Author |
Topic |
Martin Fuchsa
Nový uživatel
Czech Republic
9 Posts |
Posted - 14/04/2009 : 16:50:19
|
Zdarvím,
určitě se mezi Vámi najdou i tací, kteří bojují se svojí závislostí i přesto, že si svoji závislost uvědomují. Proto by mě zajímal Váš názor na cigarety, kouření a závislosti obecně. Rád čtu všechny Vaše názory a chystám se časem i zapojit. Začnu tímto tématem. I když se může zdát, že to tady nemá co dělat - myslím, že je to téma hodné debaty. Já osobně si rád zapálím, ale poslední dobou už jsem schopen se bez cigaret obejít - do jisté míry. Proto by mě zajímaly Vaše názory na tohle téma. Nemusí se jednat jen o cigarety, ale o závislosti obecně - půsebení drog na psychiku a všechno kolem toho. Pokud k tomu máte co říci, rád se s Vámi pustím do debaty.
MF |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/04/2009 : 17:27:32
|
Martine. Jsem silný kuřák i když mám proti kouření více argumentů než pro.Respektive pro mám jen jediný argument a to že je mně bez cigaret hodně špatně. Hulím od patnácti let a táhne mně na dvaašedesátý. řada kamarádů,spolužáků nekuřáků a silných odpůrců kouření už je za řekou,zatím co zde ještě straším. Kouření mám zakázané díky diabetu a zástavám levé komory srdeční.Spolu se mnou byli do výzkumného programu zapojení i mladší u kterých byl stejný stav jako u mne,ale nekouřili.Dle vyjádření primáče ke kterému chodím na kontroly jsem stále na čele, čili jsem na tom mnohem lépe než oni a to jsou lidé vybraní dle diagnozy s celého světa mnohdy i bývalí vrcholoví sportovci. Nejsilnějším argumentem proti kouření je cena cigaret.Spolu s manželkou vyfoukneme do prostoru zhruba dvěstěpadesát kaček denně. Zatím na to dokáži vydělat,ale přesto omezuji a snažím se skončit dřív než na to nebudu mít. Filosofická otázka to tedy skutečně není, spíše bych řekl, že přináleží do psychologie,ale budiž.
Drogy jsem nikdy neskoušel a skoušet nebudu. Od svých 27let se mne netýká ani alkohol. Mohu jej, tedy nejsem abstinent,ale nemusím jej a proto jej nevyhledávám. Vypiji tak zhruba dvě piva za rok. Když jsem dostal k svátku lahvinku francouzkého koňaku a stál prý kolem pěti set, udělal jsem z něj vaječňák a cucal ho více než rok. A tak všichni prohlásili, že je hříchem dávat mně kvalitní lihoviny.Víno mám rád, zvláště bílé Moselské(pouze pravé) a to hlavně Schlosner Zell.Někdy se povede i Tramín.Jenže mne ani nenapdane je koupit.Takže jen když to víno dostanu a ta třetinka mně vydrží někdy víc než rok. Takže o alkoholu a drogách nemám co říci. Pro mne jsou vedle cigaret návykovou drogou muzika, malování a psaní.Bez těch bych měl dozajista absťák jako hrom.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 14/04/2009 17:33:00 |
|
|
Martin Fuchsa
Nový uživatel
Czech Republic
9 Posts |
Posted - 14/04/2009 : 18:03:29
|
Mně osobně se nelíbí ty kampaně, které jsou vedeny shora. I když si myslím, že už to není zdaleka takové jako v minulém století(nemůžu posoudit - znám pouze z jiných zdrojů). Co jsem slyšel od kamarádky, tak její děda kouřil 80 denně a je stále tady a babička, která si údajně nikdy nezapálila umřela na rakovinu plic, přesto si myslím, že statistiky nelžou. Je to samozřejmě věc dané osoby jestli chce kouřit a jak moc, ale určitě je tomu napomáháno. A v době, kdy začne většina lidí kouřit ještě podle mě není dostatečně za sebe odpovědna. Vemte si třeba takové 12ti, 14ti leté děti, které se rozhodně nezabývají tím, že by dostali rakovinu, nebo se u nich projevila jiná nemoc. Vždyť jejich život teprve začíná a co se jim může stát(to si dle mého názoru a zkušenosti říkají sami). Proti zákazu taky nejsu - vždyť ať si každý sám rozhodne jakou cestou jít a co se svým životem naložit. Podle mě je důležité se zamyslet nad tím jak všechno funguje - uvolňování dopaminu při vstřebání nikotinu a uvědomění si nesmyslnosti závislosti - pak mám sám ze sebe pocit, že jsem ovládán a nemám vlastně svobodné rozhodování. |
Edited by - Martin Fuchsa on 14/04/2009 18:05:03 |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 15/04/2009 : 00:26:16
|
quote: Originally posted by Martin Fuchsa A v době, kdy začne většina lidí kouřit ještě podle mě není dostatečně za sebe odpovědna. Vemte si třeba takové 12ti, 14ti leté děti, které se rozhodně nezabývají tím, že by dostali rakovinu, nebo se u nich projevila jiná nemoc.
