www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Jaké jsou důvody náboženského fanatismu?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 10/04/2009 :  20:24:55  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Podle mne důvodem náboženského fanatismu je špatné svědomí náboženských fanatiků, kteří se snaží náboženskými rituály umlčet toto špatné svědomí, což není trvale možné a může se snadno vymknout kontrole a vést k násilí, náboženské nesnášenslivosti apod.

Náboženské fanatiky trápí alespoň jejich špatné svědomí. Fanatičtí ateisté si toto špatné svědomí nepřipouští vůbec, což rovněž není trvale možné.

Špatné svědomí pochází z tohoto světa plného zvůle, násilí a zabíjení.

Jaké jsou podle Vás důvody náboženského fanatismu?

(viz. též: www.filosofierovnovahy.sweb.cz )

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 10/04/2009 :  22:46:40  Show Profile  Reply with Quote
Hlavní důvod náboženského fanatismu---všech fanatismů...je imho blbost, kde blbostí myslím nízkou schopnost vhledu a objektivního posouzení reality...

...fanatici mi připadnou, jako by byli v ustavičném transu...
...dal bych je do souvislostí s alkoholiky a dalšími narkomany...připadne mi to jen jako jiný způsob, jak se vzdát možnosti svobodně se rozhodovat.

K tomuto stavu bych řekl můžou vést desítky cest...

...to s tím špatným svědomím - podle některých teorií je "špatné svědomí" důvodem pro veškerou psychopatologii...
---takže bych řekl že tvé zdůvodnění může být minimálně v některých případech správné
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/04/2009 :  08:03:11  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dalibore.

Poznal jsem v životě několik takových fanatiků víry a nebyl bych si příliš jistý tím,že je motivovalo špatné svědomí a nebyl bych si jistý,že se jednalo o lidi hloupé,jak říká Rzwald. Někdy zřejmě ano, ale není to pravidlem.Já bYch řekl, že tito lidé prostě uvěřili určité pravdě a považují ji za jedinou správnou. Dle toho i jednají. Takoví lidé mnohdy považují za správné třeba i zabít odpůrce víry a nemají výčitky svědomí,protože tito lidé jsou špatní ,jsou splozenci ďábla a tím odpůrci jejich boha,který je dobro samo. Pokud muslim uvěří tomu, že kdo obětuje život v boji za víru dosáhne věčného života v blaženosti,pak se klidně a beze strachu obalí výbušninou a jdou vraždit i když při tom sami přijdou o život. Takoví lidé se na ten věčný život v blaženosti těší a jednají tak aby jej dosáhli co nejdříve. To však neznamená, že jsou mentálně méněcenní a může se jednat o velmi inteligentní lidi, třeba úspěšné studenty (viz útok na dvojčata v Nev Yorku.) Víra je umělá psychopatologie využívající obřadů k vymývání mozků věřících.
Pokud se ateismus stane vírou a věřící ostatních pravd nepřáteli,pak se výsledek rovná výsledkům fanatické víry a není v tom rozdílu.Fanatický ateista považuje věřící za škůdce života a dle toho i jedná.
Pokud řeknu,že jsem atheista,pak tím říkám, že nevěřím v existenci boha, či bohů. Tím však neříkám, že si nevážím moudra, které je obsahem pravd věřících.Jinak řečeno, slovo atheista není tím správným,protože říká, že jsem odpůrcem theistů a to není pravda. Nevěřící také není to správné slovo, protože věřím tomu, že bůh neexistuje a to je rovno víře e bůh existuje. A tak pouze z nouze užívám slovo atheista.
Víra vzešla s obdivu nad světem a snahou si logiku světa nějak vysvětlit.Atheismus vyšel ze stejné podstaty,ale hledání směřuje jinam. Atheismus je na rozdíl od víry trvalým hledáním,Víra je předpoklad, že pravda je hodnotou známou,čili koncem hledání. Ten kdo hledá jistotu je blíže víře.Kdo našel radost v hledání, je blíže atheismu.

