Author |
Topic  |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/10/2009 : 20:09:58
|
Broziku.
Věda ničí náboženství,protože nachází přirozeno tam, kde náboženství počítá s nadpřirozenem. Proto náboženství se skutečnou vědou vždy bojovalo a snažilo se vědu omezit. Dokonce docházelo i k vraždění vědců a to i upalováním, označováním za služebníky satana ,čaroděje a podobně. Jenže je to i tak,že náboženství rozšířilo vzdělanost , zakládalo školy a gramotnost, což vedlo k růstu vědy. Oni to však dělali až tehdy, když museli, když je vnější tlak k tomu přinutil a využívali školství k podpoře, rozšiřování a růstu moci církve. Že to mělo i jiný důsledek, než očekávali ,čili ničení víry, to je dodnes mrzí a kdyby mohli, pak by toto rádi vzali zpět. Takže tvrzení,že věřící a církve byli tvůrci dnešní kultury a vědy, je pouze popisem toho, čeho nikdy dosáhnout nechtěli. Jenže to bylo důsledkem pro který vytvořili příčinu. Kdyby znali důsledek této příčiny, nikdy by to neudělali.Nevzdělanost slouží víře.Věda víru ničí.
Jinak fašismus nebyl tím, co Nitzeho ovlivnilo,ale Nitze ovlivnil pravdy uznávané fašisty. Jeho slova byla chybně pochopena a zneužita ve prospěch pravd fašismu. Alespoň tak jsem toto pochopil. Za správnost bych však nedal ani ponožku.(lidé jsou různí a musel bych jej skutečně znát abych mohl posoudit jak co myslel.) Ono bylo ve fašismu tolik rozporů,že se občas ztrácí logické souvislosti.Na jedné straně omezovali vliv zprofanovaných církví a na straně druhé si nechali zbraně církevními hodnostáři žehnat.Kdo se pak v nich má vyznat.
MB |
 |
|
Brozik
Nový uživatel
Czech Republic
8 Posts |
Posted - 07/10/2009 : 21:00:03
|
Mnohokrát děkuji za odpověd zase mě posunula o trochu více dopředu. Stejně se mi hlavou furt oní otázka a nemůžu na ni najít odpověd a to je Co jednou bude až mi nebudem. Myslim jestli naše planeta zahyne v důsledku jaderných zbraní nebo zanikne jiným způsobem. Co bude pak rozpadne se v prach do vesmíru? Nebo zde vznikne nový život zase od Dinousaurů až po vyspělou techniku? Jaká je úloha nás na této planetě? Plníme nějaký cyklus od narození po smrt, ale v tom musí být něco víc ne? Proč vlastně existuji zrovna já? |
 |
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 07/10/2009 : 21:53:38
|
Nýče, Nýče, Nýče... Proč všichni začínají od nejsložitějších filosofů, kteří nejen, že přinášení svůj vlastní nový pohled na svět, ale ještě k tomu diskutují s celým předešlým zástupem filosofů? Na druhou stranu - proč ne, že.
Jáká je úloha nás na této... - Dokud si nepřečtu zadání, neuvěřím, že nějaká úloha je.
Proč existuji zrovna já? - Proč neexistuji jen já? Proč já musí existovat, namísto aby prostě bylo? |
Edited by - okref on 07/10/2009 21:58:49 |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 08/10/2009 : 03:31:09
|
quote: Originally posted by Brozik
Omlouvám se, že Vám skáču do rozběhlé konverzace, ale zajímalo by mě jako začínajícího filosofa (studenta univerzity) co si představujete pod výrokem "Bůh je mrtvý" Nietzsche "Nietzsche je mrtvý" Bůh.?
to je takový vtip, ne?
Nietzsche prohlašoval, že Bůh je mrtvý, což souvisí s jeho filosofií...no a Bůh se pak nasral a řekl, Nietzsche je mrtý...no...a jak řekl, tak se stalo, ne? :-) Nietzsche z Boží vůle zemřel 25.srpna1900. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/10/2009 : 09:11:28
|
Stejně se mi hlavou furt oní otázka a nemůžu na ni najít odpověd a to je Co jednou bude až mi nebudem. Myslim jestli naše planeta zahyne v důsledku jaderných zbraní nebo zanikne jiným způsobem. Co bude pak rozpadne se v prach do vesmíru? Nebo zde vznikne nový život zase od Dinousaurů až po vyspělou techniku?
