www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Politologie.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/08/2008 :  14:05:35  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald
... třetí problém lamarckismu je weismannovská bariéra. U mnoho buněčných organismů totiž velice často dochází k tomu, že se odděluje linie somatických buňek a buňek pohlavních. Pouze informace v pohlavních buňkách se předávají dál. ...

S weismannovskou bariérou máš samozřejmě pravdu. Ale informace v DNA pohlavní buňky rozhodně není jediná která se předává. Jsou tu ještě informace z krevního oběhu matky (což ovlivňuje např imunitní systém) a s tím souvisí i výživa a chemická rovnováha během vývoje. To vše může mít nevratný vliv na vývoj (pozitivní i negativní). To co se matka naučila tedy může být jistým způsobem předáno další generaci (matka se mohla naučit např. zdravě žít a to může mít vliv na vývoj dítěte)

Obecně se dá říci, že prostředí ve kterém se vyvíjejí noví jedinci (a do toho patří i jejich naučené chování) má na jejich vývoj vliv a díky tomuto vlivu se může podstatným způsobem změnit selekční tlak a to může nepřímo ovlivnit budoucí vývoj druhu jako takového
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/08/2008 :  15:05:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Ten Lamarckismus buhužel neznám.Přesto bych netvrdil,že když někdo bude chodit bos, že se u jeho potomstva vyvine silnější kůže.Tak rychle to nejde.Přesto by byl takový vásledek možný, kdyby takto bosí chodili i jeho potomci a potomci těchto. Toto by bylo lehké i dokázat na příkladech.hlavně u lidí žijících v tropech a zvláště na poušti.Pokud bys tam přišel třeba ty a chtěl tam chodit bos, pak by platilo to, co jsi napsal, čili popálil by sis chodidla a spíš schromnul.Oni tam však běhají bosí zcela běžně a pokožku nohou mají od dětství k tomuto přispůsobenou. To již je dílo genetiky. Pokud jsem jmenoval DNK,pak to byla chyba,protože DNK není jediným faktorem přenosu informací, bylo to tedy tvrzení neúplné, ale nepokládal jsem za nutné je kompletizovat. Abych upřesnil. Zajímám se o to co se děje a již mnohem méně mne zajímá ta "mechanická" stránka věci.To co se děje se dá vysledovat a poznat zákonitosti.Tu mechanickou stránku se musí člověk naučit aby nemusel vše skoumat od počátku. Já jsem zámečník třeba i muzikant, nebo výtvarník. Toto mám zvládnuté po všech k tomu nutných stránkách. Medicinu jsem nikdy nestudoval a asi bych se tím velmi těžko prokousával bez vědomostí, které jsou k tomu nutné, čili bez základů. Tu programovou stránku však jsem poznat mohl.S toho logicky vyplývá i fakt, že jsem si musel vytvořit vlastní terminologii.Já mám pod těmi názvy uložené informace s celou logikou a tím co z toho vyplývá.Kdybych ta slova změnil nastane v informacích chaos. Navíc a to tě nejspíše překvapí, jsem skoumání před několika lety uzavřel a dál na tom nepracuji. Co jsem poznat chtěl, to jsem poznal a dál již nechci mozek takto enormě zatěžovat abych si jej nezničil.Umění odejít včas je zde velmi důležité a nelehké, zvláště když to člověka baví tak, jako to bavilo mne.Každý nový objev byl pro mne radostí zvláště když pozorování, nebo pokusy ukázaly pravděpodobnost, či i správnost.Dnes tedy již v tom nepokračuji.Kdyby mne nezachránila muzika, která dokázala odvést mé myšlenky jinam, nejspíše bych dopadl podobně jako Dalibor, ne li hůře. Rozšířil jsem si operační paměť na úkor rezerv,ale přesto se to nepřenese na mé potomky. Proč? Protože byli počati a se narodili dříve než k tomu zápisu do genetické informace došlo.Právě tohle si řada i vysoce vzdělaných lidí neuvědomuje.Otec kapacita vědy a děti škoda mluvit.Když tohle někdo prohlásí, ptám se kdy byli počati. Kdyby měli tito lidé potomky v pozdějším věku, již by se to projevit mohlo, ale ještě jsou zde informace matky, takže nic není zcela jednoznačné.
Docela by mne zajímalo, čím se zabýváš, Medicinou,psychologií? Myslím profesí.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 12/08/2008 :  23:15:28  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus

quote:
nicméně stále odmítám, že probíhá nějaký "zápis do DNA"...zápis z fenotypu do genotypu.