MB
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 11/04/2009 :  11:25:10  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Podle mne s růstem počtu lidí na Zemi dochází k poklesu počtu konfliktů mezi jednotlivými lidmi, kteří se spojují do velkých skupin (národů, mezinárodních společenství apod.), aby byli schopni uspokojit potřeby těchto velkých skupin. Růst mezilidských společenství spojený s dělbou práce zapříčinil vědecký pokrok, kdy spolu již nebojují jednotlivci oštěpy ale velké skupiny např. národy, náboženské skupiny apod. velmi účinnými zbraněmi.

Příčinou toho, že spolu bojují různé národy či náboženství, že jsou jejich členové štváni proti sobě, že se stávají fanatiky, je podle mne jejich špatné svědomí. Svět podle mne ovládají živé buňky a jiné mikroorganismy, které tvoří všechny živé tvory i člověka, např. jedině mozkové buňky, neurony určují jaké myšlenky člověka napadnou a jaká myšlenka v jeho mozku převládne a co člověk poté udělá, tedy jeho vůli. Podle moderní vědy, jak jsem někde četl, neexistuje lidská svoboda, ale lidské chování je plně předurčeno chováním živých buněk tvořících jeho tělo a především neurony jeho mozku. Protože člověk svou činností i nadále způsobuje ve velkém smrt těchto živých buněk a jiných mikroorganismů např. jako potravy, které svým způsobem zřejmě cití bolest ze své smrti a v důsledku toho i nenávist vůči svým usmrcovatelům, kterým se tyto mikroorganismy společně se svými blízkými mikroorganismy za svou smrt mstí v podobě konfliktů živých tvorů a lidí, tak lze říci, že náboženský aj. fanatismus vzniká podle mne ze špatného svědomí ze smrti těchto mikroorganismů. Jinými slovy usmrcené mikroorganismyy (např. jako potrava) a jejich blízké mikroorganismy ze msty brání souladu všech a všeho a štvou lidi, v dnešní době již nikoliv jednotlivce ale velké např. náboženské, národní apod. skupiny lidí, proti sobě tak, že se stávají fanatiky.

Edited by - Dalibor Grůza on 11/04/2009 11:28:39
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/04/2009 :  12:11:35  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dalibore.

Buňky ani muňky nemají schopnostt přemýšlet.Tu schopnost má pouze člověk.
To o če zde hovoříš je popisem funkce moci lidské,čili využití schopností ve prospěch svého já a uznané pravdy. Je to bludný kruh kdy jeden zneužije svých schopností aby získal to co vzešlo ze schopností druhého a ten hledá schopnosti vyšší aby ztracené získal a k tomu cosi co vzešlo ze schopností druhých.V zájmu zisku schopností vznakjí skupiny moci,nejprve malé a ty potom rostou aby se ubránili zneužití schopnsotí jiné skupiny až tyto dostatečné schopnosti spojením schopností získají, zneužijí ve prospěch svého já a uznané pravdy. Tím se stanou hrozbou a ostatní hledají schopnosti dostetčné,třeba multiskupiny a silnější a silnější zbraně i ideologie schopné spojit lidi do větších a větších celků schopných čelit moci ostatních. Cílem každé skupiny je sdružit všechny lidi do své skupiny pod jednu uznanou pravdu a tak zlo roste a roste,protože stejnou sbahu mají i všechny ostatní skupiny. Neurony a buňky jsou v tom nevinně a nemají s tím co dělat.To je ryze lidská záležitost i když vlastě k čemusi podobnému dochází i u zvířat (stádových)Jenže tam je to cesta k přežití a nikoliv ovládnutí ostatních.Moc přírodní je využití schopností ve prospěch přežití jedince či druhu. Moci přírodní se ani člověk nemůže zbavit,ale moci lidské ano, pochopí li lidé, že je výhodnější své schopnosti druhým dávaat, tím v druhých vytvářet lásku,která ty druhé vede k tomu, aby dar schopností opětovali. Čili k zničení moci lidské vede cesta pouze moudrostí spojenou s láskou.K takovému cíi má však lidstvo velmi daleko a je otázkou zda se dříve nezničí, než dosáhne moudrosti.

MB
Go to Top of Page

Evžen
Uživatel

Czech Republic
69 Posts

Posted - 11/04/2009 :  12:15:44  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza
Jaké jsou podle Vás důvody náboženského fanatismu?

