www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Je legitimni o vsem pochybovat?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 13/02/2008 :  20:36:34  Show Profile  Reply with Quote
(Napoveda: existuje jistota)

Edited by - IPC on 13/02/2008 20:39:49

Kubaz
Nový uživatel

Czech Republic
10 Posts

Posted - 13/02/2008 :  20:56:57  Show Profile  Visit Kubaz's Homepage  Send Kubaz an ICQ Message  Reply with Quote
Ano, je.
(Nápověda: Ano, existuje, ale nikdo ji nemá).
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 13/02/2008 :  21:42:59  Show Profile  Reply with Quote
Pokud odpovite tak prosim pripojte argument, jinak to neni philosphie
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/02/2008 :  07:03:24  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.
Asi se budu lišit, ale říkám ne.Kdyby zde nebylo slovo vše,pak bych řekl ano.Nemohu pochybovat o tom, že jsem,dokud myslím. O všem ostatním mohu pochybovat a je to legitimní. Pochybuji li,pak ověřuji. Mohu pochybovat a přesto mohu důvěřovat ověřování, které provedli druzí. Nepochybování je cesta ke stagnaci v poznávání. Za sebe bych řekl,že čím víc poznávám, tím víc i pochybuji, protože díky poznání poznávám co ještě nevím a v čem nemám jistotu.

"Pochybovat je přemýšlet.Skládat pro a proti."

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 14/02/2008 10:00:03
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 14/02/2008 :  09:10:01  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC

(Napoveda: existuje jistota)

Není. Pochybnosti patří k člověku. Každý má je. Pochybuje-li člověk o všem, pak se blíží depresi a duševní nemoci. Správné poznání má odstranit pochybnost.
Go to Top of Page

Fallout
Uživatel

58 Posts

Posted - 14/02/2008 :  10:54:01  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

IPC.
Asi se budu lišit, ale říkám ne.Kdyby zde nebylo slovo vše,pak bych řekl ano.Nemohu pochybovat o tom, že jsem,dokud myslím. O všem ostatním mohu pochybovat a je to legitimní. Pochybuji li,pak ověřuji. Mohu pochybovat a přesto mohu důvěřovat ověřování, které provedli druzí. Nepochybování je cesta ke stagnaci v poznávání. Za sebe bych řekl,že čím víc poznávám, tím víc i pochybuji, protože díky poznání poznávám co ještě nevím a v čem nemám jistotu.

"Pochybovat je přemýšlet.Skládat pro a proti."

MB

S tím nemohu tak docela souhlasit. Nemůžeš jen pochybovat. Přece musíš uznat něco jako ,,pravdivé", abys to dokázal prozkoumat do celé šíře a pak třeba zjistil, že to pravdivé není. Právě, že nemůžeš a priori přistupovat k světu pochybovačným stylem, musíš vždycky jakoby uznat určitý okruh ,,věcí" za pravdivé, ty prozkoumat, podrobit kritice. Kdyby věda přistupovala ke světu, že není žádná jistota moc by toho nevyzkoumala, to mi věř. Jen se podívej, z miliard možností uzná jen některé jako pravdivé, ty pak zkoumá, potvrzuje nebo vyvrací a pomalu se dostává dál a dál.

Je sice pěkné být kritický k lidskému poznání, ale myslím, že vědecké poznání určité jistoty nechybně má, třeba že nějaké tvrzení vyvrátí nebo potvrdí, to je její jistota.
Stanovisko pochybovačné, o všem pochybovat podle mě zdaleka není tak plodné jako to opačné (samozřejmě přistupovat k poznání kriticky to ano, pochybovat o všem už však ne).
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/02/2008 :  11:45:39  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Fallout.

Napsal jsem, že mohu věřit tomu co ověřovali druzí,čili se s tebou shoduji. Je však řada věcí,kterým věřit mohu a přesto je mohu ověřovat a třeba udělat jiný závěr. Jsou také věci, kterým mně nezbývá než uvěřit, protože nemám dostatek znalostí. V celkovém rámci však mohu pochybovat o čemkoliv, co se mně nezdá být správným a třeba dojít i k výsledku, který se bude s ostatními shodovat. Tuto svobodu mně nemůže a nesmí nikdo upřít.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 14/02/2008 :  12:31:57  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Fallout.

Napsal jsem, že mohu věřit tomu co ověřovali druzí,čili se s tebou shoduji. Je však řada věcí,kterým věřit mohu a přesto je mohu ověřovat a třeba udělat jiný závěr. Jsou také věci, kterým mně nezbývá než uvěřit, protože nemám dostatek znalostí. V celkovém rámci však mohu pochybovat o čemkoliv, co se mně nezdá být správným a třeba dojít i k výsledku, který se bude s ostatními shodovat. Tuto svobodu mně nemůže a nesmí nikdo upřít.