To se mýlíš. Zápis do DNA probíhá. (je to už docela starý objev)

Existuje tedy nejen centrální dogma molekulární biologie, tedy: DNA -> RNA -> Proteiny
Ale i zpětný přepis RNA -> DNA. Tvorba RNA pak nemusí být jen slepým přepisem z DNA, ale RNA může do buňky přijít i zvenku (např. viry, ale i jiné způsoby), nebo může být transkribovaná RNA před zápisem do DNA nějak modifikována (např ořezána a zase slepena jinak)

Právě reverzní transkripce stojí za mnoha metodami moderních biotechnologií

Dokonce existují i hypotézy, že je možná i reverzní translace tedy směr: Proteiny -> RNA a to už by opravdu mělo blízko i k Lamarckismu

mno ok, ale podívej, co jsem psal:

quote:
a jednak není znám žádný mechanismus, který by dovoloval zápis do DNA. Jediný mechanismus, který umí zapisovat do DNA je reverzní transkriptáza a to ještě není nic moc, protože se přepisuje z RNA do DNA...takže jsme si moc nepomohli (není znám žádný mechanismus, jak zapisovat do RNA..)
;-)

krom toho pokud vím, tak enzym reverzní transkriptáza se v těle nevyskytuje a retroviry si jej nosí s sebou...

quote:
Originally posted by noemus
S weismannovskou bariérou máš samozřejmě pravdu. Ale informace v DNA pohlavní buňky rozhodně není jediná která se předává. Jsou tu ještě informace z krevního oběhu matky (což ovlivňuje např imunitní systém) a s tím souvisí i výživa a chemická rovnováha během vývoje. To vše může mít nevratný vliv na vývoj (pozitivní i negativní). To co se matka naučila tedy může být jistým způsobem předáno další generaci (matka se mohla naučit např. zdravě žít a to může mít vliv na vývoj dítěte)
mno taky ok, ale nezapíše se to DNA...takže matka se sice naučila zdravě žít a to pomohlo jejímu potomku, ale dál se to už nepřenese (např. pokud jí dítě někdo ukradne a prodá a tak ho nevychová k zdravé životosrpávě)

nicméně lamarckismus je nemožný i z jiného důvodu:
peču koláč---
...až je upečený a tvrdý, urvu mu roh. Lidem se koláč bez rohu zalíbí....bohužel tuto změnu nemůžu nijak přenést do receptu.
V DNA je obsažen jen recept, nikoliv plánek. Jednotlivé mutace fenotypu proto do DNA nelze nijak zanést.

...a to, že by se to někdy pomocí retrovirů stát náhodou mohlo...neznamená, že je platný Lamarkcismus. To je prostě náhoda, že retrovirus se včlenil do DNA somatické buňky, ta zmutovala a retroviru se pak i s částí zmutované DNA hostitelstké buňky přepíše do nějaké gamety.

MB,
ti lidé v pralesích s tou kůží....to jde vysvětlit i Darwinisticky:
Ti, kteří měli tenkou kůži si ji častěji poraňovali a měli vyšší riziko, že chytnou infekci. Ti, kteří chytli infekci, měli vyšší šanci, že umřou.
Časem se proto prosadili jedinci, kteří měli silnější kůži.

quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Docela by mne zajímalo, čím se zabýváš, Medicinou,psychologií? Myslím profesí.
tak profesí jsem lempl (a vždy jsem byl) ...nicméně oficiálne jsem teďka na MFF UK a studuji obecnou fyziku (první rok) (myslím, že jsem to tu již kdesi kdysi psal)... nicméně -- nutno podotknout, že zatím nepříliš úspěšně a nevím, jak to dopadne (přesto mi snad něco málo v hlavě utkvělo..) ani nevím, zda na fyziku mám vlohy (a zda vůbec na něco mám vlohy...veškeré mé přednosti totiž ničí má nulová vůle...nedokážu se učit něco, co mě nebaví...na gymplu to nevadilo, protože gympl je lehkej, ale vejška je potvora...)

