www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Kecárna.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 96

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 12/11/2008 :  16:09:27  Show Profile  Reply with Quote
Ako by ste charakterizovali zlo? Môže byť pravda zlá? Aký je rozdiel medzi pravdou a ilúziou?

Edited by - navi on 12/11/2008 16:19:41
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/11/2008 :  17:32:32  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ako by ste charakterizovali zlo? Môže byť pravda zlá? Aký je rozdiel medzi pravdou a ilúziou?
---------------------------------------------------------------------
Navi.

A složitější otázky už nemáš? Představ si že máš hlad a hrozí tě smrt hladem a tak vezmeš druhému jídlo a on má hlad a hrozí mu smrt hladem. Ty jsi získal jídlo a zahnal hlad,čili je to pro tebe dobro.Ten druhý jídlo ztratil a je to pro něj zlo a přesto se jedná o jeden a tentýž čin.Čili totéž je dobrem pro tebe a zlem pro toho druhého. Zlem je tedy čin,při kterém ten druhý cosi pro něj cenného ztratí.Dobrem je,když cosi co pro něho cenného získá a může to být cokoliv. Zlem může být i čin při kterém kdosi něco pro něj cenného ztratí a ty nic nezískáš.
Pravda není ani dobro ani zlo.Zlo vzniká tehdy, když ve prospěch pravdy znužiješ schopností,čili opět je to čin při kterém kdosi druhý cosi pro něj cenného ztrácí v tomto případě díky zneužití schopností ve prospěch uznané pravdy.Pokud oddělím matematické a fyzikální pravdy, kterákoliv pravda může být iluzí. Iluzí může být pravda, že bůh je i to, že bůh není.Uznám li za pravdu,že jsi zlý člověk a ty jsi dobrý,pak je moje pravda iluzí. Uznám li za pravdu,že je nekonečně mnoho kosmů a jeden je soušástí druhého,pak toto může být iluze,ale také to může být pravda. Pravda je pouze stav poznání,které člověk jako pravdivé uznal a neměnnost takového stavu chrání zneužitím svých schopností.Pokud k takové ochraně neměnnosti nedojde, nejedná se o pravdu, ale poznání,které se na rozdíl od uznané pravdy vyvíjí a mění. Uznám li a zneužitím schopností chráním neměnnost poznání že Země je plochá,pak je to pravda.Uznám li totéž jako pouhé poznání,pak se toto vyvíjí a mění,čili vzniká poznání nové, třeba to že kulatá. Pokud srovnáš určující atributy pravdy a života, jsou tyto opačné. Srovnáš li určující atributy poznání a života, jsou shodné.Když se podíváš na důsledky zneužití schopností ve prospěch
neměnnosti uznaných pravd,poznáš že toto vede k utrpení a smrti.Smrt a pravda mají společné atributy,čili neměnnost ,chybění vývoje a stálost. Pravda i smrt lidi rozděluje.Poznání životu slouží. Jakékoliv poznání se může stát pravdou, která lidi rozděluje, je li za pravdu uznáno. Uznáš li díky poznání, že existuje bůh,pak neměnnost této pravdy využitím svých schopností bráníš a naprosto stejně je tomu, když dojdeš poznáním k pravdě, že bůh neexistuje.Pro každého je pravdou to co za pravdivé uznal bez ohledu na nějakou skutečnou pravdu,protože tu lidé doposud nepoznali a to z jednoduchého důvodu, že nejsou vševědoucí.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 12/11/2008 :  20:23:23  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

navi, takový otázky patří do tématu hodnoty (pravda) ;-)

...zatím nevím, jak tě odpovědět, ale pokud bych na to přišel, tak tě odpovím tam, ne sem
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 13/11/2008 :  03:35:00  Show Profile  Reply with Quote
Mám otázku na admina stránek, nešlo by obnovit téma Nové knihy? Sice to vypadá tak že tam moc lidí nechodí, ale třeba je to proto, že se ta sekce jmenuje ,Nové knihy' a řekla bych, že by stačilo jakékoliv ,Knihy' týkající se tématu. To je jenom návrh.
Jinak si nejsem jistá, ale zdá se mi že tam je spam, od jistého člověka, má tam asi 8 knih,v každém topic je odkaz, smrdí to reklamou a navíc vše je anglicky. Nechci říct, že neumíme anglicky, ale přecijenom jsme na českých stránkách, aspoň část recenze by měla být česky. Snad mluvím za všechny. Děkujeme.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 13/11/2008 :  04:11:15  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01

Mám otázku na admina stránek, nešlo by obnovit téma Nové knihy?
...
Děkujeme.

admin to tu podle všeho bohužel vůbec nečte...za dobu, co jsem na fóru se nestalo (nebo o tom nevím), že by zareagoval byť jen na jednu z našich výzev...
Go to Top of Page

kacena
Aktivní uživatel

113 Posts

Posted - 13/11/2008 :  10:14:29  Show Profile  Reply with Quote
[quote]Originally posted by navi

Zlo je niečonegatívne,necitlivé,čo nám samým i ostatným živým bytostiam škodí.Je to vlastne nedostatok dobra.Neexistujú len dobrí a zlí ľudia.V každom z nás je kúsok dobra i zla,ale u niekoho viac,u iného pomenej.Zlo je bolesť,útrapa,smrť blízkeho alebo agresia,bieda,či vojna.Môže to byť myšlienkový pochod,ale často sj fyz. atak.