ehm, to je zakázáno prodávat cíga lidem pod 18...
...vůbec by mně nevadilo, kdyby se povolení kouření posunulo z 18 na (např.) 19 let (optimálněji ještě později). Prostě aby se věk "byrokratické dospělosti" nekryl s věkem, od kdy je povoleno kouřit. To samý s alkoholem. Imho by to mohlo vést k snížení počtu mladých kuřáků...
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 15/04/2009 : 07:14:17
|
Martine a Rzwalde.
Dle mého názoru se příkazy a zákazy nic moc nevyřeší. Já jsem si třeba nedovolil zapálit před tátou skoro do dvacítky a přesto jsem kouřil. V tom věku je rozhodující spíše parta a kamarádi.Ono je pro takového mladého člověka tak vzrušující dělat něco dospěláckého co je zakázané.Bez diváků by to nemělo smysl,ale v partě je takový človíček prostě in.Navíc si myslí, že může kdykoliv přestat,protože třeba týden nekoučí a nic se neděje. Ona ta závislost přijde tak nějak nenápadně,že o ní člověk ani neví.Můj děda s otcovy strany kouřil fajfku,takovou tu s dlouhou troubelí a protože byl havíř, tvrdil,že mu kouření prodlužuje život,že díky koučení vykašle ten uhelný prach co v šachtě nadýchal. Zemřel v tři a osumdesáti letech protože v dešti pracoval na zahradě a dostal zápal plic.Táta kouřil do padesáti a zemřel v 82 letech protože mu doktorka zakázala pracovat.Dokud mohl chodit do práce a mezi lidi,bylo vše dobré a měl důvod se pohybovat. Skončil v práci a během půl roku zemřel.Díky nedostatku pohybu se mu ucpaly cévy v nohách a doktor, který dokonce na to neměl atestaci mu během deseti dnů třikrát amputoval nohu.Nejprve nad kotníkem, potom pod kolenem a při poslední operaci(amputaci) táta zemřel. Znám řadu lidí, kteří nikdy nekouřili a nedožili se ani padesátky.
Je třeba si uvědomit,že v době, kdy jsem začínal kouřit bylo vše jinak než dnes. Kuřáci nebyli diskriminováni, téměř každý doktor hulil a mnohdy i v ordinaci,Prostě kouřit bylo normální. Cigarety s filtrem byly tehdy celkem zvláštností. Vy mladí nemůžete posoudit jak tomu tehdy bylo,protože se jednalo o zcela jiné podmínky než znáte v době dnešní.Kdo tehdy bojoval proti kouření byl považován za podivína a otravného člověka se kterým se nikdo nebavil.
MB |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 15/04/2009 : 13:21:32
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Dle mého názoru se příkazy a zákazy nic moc nevyřeší. Já jsem si třeba nedovolil zapálit před tátou skoro do dvacítky a přesto jsem kouřil.
MB, zákazy toho dokážou vyřešit víc, než si dokážeš i v těch nejdivočejšíš představách představit.. ;-)
Kdyby se zakázaly cigarety a porušení zákazu by se tvrdě trestalo, potom by se prostě (alespoň mladí) nakouřilo, anžto by nebylo co kouřit...
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Ono je pro takového mladého člověka tak vzrušující dělat něco dospěláckého co je zakázané.Bez diváků by to nemělo smysl,ale v partě je takový človíček prostě in.
