Author |
Topic  |
Maftík
Aktivní uživatel

Czech Republic
215 Posts |
Posted - 09/11/2008 : 21:57:29
|
quote: Originally posted by Rzwald
quote: Originally posted by neronis
Která četba je kvalitní?
mi tak napadlo: když jste chodili do školy, čítávali jste povinnou literaturu? (příp. pokud chodítě, tak zda čtete)
u nás se jako to moc neprožívalo (obšlehávalo se to z netu), ale zajímalo by mne, jestli tady naše společenstvo "filosofů" čte víc nebo ne :-)
Nečítával. Momentálně ale čtu kdy můžu :) |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 09/11/2008 : 23:23:57
|
quote: Originally posted by Rzwald
quote: Originally posted by neronis
Která četba je kvalitní?
mi tak napadlo: když jste chodili do školy, čítávali jste povinnou literaturu? (příp. pokud chodítě, tak zda čtete)
u nás se jako to moc neprožívalo (obšlehávalo se to z netu), ale zajímalo by mne, jestli tady naše společenstvo "filosofů" čte víc nebo ne :-)
Profesor Automatizace mi říkal "Pane xxx vy budete jednou chytřejší než Gogol, ale výtah nespravíte." Přitom jsem četl Dostojevského, pod lavicí. Profesorku literatury jsem uplatil vstřícností a dávala mi jen témata, které jsem četl (tedy jen ruskou beletrii, filosofii a beatníky ). Já ji to oplácel tím, že jsem krotil jednoho talentovaného hiphopera, který se mnou seděl v lavici. Ten mě vlastně naučil skládat texty, teď pracuje jako exekutor a trpí depresemi. |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 09:32:42
|
neronisi, co ty vlastně děláš a co jsi dělal? (jakou školu a jakou práci) |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 11:37:20
|
Obor ve škole (budu počítat školu, kde jsem byl nejdýl, mezitím jsem 2x přestoupil, 1x mě vyrazili) - mechanik elektronik pro digitální a řídící techniku. Napodruhé jsem nakonec odmaturoval a šel pracovat jako zezačátku technik/programátor, po čase pseudo-šéf servisu. Po roce kdy mi nechtěli pořádně platit jsem na to sral a každý den chlastal s kapelou až mě vyrazili. A dnes jsem technický manažer a kvůli tomu, že minulý týden vyhodili jednoho kolegu, tak v podstatě vedu celé servisní oddělení jedné nejmenované akciové společnosti. |
 |
|
kacena
Aktivní uživatel

113 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 12:28:13
|
Vždy som sa nemohla dočkať,kedy nám pedagógovia dali za "povinnosť" mimočítankové čítanie.Takto sa to nazývalo za mojej školskej éry.Veľmi ma to bavilo a bola som prvá,ktorá som to prečítala a zapísala obsah.Pamätám si,ako som ešte pred polnocou čítala Erbenove Svadobné košele a od strachu som nevedela zaspať. |
 |
|
kacena
Aktivní uživatel

113 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 12:52:06
|
Inak okrem toho,že trávim ten nejaký čas na internete,stačím navariť dva chody,vyzdvihujem o pól druhej staršieho syna zo školy,o 15..h. mladšieho zo škôlky,od 16.00 do 18.00 bývam s deťmi vonku a keď sa vrátime a opatrím deti,tak si stíham prečítať aj literatúru a okrem toho aj kopu iných vecí.Myslím,že táto stránka je tiež kvalitná zaujímavá i účelová,spoznala som tu správnych ľudí a preto sa na ňu rada vraciam. Axe/01,ak budeš len pracovať,venovať celý čas deťom,čítať kvalitnú literatúru a pritom budeš odsudzovať ľudí,ktorí trávia voľný čas na internete,tak sa nedozvieš nič o ľudských osudoch,či záujmoch.Veď nežijeme len pre seba a je mnoho ľudí,čo sa práve takouto formou môžu posťažovať alebo pochváliť a vždy je tu niekto,kto ťa vypočuje.S kvalitnou literatúrou je to z času na čas fajn,ale sama. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 14:59:34
|
Kačenko. Já jsem pivinnou literaturu neměl příliš v lásce,ale někdy jsem byl překvapený, když mne nějaká taková kniha zaujala. Jinak jsem četl hodně a měl jsem rozsáhlou knihovnu přes celou stěnu od podlahy ža ke stropu. Byl jsem takový nadšenec,že když jsem se dozvěděl,že ve vedlejším městě zemřel jeden člověk a pozůstalí vyhodili jeho knihovnu na dvůr, dokázal jsem tam jet s velkým dvoukolákem (5x) a táhnout se tím téměř čtyři kilometry.To jsem ještě dobře viděl a byl jsem hodně mladý. Máma mně pořád říkala,abych tolik neležel v knihách, že si skazím oči a nejspíš měla pravdu,jenže mne bavilo prožívat život těch postav a to mně zůstalo,jen s tím rozdíleem,že již knihy nečtu, ale píši.
MB |
 |
|
kacena
Aktivní uživatel

113 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 19:06:53
|
.... již knihy nečtu, ale píši.
Vážne Miloslav?O čom píšeš?Akú tématiku preferuješ?To by ma zaujímalo.Mojím koníčkom je moderná poézia. |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 19:38:15
|
Kačenko, jak se daří synovi, už snědl banán? |
 |
|
kacena
Aktivní uživatel

113 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 20:01:00
|
Neronis,zdá sa mi,že sa trochu stabilizoval.Rána sú u nás dosť napäté,stále mu býva nevoľno.Už takmer 5 dní po sebe nezvracal,tak ho nekompromisne posielam do školy.Tam sa po nejakej dobe pravdepodobne ukľudní a potom funguje až do pol druhej,kým neskončí vyučovanie.Či už zjedol banán?Ale kdeže!Vraj ho najviac odrádzajú tie cverny,čo z neho visia. |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 20:03:21
|
Mě je taky z banánu na blití . Napadlo mě, že by mohl zkusit číst, baví ho čtení? |
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 20:44:08
|
Miroslav Bažant,tak ono podle čeho hodnotit, než podle té aktivity. Ale je dost možné, že se to může po pár letech nastřádat. Ostatně toho času ani já nemám málo, jenomže teď mám zmaturovat a je dost možné, že nemyslím na nic jiného,tak potom se mi zdá, jako bych toho času moc neměla....Sice mám. Ale jde o to, že též dělám kupu jiných věcí a pak mám pocit, že bych neměla ztrácet čas tady, a jak si to tak říkám, začínám panikařit, co všechno nestihnu a to mi nejspíš zaberu polovinu času.. :( Ale pracuju na sobě, když například zajdu přes den do knihovny,připadá mi že toho času věnuju učení mnohem víc,než když sedím doma, kde mě pořád něco ruší (TV, brácha pouští muziku, máma vaří atp...), tak nakonec dojdu názoru, že nemám čas...jelikož mě neustále něco vyrušuje; nemůžu se zbavit pocitu, že to a to nestíhám.... Mělo by se to zlepšit s časem kolem Vánoc,...i když nebudu uvádět konrétní důvody, proč, tak každopádně vyjdu líp s časem.
Kačko, na internetu trávím mnoho času tak jako tak, nejčastěji kvůli vyhledávání informací, jenomže to ještě neznamená, že můžu čas trávit na těchto stránkách a zabývat se obsahem na stránce, taky stihnu přes den věcí, že ani nevíš, jenomže právě proto, že je tolik věcí třeba stihnout do určitých termínů (nemluvím ani o tom že teď máme zkouš.týdny a já polehávám doma se zubem..), a i při vyčerpanosti je nejspíš jednodušší, neříkám o moc, něco uvařit nebo vyzvednout děti ze školy atp....ale při učení se zpaměti je to prostě zase jiná námaha a potřebuješ k ní odlišné podmínky(ticho, klid...) než když si jenom čteš. (Samozřejmě je ideální ve všech případech mít klid..) Já čtu cca 5 knih měsíčně, a to ne z povinné literatury, ale z vl. výběru, přestože to má často, a ne náhodou, k mat. okruhům blízko. Jde to pomalu, zvlášť když si z těch knížek chceš něco odnést a ne jenom bezmyšlenkovitě otáčet listy. je ale lepší kvalita než kvantita, vždycky záleží na tom, jak o knize mluvíme, než jak dlouho ji čteme.
budeš odsudzovať ľudí,ktorí trávia voľný čas na internete Jenom jsem se ptala, nikoho neodsuzuji-moje tolerance téměř nezná mezí..Musela bych pak odsoudit předevšim sebe, jsem spíš takový člověk, který se realizuje všemi cestami, které jsou neverbální(tzn. ne že bych se mezi lidmi přetrhla,spíš naopak), přesto zastávám názor, že některé věci jsou poznat z osobního setkání hned, mnohem lépe než přes internet.
|
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 10/11/2008 : 21:00:17
|
Pokud jde o knihy, které bych doporučila ohledně Filozofie, pak je to Stephen Law-Akta F, nebo další knihy od pana Lawa. Ta kniha je jakýmsi začátkem do filozofie, sice je za každou kapitolou nakopírované ,,A co si o tom myslíte vy", ale jinak se mi i zdála poučná. Bylo v ní například o té řece, jak do ní nelze dvakrát vstoupit, jestli je možné mít duši, bůh existuje/neexistuje a další, něco o morálce, jak se stávají činy špatnými....Mohla bych doporučit. Jsou to takové docela šikovné základy; Když jsme u filozofie, Saint-Exupéryho můžu doporučit. K pochopení Malého prince je ale třeba přečíst i Citadelu. Stejně ale, proč mluvit tady o filozofických knihách, když je tady nejspíš každý zná.... Taky píšu, taky !! 
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 11/11/2008 : 05:02:41
|
quote: Originally posted by axel01 Stejně ale, proč mluvit tady o filozofických knihách, když je tady nejspíš každý zná....
no já jsem nečet nic kromě Přehled etiky a Odmaturuj! ze ZSV, takže díky za doporučení
..Malýho prince tedy jsem četl dvakrát jednou na základce, jednou na gymplu, ..na základce jsem to nepochopil vůbec a na gymplu se mi to zdálo zas triviální ...no ale učitelka nám říkala, že to pochopíme, až nám bude 30, tak si ho pak přečtu ve třiceti znovu a uvidí se :-)
quote: Originally posted by axel01 Ostatně toho času ani já nemám málo, jenomže teď mám zmaturovat a je dost možné, že nemyslím na nic jiného,tak potom se mi zdá, jako bych toho času moc neměla....
zmaturovat jo? :) ...tak to upřímnou soustrast a hodně štěstí! ..kam chceš pak jít, mohu-li se zeptat? (a teda pokud nejsem příliš zvědavý, tak by mě i zajímalo z čeho maturuješ?)
quote: Originally posted by neronis Mě je taky z banánu na blití
neronisi, to nechápu -- snad seriál Tarzan (to je upa supér, jak se houpe na lijáně, ok?)->prales->vopice->banány = hotovo, ok? (Tarzan = super -> banány jsou super) Já to říkám furt: mladí lidé dnes málo koukají na televizi. Pak se stane, že nemají rádi ani banány.  |
Edited by - Rzwald on 11/11/2008 05:19:34 |
 |
|
Topic  |
|
|
|