www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 dovolená
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 28/11/2008 :  22:59:16  Show Profile  Reply with Quote
Axel, vyhodnotila jsi to velmi, velmi dobře. Tvůj úhel pohledu mi přijde zajímavý a je tak skutečný, že mi při čtení v málem praskla cévka v mozku.
Myslím, že sis při psaní byla jistá tím co formuluješ a kam směřuješ. Svědčí o tom i ucelený koncept a vyvážený výklad, kde se neklade důraz na zbytečnosti, ale právě na podstatné věci, kterým předchází vysvětlení dané skutečnosti na jiné úrovni.
Jsem z toho tak nadšený, že jsem se o tom musel rozepsat.

Dodal bych k tomu výkladu, že cestu k lidem si filozofie najde pouze srozumitelným výkladem. To jak se takový filozof rodí je nedůležité, každý kdo přemýšlí by potom mohl být filosofem. Osobně mám pojem "filosofie" zafixovaný spíše jako vyhodnocování a výstup součinu všech proměnných, které lze aplikovat do života člověka.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 28/11/2008 :  23:48:23  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis
Tvůj úhel pohledu mi přijde zajímavý a je tak skutečný, že mi při čtení v málem praskla cévka v mozku.
lol :-D
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 29/11/2008 :  13:28:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:
ps: Neronis. Člověk se přetváří sám, je-li mu libo. A dvojnásob tomu platí možná ve filozofii..Tam utvářet se je spíš potěšením než něčím jiným. Pokud lidé nemají tu potřebu zajímat se, nemají potřebu se proměnit či vůbec se nějak měnit, pak nemá smyslu vnucovat jim názory, které nepocházejí z jejich vlastních hlav.

Axel, trochu jsem se nad tímto bodem zamyslel a víceméně souhlasím. Nulová potřeba se měnit svědčí o tom, že je ten člověk postaven do situace, která mu naprosto vyhovuje. Ona potřeba přichází až v momentě, kdy je člověk s něčím nespokojen.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 29/11/2008 :  14:40:00  Show Profile  Reply with Quote
K tématu "dovolená", odlétám zítra služebně do zahraničí, tak je možné, že se tady do konce příštího týdne neobjevím (záleží na tom jak se to protáhne).

Kindest regards
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 29/11/2008 :  14:43:46  Show Profile  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=wkTC8eXLMB4
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/11/2008 :  15:00:37  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Každý má svou filosofii a v té se utváží. Nikdo není nikdy spokojen se stavem který je a každý má snahu jej vylepšit. Jenže ta jeho filosofie má jiný směr, než je ten váš, nebo než je filosoficky uznán za správný.I pijan povalující se po hospodách má svou filosofii a frťany si vytváří lepší stav. Že toto není vaše filosofie, že je podřadná? Inu je na jeho úrovni a ty úrovně jsou od A až do Zet.Ta vaše filosofie může být pro někoho primitivní. Vaše slova ukazují, že uznáváte jakýsi prototyp člověka,jakýsi vzor, dle kterého je možno srovnávat,ale skutečnost je jiná.Jsou houmelesové se svou filosofií života a jsou profesoři filosofie .Ti houmelesové považují filosofii těch profesorů za snůšku pitomostí pro život nepotřebných a ti profesoři tu filosofii houmelesů vůbec jako filosofii nevnímají. Zvláštní filosofie vznikne,když se spáří filosofie profesorů s filosofií houmelesů. Že to není možné? Ale je a znám takový případ profesora ,který vyučoval filosofii na středních školách,alee zachutnalo mu pití. Žena se s ním rozvedla a on zůstal na ulici bez domova.Učit již tedy neučí,ale vede filosofické debaty s ostatními houmelesy. Zřejmě byste se divili, kam až ve filosofii došel, jaké si staví cíle a jakými cestami k nim chce dojít.Pokud tedy děláte závěry,pak myslete na to kolik je úrovní a že je každý trošku jiná. Jinak budou vaše závěry lehce napadnutelné,protože budou jen o jednom typu člověka a vedle bude řada dalších úrovní u kteržch vaše slova neplatí.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 29/11/2008 :  23:06:12  Show Profile  Reply with Quote
Já se nejvíc učím právě od jiných lidí. Člověk toho získá hodně když se s někým třeba ožere a u nás chlastají všichni.

