www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Kecárna.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 96

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 15/02/2010 :  01:36:25  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sokrates

Axel
Je tu demokracie a v tom právě vidím ten problém. Ale ve skutečnosti jsem na konci ve svém příspěvku narážel na současný stav naší politické scény.

no, můžeš mluvit víc konkrétně?

můj osobní pocit je ten že všichni na politiku nebo cosi nadávají a nikdy zatím nenabídnul lepší návrh či systém, jak by toto mělo probíhat....tedy měla by vládnout jen vymezená skupina?

tak je to teď....a to přestože tady je demokracie....hm?

na co ta demokracie potom je, když umožňuje volit jenom z některých...? resp. z těch, co kandidují.....
,,pošlete svůj hlas"...

myslim že bychom potřebovali do vlády někoho s čistými úmysly...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 15/02/2010 :  10:39:42  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel.

Tvoje slova o tom, že by měli být ve vládě jacísi lidé s čistými úmysly, mne pobavila. Vždy jsou tam straníci,čili lidé uznávající určitý názor a to to proto,že jsou voleny strany a nikoliv osobnosti.Od straníka nemůžeš očekávat čisté úmysly. Vždy se bude přiklánět a prosazovat zájmy stany a potom záleží na tom jaké ty zájmy jsou. Některé mohou být výhodné třeba pro podnikatele a lidi bohaté, jiné pro většinu,ale pro ty bohaté příliš ne. Ty volíš stranu dle logiky ,čili posouzení co je pro tebe výhodnější. Budeš li přináležet k bohatým, pak budeš od vlády či parlamentu očekávat to co tě bude podporovat a to budeš považovat za čisté úmysly. Budeš li přináležet k té většině obyčejných lidí,pak pro tebe budou čistými úmysly ta rozhodnutí, která budou podporovat lidi jako jsi ty. Jedni i druzí budou mít řadu argumentů pro svou volbu a přesvědčují tě o správnosti své cesty, takže se může stát a často se tak stává, že volíš toho, kdo podporuje právě tu skupinu, ke které nepřináležíš a pak jsi zklamaná. Budeš naslouchat argumentu tvrdícímu, že podporou podnikateů a lidí bohatých zbohatnou i ti obyčejní prostí lidé a budou tě vysvětlovat jakou cestou se k tomu dojde. Ty to uznáš jako moudré , zvolíš je a výsledkem je to, že oni bohatnou a ty chudneš a přicházíš o svá práva, která naopak těm bohatým rostou.Ono je to vlastně celkem jednoduché,ale člověk musí myslet vlastní hlavou a hlavně se poučit s toho, co již zde bylo a jaké to mělo důsledky. Pak tě nikdo rohlíkem neopije.Nějaké čisté úmysly těch kteří vládnou jsou ryzí utopie a cosi v tomto systému demokracie nereálné.
Říkáš, že kdekdo na stav nadává,ale nikdo neukáže stav lepší. Já jsem jeden v minulém vstupu ukázal,ale bez odezvy. Skus si to promyslet a třeba najdi chybu v logice.Je to víc, než mlčet. Budeme li takto společně přemýšlet jako tým,pak můžeme k nějakým výsledkům dojít.

MB
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 16/02/2010 :  10:23:32  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Pozor důležité.
PŘEDEJTE DÁL !!!
V PŘÍŠTÍCH DNECH MUSÍTE DÁVAT VELKÝ POZOR A NEOTEVŘÍT ZADNY E-MAIL NAZVANÝ
POZVANKA-"INVITATION", NEZÁVISLE NA TOM, OD KOHO JE.
JEDNÁ SE O VIRUS, KTERÝ " OTEVÍRA OLYMPIJSKOU POCHODEŇ" A KTERÝ SPALÍ
HARD DISK. TENTO VIRUS BUDE ODESLAN OSOBOU, KTERA VÁS MÁ VE SVÝCH KONTAKTECH. TAKŽE POKUD OBDRŽÍTE E-MAIL S NAZVEM "INVITATION" NEOTVÍREJTE HO JE TO NEJHORŠÍ VIRUS OHLAŠENÝ CNN A KLASIFIKOVANÝ SPOLECNOSTÍ MICROSOFT JAKO
NEJDESTRUKTIVNEJŠI VIRUS, KTERY KDY EXISTOVAL!!!!!!!

