Author |
Topic  |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 22/10/2008 : 07:59:09
|
IPC. Pátral jsem po tvých otázkách, ale nenašel jsem nic. Takže je pokud chceš opakuj. -------------------------------------------------- citát s Google. Metafyzika (z řeckého µ??? ?? ?????? meta ta fysika to, co je za fyzickým) je filozofická disciplína, která se zabývá původem, podstatou a účelem jsoucna, a také nejvyšším Jsoucnem - Bohem (přirozená teologie). Metafyzika se klade do protikladu přírodním vědám. Nezabývá se přírodními zákony, ale otázkami, které jdou za metodiku a možnosti přírodních věd. ------------------------------------------------------------------- Jak tě mohlo napadnout,že pokud popisuji algoritmus konkrétního děje,má to něco společného s metafyzikou? Zevšeobecňování? Podívej se na algoritmy provázející všechny ideologie a poznáš,že to všeobecným jevem je. Nemohu zevšeobecňovat to, co všeobecným je.Mohu to pouze popisovat a hledat podstatu toho, proč to tak je.Poznal jsem,že je to důsledkem přírodních zákonitostí a z nich vyplývajících jevů. Nemá to tedy s metafyzikou nic společného a spíše je to přírodní věda. Faktem je, že hovořím příliš obecně to je však důsledek a nikoliv záměr.Když vidím nezájem pak pokládám spíše otázky.Odpovědí by poté bylo to, chci vyjádřit. Jinak to s těmi známkami s tím co jsem napsal vůbec nesouvisí a nemá nic společného.Jestli jsi schopný to pochopit, pak mluvím o určitém algoritmu a to s těmi známkami ukazuje algoritmus zcela jiný.Takže se tím zabývat nebudu. Nikdy jsem také neřekl,že s ideologií vychází pouze zlo a to ani s těch nejhorších. Každý ideologie obsahuje dobro a právě díky jemu je lidmi přijímána a to i po svém pádu ke kterému došlo díky zlu zneužití schopností. Kdyby jednali ´všichni křesťané jako matka Tereza,pak by dnes byl křesťanský celý svět.Díky zlu křesťanství postupně upadá a stále je méně a měně věřících a příznivců této ideologie víry. A právě o tom to je a platí to pro všechny ideologie.Takže ty ideologie zde jsou, je v nich to dobro a je zde zneužití schopností v jejich prospěch,čili zlo. Aby filosof poznal ty zákonitosti,které toto řídí, musí se od té své uznané pravdy oddělit a sledovat všechny pravdy ideologií rovnocenně,čili s nadhledem. Vnímat co je v nich dobré a sledovat jak se algoritmus vyvíjel a z čeho to zlé vzešlo. Kdybys byl chemik, miloval dusík a nenáviděl kyslík,přestal bys být chemikem,protože bys k ničemu kloudnému nemohl dojít. Ve filosofii je tomu stejně. Na světě jsou miliony studovaných filosofů,kteří povyšují jednu ideologii a ostatní považují za chybné a proto jim ty zákonitosti zůstávají skryté.To je také jeden s důvodů, proč lidé tyto zákonitosti doposud neznají a následkem je vznik dalších a dalších ideologií se stejnou chybou. Já jsem toto poznal, když jsem otevřel podobneství Buddhova stromu znaků.Toto podobenství právě o tom hovoří. Strom má listy ve všech výškách a protože je tomu tak, není možné smysluplný text přečíst.Teprve člověk čistý, který dokáže dát listům stejnou výšku,dokáže poznat ty zákonitosti řídící běh světa. Dosaď si na ty listy stromu znaky všech pravd ideologií a uvědomíš si,že list své ideologie stavíš výše a ostatní listy vidíš níže. Teprve až dokážeš ty listy urovnat do stejné výše, začneš mnohé chápat a teprve to s tebe udělá skutečného filosofa,protože získáš ten nadhled a cestu k těm tajemstvím a zákonitostem.Dokud tak neučiníš, nebudeš mne chápat a protože jsem ve středu kruhu, uvidíš mne vždy na protilehlé straně,čili u protivníků tvé pravdy a budeš ke mně cítit odpor. Potom budeš stále v opozici a já s tím nic nemohu udělat.