Broziku. Toto je sice otázka, kterou si klade mnoho lidí, ale odpověď nikdo nezná.Nemohu tedy nabídnout odpověď, ale pouze úvahu. Nejdříve to jasné. Země nedrží pohromadě jen proto, že je zde život,čili se nerozpadně. Ovšem může tomu být naopak, čili že se rozpadne a díky tomu zmizí život,příkladně po srážce s nějakým obřím asteoidem. Nebylo by poprvé. A nyní jen báje a sci fi. Pokud by zanikl s jakýchkoliv důvodů život na Zemi a to v absolutním měřítku(čistě teoreticky) a zůstala by voda a atmsféra,pak by tento stav trval tak dlouho, dokud by trvaly podmínky život zmenožňující,příkladně vysoká radiace, či nevhodné teplotní podmínky.Času je na to dost i kdyby vyčištění trvalo miliony let. Celou tu dobu by sluneční soustavou prolétaly komety a rozsévaly ze svého ohonu spirely.Tyto by však neměly šanci vytvořit život,protože by zde nebyly podmínky. Jakmile by podmínky vznikly a spirely se dostaly do atmosféry, byly by aktivované atmosferickou elektřinou (bleskem) a dopadaly by na povrcch Země. Ty které by dopadly a souš by neměly cestu k dalšímu životu a rozpadly by se jejich vazby. Ty které by dopadly do vody či byly do vod splaveny, by podmínky měly a nejprve by čerpaly energii navzájem mezi sebou za pomoci kyslíku a dusíku. Některé by nedokázaly najít ccestu k životu a jejich vazby by se rozpadaly, ale tvořily by podmínky pro život ostatních protože by zde zůstaly podsestavy živé hmoty, které jsou snadnější cestou. Ostatní by se díky tomu vyvíjely stylem pokus- úspěch. pokud omyl.A tak by vznikly složitější a složitější formy života a jedenkrát by část života opustila vodní prostory a začala obsazovat pevninu.Některé organismy by zanikaly a tvořily podmínky pro život ostatních, třeba humus, jiné by díky tomu našly cestu k životu , naučily by se čerpat živiny kořeny a byly by zde rostliny. Jiné by se naužily čerpat živiny s těch rostlin a vznikala by fauna. Další by se naučili čerpat živiny požírám zvířat a byly by zde šelmy. Zda by se vývoj ubíral stejnou nebo jinou cestou je dáno mnohými neznámými činiteli a proto na toto není možné odpovědět. Nevstoupíš do stejné řeky. Zda by vznikla bytost myslící slovně ,čili člověk jakékoliv podoby opět záleží na mnohých neznámých činitelích. Někdy stačí dopad asteroidu a díky změnám v klimatu zaniknou některé druhy,ale některé najdou cestu k přežití, třeba tím, že se naučí myslet slovně. Kdo však ví, zda k něčemu takovému stress vyvolávajícímu dojde? Nedojde li,pak nejsou dány podmínky pro vznik člověka. Evoluce je dána vznikem stressových situací, při kterých přežije jen ten kdo se přispůsobí. Myšlenka,že dinosauři či velcí ještěři vyhynuly není správná. Zahynuly ti, kteří nedokázali najít cestu k své proměně a přežily proměnění ti kteří tu cestu našli. Jenže jsou vlastně jiní a třeba i člověk může patřit k těm změněným formám obřích ještěrů. Nevyhynuli, ale změnili se. Příroda je v otázce evoluce tvrdá a nesmlouvavá. Najdeš cestu k životu,pak přežiješ třeba ve změněné formě. Nenajdeš cestu k životu, pak zahyneš. A to se týká i lidí. Vytvořili situaci v níž je život ohrožen, čili zneužívají schopností ve prospěch uznaných pravd a mají v rukách schopnosti dostatečné pro zničení života na Zemi. Nedokáží li poznat a odstranit to co život ohrožuje,pak mají smůlu a smůlu má i život na celé planetě. Dokáží li toto nebezpečí poznat, najít jeho skutečné příčiny a tento stav změnit, pak je život mimo nebezpečí. Dnes je doba ve které je toto vysoce aktuální. Nebezpečí bylo poznáno a jsou hledány cesty k jeho odstranění,ale je zde velká překážka. Lidé si cení svých uznaných pravd více, než zivota samého. --------------------------------------------------------------------- Jaká je úloha nás na této planetě? Plníme nějaký cyklus od narození po smrt, ale v tom musí být něco víc ne? Proč vlastně existuji zrovna já? --------------------------------------------------------------------- Ptáš se tedy na smysl života,čili směřuješ k vysoké filosofii. Takže jsi zde na právném místě ve správný čas. Na plnohodnotnou odpověď však nečekej,spíše jen může jít o nasměrování. Nejprve si s otázky oddělíme to nač je odpověď celkem jednoduchá. Proč existuji zrovna já. Protože ses narodil jako člověk.Kdyby ses narodil jako zvíře, tuto otázku by sis nikdy nemohl položit, protože bys neměl slovní myšlení. To že si uvědomuješ svou existenci a dokážeš o ní uvažovat je důsledek funkce slova v tvém procesu myšlení. Čili existuješ protože ses narodil a že jsi to právě ty a že si to uvědomuješ je dáno slovy ve tvém myšlení. Jaká je úloha (smysl) nás lidí na této planetě? Plníme nějaký cyklus od narození po smrt, ale v tom musí být něco víc ne? Jakmile život na planetě vznikl, pak se vyvíjí, Narodí li se člověk,pak se vyvíjí, protože jinak by zahynul. A tak se život na planetě i člověk jako jedinec vyvíjí a nemohou jinak i kdyby to žádný vyšší smysl nemělo. Každý život začíná nepříjemnem a nepříjemno, či bolest je to co život ohrožuje a tak se celý život zasvěcen hledání příjemna a zbavení se nepříjemna. Člověk ani kterýkoliv jiný živý organismus vlastně po celý život nedělá nic jiného, jen formy jsou různé.Chybí li zdánlivě, nebo skutečně cesta k odstranění nepříjemna,pak každý živý organismus včetně člověka ztrácí zájem o další život. Jsme zde proto, že jsme se narodili a od té doby hledáme cesty od nepříjemna k příjemnu.My tak činit musíme abychom žili.Činní li tak všichni živí tvorové,pak život na planetě existuje a vyvíjí se. Čili smysl života je právě v tom životě. To je základ a potom třeba můžeš hovořit o smyslu svého života pro určité lidi, pro určitou floru, faunu a prostě celý svět.Představ si příkladně, že je tvůj rodič alkoholik, který žije pouze jen pro sebe a své příjemno. Ty naopak hledáš cesty k životu pro všechny lidi a tyto cesty jim předáváš. Čili tvůj život má pro život ostatních vysoký smysl. Jaký je smysl toho rodiče? Ten, že tě splodil a vychoval. Bez něj bys nebyl a nemohl dávat své schopnosti statním. Takže ten smysl vždy nějaký je, jen je třeba jej najít,ale to musí každý sám za sebe. Pokud jsem tě k něčemu přivedl a ty cosi pochopíš, co ovlivní kladně tvůj život, pak můj život má pro tebe jakýsi smysl. Rozvineš li to k dokonalosti, pak tvůj život bude mít smysl pro mnoho lidí, třeba celý svět a tím vlastně i můj. Vše je navzájem provázáno.
Má smysl zdokonalování člověka jako druhu,čili jakýsi vývoj směřující k dokonalosti? Ano, protože umožňuje člověku jako druhu přežít a tím má smysl i pro ostatní život planety. Mělo by smysl, kdyby člověk jako druh vyhynul? Ano, protože by přestal ohrožovat ostatní život planety. Mělo by totéž smysl pro člověka? Nikoliv, protože by neexistoval.Mělo by smysl, kdyby se člověk zbavil uznaných pravd, které společnost lidí rozdělují a vedou k zneužívání schopností včetně těch dostatešných pro zničení všeho života na planetě? Ano, protože potom by člověk přestal ohrožovat život planety a těch schopností (týchš) by využíval pouze životu ku prospěchu. V takovém případě by vyhynutí člověka pro ostatní život planety nemělo smysl. Stále je zde to nepříjemno a hledání příjemna ve všech možných formách a podobách. Nuž už jsem toho nakecal dost. Přemýšlej, jsi člověk.