BYL OBJEVEN VČERA ODPOLEDNE POSLETE TENTO E-MAIL VSEM, KOHO ZNATE, VASIM
PRATELUM, VSEM VASIM KONTAKTUM ČÍM VÍCE OSOB UPOZORNÍTE PŘEDEM, TÍM HŮŘE
SE BUDE VIRUS ŠÍŘIT!!!

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 16/02/2010 :  11:41:49  Show Profile  Reply with Quote
Já myslím, že nejde tak o to aby se nešířil ten virus, ale spíš aby se šířilo tohle upozornění.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 16/02/2010 :  12:25:32  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

Já nevím.Ale jistota je jistota.Dostal jsem to v E mailu a nemohl si to nijak ověřit. Když bych však dostal ten virový mail,tak ho pošlu do koše a o to zde jde. Zda to někdo bude, nebo nebude šířit, je mně úplně jedno. Těchto pár řádek nikomu neublíží, nikdo na něm nevydělá ani neprodělá,ale může si zachránit počítač.Jsou různí lidé a některým dělá radost, když ostatním ublíží a tak se neptám zda je pravdivý, nebo ne,ale prostě si dám pozor.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 16/02/2010 :  14:27:54  Show Profile  Reply with Quote
Pokud vím, tak se nemá otevírat neznámá příloha, email jako takový otevřít můžeš. To není o strašení, spíš o škodolibé radosti z toho, že to nějaký blbec začne rozšiřovat.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/02/2010 :  09:10:04  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

Zajisté máš pravdu a já se přiznám, že jsem v tom ohledu naprostý laik.V tomto foru byl spam a já nevěděl,že to spam je. To člověk pozná až když to otevře.A tak jsem na něj kliknul. V tu chvíli se ukázala tabulka, že můj počítač byl nakažený virem a pokud chci svůj počítač zachránit , mám kliknout na instalaci nějakého antiviru a zaplatit tolik a tolik dolarů na určené konto. Ať jsem dělal co chtěl a třeba počítač restartoval, ta tabulka tam byla stále a žádný program nefungoval. A tak jsem byl nucen použít CD BOOT při startu, zadat Fdisk, hard poté znovu naformátovat a instalovat všechny programy. A tak jsem opatrnější a pokud bych dostal mail s udaným názvem, hodím ho do koše a koš vysypu.Bez upozornění bych jej klidně otevřel. To však neznamená, že ten mail očekávám. Může to být jen legrácka nějakého dobráčka a třeba takový virový mail ani neexistuje. Vám ostatním jsem to ukázal ze stejných důvodů a ne proto, že bych chtěl tuto "legrácku" šířit.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 17/02/2010 :  15:49:27  Show Profile  Reply with Quote
Když uděláš blbost, budeš příště chytřejší. Fdisk používají už jen lidi ze staré školy, beztak se to dalo obejít i jinak. Hlavní je chovat se tak aby se ty útoky nemnožily. Někdy omylem na něco klikneš a už se jich nezbavíš, zasírat email ti už nepřestanou.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/02/2010 :  16:12:44  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.
Tehdy byl F disk jedinou možností a přiznám se bez mučení,že jsem tehdy podcenil antivirové a antispamové programy a v počítači jsem je neměl. Ty jsem nainstaloval až potom.Nechtěných mailů se zbavit dokáži.Označím je jako spam a do schránky se mně nedostanou.Jen občas musím vykydat spam koš.Jenže jsem někdy zvědavý a tak některý otevřu i v tom koši,což bych dělat neměl.

