Author |
Topic  |
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 02/12/2008 : 21:03:30
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Rzwalde. Vidíš a to je jedna s maličkostí, která rodinu stmeluje a sbližuje členy natolik,že zůstává rodina pohromadě až do smrti. S takových maličkostí se skládá život bez rozvodů a rodiných hádek.
počkej, na co jsi reagoval...
Kurt, ...shotokan karatedo na záda? ..spíš jógu, chlape :-) |
 |
|
Kurt
Uživatel

Czech Republic
75 Posts |
Posted - 02/12/2008 : 21:54:29
|
Ale ne, to jsem dělal od gymnaziálních dob, pak pořád, rozcvičky a mezicvičení byly v podstatě všestranné. Nyní spíš zkouším Tai Ji, též na doporučení plicní lékařky. BTW je to označováno za meditaci za pohybu, na rozdíl od jógy. Ad záda - jsou finty, které je nezodpovědné dělat, ale kdo to určí ??? MUDr. Nešpor, takto neurolog, mi kdysi ukázal toto: postavili jsme se k sobě zády, zvedli paže nad hlavu, on pokrčil kolena, přitom mě držel za zápěstí, NAHRBIL SE a postavil se přitom. Ten hrb se jaksi zaryl do mých zad ... Na střelnici jsme to dělali, ještě s mým kamarádem, ten nadával ! Nějakou dobu se srovnával. Nejsou bezchybné recepty a pro všechny; jak by mohly být, každý je jiný. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/12/2008 : 08:53:57
|
Rzwalde.
To nic. Jen jsem si vzpomněl na náš rozhovor o rodině v jiném topicu a zde jsem tě upozornil na jednu s těch maličkostí, které stmelují rodinu. Nic víc.
MB |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/12/2008 : 09:23:57
|
Kurte.
Bolest zad pochází většinou od skuhnutí svalů kolem páteře a masáží se tyto svaly prokrvují a uvolňují. Jenže jak jsem poznal,je to vše co říkám nejspíš s křížkem po funuse.Není možné sdělit někomu jsko úřinné to co je třeba dělat odmala a tak nějak pravidelně. Kdyby toto bylo ve vaší rodině tradicí a zvykem jako u nás,pak bys tyto problémy vůbec nepoznal. Pokud se to u vás nedělalo, došlo již díky svalovému přepětí k deformacím na páteři eventuelně poškození průchodu nervů otokům a podobně. Tento stav již zřejmě nemohou masáže změnit a je třeba metod jiných.I když ? Mluvíš zde o sportech a ty jsou provázeny přepětím svalů kolem páteře.Pokud nenásleduje masáž, mohou právě díky tomu tyto svaly "stuhnout" a páteř poškozovat. Mluvíš o tom, co tě o masáži říkala terapeutka a já s tím mohu souhlasit. Chybnou masáží se může hodně skazit,ale ber to tak, že pro mne a členy rodiny včetně prarodičů to bylo vždy cosi naprosto běžného, čili zvládnutého v technice. Takže u mne je to o něčem jiném než třeba u tebe, který by ses to teprve musel učit. Já jsem to poznával jako dítě a cítil na vlstních zádech a pak jsem se to postupně učil i dělat druhým. Čili některé rady jsou asi těžko přenosné na jiného člověka. I když v tom mám velkou praxi, nedovolil bych si masáž u člověka který má vybočenou ploténku. To nedokázal ani táta,ale máma ano. Také k ní chodily na masáže sousedky a ženské s práce. Prostě máma to měla v prstech a dokázala tu ploténku vrátit na své místo. Jenže to chce nejen znalost ,ale i talent. Říkat někomu, kdo trpí bolestí zad,že je to otázka prevence od samého mládí je zřejmě pozdě ,ale nemusí to být pozdě třeba pro jeho děti,pokud se tím poučí a zavede doma tradici pravidelných masáží. Ty děti již ty problémy mít nebudou. Zatím to mnohému z vás může znít směšně, myslím ta představa hromadného mazání zad a ten kdo to dělá se vám může zdát staromilcem, či podivínem. Jemu to však může být lhostejné, protože on bolestmi zad netrpí.Navíc to rodinu navzájem zbližuje a zvykají si na vzájemný kontakt. Takže i s psychologické stránky je to výhodné. Ideálním stavem by bylo, kdybych mohl natočit postup na video a ukázat vám jak se to správně dělá,ale současně si nejsem jistý,že by i tak nedošlo k nehodě. Je třeba užívána metoda kdy jsou ruce sevřené v pěst a pokládány vedle páteře v určitých místech a pak vlastně plnou váhou jsou tato místa stlačena, takže dojde k místnímu prohnutí páteře. U zdravého člověka je toto bezpečné i když to musí být správně udělané,ale kdyby totéž někdo udělal u člověka s vybočenou, nebo zablokovanou ploténkou, mohl by spůsobit velký problém, třeba i ochrnutí. Takže nevím. Pro mne je to jednoduché,ale u ostatních to může být docela jinak a mohl bych díky tomu spůsobit velké škody.