Chtěná či nechtěná neznalost a omezenost.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/04/2009 :  12:42:49  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Evžene.

Nesouhasím.Znám lidi velmi vzdělané a inteligentní kteří jsou hluboce věřící. Naopak znám i docela tupé nevěřící,kteří nevěří ze zásady a ani neví proč.Prostě je svět neudivuje a nepátrají po příčině řádu světa. Ten kdo hledá má otevřené všechny cesty, tedy i k víře,pokud mu nestačí vysvětlení vědecké, nebo mu nedůvěřují. Jedna s otázek vzniku náboženského fanatismu je výchova v určitém proszředí, rodina, církev a řekl bych že právě ta je tou hlavní.

MB
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 11/04/2009 :  15:11:45  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:

Podle mne s růstem počtu lidí na Zemi dochází k poklesu počtu konfliktů mezi jednotlivými lidmi, kteří se spojují do velkých skupin (národů, mezinárodních společenství apod.), aby byli schopni uspokojit potřeby těchto velkých skupin. Růst mezilidských společenství spojený s dělbou práce zapříčinil vědecký pokrok, kdy spolu již nebojují jednotlivci oštěpy ale velké skupiny např. národy, náboženské skupiny apod. velmi účinnými zbraněmi.

Příčinou toho, že spolu bojují různé národy či náboženství, že jsou jejich členové štváni proti sobě, že se stávají fanatiky, je podle mne jejich špatné svědomí. Svět podle mne ovládají živé buňky a jiné mikroorganismy, které tvoří všechny živé tvory i člověka, např. jedině mozkové buňky, neurony určují jaké myšlenky člověka napadnou a jaká myšlenka v jeho mozku převládne a co člověk poté udělá, tedy jeho vůli. Podle moderní vědy, jak jsem někde četl, neexistuje lidská svoboda, ale lidské chování je plně předurčeno chováním živých buněk tvořících jeho tělo a především neurony jeho mozku. Protože člověk svou činností i nadále způsobuje ve velkém smrt těchto živých buněk a jiných mikroorganismů např. jako potravy, které svým způsobem zřejmě cití bolest ze své smrti a v důsledku toho i nenávist vůči svým usmrcovatelům, kterým se tyto mikroorganismy společně se svými blízkými mikroorganismy za svou smrt mstí v podobě konfliktů živých tvorů a lidí, tak lze říci, že náboženský aj. fanatismus vzniká podle mne ze špatného svědomí ze smrti těchto mikroorganismů. Jinými slovy usmrcené mikroorganismy (např. jako potrava) a jejich blízké mikroorganismy ze msty brání souladu všech a všeho a štvou lidi, v dnešní době již nikoliv jednotlivce ale velké např. náboženské, národní apod. skupiny lidí, proti sobě tak, že se stávají fanatiky.

Fanatik ať náboženský nebo jiný umlčuje špatné svědomí ze zabíjení živých tvorů tím, že si chybně zamění slova vědět a slova věřit. Myslí si, že ví (odvozeno od slova vidí) ale přitom jenom věří, ale neví jistě. Věřící fanatik, který si myslí, že ví, může nenávidět, popř. zabíjet ostatní, kteří nevěří v totožnou ideologii, protože se v případě této ideologie podle něj jedná o vědomost nikoliv pouhou víru. V tom, že ví nikoliv pouze věří, se pak v případě své ideologie utvrzuje různými rituály, ať již to jsou nekonečné náboženské obřady v případě náboženství, prvomájové aj. průvody v případě marxismu nebo pochody s pochodněmi v případě fašistů apod.