Ilúzia nie je fyz. dej a čo sa nám zdá hmotné a skutočné,nikdy neexistovalo,nie je a nebude skutočnosťou.Pri ilúzii máme problém pochopiť podstatu,pri pravde ie práve o to.Pri ilúzii je energia zhmotnená,vidíme niečo tak,ako to v skutočnosti nie je.Pravda znamená vidieť niečo tak,ako to je,alebo ako do dotyčnému "podáme".Ilúzia je klamná predstava,čo je opak pravdy.Myslím,že ak je ilúzia dobre spracovaná,s pozitívnym úmyslom,tak by sa mohla použiť k dobru ale bolo by to stále len"dobré klamstvo".Ospravedlniteľné by to bolosnáď len v tom prípade,ak by bola pravda krutá a mohla by človeku ublížiť.Čo je lepšie,počuť krutú pravdu alebo použiť sladké klamstvo?
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 13/11/2008 :  10:21:51  Show Profile  Reply with Quote
Tak to je špatné :( Nezkoušel mu někdo psát? Je pravda, že malou změnu by to tu chtělo, už jenom nějaký filtr pro lidi se dvěma příspěvky a posl. aktivitou v roce 2005...

Malýho prince tedy jsem četl dvakrát jednou na základce, jednou na gymplu, ..na základce jsem to nepochopil vůbec a na gymplu se mi to zdálo zas triviální ...no ale učitelka nám říkala, že to pochopíme, až nám bude 30, tak si ho pak přečtu ve třiceti znovu a uvidí se :-)
Rzwalde, to nám říkali taky, najít to důležité v něm musíš sám, to ti nikdo říkat nebude. Já ho četla teprve nedávno, porpvé a snad né naposled, úplně mě dostal a to jsem tu citadelu četla až po něm.

zmaturovat jo? :)
...tak to upřímnou soustrast a hodně štěstí!
..kam chceš pak jít, mohu-li se zeptat?
(a teda pokud nejsem příliš zvědavý, tak by mě i zajímalo z čeho maturuješ?)

Není to tajemství, ale radši bych to tady vůbec nerozebírala (nechci na sebe vázat falešnou podobu jinak orientovaného člověka), takže jenom ve stručnosti, je to ekonomický blok. Polovina zkoušení z části ekonomické a polovina z části jazykové.
Vydatně se učím jenom literaturu, a té je nejvíce. Nechci vidět moji práci z webových aplikací, nehledě na to že mně na zkouškový týden pozlobil zub; tak budu do diskuze zasahovat ještě méně nez zasahuji, poněvadž už tlačí termíny.

neronis,....
Jak se můžeš dostat od banánům k vakcínám, to by mě zajímalo. Na ten rozhovor jsem se podívala taky, ale nechápu, proč by někdo měl experimentovat na lidech; to mi přijde jako nesmysl, možná jsi vzal moc vážně ten Hostel, kde se lidi zpracovávali na maso zaživa. Snad mi nechceš tvrdit, že jsou někde lidé zavření v klecích a provádějí se na nich pokusy...Od toho přece byla vždycky zvířata, dokonce i v těch ilegálních případech max. psi, kočky...
A ta otázka kvalitního zdroje je další věc. Nesmíš to tak brát. Shodou okolností znám osobně jednu nejmenovanou slavnou osobnost; a můžu říct,že ty kecy, co otisknou i do kvalitních výtisků, by se měly patentovat. Tisku jde hlavně o výdělek a klidně udělají z komára velblouda na základě pravdy, aby je nikdo nemohl žalovat (a jak by se to těm osobnostem taky vyplatilo, pořád někoho žalovat za něco, co je zpola pravda a jindy to není pravda vůbec...).
Podplatit lékaře pro teleshoping je taky běžné, tak nevím, proč by někdo nemohl podplatit výrobce vakcíny.