MB |
 |
|
Brozik
Nový uživatel
Czech Republic
8 Posts |
Posted - 08/10/2009 : 10:28:46
|
Rozhodně jsi mě ted nasadil velkého takříkajíc brouka do hlavy a začalo mě to pěkně šrotit a zamýšlet se nad tím. Hodně mě nadchla odpověd na to, že vlastně ty předáváš nějaké myšlenky mě, a já bych je měl předávat ostatním a tím plním svůj cyklus života, abych poznal pravé já a využíval jen ty nejlepší okamžiky ze svého života. Ale co když společnost a lidstvo jako takové, je už natolik zkažené dnešní někdy až moc moderní dobou? Můj názor je takový, že už se dnes najde jen hrstka lidí na světě co chtějí něco změnit, a dejme tomu se zabývají filozofií (hrstkou nemyslim stovky, ale obecne tisíce a tisice na celem svete, což je dost malo). Řekl bych že dnešní lidstvo je velmi žkažené, jak už jsem řekl nejenom moderní dobou a ulehčováním si každé situace, ale také Masmédii, reklamou a pro mě celkově jsou lidé hrozně moc ovladatelní, takže dotyčný stát s lidmi hýbe jak s panáčky v divadle. Oni něco řeknou něco doporučí, viz Prasečí chřipka a lék Tamiflu a oni bezmyšlenkovitě jdou a nakupují jak kdyby měl přijít konec světa. Osobě bych velmi rád třeba v budoucnu lidi rád směroval správným směrem, což pokud dokončím tuto školu a stanu se pedagogem tak se mi třeba i podaří, ale je to hodně dlouhá cesta, na které nejprve musím poznat sám sebe a odpovědět si na mmoho otázek. Poznámka pro MB: Jen tak náhodu nepřemýšlel jsi někdy o napsání knihy? Nebo něco podobného? Můj názor je takový, že by jsi mohl velmi obohatit lidstvo. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/10/2009 : 17:14:28
|
Broziku. Myšlenka,že je lidstvo díky moderní době skažené je naprosto chybné. Skus zapátrat v paměti a srovnej dobu dnešní s dobou inkvizic, svatých válek a třeba se středověkem. Proti lidem té doby jsme beránci boží a ti lidé by nás takto i brali. Máme jen v rukách vyšší schopnosti. Jenže toto chce začít od Adama a pochopit jaké zákonitostí řídí běh světa a jaký je jejich význam a funkce v algoritmu života planety. Zkrátka pochopit souvislosti mezi příčinami a důsledky.Když tento základ pochopíš, pak je vše mnohem jednodušší a přehlednější. Bible začíná těmito slovy. " Na počátku bylo slovo, to slovo bylo od boha a to slovo bylo bůh." (nejsem věřící ale moudro hledám ve všech pravdách protože v nich je) Co je tím řečeno? Byl zde nějaký tvor, předchůdce člověka. Budeme mu říkat Adam. Jeho myšlení bylo okamžité pocitové jako je tomu u ostatních zvířat,čili měl schopnost myšlení, ale nikoliv schopnost přemýšlení. Byl však stressovaným druhem a následkem toho došlo k rozšíření kapacity jeho operační paměti na úkor rezerv. Je li čerpáno s rezerv dochází k procesům, které upravují genetickou informaci tak, že u potomstva dochází k zvýšené tvorbě rezerv. Toto probíhalo během tisíců let a došlo to ke stavu, při kterém je kapacita operační paměti natolik velká, že se do ní lapidárně řečeno funkce slova vejde. Slovo je umělý blok trvale připojený k blokům smyslových informací a dochází zde k možnosti aktivace smyslových informací slovem a naopak. Tím vzniká myšlení vývojově vyššího stupně ,které umožňuje přemýšlení. A jsem u toho. Na počátku člověka bylo slovo a slovo je i tím co člověka definuje. Nikoliv tvar či barva těla,ale slovní myšlení. Bez funkce slova není možné uvědomit si smrt na konci života, protože není možné o tom přemýšlet. Jakmile však je funkce slova platná toto uvědomění smrti je díky přemýšlení možné. A tak člověk poznal smrt a tím i strach ze smrti bez cesty k odstranění tohoto strachu. To je však nepříjemno a chybí li skutečně nebo zdánlivě cesta k mizení nepříjemna, pak každý živý organismus včetně člověka ztrácí o život zájem. Co s tím??? Slovo a přemýšlení umožnilo člověku vytvořit cestu nepravou,čili posmrtný život. S toho vyplynula tvorba hospodáře v tomto posmrtném světě, čili boha. A to jsme u druhé části podobenství. To slovo bylo u boha a to slovo bylo bůh. To slovo stvořilo boha a proto bylo tím nejvyšším bohem. Dalo člověku duši schopnou přemýšlet a prostě myslet lidsky včetně abstraktního myšlení.Jenže tím, že slovo stvořilo v lidské mysli boha, vznikla první velká pravda a jako následek lidská moc, čili zneužití schopností ve prospěch svého uvědomělého já a uznané pravdy. Jenže v těch dobách chyběla komunikace a těch pravd vzniklo mnoho a různých. A tak smysl vstupu slova do procesu myšlení bylo mizení stressu a zvýšení schopnosti člověka jako druhu přežít v daných podmínkách. Důsledkem funkce slova však byla pravda a zneužití schopností ve prospěch pravdy, čili opět stress. Ten stress však má význam v tom, že urychluje vývoj, čili evoluci u daného druhu. A tak došlo díky slovu k trvalému stressu, který aktivoval cosi jako evoluční skok u člověka jako druhu. Takže to zlé je k něčemu dobré. Vede li nepříjemno stressu k růstu intelektu u celého lidstva a tento intelekt je třeba k přžití člověka jako druhu,pak je možno to zlé přijmout jako dobré.