Author |
Topic  |
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 20/01/2009 : 15:58:46
|
Mě to tady vůbec nenudí, dokonce naopak baví, jenomže co naplat, povinnosti si vyžadují termíny a odskočit sem a věnovat se jiné myšlence (jako třeba teď) vyžaduje odskok od učiva, na které se soustředím, což znamená někdy několika-minutové vyrušení. A že bych zde proseděla celé odpoledne, o to strach nemám. Dopoledne pro změnu sedim ve škole, a věnovat se diskuzi o přestávkách taky neni zrovna super, protože jsou moc krátký a v hodinách zase dávám pozor, co se tam děje (probírá se učivo...), tak když mám vizuální paměť, musim se tomu věnovat i odpoledne a nedá se říct že by mě to ,bavilo'. Jinak je patrné, že ten náš admin nebude nějak nadšený tématem filozofie nebo tomu nepřikládá takovou váhu, protože jinak by se do práce inovace tady na tom webu vrhnul s patrně větší vervou Takhle sem chodí málo lidí. Tak jsem se vyjádřila a můžu myšlenkově odplout. |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 20/01/2009 : 19:28:23
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Jinak bych se rád zeptal všech. Nezačalo vás nudit toto forum? Nějak to zde usíná.
nezačalo...ale filosofických problémů v jedné mysli není nekonečno...
...musí se počkat na novou krev
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 23/01/2009 : 08:22:59
|
Rzwalde.
Filosofických problémů je tolik, že by nám na ně nestačilo ani deset životů. Otázkou je,zda nejsme tak trošku unavení a do těch problémů se nám tak nějak nechce. Ono je to celkem pochopitelné.Člověk má chuť dělat především to, co má nějaký význam.Dokud věří tomu,že je možné čehosi dosáhnout, je zde i ta chuť. Naší chybou je, že se snažíme každý to své druhým dát,ale naše já není schopné od ostatních přijímat a tak se snažíme popřít to co řekl druhý na místo toho, abychom se snažili pochopit co ten druhý chce říci. V takovém stavu musí zákonitě dojít k únavě a domění,že diskuse postrádá jakýkoliv význam. Jak vidíš, mluvím v množném čísle, tedy myslím tím i sebe. Otázkou a myslím že základní filosofickou otázkou je proč si nedokážeme naslouchat. Pokud užiji první věty,pak všichni máme své schopnosti proto abychom je dávali druhým,ale nikdo ,nebo téměř nikdo nemáme svoje já schopné přijímat co ze schopností druhých vzešlo a tak vlastně nikdo nemůže své schopnosti druhým předat. Otázkou nad kterou zatím marně přemýšlím je co vlastně chci a co chtějí ostatní. Třeba zde hledám to co zde nemohu najít a nevím o tom.-
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 23/01/2009 : 12:06:14
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Rzwalde.
Filosofických problémů je tolik, že by nám na ně nestačilo ani deset životů.
noo...mně se zdá, že mám momentálně veškeré své filosofické problémy vyřešeny...zbývají dva, ale jeden je tak subjektivní, že mi s ním nepomůžete a druhý je zase příliš těžký - proč je něco, když by nakrásně mohlo být nic. Všechny ostatní pro mě filosoficky problematické záležitosti se tu už řešily a minimálně pro mě se i vyřešili. Takže dokud se mi něco znovu filosoficky nezproblematizuje, nelze očekávat, že bych založil nějaké ryze filosofické téma.
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Naší chybou je, že se snažíme každý to své druhým dát,ale naše já není schopné od ostatních přijímat a tak se snažíme popřít to co řekl druhý na místo toho, abychom se snažili pochopit co ten druhý chce říci.
někteří existenciální psychologové věří, že existenciální osamělost je jediným a největším skutečným problémem člověka, s kterým se musí vypořádat. Jeden její znak je poznání, že naše mozky jsou omezeny lebkou a jsme uzavřeni ve svých tělesných schránkách a nikdo nás nikdy plně nemůže pochopit --- a nemůže s námi být. (druhý může být poblíž nás, ale nemůže být s námi) Proč? Právě proto, že jsme uzavřeni v našich tělesných schránkách, do kterých se vlezeme jen my sami. Bez ohledu, jak blízko naše tělo přiblížíme k druhému, stále budeme sami. Umřít musíme sami, i když nás někdo drží za ruku. V téhle chvíli pak existenciální osamělost vrcholí a uvědomí si ji každý (i ten, kdo ji před tím popíral). Řešení těchto psychologů je takové, že si máme uvědomit, že to, co máme se všemi společné je právě ta osamělost. Jsme společně osamělí...takže vlastně nejsme tak uplně sami.
