www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Platón a výklad podobenství
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 07/04/2009 :  19:38:49  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald
...pro mě největší záhadou asi zůstane to, proč místo toho aby jasně řekl to, co chtěl říct, tak proč vymýšlel takový příběhy...

Taky jsem zastáncem jasného a přímého vyjadřování, ale někdy se člověk bojí říct něco na plná ústa, tak to jen naznačí. Platón to však v tomto případě trochu přehnal, nějaký záměr sice asi sledoval, ale vůbec není jasné jaký a množství interpretací to jen dokazuje.

quote:
S mými znalostmi se prohlubuje má kontrola nad světem a pokud chci svět kontrolovat (=rozumět mu a předvídat ho, abych byl klidný a nic mě nepřekvapilo), což chci...tak pak pokračuji v akumulaci poznání....

Mám to tak podobně, akorát cítím, že nemám a nikdy nebudu mít svět pod kontrolou

quote:
ještě zbývá jeden typ uvažování, který já osobně považuji za nejpokročilejčí, neboť imho svědčí o vnitřní vyrovnanosti:
"tahle květina je krásná" ...a tečka

Ale nesvědčí tento typ trochu o rezignaci na poznání? Proč je taková, jaká je, proč se rozmnožuje, proč roste jen tam a tam ...

ad MB příspěvek
Zajímavá interpretace Miroslave, když bych do ní měl vmontovat sebe, tak by mi vyšlo, že se neustále zbavuji řetězů, ale stále nacházím nové a nové, zase se jich zbavím atd.atd.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/04/2009 :  06:47:56  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Jrf.
Já také ,ale zajímavé je si to uvědomit.Kdyby totéž bylo řečeno prostým slovem, byl by to vlastně jen jeden z mnoha možných výkladů.Díky podobenství vzniká otázka a otázka je víc než pravda, protože vede k novým poznáním.Pravda je jen řetěz a okovy.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 08/04/2009 :  09:25:51  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jrf
quote:
ještě zbývá jeden typ uvažování, který já osobně považuji za nejpokročilejčí, neboť imho svědčí o vnitřní vyrovnanosti:
"tahle květina je krásná" ...a tečka

Ale nesvědčí tento typ trochu o rezignaci na poznání? Proč je taková, jaká je, proč se rozmnožuje, proč roste jen tam a tam ...

mno já nevím, ještě na tomhle stupni nejsem, takže těžko posoudit :-D

..ale přibližuji se mu. Někdy když jdu v noci po prázdné ulici a kochám se tím betonem všude kolem :-D ..tak mi to připadne v podstatě krásné a to mě uklidňuje. Stejně když jsem někdy v lese nebo někde v přírodě, tak často mě zastaví nějaký okamžik, kdy intenzivně vnímám krásu a dokonalost okolí...no a v té chvíli je mi všechno jasné.

...pak přijdu dom, někdo na mě začne hučit ať se učím a postupně se to ze mne zase vytrácí :-D

V podstě ve chvíli, kdy si řekneš "tahle květina je krásná", pak to není kvůli rezignaci na poznání, ale kvůli tomu, že je už nepotřebuješ.

Jak to vysvětlit -- ...neptáš se jak se rozmnožuje a jak se jmenuje, atd., protože i kdybys to už nevěděl, víš alespoň tolik, že se to dozvědět lze a víš, že v tom není zázrak. Víš, jak je složeno auto? Přesný postup výroby matičky? Asi ne...a ani to nezjišťuješ. Proč? To tě nezajímá? No pravděpodobně ne, protože víš, že to nějak jde a víš že je to nevýznamné. Pro mě jako člověka (pozor! ne pro mě jako Rzwalda! ..člověka jako příslušníka lidské rasy) a pro svět jako celek, což jsou jediné dvě věci, na kterých záleží...tak pro nás oba je nevýznamné poznání, jak se nějaká květina rozmnožuje. Pro svět je významné, že existuje...a pro mne je významné, že je krásná. Vše ostatní je v tomhle subjektivním nazírání nezajímavé.

Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 08/04/2009 :  10:10:36  Show Profile  Reply with Quote
quote:
mno já nevím, ještě na tomhle stupni nejsem, takže těžko posoudit :-D

..ale přibližuji se mu. Někdy když jdu v noci po prázdné ulici a kochám se tím betonem všude kolem :-D ..tak mi to připadne v podstatě krásné a to mě uklidňuje. Stejně když jsem někdy v lese nebo někde v přírodě, tak často mě zastaví nějaký okamžik, kdy intenzivně vnímám krásu a dokonalost okolí...no a v té chvíli je mi všechno jasné.