MB |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 22/10/2008 : 09:44:14
|
quote: Originally posted by Rzwald no navi, to konstatování je triviální -- pokud platí kauzalita, pak opravdu je všechno takové, jak má být...
Nemůžu s tebou souhlasit Rzwalde. Myslím, že si pleteš kauzalitu s determinismem.
Z toho, že jev A je příčinou jevu B neplyne, že jev A nemohl místo jevu B být příčinou jevu C, který nenastal. To o čem mluvíš ty je determinismus. S determinismem jsou ovšem v rozporu jak současná fyzika, tak předpoklad svobodné vůle.
Já osobně si myslím, že svobodná vůle existuje (nechtěj však po mě její definici) a nemohu tedy souhlasit s názorem, že vše je předem dáno. Podle mne je to alibistický názor.
Vem si třeba takového sériového vraha, který stojí před soudem a má být odsouzen na doživotí. Ale jeho obhájce by argumentoval tak, že je úplně jedno jak soudce rozhodne, že budoucnost je předem dána, takže si soudce nemusí dělat hlavu s tím co bude onen vrah dělat, když ho pustí na svobodu. Takže to vypadá, že i kdyby determinismus přeci jen platil, bylo by asi lepší chovat se jako by neplatil. (ovšem je v tom jistý spor, protože to jak se budeme chovat by bylo samozřejmě již dáno) |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 22/10/2008 : 10:00:02
|
Svobodná vůle je zákonodárná sama pro sebe. Co chci - není ničím podmíněné, žádným vnějším pravidlem, ale pouze podmínkami, které si stanovím sám. Pokud jsou vnější (limitující) pravidla stanovená takovým způsobem, že je nelze přehlížet, může s nimi svobodná vůle zacházet i tak, že jí budou ku prospěchu. |
Edited by - neronis on 22/10/2008 10:02:29 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 22/10/2008 : 14:32:38
|
Svobodná vůle? Tak dobrá. Mám svobodnou vůli a díky tomu mohu tvrdit,že jedna jedna je pět.Mám svobodnou vůli a tak mohu kokoliv zmlátit, či zabít. Mohu,ale neudělám to protože si uvědomuji následky.Uvědomění si negativních důsledků svobodnou vůli omezuje a omezená vůle není svobodná.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 22/10/2008 : 14:51:27
|
Omezená vůle pouze vnějšími vlivy může být stále svobodná vůle. Pokud je ve vnějších limitech mezera, umí jí svobodná vůle využít. Respektive pokud něco nemohu udělat, neznamená to, že to nemohu chtít udělat. |
Edited by - neronis on 22/10/2008 14:54:23 |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 22/10/2008 : 15:08:51
|
quote: Originally posted by Rzwald
quote: Originally posted by navi
quote: Originally posted by noemus
quote: Originally posted by navi
Ja mám na všetko jednoduché konštatovanie: Všetko je tak, ako má byť. Ak by to tak nemalo byť, tak to tak nie je.
Zkus si představit jak tuto větu pronáší v mnou uvedeném filmu onen Kambodžský novinář, když bosý stojí uprostřed masového hrobu, mezi tisíci tlejících mrtvol.
Nemám s tým najmenší problém. Otázka je, ako toto konštatovanie chápeš.
no navi, to konstatování je triviální -- pokud platí kauzalita, pak opravdu je všechno takové, jak má být...
..jde o to, proč říkáš takové triviální věty :-)
Ja som to nemyslel až tak triviálne, to by bol fakt zmyselný nezmysel, v tej vete je schovaný maximálny idealizmus. Neviem ale, či je z vás niekto schopný ho tam vidieť. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 22/10/2008 : 15:20:39
|
Všetko je tak, ako má byť. Ak by to tak nemalo byť, tak to tak nie je.