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Otázkou a myslím že základní filosofickou otázkou je proč si nedokážeme naslouchat.
někdy si připadám poněkud nelidsky jak stroj na dělání nesmyslných, avšak na první pohled logicky se tvářících odpovědí, ať už je dotaz jakýkoliv...nicméně i tady mám jednu nesmyslnou, avšak zdá se logicky vypadající odpověď:
třeba je jen klam, že když druhý neslyší naše rady, tak že je zbytečné radit. Třeba jsou rady důležitější pro toho, kdo je dává a jsou důležité tím faktem, že je může někomu dávat. Potom není nutné, aby je ten, jemuž jsou určeny, přijal nebo slyšel...neboť dobrým účelem slouží tomu, kdo je dává a to poznáním, že má rady, které může dávat. Naopak zase pro příjemce není důležité, co druhý mluví, ale je důležité, že mluví. Je možné, že filosofická zkušenost je nepřenositelná a je možné, že jsme všichni schopni dojít k filosofickému poznání. Nicméně pro to je potřeba, aby někdo druhý mluvil (a už je jedno co), neboť v nás ty hlasy druhých stimulují naši schopnost poznávat.
Pokud bych chtěl zavánět východním náboženstvím, pak bych řekl, že druhé potřebujeme k tomu, aby nám ukázali, že lze dojít k osvícení...a potom na každém z nás samotném je, aby k němu opravdu došel a nikdo nám žádnými radami nemůže pomoci.
závěrem jen tolik, že osobně nesouhlasím s ničím, co jsem teď napsal :-D ...neboť v zájmu zachování optimismu prohlašuji všechny výše zmíněné existenciální prasečiny za prasečiny
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Otázkou nad kterou zatím marně přemýšlím je co vlastně chci a co chtějí ostatní. Třeba zde hledám to co zde nemohu najít a nevím o tom.
každopádně ti přeji, abys našel to, co hledáš, pokud něco hledáš :-) |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 30/01/2009 : 10:39:12
|
Zdar chlapi a slečny ,
nedá mi to a musím se aspoň rozloučit. Nebudu na tomto foru už působit, protože se objevil jeden starý, plesnivý dědek s dobráckým výrazem a nabídl mi mega za mé know-how. Uvědomuju si, že jsem za dobu svého působení tady už zkopírovaný vícekrát než plakát tenistky jak se škrábe v rozkroku. Udělali jsme společně spoustu velkých věcí a vězte, že se s vámi loučím s těžkým srdcem. Takže Rzwalde, Slávo, Noeme, Okrefe, Dalibore, Axel, Skunkless, Navi, Maftík a další, sportu zdar.
Kindest regards,
Neronis
|
Edited by - neronis on 30/01/2009 10:42:30 |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 30/01/2009 : 11:15:51
|
Ještě vám musím připomenout to nejdůležitější co bych chtěl aby jste věděli. Není důležité nad čím se zamyslíme, ale jakým způsobem se nad tím zamyslíme. Pokud je nějaká skutečnost daná a potvrzená, ještě to neznamená, že je aplikovaná v každém směru - a úkolem filosofie je právě aplikace a zohlednění všech skutečností. Ve své podstatě to mj. znamená, že definováním pevných pravidel dochází k omezení jejich produkce. Pravidla musí být vždy stanovena tak, aby především umožňovala, nikoli především limitovala. |
Edited by - neronis on 30/01/2009 11:17:19 |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 30/01/2009 : 11:18:49
|
neronisi, to je škoda. No, chlape, hodně štěstí...ale někdy za námi zase zavítej. Práce sice výrazně omezuje možnosti působení na fóru, avšak nevylučuje jej.
zatím ahoj |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 30/01/2009 : 11:40:47
|
Ono mě to přemýšlení dost zmáhá a musím se krotit abych se nezbláznil. Ještě nevím jak to bude, každopádně jsem tě rád poznal. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 31/01/2009 : 08:45:25
|
Neronisi.
Je to škoda,ale třeba ještě najdeš trošku času.Zrovna jsem se připravoval na to, že tě pošlu E mail. Snažím se totiž stále ještě najít tu nejlepší variantu muziky k tomu tvému textu. Nyní ale nevím, zda ještě máš o to zájem,když jsi tak moc vytížený a jestli budeme ve spolupráci pokračovat. Odpovědět mně můžeš E mailem.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|