Např. dnešní fanatická náboženství využívají toho, že v psychice každého člověka je zakódována má jediná prokazatelně jistá pravda v našem životě, že každý živý tvor ve skutečnosti chce žít ve světě, kde se budou mít všichni rádi (viz.: www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1091" target="_blank">http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1091 ), lákají své věřící na nesrozumitelné, nejasné či mnohoznačné ideologie a na krásná slova o lásce, která se v jejich rituálech ve spojení s touto ideologií stále opakují, avšak ve skutečnosti se chovají zcela jinak, často jako fanatici, kteří jsou nesnášenliví k jiným lidem a náboženstvím a vyžadují fanatickou poslušnost. Někteří věřící těmto krásným řečem víry v určitou ideologii zcela věří, "vědí jistou pravdu", pak se stávají fanatiky, kteří umlčují své svědomí ze zabíjení živých tvorů. Jiní věřící tomu nevěří, myslí si svoje a tváří se jako zcela věřící, jde o oportunisty, kteří mohou být nebezpeční stejně jako fanatici, pokud se s nimi spojí (viz. náboženští, fašističtí a komunističtí kariéristi a technokraté), to jsou lidé, které v současné chvíli netrápí špatné svědomí ze zabíjení živých tvorů. Další skupinou věřících jsou lidé, kteří jsou tolerantní a hledají pravdu, uvědomují si, že vírá v nějakou ideologii není totožná s věděním (odvozeno od slova "s viděním") a uznávají, že se mohou tudíž ve své víře i mýlit, to jsou lidé, kteří falešně neumlčují své špatné svědomí ze zabíjení živých tvorů.

Všem těmto skupinám věřících mohu doporučit jedinou fanatickou víru založenou na skutečném vědění, které nepotřebuje rituály umlčovat špatné svědomí ze zabíjení živých tvorů a stále si v nich opakovat přijatou ideologii ve spojení s nepravdivými slovy o lásce k bližnímu. Tento můj fanatismus totiž řeší problém fanatické víry v jeho podstatě, tedy odstraňuje špatné svědomí ze zabíjení živých tvorů, jediným fanatickým příkazem (tj. vírou=věděním ideologie o jediném příkazu) minimalizovat smrt živých tvorů.

Tento můj jednopříkazový fanatismus, tedy jediné možné vědění v oblasti víry, je zároveň slučitelný se všemi možnými vírami i s ateizmem a zároveň ponechává nedotčenou každou možnou víru i ateizmus jako víru nikoliv jako vědění (odvozeno od slova vidění), jejichž oprávněnost jako jistého vědění nikoliv pouhé nejisté víry se ukáže teprve po vlastním shlédnutí daných skutečností (vzkříšeného Ježíše, který přijde na svět založit Boží království dle křesťanství, jiného mesiáše dle židovství, ráj po smrti dle Jehovistů, nebe dle katolíků, muslimů apod.). Za těchto podmínek jsou zároveň slučitelná všechna náboženství i ateizmus jako vědecké teorie=víry nikoliv vědění=vidění budoucího, popř. posmrtného vývoje člověka a lidstva.

Edited by - Dalibor Grůza on 11/04/2009 18:39:30
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 11/04/2009 :  19:14:28  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Nesouhasím.Znám lidi velmi vzdělané a inteligentní kteří jsou hluboce věřící.
...to jo...ale to nejsou fanatici..pouze věřící...
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 11/04/2009 :  19:59:32  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald

quote:

Rzwalde,

fanatik je u mne každý, který si plete víru s věděním.

Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 11/04/2009 :  21:08:48  Show Profile  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Rzwalde,

v tom kontextu to nechápu...
Go to Top of Page

Evžen
Uživatel

Czech Republic
69 Posts

Posted - 11/04/2009 :  22:28:01  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Znám lidi velmi vzdělané a inteligentní kteří jsou hluboce věřící. Naopak znám i docela tupé nevěřící,kteří nevěří ze zásady a ani neví proč.

I velmi inteligentní a znalý člověk může být v určité oblasti života (konkrétně ve víře) velmi nevzdělaný a omezený. Dokonce bych řekl, že intelektuálové zvrhnutí v náboženského fanatika jsou nebezpečnější než hloupé zfanatizované ovce. Inteligentní člověk je oproti ovci (bohužel) schopen díky svému zvrhlému názoru a schopnostem zfanatizovat velkou masu lidí - a potom takoví lidé stojí v čele většiny podobných organizací.
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 12/04/2009 :  06:36:21  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Rzwalde,

v tom kontextu to nechápu...