Jinak řečeno "nevyzpytatelné jsou cesty boží prozřetelnosti" a my neznáme smysl toho všeho. Kdyby nedošlo ke vzniku velkých rozdělujících pravd, nevznikl by spor pravd a zneužití schopností ve prospěch pravd.Jenže tím by také nevznikl ten trvalý stres lidstva vedoucí k rozvoji itelektu a vývoj by byl na mnehm nižším stupni. Takže zápor je vlastně i kladem.Čili je vše tak jak má být.Až přijde ten správný čas a ty pravdy a moc lidská budou ohrožovat život v samé podstatě, pak zde bude ten intelekt,který díky velkým pravdám a moci lidské vnikl a bude nalezena cesta k věčnému míru.Čili vše je jek mám být, jen my to mnohdy nedokážeme správně vyhodnotit. Dělám si nyní legraci,nebo to myslím vážně?
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 22/10/2008 : 15:52:11
|
Tomuto jevu se říká mimo jiné i autoregulace. Pokud vznikne konflikt, v podstatě automaticky vznikne i jeho řešení. Čím rafinovanější řešení má vzniknout, tím prozřetelnější metody pro jeho zjištění musí být aplikovány. Pokud by k ničemu z toho nedošlo (ani ke konfliktu), není důvod na řešení přicházet, ergo se "vzdělávat". Lidská snaha je v současnosti (a minulosti) především odrazem nutnosti. Pokud se někdy dostaneme do situace kdy nebude nutné již žádné problémy řešit, a tedy se ocitneme v takzvaném bodu zlomu, kdy bude růst intelektu podmíněn pouze vlastní vůlí subjektu, může se stát, že budou nejinteligentnější lidé především nebo pouze v umělecké sféře nebo sféře výzkumu nebo sféře, která se zabývá historií lidstva. |
Edited by - neronis on 22/10/2008 15:53:34 |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 22/10/2008 : 16:44:56
|
Prezradím vám, aký ideál je v tejto vete:Všetko je tak, ako má byť. Ak by to tak nemalo byť, tak to tak nie je.
Moja predstava Boha je takáto: Bytosť, ktorá dáva všetkým absolutnú slobodu. Aký to má zmysel? Nech sa ľudia sami naučia, čo je ok a čo nie. To je najpresvedčivejšia metóda. |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 22/10/2008 : 17:32:49
|
quote: Originally posted by noemus
quote: Originally posted by Rzwald no navi, to konstatování je triviální -- pokud platí kauzalita, pak opravdu je všechno takové, jak má být...
Nemůžu s tebou souhlasit Rzwalde. Myslím, že si pleteš kauzalitu s determinismem.
nene, když říkám kauzalita, tak myslím kauzalita :-)
quote: Originally posted by noemus Z toho, že jev A je příčinou jevu B neplyne, že jev A nemohl místo jevu B být příčinou jevu C, který nenastal.
souhlas, ..myslel jsem to ale takhle: pokud navi říká, že je vše takové, jak má být, tak pokud v tom tvrzení není zenesno hodnocení (tj. tvrzení nevyjadřuje spokojenost naviho se stavem věcí) ...potom mi z toho plyne že řekl, že vše co je, mělo svou příčinu...a tedy co je, být má (a nejen má -- vyloženě být musí)
quote: Originally posted by noemus To o čem mluvíš ty je determinismus. S determinismem jsou ovšem v rozporu jak současná fyzika, tak předpoklad svobodné vůle.
Já osobně si myslím, že svobodná vůle existuje (nechtěj však po mě její definici) a nemohu tedy souhlasit s názorem, že vše je předem dáno. Podle mne je to alibistický názor.
jsem rád, že jsi to nakousl....já mám (logicky vzato) názor opačný --- proč...jsem zdůvodnil již v tématu vesmír, ale zkopčím to sem (bavili jsme se hlavně o něčem jiném) Člověk má nesvobodnou vůli bez ohledu na to, zda je determinismus nebo pravděpodobnost. S determinismem je to jasné (vše bylo určeno při velkém třesku a od té doby platí příčina->následek), pravděpodobnost na tom ale příliš nemění: platí příčina->následek1 x p (p=pravděpodobnost, že příčina vyvolá ten a ten následek) ...přitom i když může nastat následek2 s pravděpodobností 1-p, o tom, zda nastane nebo nenastane nerozhoduje člověk, ale kvantová mechanika. Takže člověk nejen že nemá svobodnou vůli, ale ani není v principu schopen předvídat svůj osud. To je asi to nejhorší, co vůbec může být.
