ti vadí.
Pokud tedy zatím mluvíme o tom samém...potom bych "nedostatečný vztah k věcem" nenazýval nudou, protože imo nuda je teprve až následek - pocit, který nastává, když se tenhle "nedostatečný vztah k věcem" zkombinuje s přemírou volného času.
quote: Originally posted by axel01 Právě s ní mam problémy často a vnímám ji jako nemoc z volného času a nezírání na čas. Nemohoucnost cokoliv dělat by mohla být nuda. Nebo je to lenost? Něco psychického...Myslíte, že to je nemoc? Nemůže být nuda něco jako derealizace? To je nedostatečný vztah k realitě jako takové..je to skoro stejné.
určitě to není nemoc, ani derealizace...a pravděpodobně ani nedostatečný vztah k realite... ...a téměř určitě je to "něco psychického" (ale ne patologicky) -- teď jde o to "co to teda je" a "jak se toho zbavit"...to bohužel nevím...
nicméně můžu pro inspiraci zajít k sobě do minulosti: možná by to mohla být z vědomí vytěsněná touha po nečem (příp. po někom)...vytěsněná proto, že mozek velice rád z vědomí vytěsňuje touhy, které se zdají být neuskutečnitelné. Může to být nedostatek kontaktu s lidmi, nedostatek svobody, neschopnost získat uznání od někoho od koho bys chtěla, nedostatek kamarádů, nejistota či strach z budoucnoci, nespokojenost se školou na které jsi či něco podobného. Potom i když budeš mít x možností jak se bavit, pokud tě trvale zchází něco/někdo, nebudeš schopná se bavit, jelikož uspokojení vychází z podvědomí a podvědomí chce to něco/někoho, nicméně vědomí normálně neví nic o tom, co chce podvědomí a tak se diví, že ho nic nebaví. ...nicméně výše napsaný odstavec ber nanjevýš jen jako odvážnou spekulaci, neboť jak už jsem psal, vycházel jsem ze svých zkušeností, které mohou být od tvých velice rozdílné. Nicméně vždy když jsem měl období "nudivosti", tak se za tím skrývalo něco takového. Nicméně v současnosti nudou prakticky netrpím nikdy, takže asi jinak moc neporadím.
|
Edited by - Rzwald on 08/01/2009 02:01:42 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/01/2009 : 08:19:53
|
Axel01.
Tvoje nemoc má jméno dospívání. Prostě se děvče mění na ženu a to sebou nese různé problémy. Prošla tím každá dívka a někdy to holt není ´to pravé ořechové. A víš co je na tom to nejkrásnější? No přece, že je to začátek čehosi pěkného a ten je vždy lepší než konec.
MB |
 |
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 08/01/2009 : 12:00:55
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Tvoje nemoc má jméno dospívání. Prostě se děvče mění na ženu a to sebou nese různé problémy. Prošla tím každá dívka a někdy to holt není ´to pravé ořechové. A víš co je na tom to nejkrásnější? No přece, že je to začátek čehosi pěkného a ten je vždy lepší než konec. MB

Nuda. Zajímavé téma. Uz si ani nepamatuju, co to je...
Podle me je nuda v zivote necim moc dulezitym. Kdyz nuda v momentu, kdy se ohlasi, nebude vnimana jako neco nežádoucího, pak muze byt tím, co povznese človeka. Možná se nekdo takove nesikovne formulaci vysmeje. Ja bych se ji vysmal asi taky. Primo by me to lakalo po nejake ironicky vtipné poznámce. A mozna, ze bych si delal srandu práve ted sám se sebe, kdybych nevěděl, jak vážně to myslim. Nebudu to prilis rozepisovat a formuluji to v jedné větě: Nuda je prázdeň, v níž se zažehává světlo povznášející nad nevědomou všednost běhu času. |
Edited by - okref on 08/01/2009 12:01:24 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/01/2009 : 12:47:30
|
Okrefe.