Znám tento pocit ...

quote:
...pak přijdu dom, někdo na mě začne hučit ať se učím a postupně se to ze mne zase vytrácí :-D

... a tomuto říkám "náraz reality" , takové nepříjemné probrání se, po kterém se na dotyčného, který mě probírá, dívám stylem "synku, synku, ty vůbec nevíš ..."

quote:
Jak to vysvětlit -- ...neptáš se jak se rozmnožuje a jak se jmenuje, atd., protože i kdybys to už nevěděl, víš alespoň tolik, že se to dozvědět lze a víš, že v tom není zázrak. Víš, jak je složeno auto? Přesný postup výroby matičky? Asi ne...a ani to nezjišťuješ. Proč? To tě nezajímá? No pravděpodobně ne, protože víš, že to nějak jde a víš že je to nevýznamné. Pro mě jako člověka (pozor! ne pro mě jako Rzwalda! ..člověka jako příslušníka lidské rasy) a pro svět jako celek, což jsou jediné dvě věci, na kterých záleží...tak pro nás oba je nevýznamné poznání, jak se nějaká květina rozmnožuje. Pro svět je významné, že existuje...a pro mne je významné, že je krásná. Vše ostatní je v tomhle subjektivním nazírání nezajímavé.

Máš pravdu. Měl jsem napsat jinou otázku, tj. proč květina existuje? A proč vlastně všechno existuje? Na což se ptám, pokud nemám tebou zmíněný pocit.
Ono nepídění se po nepodstatném vlastně dělám pořád, třeba v té matice, nepočítám něco, co vím že spočítat jde(nebo to umím), ale hledám něco, co spočítat nejde(nebo to neumím).

Zajímavé je, že na všechno existuje nějaký citát, píseň nebo film, tak dle svého dobrého zvyku jednu píseň zmíním: Enya: Wild child

a pár slov s pokusem o překlad

Ever close your eyes
Ever stop and listen
Ever feel alive
And you've nothing missing
You don't need a reason
Let the day go on and on

(Zavři oči, zastav se a naslouchej, cítíš život a nic ti nechybí, nepotřebuješ důvod, nech den plynout a plynout)

Let the rain fall down
Everywhere around you
Give into it now
Let the day surround you
You don't need a reason
Let the rain go on and on

(Nech déšť padat všude kolem, ponoř se do toho všeho, nech den, ať tě obklopí, nepotřebuješ důvod, nech déšť padat dál a dál)

A ono to často bez písničky není úplně ono, tak kdyžtak tady
http://www.youtube.com/watch?v=__0QZTI6W5A
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 08/04/2009 :  11:45:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jrf
Enya: Wild child

a pár slov s pokusem o překlad

Ever close your eyes
Ever stop and listen
Ever feel alive
And you've nothing missing
You don't need a reason
Let the day go on and on

(Zavři oči, zastav se a naslouchej, cítíš život a nic ti nechybí, nepotřebuješ důvod, nech den plynout a plynout)

Let the rain fall down
Everywhere around you
Give into it now
Let the day surround you
You don't need a reason
Let the rain go on and on

(Nech déšť padat všude kolem, ponoř se do toho všeho, nech den, ať tě obklopí, nepotřebuješ důvod, nech déšť padat dál a dál)

tak to je drsný...já mám od ní celou diskografii :-D ..ale nikdy jsem si těch slov nevšiml !! ...přitom jí rozumím...

...kdo ví, zda mě podvědomě neovlivnila :-)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/04/2009 :  10:59:24  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ono nepídění se po nepodstatném vlastně dělám pořád, třeba v té matice, nepočítám něco, co vím že spočítat jde(nebo to umím), ale hledám něco, co spočítat nejde(nebo to neumím).
Jrf.
Zajímavé. Jsme si v tomto hodně blízcí i když v matematice určitě ne.Mně když někdo řekne, že cosi nejde,tak vzbudí můj zájem a snahu najít řešení abych ukázal, že to jde,že to žešení má.Když najdu to řešení, pak mne to zcela přestane zajímat. Je to snad nějaká posedlost, či mánie, ale tak tomu u mne bylo, je a nejspíše bude,dokud budu schopný myslet.Kdysi, více než před třiceti lety jsem se setkal s Buddhovým podoběnstvím o stromu desetitisíc znaků a v té povídce bylo napsáno,že se snaží toto podobenství marně otevřít lidé tisíce let a nikdo to nedokázal.Kdyby tam toto napsáno nebylo, nejspíše bych na to pdobenství zapomněl a považoval je spíše za cosi co spadá pouze do víry a slibuje nereálné zázraky. Jenže ta slova o nemožnosti toto podobenství otevřít mne vyprovokovalo k tomu, abych to řešení hledal a ejhle, ono zde řešení bylo a pochopil jsem i příčinu toho, proč podobenství nedokázali lidé za celá ta tisíciletí otevřít. Pro tu radost,když člověk to řešení najde stojí za to hledání. Ono vlastně to hledání řešení je na tom to nejkrásnější. Je to jako výlet do neznáma a nádherné dobrodružství.

MB
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000