| Author |
Topic  |
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts |
Posted - 27/07/2010 : 18:55:36
|
Neronisi
----------------------------------------- Přece "duše" je definice něčeho, co předpokládá spíše nějaké morální zásady jako je ochrana slabších nebo tak. -------------------------------------
Máš pravdu že Duše definuje určitý Aspekt něčeho jí přisuzovaného.
Avšak i Duch (Pneuma) má a zviditelňuje Jí věci námi přisuzované. Duch je jako něco co určuje námi danou Věc. Duch je od slova dech tedy dýchat nebo Vanout.
Tudíž každá s těchto priorit Duše a Duch Určuje námi danou veličinu pro danou Věc ji přisuzovanou.
Milan.Miló.
|
 |
|
|
Milan.Miló
Velmi aktivní uživatel

671 Posts |
Posted - 27/07/2010 : 19:03:43
|
Neronisi
Tady jsem něco nalezl. O významu Duch.
------------------------------------- Duch Z Wikipedie, otevřené encyklopedie Skočit na: Navigace, Hledání Tento článek je o filosofickém, psychologickém a náboženském pojmu. Další významy jsou uvedeny v článku Duch (rozcestník). Duch (od dýchati, dech; podobně jako řec. pneuma od pneó, dýchat, vanout a lat. spiritus od spirare, dýchat) znamená původně oživující princip, odlišující živé od mrtvého. Později náboženský a filosofický pojem s velmi širokým a proměnlivým významem, někdy zaměňovaný s ženskou formou „duše“: • nehmotná, případně i nesmrtelná stránka člověka (duch a tělo) • nehmotná stránka skutečnosti vůbec (duch a hmota, světový duch) • strašidlo (nemrtvý) • schopnost myšlení, chápání a poznávání • inspirace, povzbuzení, odvaha • smysl, záměr, jádro věci (duch a litera) • v různých metaforách. V náboženství V přírodních náboženstvích se oživující princip chápe jako podíl člověka na něčem, co ho přesahuje. Ve smrti opouští duch (duše) mrtvé tělo a může se případně zjevovat pozůstalým ve snu. Lze ho žádat o pomoc a o radu, může chránit dům a majetek. Pokud ale nebyl zemřelý řádně pohřben, může se jeho duch vracet (srv. anglické revenant, strašidlo) a pozůstalé sužovat. Duch v nad-individuálním smyslu je potom jakési zosobnění tohoto společného principu, nadpozemská a nehmotná, ale osobní síla, kterou se lidé mohou snažit oslovit, ovlivnit a naklonit si ji (srv. indiánský Velký Duch). ---------------------------------------------------------
A tady pro změnu jsem nalezl Pro termín Duše.
----------------------------------------------------------- Duše Z Wikipedie, otevřené encyklopedie Skočit na: Navigace, Hledání Tento článek je o filosofickém, náboženském a psychologickém pojmu. Další významy jsou uvedeny v článku Duše (rozcestník). Duše (od dýchati, dech) je velmi široký a často neurčitý pojem, který původně znamená princip života, to, čím se živá bytost liší od mrtvoly. K tomu později přistupuje i představa duše jako jedinečné osobní identity, důležitá zejména v křesťanství. Starou náboženskou představu, že duše člověka nějak přežívá, vyjádřili řečtí filosofové jako nesmrtelnost, případně představou reinkarnace jako v některých východních náboženstvích. Protože se tyto představy nedají empiricky doložit ani zkoumat, v moderní vědě se pojem duše neužívá a i psychologie, která jako věda o duši vznikla, jej nahrazuje pojmem vědomí nebo mysli. Pseudovědecké pokusy o výklad duše jako „energie“ a podobně nestojí tudíž na žádném základě. V náboženství, v běžné řeči, v umění a v mnoha metaforách však stále znamená oživující princip, nositele osobní jedinečnosti a odpovědnosti, citu a smyslu.