Rzwalde,

např. hluboce věřící křesťan, který ví, že Ježíš Kristus umřel a vstal z mrtvých, aby spasil svět, a který ví, že katolická církev je jediná pravá církev, si plete víru s věděním. Protože z toho jednoznačně plyne, že ostatní nekřesťanská náboženství a nekatolické církve neví pravdu, žijí tedy v bludu, jejich názory jsou méně hodnotné a je třeba je přivést ke správnému vědění. To znamená v konečném důsledku nesnášenlivost k jiným náboženstvím a názorům, která může vést k jejich pronásledování, násilnému obracení na víru apod. (viz. křížové výpravy, násilná rekatolizace a upalování katolickou církví v minulosti u nás a ve světě. Obdobné zaměňování víry s věděním zažíváme dnes v islámu a jiných náboženstvích ale i někteří ateisté "ví", že Bůh není.

Víru podle mne nelze ani v případě, že jsem hluboce věřící, zaměnit s věděním, protože jinak se stávám fanatikem určité víry. Jsem-li hluboce věřící křesťan, měl bych s vysokou pravděpoodobností předpokládat, že Kristus vstal z mrtvých, ale vždy bych měl připouštět malé procento pravděpodobnosti, že se mýlím a že má víra nemusí být pravdivá (tj. např., že Kristus nevstal z mrtvých, že mají např. pravdu židé nebo budhisté, hinduisté, muslimové apod.), abych se nestal fanatikem. Jestliže vím (odvozeno od slova vidím) pak něco vím zcela jistě, se 100% pravděpodobností (protože to vidím, slyším, chutnám, hmatám, voním, tedy vnímám bezprostředně svými smysli), jestliže věřím, pak to v současnosti nevím (odvozeno od slova v současné chvíli "nevidím" např. živého Ježíše, Krista, nebe s huriskami u muslimů apod.) zcela jistě.

(viz. též www.filosofierovnovahy.sweb.cz )

Edited by - Dalibor Grůza on 12/04/2009 08:05:37
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/04/2009 :  07:08:27  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Vážení.

Včera jsem se díval na film o Bermudském trojůhelníku, o vánocích na řněkolik filmů o různých andělech a podobně. Až jsem nevěřící, ty filmy na mne púsobily. Tyhle filmy velmi líbivou formou vnášejí do lidské mysli pochybnosti a vedou člověk k tomu aby uvěřil,že cosi mezi nebem a Zemí je.Každé neznámo, každý lidský cit je jim dobrý k propagaci víry a nedělají ty filmy lidi omezení,či nezdělaní,ale naopak lidé vysoce inteligentní. Ne každý odolá takové propagandě a vzdělání či rozhled v tom není podstatný.Vzniknou li pochybnosti a chybí cesta k logickému vyysvětlení, je cesta k víře otevřená a od přijetí víry k fanatismu je velmi blízko. U muslimů je to ještě horší,protože je často v muslimských státech víra přikázaná a k propagandě dochází dnes a denně. Kdo ale propaguje ateismus? Nikdo. K tomu mus dojít člověk uprostřed těch útoků věřících sám a vlastním rozumem.A tak mohou věřící považovat ateistu za omezeného a nemoudrého přičem mají podporu té promyšlené propagandy.

MB
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 12/04/2009 :  08:04:09  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:

Vážení.

Včera jsem se díval na film o Bermudském trojůhelníku, o vánocích na řněkolik filmů o různých andělech a podobně. Až jsem nevěřící, ty filmy na mne púsobily. Tyhle filmy velmi líbivou formou vnášejí do lidské mysli pochybnosti a vedou člověk k tomu aby uvěřil,že cosi mezi nebem a Zemí je.Každé neznámo, každý lidský cit je jim dobrý k propagaci víry a nedělají ty filmy lidi omezení,či nezdělaní,ale naopak lidé vysoce inteligentní. Ne každý odolá takové propagandě a vzdělání či rozhled v tom není podstatný.Vzniknou li pochybnosti a chybí cesta k logickému vyysvětlení, je cesta k víře otevřená a od přijetí víry k fanatismu je velmi blízko. U muslimů je to ještě horší,protože je často v muslimských státech víra přikázaná a k propagandě dochází dnes a denně. Kdo ale propaguje ateismus? Nikdo. K tomu mus dojít člověk uprostřed těch útoků věřících sám a vlastním rozumem.A tak mohou věřící považovat ateistu za omezeného a nemoudrého přičem mají podporu té promyšlené propagandy.