Já myslím, že nuda nastane tehdy nemá li člověk čím prázdno zaplnit a to skutečně,nebo zdánlivě. Probudí li prázdno člověka k něčemu (činnosti, přemýšlení a podobně) a člověk toto přijme,pak to již nuda není. Budu li nucen okolnostmi příkladně naslouchat nic neříkajícímu projevu pak nastane nuda, pokud tento čas využiji k přemýšlením o čemsi,pak již to nudou není.
MB |
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 08/01/2009 : 18:45:54
|
Děkuju všem za vyjádření se. Ptám se na nudu a na to jak na ni nazíráte a otázka je proč. Původně jsem o tom nechtěla začínat, ale když už tady máme víc názorů, proč ne. Napsala jsem o nudě jakožto o nedostatečném vztahu k věcem se ztotožněním se myšlenky Alberta Moravia. Zaobírá se nudou ve svém díle Nuda, kde charakterizuje nudu právě jako nedostatečný vztah k věcem. Tedy je malířem, který žije s bohatou matkou a domnívá se,že musí žít jako chuďas, aby mu řemeslo přišlo líp pod ruku. Odstěhuju se tedy od maminky, žije na poměry nuzně, a přece mu nejde nic namalovat. Jednoho dne potká slečnu, která měla (umřel)spojitost s jeho davným přítelem, taky malířem. Ten maloval její akty. Náš malíř trpí něčím, co nazývá nudou, tzn. i když by chtěl, nemůže např. číst, věnovat se malířství, nebo čemukoli jinému. Chtěl by malovat, jenomže mezi ním a plátnem není žádný vztah. (například) Nebudu tady rozebírat přímo ten pojem ,nuda', jelikož on ho nějak pojmenoval a z toho pak vycházel. Možná když si ukážeme, jak vycházel, osvětlí to i jeho pojetí nudy (a mé, které jsem měla na mysli). Inu malíř se začne zaobírat nejen myšlenkou nudy, ale i myšlenkou, jak z této nudy pryč. Potřebuje získat k nějaké věci nebo člověku vztah(vazbu), která mu umožní nabýt vazbu ke všem dalším věcem (i k malířství, popř. štětci). Nikterak nemohl pocit nedostatku ke věcem překonat,až narazil na onu dívku, se kterou navázal milostný poměr. On sám píše ,,aspoň na těch pár vteřin těsně po vyvrcholení jsem se nenudil", což zní zajisté vtipně; ale má na mysli ,,aspoň na pár vteřin jsem nepociťoval nedostatečný vztah k věcem", tzn. nenudil se v jeho pojetí slova smyslu. Takto teda našel jediný okamžik, kdy ho tento chorobný stav zvaný nuda přešel a on začal kout pikle jak na to, aby se přestal nudit docela (ne jenom při styku) a vymyslel to tak, že ji ON nechá, a tim dokáže, že ona ,,existuje"--že dal košem živé bytosti (mohla to být i věc), ke které měl vztah. Kdyby se jí takto zbavil, znamenalo by to, že k ní má vztah jakožto nenudí se a nemá k ní vztah z hlediska normálních vztahů, co se vytvářejí mezi lidmi. Pro něho bylo prvotní přestat se nudit. Tudíž ji chtěl nechat, aby toho docílil.
..Skončilo to tak, že si našla milence, a tak v ní našel ještě větší zálibu--přičemž nakonec mu bylo jedno i tohle, chtěl ji i spolu s milencem nechat odjet na dovolenou na Filipíny, kam se chystali. Předtím se ji pokusil uškrtit, protože kdyby byla mrtvá, taky by se přestal nudit. Pak se ale uklidnil, nechal ji odjet a sám skončil v psychiatrické léčebně(nevím jeslti se pokusil zabít..asi jo) A když už ležel probrán z kómatu v pokoji, venku viděl strom. Zcela zčista jasna získal k tomu stromu vztah. Skončilo to šťastně.
Tolik k nazírání na nudu jak jsem to prvně myslela. Myšlenka přebraná z existencionalismu.... Stejně tak je nuda všechno co vnímáte jako nudu a dáte tomu pojem nuda, i když by se to dalo popsát tisíci jinými slovy.
|
 |
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 08/01/2009 : 20:28:38
|
Jo Nudu jsem cetl a byla to nuda. Nechápu Moraviův pojem "autentična". Snad to má neco spolecneho se smyslem zivota nebo s hledanim opravdovych hodnot.