[editovat] Původ a vývoj pojmu Všeslovanské slovo duše souvisí s pojmy dýchání a dechu, podobně jako řecká psyché, hebrejský nefeš a latinská anima nebo animus. Jako slova běžné řeči nebyla jednoznačně vymezena, ale označovala původně postatný a nápadný rozdíl mezi živým, dýchajícím člověkem a na pohled nezměněnou mrtvolou. Staré („primitivní“) kultury měly sklon přisuzovat jakousi „duši“ – to jest samovolné působení či aktivitu - všemu, s čím se lidé setkávali (například i lesu, řece nebo skále), což britský etnolog Edward Burnett Tylor později nazval animismus a pokládal za nejstarší formu náboženství. Aristotelova filosofie přisuzuje duši všemu živému jako jeho „formu“ (eidos), která nemůže samostatně existovat. Rozlišuje duši vegetativní (rostliny), vnímavou (živočichové) a rozumnou (člověk), jen rozumná duše se však podílí na nesmrtelném logu.[1] Ani na otázku, zda je duše nehmotná nebo je tvořena jemnou, vzdušnou látkou, není v řecké filosofii jednoznačná odpověď. Ve starých, zejména východních náboženstvích (hinduismus, zoroastrismus, taoismus aj.) vznikla ze starší představy jakéhosi přežívání v podsvětí (manismus) myšlenka nesmrtelné duše (Átma, džívátma), která se případně může převtělovat (reinkarnace). Některé proudy buddhismu ovšem představu nesmrtelné duše odmítají. Platónova filosofie chápe duši jako samostatnou složku člověka, která je zdrojem všeho pohybu a navíc schopna nahlížet ideje - například ideu čísla nebo spravedlnosti - případně se za své jednání stydět.[2] Duše smrtí nezaniká, nýbrž uniká z „hrobu těla“[3] a může se vracet do nových životů. Má tři složky: emoce, vůli a rozum, který má obě předchozí řídit jako „vozataj“.[4] Představu nesmrtelné duše převzaly některé proudy judaismu a zejména křesťanství, které však položilo důraz na jedinečnost každé osoby a její duše jakožto nositele odpovědnosti. --------------------------------------------------
Udělal jsem jen krátký výtah a výňatek. Aby to nebylo moc dlouhé.
Milan.Miló.
|
 |
|
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 27/07/2010 : 19:42:10
|
Takže duše je vlastně respirační funkce naší mysli. Nádech, přijde imprese, je zhodnocena duší, výdech, formuluje se reakce.
Snažím se to udělat něčím zajímavé, ale moc mi to nejde. Ono to totiž moc zajímavé téma není. |
 |
|
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 27/07/2010 : 23:55:16
|
Svet by bol lepší, keby sme rovnako zohľadňovali potreby druhých ako tie naše. Máte potrebu sa uživiť? Ponúknete službu o ktorú druhí majú záujem. Dohodnete sa na podmienkach a zrealizujete to. V prípade vzájomnej spokojnosti takto môžte fungovať veľmi dlho vo vzájomnom prospechu. A čo vzájomný prospech medzi občanom a štátom? Citite, že ste rovnako užitočný pre štátnych zamestnancov ako oni pre vás? Máte pocit že sa spravodlivo ohodnotilo ministerstvo spravodlivosti za službu, ktorú nám poskytlo? http://www.sme.sk/c/5480651/harabin-s-petrikovou-rozdavali-miliony.html Viete ako si objednávate štátnu službu? Volebným hlasom. Objednávate si možnosť, že poskytovateľ služby si môže z vášho zárobku zobrať toľko peňazí, koľko uzná za vhodné, a použiť to na čo chce. Objednávate si možnosť, že poskytovateľ služby vôbec nemusí splniť čo sľúbil, pretože maximálny trest, ktorý ho za to čaká je ten, že o 4 roky nedostane váš volebný hlas. Ste s takýmito podmienkami služby, ktorú vám ponúka štát spokojní? Vnímate tento vzťah za vzájomne prospešný? Alebo ho vnímate ako výhodný pre štátnych zamestnancov a nevýhodný pre vás? Je zaujímavé, že služba štátu postihuje aj ľudí, ktorí si ju neobjednali. Predstavte si, že by vám prišiel tovar, ktorý ste si neobjednali, ale ak by ste ho nezaplatili, zhabali by vám majetok v tej