| Author |
Topic  |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 15/08/2010 : 11:56:38
|
| Slávo, to podstatné stejně většinou řekneš v pár větách, tohle zkracování bude příjemnější i pro mě. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 15/08/2010 : 13:24:35
|
Nojo,ale mně někdy napadne cosi nejen podstatného, ale třeba "vtipného" a protože si představuji jak se chechtáte,tak to tam vrazím a už je to zase dlouhé.Ono je to tak trochu podobné psaní knížek,jen zde mám odezvu od čtenářů.A tak když někdo odpoví, že jej cosi rozesmálo, mám s toho prostě radost a tím zkracováním o tuto radost přijdu.
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 15/08/2010 : 13:48:21
|
Mne nevadilo, že je príspevok dlhý. Mne vadil štýl, akým bol príspevok napísaný. A to v zmysle: "Len ten môj pohľad je správny a žiadny iný sa k nemu nepribližuje ani o centimeter." Takže tento pocit som nadobudol po prečítaní tvojej prvej vety z príspevku. Potom som začal cítiť, že keď budem pokračovať v čítaní, prídem o príjemno, ktoré mám v sebe. Jednalo sa o túto vetu: "Navi. Máš v tom vážné chyby.Stupňování nadání-talent- genialita je chybné. Správně by to mělo vypadat asi takto.Nadání: Debilita- průměrný stav- genialita." Ja v tom nič chybné fakt nevidím. Nemám to so svojej hlavy, okopčil som to s wikipedie. Hľadal som len vyriešenie sporu medzi tým, čo je to talent, tak som si to dal do vyhľadávača a nakopíroval to, čo je o tom napísané vo wikipédii. Z toho mi bolo jasné, že najprv sa talent používalo v spojitosti s peniazmi a potom na základe Ježišovho príslovia sa to slovo začalo používať ako synonymum slova nadanie. Psychológovia to slovo posunuli ešte ďalej, čiže ním nazvali rozvoj talentu. Vo verejnosti sa ale naďalej slovo talent je synonymom slova nadanie. Ja nevidím nič chybné na postupnosti vytvorenej psychológmi. Tvoju postupnosť vnímam len ako doplňujúcu do detailu, nie však popierajúcu správnosť tej psychologickej verzie. Takže to, že si napísal "Navi. Máš v tom vážné chyby.Stupňování nadání-talent- genialita je chybné.", spolu s nasledujúcou vetou "Správně by to mělo vypadat asi takto.Nadání: Debilita- průměrný stav- genialita." ,vo mne vyvolalo len pocit, že detailne rozpisuješ prvý stupeň, ale nepopieraš prvý stupeň, vo mne začalo vyvolávať pocit, že keď neprestanem čítať, tak stratím príjemno, ktoré mám v sebe. A tak som prestal čítať.A prečo to vo mne vyvolalo takýto pocit? Lebo si hneď na začiatok nenapísal základ, ako by to malo byť správne, ale rovno si začal s detailným rozpisovaním prvého štádia. Na to, aby som zistil základný rozpor by som si musel prečítať tieto detaily, a to sa mi fakt nechcelo, pretože som na ten detailný rozpis nebol vôbec zvedavý, pokiaľ som nevidel základný rozpor, v ktorom mám chybu. Inak neviem v čom som mal chybu, keď mojim úmyslom bolo len nakopírovať genézu slova talent! Je v tej genéze nejaká chyba? |
Edited by - navi on 15/08/2010 14:15:42 |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 15/08/2010 : 15:52:24
|
Navi. Ve Wikipedii jsou někdy pěkné koniny.Já myslel, že budeš rád že jsem tě tu chybu okopírovanou s Wikupedie opravil. Kdybys nepřestal číst, měl bys to vysvětlené a o pocit příjemna bys nejspíše nepřišel.To přece víš, že talent na cosi může mít i geneticky debilní člověk,čili jakási genialita není podmínkou a stejně tak platí,že i geniální člověk nemusí mít talent na všechno. Myslím, že to stupňování, které jsem tě ukázal není chybné i když může být ve Wikipedii cosi jiného.Najdi v tom mém stupňování chyby, vysvětli mně je a já je třeba uznám.Nejsou li tam, pak nechápu co tě na tom vadí.Vlastně chápu.Dostal jsem se díky svému poznání do role Děda Vševěda a s takovým pakem bych asi také nechtěl diskutovat, protože bych si před ním připadal sám jako pako. Co ale mám s tím dělat? Uznávat za dobré i to co vím, že je chybné? Mám říkat nesmysly na místo toho co mám léty prověřené? Já nevím, skus mně nějak poradit.Je ta chyba na mojí straně? Nechci být panem dokonalým a vím jak to lidé nemají rádi a stále si myslím, že takovým panem dokonalým ani nejsem.Jen mně chybí skutečná a silná opozice.Potom bys poznal, jak jsem nedokonalý a mohl by sis hladit svoje ego a škodolibě mně strouhat mrkvičku.