MB |
 |
|
Kurt
Uživatel

Czech Republic
75 Posts |
Posted - 03/12/2008 : 22:16:08
|
Ano, je to tak, jak říkáš. To stlačování pěstmi mi mimochodem také už někdo dělal. Asi půjdu za doktorem DU FU KUNem, který léčí v Modřanech i na Budějovické. Záleží ovšem na penězích. Stále více vidím, že bohatý či bohatší člověk (min. vyšší střední třída ?) může být zdravější. Už poplatek za Tai Ji si jen tak každý nemůže dovolit. Není to méně, než 500,- , většinou více. Jinak díky, Kurt. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/12/2008 : 08:15:23
|
Kurte.
Já nevím,ale řekl bych, že to bohatství není tím podstatným. Tím podstatným je chtění a také trošku náhody.Nechápu lidi,kteřým řeknu,že se v neděli celá rodina vzájemně namaže a oni na mne koukají jako na cvoka a bědují se zády.Přitom se to může naučit kdokoliv a třeba to nebezpečnější vynechávat. Každý si na to může zvyknout a užívat to jako relaxaci a současně prevenci. Potom nemusí vyhazovat tisíce za nějaké doktory. Byla to náhoda,že u nás tento zvyk vznikl a může být stejnou náhodou třeba i to že jsi toto četl, či se zůčastnil diskuse. Když to využiješ,pak můžeš ty bolesti zad pustit k ledu. Když se tě to zdá nějak šáhnuté, či nezvyklé, tak si klidně trp dál. Já nikomu nikdy nic nenutím.
MB |
 |
|
Kurt
Uživatel

Czech Republic
75 Posts |
Posted - 04/12/2008 : 11:09:02
|
Zkusím někoho angažovat, rodina je rodina. Ale jsou různé rodiny. Když přinutím manželku, aby mi umyla záda, protože tam nedosáhnu, což mi vadí, tak mě dře jako koně. Syn vyhoví, ale je příliš netrpělivý, aby se už mohl vrátit ke svému programování, "komponování" (Cimrman) aj. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/12/2008 : 15:30:35
|
Kurte.