Edited by - neronis on 29/11/2008 23:06:46
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/11/2008 :  08:54:21  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

Každý se učí od jiných lidí a vznikají tím dokonce i jevy nazývané mentalitou národů. Kdyby se opilství stalo běžnou normou v určité oblasti,pak by nebylo opilství považované za zápor, ale klad.Stejně je tomu třeba u hladiny sebeovládání. Tam kde je běžnou normou snížené sebeovládání, je toto nazýváno temperamentem a považováno za kladnou vlastnost.Můžeš toto lehko srovnat porovnáš li třeba stupeň sebeovládání Angličanů a třeba Maďarů. Pokud to budeš posuzovat s pozice čecha pak se tě budou Angličani jevit studení a Maďaři divocí. Pokud to však budeš posuzovat s pozice Angičana, pak s toho byjdou Maďaři dost bídně, jako lidé s velmi sníženým stupněm sebeovládání. Stále je to otm,že se člověk učí od ostatních ve svém okolí a o ničem jiném.

MB
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 13/12/2008 :  08:47:14  Show Profile  Reply with Quote
Nikdo není nikdy spokojen se stavem který je a každý má snahu jej vylepšit.
Viz. ten houmelesák. Jenomže zase mi to nějak nesedí.
To že nikdo není spokojen. Myslím si že znám lidi, kteří jsou spokojení ve stavu, který je jim dán a mají víc možností než třeba houmelesáci.
Jenomže oni tak žijí proto,že jim to vyhovuje a nevidí třeba to, že se nic nehýbe, stačí jim dokazovat si již zašlé pravdy a o nějaké inovaci nemůže být řeč.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/12/2008 :  13:36:42  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel01

Mám takové tušení, že příliš dáš na první a povrchní dojem.Mnozí lidé o sobě tvrdí, že jsou spokojeni se stavem v jakém jsou,ale když si s nimi tačneš povídat a získáš jejich důvěru,pak se tě svěří a poznáš,že to s tou jejich spokojeností až tak docela pravda není. Nemusí se ani jednat o nějaké houmelsy, či alkoholiky,ale třeba na straně opačné to mohou být lidé velmi bohatí. Větší bohatství jim již nic nenabízí a být chodí se jim také nechce,čili stav měnit nechtějí,ale spokojení nemusí být a mnohdy jsou tak nespokojení, že sahají po drogách adrenalinových sportech riskují život, jen aby měli nějaké vzrušení ve světě ve kterém se díky nedostatku stressu nudí. Přesto tě mohu říci, že existují lidé na samém dně a přesto jsou spokojení,ale jedná se o případy patologicé, duševně choré,či ti kteří mají tak nízké IQ,že jim nedovoluje uvědomit si svůj stav.

MB
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 24/12/2008 :  19:19:40  Show Profile  Reply with Quote
Slávo.
Vcelku vzato souhlasím. Ale to není ten případ. Když mám miliony a jsem nespokojen proto, že mám v životě málo adrenalinu, tak prosím. Jenomže nemluvím o lidech kteří to o sobě tvrdí, ale o těch na kterých to třeba vidím, že jsou spokojení tak, jak jsou a nějaká filozofie nebo dokonce knihy jim absolutně nechybí....To, jestli tvrdí že jsou spokojení či nespokojení s tím nijak nesouvisí, protože když jsou tak spokojeni, není co řešit a pokud by byli nespokojeni, obešli by se (např.) bez čtení, kdyby jim to čtení chybělo?!