(samozřejmě s nadhledem a poznáváním funkcí příčin a důsledků. Nepříjemnem je to stále) Pokud se s tohoto pohledu podíváš na celé dějiny lidstva,pak poznáš, že totéž platí stále a stále se opakuje. Proč?? Aby bylo možno algoritmus změnit, či řídit, je třeba poznat zákonitosti žídící tento algoritmus. Jenže každý člověk nějakou pravdu uznává, povyšuje ji nad ostatní a zneužití schopnostív její prospěch považuje za správné. A tak vlastně lidé tyto zákonitosti nemohli poznat. K tomu aby člověk tyto zákonitosti poznal, je třeba čistoty, čili přijetí všech pravd jako poznání, nepovyšování žádné pravdy a stejně tak neponižování. Otázkou by mohlo být, jak jsem tyto zákonitosti poznal já,když jsem stejný jako ostatní a vlastně by mně měly být tyto zákonitosti ukryty jako ostatním. Odpověď je sice zvláštní a zavání zázraky,ale o zázraky zde vůbec nejde jak poznáš. Kdysi před více než třiceti lety jsem se setkal s Budhovým podobenstvím o "Stromu desetitisíc znaků" a to v docela obyčejné beletrii, knize Alexeje Pludka "hledání antipoda." To podobenství říká." Zasadil jsem v horách Tibetu strom mající na povrchu svých listů znaky abecedy. Najde li se člověk natolik čistý,že dokáže tyto listy urovnat tak aby vznikl smysluplný text, otevřou se před ním všechna tajemství světa a žádný poklad mu nezůstane ukryt." Ejhle slib zázraku ,ale co vlastně je ta čistota, která je podmínkou? Prostě se přede mnou objevila záplava otázek a já jsem začal na ně hledat odpovědi. Došel jsem i k tomu, že Buddha věděl, že je čistota čímsi nereálným a proto k výsledku nemůže nikdo dojít. Potom by si vlastně dělal s lidí legraci a klidně mohl slibovat zázraky aniž by někdo mohl dokázat, že slibuje nereálné. Jenže pak mne napadlo napsat písmena na lístky a ty jsem rozhodil po stole. Tehdy mně došlo, že smysluplný text může vzniknout jen tehdy, jsou li ta písmena ve stejné výši, čili v řádce. A pak mne napadlo, že by totéž mohlo platit i v jiných případech. A tak jsem na ty lístky namaloval znaky velkých pravd. Buddhismu, křesťanství,ale třeba i komunismu a řady dalších, které jsem alespoň trochu znal. Opět jsem je rozhodil po stolu a díval se na tu změť. Věděl jsem,že je musím dát do stejné výše,ale muselo k tomu dojít v mojí mysli a nikoliv jen na stole.Začal jsem si uvědomovat, že každý nějakou pravdu povyšuje a jiné ponižuje, přičem tu svou uznanou pravdu staví nejvýše do vrcholu stromu a pochopil jsem, co vlastně je čistota. Čistota je rovnocenné přijetí všech pravd,ale pak se s pravd stává pouze poznání.Moudrost je obsahem všech pravd a ten kdo díky povyšování své pravdy to moudré v ostatních pravdách nehledá, nemůže moudrost poznat a nemůže skutečně moudrým být. Skrátka jsem byl chycený na háčku a již jsem nemohl od toho odejít. Začal jsem skoumat algoritmy vzniku, růstu, vrcholné moci a pádu u těch pravd a poznal jsem,že se stále opakuje naprosto stejný algoritmus při opakované snaze tento algoritmus změnit, čili dosáhnout stavu bez negativ. S toho jsem udělal jediný možný logický závěr. Pokud dochází k opakování stejného algoritmu přes snahy jej změnit,pak lidé neznají zákonitosti tento algoritmus řídící. Já jsem ale tyto zákonitosti poznat chtěl abych dostal odpovědi na své otázky. A tak jsem došel k tomu, že všechny ty zákonitosti vychází z jediného společného jmenovatele a tím je proces myšlení. Začal jsem tedy hledat tam a začal jsem nacházet příčiny. A tak vznikla programová analýza procesu myšlení živých organismů a ta mne dovedla až k poznání funkce slova a kruh se uzavřel.Ono pochopení logiky a zákonitostí řídících algoritmus života není až tak těžké a vůbec ne nemožné. Těžké až téměř nemožné je sdělení tohoto ostatním lidem, zvláště když se nejedná o člověka vysoce vzdělaného, či autority, ale obyčejného strojního zámečníka. Upřímně. Znám cenu svých nálezů a jsem si vědom,že toto poznání může změnit svět k lepšímu a znám toto naprosto přesně. Otázky, zda vůbec chápu co jsem našel, či objevil, je tedy naprosto zbytečná.Nepřeceňuji ani nesnižuji význam,ale znám jej. Otázka zda své poznání sděluji ostatním je pro mne složitá a někdy dost bolestivá. Protože nejsem autoritou ve vědě, vybral jsem cestu beletrie, čili Sci Fi románu do kterého jsem všechny ta poznání uložil a pracoval jsem na tom velmi dlouho. Poté došlo k zničení Harddisku a já jsem téměř o vše přišel. Sílu k obnovení zničeného jsem necítil proto, že jsem byl oslabený dvěma infarkty a těžkou cukrovkou. A tak jsem ve snaze toto alespoň sdělit vstoupil před lety do tohoto fora. Mezitím moje síly vzrostly a pracuji i na obnově románu. Díky foru jsem našel i nakladatele (což je v dnešní době téměř zázrak zvláště u prvotiny neznámého autora.) A tak zde diskutuji o všem možném a stále čekám na člověka, který pochopí oč ve skutečnosti jde a jaký je význam tohoto poznání. Tomuto člověku nezištně předám vše aby mohl v tomto pokračovat a třeba vytvořit formu ve které to budou chápat i ostatní. Mám toho na několik Nobelových cen a pokud je on získá, budu mu je přát. O slávu nestojím a spíše se čemusi takovému jak mohu vyhýbám. A tak nabízím zdarma poklady a zatím o ně nikdo nemá skutečný zájem. Divné co??? Ono to až tak divné není,protože by se takový člověk dostal do opouice ke všem pravdám a vlastně všem lidem světa. Musel by to tedy být člověk nesmírně silný a cílevědomý.