co se týče biologie nebo psychologie, tak s obojím jsem koketoval, že půjdu studovat...nicméně na psychologii mě nakonec nechtěli (jinak bych studoval ji) a biologii jsem sám uznal, že tak dobrou paměť zase nemám, abych se naučil všechny ty latinský názvy a systém živočichů a rostlin
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 13/08/2008 :  06:58:15  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

OK. Už tě troško víc rozumím.
---------------------------------------------------
ti lidé v pralesích s tou kůží....to jde vysvětlit i Darwinisticky:
Ti, kteří měli tenkou kůži si ji častěji poraňovali a měli vyšší riziko, že chytnou infekci. Ti, kteří chytli infekci, měli vyšší šanci, že umřou.
Časem se proto prosadili jedinci, kteří měli silnější kůži.
------------------------------------------------------------------
Já myslím,že obě ty cesty fungují vedle sebe společně.Kde by se vzali ti jedinci se silnější kůží,kdyby nedocházelo k zápisu? Sami od sebe?Když se díky zápisu vytvořila ta silnější kůže, docházelo k té selekci dle Darwina,čili přežívali.Ono to tak nějak patří k sobě a jedno bez druhého celkem není myslitelné.
Faktem je, že jsem se nezabýval cestou, jak k zápisu dochází,jen jsem různými metodami poznal, že tomu tak je. Nikdy jsem také svou práci neprohlašoval za vědeckou, protože vím co by měla vědecká práce obsahovat a co vše zde zcela chybí.To poznání bylo původně ureno jen pro mne, abych poznal podstatu a dokázal porozumět tomu, co jsem hledal. To že jsem poznal, jak důležité je to poznání pro ostatní,na kvalitě té práce už nic nezměnilo. Prostě mezi mým poznáním a vědeckou prací je velká propast,kterou překlenout v daných podmínkách nemohu.Jsou však lidé,kteří jsou schopni tuto propast překlenout a těm je toto určeno.Takové lidi hledám a snažím se je s tímto seznámit.Příkladně člověk, který zná procesy probíhající v mozku, by mohl toto se svým poznáním konfrontovat a najít fyzikální a chemické stránky, které vysvětlují proč je tomu tak.Já třeba nevím, zda mají ty síně čili skupiny neuronů stejného stupně rezistence tu rezistenci danou svou konstrukcí, nebo jsou všechny stejné a ten odpor je dán neuronovými cestami.Tohle já odhalit jako zámečník prostě nemohu i když bych se třeba přikláněl k té úloze neuronových cest.Takže moje poznání bohužel nemůže být kompletní, ale to neznamená, že nemůže být přínosné.Já popisuji co se děje a nikoliv proč se tak děje.Co se děje, je prokazatelné a stejně tak proč se tomu děje, ale u jiného fundovaného člověka, kterého mohu tímto inspirovat a nesměrovat ke konkrétnímu hledání. Otázkou je, zdali jej mohu nalézt právě zde.Ale kdo ví? Náhoda je někdy unavená a sedne i na vola.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 14/08/2008 :  11:51:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Kde by se vzali ti jedinci se silnější kůží,kdyby nedocházelo k zápisu? Sami od sebe?

ano...přesně tak---sami od sebe. Náhodou.

quote:
Já třeba nevím, zda mají ty síně čili skupiny neuronů stejného stupně rezistence tu rezistenci danou svou konstrukcí, nebo jsou všechny stejné a ten odpor je dán neuronovými cestami.

jde o interpretaci. Tvá interpretace a interpretace a la Darwin jsou stejné co se týče pozorovaných jevů, avšak jsou jiné, co se týče předpovědí. Proto je třeba mezi nimi odlišit (otestovat) a zvolit tu přesnější.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/08/2008 :  14:48:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

A to jsem Darwinovy teorie nikdy nečetl.Dojdou li dva nezávisle na sobě různými cestami k témuž, ukazuje to určitou pravděpodobnost.Trošku jsi mne pozvihl s prachu, nyní už jen se mnou jako správný zápasník praštit o zem.He he he-)

MB
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000