Ten jeho kamarad malir vypadal jako by taky trpel nesmyslem zivota, ktery se u neho neprojevoval jako nuda, ale jako strach ze smrti. Odstraneni nesmyslu v podobě strachu ze smrti nachazel ve vzrusení, ktere mu poskytovala jeho milenka. Snazil se neco odstranit, aby nabyl "autentična". Zrovna tak se chovala hlavni postava. Snazil se jakymkoli zpusobem odstranit nudu a doufal, ze jejim odstranenim se mu dostane prozitku opravdovosti. |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 08/01/2009 : 23:26:41
|
quote: Originally posted by axel01 Nikterak nemohl pocit nedostatku ke věcem překonat,až narazil na onu dívku, se kterou navázal milostný poměr. On sám píše ,,aspoň na těch pár vteřin těsně po vyvrcholení jsem se nenudil", což zní zajisté vtipně; ale má na mysli ,,aspoň na pár vteřin jsem nepociťoval nedostatečný vztah k věcem", tzn. nenudil se v jeho pojetí slova smyslu. Takto teda našel jediný okamžik, kdy ho tento chorobný stav zvaný nuda přešel a on začal kout pikle jak na to, aby se přestal nudit docela (ne jenom při styku) a vymyslel to tak, že ji ON nechá, a tim dokáže, že ona ,,existuje"--že dal košem živé bytosti (mohla to být i věc), ke které měl vztah. Kdyby se jí takto zbavil, znamenalo by to, že k ní má vztah jakožto nenudí se a nemá k ní vztah z hlediska normálních vztahů, co se vytvářejí mezi lidmi. Pro něho bylo prvotní přestat se nudit. Tudíž ji chtěl nechat, aby toho docílil.
taky to na mě nepůsobí, že by jeho problém byla nuda... příkláním se k názoru, že měl spíš problém navázat vztah sám se sebou a řešil existenciální krizi, jak říkal okref...
interpretoval bych jinak to, že když jí dal košem, že potvrdil její existenci (nejsem si ale moc nadcházející interpretací jistý)...imho spíš potvrdil svoji existenci. Kdyby dal košem neživé věci, tak tím svou existenci nepotvrdí (té věci je to fuk, tudíž nemá zpětnou vazbu), nicméně pokud dá košem člověku, kterému na něm záleželo, tak reakcí oné dívky na ono dání košem svoji existenci potvrdí celkem slušně -- existuje někdo, kdo ví, že já existuji a pro koho jsem významný, nenahraditelný a užitečný (tj. nejsem nahraditelná neživá věc), tedy opravdu existuji, jsem živý a potřebný. Pokud je tohle pravda, pak není zbytečné, že dýchám a obtěžuji se žít.