quote: Originally posted by noemus Vem si třeba takového sériového vraha, který stojí před soudem a má být odsouzen na doživotí. Ale jeho obhájce by argumentoval tak, že je úplně jedno jak soudce rozhodne, že budoucnost je předem dána, takže si soudce nemusí dělat hlavu s tím co bude onen vrah dělat, když ho pustí na svobodu.
jediný problém otázky nesvobody vůle...není ona nesvoboda vůle...ale otázka, zda má smysl žít... ...člověk si hnedle přestane připadat jako člověk....de facto popřením svobodné vůle popírám své lidství --- okamžitě se ze mne stane nezajímavý shluk atomů... ..pokud jde vyloženě jen o vůli, tak vzhledem k tomu, že nesvoboda vůle platí pro všechny --- pro vraha i pro soudce...no tak soudce vraha odsoudí prostě proto, že z příčin, které on neovlivní, se on stal před lety soudcem a dávno před tím z příčin, které člověk nemohl ovlivnit, byly přijaty zákony zakazující vraždění... ...no a tak prostě vrah bude odsouzen...a nikdo na tom nemůže nic změnit.
Pokud však člověk nemá svobodnou vůli, stává se z něho voda samovolně tekoucí z kopce... ....ááá--to se mi vůůbec nelíbí, abych tak řekl |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 23/10/2008 : 09:55:47
|
Rzwalde.
Dáno je jen to co bylo,protože jedině to není možno změnit.Svobodná vúle není neomezená,ale je v rámci určitých hranic. Ty hranice jsou dány tím, že všichni žijeme v určité společnosti a nikoliv sami na světě. Tvá svobodná vůle je již omezena tvými schopnostmi.Chtěl bys létat jako pták ,ale nemáš schopnost létat a tak je tvoje svobodná vůle tímto omezená. Máš schopnost rozumu a tak si vytvoříš létací stroj,čili letadlo a nyní již můžeš létat a hranice se posunula.Bylo to dáno? Nebylo, nemusel jsi nic vymýšlet a mohl si bědovat,že jsi jen jako voda tekoucí ze svahu.Celý svět můžeš změnit a je to tvoje svobodná vůle,ale musíš pro to něco udělat a hranici svých schopností kamsi na patřičné místo posunout.
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 23/10/2008 : 18:48:50
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Bylo to dáno? Nebylo, nemusel jsi nic vymýšlet a mohl si bědovat,že jsi jen jako voda tekoucí ze svahu.
noprávě že to dáno bylo...bylo dáno, že jsem se rozhodl tak, jak jsem se rozhodl. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/10/2008 : 09:11:49
|
Rzwalde.
Tak tady cosi nesedí.Skusíme si to trošku rozebrat. 1.) máme zde tedy minulost, součastnost a budoucnost. Minulost je dána,protože už to bylo a není na možné nic změnit. V součastnosti se rozhoduješ o tom co bude a tvoříš podmínky pro budoucnost. Budoucnost není dána ale je následkem současnosti a řady dalších vlivů, které jsou více či méně náhodné. 2.) Dány jsou dispozice tebe samého čili důsledky funkce genetiky. Když se narodíš bez rukou,nemůže s tebe být klavírní virtuoz.Když bude schopnost tvého mozku umožňovat IQ kolem 30,pak se těžko staneš vědcem a budeš rád, když udržíš stolici.Když budeš neduživý a slabý,pak se těžko staneš mistrem světa ve vzpírání. Čili tvoje dispozice jsou dány a dána je společnost do jaké ses narodil a ve které žiješ.