MB
Go to Top of Page

Sokrates
Aktivní uživatel

Czech Republic
237 Posts

Posted - 18/02/2010 :  18:01:53  Show Profile  Send Sokrates an ICQ Message  Reply with Quote
axel01
Na demokracii pohlížím obdobně jako Platon.
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 18/02/2010 :  20:04:40  Show Profile  Reply with Quote
pro Sokrata:

Jak podle tebe pohlížel Platon na demokracii?
Go to Top of Page

Sokrates
Aktivní uživatel

Czech Republic
237 Posts

Posted - 20/02/2010 :  21:07:22  Show Profile  Send Sokrates an ICQ Message  Reply with Quote
Platon pohlížel na demokracii jako na vládu lůzy. Jako ideální řízení státu navrhoval vládu filosofů, (pro mě nezávislí odborníci) kteří na rozdíl od nevzdělaného lidu rozumí meritu věci. V demokracii totiž získává moc skupina demagogů, která si přiláká na svou stranu většinu lidí, tedy chudiny. Zatímco menšina bohatých se vykořistuje. Nakonec nikdo nejedná v zájmu obecného blaha. Nejhorší ale na celé věci je, že obecné blaho je pro každého něco jiného, čímž se dostáváme do patové situace, protože i kdybychom se domluvili na tom, co je obecné blaho, už se nedohodneme jakým způsobem a prostředky se k onomu blahu budem přibližovat. Není-li obecné blaho, nemůže být ani obecná vůle, jejímž předmětem by obecné blaho mělo být, jak to přesně vystihl J.A.Schumpeter

Navíc Slávovo pojetí demokracie, teď narážím na to volení osobností, můžeme nalézt taktéž u J.A.Schumpetera a já s ním nemůžu nesouhlasit.

Edited by - Sokrates on 20/02/2010 21:12:23
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 20/02/2010 :  23:33:26  Show Profile  Reply with Quote
nemáte tady z toho mlčení na foru deprese ?!
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/02/2010 :  08:06:49  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel.
Mno příjemné to ticho není,ale to už zde bylo a pak následovala konjunktura . Někdy se v tom tichu dojde dál než v chaosu.Ona kvantita vždy nemusí být tim nejlepším.