Pokud je takhle ujištěn, pak pro něho může být snažší obnovit vztah sám k sobě (né k věcem). Obnovit vztah k sobě samému znamená najít smysl v tom, co dělám, zjistit kdo jsem (přijmout minulost), kým chci být, jak chci být a hlavně k čemu nebo pro koho chci být. Teprve pak se můžu bavit, neboť člověk se baví konáním těch činností, které mají nějaký vztah k němu. Aby takové činnosti dokázal najít, musí napřed najít vztah sám k sobě. |
Edited by - Rzwald on 08/01/2009 23:29:27 |
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 12/01/2009 : 12:49:59
|
okref, napsal jsi to líp, četla jsem to tak rok zpět a pamatuju si to tak jak jsem to napsala. Snažil se odstranit nudu jakýmkoliv způsobem. I on prostřednictvím téže milenky jako tamten malíř. A právě o ten pocit opravdovosti prožitku jde. To nazývám nudou, derealizací--protože se člověk necítí ,,opravdově" v realitě, tzn. ani nežije v realitě, usiluje ne o pocit opravdovosti, ale o pocit jakékoliv existence... Proto taky Moravia patří mezi existencionalisty. |
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 12/01/2009 : 13:05:56
|
Slávo. (mimochodem můžeš psát i axel, to číslo tam není důležité) Nevím jak to přesně myslíš. Na neurologii mi řekli, že už mně puberta nehrozí, mozek mám dovyvinutý. Což znamená že problematika adolescence čili dospívání je ze zdravotního hlediska silně nepravděpodobná. ..Ale nepotřebuju chodit na vyšetření mozku abych věděla, že existencionalismus a jakékoliv další věci, o kterých tu mluvím, nemá spojitost s dospíváním (aneb nevím jak jsi k tomu došel). |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 13/01/2009 : 07:44:27
|
Axel. Dospívání má dve stránky. Jedna je fyzická a druhá duševní. Po stráncee fyzické může být člověk dospělý a po stránce duševní dospívání doposud probíhá. Mluvím o tom proto, že tím zmatkem v mysli, tím hledáním sama sebe prochází každý,nebo téměř každý a kdy člověk nalezne sám sebe není dáno věkem. Ty projevy jsou typické a tvůj popis tomu odpovídá. Není to tedy nic špatného,či tím, co by tě nějak ponižovalo. Je to normální i když třeba nepříjemné. Tím fyzickým dospíváním vznikl určitý stav se kterým se musíš naučit žít a to chvilku trvá. Já procházím opačným procesem a také je to normální. Tobě cosi fyzického přibylo a učíš se s tím žít. Mně ubývá a také se s tím učím žít. Před tebou je však mnohem lepší budoucnost.Ty získáváš, já ztrácím.
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 13/01/2009 : 13:35:17
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Po stráncee fyzické může být člověk dospělý a po stránce duševní dospívání doposud probíhá.
tak když to vezmeš kolem a kolem, tak člověk dospívá celý život...akorád se tomu pak říká vzletněji: "zraje", ne dospívá...protože už dospělý je. Čili Axel zraje :-) Lidé začínají dospívat tak kolem 15, kdy se jim přizná občanství České republiky a završeno je to v 18, kdy můžeš jít konečně pořádně do vězení, důstojně jako dospělý, ne napolovičato jako nějakej blbej puberťák.
Nicméně podle knížky trpí prý nudou 40% vysokoškoláků ve Vídni a 81% vysokoškoláků v USA..a postupem času se toto procento zvyšuje...z čehož plyne, že nuda je objektivní problém... |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 19/01/2009 : 09:56:36
|
Rzwalde.
Nuda je samozřejmě záležitostí subjektivní o tom není sporu. Hranice nudy se však posouvají společensky.Čím vyspělejší společnost, tím vyšší je hladina, či hranice nudy. V primitivní společnosti kde zabírá většinu času starost o zachování života nuda téměř neexistuje.Čím vyspělejší je společnost a menší starost o přežití, tím více je nudy.Hranice nudy se posouvá také přehlcením vjemy. Jsi li zahlcován vjemy stávají se mnohé silné vjemy čímsi notmálním,čím nemá význam e zabývat. Proto jsou vyhledávána vjemy silnější a silnější.Nejsou li nalezeny,pak je tento stav označován slovem nuda. Pro člověka s nižším prahem nudy by toto byl naprosto plný život plný děje,či spíše život přehlcený dojmy. Lidé žijící třeba na vesnici nemají potřebu vyhledávat adrenalivé sporty ani drogy,protože nejsou v takovém měřítku zahlcování vjemy, jako lidé z města. Základním ovlivňujícím faktorem je tedy společnost a množství vjemů a vzruchů, které poskytuje.Tam kde je jich mnoho posouvá se hranice citlivosti a nastává stav vnitřní prázdnoty,čili nudy. Samozřejmě je to otázka individuality jedinců. Jedinec mající vyhraněné zájmy nudou netrpí ani ve společnosti přehlcené vjemy.Ŕeč je tedy o čemsi jako průměru. Můžeš si též všimnout, že nudou nejvíce trpí děti bohatých rodičů a méně děti sociálně slabších. Nuda není tam, kde člověk o cosi musí usilovat a po čemsi toužit,čili pro to něco udělat.Nuda nastává tam, kde člověk nemá potřebu po něčem toužit, protože toho snadno dosahuje.