MB |
 |
|
Brozik
Nový uživatel
Czech Republic
8 Posts |
Posted - 08/10/2009 : 17:51:31
|
Ani nevíš jaký velké dojem na mě tvůj poslední komentář udělal. Nemůžu uvěřit tomu, že si píšu a sděluji a ptám se názory někoho jako jsi ty. Jen mě trochu zaráží tvá skromnost, ale i na druhou stranu chápu tvé důvody. Tvoje komentáře si pročítám třeba i dvakrat za sebou abych je správně pochopil, ale někdy to pochopit úplně nejde. Velmi bych si přál kdybych třeba jednou i v budoucnu mohl jít do knihkupectví a tam si zakoupit tvoji knihu, myslím že bych ani chvilku neváhal a okamžitě si ji zakoupil, protože jsi podle mě velmi vzdělaný člověk a podle příspěvků jsi pochopil mnoho věcí, které já vůbec nechapu a teprve na ně odpovědi hledam. Stále se nějak nemohou vzpamatovat z tvého posledního příspěvku, jak se znovu opakuji udělal na mě ohromný dojem, který jsem ještě nezažil a velmi si cením, že mohu číst tvé komentáře. Když se pozastavím nad částí kde mluvíš a naznačuješ problematiku Buddhismu, se kterou jsem se velmi setkal a nejen buddhismu jako takového ale hlavně jeho odnoži a to Zen-buddhismu, tedy hledaní svého já, tedy Hara a odpoutání se od všech materialních věcí a světa jako takového. Setkal jsem se s tím díky mému ted uz bývalemu koničku a to Karate, které jsem dělal na vrcholové urovni. Prošel jsem mnoho seminári a meditacemi a nastudoval mnoho literatury a myslím si že mi to mnoho dalo, ale řekl bych že studium Filosofie mi dáva mnohem víc, protože se snažím odpovídat na všechny svoje otázky které se mi honí hlavou a jejich velké množství. Doufám že jednou na všechny odpovím a konečně vše pochopím. Zatím jsem velmi na začátku a teprve a musím říct že hodně díky tvým příspěvkum i když jich zatim bylo malo, tak začínám toho více a více chápat a za to mnohokrát děkuji.
|
 |
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 08/10/2009 : 19:16:14
|
Nerad narušuji hladký běh vaší debaty, MB, ale všimni si, že tě Brozik vyzývá k podobnému činu jako já. K sepsání uceleného díla tvých myšlenek týkajících se tvého dosavadního pohledu na svět. Nemusí to být kniha, která by se měla objevit někde v knihkupectví nebo kde, ale třeba jen čtyři nebo dvě normostránky, které by obsahovaly tvé filosofické kompendium. Až bude ta práce na světě, můžeš mi ji poslat emailem. Já se k ní sachovám podle tvého přání. Budeš-li chtít pošlu ti pak kritické poznámky nebo dotazy nebo si ji jen tak přečtu nebo nic. Ale jen v případě, že to bude opravdu ucelený filosofický pohled, za kterým si budeš moci bez výhrad stát a který bude dle tebe v základech postaven správně. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 09/10/2009 : 09:38:18
|
Broziku.
Díky. Trochu se při tvýxg slovech červenám a myslím, že trošku přeháníš.Přesto dík a ptej se dle libosti zde, nebo třeba i Emailem,kde se nám do rozhovoru nebude nikdo mísit a dělat v něm zmatek. I když na druhou stranu má rozhovor zde význam i v tom, že mohu totéž říkat všem, kdo mají zájem. Co se týká toho buddhismu. Nejsem buddhista a nepovašuji tuto pravdu nad ostatní. To jedno jediné Buddhovo podobenství mne převedlo do jiného života, než jsem žil předtím a to je vše. Pokud však plně porozumíš tomu podobenství, které jsem otevřel, otevře se tě cesta k takovým poznáním,že začneš rozumět světu a jeho základní logice. Nestane se to zázrakem,ale tím, že najdeš odpovědi na mnoho otázek a poznáš, že vlastně nevís téměř nic, protože se před tebou objeví záplava nových a nových otázek a to co jsi již poznal oproti tomu bude jen zrnko prachu a tak tě to požene k poznávání celý život. Ona to není pravda ,ale pouze cesta správným směrem a když se po ní vydáš,půjdeš tam kde jsou největší poklady a nedokážeš od toho odejít. Položím tě jednu otázku a s tvé odpovědi poznám, nakolik jsi to pochopil." Buddhističtí mniši hledali řešení tohoto podobenství tisíce let, byli i velmi inteligentní a třeba i geniální. Přesto řešení nikdy nenašli. Proč???"