hodnote a ešte aj niečo na vyše. Takže uvažujeme stále o službe? Alebo to, čo ponúka štát nie je služba, ale direktíva. Slobodná spoločnosť je len tá,kde človek dostáva len to, čo si objednal. Neslobodná je tá, kde človek dostáva aj to, čo si neobjednal a ešte musí za to aj platiť. Z toho vyplýva, že centrálny princíp spoločnosti je násilnícky a nie slobodný. Takýto princíp nikdy nemôže vo svojom okruhu vytvoriť spravodlivú, slobodnú spoločnosť, pretože sám takýto nie je. Takže ak má nastať spravodlivá spoločnosť, najprv sa musí zmeniť tento princíp. Princíp slobodnej spravodlivej spoločnosti môžu presadiť len ľudia, ktorí ho majú silne zakorenení vo vedomí a zároveň sú schopní sa spoločensky presadiť. Zatiaľ je ale takýchto ľudí príliš málo na to, aby sa tak stalo. Všetko čo sa deje sa má diať, pretože keby sa to nemalo diať, tak sa to nedeje. Má to svoj zmysel pre budúcnosť. Princíp egoizmu a násilia je len dočanými javom v spoločnosti, do doby pochopenie jeho nezmyselnosti. Potom príde Raj, plný radosti a šťastia. Mne je takýto svet veľmi blízky. Mám pocit, že som z takéhoto sveta prišiel na tento svet, a že takýto svet je mojou domovinou a prirodzenosťou. Tí, čo nemáte pocit, že ste v takomto svete niekedy žili, zodpovedne vám môžem prehlásiť, že sa máte na čo tešiť. Ten svet je neskutočne pozitívny a príjemný. Od narodenia ho mám v sebe a nikdy zo mňa nevypadol.Takže sa môžte tešiť na super svet. Dôkazy samozrejme žiadne nemám, mám len neskutočne silný pocit, že tomu tak je. Tento pocit mi dáva silu odtrpieť si tento svet, ktorý na mňa naložil maximum negatívneho, čo som schopný uniesť.
|
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 28/07/2010 : 00:11:22
|
Duchom človeka je to, čo formuje jeho duševnú činnosť. Tá formuje jeho fyzickú činnosť.
|
 |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 30/07/2010 : 09:29:32
|
| ahoj všichni co to čtete zajímalo by mě kolik a jestli vůbec nějací jsou tu studenti z UK filozofie? :) dík.. |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 30/07/2010 : 14:08:38
|
| Čo by tu robili. Oni majú iné radosti než čítať toto. |
 |
|
|
µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts |
Posted - 31/07/2010 : 03:27:24
|
@ axel01
Doufáš marně ti řeší skutečné problémy. Tady je to naprosto mimo. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 31/07/2010 : 11:40:55
|
Přece "duše" je definice něčeho, co předpokládá spíše nějaké morální zásady jako je ochrana slabších nebo tak.
Neronisi.
Morální zátady a podobně jsou již důsledky duše a nkoliv duše sama.Důsledkem duše je i to, že si sám sebe uvědomuješ, že máš své vzpomínky, že přemýšlíš.To vše a vše ostatní není duše,ale důsledky duše.Příčinou duše, čili její podstatou ze které všechny ty důsledky vyplývají je právě ta funkce slova v procesu myšlení, jenže je třeba pochopit vše k čemu zde dochází a jak.Potom již není třeba shánět informace ve Wikipedii, nebo kdekoliv jinde,ale myslet vlastní hlavou.Světovým se také nestane ten, kdo svět kopíruje,ale ten koho kopíruje ve vlastním zájmu svět.Pokud je to co tvrdím novum,pak je na třeba na Wikipedii,aby si informace aktualizovala, třeba dle mého poznání. Lidé nevěděli co je duše a vymýšleli si všemožné nesmysly.Moje definice duše je ověřitelná a pravdivá.Pokud to nechápete, meli byste se spíše ptát na to co vám je nejasné, než stavě nesmyslné protitvrzení vyštrachané bůh ví odkud a pocházející třeba až ze středověku, kdy lidem chyběla celá řada dnes běžně známých.Naprosto stejně by tomu bylo,kdybych tvrdil, že je Země kulatá a někdo by byhledal na Wikipedii předpotopní tvrzení, že je Země plochá a nesou ji na hřebetech čtyři bílí sloni. Nevyhledávat.ale přemýšlet. To je oč tu běží.