MB

Existují prvadivé výroky idealistické filosofie, nad kterými silně pochybuješ, na což máš právo, ale tyto pochybnosti tě odvádějí od správného ocenění těch výroků. Pochybnosti nad pravdou jsou minimálně neslušné.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/02/2008 :  18:45:36  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.
Pochybovat na tím, co za pravdu nepovažuji, je z mého hlediska správné. Tvé argumenty nejsou argumenty, ale pouze tvrzení bez jakéhokoliv důkazu,či alespoň logiky. Tvoje uznaná pravda však obsahuje i moudro a tomu se nebráním.Jenom ty o něm nemluvíš.

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 14/02/2008 :  20:39:36  Show Profile  Reply with Quote
pro pan Bazanta
Pochybovat je přemýšlet.Skládat pro a proti
souhlas
Ale co me presvedcuje o jistote meho rozumu?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 15/02/2008 :  06:51:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.

Zajímavá otázka. Jenže já jistotu svého rozumu nemám.Právě proto se snažím vše ověřovat a třeba porovnávat s ostatními.Jsem dokonce tak nejistý,že vjíždím li autem na hlavní silnici, rozhlédnu se dvakrát a stále si nejsem docela jistý. Jen jednou jsem si byl jistý při odbočování doleva,že proti mně nejede nikdo kromě jízdního kola a byl to omyl.To rychle jedoucí auto bylo schované za těmi přede mnou a výsledkem byl čelní náraz.Nyní jsem opatrnější a raději chvilku počkám.A vidíš odpověď se sama nabízí. Skušenost je odpovědí. Nedá sice jistotu,ale trošku ji přiblíží. Faktem je, že nevěřím ani sám sobě a příkladně když jsem docházel k poznání procesu myšlení,každý krok jsem donekonečna ověřoval a přesto si nejsem zcela jistý.Možná jsem ještě nejistější než dříve,když jsem toto poznnání neměl.
Trošku žertu: Znám pár lidí, kteří jsou svým rozuměm zcela jistí. Těch se zeptám, co jim tu jistotu dává.Problém je však v tom, zda mne do uzavřeného prostoru psychiatrické kliniky pustí.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 19/02/2008 :  08:47:10  Show Profile  Reply with Quote
Myslím, že nelze jednoznačně říci, že je nutné o všem pochybovat nebo naopak, že máme v něčem jistotu

Spíše to vypadá, že je občas nutné dočasně pracovat v režimu, kdy se snažíme nevěřit ničemu a tím odhalit případné skryté předpoklady, či předsudky.

Je možné, že dokonalá nezpochybnitelná jistota neexistuje, ale i kdyby to tak bylo, tak je nutné někam dát hranici za níž již za normálních okolností dál věci nerozpitváváme. Jinak bychom se asi dál nedostali, protože bychom měli jen nekonečný řetěz zpochybňovaných základů našeho poznání.

Když uvážím např. to co prožívám, tedy např. můj vnitřní prožitek mého vnímání, tak obsah tohoto prožitku, považuji za příklad jistoty, je pro mne základním kamenem na kterém mohu stavět, protože jeho zpochybnění by způsobilo jen znemožnění dalších úvah.

Věc se komplikuje pokud uvažuji tentýž prožitek zpětně, tedy vybavuji si jej z paměti, nebo si spíše vzpomínám na zapamatovanou interpretaci tohoto zážitku? V každém případě, je v tomto případě jistota menší než u aktuálního zážitku samého. Přesto si myslím, že i zapamatovaný zážitek je dostatečně pevným základním kamenem pro další úvahy, není totiž možné neustále znovu a znovu prožívat zážitky, které právě potřebujeme pro jistotu v našich úvahách.

Nakonec se pozastavím nad logikou. I zde jde podle mne zejména o zážitek. A to o zážitek jakéhosi pocitu nevyhnutelnosti. Tohle je podle mne daleko těžší obhájit a popravdě řečeno to asi vyžaduje lepší argumentaci než jsem teď schopen poskytnout a to přesto, že logiku považuji za velice podstatnou pro úvahy o jistotě.

Pokud někoho z vás napadá jak obhájit logiku aniž bych logiku použil, či jak obhájit postup, kdy při obhajobě logiky je nutné použít logiku, tak mi pomozte.

Já osobně si myslím (je to však jen intuice), že není možné dokázat, že prožitek a logika jsou onou nejzažší jistotou, že to lze jen "vidět", sám se o tom přesvědčit. A to je právě ten problém, nelze to obhájit před někým kdo to "nevidí také".