Já tě rozumím. S manželkou je tomu podobně,ale já chápu, že doma takovou tradici neměli a není na to zvyklá. U dětí je to jiné. Ty jsem na to navykal odmala, protože jsem mazaný a věděl jsem že to budu později potřebovat . Je to zvláštní, ale lidé nejsou běžně zvyklí se navzájem dotýkat a berou vzájemný dotek spíše jako cosi erotického a tím pádem neslušného. Když si však na vzájemný dotek zvyknou odmala,pak se jim to s erotikou nespojuje a je to cosi, co je navzájem sbližuje. Starší syn také běduje, že jej manželka neumí pořádně namazat a přijede domů třeba jen proto. Prostě zvyk je zvyk a v tomto případě je to myslím velmi dobrý zvyk, protože my bolest páteře známe spíše jen s doslechu.Pokud se tě podaří k tomu rodinu přivést,pak máš vyhráno,ale bude to těžké a docela bych doporučoval začít od těch nejmladších,protože se vlastně nejvíce jedná o prevenci,čili vytvoření stavu při kterém k těm poruchám nedojde. Jednou budou oni jezdit za tebou aby tobě namazali záda protože budou vědět, jak se člověku uleví.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 04/12/2008 : 20:37:40
|
Miloslave, s týmto chlapíkom by si určite našiel spoločnu reč. Tu je niečo o jeho stravovaní: Pridal: Hodnotný prispievateľ RNG Dnes 18:44 Ohlásiť adminovi evca, ja nemam ziadnu pravidelnu stravu, naviac sa nestravujem tak ako by som sa mal. Ale jem hodne ovocia a zeleniny, masa a ryb, malicko syrov, mlieko len vo forme kysleho a jogurtu(sam si ho robim). Chleboviny, sladkosti a pecivo mam velmi obmedzene(cukrovkar) tak isto ryzu a ine zdroje sacharidov.To mi pomaha udrzat si hladinu cukru hodne nizsie bez liekov na cukrovku. No a beriem hromadu doplnkov a enzymi s kazdym vacsim jedlom, inac mi netravi poriadne(mam cez 60 a dodrzujem velmi plny pracovny rezim 7 dni do tyzdna)
Tu si môžeš prečítať jeho príspevky. Je fakt expert, amožno by ho zaujímali Tvoje recepty na Aloe a neuropatiu. Tu je kontakt: http://www.zdravie.sk/sz/forum/510/1/0/345108/1-1/Forum.html |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/12/2008 : 08:46:23
|
Navi. Je možné, že by jej to zajímalo,ale tak nějak nevím, jak vstoupit do diskuse. To o čem se tam diskutuje mne příliš nezajímá.Navíc to písmo tam je tak maličké, že je téměř nevidím a nejde zvětšit. Diety nejsou moje hoby a potravinové doplňky stejně tak. Já jsem díky diabetu došel k paradoxu,že konzumuji víc sladkostí, než předtím. Já totiž nejsem na dietě, nebo prášccích, ale na injekcích, čili na insulinu a když nechci aby mne v noci vzbudila hypoglykemie,pak před spaním sním pár sladkostí.Prostě v tom balancuji jak se dá a jím co dostanu na talíř.Jenže tím držím hladinu cukru kolem 5-6 mml,což je normální stav a doktoři jsou spokojení. Když jsem skoušel držet dietu, každou chvíli jsem měl nedostatek cukru a třeba jsem klesl až na 1.5 mml,což je již blízko hypoglkemického komatu. Takže diety odmítám a nezabývám se jimi.Ten kdo je na prášcích ty diety musí, nebo by měl dodržovat a toho to může zajímat. Jak jsem poznal, jsi tam již stálým přispěvatelem a tak se můžeš zeptat, co si myslí o té neuropatii,či jaký názor má na léčivost Aloe.Pokud dostaeš zajímavou odpověď mohu do diskuse vstoupit.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/12/2008 : 10:29:02
|
OK. |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/12/2008 : 18:33:49
|
Rng odpísal na Tvoj príspevok o aloine: navi, ten clanok som cital a aloin je vytazok z vrchnej(zelenej ) supky, ktora sa pri vyrobe aloe gel tarostlivo odreze, lebo aloin dost znacne prehana. V USA je zakazane predavat aloin, lebo FDA vyh;asila, ze na neho nie je dost studii a v mnohych pripadoch vytazky z celeho aloe s obsahom aloinu vyvolali potraty(okrem samozrejme hnaciek). Nakolko je liecivy a na co, to neviem posudit, ale ako potravinovy doplnok nemoze prejst pre skodlive bocne ucinky. |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
|
Topic  |
|