MB |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 31/07/2010 : 13:15:39
|
Člověkové. Před třemi dny jsem se konečně přihlásil na Facebook.Už mne tam zvalo hodně přátel.Jste li někdo již přihlášení, jako příkladně Milan Miló,kterého již mezi přáteli mám,rád vás mezi přáteli uvítám.Nejste li tam, pak mně pošlete vaše E mailové adresy a já vás do Facebooku pozvu. Pak jen vyplníte přihlašovací údaje a stanete se přáteli automaticky.Je to zadara a je tam ledacos možné, třeba i vkládat fotky, videa a je zde řada dalších možností komunikace, zatím ještě ani nevím kolik a jaké. Teprve se tam rozhlížím.Tam mohu oskenovat i obrázky pro zjednodušení toho, co vám chci vysvětlit a totéž můžete dělat i vy a své domovské stránce. Zatím ještě nevím co je tam možné, ale zdá se mně to být super.
Jste li již na Facebooku neznám vaše jména a tak vás nemohu dle nich kontaktovat.Zde jste většinou pod nickem.
MB |
 |
|
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 31/07/2010 : 13:35:28
|
| Slávo, já facebook nebo podobné nástroje nepoužívám. Mám jen email. Už to je dostatečný žrout času. |
 |
|
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 31/07/2010 : 13:36:34
|
quote: Originally posted by µ???????
@ axel01
Doufáš marně ti řeší skutečné problémy. Tady je to naprosto mimo.
Docela by mě zajímalo jaké to jsou. Teda kromě toho, že maximálně někde vyučují nebo pořádají přednášky, jinak nedělají nic. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 31/07/2010 : 14:39:41
|
Oni toto forum navštěvují, jen někdy nemají chuť zde diskutovat a tak když je cosi zaujme,spojíjí se E mailem a diskuse probíhá mimo forum a nejenom studenti,ale dokonce i profesoři.A tak bych řekl, že více diskutuji touto cestou mimo forum, než zde.Někdy výsledky diskuse přenáším do fora,protože od nich získávám nové argumenty a informmace.Začněte skutečně diskutovat, přemýšlejte a nesnažte se odporovat za každou cenu i tomu, co jste pochopili a uvnitř sebe uznali za správné. Potom budou mít chuť zde diskutovat i oni,protože jejich slova nebudou hrachem na stěnu házeném.Ono je někdy o nervy zde diskutovat a každý k tomu nemá tolik trpělivosti jako já, nebo vy.
MB |
 |
|
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 31/07/2010 : 16:23:29
|
Mě moc nebaví se nějak vykecávat. Kdyby mě emailem kontaktovalo více lidí (jakože zatím nikdo ), tak bych jej z profilu asi odstranil. Celkem nechápu proč vyžaduje trpělivost přispívat na forum. Patrně je důležité nějaké myšlenky schvalovat ne jen o nich mlčet aby si autor výsledek přiřadil do nějaké kolonky "úspěšná realizace" ve svém podvědomí, což jej motivuje. Já se snažím vystupovat co nejméně invazivně, protože si nemyslím, že by se dalo cokoliv pokládat za úspěch, protože relativizovat se dá teoreticky úplně vše a hlavně když nad něčím konkrétním přemýšlím moc dlouho, dost mě to unavuje. Takže moc nevím co s tímto naším komunikačním problémem. |
 |
|
Topic  |
|
|
|