áno, a právě proto bych přesunul tu hranici, byť i jen o rok. Aby se dospělost (možnost plně vystupovat v právních vztazích a plná zodpovědnost za sebe před zákonem) nedávala do relace s možností kouřit...
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Navíc si myslí, že může kdykoliv přestat,protože třeba týden nekoučí a nic se neděje. Ona ta závislost přijde tak nějak nenápadně,že o ní člověk ani neví.
právě
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Znám řadu lidí, kteří nikdy nekouřili a nedožili se ani padesátky.
ano, třeba je přejelo auto [...] ;-)
...tahle argumentace (někdo kouří a žije dlouho a někdo nekouří a nežije dlouho) se mi zdá nesmyslná, neboť nevíš dopředu, zda jsi ten "vyvolený" kterýmu kouření nevadí (a nevadí mu nic, může jest nezdravě, kouřit, chlastat, fetovat, být tlustý...) ...existuje určitý procento lidí, kteří mají holt velmi dobrou genetickou výbavu a ti budou žít dlouho i kdyby je srazil vlak. Nechť si však každý položí otázku: proč bych měl být ten vyvolený zrovna já?? ...dobrá odpověď by byla -- byl jsem na komplexní analýze DNA a řekl mi to doktor... Tak to potom jo....v opačném případě je ale jen velmi malá šance, že budu mít to štěstí...
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Kuřáci nebyli diskriminováni, téměř každý doktor hulil a mnohdy i v ordinaci,Prostě kouřit bylo normální. Cigarety s filtrem byly tehdy celkem zvláštností. Vy mladí nemůžete posoudit jak tomu tehdy bylo,protože se jednalo o zcela jiné podmínky než znáte v době dnešní.Kdo tehdy bojoval proti kouření byl považován za podivína a otravného člověka se kterým se nikdo nebavil.
jj, ..v rozvojových zemích je tomu přesně takhle i v současnosti... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 15/04/2009 : 16:54:52
|
Rzwalde.
Já kouření nehájím.Kdyby byly podmínky jako dnes v době dy jsem začínal kouřit,zřejmě bych byl nekuřákem.Nejspíše bych na cigára jako učedník ani neměl.Jenže podmínky byly docela jiné a nyní jsou pro takové jako já dost tvrdé. Statistiky týkající se kouření a délky života beru jen jako statistiky,čili soused má k obědu brambory, já husu.Statisticky máme oba husu s brambory. Jinak je jeden spolužáki zemřel po úrazu (přejel ho vlak Když se vracel s hospody a ten ale hulil.Další dva zemřeli na rakovinu a ani jeden z nich nikdy nevzal cigaretu do úst.Jeden z nich zemřel v 35 letech a druhému bylo padesát.Oba měli vysokou školu a stejně tak další,který zemřel na listopadovou revoluci.Byl vysokým důstojníkem STB a dostal infarkt. Ti další ani nevím,ale (z legrace) Copak udělat statistiku týkající se vlivu vzdělání na délku života.Když to beru podle spolužáků,asi by ti vysokoškoláci dopadli hůř než kuřáci.Ti kteří šli na řemeslo vlastně žijí všichni a klátí to pouze ty vzdělané a rozumné nekuřáky. Jinde je to dozajista jinak,ale v naší staré třídě to platí doslova o když je to jistě jen náhoda.A tak si za ně zapálím a budu rád, že jsem nestudoval. Hihihi. PS.(Chodské pořekadlo) Hulíli humříli nehulíli humřeli teky akýpak s tím tedy freky. A navíc uzený dýl vydrží.A je dokázané.
MB |
|
|
Martin Fuchsa
Nový uživatel
Czech Republic
9 Posts |
Posted - 15/04/2009 : 17:22:12
|
quote:Originally posted by Miloslav Bažant Dle mého názoru se příkazy a zákazy nic moc nevyřeší. Já jsem si třeba nedovolil zapálit před tátou skoro do dvacítky a přesto jsem kouřil.
MB, zákazy toho dokážou vyřešit víc, než si dokážeš i v těch nejdivočejšíš představách představit.. ;-)
Kdyby se zakázaly cigarety a porušení zákazu by se tvrdě trestalo, potom by se prostě (alespoň mladí) nakouřilo, anžto by nebylo co kouřit...