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 16/08/2010 : 04:26:35
|
Miloslav a prečo chceš so mnu bojovať? Boj nie je jedinou formou komunikácie. Súťaživosť nie je jedinou formou komunikácie. Príjemno dáva aj schopnosť pochopiť toho druhého, a to ti zatiaľ chýba. Takže to trošku rozoberiem:
Okopíroval som z wikipédie genézu slova talent. Doteraz v tom nevidím žiadnu chybu. Je tam dodatok, ako slovo talent používa psychológia. Ty si na to zareagoval spôsobom, že tam je chyba. Aká tam je chyba? Vo svojom príspevku si detailne rozpísal ako to vnímaš ty, ale tým si vôbec nedal najavo aká tam je chyba, len si detailne rozpísal ako to vnímaš. Ja netvrdím, že to vnímaš špatne, len neviem čo je chybné na tom, že psychológia slovo talent použila ako synonymum rozvoja nadania. Je to vec psychológie, kde to slovo používa. Sama sa tak rozhodla. Rovnako ako ty si sa rozhodol používať toto slovo v určitom zmysle. To čo mi vadí a to čo ma oberalo o pocit príjemna nie je nelogickosť tvojho rozpisu, ale tvoja posadnutosť dominovať a považovať za chybné aj to čo chybné nie je. |
Edited by - navi on 16/08/2010 04:28:33 |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/08/2010 : 07:27:15
|
Navi. Abych pravdu řekl, vůbec nemyslím na to, že bych chtěl s někým bojovat.I když? Představ si,že vstoupíš do ringu,kde se boxuje,kde všichni boxují.Ty sice boxovat nechceš,ale musíš se krýt,protože ti ostatní boxují.A tak se začneš krýt co nejdokonaleji a v tu chvíli začnou ti ostatní nadávat,že si hraješ na dokonalého ,že bys měl myslet na druhé a podobně.Kdyby zde nebyl ring a nemusel bych se krýt před ranami ostatních, nemusel bych bojovat a nemuseli by bojovat ani ostatní. Já bych to bral,ale co ostatní? Aká tam je chyba?
Pokud chci stupňovat pak všechny členy stupňování musí být o totéž. Příklad: malý-střední-velký. Pokud však stupňuji : malý hlučný-velký, je to chyba.Pokud stupňuji nadání nemohu do toho míchat genialtu, ta přináleží do stupňování intelektu. Nadání je stav fyzických a duševních předpokladů,což jsem tě popsal.Talent už je o něčem docela jiném. To jsem tě také popsal.Řeknu li, že tam je chyba,znamená to, že tam chybu vidím. Pokud ji tam ty nevidíš a máš dojem,že je to správně, máš možnost mne vyvést s omylu a já tě tuto možnost a právo neupírám.Myslíš, že je to nějaký boj? Pokud chceš vítězit,pak v tom boj vidíš.Pokud chceš komunikovat a vzájemně si předávat informace a názory,pak v tom vidíš jen můj názor a můžeš o jeho správnosti, či chybnosti svobodně uvažovat.
MB |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/08/2010 : 07:38:24
|
Vidíš jak jsem nedokonalý? Udělal jsem chybu a navíc mně chybí Edit,abych ji opravil dříve, než to bude měkdo číst. Součástí nadání je i stupeň intelektu,čili i ta genialita,ale součástí nadání jsou i dispozice fyzická,čili do množiny nadání genialita patří,ale patří do podskupiny inteketové nadání.Stupňovat lze u stejnorodého a to množina nadání není,protože má řadu podmnožin. Tak nějak jsem to myslel.Chtěl jsem si to zkrátit a zjednodušit a vylezlo s toho chybné tvrzení.