Okrefe a vlastně i Broziku. Chápu správnost toho, co ode mne žádáte.Vím, že bych to udělat měl,ale necítím dost energie a schopností k tomu abych tak učinil. Shrnout do do nějakých čtyř stránek textu bych nedokázal, ani kdybych stokrát chtěl.Je toho příliš mnoho a přiznám se, že bez podnětů ,jako bych nepoznal vůbec nic a neměl o čem psát. Na Sci fi pracuji a to pravidelně dvě hodiny denně. Nakladatel je netrpělivý,ale já stále cosi předělávám a zdokonaluji (až vše zničím) Já zde poznávám možné reakce na určité věci a tyto potom upravuji. Prostě jsem amatér a nikoliv spisovatel. Možná, že ta kniha vyjde až ji nebudu schopný stále předělávat,čili natáhnu brka. Je zde totiž jeden fakt o kterém nevíte. Cosi bylo napsáno a byly to řekl bych krásné příběhy, jenže to bylo zničeno a zůstalo to jen v mojí paměti. Když člově ty příběhy píše poprvé,pak je spolu s hrdiny příběhu prožívá a tím vzniká souvislá logika příběhu. Když je ztratí a obnovuje, pak má člověk tendenci o těch příbězích vyprávět a to jsou pouze zkratky. Potom se člověk někde rozvypráví a začne tvořit nové souvislé příběhy , jenže tím vzniknou nové situace, kterým neodpovídá to další, co by mělo navazovat. A tak se člověk do toho zamotá a nemá to konec. Nikomu z vás nepřeji, aby se vám něco takového přihodilo. Zálohujte včas , nebo budete bědovat jako já, že jste tak neučinili. A tak jsem si stanovil přesný čas na psaní abych se přinutil.Možná by bylo snazší začít znovu od začátku, jenže mně je líto zahodit to co považuji za dobré a tvořit něco zcela jiného. Mohl bych být bohatý,protože byl projevený zájem (díky nakladateli a jeho známostem)použít ten román jako námět pro film. A tak se mne snaží všichni přinutit abych do dokončil . Já bych rád a mám s toho nervíky, ale???? Přesto si stále myslím, že to co jsem poznal nezanikne beze stopy a právě díky foru a internetu a to mne uklidňuje. Prostě a krátce to vše měl najít někdodocela jiný než já a změnilo by to celý svět k lepšímu. Kdybych věřil v boha, pak bych mu řekl, že je magor, když jej napadlo vložit takovou kládu na trpajzlíka. A ten trpajzlík je takový magor, že tu kládu přijal a snaží se jí nést i když je to pro něj téměř nereálné. Co se týká nějaké skromnosti, ta u mne není příliš velká. Snažím se tu kládu naložit na záda někomu jinému. Být pyšný a dřít se s tou kládou sám a díky neschopnosti ji nedonést nikam když vím že je té klády třeba by bylo nemoudré.Raději ji přenechám obrovi který tu kládu na místo určení přenese a přeji mu i to, co sklidí jako výsledek. Přesto Okrefe nejsem v žádném případě proti konversaci prostřednictvím Emailu a to platí i pro Brozika a kohokoliv jiného, třeba i zde nepřihlášeného, kdo toto forum navštíví a má zájem o mé poznání. Ono je někdy lepší bavit se v soukromí, kde člověk nemusí přispůsobovat své reakce názorům jiných jako zde ve foru. Nojo a pak se divím, že dostávám tolik mailů.
MB |
 |
|
Brozik
Nový uživatel
Czech Republic
8 Posts |
Posted - 11/10/2009 : 15:28:53
|
Je vidět, že jsme tě s Okrefem trochu více naladili na napsání nějaké práce a uveřejnění. Je vidět že tento názor nesdílím jenom já, ale i hodně lidí na tomto foru. Je to samozřejmě tvoje věc, ale na druhou stranu by to měla být trochu jako tvoje povinnost aby se lidé dozvěděli o tobě a tvé filosofie více. Kdo ví třeba to jednou lidstvu může pomoci k nějaké záchraně nebo i k vědeckým účelům a nebo jen pochopení základních věcí života. Když jsi mluvil o tom že píše sci-fi román, tak mě to udělalo velkou radost, protože já jsem docela vášnivý čtenář fantasy a sci-fi románů, i když už ted ne v takové míře, protože už na to není tolik času a sport mi bere vetšinu z toho, ale každý se ubírá nějakým směrem. Musím říct, že bych si tvůj román s velkou chutí přečetl a určitě bych věděl, že to není žádná ztráta času jako ostatně mnoho knih, které jsem přečetl. Pokud jednou v knihkupectví uvidím tvoji knihu velmi rád si ji zakoupím. Ted se vrátím k odpovědi na tvou otázku ohledně Buddhismu. Můj názor na tvoji otázku je takový, že si myslím, že Budhističtí mniši hledali mnoho otázek a věcí kolem života a i když byli sebevíce vzdělaní tak nic nenašli z toho důvodu, že jejich úkolem nebylo nic vyřešit, ale pomocí toho hledání řešení najít sami sebe a jak by řekl buddhista procitnout a odpojit se od všech materialních věcí a života, jednoduše být svododný, najít vlastní Já a sebe sama. To je můj názor, nevím jestli je správný a jestli jsem pochopil všechnu podstatu buddhismu, ale učením a poznáváním se člověk učí a ještě více se učí vlastnímy chybami. |
 |
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 11/10/2009 : 18:04:42
|
Budhizmus jsem nijak do hloubky nestudoval, ale mám za to, že tam jde o odpoutání i od já. Aby se mohl člověk zcela odpojit od té materiality a světa kolem, musí se rovněž odpojit od já. Nejde o to nalézt vlastního ducha ale celistvého Ducha. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 13/10/2009 : 09:40:15
|
Broziku a Okrefe.