Tady si dovolím nesouhlasit. Vždyť si vem, že všechny ostatní drogy - vyjma alkoholu a cigaret jsou zakázané. A za jejich distribuci jsou celkem solidní sankce. Přesto to nebrání ani dětem a mladistvím, aby je užívali - spíš to vypadá tak, že zakázané ovoce chutná mnohem lépe.
Omlouvám se, ale ještě jsem jaksi nepochopil ty citace - je to někde vysvětleno? |
Edited by - Martin Fuchsa on 15/04/2009 17:23:21 |
|
|
Evžen
Uživatel
Czech Republic
69 Posts |
Posted - 15/04/2009 : 19:53:45
|
Vítám vás Martine Fuchso mezi námi,
já osobně mám ke kouření neobvyklý vztah. Jsem zastáncem ideje, že když už inhalovat aerosol dehtu, kyanidů a nikotinu kvůli oblouznění nikotinových receptorů, tak si to alespoň užít. Takže odsuzuji lidi, kteří cestou do práce (školy, školky, ...) si nutně musí rychle zapálit, jinak by celý den nemohly fungovat. Proč? Tenhle styl kouření mi nevyhovuje kvůli tomu, že tito kuřáci omezují své okolí a od pohledu jsou nesympatičtí. Avšak poklidné kouření kubánského doutníku značky Montecristo anebo Romey y Julieta v křesle u praskajícího krbu při poslechu Beethovenovi Měsíční sonáty a za současného popíjení irské whiskey může snad být i zdraví prospěšné. Tudíž můj skromný názor na vaši otázku je ten, že hranice mezi drogou a lékem je velmi tenká - pokud již alkohol, tabák nebo "tvrdé drogy" používat, tak pouze v množství, ve kterém se dané látky chovají pro vás jako lék.
Evžen |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 15/04/2009 : 20:52:03
|
quote: Originally posted by Evžen ...
:-) labužník..
quote: Originally posted by Martin Fuchsa Omlouvám se, ale ještě jsem jaksi nepochopil ty citace - je to někde vysvětleno?
citaci uděláš tak, že napíšeš do toho okýnka, kam píšeš reakci, značku [quote], pak napíšeš (zkopíruješ, ...) citovaný text a napíšeš ukončovací značku pro citaci - [⁄quote] a tohle všechno se ti pak zobrazí jako:
quote: , pak napíšeš (zkopíruješ, ...) citovaný text a napíšeš ukončovací značku pro citaci -
no a nebo se na to můžeš vykašlat a citovat jakkoliv jinak (dáš do kurzívy, zmenšíš ten text, atd.)¨
quote: Originally posted by Martin Fuchsa Tady si dovolím nesouhlasit. Vždyť si vem, že všechny ostatní drogy - vyjma alkoholu a cigaret jsou zakázané. A za jejich distribuci jsou celkem solidní sankce. Přesto to nebrání ani dětem a mladistvím, aby je užívali - spíš to vypadá tak, že zakázané ovoce chutná mnohem lépe.
kouří se a pije se několikanásobně intenzivněji než probíhá konzumace byť i jen marihuany, natož pak nějakých tvrdších drog. Krom toho kdo bere drogy má ...no, jeho pověst prostě utrpěla ..pak každý už jen čeká, kdy se to zvrhne... Nicméně vydatná konzumace alkoholu a kouření se stále považuje za poměrně normální... Pokud by se kouřilo tak málinko, jak se berou ostatní drogy...potom bych problém kouření považoval v podstatě za vyřešený. |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 15/04/2009 : 22:17:31
|
Na to, ze jsem nekurak, melo vliv spousta a spousta přícin. Jedna z nich byla osvětová masáž odpudivých příkladů ze školních dokumentárních filmů. (Na devadesat pět procent mych spoluzaku to nijak nezabralo.) Ještě teď se budím ze snu, ve kterém na mě z nemocniční postele natahuje ruce sedmdesátiletý ubožák s hadičkou v nose a kyslikovou bombou u hlavy pomalu a jistě se dusící, protože mu každou chvílí odumře kus plíce. Popadá dech a jedny ze svých posledních sil, aby divákovi dusivým a zalikajícím hlasem sdělil: nekuřte, nekuřte, neudělejte stejnou chybu jako já. Fuj thajksl umřít pomalým udušením. Jsou i horší způsoby, ale proč si připravovat jednu z těch špatných, že.
