www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Seznam věrouk členů tohoto fóra:
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 19/04/2009 :  13:01:20  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Zajímala by mě víra ohledně Boha jednotlivých dalších čtenářů tohoto fóra, jestli mi můžete odpovědět?

Co se mě týká, já si myslím, že Boha lze ztotožnit s přírodou nebo by příroda mohla být Božím nástrojem, mohu se však mýlit.

(viz. též: www.filosofierovnovahy.sweb.cz )

Evžen
Uživatel

Czech Republic
69 Posts

Posted - 19/04/2009 :  20:05:26  Show Profile  Reply with Quote
Dalibore,

já osobně věřím v nadpřirozenou entitu ať se nazývajíce Bohem, Bahá'í, Cao-Dai či Alláhem v panteistickém pojetí identifikace boha a vesmíru. Takže více méně vaše víra je aproximací mé víry. Mou teorii podporují také myšlenky Tomáše Akvinského a celý soubor učenců scholastické filosofie. Náboženský nadhled takto získává jen málo intelektuálně založených lidí a je to dle mého soudu výslednice sil zvané "víra v něco". Cílem mravně vyspělého člověka je dosáhnout nulové výslednice, která však neznamená ateismus, ale probádání veškerých druhů náboženských hnutí a zachováním si neutrality a kýženého nadhledu.
Toť můj přístup k víře.

Zdraví Evžen
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 20/04/2009 :  08:04:01  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Evžene.
Tvoje a moje víra se shodují i když mně nesedí výraz víra v něco. Spíše bych řekl hledání něčeho. Buddha tento stav označil v podobenství o stromu desetitisíc znaků jedním slovem a to čistota.Čistota je to o čem jsi zde napsal a dalo by dle podobenství říci,že jsi urovvnal listy stromu znaků do jedné výše tak aby vznikl smysluplný text.
Ten kdo jednu pravdu povyšuje zbavuje se cest k moudrosti uložené v ostatních pravdách.Kdo se cest k moudrosti díky jedné pravdě zbavuje, nemůže moudrým být.

MB
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000