Čím lepší jsou tvé dispozice, tím je širší tvoje potencionální svoboda rozhodování o zítřku. Dalším faktorem je fakt,že jsi byl postaven do jakési pozice třeba rodinou.Jsi členem bohaté rodiny a žiješ v blahobytu.Následkem toho nemáš vnitřní potřebu se o cosi snažit,protože před sebou vidíš v bodoucnosti opět ten blahobyt bez nutnosti zisku schopností. Narodil se v chudé rodině a odmala jsi poznával,že to co sám neuděláš,to prostě nemáš a to tě vede ke snaze ten stav změnit a tak se horlivě učíš a podobně. Takže. Vyhovuje li tě stav ve kterém jsi a očekáváš, že takový stav bude trvat i v budoucnosti,pak můžeš být jako ta voda tekoucí se svahu. Pokud tě stav nevyhovuje a chceš jej změnit,pak hledáš cesty ke stavu lepšímu v rámci svých vrozených dispozic,nebo se snažíš tyto dispozice změnit k lepšímu. Vše je pouze na tvém rozhodnutí a tom, zda tě součastný stav vyhovuje, či nikoliv.Dnes se rozhoduješ o budoucnosti.Minulost je jediným co je dáno.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 24/10/2008 : 10:53:42
|
Zase na druhou stranu IQ není všechno. Vyjimečným filozofem může být i člověk průměrného intelektu stejně tak jako člověk, který míří k poznání čehokoliv. V souboru testů "Brain Challenge" jsem se už dostal na úroveň 58 procent využití kapacity mozku, kdy jsou všechny tyto testy zrychlené už tak, že je těžké je pouhým okem postřehnout, přesto nebo právě proto se mi mé postřehy nezdají být ani zdaleka adekvátní. Pořád si myslím, že je v první řadě důležitý způsob vnímání světa a to ostatní je spíš druhořadé. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/10/2008 : 12:19:22
|
No samozřejmě. IQ je jen jedna z dispozic.Rozhodující jsou všechny dispozice dohromady.Výtečným filosofem asi těžko bude člověk s IQ pod šedesát a vynikajícím muzikantem asi bude těžko člověk hluchý.Ty vrozené dispozice je však možno měnit a rozvíjet a tím se možnosti zvyšují.I člověk s omezenými tělesnými schopnostmi může treningem tyto schopnosti zvýšit a tím posunout tu svojí hranici. K tomu testu i když nikoliv o něm. Mám zvláštní vlastnost a nevím zda je notmální a platná u každého, nebo je to jakási zvláštnost.V náhlém stresu dochází u mne ke zcela jinému vnímání času,než v klidovém stavu. Tehdy je pro mne vteřina velmi dlouhá doba a zrychlují se všechny reakce i motorika. Je to jako by se všechno spomalilo v čase a já jako bych měl na vše podstatné víc času,než v normálním klidovém stavu. A tak by u mne byl výsledek toho testu docela jiný když bych byl klidný a zcela jiný když bych byl v náhlém stresu a ve výsledcích by byl hodně velký rozdíl.Tuhle zvláštnost jsem již několikrát poznal a hlavně při jízdě autem. Když dojde náhle ke krizové situaci a hodně se leknu,tak se mně spomalí čas a já mám dost času situaci vyřešit.Pro diváka který mne při tom sleduje je to nepochopitelné,protože dělám vše strašně rychle,ale já si tu rychlost vůbec neuvědomuji.Pro mne vše probíhá tak pomalu, že to prostě mohu stihnout. Příklad. Jel jsem kolem stovky snad něco navíc a vyjel jsem na kopec kde bylo náledí. Auto se roztočilo jako káča a ostatní tvrdili,že vůbec nebylo možno sledovat co se děje ,ale dle mne se auto točilo pomalu a já jsem měl dost času pohrát si s volantem. Výsledek byl ten,že jsem po zhruba pěti otáčkách auto srovnal a normálně pokračoval v jízdě. O tom jak dlouho ten smyk trval jsme vůbec nebyli schopni se domluvit.Pro mne byylo to otáčení auta pomalé a trvalo déle, dle nich bylo velmi rychlé ,krátké a moje ruce nebylo možné sledovat. A tak jsem se shodli na tom,že u mne dochází ve stresu k dilataci času,ale z jaké příčiny, to nevím. Když se neleknu (jsem na situaci připravený),tak reaguji mnohem pomaleji a pomaleji vnímám. Docela bych rád věděl,jestli toto někdo z vás na sobě samém také poznal?
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 24/10/2008 12:46:18 |
 |
|
Topic  |
|
|
|