Jo strach je někdy mocný prevetivní lékař. |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 15/04/2009 : 22:25:22
|
quote: Originally posted by Rzwald [quote]Nicméně vydatná konzumace alkoholu a kouření se stále považuje za poměrně normální...
"Normální" je slabé slovo. Spíš bych řekl "nutné".
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/04/2009 : 07:15:41
|
Vážení.
Kdyby naráz přestali kuřáci kouřit a pijáci pít alkohol,dojde ke krachu ekonomiky ,protože stát právě na tomto vydělává miliardy. A tak poslanci vytváří pouze dojem, že bojují proti těmto nešvarům a to co z nich vzejde je bezzubé. Kdyby na tomto stát přestal vydělávat,pak by došlo k velmi tvrdému zákazu a postihům. Proč poslanci zakázali vstup kamerám do foae? Protože když vylezou ven ze sněmovní místnosti téměř všichni si zapálí a hulí jako turecký paša. V ničem není tolik farizejství jako v této problematice. A tak jsou tam odnaučení kuřáci, kteří jsou vždy největšími odpůrci kouření.Ti vznáší návrhy a ostatní jsou tam proto, aby je zametli pod koberec. Tím co vítězí je zvyšování daně na tabákové výrobky,protože tak stát vydělá mnohem víc a jich se to díky výši jejich platů nedotýká.
MB |
|
|
Martin Fuchsa
Nový uživatel
Czech Republic
9 Posts |
Posted - 16/04/2009 : 08:55:38
|
Všem moc děkuju za uvítání!
Jinak souhlasím s Evženem - tak je to podle mě správně a může to mít určitě i učinky naprosto opačné(vidím to především na sobě - důležité je uvědomění si toho zautomatizování - v podstatě kouříme už jen když nám to mozek sdělí, že má chuť na něco, co jsme ho naučili dělat) - ale zase na druhou stranu nikoho neodsuzuji, když to někdo takhle chce, tak ať si to tak dělá - je to přeci jeho svobodné rozhodnutí. A myslím si, že všichni ti zatrvzelí příznivci i odpůrci se zbytečně přou jen proto, aby se přít mohli. Ohledně státu, slyšel jsem např., že marihuana u nás nemůže projít legalizicí už z důvodu, že za alkohol člověk za večer utratí několit set korun a za jednoho jointa by dal např. 50kč - bylo by to tak vlastně kontraproduktivní. Říkal to nějaký renomovaný ekonom, že byl u toho, když se to řešilo. Tím však nechci nijak ospravedlňovat marihuanu. I když se přiznám, že si taky někdy zakouřím. Alkohol a cigarety samozřejmě do státní kasy přináší neobyčejně velké sumy a věřím tomu, že by se ekonomika zhroutila, kdyby to vše bylo ze dne na den zakázáno, ale takhle to podle mě taky není dobře. V tomhle stavu bude totiž moci sám stát se na to dokonce i vymlouvat.
A konečně - i když to sem nepatří - chtěl bych se zeptat Miloslava jestli nějaké texty i vydal, popř. kde by se daly sehnat, moc rád bych si něco přečetl. |
Edited by - Martin Fuchsa on 16/04/2009 09:04:41 |
|
|
Kapka
Nový uživatel
3 Posts |
Posted - 16/04/2009 : 09:40:17
|
[?quote] Kdyby naráz přestali kuřáci kouřit a pijáci pít alkohol,dojde ke krachu ekonomiky ,protože stát právě na tomto vydělává miliardy. [/quote]
Veľmi správne. Obzvlášť som sa zabavil keď som videl v rozpočte jednej nemenovanej vlády dve kolonky : anti-tobacco program : XXX pro-tobacco program : XXX :)
|
|
|
Kapka
Nový uživatel
3 Posts |
Posted - 16/04/2009 : 09:41:36
|
Pardon že sa mi nepodarila tá citácia, jaksi som nepochopil ten návod v príspevku. VErím, že sa s tým zmierite :) |
|
|
Topic |
|
|
|