MB

Miloslave,

připouštíš, že by jsi se mohl mýlit a že Bůh možná existuje, nebo nikoliv?

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/04/2009 :  10:32:10  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dalibore.
Nemohu dokázat,že neexistuje,ale mé životní poznání obsahuje řadu indicií ukazujících na fakt, že neexistuje.Za boha však může být považováno kde co,třeba souhrn všech zákonitostí řídících běh světa.Potom se nejedná o nadpřirozeno ani o osobu mající svou vůli a určité schopnosti a pokud je toto považováno za boha,potom nemohu mít nic proti.
Pokud se jedná o boha tak jak jej presentují církve a víry,pak mohu usuzovat jen s toho jak ho presentují, jakou mu dávají podobu, vlastnosti a schopnosti. Pokud v té dané podobě není reálný,pokud ty deklarované vlastnosti a schopnosti nejsou reálné,pak s toho usuzuji, že prostě neexistuje v té podobě, s těmi vlastnostmi a schopnostmi.Právě to jak je bůh presentován ukazuje na jeho neexistenci.
Když jsem poznal důsledky funkce slova v procesu myšlení, poznal jsem logiku toho jak myšlenka existence boha vznikla,čeho to bylo důsledkem. Najde li člověk takovou přirozenou podstatu vzniku myšlenky existence boha, může jen těžko uvěřit, že existuje. Když víš jak se vyrábí auto ,pak nemůžeš uvěřit, že jezdí díky nějakému zázraku a naprosto stejné je to s bohem. Slovo v procesu myšlení u člověka umožnilo přemýšlení a umožnilo uvědomit si smrt na konci života,Následkem toho vznikl strach ze smrti.Chybí li za smrt skutečná cesta, chybí cesta k odtranění stressu s uvědomění si smrtelnosti.Slovo umožnilo vytvořit cestu za hranici smrti a to cestu umělou, vymyšlenou,čili posmrtný život. Toto však vyžaduje bytí, které toto vše řídí a tak byl vymyšlen bůh jako autorita ovládající život a vš ve světě i v posmrtném životě. Následkem toho byl odstraněn stress (nepříjemno)uvědomění si smrti.To byl žádaný cíl,ke kterému člověk díky slovu a důsledku, čili přemýšlení došel. Jenže byla omezená komunikace mezi lidmi a tak bohů různých podob vlastností a schopností vzniklo mnoho a všechny tyto "pravdy" si navzájem odporovaly.Víra dokáže odstranit ten stress pouze tehdy, když člověk v tuto pravdu skutečně uvěří.Uvěří li,pak tuto pravdu hájí a chrání proti ostatním pravdám a to zneužitím schopností.A tak vznikla moc lidská, rozdělení spor a vzájemný boh pravd mezi sebou. A tak vlastně vznikl trvalý stress mnohem horší než uvědomění si smrti.Lidé se díky různým pravdám navzájem vraždí a nemají schopnost se navzájem domluvit.To je důsledek uznaných pravd,tedy i důsledek pravdy existence boha.Kdyby byl bůh tak moudrý jak jej věřící deklarují,pak by výsledkem jeho existence nemohl být takový paradox.Jedině by to bylo možné, kdyby byl bůh hloupý,či zlý a snažil se lidstvu škodit. Jinou podobu boha než tu kterou deklarují věřící nemohu znát a pravdy které boha deklarují z něj dělají hlupáka.Navíc pravda o bohu říká,že je větší než cokoliv co je možno vyslovit a já dokáži vyslovit slovo nekonečno.Je nehmotný a přesto se projevuje jako hmota, čili energií.Prostě to vše co věřící tvrdí spíše ukazuje, že bůh není pokud toto dokáže člověk analyzovat a projít všechny možné varianty.
Abych mohl na tvojí otázku zda připouštím možnost existence boží odpovědět, musel bys určit o jakého boha se jedná,protože jej různé víry deklarují jinak.Potom bych musel projít jejich tvrzení a teprve tehdy bych tě mohl odpovědět, zda připouštím existenci právě takového boha. Většinou by byla moje odpověď ne a to s těch a těch důvodů.

MB
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000