Edited by - noemus on 19/02/2008 11:22:22
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/02/2008 :  10:08:35  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.
------------------------------------------------------
Já osobně si myslím (je to však jen intuice), že není možné dokázat, že prožitek a logika jsou onou nejzašší jistotou, že to lze jen "vidět", sám se o tom přesvědčit. A to je právě ten problém, nelze to obhájit před někým kdo to "nevidí také".
---------------------------------------------------------------------
Ono to někdy není možné obhájit ani před tím, kdo to také viděl,protože totéž mohou různí jedinci různě vnímat a uařazovat do různé logiky. Výsledky se pak mohou diametrálně lišit. Skus is představit, že jsi člověk, který má z nějakého důvodu panický strach s ohně a vnímáš (třeba vidíš) oheň společně s pyromanem,který cítí rozkoš. Skus mu vysvětlit, že oheň je cosi špatného, nepříjemného a zlého, jak tě říká tvoje logika.
Správně jsi napsal, že má li člověk dojít dál, musí si určit nějaké záchytné body, čili jistoty. Bez těch by člověk skutečně dál nedošel,ale měl by si uvědomovat, že to skutečné jistoty nejsou a třeba je i posouvat směrem k jiným záchytným bodům. Přijímá li člověk tyto záchytné body jako skutečnou jistotu, znamená to že přijal pravdu a tím se toto stává neměnným bez vývoje. Ztráta těchto neměnných záchytných bodů potom může vést až k zhroucení elé logiky.Lidské poznání není u konce a cokoliv se může změnit novým poznáním.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 19/02/2008 :  11:37:49  Show Profile  Reply with Quote
Nejspíš proto, že jsem to jasně neřekl, není z mého příspěvku jasné, že jistotu považuji za něco subjektivního. Tedy jde o to zda já mám v něčem jistotu. A o to zda někdo jiný má podobným způsobem svou jistotu zase sám pro sebe.

Nějaká univerzální "jistota", kterou zapíšeme do chytré knížky, podle mne není možná

Tvůj příklad pyromana tedy vůbec není v rozporu s tím co říkám jen je to další doklad toho, že nelze mít univerzální jistotu, že něco je dobré nebo špatné.

Já mohu mít jistotu, že pro mne je to dobré a bude to pravda. Pro někoho jiného to však nebude ani jistota ani pravda. Takovouto pravdu však nemusím nikomu dokazovat, protože má význam jen pro mne. Něco jiného je to však u jistoty ke které dospějeme použitím pravidel logiky

Logika je trochu speciální, protože nám dává určitá pravidla, kterými když se řídíme, tak můžeme zkonstruovat "složitější jistotu" z méně složitých "jistot". Přesto nelze říci, že by jistota, kterou nám dává logika byla univerzální. Je to podle mne jen vodítko (postup) jak dospět ke své vlastní subjektivní jistotě. Logický důkaz tedy má význam jistoty jen když jej vidí někdo kdo jej chápe. Jeho pravda tedy není zapsatelná na papír. Není přímo v něm, ale je v mysli člověka který důkaz chápe.

Pokud tedy člověk nedokáže logicky myslet, tak to neznamená nic míň, než že nemůže projít touto cestou k jistotám, které logika zpřístupňuje. Takový člověk podle mne nemůže chápat význam logiky pro "jistotu" a logika, a tím spíše matematika, pro něj budou "temnými" disciplínami do kterých nevidí, nejspíše je tedy bude i odsuzovat, což je běžné u věcí které nechápeme.
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 19/02/2008 :  11:40:40  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Správně jsi napsal, že má li člověk dojít dál, musí si určit nějaké záchytné body, čili jistoty. Bez těch by člověk skutečně dál nedošel,ale měl by si uvědomovat, že to skutečné jistoty nejsou a třeba je i posouvat směrem k jiným záchytným bodům. Přijímá li člověk tyto záchytné body jako skutečnou jistotu, znamená to že přijal pravdu a tím se toto stává neměnným bez vývoje. Ztráta těchto neměnných záchytných bodů potom může vést až k zhroucení elé logiky.Lidské poznání není u konce a cokoliv se může změnit novým poznáním.

Napsal jsem také toto "je občas nutné dočasně pracovat v režimu, kdy se snažíme nevěřit ničemu a tím odhalit případné skryté předpoklady, či předsudky.", a tím podle mne už předem odpovídám na tvoji námitku

Myslím, že v tomto asi mezi námi není sporu
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/02/2008 :  12:14:29  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.
Ano, v tomto není mezi námi sporu ani rozdílu v názoru.Pro mne bylo důležité rozlišení subjektivního od objektivního.

MB
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000