To co chci sdělit, musím sdělit co nejkompletněji,protože co si při tom myslím čtenáš přečíst nemůže.(Argument pro delší projev)
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 17/08/2010 : 01:18:21
|
| Miloslav, myslím si, že ty už sa nebrániš, ale boxuješ hlava nehlava. Vôbec si nepochopil čo som napísal a len ďalej boxuješ hlava nehlava. To čo ti chýba je empatia k druhým. Vysvetlím. Talenty boli peniaze. Ježiš ich vo svojom podobenstve použil v spojitosti so schopnosťami. Na základe toho sa ľudia rozhodli toto slovo používať v spojitosti so schopnosťami ľudí. Psychológia toto slovo začala používať v spojitosti s rozvojom schopností, čiže nadania. Slovo genialita začala používať s rozvojom talentu na mimoriadnu úroveň. Ty si sa rozhodol slovo genialita použiť ako podkategóriu slova nadania a v tom je celý rozpor. Problém je v tom, že ja dokážem pochopiť a akceptovať všetky spomenuté verzie, pretože sa ich snažím pochopiť a pozerám na ne rovnocenne. Ty ale taký nie si. Ty sa nesnažíš vidieť to tak, ako to vidí ten druhý. Ty sa snažíš vidieť to len tak, ako to vidíš ty. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/08/2010 : 08:35:44
|
Navi. Talent byla měna Římanů.(o to nejde)Samozřejmě si ten původní stav uvědomuji stejně jako ty.Aby to však mohlo být lépe pochopeno skouším to přeskupit tak aby vše bylo na správném místě.Prostě zařazuji své k svému. Ukazuji tím vlastně svůj styl myšlení.Boxovat nemá význam,ale ty se kryješ,jako bych boxoval.To je tvůj podmíněný reflex a nikoliv moje boxování.Je to jako když se oženu po mouše a pes se přikrčí,jako bych jej chtěl uhodit. Psychológia toto slovo začala používať v spojitosti s rozvojom schopností, čiže nadania. Slovo genialita začala používať s rozvojom talentu na mimoriadnu úroveň. Já snad popírám jak to vzniklo,či jak to používá psychologie? Já tě ukazuji jak to vnímám já a snažím se vysvětlit proč to tak vidím. Jenže možná bude chyba v tom, co má každý z nás uloženo pod slovy nadání, talen ,či genialita. Třeba slovo nadání je do jisté míry problematické.Já je užívám ve stejném kontextu jako ty,čili jsem se tvému kontextu podřídil a pak s toho může vzniknout rozdílnost v definici slova,čili nedorozumění.Skusím to nějak vysvětlit. Každý má určitý stav predispozic daný genetikou.Predispozice ještě nejsou schopnosti,ale určité dispozice vedou ke vzniku určitých schopností.Čili geneticky vzniknou určité podmínky pro vznik určitých schopností.Některé jsou slabší, jiné silnější, některé jsou intelektové,čili díky jim vznikne určitý stav mozku a nervové soustavy a třeba určité citlivosti smyslových orgánů a některé jsou v oblasti fyzické, čili se určitým spůsobem tvoří skelet,svaly a třeba vnitřní orgány jako příkladně srdce a opět jsou některé silnější, nebo slabší.Geneticky mohou vzniknout silné svaly ,ale slabé srdce.Silné svaly mohou vést k pohybovým schopnostem, slabé srdce tyto schopnosti snižuje. Mo a jsme u problému.Talent vychází s významu peníze,čili schopnosti. Jsou toto shora napsané schopnosti? Nejsou.Je to nadání??? Co vlastně je nadání??? Dle mého je nadání vždy směrované k určité činnosti,určitému stavu a jedná se o soubor schopností umožňujících provádění určité činnosti. Čili pohybové nadání,matematické nadání a podobně. To ovšem neznamená,že tato činnost, pro které je nadání musí být vyhledávána a poté rozvíjena.K tomu je třeba motivace.A jsme teprve u talentu.Talent je motivací k rozvíjení určitého nadání. A zde již se nejspíše od definic psychlogie velmi liším,ale mám to podložené a mohu dokázat,že se v tomto psychologie mýlí. No a nyní to srovnej s tím co jsi napsal a pochopíš proč s tím nemohu souhlasit.Jenže neboxuji,ale sděluji svůj vlastní názor a ny tobě je, buďto tento názor ignorovat, nebo jej prohlási za chybný a ukázat v čem je chybný, nebo dojít k pochopení a názor přijmout jako správný. Žádnou s těchto možných variant tě nediktuji a nezakazuji.Já totéž dělám vzhledem k tvým tvrzením.Prostě o tom přemýšlím a pak si vyberu jednu s těchto možných variant,kterou považuji za správnou,či v dané chvíli vhodnou.To přece není boxování??? Boxováním by bylo,kdybych na místo těchto variant užil další,čili bych začal napadat tvou osobu a třena tě díky jinému názoru označil za takového, nebo makového. To ale děláš ty, nikoliv já.Někdy to dělám vzhledem k Daliborovi a dělával jsem to vzhledem k tobě v době, kdy s rebou nebyla rozumná řeč.Dnes když ses v tomto