To byla otázka čistoty a nikoliv Buddhismu jako takového a řešení je právě v otevření toho podobenství. Ti mniši povyšují pravdy buddhismu nad ostatní pravdy, čili přeneseně povyšují list se znakem buddhismu ad ostatní listy stromu poznání(znaků) Naprosto totéž dělají lidé ostatních pravd a výsledkem je,že listy stromu jsou pro každého pravdou nečistého na stromu rozházené do všech výšek a nikoliv jako u člověka čistého v jedné výši. Smysluplný text je možno číst, jsou li písmena v řádce a právě proto ti buddhističtí mniši nemohli to Buddhovo podobenství za ty tisíce let otevřít.Aby je mohli otevřít, museli by se očistit,čili přijmout všechny pravdy jako poznání, čili rovnocenně a pokud by tak učinili,pak již by nebyli buddhistickýmu mnichy. To legrační na tom je, že teprve potom by pochopili Buddhu a vlastně jako by se Buddhou stali. Takže nepřekonatelnou překážkou jim byl právě jejich buddhismus. Pokud si toto dobře promyslíte, poznáte, že naprosto stejně jsou na tom ostatní věřící a právě toto je překážkou která jim znemožňuje pochopit tvůrce jejich víry. A tak křesťan nemůže pochopit Ježíše právě díky víře. Ježíš došel k poznání díky tomu, že se očistil od židovské víry a je to krásně vepsáno do podobenství o třech králích, kteří mu přinesli dary při jeho narození. Ti králové byli Judaismus, Buddhismus(ten černý vzadu) a nejspíše (zde si nejsem jistý) Antická mythologie. Tím třetím však může být i moudrosti říše Babylonské, na což ukazuje slovník podobenství, který užíval. Prostě urovnal do stejné výše listy třech pravd a začal chápat souvislosti. Tím se narodil pro zcela nový život. Narození které oslavujeme je nejspíše jeho vstupem do života ovlivněného čistotou a k tomu mohlo dojít třeba v jeho třiceti letech. I já mám takové datum zrození do zcela odlišného života a někdy mně připadá, jako by to před tím, žil někdo docela jiný.MNe probudil do tohoto života Buddha se svým podobenstvím,ale následně jsem dostával dary od všech králů,jejichš listy jsem byl schopný postavt do stejné výše. Jedním z mých králů byl materialismus. Byl bych velmi rád, abyste mohli do tohoto skutečně proniknout,ale vím,že to zatím pro vás není možné. Nejprve byste se museli od svých uznaných pravd očistit a přijmout nový život se vším co k němu přináleží, čili s těmi miliony nezodpovězených otázek a hledáním odpovědí na ně. A tak k vám vlastně mluvím odkudsi s druhého břehu, z jiného světa a jediné co mohu, je líčit vám krásu toho světa a ukazovat cestu a radit, jak postavit most ,který by ty dva světy spojil.Vím proč mne nemůžete plně porozumět,ale rád bych abyste porozuměli. Broziku. Vím co bych měl dělat,ale nemám na to dost sil a schopností.Pokud je někdo schopný přeskočit laťku v jednom metru a je třeba přeskočit laťku ve třech metrech,pak vědomí co by udělat měl nestačí. Kdybych byl zdravý a bylo mně třeba třicet,pak by to bylo o něčem jiném. Mohu stokrát vědět, že to co jsem poznal,by měli poznat ostatní,ale otázka zní. Ví oni, že by to měli poznat? Že by to pro ně mohlo být nějak cenné? A tak podobenstvím řečeno přehazuji přes tu laťku alespoň to co považuji za cenné a sám tu laťku přeskočit nedokáži. Je to sice komické a jsem při tom trošku trapný,ale víc asi nemohu.Mojí výhodou je, že nestojím o slávu,či nějaké povýšení mého já. On si totiž člověk musí zvolit priority a uvědomit si, jestli mu jde o vlastní já, nebo o to aby se cosi cenného dostalo k lidem.Pokud by se našel někdo, kdo by dokázal chytit to co přehazuji přes laťku a dokázal to lidem předat,pak je splněno to oč mně jde a já u toho nejsem podstatný.On ať sklidí úrodu a já budu spokojený.Zatím mně to většina lidí hází přes tu laťku zpět na hlavu. Že by mohlo cosi zachránit? Budu hodně, hodně neskromný,ale možná je tomu tak. Mluvil jsem o algoritmu života a popisoval funkci pravd a moci lidské, které mají kladné i záporné účinky a vlastně určují, kude se bude vývoj ubírat. A tak díky funjkci slova vzešly pravdy a moc lidská. Tím započal spor a boj mezi pravdami, S tohoto vzešlo trvalé utrpení celého lidstva, které ač bylo zlem, mělo jako důsledek růst intelektu lidstva nutného k přežití, čili výsledek byl bez ohledu na zlo dobrem. Jenže je třeba si uvědomit, že byly vždy ve prospěch uznaných pravd zneužívány ty nejsilnější schopnosti jaké člověk v dané době měl Ty slabší byly neůčinné proti těm silnějším. Dokud byly zneužívány schopnosti síly, klacků, kamenů, zbraní konvenčních nemajících schopnost dostatečnou k zničení všeho života na planetě, pak se o tom kladném výsledku dalo hovořit, čili je to zlo, ale slouží to růstu inteketu pro ivot potřebného.Výsllednicí algoritmu byl život. Výslednice algoritmu dává jméno celému algoritmu.Jednalo se tedy o algoritmus života. Jednalo,ale již nejedná. Od chvíle, kdy lidé získali schopnosti dostatečné (dnes již několikrát převyšující) hodnotu nutnou ke zničení všeho života, při sočasné funkci pravd a moci lidské, čili zneužívání schopností ve prospěch uznaných pravd, vznikla logická výslednice algoritmu jiná a to smrt všeho živého. Od nalezení schopností dostatečných ke zničení života je život planety Země v algoritmu smrti. Vyřazení těch zničujících schopností není možné,protože tyto stojí na poznání a poznání není možno zničit. Jedinou cestou k životu, je vyřazení rozdělující funkce pravd a loci lidské, čili zneužívání schopností ve prospěch uznaných pravd. Aby toto lidé poznali, je třeba mnoha doplňujících poznání, čili musí poznat, jak pravdy a moc lidská vznikají ,čili funkci slova v procesu myšlení. Aby toto mohlo být pochopeno, musí lidé poznat zákonitosti řídící proces myšlení.Tím dojde k pochopení podstaty ze které vše vychází svou logikou a dojde k pochopení logiky algoritmu života i algoritmu smrti. Toto uvědomění povede zákonitě (sebezáchova) k zájmu algoritmus změnit a to ve prospěch života. Zkrátka lidé pochopí nebezpečí a dostanou strach z poznaných důsledků. Poté je třeba poznat cestu k vyřazení funkce pravd a moci lidské s algoritmu a tím změnit