Edited by - axel01 on 13/11/2008 10:23:10
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 13/11/2008 :  10:30:47  Show Profile  Reply with Quote
Kačko, (navi),
to záleží na situaci a na člověku, kterému to říkáš. Když vidíš, že by pravdu tázající se člověk neunesl, necháš ho se klamat. Pakliže ti připadá silnější, než ve skutečnosti je, můžeš mu ublížit. Dokonce mu můžeš ublížit i v případě, kdy už se ti zdá ok, protože jsi ho jednoduše přecenila.
Některým lidem řekneš pravdu bez rozpaků, protože jsi si jistá, že ji přijmou. Můžou se s ní nějak poprat či ji vyhodnotit, ale důležité je, že ji budou znát. Pak mají šanci porovnat tvůj a svůj úsudek a z něho vyhodnotit správnou cestu.
Go to Top of Page

kacena
Aktivní uživatel

113 Posts

Posted - 13/11/2008 :  10:36:13  Show Profile  Reply with Quote
Navi,preštudovala som si článok o DMSA a zdá sa mi užívanie preparátu(v tvojom i Matejovom)prípade, dosť logické.Ako často denne berieš DMSA?Užívaš ich nalačno?Nemáš pri tom žalúdočné problémy?Sú to kapsule,alebo perorálny roztok?Ak mi o tom napíšeš(aj zo svojej skúsenosti)viac,tak si ich zaobstarám.

Go to Top of Page

kacena
Aktivní uživatel

113 Posts

Posted - 13/11/2008 :  10:44:58  Show Profile  Reply with Quote
Axe/01,áno,záleží na konkrétnom človeku.Je to individuálne,ak máš do činenia s citlivejšou osobou,treba to zvážiť a keď s človekom s "hrošiou kožou",tak by bolo zbytočné použiť sladkú lož.Ja som v každom prípade za to,aby vždy vyšla pravda na povrch.V žiadnom prípade nechcem pred nikým pôsobiť ako klamár.A to isté očakávam aj v prípade,keď sa tá pravda týka mojej osoby.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 13/11/2008 :  11:07:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:
zmaturovat jo? :)
...tak to upřímnou soustrast a hodně štěstí!
..kam chceš pak jít, mohu-li se zeptat?
(a teda pokud nejsem příliš zvědavý, tak by mě i zajímalo z čeho maturuješ?)

Není to tajemství, ale radši bych to tady vůbec nerozebírala (nechci na sebe vázat falešnou podobu jinak orientovaného člověka), takže jenom ve stručnosti, je to ekonomický blok. Polovina zkoušení z části ekonomické a polovina z části jazykové.
Vydatně se učím jenom literaturu, a té je nejvíce. Nechci vidět moji práci z webových aplikací, nehledě na to že mně na zkouškový týden pozlobil zub; tak budu do diskuze zasahovat ještě méně nez zasahuji, poněvadž už tlačí termíny.

ty jsi na ekonomce? ..a vy máte maturu už teď?! (nebo co je to za zkouškový týden?) (obvykle bývají až po Vánocích...na jaře...to máte uplně jaksi extra?)

mám dojem, že tomu adminovi psal noemus...ale bez úspěchu
..jinak zvýšit šance, že admin tvou zprávu přečte můžeš umístěním své zprávy do vlákna Upgrade fóra, který založil sám (ó velký) admin a vybídl, abychom mu tam hlásili chyby....pravděpodobnost, že admin čte Kecárnu je imo nulová.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 13/11/2008 :  11:25:28  Show Profile  Reply with Quote
Kačko, taky jsem pro pravdu, ale je to, jak říkám-musíš ty pravdy porovnat,abys dostala opravdu pravdu. Lidi kolem tebe se mohou mýlit, v každém případě je dobré znát sebe sama a mít v sebe důvěru, než se podceňovat. Čímž nechci říct, že by přeceňování se bylo v něčem lepší.
Tedy v případě, že se přeceňuješ nebo podceňuješ, je cizí názor vhod, ale musí být přímočarý, nemluvit pro tebe ani proti tobě. Měl by to být názor nestranného člověka.

Mě by spíš zajímalo, jak dát podceňovanému, přeceňovanému najevo, nebo jak dosáhnout toho, aby se nepodceňoval nebo nepřeceňoval??
Jakou byste mu v obou případech dali lekci? Aby se dostal do normálního stavu.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 13/11/2008 :  12:16:12  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Mě by spíš zajímalo, jak dát podceňovanému, přeceňovanému najevo, nebo jak dosáhnout toho, aby se nepodceňoval nebo nepřeceňoval??
Jakou byste mu v obou případech dali lekci? Aby se dostal do normálního stavu.

s redukcí přeceňování je to jednoduché...zahrneš daného jedince množstvím věcí, které nebude umět řešit -- konfrontuješ ho s realitou, ve které nebude vše zvládat

...s redukcí podveňování snad jen upozorňovat na jeho úspěchy a redukovat jeho myslná přesvědčení pomocí logiky..obvykle nejsou logicky podložená
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 13/11/2008 :  13:18:22  Show Profile  Reply with Quote
Kačena. Bude lepšie, keď DMSA prenesiema na moju stránku. Tam Ti odpoviem. http://derealizacia.wgz.cz/

Edited by - navi on 13/11/2008 13:19:10
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 13/11/2008 :  13:19:50  Show Profile  Reply with Quote
Aký by podľa vás mal byť človek?
Go to Top of Page
Page: of 96 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly