www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Kecárna.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 96

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 24/10/2008 :  20:57:16  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

To co cítíš se nedá zcela kontrolovat. Nebál bych se říct, že se to nedá kontrolovat téměř vůbec.
Můžeš v sobě vyvolat pocit opačný nebo úplně jiný, což ten původní nevymaže, ale pouze "přebije".

To, čo cítiš, sa dá kontrolovať veľmi dobre, a veľmi dobre sa to dá ovplyvňovať. Pocity sa dajú rušiť.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 25/10/2008 :  02:11:05  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

quote:

To co cítíš se nedá zcela kontrolovat. Nebál bych se říct, že se to nedá kontrolovat téměř vůbec.
Můžeš v sobě vyvolat pocit opačný nebo úplně jiný, což ten původní nevymaže, ale pouze "přebije".

To, čo cítiš, sa dá kontrolovať veľmi dobre, a veľmi dobre sa to dá ovplyvňovať. Pocity sa dajú rušiť.

to bych neřekl...

...pokud ano, tak bych to chtěl umět
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 25/10/2008 :  02:18:12  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kacena
Spolužiaci Mateja šikanovali fyzicky,ale hlavne psychicky.Sácali ho,kopali,pľuvali na neho,ale najhoršie bolo,keď mu vymýšľali rôzne prezývky,nadávali mu do psychopatov,alebo ho od seba vyháňali.Min. rok išla trieda na výlet.Deti sa postavili do dvoch skupiniek a náš Metej nepatril ani do jednej z nich.Celú cestu sedel v autobuse sám,sám sa prechádzal po múzeu,ale najhoršie bolo,keď dostali v cudzom meste rozchod a on ostal stáť na jednom mieste(spolužiaci ho k sebe nepustili).
fakt nevím, jak takovýto lidi nazvat jinak než svině
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 25/10/2008 :  10:00:06  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald

quote:
Originally posted by navi

quote:

to bych neřekl...

...pokud ano, tak bych to chtěl umět

Ja som sa to kvôli svojej chorobe musel naučiť. Inak by som neprežil.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 25/10/2008 :  10:04:27  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald

quote:
Spolužiaci Mateja šikanovali fyzicky,ale hlavne psychicky.Sácali ho,kopali,pľuvali na neho,ale najhoršie bolo,keď mu vymýšľali rôzne prezývky,nadávali mu do psychopatov,alebo ho od seba vyháňali.Min. rok išla trieda na výlet.Deti sa postavili do dvoch skupiniek a náš Metej nepatril ani do jednej z nich.Celú cestu sedel v autobuse sám,sám sa prechádzal po múzeu,ale najhoršie bolo,keď dostali v cudzom meste rozchod a on ostal stáť na jednom mieste(spolužiaci ho k sebe nepustili).
fakt nevím, jak takovýto lidi nazvat jinak než svině

Neurážaj sviňe. Sú to mierumilovné zvieratá. Predstav si takú sviňu jako řízek na talíři. Dá sa to porovnať so šikanou?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/10/2008 :  11:41:27  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Kačenko.
S těmi dětmi je to velký problém.Děti těžko chápou, když je někdo jiný a ta jinakost bude stále problém. V Plzni vytvořili pro autisty speciální školu při fakultní nemocnici právě díky tomu, že tyto děti v normální škole dost trpěly a zhoršovalo to jejich stav.Jsou tam speciální třídy pro autisty s nižší inteligencí i pro ty s vysokou.V každé třídě se věnují dětem dvě učitelky a psycholožka.Jak jsem slyšel, tak to těm dětem dost prospívá a jejich stav se lepší.Jenže je to daleko a tak tě to nebude nic platné a projekt je to ojedinělý a spíše výzkumný program.Pokud se to však osvědčí,mělo by se to rozšiřovat po celé republice.Ovšem to tě opět není nic platné,protože žiješ v jiné.
Jak to řešit? Přechod do jiné školy by zřejmě nebyl nic platný. Nějaký čas by to mohlo dělat dobrotu,ale pak by došlo k témuž.Děti těžko přesvědčíš aby přijali mezi sebe někoho, kdo je jiný a kdo je ke všemu ještě převyšuje výsledky ve škole. Měl jsem spolužáka,který měl vždy samé jedničky ,ale byl tak trochu samotář,takže se nezůčastňoval takových těch běžných lumpárniček o přestávkách a tak jej ostatní prostě vyřadili s kolektivu a dělali mu co nejhoršího mohli. Jenže jemu to bylo tak nějak jedńo a prostě to přezíral. My ostatní jsme jej vůbec nedokázali pochopit,čili byl pro nás jiný.Ti méně chytří jsou vždy první pokud jde o šikanu.Toho kluka rodiče přihlásili do juda a vše se změnilo. Dodnes si pamatuji,jak mu chtěl udělat nesilnější a nejhloupější kluk ze třídy nějakou lumpárnu a on ho spacifikoval s naprostým klidem.Prostě s ním vymetl podlahu.A v tu chvíli jej všichni přijali mezi sebe. On ten silák terorizoval ostatní a měli z něj strach.Náhle zde byl někdo schopný je chránit a to bylo pro všechny rozhodující a jeho jinakost všem přestala vadit.Zajímavé na tom bylo,že když jej kolektiv přijal mezi sebe, změnil se i on.
Samozřejmě to není cesta universální,ale mám dojem,že by právě cosi takového mohlo i tvého syna dostat mezi ostatní. Navíc by se naučil sebeovládání a zlepšil by se i po tělesné stránce. Otázkou je zda by se nestal agresivním a nesnažil se vrátit ostatním co dělali jemu.Otázkou také je, zda je cosi takového v blízkosti a jestli je možné s učitelem se nějak domluvit na individuálním postupu respektujícím ten autismus.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 25/10/2008 :  15:20:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Měl jsem spolužáka,který měl vždy samé jedničky ,ale byl tak trochu samotář,takže se nezůčastňoval takových těch běžných lumpárniček o přestávkách a tak jej ostatní prostě vyřadili s kolektivu a dělali mu co nejhoršího mohli. Jenže jemu to bylo tak nějak jedńo a prostě to přezíral. My ostatní jsme jej vůbec nedokázali pochopit,čili byl pro nás jiný.Ti méně chytří jsou vždy první pokud jde o šikanu.Toho kluka rodiče přihlásili do juda a vše se změnilo. Dodnes si pamatuji,jak mu chtěl udělat nesilnější a nejhloupější kluk ze třídy nějakou lumpárnu a on ho spacifikoval s naprostým klidem.Prostě s ním vymetl podlahu.A v tu chvíli jej všichni přijali mezi sebe.
MB, já jsem z tebou chodil do školy?? :-D
...fakt úlet.....ale můj příběh dopadl méně slavně...mě pak jen přestali otravovat...

Na druhé straně si nejsem jist, zda by judo bylo dobré pro autistu...to si nedokážu moc představit...ale možná je to možné
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/10/2008 :  15:45:13  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.
Já bych ře´kl, že si toho u autistů nedokážeme představit víc,třeba jejich život,pocity,prostě to jak vnímají svět kolem a jak se v něm cítí. Já nevím, jestli by to vůbec přijal a jak by to snášel.Jenže právě tento sport vychovává k tomu, co on nejvíc potřebuje a učení juda by jej k tomu přivést mohlo. Jenže stejně tak by jej mohlo přivést k agresivitě právě díky autismu. Tak skutečně nevím. Autismus je pro mne rovnice o mnoha neznámých.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 25/10/2008 :  21:23:45  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave, viac by mi bodlo, keby si sa kamošil s týmto psychiatrom. http://www.joalis.cz/mudr_jonas.html . Ten by ma určite tak ľahkomyselne a bez racinálneho dôvodu neoznačil za potencionálneho vraha.
Tento psychiater je pre mňa Ján Hus medicíny. Vypočujte si ho: http://www.joalis.cz/video/usti_nad_orlici_wm386.wmv

Edited by - navi on 25/10/2008 21:55:23
Go to Top of Page

kacena
Aktivní uživatel

113 Posts

Posted - 26/10/2008 :  17:31:31  Show Profile  Reply with Quote
Miloslav,je pravda,že každý,kto sa nejako odlišuje od priemeru,je pre iných tŕňom v oku.Matej vzhľadovo nie je iný,ako chlapci v jeho veku,takže laik ani nezistí,že je autista.S prestupom na inú základnú školu by som asi nič nevyhrala,myslím,že všade sa časom vyhrotia nejaké problémy.S Matejom sa to ťahá od útleho detstva.Už v škôlke nemal kamarátov,proste nedokázal sa prispôsobiť detským hrám a pravidlám a tak ostával sám.V škole deti hneď zbadali,že nemá rád kolektívne hry,presadzuje svoje záujmy,býva agresívny,keď ho niekto aj nechtiac vyprovokuje,je odťažitý,vzťahovačný a nepriateľský.Keby bol aspoň introvert a nevadila mu samota,ale on je extrovert,ktorému nezostáva nič iné,len ostať sám,lebo nie je schopný nadviazať primeraný vzťah a udržať si ho,pre svoj egocentrizmus.Rozmýšlali sme o vhodnom športe,ktorý by mohol vykonávať a on si vybral práve to džudo.Hlavne z toho dôvodu,lebo môj muž sa tomuto športu venoval a navyše,ako som už spomínala,je on práve Maťov vzor.Lenže,keď sme trénerovi spomenuli,že clapec je autista,tak nás odmietol s tým,že nebude schopný dodržiavať pravidlá,ktoré sú v tomto športe dosť tvrdé.A mal asi pravdu.Ak by na Mateja tréner skríkol alebo mu dal behať kolečká,príp.by musel byť v kontakte s inou osobou pri zápase,tak by bol Maťo odmietavý a nik by s ním nepohol.aAle v blízkosti nášho bydliska sme objavili výučbu Tai-bu,je to vraj bojová technika s ukľudňujúcou hudbou a je to veľmi vhodné pre deti.Takže chceme ísť v stredu pozrieť na tréning a uvidíme,či to syna zaujme.
Navi,stránka dinosaurov Mateja veľmi nadchla,ale sme mu ešte neumožnili si ju vychutnať,lebo má na 3 týždne zatrhnutý internet(hodil,vraj nechtiac,do triednej učiteľky špongiu na umývanie tabule).Prvý krát som mu ju ukázala zbežne,hneď ho zaujala téma o mäsožravcoch,len je bohužiaľ v poľštine,tak tomu moc nerozumel.Ale každý deň sa ma snaží obmäkčiť,aby som ho pustila k počítaču,ale musím byť niekedy trošku tvrdá.
Rzwalde,chúdence svinky by som k bezciťákom tiež neprirovnávala.Ľudia,ktorí dokážu bezcitne ubližovať akejkoľvek živej bytosti,sú NETVORY.My sme mali dočinenia s deťmi zo "slušných",majetných rodín,ktorých rodičia sú inteligentní a vzdelaní ľudia,ale chybu svojich detí nechceli priznať.
Go to Top of Page

kacena
Aktivní uživatel

113 Posts

Posted - 26/10/2008 :  17:39:09  Show Profile  Reply with Quote
Navi,tvoj syn je sympatický mladík.Najskôr som si myslela,že si si pomýlil strany a myslel chlapca v pravo,pretože som bola presvedčená,že na ľavej strane stojí dievča .Takže máš pekného synátora.Tiež by som poslala foto toho môjho,ale neviem,ako na to. Musela by som mať pestrejšie počítačové znalosti.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 26/10/2008 :  18:59:23  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi,tvoj syn je sympatický mladík.Najskôr som si myslela,že si si pomýlil strany a myslel chlapca v pravo,pretože som bola presvedčená,že na ľavej strane stojí dievča .Takže máš pekného synátora.Tiež by som poslala foto toho môjho,ale neviem,ako na to. Musela by som mať pestrejšie počítačové znalosti.

On syn dostal chuť na černošské vrkoče, preto vyzeral ako baba Tu, keď sa zaregistruješ, tak si tam potom jednoducho môžeš vkladať fotky z počítača. http://flog.pravda.sk/SignUp.aspx Máš odkaz na fórume psychiatria.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 26/10/2008 :  19:20:39  Show Profile  Reply with Quote
Behaviorálny prístup, je najviac zaužívaný prístup v naších končinách. Snaží sa aj o to, aby sa slabší prispôsobil silnejšiemu. Je to síce nelogické, ale je to podľa princípu zákona džungle. Svedčí to o tom, že sa silnejší slabšiemu prispôsobovať nechce, a preto k tomu tlačí toho slabšieho. Nuž čo, človek má ešte stále čo vylepšovať. Lastovičkou v prístupe k autistom je napríklad metóda Son-rise.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 26/10/2008 :  19:44:40  Show Profile  Reply with Quote
Naviho tupý pohľad http://picasaweb.google.sk/vrzeva/FotoZPrirody#5217786474311795922
Go to Top of Page

kacena
Aktivní uživatel

113 Posts

Posted - 26/10/2008 :  20:00:34  Show Profile  Reply with Quote
Navi,vidím,že máš rád prírodu,tak ako ja.Celá rodina máme radi turistiku,skôr pešiu.Ty preferuješ cykloturistiku,ako je vidieť z fotografií.Na výlety a túry chodíme tak často,ako sa len dá.Minulý týždeň sme boli v Ľubietovej (kúsok za BB)a bolo tam božsky.V decembri ideme lyžovať na Tále,ale ubytovaní budeme v Nemeckej.Nejeko nas to ťahá tým smerom.To stredné Slovensko je nádherné!Inak, robíš kvalitné fotky...
Go to Top of Page
Page: of 96 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000