jeho výslednici (cíl) a zde je cesta uložena v podobenství o stromu znaků, čili Buddha tuto cestu před mnoha tisíci lety do podobenství uložil. Svět se očistí od uznaných pravd a moci tím, že jim dá stejnou hodnotu, čili je změní na poznání, které se neustále mění a vyvíjí.To je možné učinit tak, že by vznikl světový sněm, ve kterém by byly zastopeny všechny pravdy,čili by to byl sněm representantů všech pravd. Demokratický přístup by zde byl naprosto neůčinný a okamžitě by došlo k těžkému sporu a rozpadu instituce. Zde je třeba zavést systém znemožňující spor, postavení tvrzení proti tvrzení, napadání jinověrců a zneužití schopností ve prospěch své uznané pravdy. Takový systém je možný a nazval jsem jej "Advocatus diaboli" ve smyslu záměrně oponující. Jedná se vlastně o otevřenou formu podobenství o Davidu a Goliáši. Kdo přichází s novým poznáním, je malý a slabý, proto musí být posílen systémem (v podobenství bohem)Ten kdo uznal pravdu, cítí se být pravdou velký silný. Proto musí být oslaben.David má tedy právo cokoliv tvrdit,ale má povinnost odpovídat na otázky všech Goliášů. Je li jeho poznání správné, pak dokáže odpovídat. Goliáši mají právo klást otázky Davidovi a těmi otázkami se jej snaží dovést k neschopnosti odpovědět, či k popření toho, co tvrdil. Otázky jednou zodpovězené nesmí být položeny znovu, otázky nesmí směřovat k osobě Davida,ale vždy jen k tomu co tvrdil. Tím je znemožněn spor a protože se může stát Davidem kdokoliv s Goliášů a tvrdit to, co je obsahem jeho uznané pravdy,může se to cenné a moudré co je obsahem všech pravd stát společným pro lidi všech pravd. Síly jsou zde zcela vyrovnané a moc lidská, čili zneužití schopností ve prospěch uznané pravdy je zde zcela zbytečné a vlastně nemožné. V takové instituci je možné spojit výhody všech systémů, třeba i kapitalismu a podobně. Je zde možné i prosdit cenné poznání člověka bez deklarovaného vzdělání, který zde získá statur Davida a dokáže li přesvědčit Goliáše, či je přivede k neschopnosti klást věcné otázky, pak může zvítězit i nad vědeckými kapacitami.Zde je možno předat všem lidem to moudré se všech velkých pravd , třeba pravd víry(náboženství) a projde sněmem jen to skutečně kvalitní a dobré. To colidem a životu škodí nemůže směmem projít. A tak ze všech pravd stane poznání a války a podobné jevy ztratí opodstatnění. Zájem o přivlastnění si území a bohatství jiné země, ve sněmu nemůže projít a navíc hranice mezi národy ztratí význam a zmizí. A to je cesta k věčnému životu planety. Věe co chci lidem sdělit jsou součáti vedoucí k tomuto stavu. Já život na Zemi zachránit nemohu,ale mohu ukázat že je třeba k tomu cestu hledat a kudy taková cesta vede.Nic víc udělat nemohu. Takový je dle mého názoru smysl a cena mého poznání. Je to však jen názor a ten může být chybný. Vševědoucí nejsem.Bez komunikace s ostatními chyby nepoznám. Proto je lépe diskutovat, než jen psát nějaké teorie. Jen jedno mne mrzí a to, že je zde tak málo diskutujících.
MB |
 |
|
agshpak
Nový uživatel
Belarus
21 Posts |
Posted - 14/10/2009 : 19:01:08
|
A jsem tady! Že jsem vám všem chyběl, jo?:) Miloslave, z tím, že je to nenormálné, mám na myslí touha k nekonečnému zlepšování díla, nemůžu souhlasit. JE to normálne, dokonce i mezi programátoři, no, možná, bylo před pár lety. Jedním z úkolů manažerů a literárních agentů bylo "odtrhnout" dílo od tvůrce. Je to asi úděl všech rodičů.. Mám na myslí autorů, ne té peněženky.. Taky jsem neměl vydanou ani jednu knížku, psal jsem do novin a do Internetu. Zanim jsem odjel z Běloruska, jistá mohoucí madam podnikla udělat že mě osl.. knižného spisovatela, leč šlo tam spíše o její moc, než o můj talent, i vůbec.. Měl jsem toho všeho dost. Píšeš, že se rád ponořiš do popsavanych dějin, ztotožniš se z hrdiny příběhu. Já raděj nakazím tých svých něčím z prožitého, chvíli se pobavím a pohodím o samotě v nejblbější situaci, jaké jen dokážu. Proto taky volím krátkost, na román se nepohnu. Samozřejmě, k tomu přispívá i technická "škola života", i vypěstováná od dětství láska ke klaunadě. Asi bych mohl psát komedijné seriály, a to je vrchol. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 15/10/2009 : 08:39:31
|
agshpak. Skutečně zajímavé je, že máme každý jiný přístup k psaní. Kdybych při psaní nepřemýšlel jako daná postava, rozpadla by se mně logika s souvislost děje. Pokud se sžiji s postavami,pak se děj vyvíjí tak, jak by se vyvíjel v běžném životě a vlastně se vyvíjí sám a já za sebe tomu jen přihlížím a jsem překvapován. Já dokonce cítím jejich emoce a to právě ve chvíli,kdy reagují na jinou postavu a tak se ty emoce do jejich jednání promítají. Já jsem myslel, že to ani jinak není možné,ale ty říkáš, že to i jinak možné je. Hodně jsi mne překvapil a věř, že si to vůbec nedokáži představit. V nějaké krátké povídce snad,ale v rozsáhlejší práci vůbec ne. Jenže je to možná tím, že mám schopnost pamatovat si já všech postav a dokonce i s tím jak se během příběhu jejich já vyvíjí. Pokud bude postavou hluboce věřící člověk, pak myslím jako věřící člověk ač jsem ve skutečnosti ateista.V tu chvíli, kdy takový člověk na cosi reaguje myslím jeho já a nikoliv tím svým. Největší problémy mně dělají postavy do jejichš já nemám přístup a nedokáži myslet jako oni, třeba lidé vysoce vzdělaní a tak tyto postavy jsou někdy brány povrchně. Zde ve foru však mohu poznávat jejich myšlení a více se potom takové postavě přiblížit.Nemám li jejich vědomosti,pak je nikdy nemohu stvárnit zcela .Prostě nemohu myslet jako oni. A tak se takovým postavám pokud je to možné vyhýbám. Hrdiny jsou u mne většinou prostí lidé a nebo postavy přesahující běžné normy vědomostí , třeba mimozemšťané. Jejich já dokáži přijmout spíše než já těch vysoce vzdělaných lidí a potom mají jejich příběhy logiku.Proto píši raději sci fi a pohádky, než třeba krátké povídky ze života. Tvůj styl psaní bez stotožnění s postavami obdivuji protože pro mne není reálný. To bych asi neuměl.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|