zlepšil to vzhledem k tobě nedělám. Ono je to vždy tak nějak jednáním ze zoufalství.Nemohu logicky popřít tvrzení,pak snížím hodnotu autora tvrzení.Dokáži popřít tvrzení,ale autor tvrzení nemá schopnost logické vysvětlení přijmout.Pak se člověk sníží k tomu,že ze zoufalství napadne autora tvrzení. Je to ale vždy prohra a to platí i u mne.Takové jednání jsi mohl poznat i u Noema. Nebyl schopný popřít správnost mých tvrzení a dokázat v čem jsou chybná a tak začal napadat mou osobu. To byl jeho čin ze zoufalství a jeho prohra. Jenže já jsem nechtěl vítězit,ale pouze jsem sděloval své názory dané mým poznáním a třeba svým logickým uvažováním a každý měl k dispozici ty tři varianty.Nikdy jsem netvrdil,že jsem neomylný a vždy jsem se snažil diskutovat v rozměru těch třech variant a tu čtvrtou jsem vždy považoval za svou prohru a čin ze zoufalství. Stejně jako na sebe, se dívám na ostatní a posuď sám, kolik diskutujících se pohybuje v dimenzi těch třech variant a kdy.Pak poznáš,v jakém světle toho, či oného vidím a proč
MB |
 |
|
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 17/08/2010 : 16:12:36
|
| Slávo, editovat budeš moct zase tak, že se přihlásíš do fóra. Příspěvky můžeš odesílat i nepřihlášený, pokud máš v prohlížeči předvyplněné jméno a heslo. Přestaň prosím psát tučným, vypadá to dost divně a hystericky. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/08/2010 : 18:03:01
|
Neronisi. Přihlášený jsem a u jména mám Logout.Přesto mně tam některé ikony chybí včetně del. a edit.Jak se odhlásit a znovu přihlásit nevím,protože mne Firefox , nebo Google přihlašuje automaticky (pamatovat na této adrese) To tučné písmo užívám proto,abych to snáze přečetl a poznal, kde jsem zase udělal překlepy a chyby.Já bych dokonce uvítal,aby to tučné písmo užívali všichni. Nemusel bych tak namáhat oči. Co chci aby dělali ostatní mně, dělám jim
MB |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/08/2010 : 18:06:03
|
Neronisi.
Díky za radu. U jména jsem neměl Logout,ale Login.Stačilo na Login kliknout a už mám všechny ikony.Ještě se tak dozvědět,jak změnit údaje v profilu.Místo věku bych užil rok narození aby tam nebyly chybné údaje.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 17/08/2010 18:09:51 |
 |
|
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 17/08/2010 : 18:20:33
|
Vpravo nahoře je nabídka:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Klikneš na "profile", zadáš, jméno a heslo a jsi v editaci profilu.
Jinak pro zvýraznění nebo přiblížení textu existují různé nástroje jako lupa, která by ve windows měla být nabídka start-programy-příslušenství-usnadnění-lupa
nebo tahle:
http://www.stahuj.centrum.cz/uprava_plochy/programy/desktopzoom/?g[hledano]=lupa&g[oz]=1.5
Ještě by sis mohl změnit velikost písma když klikneš pravým na prázdnou část plochy, z nabídky zvolíš "vlastnosti", v horním menu "vzhled", dole se objeví možnost změny nabídky "velikost písma". Otázka zní jestli máš Windows XP a jestli to půjde. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/08/2010 : 19:00:09
|
Neronisi
Opraveno, díky. Já mám písmo zvětšené díky Firefoxu,čili levé CTRL současně se znaménkem plus, zmenšení totéž, jen místo plus užít mínus.Pokud to zvěším ještě víc,musím text posouvat šipkami,protože se nevejde na obrazovku.Při psaní je však to písmo tak nějak tenké (slabou čarou) takže mám problém se čtením a není možné užír při psaní tučné písmo jako v textovém editoru.Ale to nic. Prostě mám období, kdy vidím lépe a někdy hůře. To se přečká.Hlavně že mohu opravovat. Ona mně stále ještě zlobí klávesnice i když je pečlivě promazávaná cigaretovým popelem a tak zadrhává a když někdy zadrhne sjede mně prst na vedlejší písmeno a protože na ruce nekoukám,tak to snadno přehlédnu.Hlavně že nám chutná.
Sláva |
 |
|
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 17/08/2010 : 19:36:50
|
To já když jsem kouřil v místnosti, kde jsem byl na počítači, tak jsem tahal jednu za druhou. Ono je lepší mít nějakou bariéru. Jako teď když musím dolů ze schodů, tak se ten interval mezi cigaretama ještě o půlhodinu protáhne .
To s tím zrakem ti nezávidím, já naštěstí nepotřebuju ani brýle. Být tebou, tak bych to psal ve wordu velkým písmem a potom ten text prostě překopíroval do fóra. Taky docela pomůže, když si zmenšíš rozlišení nastavením obrazovky. Jestli máš malý monitor a rozlišení zbytečně vysoké, jsou z toho malé blechy. |
 |
|
Topic  |
|
|
|