MB |
 |
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 19/01/2009 : 19:27:05
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Hranice nudy se však posouvají společensky.Čím vyspělejší společnost, tím vyšší je hladina, či hranice nudy. V primitivní společnosti kde zabírá většinu času starost o zachování života nuda téměř neexistuje. MB
To je vseobecne uznavany nazor. Tezko rict, odkud se takova predstava vzala. Kazdopadne to podporuje nadhodnocovani takove spolecnosti, v níž zijeme. Dostava pak nalepku téměř blahobytného systému. Ja s Erichem Frommem zastavam spis presvedceni, ze je to bud presne naopak, nebo porad stejně. Ovsem clovek ve starsi dobe podle me nezazival zadnou nudu. Nudu nemohl pocitovat, protoze byl plne svobodný. Kdyz ulovil neco k jidlu a nemel zadne dalsi povinnosti v podobe obstaravani potravy, travil si cas, jak chtel. Ovsem "jak chtel" je pro clena moderni spolecnosti casto pochopitelne jako "kopání se do zadku". ... Zkratim to: Nuda je podle mě civilizační choroba. |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 20/01/2009 : 01:48:27
|
quote: Originally posted by okref
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Hranice nudy se však posouvají společensky.Čím vyspělejší společnost, tím vyšší je hladina, či hranice nudy. V primitivní společnosti kde zabírá většinu času starost o zachování života nuda téměř neexistuje. MB
Zkratim to: Nuda je podle mě civilizační choroba.
že ve vyspělých společnostech se mnoho lidí nudí a v méně vyspělých míň...není jen názor, ale zdokumentovaný fakt. Řekl bych ale, že je to právě proto, že lidi jsou více svobodní (nesouhlasím, že pračlověk byl svobodný...dospělý pračlověk byl imo ztělesněním nesvobody). Nikdo jim nenařizuje co dělat (blahobyt) a nikdo jim neříká, co si mají myslet (pluralismus názorů díky internetu a médiím)...takže mají prostor pro sebe. Jenže pokud se jim nechce tento "prostor" zaplnit, tak vlastně nemají co dělat. Den přestává mít strukturu...kde není struktura, tam je prázdnota a prázdnota znamená nudu. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/01/2009 : 07:44:06
|
Rzwalde a Okrefe.
Nuda Je důsledkem funkce slova v procesu myšlení.(abych popíchnul) Takový lev se zabaví lovem, cosi uloví a nažere se.Potom zalehne někam do stínu a dá si šlofíka.O tom, že by mohl prožít vv té době cosi, co by jej zabavilo vůbec nepřemýšlí.Nepřemýšlí, protože nemůže, v jeho mysli chybí funkce slova. Člověk se nají a přemýšlí o tom jak je život krátký a že si vlastně vůbec nic neužil.Když jej nenapdane co dělat, aby si užil, označuje ten stav slovem nuda.Pokud má možnost užívat si velmi širokou, pak se mu posouvá hranice citlivosti a hledá silnější vjemy. Jejich nedostatek označuje opět slovem nuda.Kdyby nebylo funkce slova v procesu myšlení,pak by i člověk najedl a klidně by si dal šlofíka,protože by nemohl přemýšlet o tom, zda jeho život má nějakou cenu, zda mu cosi neuniká a podobně.Díky nudě člověk užívá hraček a nemyslím tím jen hračky pro děti.Nuda je tím, co žene člověka k hledání vlastní aktivity a to všemi směry.Bez nudy by nebylo sportu, her, knih a vlastně žádného umění.Člověk se nudy bojí snad víc než smrti a to jej vede k životním aktivitám. Budiž proto chvála nudě.Buďme rádi, že existuje a že z ní máme strach, jinak bychom se váleli kdesi ve stínu nažraní a spokojení a život byy nám unikl bez smyslu.
Jinak bych se rád zeptal všech. Nezačalo vás nudit toto forum? Nějak to zde usíná.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|