MB
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/02/2010 :  09:04:03  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Platon pohlížel na demokracii jako na vládu lůzy. Jako ideální řízení státu navrhoval vládu filosofů, (pro mě nezávislí odborníci) kteří na rozdíl od nevzdělaného lidu rozumí meritu věci.
Sokrate.
S tím bych souhlasil,kdyby bylo zaručeno,že jsou ti filosofové skutečně kvalitní a skutečně rozumí meritu věci.Rozhlédni se kolem na existující filosofy a řekni mně, kterému bys to rozhodování svěřil.Najdeš li jediného, svěř mu vládu a on se tě v nové situaci k nepoznání změní.Filosofové zde nejsou proto aby vládli a většinou na to ani neají schopnosti, protože dobrý filosof je plný pochyb a potom je každé rozhodování velmi těžké.Filosofové jsou zde proto aby bádali a pak své poznání předávali té "lůze" a ta díky tomu rozuměla meritu věci. Navíc se filosofové dělí do skupin vyznávajících různé názory.Kdyby nám vládli filosofové s křesťanským a monarchistickým zaměřením,asi bychom dost bědovali.On i Platon byl jen člověk a jako řada jiných sebe a své žáky,či kolegy považoval za schopné vládnout,prostě měl o vládnutí své představy a ideály.Je možné, že kdyby jim tu moc svěřili, přivedli by národ k absolutnímu krachu.Já v tomto nesouhlasím s Platonem.
Ty hovoříš o vládě odborníků a srovnáváš to do roviny a Platonovými filosofy vhodnými k vládě. To ale srovnávat vůbec nejde.Kdo má ty odborníky vybírat a jak? Ta lůza? Vždyť i mezi nimi jsou schopnější a méně schopní a sami si nemohou říci" já jsem schopný odborník a tak budu vládnout". V běžné demokracii jak ji známe se tito lidé dle svého směru a názoru zařazují do stran a hnutí. Volič si řekne, Ejhle ten je schopný a volí tuto stranu. Jenže tím dá mandát hromadě neschopných, kteří se vezou s ním. Kdyby byl jedním s kandidátů třeba za tvůj volební okrsek,pak bys vybral jeho protože je schopný a v dalších okrscích by jednali podobně a tak by se do zastoupení dostali ti schopní bez ohledu na jakési politické zaměření. Čili by bylo naplněno to s čím souhlasíš, čili vládli by lidé schopní a oddborníci. Protože by jim strany a hnutí již neměli co nabídnout a nemuseli by se politice těchto stran a hnutí podřizovat, Mysleli by nezávisle a jednali z hlediska odbornosti a svého názoru, dle kterého dostali od voličů ten mandát. Takže vlastně s tebou plně souhlasím a to s čím ty u mne nesouhlasíš je k tomu cestou. Pokud vyměníš v Platonové názoru za filosofy odborníky, již je to o něčem jiném. S Platonem nesouhlasím, protože poslání a funkce filosofů je v něčem docela jiném, ale jsou li za filosofy dosazeni odborníci,pak souhlasím,ale uvědom si, že to volbou osobností ukazuji právě k tomu tvému jedinou reálnou cestu.Největším nesmyslem současné podoby filosofie je volba skupin, čili stran a hnutí. Právě to vede k tomu,že volíš dle osobnosti a vedle té osobnosti dáš mandát zástupu lůzy, byť by to byla lůza těch nejbohatších lidí s nejvznesenějším původem.Ty osobnosti pak nemají šanci se v té záplavě lůzy prosadit a navíc musí své názory podřizovat preferovaným názorům strany či hnutí.
S čím tedy vlastně nesouhlasíš,když je to cesta k naplnění tvé vlastní myšlenky. (Tvé, nikoliv Platonovy,protože k naplnění jeho myšlenky cesta nevede. Není kdo by volil vyjma té lůzy a ta jak říká na to nemá potřebné znalosti.) Já bych ovšem neoznačoval jako vhodné k vládě jen filosofy, ani jen odborníky,ale prostě lidi moudré a znalé.Oni se takoví lidé vřdy projeví a je možno je vždy najít.Průměrnost je neviditelná,ale hloupost a moudrost vždy vystoupí nad hladinu a vždy se nějak ukáže.Někdy je ženská od plotny moudřejší než deset filosofů,ale stranu bych kvůli ní nevolil. Jako osobnost třeba ano.Někdy i profesoři filosofie přináleží spíše k té lůze,jen to na nich není tak vidielné. Jako osobnosti bys je třeba nikdy nezvolil za své zástupce a vládce.Zvolíš stranu díky jednomu moudrému a zvolíš i jej a bude tě vládnout ke tvé škodě.

Skus vysvětlit, proč s tímto nesouhlasíš. Zajisté to není dokonalé a může v tom dojít k různým vedlejším variantám, jako třeba to, že se určití lidé sdruží v tom zastoupení do skupin a začnou prosazovat své názory se kterými třeba voliči nesouhlasí, co je poškozuje, omezuje jejich zájmy, či je to přímo hrožuje, A tehdy má své opodstatnění to, že by mohli být kdykoliv svými voliči, které zastupují odvoláni a vyměněni za lepší. Volíš li strany, pak toto není možné. Volíš li osobnosti a tyto zastupují učitou vymezenou skupinu voličů, pak to možné je a logicky s toho vyplývá,že vy ztratilo na výnamu volební období a stalo by se neomezeným. Dokud máš schopností a využíváš je ve prospěch viličů, jsi tam bez omezení doby. A tak by se ušetřily i miliony za volby.
Prostě pracuji s logikou a algoritmem a toto mně vychází jako ideální stav. Kde je v tom algoritmu chyba?

MB
Go to Top of Page
Page: of 96 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000