Edited by - axel01 on 24/12/2008 19:20:44
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/12/2008 :  09:10:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel.
Nemusí to být tak jak píšeš.Já nečtu knihy díky vadě zraku a četl jsem skutečně hodně, dokud jsem číst mohl. Spokojen tím stavem tedy rozhodně nejsem.Já myslím, že se dohodneme nejspíše na tom,že spokojenost a nespokojenost jsou podřízeny inteligenci.Dalo by se říci, že čím je vyšší inteligence, tím větší je nespokojenost sama se sebou. Čím více je poznání, tím více si člověk uvědomuje, že vlastně neví téměř nic. Někomu tedy stačí,když si může posedet v hospodě a dát si svých dvanáct piv.Víc nechce a je spokojený,když toto má.Nespokojený je však, když vidí vedle sebe někoho komu jde v čivotě o víc a víc toho dosáhne. Spokojenost je tedy vždy dána a podmíněna srovnáním s ostatními lidmi. Člověk žijící na ostrově, kde nemá srovnání s ostatními lidmi je spokojený, když nemá hlad a žízeň eventuelně mu neprší na hlavu. Já nemohu být spokojený se svými znalostmi matematiky a fyziky třeba vedle Noema a tak podobně. Spokojenost a nespokojenost je tedy dána intelektem a srovnáním s ostatními.Miliardář a genius současně nemusí být spokojený sám se sebou, když uvidí chudáka obdařeného láskou,která je pro něj nedsažitelná.Ten chudák nemusí být spokojený, když vedle sebe vidí toho geniálního miliardáře. Kdyby oba žili na pustém ostrově bez společnosti, byli by na tom úplně stejně a oba by byli spokojeni.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 25/12/2008 :  10:44:38  Show Profile  Reply with Quote
no myslím, že se spokojenost bude odvíjet spíš od vnitřních přesvědčení -- tj. co považujeme za dobrý, čeho chceme dosáhnout, co obdivujeme, atd.

inteligence je imho nezajímavá -- ta jen určuje množství informací, který jsme v reálným čase schopni zpracovat -- tedy s vyšší inteligencí lepší uvědomění skutečnosti nebo lepší uvědomění toho, co by mohlo být, co je a co není

nicméně když se setká normální člověk s milionářem, tak pokud pro normálního jsou peníze nedůležité, tak milionářovi závidět nebude, protože ho prostě neláká představa soukromého vrtulníku, atd.
Stejně tak pokud milionář nepotřebuje lásku, stačí mu peníze a občasné milenky, pak není důvod, aby záviděl normálnímu...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/01/2009 :  07:36:18  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Vše je to o schopnostech a vzájemném poměru schopností.Bohatství jsou naakumulované schopnosti a schopností je třeba k řivotu. Jsi li na neobydleném ostrově, jsou rozhodující schopnosti tělesné a duševní.Ani za to největší bohatství si nemůžeš koupit to co vzešlo ze schopností druhého,protože tam není.Bohatství tedy nemá významu.Budete li tam dva může se cítit spokojený ten do má větší schopnosti tělesné protože mu lépe zajišťují přežití. Ve společnosti však mají větší váhu ty akumulované schopnosti a proto po nich každý touží.Nejde o to, že by někdo toužil po soukromém vrtulníku,ale každý hledá jistotu přežití a k tomu slouží ty schopnosti,třeba i to bohatství. Spokojenost a nespokojenost ve společnosti je vždy dána poměrem mezi lidmi s největšími a nejmenšími schopnostmi.

MB
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 07/01/2009 :  14:18:52  Show Profile  Reply with Quote
doufám že nebude neronisovi vadit, když se vrátim tady k něčemu mimo jeho ,dovolenou', naštěstí je na té dovolené, tak to třeba nebude kontrolovat a vůbec na to nepříde
jenom taková maličkost tady...

(protože nuda de facto neexistuje -- pokud je, tedy máš volno, tedy volna využiješ...nudu tedy chápu jako absenci pozitivních zážitků)

Absenci pozitivních zážitků nechápu jako nudu.
Pod nudou vidím nedostatečný vztah k věcem -tzn. nenudíš se, když máš volný čas a hledíš se ho zaplnit, nuda právě znamená že kolem sebe máš dost věcí nebo čehokoliv co můžeš dělat,činností a nejsi schopen se žádné věnovat, protože k ní nemáš žádný vztah a tento nejde překonat. Až zase ten ,vztah k věcem' vyzískáš, tak se přestaneš nudit.
Právě s ní mam problémy často a vnímám ji jako nemoc z volného času a nezírání na čas. Nemohoucnost cokoliv dělat by mohla být nuda. Nebo je to lenost? Něco psychického...Myslíte, že to je nemoc? Nemůže být nuda něco jako derealizace? To je nedostatečný vztah k realitě jako takové..je to skoro stejné.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000